Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Minppu
Alibin satunnaislukija
Viestit: 51
Liittynyt: Ke Marras 12, 2008 5:03 pm
Paikkakunta: Esbo

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Minppu »

occopution kirjoitti:
Ke Heinä 22, 2020 9:45 pm
https://www.ksml.fi/kotimaa/Palokan-suu ... B6/1583854

Maksat, vaikket käytäkkään. Hmmm??
:shock: Jollain vissiin se korjaaminen pitää rahottaa... Huh-huh!
*tsirp*

Avatar
Tarkastaja Levisi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Palokan Ilonaa sekä muita kohteita Jyväskylässä hallinnoivan Jason säätiötaustaakin kannattaa vähän selvitellä. Löytyi viiden vuoden takaisia blogijuttuja siitä, että Jasolla on kytkyjä vuosien takaiseen Avain asumsoikeusasunnot -vyyhteen, josta jopa YLE:n MOT raportoi. Uskoisin että Jason taustallakin on kovan luokan talousrikollisuus samaan tapaa, kun Avaimen. Kun pitävää valvontaa ei ole, yleishyödyllisten yhtiöiden asuntojen rahavirtoja imuroidaan yleisen hyvän varjossa vapaarahoitteisten asuntojen rakentamiseen.

Tuo Avain -vyyhti on helvetin monimutkainen ja vähän hankalasti hahmoteltava, mutta allaolevista jutuista sekä blogeista joku voinee hahmottaa jotan.Keski-Suomen Palvelurakennuttaja Oy kalskahtaa nimenä kovin keskustalaiselta (vähän samaa sointia kuin vaikkapa keskustalaistaustaisella Maaseudun Kukkasrahasto Säätiöllä) mutta en jaksanut selvittää enää enempää Avain-vyyhden mahdollisia poliittisia kytköksiä vuosien takaa.

https://www.ym.fi/fi-FI/Ministerio/Orga ... lta(32588)

http://saatiokirjoituksia.blogspot.com/ ... i-osa.html (Osa 1)
http://saatiokirjoituksia.blogspot.com/2015/01/ (Osa 2)

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/1 ... ikirjoitus
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5209
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja damfin »

Minppu kirjoitti:
Ke Heinä 22, 2020 9:55 pm
damfin kirjoitti:
Ke Heinä 22, 2020 9:36 pm
^ Edelleenkään se vastaava mestari ei ole omalla nimellään henkilökohtaisesti vastuussa, vaan vastuussa on urakoitsija eli rakennustyön suorittanut yritys.
Mutta jos esimerkiksi sinä olet nimettynä valvojana ja jätät tarkastukset hoitamatta etkä puutu selkeisiin virheisiin, olet omalla nimelläsi vastuussa.

Eli kuten sanoin, jos valvojan toimen otat hoitaaksesi, kannattaa tiedostaa se että pahassa tapauksessa saatat joutua ihan omalla nimelläsi henkilökohtaisesti korvausvastuuseen, toisin kuin se vastaava mestari jonka korvausvastuun tilaajalle hoitaa hänet palkannut yritys.
Ihan kuule riippuu siitä konsulttisopparista (omassa sopparissani vastaan tilaajalle juurikin niin paljon, kuin siinä määrätään ja teen juuri niitä juttuja, joita esim. pääurakan urakkasopimuksessa on valvojalle määrätty tehtäväksi ja mitä siinä konsulttisopimuksessa lisänä lukee), joka tilaajan kanssa on tehty. Mutta esim. tämmönenkin tulipalo, joka menee johonkin rikostutkintaan mahdollisesti ja pitää tehdä rakennusvalvonnalle selontekoa, niin kyllä se on se VASTAAVA mestari, joka siitä vastaa.
Nyt kyllä menee oudoiksi nuo juttusi, googlestako noita haet, ei niistä valvojan tehtävistä, ainakaan kvv-valvojan vastuiden osalta, mitään konsulttisopimuksia kirjoitella, vaan kvv-valvojan sopimus on rakennusvalvontaan toimitettu ilmoitus siitä että toimit kvv-valvojana kyseisellä työmaalla ja vastuut määräytyy lain mukaan eikä sen mukaan mitä urakoitsijan, tilaajan, ja valvojan/vastaavan keskinäisissä sopimuksissa sanotaan.

