Sivu 1/1

Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: Pe Heinä 27, 2007 5:13 pm
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Tässä iäkkääseen naiseen kohdistunut ryöstömurha (Hannes Markkulan kirjasta). Tekijä oli nuori mies, joka oli aiemmin saanut tuomioita omaisuusrikoksista. Oikeus pohti todella pitkään, pitäisikö nuorukaiselle antaa määräaikainen– vai elinkautinen vankeusrangaistus. Suomessa kun elinkautista ei kovin mielellään anneta nuorelle rikoksentekijälle. Tämä juttu meni siis näin:

19-vuotias Kimmo Veikko Kuokkanen saapui 20.8.1986 noin kello 20.30 Vähärauman Lahdenkadulla sijainneelle kioskille ja tilasi hampurilaisen. Myyjänä toimi kioskinomistaja Aune Hellin Orvokki Lehtonen. Lehtonen oli jo 64-vuotias ja oli aikeissa jäädä eläkkeelle piakkoin.

Kimmo Kuokkanen tarrautui yhtäkkiä hampurilaista odottaessaan tiskillä olleeseen veitseen ja puukotti Aune Lehtosen. Poliisikuulusteluissa Kuokkanen kertoi myöhemmin, että hänen ja Lehtosen välille oli tullut ennen puukotusta pientä suukopua. Tällöin Kuokkanen oli ensin ajatellut lyödä naista nyrkillä "opetukseksi". Tilanne riistäytyi kuitenkin käsistä.

Aune Lehtonen ehti ennen kuolemaansa huutaa apua ja pian paikalle saapuikin eräs mies. Kimmo Kuokkanen oli kylmän rauhallisesti tiskin takana ja kysyi mieheltä:
- Mitäs sulle?

Mies oli epäluuloinen. Tämän havaittuaan Kuokkanen sanoi:
- Ämmä sai sydänkohtauksen, soita ambulanssi.

Sitten Kimmo Kuokkanen otti kassalippaasta 405 markkaa ja pakeni paikalta. Apu tuli liian myöhään ja Aune Hellin Orvokki Lehtosta ei pystytty pelastamaan. Hän kuoli verenvuotoon.

Poliisi sai Kuokkasen melko pian kiinni Syvärauman venesatamassa sijainneen veneen peitteen alta. Venesatama sijaitsi noin kilometrin päässä Aune Lehtosen kioskilta.

Poliisikuulusteluissa Kimmo Kuokkanen oli erittäin huonomuistinen. Hän ei aluksi muistanut tapahtumista mitään. Paitsi vasta kahden–kolmen päivän kuluttua, jolloin hän tunnusti veriteon.

Varsinaisen murha- ja ryöstötutkimuksen yhteydessä poliisi sai selville, että Kimmo Kuokkanen oli sekaantunut mm. rengasvarkauteen ja maksamattoman autonsa osalta kavallukseen. Nämäkin rötökset käsiteltiin sittemmin oikeudessa.

Oikeudenkäynti alkoi Rauman raastuvassa. Kuokkanen ei osannut selittää tekoansa ja totesi oikeussalissa:
- En voi käsittää tekoa, enkä ole varma, olenko syyllinen.

Kimmo Kuokkanen pääsi pyynnöstään mielentilatutkimukseen. Tutkimuksen mukaan hän oli toiminut täydessä ymmärryksessä.

Rauman raastuvanoikeus antoi tuomionsa helmikuussa 1987. Oikeus pohti jutun ratkaisua peräti neljä tuntia. Se ei osannut millään aluksi päättää, pitäisikö nuori mies tuomita murhasta vai taposta.

Tuomioksi tuli lopulta elinkautinen vankeusrangaistus murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Raastupa sanoi perusteluissaan, että tuomion ankaruuteen vaikutti nimenomaan puolustuskyvyttömän naisen puukottaminen, mikä jatkui vielä hänen ollessaan maassa.

Turun hovioikeus käsitteli tapauksen täysistunossa. Hovioikeus säilytti tuomion ennallaan äänestyksen jälkeen. Vähemmistöön jääneet kuusi hovioikeuden jäsentä katsoivat, että Kimmo Kuokkasella ei ollut kioskille tullessaan aikomusta ryöstää kioskinpitäjää väkivaltaisesti ja ehdottivat määräaikaista vankeusrangaistusta taposta.

Korkein oikeus hylkäsi muutoksenhakuanomuksen ja Kimmo Veikko Kuokkasen elinkautistuomio sai lainvoiman.

ViestiLähetetty: La Syys 22, 2007 8:46 pm
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Tässä eräs lisätieto. Satakunnan kansan mukaan tuomittu Kimmo Kuokkanen oli ensimmäinen elinkautisvanki, jonka Tarja Halonen armahti.

