Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Rappa
Aloitteleva dekkari
Viestit: 543
Liittynyt: La Elo 20, 2011 2:48 pm

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Rappa » Ti Kesä 25, 2013 8:36 pm

Siis totta kai kaikilla pitää olla samanlaiset olosuhteet kärsiä rangaistusta, mutta henk.kohtasesti en niin välitä jos jotkut väkivaltarikoksiin syyllistyneet saa vähän enempi kärsiä muiden vankien kohdalta. Toki toivoisin, että kaikki väkivaltarikolliset kärsisivät samalla tavalla, mutta se ei vaan taida olla mahdollista Suomen nykyisillä rangaistuksilla.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12835
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Marras 27, 2013 10:16 am

IS:n uusi rikos-TV on tehnyt aiheesta artikkelin. Tallenne on nähtävissä artikklein yhteydessä ja uutinen on tämmöinen:

Rikos-TV: Elinkautisvankeja ennätysmäärä

Vankilat Suomen vankiloissa on tällä hetkellä ennätysmäärä elinkautisvankeja. Helsingin vankilassakin heitä on 25.

Vapautuvan elinkautisvangin väkivaltariski arvioidaan aina ennen vapautumista. Millaisia tuloksia he ovat saaneet? Rikos-TV pääsi vierailemaan Turun vankimielisairaalaan ja Helsingin vankilaan Sörnäisiin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 79439.html
27.11.2013 7:30

Naisia on 14. Heistä onkin oma osionsa, mutta sen päivitys on jo sen verran vanha, että olisi jo korkea aika tehdä asialle jotain.

Artikkeli saa tietysti pohtimaan - pohtijasta toki riippuen - onko se kauhea asia, vaiko jotain muuta. Onko pahuus lisääntynyt, vaiko tuomiot koventuneet? Varttihullujen aika on ohi. Se selittää suurimman osan ja - oletan - on päädytty enemmän antamaan tuomioita murhista tappojen sijaan.

Toki joku ministeriö on kauhuissaan. Ei suinkaan teoista mitä ek-vangit ovat tehneet, vaan siitä, että kuinka kallista on pitää ihmisiä vankiloissa. Ehdotetaan pienempiä tuomioita, jalkapantaa, seurantaa yms. Samaan aikaan valtio kuitenkin hassaa rahaa ympäri maailman, mutta se ei herätä lainkaan huolta näissä ministeriöissä.
- Mutta päättäjäthän ovat jo aikoja sitten lopettaneet huolenpidon ja vastuunkannon omasta kansastaan...

Pahoja ihmisiä on aina ollut, mutta se, että he ovat hyvinkin nopeasti takaisin keskuudessamme on vaikeammin ymmärrettävä yhtälö.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6807
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo » Ke Marras 27, 2013 11:41 am

Elinkautisen lisääntyminen johtuu pääasiassa siitä että tohtorisedät ovat enemmän ammattitaitoisia kuin ennen. Ei tipu automaattisesti enää vartin papruja, niinkuin ennen.
Toi vankeuden hinta on aika kaksijakoinen asia. Suoraan laskien näin onkin että kallista on.
Ajatellaanpa toisella tavalla.
Mikä on vankilajärjestelmän työllistävä vaikutus? Jos nämä siinä järjestelmässä työskentelevät olisivat kortistossa, niin kuinka paljon tulisi säästöä kun he nauttisivat sosiaalietuisuuksia? Kun he ovat töissä niin osa palkoista ohjautuu suoraan takaisin valtionkassaan veroina mitä he maksavat. Ja lähes kaikki muu palkka palautuu valtiolle välillisillä veroilla.
Mitä maksaa vapaalla oleva rikollinen yhteiskunnalle rahassa?
Jos rikollinen tekee 20-30 varkautta, 5-10 ryöstöä ennekuin joutuu niistä istumaan 1-6kk, niin niiden rikosten yhteiskunnalle ja vakuutusyhtiöille aiheuttamat kustannukset ovat huomattavasti mittavammat kuin se että rikollinen istuisi niistä 1-4 vuotta.
Murhasta tuomituille pitäisi rakentaa ihan oma vankila missä olisi vain nämä elinkautisvangit.
Murhasta pitäisi istua vähintään 25 vuotta, ennenkuin voisi edes ajatella ehdolliselle pääsyä, ja sitten jos pääsee niin ehdollinen kestäisi viimeiseen hengenvetoon.
Murhaamisen glooria katoaisi aika nopeasti, varsinkin nuoremmilta jotka hakevat joskus kovaa mainetta murhalla.
Nykyään, tietoisesti, kukkahattusedät ja tädit pyrkivät unohtamaan rikoksien yhteiskunnalle suoraan aiheuttamat kulut ja korostamaan vankiloiden aiheuttamia kuluja.
Tuleeko rikosista veroina takaisin montakin euroa? Tavallaan tulee. Poliisit kait vielä maksaa veroja. Ikkunan korjaaja maksaa veroja.
Täällä tänään, missä huomenna?