Itsekin uteliaisuuttani googletin esimerkkitapauksia joissa vastaava mestari olisi tuomittu jostain, ja kaikki tapaukset näyttäisi liittyvän lähinnä työsuojelurikoksiin, ei mihinkään varsinaiseen rakentamisen laatuun.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Kaikkiookoo
Lauri Hanhivaara
Viestit: 132
Liittynyt: Su Joulu 09, 2018 6:36 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Kaikkiookoo »

Se pääurakoitsija laiminlyönneistään joutuu vastuuseen tai sitten ei.
Noista sanamuodoista ja teorioista voitte kinata vaikka maailman tappiin, eikä se siitä miksikään muutu.

Dijon
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: La Heinä 25, 2020 1:34 am

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Dijon »

Palokatkoihin pitää aina laittaa viereen tarra joka kertoo kuka sen on tehnyt, mistä firmasta ja koska se on tehty.
Varmaan selviää kun tarkistetaan säilyneet katkot, jos niitä edes on, vai tuhoutuiko totaalisesti ylhäältä alas koko rakennuksen osa.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13671
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Jyväskylän palaneen senioritalon paloturvallisuudesta löytyi vakavia puutteita

Kuva ksml.fi
Kuva ksml.fi
suomalaist_laaturakentamista.jpg (81.24 KiB) Katsottu 877 kertaa
Jyväskylässä 10. heinäkuuta palaneen kerrostalopalon tutkinta on edennyt. Otkesin julkaiseman tiedotteen mukaan talon palo-osastoinneista ja palokatkoissa on havaittu puutteita.

Palo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeella polttamasta kynttilästä. Hän on kertonut tutkijoille pitäneensä kynttilää puisessa korissa parvekkeen nurkassa lattialla. Kynttilän ja korin välissä oli alumiinifolio.

Tutkijoiden mukaan tuli todennäköisesti levisi ensin koriin ja siitä ilmaraon kautta puupaneelien taakse sekä edelleen kattorakenteisiin. Syttyminen tapahtui ylimmän kerroksen parvekkeella. Parvekkeella palo oli koko ajan pieni, eikä se levinnyt asuntoon.

Kori tuhoutui palossa kokonaan, joten sitä ei ollut mahdollista tutkia.

Levisi molempiin suuntiin
Otkesin mukaan palo pääsi kehittymään suureksi kattorakenteiden ontelossa. Kekäleitä ja palavia kappaleita putosi julkisivuissa olleita pystyonteloita pitkin aina alemmille kattotasoille asti. Osa kappaleista jatkoi paloaan näkymättömissä julkisivun takana. Kun puutteelliset palo-osastoinnit pettivät, palo eteni alempien kattotasojen rakenteisiin.

Paikalle saapunut pelastuslaitos priorisoi evakuointia. Se sai palon pysäytettyä ennen kuin kattorakenteet syttyivät laajasti. Otkesin mukaan oli lähellä, että palo olisi tuhonnut rakennuksen neljän eri osaston katot. Nyt niitä tuhoutui kolme.

Otkesin mukaan palo pääsi leviämään laajalle palo-osastoinneissa olleiden puutteiden vuoksi. Parvekkeiden kohdalla julkisivussa oli yhdeksän sentin syvyisiä pystyonteloita, jotka olivat koko seinän korkuisia. Niiden puurakenteet levittivät paloa tehokkaasti.

Rakentamismääräysten ja rakennuslupapiirustusten mukaan parvekejulkisivun pystyonteloiden piti olla katkaistu karrosten välillä palokatkoin, mutta työn aikaisista, yksityiskohtaisemmista suunnitelmista ne oli jätetty pois. Palon oli mahdollista levitä sitä kautta molempiin suuntiin: ylöspäin ja putoavien kekäleiden välityksellä alaspäin.

Samoin puuttui yksityiskohtainen suunnitelma rakennuksen osien välisistä osastoinneista, jotka oli käytännössä toteutettu riittämättömillä levyillä. Julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi.

Vakavia puutteita
Senioritalo oli valmistunut vuonna 2017 eli se oli suhteellisen tuore.
– Tässä on tullut suoranaisia virheitä kolme vuotta sitten, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen Iltalehdelle.

Valosen mukaan puutteita voi kuvailla tietyiltä osin vakaviksi.
– Lopputuloksesta päätellen kyllä. Palo pääsi leviämään useaan rakennuksen osaan ja aiheuttamaan laajaa tuhoa. Siinä mielessä taas ei, että asujien henkeä palo ei välittömästi uhannut.

Vakavana Valonen pitää sitä, että palo tapahtui palvelutalossa, jossa moni ihminen menetti nyt kotinsa.
– On selkeä puute, että julkisivuista puuttuvat palokatkot, jotka estävät palon leviämisen kerroksesta toiseen. Muut puutteet ilmanvaihtokotelossa ja kattotasojen välillä ovat enemmänkin sellaisia kömmähdyksiä, jotka johtuivat siitä, ettei niitä oltu kunnolla piirustuksissa esitetty.

