Asekeskustelua

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3676
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ti Elo 28, 2012 1:29 pm

Keskustelu ampuma-aseista on viimeaikaisten tapahtumien nostamana pulpahtanut taas pintaan mediassa ja foorumeilla. Minfossakin ketju jos toinenkin on puuroutunut aseista paasaamiseksi joten mitäs jos käytäisiin yleistä asekeskustelua tässä ketjussa?

Epäilen kyllä happaman kyynisesti että tässä käy kuin lailliselle graffitiseinälle: tageja heitellään mieluiten sinne minne ne eivät kuulu.

Alkuun linkki aselakiin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980001

Opetelkaa ulkoa!
Vitsi, vitsi...

Sitten poimintoja uutisvirrasta. Päivi Räsäsen ulostulo on aseista vähänkään keskusteltaessa aina varma, otsikoltaan sama ja sisällöltään ennalta-arvattava.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... ristettava
Räsänen: Aselakia kiristettävä

Sisäministeri Päivi Räsänen väläyttää aselain kiristämistä. Ministeri kutsuu nykyistä aselakia epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Räsänen on kommentainut asiaa myös Ylelle. Ylen haastattelussa Räsänen ehdottaa selvitettäväksi, voisiko laki vastedes velvoittaa säilyttämään yksittäisenkin aseen asekaapissa. Nykyisin aseita varten tulee olla erillinen asekaappi, jos aseenkantajalla on yli viisi asetta tai sarjatuliase.

Helsingin Sanomissa Räsänen puntaroi myös, pitäisikö pienten lasten oikeutta käyttää asetta arvioida uudelleen.

Aseturvallisuus nousi esille viikonloppuna, kun kahdessa erillisessä tapauksessa kaksi lasta kuoli vahingonlaukauksiin Savossa. Vesannolla ase laukesi viisivuotiaan käsiin, ja Vehmersalmella metsästämässä ollut yksitoistavuotias kuoli aseen lauettua vahingossa veneessä.
:!:
Nykyisin aseita varten tulee olla erillinen asekaappi, jos aseenkantajalla on yli viisi asetta tai sarjatuliase.
Moniko muistaa tai tietää tuon? Tämä säilytysmääräysten miltei täydellinen vesitys selittää osaltaan sen miksi aseita toistuvasti joutuu asiattomien haltuun. Ja miksi niiden melkein aina voidaan sanoa olleen asianmukaisessa säilytyksessä. Kotona saa olla kohtalainen arsenaali ennen kuin säilytykseen sen kummemmin käytännössä puututaan edes lain tai asetusten tasolla. Aselaissa tosin sanotaan että:
106 §
Säilyttäminen, kantaminen ja kuljettaminen


Ampuma-asetta tulee säilyttää lukitussa paikassa tai muuten lukittuna taikka siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa säilytetään erillään. Ampuma-asetta ja aseen osia ei näinkään säilytettyinä saa pitää paikassa, josta ne ovat helposti anastettavissa.
Tuossa katson olevan paljonkin tulkinnanvaraa. Katsomustani vahvistavat Hyvinkään kaltaiset tapaukset joissa ase on ollut "asianmukaisessa" säilytyksessä mutta joutunut helpon tuntuisesti vääriin liipasinherkkiin käsiin. Varsinaista asekaappia tai muuta hyväksyttyä tilaa ei siis parin pyssyn säilyttämiseen vaadita. Eikä vielä viidenkään.

Räsänen Hesarissa:

http://www.hs.fi/politiikka/Sis%C3%A4mi ... 5595512743
Sisäministeri Räsänen: Aseturvallisuutta on syytä parantaa

"Lainsäädäntöä on syytä kiristää", sisäministeri Päivi Räsänen (kd) arvioi sunnuntaina HS:lle.

Räsäsen linjaus oli vastaus siihen, miten aseiden säilyttämistä koskevia määräyksiä tulisi muuttaa kahden lapsen kuolemaan johtaneiden vahingonlaukausten jälkeen.