Avatar
Marokon Kauhu
Hercule Poirot
Viestit: 2244
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu » La Huhti 19, 2014 8:45 am

Iltapulussa ja ESS:ssä oli tänään täsmälleen sama uutinen taas:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014041 ... 7_uu.shtml

Tämä pisti silmään:
Erikoissuunnittelija Ilppo Alatalo arvelee lehdelle, että tuomioistuimet ovat ehkä myös ottaneet entistä kovemman linjan tapauksissa, joissa tekijä on epäselvä. Esimerkiksi Oulun palkkamurhassa sekä murhan tilaaja että tekijä tuomittiin.
Ennen aikaan rikoslaissa luki kyllä erikseen oikein että yllyttäjä on tuomittava kuten tekijä, mutta se on jossain humanismin hurmoshengessä ilmeisesti poistettu....
Toivottavasti tämä Oulun rukousnauhaa hypistelevä ja voitonmerkkejä viittova rikkaus - yllyttäjä ei selviä vähemmällä hovista....
Varsinaisen tekijän tuomio sentään varmaan pysyy.
Perustuslaki 9 § Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12835
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Tammi 11, 2020 12:38 pm

Ennätysmäärä - onneksi, sillä nyt näitä "leikkihulluja", ts. täyttä ymmärrystä vaille olevia on vähemmän. Rikollisten äo on tuskin noussut, mutta hyvin moni henkirikoksen tekijä todetaan järjissään olevaksi. Saavat sitten elinkautisen siitä, mistä ennen annosteltiin määräaikainen tuomio - ja sitten takaisin kansan keskuuteen - edelleen varttihulluna.

Mut joo, kyllähän näitä vapautuukin ja tänä vuonna vuorossa ovat:

He vapautuvat pian

16 murhaajaa astuu pian vapauteen, kolme heistä vastoin vankilan tahtoa. Lyhimmillään elinkautinen vankeus merkitsee vain runsaan 10 vuoden istumista.

Vuonna 2020 elinkautisesta vankeudesta vapautuvien murhaajien rikoslista on synkkää luettavaa. Joukossa on kolmen kolmoismurhaajan lisäksi muun muassa kaksi polttomurhaajaa sekä teräaseilla ja ampumalla uhrinsa surmanneita rikollisia.

Kaksi vapautuvista murhaajista on naisia. Toinen heistä puukotti ja hakkasi hiilihangolla vieraansa hengiltä. Hän vapautuu 13 vuoden ja 8 kuukauden jälkeen.

Toinen naisista puukotti äitinsä kuoliaaksi ja sytytti tämän asunnon palamaan. Hän selviää vuoden lyhemmällä elinkautisella.

Iso kirjo välineitä
Iltalehti kävi läpi Helsingin hovioikeuden päätökset, joiden perusteella kuusitoista murhaajaa vapautuu vankilasta vuoden 2020 aikana. Heidän rikostensa seurauksena menetti henkensä peräti 21 ihmistä, joista kuusi oli naisia. Murhattujen joukossa oli myös kaksi pientä lasta.

Tekovälineinä oli seitsemässä tapauksessa ampuma-ase, kuudessa puukko tai muu teräase, viidessä paistinpannu, vasara tai muu lyömäase.

Lyhyimmällä elinkautisella tuomiolla selviää kaksi kaverusta, jotka potkivat ja pahoinpitelivät toisen isäpuolen hengiltä ja hautasivat tämän metsään. Heille tuomio tarkoittaa runsaan kymmenen vuoden vankeusaikaa.

Pisimmän elinkautisen joutuu istumaan maan tunnetuimpiin rikollisiin kuuluva kolmoismurhaaja Eikka Lehtosaari, jolle tuomio merkitsee yli 20 vuoden vankeusaikaa.

Kaksi kolmesta vapaaksi
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) viimeisimmän tilaston mukaan elinkautistuomion keskimääräinen pituus 14,5 vuotta.