Satakunnan kansa 18.2.2001 kirjoitti:Presidentti armahti raumalaisen kioskinpitäjän puukottajan

Raumalaisen kioskinpitäjän murhasta ja törkeästä ryöstöstä vuonna 1986 elinkautiseen tuomittu raumalainen mies on ensimmäinen, jonka tasavallan presidentti Tarja Halonen on armahtanut virkakaudellaan.
Raumalaisen kioskinpitäjän murha ja ryöstö tehtiin elokuussa 1986, kun silloin 19-vuotias tekijä meni Lahdenkadulla sijaitsevaan kioskiin ja iski puukolla useita kertoja 64-vuotiasta kioskia pitänyttä rouvaa.
Tapauksella oli useita silminnäkijöitä, koska kioski oli kerrostalon alakerrassa. Paikalle tuli myös asiakas, jolle puukottaja esiintyi myyjänä. Saaliikseen kioskista mies sai noin 400 markkaa.
Surmaaja tavoitettiin vielä samana iltana Raumalta veneestä, josta hän oli anastanut ennen ryöstöä nauttimansa viinan.
Puukottajaa syytettiin oikeudessa myöhemmin myös useista varkauksista.
Raumalainen pääsee vankilasta ensi kuun alussa, jolloin hän on istunut tuomiostaan 14 vuotta ja kuusi kuukautta. Mies oli anonut armahdusta jo aikaisemmin presidentti Martti Ahtisaarelta sekä vuosina 1997 ja 1998, mutta silloin anomukset hylättiin.
Anomusten hylkäämiseen vaikutti ehkä se, että elinkautista kärsinyt mies sai viime vuosikymmenen puolivälissä vankilassa istuessaan kavallustuomion.
Elinkautisesta tuomiosta voi vapautua vain presidentin armahduksella. Mauno Koivisto armahti keskimäärin 11-12 vuotta istuneita ja Martti Ahtisaari 11-15 vuotta istuneita.
Elinkautisvankeja on Suomessa vankeinhoitolaitoksen vuodenvaihteen tilaston mukaan yhteensä 60.

ViestiLähetetty: La Syys 22, 2007 10:03 pm
Kirjoittaja EuroJR
Kiitos pitkästä alustuksesta. En tällaista tapausta muistanutkaan. Jälleen yksi järjetön teko, missä suorittaja sai suhteellisen pitkän tovin miettiä tekojensa seurauksia kalterien takana.

Tapauksesta tulikin mieleeni yksi vastaavanlainen. Muistaakseni saman vuoden kesällä ryöstömurhattiin iäkäs kioskia pitänyt pariskunta Helsingissä. Oliko se nyt Pikku Huopalahdessa vai Roihuvuoressa? Tekijä jäi kiinni. Tästä kun joku ystävällinen sielu saisi kirjoitettua topikin niin olen kiitollinen.

ViestiLähetetty: Su Syys 23, 2007 8:49 am
Kirjoittaja Aizerbaidzan
EuroJR kirjoitti:Tapauksesta tulikin mieleeni yksi vastaavanlainen. Muistaakseni saman vuoden kesällä ryöstömurhattiin iäkäs kioskia pitänyt pariskunta Helsingissä. Oliko se nyt Pikku Huopalahdessa vai Roihuvuoressa? Tekijä jäi kiinni. Tästä kun joku ystävällinen sielu saisi kirjoitettua topikin niin olen kiitollinen.


Hmm...Jotenkin muistelisin tälläistä. Täytyy etsiä tietoa.

Tässä muuten Turun hovioikeuden päätös Kuokkasen tapauksesta:

Turun hovioikeus 18.1.1988 kirjoitti:Syytetty 19-vuotias nuorukainen oli tunkeuduttuaan avoimesta myyntiluukusta kioskiin tahallaan surmannut siellä myyjänä toimineen 64-vuotiaan naishenkilön lyömällä tätä kioskista ottamallaan leikkuuveitsellä useita kertoja päähän, vartaloon ja raajoihin ja sen jälkeen ottanut kioskin kassakoneesta 405 markkaa surmatun varoja ilman laillista oikeutta anastaakseen ne. Syytetyn menettelyn todettiin kohdistuneen elinkeinoaan hoitaneeseen ja sen sekä ikänsä vuoksi vain rajoitetusti puolustuskykyiseen henkilöön, jonka oma menettely ei ilmeisesti ollut voinut olla myötävaikuttavana tekijänä syytetyn tekoon.
Erityistä raakuutta siinä osoittivat uhrin eri puolille kehoaan saamat lukuisat pistohaavat, joista alaraajojen vammat osoittivat uhria isketyn vielä hänen maatessaan avuttomana kioskin lattialla, samoin kuin se, että syytetty oli jälkeenpäin suhtautunut tekoonsa täysin välinpitämättömästi. Kun rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat kokonaisuudessaan huomioon ottaen surmaamista oli pidettävä erityisen törkeänä ja ryöstöä törkeänä, syytetty tuomittiin rangaistukseen yhdellä teolla tehdyistä murhasta ja törkeästä ryöstöstä. (Ään.)