Räsäsen mukaan nykyinen lainsäädäntö tavallisten aseiden säilyttämisestä on epäselvä ja tulkinnanvarainen. Myös pienten lasten oikeutta käyttää asetta metsästysretkillä on Räsäsen mielestä syytä pohtia aseturvallisuustyöryhmässä.

Räsäsen 25. huhtikuuta asettama työryhmä antaa raporttinsa vuoden loppuun mennessä.

"Otan itsekin puheeksi jäsenten kanssa nämä asiat", Räsänen lupaa.

Räsäsen mielestä olennaista on selvittää rauhassa, missä viikonlopun tapauksissa mentiin vikaan. "Jossakin on valvonta pettänyt."

Räsänen ei ota kantaa siihen, pitäisikö aikuisen välittömässä valvonnassa olevalle alaikäiselle aseenkäsittelijälle säätää alaikäraja.

"Se on hyvä kysymys, jota sietää pohtia. En tunne niin hyvin metsästysharrastusta", Räsänen vastaa.
Metsästäjät ampuvat takaisin vanhoista poteroistaan omin niinikään ennalta-arvattavin argumentein. Varmaa on aina heidänkin osallistumisensa keskusteluun.

http://www.hs.fi/kotimaa/Mets%C3%A4st%C ... 5595702655
Metsästäjäliitto: Vain huolellisuus estää vahingonlaukaukset
27.8.2012

Aseiden säilytyspykälien tiukentaminen ei välttämättä estä vahingonlaukauksia, sanoo Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

"Nämä tapaukset ovat katastrofi perheille. Mutta ne olisi voitu estää huolellisuudella."

Kahden lapsen kuolema vahingonlaukauksiin viikonvaihteessa yllätti liiton. Simenius ei muista vastaavaa tapahtuneen.

"Metsästyksessä sattuu vahingonlaukauksia vuosittain. Myös kuolemantapauksia sattuu, joskaan ei joka vuosi. Mutta kyseessä ovat aikuiset ihmiset."

Poliisiammattikorkeakoulusta kerrottiin STT:lle, että poliisi tutkii vuosittain Suomessa toistakymmentä vahingonlaukausta. Vuonna 2009 tapauksia oli 12, toissa vuonna 13 ja viime vuonna 15. Tänä vuonna ilmoituksia on tullut viisi kappaletta, mukana myös viikonvaihteen tapaukset Pohjois-Savossa.

"Metsästys- ja aseharrastuksen yleisyyteen nähden määrä on vähäinen", Simenius sanoo.

Hänen mukaansa onnettomuudet joka tapauksessa panevat jokaisen aseenomistajan miettimään.
Simenius unohti tällä kertaa leimata muut kuin alan harrastajat täysin tietämättömiksi harrastuksen todellisesta luonteesta kuten medioissa esiintyneillä metsästys- ja aseharrastuksen vaalijoilla yleensä on tapana ollut. Viisasta kyllä hän ei myöskään esittänyt arviota siitä paljonko tapahtuu niitä vahingonlaukauksia jotka eivät tule poliisin tietoon saati ylittää tutkintakynnyksen. Niiden määrä "aseharrastuksen yleisyyteen nähden" saattaakin olla aika tuntuva.
Hänen mukaansa onnettomuudet joka tapauksessa panevat jokaisen aseenomistajan miettimään.
Entäs toimimaan? Ainako siihen tarvitaan vakava onnettomuus että edes ajatukset saataisiin liikkeelle? Läheltä piti -tilanteita sattuu koko ajan joka puolella maata mutta ne eivät ilmeisestikään "pane jokaista aseenomistajaa miettimään".