Viime vuonna vapautuneiden ja vapautuvien keskimääräinen vankeus on IL:n edellisen selvityksen mukaan kuitenkin 14 vuotta ja 10 kuukautta. Tänä vuonna vapautuvilla vastaava aika lyhenee takaisin Risen keskiarvoon.

Elinkautisvanki voi vapautua vankilasta vain tasavallan presidentin armahduspäätöksellä tai Helsingin hovioikeuden päätöksen perusteella. Presidentin armahduspäätökset ovat äärimmäisen harvinaisia. Pääväylä vapautumiselle onkin hovioikeus, jolle tulee vuosittain 20–30 hakemusta päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Viime vuoden alusta joulukuuhun mennessä hovi on tehnyt 34 päätöstä, joista kaksi kolmesta eli 22 on johtanut tai johtamassa vangin vapauttamiseen. Osa vapautumisista ajoittuu kuitenkin seuraavalle vuodelle.

Ennen päätöstään hovioikeus pyytää lausunnot muun muassa Riseltä ja Psykiatriselta vankisairaalalta.

Vartijat huolissaan
Useimpien vapauttavien päätösten perusteissa mainitaan vankeusajan käyttäytyminen, rangaistusajan suunnitelman onnistuminen tai osittainen onnistuminen, opiskelu ja päihteettömyys.

Vankilatyöntekijöiden mukaan hovioikeus kuitenkin tekee vapautuspäätökset liian kaavamaisesti ja heitä kuulematta.
– Päihteettömyyshän pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille vangeille. Vankiloissa on myös toimintavelvollisuus eli vankien tulee joko osallistua työntekoon tai opiskella. Miten tämä voidaan laskea eduksi vapauttamispäätöstä harkitessa? Vankilavirkailijain Liiton hallituksen puheenjohtaja Antti Santamäki hämmästelee vapauttamisperusteita.
– Näemme isona ongelmana sen, että hovi katsoo ainoastaan sitä, kauanko vanki on lusinut.

Antti Santamäki korostaa, että päätöstä tehdessä hovioikeuden tulisi kuulla enemmän vankiloiden henkilöstöä ja Riseä.
– Me olemme heidän (vankien) kanssa tekemisissä 24/7. Riselle olisi saatava enemmän sanavaltaa, sen lausunnoilla pitäisi olla iso paino, Santamäki painottaa.

Helsingin hovioikeuden ensi vuodelle ulottuvista vapauttamispäätöksistä kolme oli tehty Risen vastustuksesta huolimatta.

He vapautuvat tänä vuonna:
21.1. Elävältä polttaja
Riita viinapullosta johti naisen kuolemaan.

Murha tapahtui kesämökillä Alastarossa heinäkuussa 2006. Mökillä oli ryypiskelty reippaasti, ja jossain vaiheessa miehelle tuli riitaa seurueessa olleen naisen kanssa. Mies tönäisi naisen nurin kuistilla, otti bensakanisterin ja kasteli naisen bensalla.

Nainen oli niin vahvassa humalassa, ettei pystynyt vastustelemaan. Mies otti tulitikut esiin ja sytytti uhrinsa palamaan. Muut seurueen jäsenet tukahduttivat liekit, mutta se ei enää pelastanut uhria. Vakavat palovammat saanut nainen kuoli sairaalassa.

Elinkautinen: 13 v 6 kk.

9.3. Vasaramurhaaja
Helsinkiläismuusikko murhasi vaimonsa ja pienten lastensa äidin julmasti kerrostalon kellarissa.

Vaimo oli soittanut ja laulanut miehensä bändissä. Rikoksen taustalla oli vireillä oleva avioero. Vaimo oli muuttanut kahden alaikäisen lapsen kanssa pois yhteisestä asunnosta.

Mies meni vaimonsa kanssa hakemaan tämän tavaroita kellarista, kun kaksikolle tuli riitaa. Sen päätteeksi mies murhasi vaimonsa vasaralla päähän hakkaamalla. Lyöntejä oli ainakin kaksikymmentä.

Hakattuaan uhrinsa hengiltä mies nosti tämän patjalle ja peitteli tämän. Hän palasi asuntoon, pesi veriset vaatteensa ja vei lapset hoitoon.

Elinkautinen: 12 v 8 kk.

16.3. Pelätty kolmoismurhaaja
Maan vaarallisimpiin rikollisiin kuulunut Eikka Lehtosaari ampui kolme miestä hengiltä.

Rikollisjengi Rogues Galleryn (nyk. United Brotherhood) johtoon kuulunut Eikka Lehtosaari murhasi kolme miestä ampumalla oikeudenkäynnin tauolla. Aseellinen hyökkäys tapahtui lahtelaisessa pitseriassa vuonna 2000.