Hän kuitenkin sanoo, että löydöksestä on hyötyä turvallisuuden kannalta. Senioritalossa havaitut puutteet antavat viranomaisille mahdollisuuden puuttua prosessissa tehtyihin selkeisiin virheisiin, joihin ei vuosikymmeniä sitten rakennettujen rakennusten kanssa pystytä enää tarttumaan.
– Meillä on mahdollisuus jäljittää rakennusprosessia. Pääsemme tutkinnassa pidemmälle ja saatamme löytää hyviä parannusehdotuksia rakentamisprosessin hallintaan, jotta näin ei pääsisi enää käymään. Samaa mahdollisuutta ei tule, jos kyseessä olisi 30 vuotta vanha, sen aikaisten määräyksien mukaan rakennettu talo.
Iltalehti
8.10.2020 16:42
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Seniori
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Heinä 13, 2020 11:26 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Seniori »

Päävastuu kuuluu aina pääurakoitsijalle olipa palokatkon tehnyt kuka tahansa.

Tässä hyvä esimerkki siitä kun jotkin maahantuojat pitää "WEB" palokatko koulutuksia jossa kouluttajana "insinöörit"joilla ei oikeaa kokemusta todellisesta rakentamisesta. 2 tunnin koulutuksen jälkeen sanotaan että nyt sinulla lupa asentaa palokatkoja ja olet valmis palokatko asentaja..heh

Oikea palokatko urakoija jolla vuosien kokemus myös työmaalta joka koututettu oikeissa työmaa olosuhteissa ei tuotekoulutus palokatko koulutuksissa näkee yhdellä silmäyksellä suunnitelmia katsoessa onko kerrososastoinnit kunnossa vai ei.

Vastuullinen urakoija ilmoittaa sen myös pääurakoijalle koska onhan sillä myös työllistävä vaikutus.

Olisihan se kerrankin hienoa jos kerrankin tehtäisiin esimerkki tapaus että palokatko urakoija ja pääurakoija laitettaisiin vastuuseen näistä.

Epäilen kyllä todella laitetaanko.

Avatar
Tarkastaja Levisi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

https://yle.fi/uutiset/3-11585565

Jyväskylän senioritalon heinäkuisen rajun tulipalon tutkinnassa selvinnyt virheitä: palokatkoissa ja -osastoinneissa puutteita jo rakennusvaiheessa
Poliisi on selvittänyt 10. heinäkuuta syttyneen Jyväskylän senioritalon palon syttymissyytä ja Onnettomuustutkintakeskus palon leviämistä.


Tulipalot
8.10.2020 klo 15.50

Elli Tervo


Heinäkuisena iltana syttynyt senioritalon tulipalo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä.

Jyväskylän Palokassa sijaitsevan senioritalon palo pääsi leviämään laajasti, koska talon palo-osastoinneissa oli puutteita ja onteloiden sisällä olevat puurakenteet levittivät paloa salamannopeasti.

Kun taloa rakennetaan, se pitää jakaa palo-osastoihin, jotka rajaavat paloa ettei koko rakennus roihahda heti liekkeihin. Esimerkiksi kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osaston.

Palo-osastojen ja palokatkojen, eli niin sanottujen paloeristeiden, puutteiden vuoksi tulipalo levisi ylöspäin, ja palo kehittyi suureksi kattorakenteiden onteloissa. Tuli levisi myös putoavien kekäleiden välityksellä myös alemmille kattotasoille pystyonteloita pitkin.

Palokatkoilla pyritään estämään tulen ja savusta aiheutuvien savukaasujen leviämistä rakennuksessa tulipalon aikana.

Senioritalossa parvekkeiden kohdalla talon julkisivussa oli yhdeksän senttimetrin syvyisiä, pystysuuntaisia onteloita, jotka olivat koko seinän korkuisia. Onteloita ei oltu katkaistu kerrosten välillä palokatkoilla.

Toinen ongelmallinen pystyontelo oli ilmanvaihtohormien kotelointi, jossa palo levisi samaan tapaan kuin julkisivun onteloissa.

Kun puutteelliset palo-osastoinnit pettivät, palo eteni alempien kattotasojen rakenteisiin.


Puutteita jo rakennusvaiheessa

Senioritalon rakennuksessa oli puutteita jo rakennusvaiheessa, sillä rakennusvaiheen suunnitelmista puuttuu esimerkiksi palokatkoja.