Kuusi maakuntalehteä on toteuttanut kimpassa kyselyn aseiden säilytyksestä kotona. Tulos:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/383473 ... s+kodeista

Lähes puolet kansasta haluaa aseet pois kodeista

Lähes puolet suomalaisista haluaisi kieltää käsiaseiden säilyttämisen kotona, asiaa selvitti Turun Sanomat yhdessä viiden muun median kanssa. Naiset haluavat käsituliaseet pois kotoa selvästi miehiä useammin. Kieltoa kannatetaan vankimmin eteläisessä Suomessa. Ampuma-asetta saa säilyttää kotona lukitussa paikassa.

Aseharrastajat tyrmäävät ajatuksen aseiden kotisäilytyksen kieltämisestä. Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) mukaan aseiden vartiointi ampumaradoilla sijaitsevissa yhteisissä asevarastoissa olisi käytännössä mahdotonta.

Sisäasianministeri Päivi Räsäsen (kd) asettama työryhmä pohtii parhaillaan, tulisiko aseiden säilytysmääräyksiä muuttaa.

Ampumatapauksiin pyrittiin tarttumaan kiristämällä kaikkien ampuma-aseiden luvansaantia viime kesänä. Lupaa hakevalle tehdään nykyään muun muassa henkilökohtainen soveltuvuustesti.

Kuuden maakuntalehden tilaamaan kyselyyn vastasi tuhat ihmistä.

TS–STT
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... ailytyksen

Lehdet: Lähes puolet suomalaisista kieltäisi käsiaseiden kotisäilytyksen

Lähes puolet suomalaisista haluaisi kieltää käsiaseiden säilyttämisen kotona. Asiaa selvittivät yhdessä Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen, Etelä-Suomen Sanomat, Kalevaja Turun Sanomat.

Naiset (yli 60 prosenttia vastaajista) haluavat käsituliaseet pois kotoa selvästi miehiä (kolmannes vastaajista) innokkaammin.

Aseharrastajat tyrmäävät ajatuksen aseiden kotisäilytyksen kieltämisestä.

– Käsiaseita ei ole mitään järkeä säilyttää missään muualla kuin kotona. Mikä olisi varkaalle parempaa kuin 2000 aseen varasto jollakin syrjäisellä ampumaradalla? Suomen Ampumaurheiluliitto SALin varapuheenjohtaja Curt Sjöblom sanoo.

Ampuma-asetta saa säilyttää kotona lukitussa paikassa. Kotisäilytyksen tilalle on ehdotettu yhteisiä asevarastoja.

Sjöblomin mielestä yhteissäilytys olisi käytännössä lähes mahdoton järjestää.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) asettama työryhmä pohtii parhaillaan, tulisiko aseiden säilytysmääräyksiä muuttaa.

(MTV3)
Minusta on kumma juttu että hallussapitolupa annetaan "toistaiseksi, jollei sitä erityisestä syystä ole annettava määräajaksi". En tiedä millä tuota perustellaan. Hallussapitolupa pitäisi ilman muuta muuttaa määräaikaiseksi. Esimerkiksi kolmevuotiseksi. Jo kolmessakin vuodessa ehtii moni asia muuttua ja lupaehdot jäädä täyttymättä. Viisi vuotta on näissä asioissa jo turhan pitkä väli.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Bee_in_the_light
Neuvoja-Jack
Viestit: 254
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 8:00 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Bee_in_the_light » Ti Elo 28, 2012 7:44 pm

Luupää kirjoitti: Sitten poimintoja uutisvirrasta. Päivi Räsäsen ulostulo on aseista vähänkään keskusteltaessa aina varma, otsikoltaan sama ja sisällöltään ennalta-arvattava.
Ja miksi ei olisi:

- Päivi Räsänen on edelleen aseasioista vastaava sisäministeri
- Aselain uudistuksen toinen vaihe on edelleen kesken
- Uudistuksen seurauksena lakiin tullee joitakin tiukennuksia, kuten on ollut odotettavissa jo ehkä vuoden ajan.