Lehtosaari oli yksi ravintolaan hyökänneestä kolmikosta. Kyseessä oli jengien välinen kostoisku.

Lehtosaari istui pitkään Riihimäen vankilassa. Hän oli keskeisiä henkilöitä vuonna 2005 sattuneessa vankilakapinassa, jossa kymmenkunta vankia tuhosi sellinsä aiheuttaen kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Lehtosaari on vankeusaikanaan antanut lukuisia haastatteluja ja esiintynyt tv:ssä. Viranomaistietojen mukaan hän kuuluu nykyisin Helvetin enkeleihin.

Hovioikeus katsoi rikollisjärjestöön kiinnittymisen puhuvan vapauttamista vastaan, mutta pitkä vankeusaika ja ”kokonaisharkinta” johtivat lopulta vapauttamispäätökseen.

Elinkautinen: 10 v 2 kk.

Eikka Lehtosaari oli syksyllä 2005 yksi Riihimäen vankikapinan keskushenkilöistä. JOHN PALMÉN
Eikka Lehtosaari oli syksyllä 2005 yksi Riihimäen vankikapinan keskushenkilöistä. JOHN PALMÉN
Eikan_selli_Riksussa.jpg (92.46 KiB) Katsottu 770 kertaa
1.4. Sähköjohtokuristaja
Mies viimeisteli pahoinpidellyn uhrinsa kuoleman kuristamalla tämän pölynimurin sähköjohdolla.

Murha tapahtui mikkeliläisessä omakotitalossa vuoden 2000 marraskuussa. Mikkeliläismies syyllistyi tekoon yhdessä kaverinsa kanssa.

Henkirikosta edelsi miesporukan ryypiskely, jonka aikana kaverukset viiltelivät, potkivat ja hakkasivat entuudestaan tuntemattoman uhrinsa muun muassa voimailuvälineen vetotangolla. Lopulta uhri kuristettiin hengiltä imurin sähköjohdolla.

Murhaaja on vankeusaikanaan syyllistynyt uusiin rikoksiin. Rise vastusti vapauttamista. Hovi kuitenkin päätyi vapauttamiseen hänet muun muassa ”keskimääräistä merkittävästi pidemmän” vankeusajan takia.

Elinkautinen: 19 v 5 kk.

1.4. Hiililapiomurhaaja
Nainen murhasi umpihumalaisen vieraansa julmasti puukottamalla ja hiililapiolla hakkaamalla.

Kaavilaispariskunnan vieraana ollut mies murhattiin poikkeuksellisen määrätietoisesti. Murhaaja oli nainen, jonka avomies oli tapahtuma-aikana pihalla talon ulkopuolella.

Tilannetta oli edeltänyt rankka ryypiskely. Uhri oli jäänyt nuokkumaan pöytään, ja nainen halusi päästä hänestä eroon. Hän soitti hätäkeskukseen ilmoittaen, että heidän vieraallaan oli jokin hätä. Ambulanssi kävikin paikalla, mutta vieraan ei todettu olevan hoidon tarpeessa.

Pian ambulanssi sai kuitenkin uuden hälytyksen. Nyt soittaja oli naisen avopuoliso, joka kertoi uhrin päästä valuvan verta. Ambulanssin tultua uudelleen paikalle uhri makasi verissään ja henkitoreissaan lattialla. Hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta.

Nainen oli murhannut vieraan lyömällä tätä puukolla ja yli puolentoista metrin pituisella rautaisella hiililapiolla. Uhrin kehosta löytyi 21 puukoniskua ja hänen päästään 15 lapioniskua.

Elinkautinen: 13 v 8 kk.

15.5. Äidinmurhaaja
Aikuinen tytär murhasi oman äitinsä ja sytytti asunnon tuleen.

Hämeenlinnalaisnainen murhasi äitinsä puukottamalla ja tukehduttamalla syyskuussa 2007. Nainen väitti, että äiti oli hallitseva persoona, joka vähätteli kaikkia hänen tekemisiään.

Surmattuaan äitinsä nainen palasi tekopaikalle sytyttäen asunnon tuleen. Liekit kuitenkin sammuivat hapen puutteeseen estäen siten palon leviämisen kerrostalon muihin huoneistoihin.

Murhaajassa diagnosoitiin persoonallisuushäiriö, joka ei kuitenkaan ratkaisevasti alentanut hänen syyntakeisuuttaan.