Katkojen lisäksi puuttumaan jäi myös yksityiskohtaiset suunnitelmat rakennuksen eri osien välisistaä osastoinneista.

Palo-osastointeja oli toteutettu käytännössä riittämättömillä levyillä.

Myös julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamisen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi.


Tulipalo sai alkunsa puukorissa poltetusta kynttilästä

Palo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä. Hänen kertomansa mukaan kynttilä oli puisessa korissa parvekkeen nurkassa lattialla.

Onnettomuustutkintakeskuksen arvion mukaan tuli levisi todennäköisesti eensin koriin ja korista ilmaraion kautta puupaneelien taakse ja edelleen kattorakenteisiin.

Palossa evakuoitiin 168 ihmistä.
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.

Avatar
Tarkastaja Levisi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

https://www.rakennusfakta.fi/palokan-il ... oject.html

PALOKAN ILONA

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Jyväskylä. Kohteessa on 52 asuntoa, . Rakentaminen alkoi 2016-09-01 ja arvioitu rakennusaika on 17 kuukautta. .

Rakennuttaja oli Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy ja arkkitehdiksi valittiin BST-Arkkitehdit Oy . Hankemuoto oli kokonaisurakkaja rakennusurakoitsijana toimi SRV Rakennus Oy/ Keski-Suom. Insinööri Pertti Ruuskanen Oy:n joka on toiminut rakennesuunnittelijana , ilmastointiurakoitsijana toimi Ilmastointipalvelu Koskinen Oy ja Keski-Suomen Talotekniikka Oy valittiin LV-urakoitsijaksi. Sähköasennukset teki Ajansähkö Oy .
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.

Seniori
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Heinä 13, 2020 11:26 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Seniori »

Palokatko urakoijakin tiedossa mutta ei ole minun eikä muidenkaan tehtävä julkisesti linkata.

Uskon karmaan ja se hoitaa nämä 40% halvemmalla tekevät pois markkinoilta jotka ahnehtivat urakoita hinnalla ja ketjuttavat kohteensa aliurakoijille jossa lopullinen hinta otetaan asentajan selkänahkasta.

Jokainen meistä ymmärtää asentajan motivaation 10€/h korvauksella tekemiseen.

Avatar
Tarkastaja Levisi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Jyväskylän senioritalon palon nopea leviäminen - Rakennusvirhe?

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Tänään julkaisee OTKES eli onnettomuustutkintakeskus lausuntonsa tästä Jyväskylän keissistä.

https://yle.fi/uutiset/3-11892269


Selostuksen mukaan ongelmalliset rakenteet olivat syntyneet useampien puutteiden seurauksena. Puutteita löytyi suunnitelmista, rakentamisen hallinnasta, valvonnasta ja viranomaisviestinnästä.

Rakennetta ei oltu suunniteltu kokonaisuutena, eikä sen eri osien toteuttajilla kellään ollut vastuuta kokonaisuudesta. Ongelmakohdat jäivät piiloon rakenteiden taakse, eikä kuittauksiin perustuva valvonta voinut havaita ongelmia.

Rakentamismääräysten ja piirrustusten mukaan parvekkeiden pystyonteloissa piti olla palokatkot, mutta työn aikaisista yksityiskohtaisemmissa suunnitelmissa katkoja ei ole.

Rakennuksen osien välisistä osastoinneista ei oltu tehty yksityiskohtaista suunnnitelmaa, ja ne oli toteutettu riittämättömillä levyillä.

Julkisivun runkomateriaali vaihdettiin rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi.

Otkes julkistaa selostuksensa Jyväskylän Palokan senioritalon palosta, tiedotustilaisuus suorana Youtubessa kello 10

Senioritalon heinäkuisesta tulipalosta seurasi mittavat aineelliset vahingot ja liki 170 ihmistä joutui evakkoon.

https://www.youtube.com/watch?v=pK_XnAFEZLk

Rakennusvirhehän tuo on ollut. Käytetty palosuojaamatonta puuta rakenteissa, vaikka alkujaan oli tarkoitus käyttää palosuojattua.
Rakennusvaiheessa nähtävästi tarkoitus säästää. Rakennuksessa paljon ontelotiloja, joiden kautta palo sitten levisi.
Ihan korkeimman rakennuksen sisällä ontelorakenteita sisällä. Palo eteni niitä pitkin tuosta ensimmäisestä rakennuksesta muihin.
Vaarallisia eli väärin rakennettuja rakenteita myös mukana.
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.

Vastaa Viestiin