Kerro nyt toki, mitä Räsäsen pitäisi sanoa eri tavalla aina kun häneltä tätä asiaa kysytään.
Luupää kirjoitti:Minusta on kumma juttu että hallussapitolupa annetaan "toistaiseksi, jollei sitä erityisestä syystä ole annettava määräajaksi". En tiedä millä tuota perustellaan. Hallussapitolupa pitäisi ilman muuta muuttaa määräaikaiseksi. Esimerkiksi kolmevuotiseksi. Jo kolmessakin vuodessa ehtii moni asia muuttua ja lupaehdot jäädä täyttymättä. Viisi vuotta on näissä asioissa jo turhan pitkä väli.
Lähtökohtaisesti aseen hallussapitolupa (kuten muutkin luvat) täytyy myöntää toistaiseksi voimassaolevana. Luvan määräaikaisuus a) lisää hallinnon kustannuksia ja b) heikentää kansalaisten mahdollisuutta suunnitella elämäänsä eteenpäin. Aseen hallussapitolupa on kuitenkin lupa, jota ilman aseen käyttäminen on mahdotonta. Jos oletetaan, että henkilö haluaa ostaa uuden, laadukkaan haulikon ja sille kunnollisen turvakaapin säilytyspaikaksi, kyse on tuhansien eurojen investoinnista. Se, että tällaisen omaisuuden käyttäminen sidotaan parin vuoden määräaikaiseen lupalappuun on kohtuutonta.

Tärkeämpi pointti on, että luvan määräaikaisuudella ei saavuteta mitään. Jo nykyisin poliisi valvoo aseenomistajia tehostetusti, ja suhteellisen pienistäkin rikkeistä luvat aseisiin lähtevät hyvin nopeasti. En suoraan sanottuna ymmärrä, mitä luvan määräaikaisuudella saavutettaisiin, paitsi lisää turhaa byrokratiaa. Yhtä hyvin ajokortti voitaisiin myöntää aina kolmeksi vuodeksi, kyllähän siinäkin saattaa olosuhteet muuttua. :roll:

Tavoitteenahan pitäisi olla ampuma-aseiden aiheuttamien kuolonuhrien määrän minimointi. Nythän meillä on keskustelua herättämässä ollut kaksi hyvin erityyppistä tapahtumaa, nämä tuoreet vahingot, ja Hyvinkään tapaus, jossa kyse oli aseen käytöstä surmaamistarkoituksessa. Hyvin erilaisia tapauksia, joiden estämiseksi voitaisiin varmasti tehdä jotain.

Vahingonlaukausia ajatellen lähtisin seuraavalle linjalle:

- aseen hallussapitoluvan saamiseksi pitäisi edellyttää aseenkäsittelykoulutusta, jossa sekä opetettaisiin ampumaan oikein, että painotettaisiin aseen turvallista käsittelyä. Nykyisin metsästysaseen voi saada pelkän metsästäjätutkinnon suorittamisen jälkeen, mikä ei siis edellytä aseenkäsittelykoulutusta.

- aseen luovuttaminen koulutusta saamattomalle pitäisi kieltää. Esimerkiksi kuolleen 11-vuotiaan tapauksessa vahinkoa oli edeltänyt aseen käyttäminen tavalla, joka ei ole turvallista (ampuminen veteen).

Hyvinkään tapaus taas olisi estynyt, mikäli

- kaikki ampuma-aseet säilytetään turvakaapissa. Kaapin avain on oltava aseen hallussapito-oikeuden omistajalla mukana kellon ympäri.