Elinkatuinen: 12 v 8 kk.

1.6. Murhaaja-evankelista
Rikollisjengin johtaja Lauri ”Late” Johansson ehti ennen uskoontuloaan murhata kolme miestä.

Rikollisjärjestö Natural Born Killersin (NBK) perustaja Late Johanssonin[ uhrit olivat Remu Aaltosen veli Jari Aaltonen, Johanssonin rikoskumppani Pauli Saastamoinen sekä NBK:n entinen jäsen Sami Huhtimo.

Kaksi murhista liittyi huumekauppaan ja yksi haluun päästä eroon NBK:n jäsenyydestä. Surmat tehtiin ampumalla. Saastamoisen ruumis löytyi betonipainot jaloissa Kotkan satama-altaasta, Aaltosen ruumista ei koskaan löytynyt.

Huhtimon murhasta elinkautista istunut Johansson tunnusti Aaltosen ja Saastamoisen murhat tultuaan vuonna 2007 uskoon vankilassa. ”Uudet” henkirikokset sisällytettiin meneillään olleeseen elinkautistuomioon. Ne kuitenkin lykkäsivät osaltaan Johanssonin vapauttamista.

Johansson on vankilassa ollessaan muun muassa kirjoittanut ylioppilaaksi ja osallistunut aktiivisesti eri kursseille. Vankilomillaan hän on kiertänyt eri seurakunnissa saarnaamassa ja kertomassa uskostaan.

Johansson pääsi valvottuun koevapauteen 12. joulukuuta. Ehdonalainen vapaus alkaa ensi kesäkuussa.

Elinkautinen: 18 v 6 kk.

14.7. Poliitikkovaimon murhaaja
Aviomies puukotti vaimonsa hengiltä 69 puukoniskulla pienen lapsen nähden.

Henkirikos tapahtui jämsäläispariskunnan kotona perheen tyttären 2-vuotissyntymäpäivien jälkeen.

Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimineen Paula Björkqvistin ja hänen miehensä Jarmo Björkqvistin välillä oli ollut pitkään erimielisyyksiä, ja avioliitto oli päättymässä eroon. Mitään riitaa ei kuitenkaan ollut, kun perheen kotona vietettiin 2-vuotiaan tyttären syntymäpäiviä.

Paikalla oli muun muassa lapsen kummeja. Viimeiset vieraat lähtivät aamuyön puolella, minkä jälkeen puolisoiden erimielisyydet puhkesivat riidaksi. Vaimo ei ollut halukas perheen yhteiselle lomamatkalle, jolloin mies raivostui.

Pieni syntymäpäiväsankari heräsi vanhempiensa riitelyyn. Mies ei kuitenkaan välittänyt lapsesta, vaan tarttui veitseen ja alkoi iskeä sillä silmittömästi vaimoaan. Uhrista löytyi myöhemmin liki 70 veitseniskua.

Elinkautinen: 14 v.

Jarmo Björkqvist on juuri saanut tuomion ja häntä lähdetään kuljettamaan vankilaan toukokuussa 2007. MINNA JALOVAARA
Jarmo Björkqvist on juuri saanut tuomion ja häntä lähdetään kuljettamaan vankilaan toukokuussa 2007. MINNA JALOVAARA
Jarmo_B_lähdössä_suorittamaan.jpg (65.94 KiB) Katsottu 770 kertaa
31.8. Isäpuolen metsähautaaja
Murhaaja jäi kiinni poliisin ovelan harhautuksen avulla.

Parikymppinen helsinkiläismies murhasi nukkumassa olleen isäpuolensa julmasti potkimalla ja hakkaamalla. Väkivalta kesti noin tunnin. Asunnossa oli tekoaikaan uhrin puoliso, kaksi pientä lasta sekä ravintolasta jatkoille tullut nainen.

Murhassa avusti miehen kaveri. Kaksikko nosti ruumiin arkkupakastimeen, siirsi sen myöhemmin kalusteliikkeen varastoon ja sieltä edelleen metsään haudattavaksi.

Tapausta tutkittiin aluksi kadonneen henkilön etsintänä. Ruumis löytyi vasta useiden kuukausien kuluttua, jolloin teko paljastui henkirikokseksi.

Poliisi käräytti murhaajat ovelan harhautuksen avulla. He antoivat ymmärtää olevansa tekijöiden jäljillä, jolloin he saivat kaksikon liikkeelle. Poliisit olivat odottamassa yöllä metsässä, kun kaverukset tulivat kaivamaan hautaa auki siirtääkseen ruumiin syvempään kuoppaan.