Läsnä: Heikola - Hiekka - Koskenniemi (erim.) - Koskinen - Kosonen (erim.) - Aarnio - Schrey - Lahtinen (erim.) - Hartela (erim.) - Suominen - Renvall (erim.) - Selander (erim.) - Tulenheimo - Lähde (erim.) - Tuomola (erim.) - Veso (erim.) - Impivaara - Pellinen (erim.) - Liesivuori - Larkiomaa (erim.) - Onninen (erim.) - Saarinen - Kilpi (erim.) - Särkilä - Hukkanen - Aarola (erim.) - Hirsikangas (erim.) - Palaja - Salonen - Jousi (apuj.) - Pasi Aarnio (apuj. + erim.) - Palm (apuj.) - Kaskenmäki (apuj. + erim.) Esittelijä: Syrjänen

KKO:n ratkaisu: Päätös n: o 1181/20.4.1988: ei valituslupaa.

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/1988/19881427

Re: Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: To Elo 23, 2012 8:59 am
Kirjoittaja Sikkis
Onko tekijä saanut elämänsä järjestykseen?

Re: Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: To Elo 30, 2012 6:58 pm
Kirjoittaja Roku
Eikös tuo myöhemminkin ole joitain kupruja tehnyt, jonkun petoksen tms.

Re: Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: Ma Joulu 12, 2016 9:27 pm
Kirjoittaja Sikkis
Roku kirjoitti:Eikös tuo myöhemminkin ole joitain kupruja tehnyt, jonkun petoksen tms.


Faktoja?

Re: Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: To Joulu 15, 2016 12:34 pm
Kirjoittaja kaia
Omituisia nuo presidentin armahdukset. Varsinkin kun on näin ilkeästä nilkistä kysymys.

Jos uhri pyyteetön rahan lainaaminen on ollut syynä tappoon niin ei voi muuta sanoa kuin no good deed goes unpunished.

Re: Re:

ViestiLähetetty: Pe Joulu 30, 2016 6:44 pm
Kirjoittaja joona.linna
Hyvä juttu etusivulla,kerrasta otin opiksi ja käyn nyttemin etusivun kautta foorumille.

Oli surmaajalla pokkaa, kun kioskinpitäjä makaa jaloissa murhattuna, kysyä tulevalta asiakaalta "mitä sais olla teille?"

Aizerbaidzan kirjoitti:Tässä eräs lisätieto. Satakunnan kansan mukaan tuomittu Kimmo Kuokkanen oli ensimmäinen elinkautisvanki, jonka Tarja Halonen armahti.

Kait Satakunnan sanomat varmasti faktaa kertoi eli Kuokkanen kuokki yli 14-vuotta. Muistissani on Ilta-sanomien otsikko; Halonen vapautti elinkautisvangin joka syylistyi puukotukseen.

Tapaus koski kylläkin kokkolalaista Seppo Hyytistä, joka sai elinkautisen Hyvinkäällä 1987 mustalaispariskunnan murhasta,ollen toinen tekijä.

Hyytinen puukotti miestä yksityisasunossa Kokkolassa,en vain millään muista tarkkaa ajankohtaa,2000-luvun puolella sekin oli.

Hyytinen joutui kaksi kertaa puukotuksen kohteeksi itse,molenmilla kerroilla Kokkolan Koivuhaassa, ensinmäisestä kerrasta selvisi, mutta toisesta ei... Hyytisellä raamatun lause osui siten nappiin:

"Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu"

Re: Rauman kioskimurha - elokuu 1986

ViestiLähetetty: Su Loka 08, 2017 12:42 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Lapsenkasvoinen 19-vuotias Kimmo Kuokkanen iski veitsen 16 kertaa puolustuskyvyttömään 64-vuotiaaseen Aune Lehtoseen. Nuorukaisen rikosputki huipentui ryöstömurhaan, joka järkytti pitsinnyplääjien pikkukaupunkia ja nosti nakkivarkaan otsikoihin.

Kuokkanen.jpg
Kuokkanen.jpg (41.27 KiB) Katsottu 956 kertaa

Kuokkanen1.jpg
Kuokkanen1.jpg (208.62 KiB) Katsottu 956 kertaa

Teksti, kuvat ja kuvateksti vuoden 1986 Rikosraportti -lehdestä.