VPY
Scooby Doo
Viestit: 613
Liittynyt: Ke Huhti 13, 2011 9:33 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja VPY » Ti Elo 28, 2012 8:42 pm

Hommatkaa asehullut lobbariksenne Markus Pönkä, jahka Markus vapautuu :mrgreen:

sdmf
Alokas
Viestit: 18
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 7:20 am

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja sdmf » Ke Elo 29, 2012 12:04 am

VPY kirjoitti:Hommatkaa asehullut lobbariksenne Markus Pönkä, jahka Markus vapautuu :mrgreen:
Asehullut? Minusta näissä keskusteluissa on yleensä asehulluja olleet ne jotka haluavat kieltää yksityisen ampuma-aseiden hallussapidon kokonaan. :roll:

Killer Loop
Alibin satunnaislukija
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Killer Loop » Ke Elo 29, 2012 9:53 am

VPY kirjoitti:Hommatkaa asehullut lobbariksenne Markus Pönkä, jahka Markus vapautuu :mrgreen:
Olen ymmärtänyt että sinulla on omakohtaista kokemusta (ase)hulluudesta ja sen seurauksista. On totta ettei asetta saa antaa sellaiselle joka ei pysty itseään sen kanssa hallitsemaan. Monellehan tuottaa jumalaisia väristyksiä ku saa aseen kouraansa. Lääkärit ovat pullikoineet vastaan sitä että joutuisivat pyydettäessä ilmoittamaan viranomaisille, onko joku kelvollinen saamaan aseenkantolupaa. Vetoavat vaitolovelvollisuuteen ja mihin lie muihin ihmeellisyyksiin. Minulla on luvat useampaan aseeseen (jo 35 vuotta), enkä pane hanttiin sitä että "huneeriani" testattaisiin niiden takia. Armeijassa oikeanlainen ja vastuullinen aseenkäsittely iskettiin ns. selkäytimeen ja siellä se on pysynyt. Ihan mukulasta pitäen metsästystä/ metsästysaseen käsittelyä opettelin viisi vuotta rintamalla olleen isäukkoni johdolla. Kyllä, minunkin mottoni on: "Aseet pois vikapäiltä!"
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3676
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Elo 29, 2012 1:10 pm

Bee_in_the_light kirjoitti:
Luupää kirjoitti: Sitten poimintoja uutisvirrasta. Päivi Räsäsen ulostulo on aseista vähänkään keskusteltaessa aina varma, otsikoltaan sama ja sisällöltään ennalta-arvattava.
Ja miksi ei olisi:

- Päivi Räsänen on edelleen aseasioista vastaava sisäministeri
- Aselain uudistuksen toinen vaihe on edelleen kesken
- Uudistuksen seurauksena lakiin tullee joitakin tiukennuksia, kuten on ollut odotettavissa jo ehkä vuoden ajan.

Kerro nyt toki, mitä Räsäsen pitäisi sanoa eri tavalla aina kun häneltä tätä asiaa kysytään.
En minä tarkoittanutkaan että hänen joka kerta pitäisi kantaansa muuttaa. Se se vasta hupaisaa seurattavaa olisi! Totesinpahan vain vallitsevan asiantilan. Tottakai ministeri vastaa kun toimittaja kysyy. Kerta toisensa jälkeen. Täytyyhän hänen. Ellei vastaisi niin siitähän vasta otsikot repeäisivät!
Bee_in_the_light kirjoitti:Yhtä hyvin ajokortti voitaisiin myöntää aina kolmeksi vuodeksi, kyllähän siinäkin saattaa olosuhteet muuttua. :roll:
Itse asiassa ajokortti on 50 ikävuoden jälkeen katkolla viiden vuoden välein. Juuri koska olosuhteet saattavat todellakin muuttua perusteellisesti. Poliisille on viisikymppisten jälkeen lähetettävä joka viides vuosi lääkärintodistus, josta ilmenee vieläkö kortin hallinnan eli ajo-oikeuden edellytykset täyttyvät. Elleivät täyty, kortti lähtee.

Jo ajokortin saamiseksi täytyy esittää lääkärintodistus. Pelkkä autokoulu ei riitä. Ja 70 ikävuoden täyttyessä kortti lähtee automaattisesti ellei ajolupaan hae erikseen jatkoa. Sen saa myös viideksi vuodeksi kerrallaan, jos saa.