Uhrin poikapuoli selitti motiivikseen sen, että isäpuoli olisi kohdellut huonosti hänen äitiään ja perheen pieniä lapsia.

Elinkautinen: 10 v 3 kk.

31.8. Metsähautaajan kaveri
Isäpuolen murhaajan vuotta nuorempi kaveri osallistui samaan julmaan henkirikokseen.

Rikossarja käsitti murhan lisäksi kolme hautarauhan rikkomista. Hovioikeus perusteli vapauttamista muun muassa sillä, että miehen vankeusaika oli sujunut ”suuremmitta rikkeittä” ja hänen rangaistusajan suunnitelman tavoitteet olivat edenneet tai ”toteutuneet osittain”. Vapauttamista puolsivat myös negatiiviset päihdetestit sekä kiinteät perhe- ja ystävyyssuhteet.

Elinkautinen: 10 v 3 kk.

31.8. Hissimurhaaja
Viisikymppinen mies poltti kaverinsa elävältä Espoon Leppävaaran aseman hissiin.

Marinolia ryypiskelleet kaverukset päätyivät marraskuussa 2003 Leppävaaran juna-asemalle. Miehet menivät hissiin, missä toinen heistä sytytti kaverinsa toppatakin tupakansytyttimellä palamaan.

Takki oli kastunut sytytysnesteestä, joten se roihahti liekkeihin. Hissin pysähdyttyä ja sen ovien sulkeuduttua mies jätti kaverinsa sisälle palamaan. Paikalle hälytetty poliisipartio sammutti tulen, mutta uhri oli jo ehtinyt menehtyä.

Oikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma, sillä sytyttäjä oli nähnyt palon aiheuttaman tuskan, muttei millään tavoin yrittänyt sammuttaa tulta tai auttaa uhria.

Elinkautinen: 16 v 8 kk.

1.9. Hymyilevä paloittelumurhaaja
Avopuolisonsa Tukholmassa murhannut suomalaismies sai ruotsalaislehdistöltä hyytävän lempinimen.

Ruotsin lehdistön ”hymyileväksi paloittelumurhaajaksi” nimeämä suomalaismies iski uhriaan valurautapannulla päähän, löi veitsellä rintaan ja lopulta tukehdutti tämän hengiltä.

Mies kääri avopuolisonsa ruumiin lakanaan ja siirsi sen parvekkeelle ennen pariskunnan kahden pienen lapsen kotiintuloa. Myöhemmin hän kävi ostamassa sahan ja jätesäkkejä, joihin hän sulloi paloittelemansa uhrin osat. Säkit hän upotti järveen tekemäänsä avantoon.

Liikanimen ”hymyilevä” murhaaja sai erikoisesta käytöksestään oikeussalissa: hän hymyili suoraan kameroille. Murhaaja suhtautui täysin kylmäverisesti tekoonsa ja puolusteli tehneensä sen ”lasten parhaaksi”.

Ruotsalaispsykologi Jenny Yourstone arvioi 13 vuotta verityön jälkeen Ruotsin TV3:lla, että murhaaja suhtautui edelleen kylmäverisesti tekoonsa eikä osoittanut syvempää käsitystä siitä, mitä oli tehnyt. Yourstonen mukaan tämänkaltainen ymmärrys olisi edellytys kuntoutumiselle ja paluulle yhteiskuntaan.

Myös Rise vastusti vapauttamista. Hovioikeus päätti kuitenkin toisin perusteinaan muun muassa murhaajan uusi parisuhde sekä osallistuminen työtoimintaan ja vankilan eri kursseille.

Elinkautinen: 14 v 6 kk.

1.10. Viinamurhaaja
Riita viinasta johti yli sataan veitseniskuun ja toisen miehen kuolemaan.

Helsinkiläismiehille syntynyt erimielisyys kännykän lainaamisesta ja viinan juomisesta johti kohtalokkaaseen seuraukseen Malminkartanossa maaliskuussa 2006.

23-vuotias mies iski riidan päätteeksi toista miestä useita kertoja paistinpannulla päähän, minkä jälkeen hän löi ja viilsi uhriaan veitsellä yhteensä yli sata kertaa. Verityön tehtyään hän vei uhrin asunnosta 1,5 euroa sekä tämän matkapuhelimen.

Syyksi teolleen murhaaja kertoi, että tuttava oli juonut hänen viinojaan luvatta.

Elinkautinen: 14 v 6 kk.

1.11. Vesurimurhaaja
Mies murhasi työkaverinsa neljällä vesuriniskulla uhrin iäkkään äidin nähden Espoon Lippajärvellä.

Murhaaja ja uhri olivat aiemmin olleet paitsi naapureita myös ystäviä ja työkavereita. Myös heidän perheensä tunsivat toisensa hyvin.

Kaverusten välit kuitenkin tulehtuivat monen pikkuasian, kuten kadonneen saunan avaimen takia. 27-vuotias katkeroitui kaverilleen myös siitä, että tämä oli puhunut hänen avovaimolleen eräästä kapakkakäynnistä yhteisen työkeikan aikana.

Murhaan johtanut välikohtaus sai alkunsa riidasta, jonka jälkeen tekijä meni vesurin ja puukon kanssa naapuriin ”selvittämään” asiaa. Uhrin vanha äiti yritti estää aikuista poikaansa avaamasta ovea. Tämä kuitenkin avasi, kohtalokkain seurauksin.

Rise vastusti vesurimurhaajan vapauttamista. Hovioikeus kuitenkin päätti toisin. Hovi katsoi, ”ettei syyksi luettu rikos ollut erityisen moitittava”.

Elinkautinen: 13 v 5 kk.

2.11. Serkkunsa ampuja
Mies murhasi nukkumassa olleen serkkunsa ampumalla tätä haulikolla päähän.

Henkirikos tapahtui vuoden 2007 kesällä uhrin kesämökillä Ruovedellä. 61-vuotiaalla miehellä ja tämän 67-vuotiaalla serkulla oli pitkään ollut erimielisyyksiä. Oriveteläinen mies oli joutunut talousvaikeuksiin ja tässä yhteydessä myynyt tilansa serkulleen. Riitaa aiheutti se, millaisin ehdoin entinen omistaja saisi jäädä asumaan entiseen taloonsa.

Nuorempi mies kertoi ottaneensa haulikon mukaansa ”pelottelutarkoituksessa”. Hän kuitenkin lopulta löi aseen perällä uhria useita kertoja sekä ampui tätä olkavarteen ja päähän. Murhan tehtyään hän ilmoittautui itse poliisille.

Elinkautinen: 12 v 5 kk.

1.12. Perhesurmaaja
Mies murhasi vaimonsa puukottamalla ja tukehduttamalla. Sen jälkeen hän tukehdutti kaksi lastaan.

Espoolainen perheenisä surmasi koko perheensä toukokuussa 2005. Miehellä oli taustallaan peliriippuvuutta, masennusta, työkiireitä sekä parisuhde- ja perheongelmia.

Ennen murhia isä oli hakenut henkirikokseen liittyviä tietoja netistä. Hän oli myös ottanut lääkkeitä ja alkoholia iskiessään sohvalla nukkunutta vaimoaan keittiöveitsellä rintaan.

Mies viimeisteli tekonsa tukehduttamalla vaimonsa, minkä jälkeen hän teki saman 4-vuotiaalle pojalleen ja 7-vuotiaalle tyttärelleen. Surman jälkeen hän yritti tappaa itsensä.

Päihtymyksestään huolimatta mies oli mielentilatutkimuksen mukaan ollut tekohetkellä syyntakeinen.

Elinkautinen: 15 v 6 kk.

Esitutkinnan liitteenä oleva piirros esittää kolmoismurhan uhrien sijainnin. POLIISI
Esitutkinnan liitteenä oleva piirros esittää kolmoismurhan uhrien sijainnin. POLIISI
espoo_ruumiiden_sijainnit.jpg (95.03 KiB) Katsottu 770 kertaa
Iltalehti
11.1.2020 10:00
Remu Aaltosen veli Jari Aaltonen
Jari Aaltonen ei edelleenkään mitään omana itsenään. Mainittiinko artikkelissa myös muiden uhrien veljet? Ei. Mutta kerta kerran jälkeen Jari Aaltosen veli mainitaan. Onko se siis edelleen joillekin vielä epäselvää, kenen veli Jari Aaltonen oli?

Murha.infon linkkien lisäys dl
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Kummisetä
Neuvoja-Jack
Viestit: 254
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: 16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna

Viesti Kirjoittaja Kummisetä » La Tammi 11, 2020 12:56 pm

Kovin on naurettavaa touhua kun lyhimmillään "elinkautinen" 10v2kk.

Fire
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: 16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna

Viesti Kirjoittaja Fire » La Tammi 11, 2020 11:44 pm

Kolmesta murhasta 10v 2kk.

Ehkä olisi aiheellista selvittää keitä tässä Helsingin hovioikeudessa työskentelee jotka jakelevat näitä päättömiä armahduksia. Näiden ylintä armahdusoikeutta käyttävien nimet pitäisi tuoda julkisuuteen yhtälailla kuin presidentinkin nimi on julkinen.

Avatar
PiikkiSika
Charlien Enkeli
Viestit: 1881
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: 16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » La Tammi 11, 2020 11:59 pm

Kummisetä kirjoitti:
La Tammi 11, 2020 12:56 pm
Kovin on naurettavaa touhua kun lyhimmillään "elinkautinen" 10v2kk.
...etenkin kun sitä vertaa Eikan 20v. käkkimiseen - ei mee jakeluun!
Oikeuslaitos näyttää kirjaimellisesti olevan epästabiilimpi kuin Niuvan sekopäisin potilas.
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

ns_
Ran-tan-plan
Viestit: 391
Liittynyt: Ma Marras 10, 2008 1:27 pm
Paikkakunta: hki

Re: 16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna

Viesti Kirjoittaja ns_ » Su Tammi 12, 2020 12:51 am

Tuo 10v 2kk on kirjoitusvirhe, sehän on juuri Eikan kohdalla, joka on vapautuessaan istunut 20 vuotta 2 kuukautta.

Habahouhou
Alokas
Viestit: 25
Liittynyt: Ma Heinä 30, 2018 2:08 pm

Re: 16 murhaajaa astuu pian vapauteen

Viesti Kirjoittaja Habahouhou » Su Tammi 12, 2020 3:58 am

Onko missään muussa valtiossa rangaistukset näin vähäisiä mitä suomessa on?
Jos tappaa akkansa ja pari omaa viatonta lastaan niin mikä olisi oikea tuomio?

Sata kertaa todettu.....rangaistukset liian lieviä tappajille murhaajille, pedofiileille, raiskaajille,!

Ghost hunting
Columbo
Viestit: 2330
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: 16 murhaajaa astuu pian vapauteen

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting » Su Tammi 12, 2020 12:02 pm

Omat mieltymykset rangaistuksissa olisi jenkkilän suuntaan.
Kuinka moni näistäkin nauraa paskaista naurua vapauduttuaan, päästyään muurin paremmalle puolelle, että tulipas sitä viilattua linssiin.

Avatar
Moderaattorit
Moderaattori
Viestit: 1135
Liittynyt: Ke Kesä 27, 2007 3:20 pm

Re: 16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna

Viesti Kirjoittaja Moderaattorit » Su Tammi 12, 2020 1:00 pm

Kolmeen kertaan postattu "16 julmaa murhaajaa vapautuu tänä vuonna" otsikko yhdistetty tänne.
Jätettiin Doctor Lecterin postaama, koska siihen oli editoitu mukaan linkit vastaavaan minfoketjuun.
ns_ kirjoitti:
Su Tammi 12, 2020 12:51 am
Tuo 10v 2kk on kirjoitusvirhe, sehän on juuri Eikan kohdalla, joka on vapautuessaan istunut 20 vuotta 2 kuukautta.


Iltalehdessä näyttäisi olevan laskuvirhe Eikka Lehotosaaren vankeusajan kohdalla.
Tammikuusta 2000, maaliskuuhun 2020, tulee tosiaan 20 vuotta ja kaksi kuukautta istumista.
Joten IL huom. jos luette tätä.

Mode
Ne tietää, jotka tietää...

Fire
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Fire » Su Tammi 12, 2020 10:42 pm

Onhan tuo siltikin todella vähän noin 6v 8kk per murha eli vähemmän kuin taposta.

Averell
Neuvoja-Jack
Viestit: 262
Liittynyt: Ti Marras 29, 2016 6:02 am

Re: Elinkautisvankeja nyt ennätysmäärä

Viesti Kirjoittaja Averell » Ma Tammi 13, 2020 10:07 am

Paljousalennus eli tukkutuomiot ovat asia jota en oikein ymmärrä. Miksi kolme murhaa on ns vähemmän tuomiota kuin yksi murha?

Rikollisten etnisen ja uskonnollisen alkuperän tilastoinnin lopettaminen on vastoin avoimen yhteiskunnan periaatetta.

Mikäli tuomioistuimet ovat hiemankin tiukentaneet linjaansa niin sehän on vain positiivista!

Vastaa Viestiin