Tässä olisi soveltamisen paikka asepuolelle. Sillä erotuksella että aseluvan jatkoa alettaisiin määräajoin tarkastella heti sen myöntämisestä lähtien. Toimintamalli ja organisaatio ovat jo valmiina.
Bee_in_the_light kirjoitti:Jo nykyisin poliisi valvoo aseenomistajia tehostetusti...
Ei minun tietääkseni. Kun lupa on kerran myönnetty sen saa kaikessa rauhassa pitää ilman mitään erityistä kontrollia. Vai miten tuo tuo tehostettu valvonta ilmenee? Miten aseenomistajia nykyään valvotaan "tehostetusti"?
Bee_in_the_light kirjoitti:...ja suhteellisen pienistäkin rikkeistä luvat aseisiin lähtevät hyvin nopeasti.
Niin kuuluukin lähteä. Tämähän ei suinkaan ole mitään "tehostettua valvontaa" vaan osa rikosseuraamuksia. Tosin käsite "suhteellisen pieni rike" on näissä tapauksissa osoittautunut toodella suhteelliseksi. Aika lailla saa töppäillä ennen kuin se lupa lopulta lähtee.
Bee_in_the_light kirjoitti:Vahingonlaukausia ajatellen...
...sinulla on oikein hyviä mietteitä.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Bee_in_the_light
Neuvoja-Jack
Viestit: 254
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 8:00 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Bee_in_the_light » Pe Elo 31, 2012 10:22 am

Luupää kirjoitti: Tässä olisi soveltamisen paikka asepuolelle. Sillä erotuksella että aseluvan jatkoa alettaisiin määräajoin tarkastella heti sen myöntämisestä lähtien. Toimintamalli ja organisaatio ovat jo valmiina.
Jos jostain on osoittaa, että tälle muutokselle todella on perustelut (esim. 30-vuotiaan aseenomistajan henkisen kapasitettin muuttuminen ratkaisevasti kolmen vuoden jaksolla on tilastollisen tarkastelun perusteella yleistä), niin sitten kyllä. Muuten kyseessä on byrokratia, joka maksaa ja jolla ei saavuteta vastaavaa hyötyä.

Ikääntyvät kuljettajat ovat todellinen riski liikenteessä ja siksi on perusteltua asettaa heille lisävaatimus määräaikaisesta lääkärintarkastuksesta. Ajokortin määräaikaisuuden säännöksiähän ollaan muuttamassa paraikaa, suurimpana syynä säännösten yhtenäistäminen EU:n alueella.


Luupää kirjoitti:Ei minun tietääkseni. Kun lupa on kerran myönnetty sen saa kaikessa rauhassa pitää ilman mitään erityistä kontrollia. Vai miten tuo tuo tehostettu valvonta ilmenee? Miten aseenomistajia nykyään valvotaan "tehostetusti"?
Ehkä "tehostetusti" oli vähän huono sana. Tarkoitin sillä, että poliisi reagoi erittäin herkästi esimerkiksi naapurin tekemään ilmiantoon aseen omistajan kohdalla. Samoin tuo "rikosseuraamus"-asia, josta kohta lisää. Tarkoitin "tehostetulla valvonnalla" juuri sitä, että suhteellsien lievienkin rikosten kohdalla (kuten mietojen huumeiden käyttörikos) todetaan nopeasti, että "pojallahan on aseita, otetaan ne pois".

Kumma kun ei sitä ajokorttia viedä, vaikka autoilla taidetaan aiheuttaa huomattavasti enemmän kuolemia päihteiden vaikutuksen alaisena kuin aseilla. :?
Luupää kirjoitti:Niin kuuluukin lähteä. Tämähän ei suinkaan ole mitään "tehostettua valvontaa" vaan osa rikosseuraamuksia. Tosin käsite "suhteellisen pieni rike" on näissä tapauksissa osoittautunut toodella suhteelliseksi. Aika lailla saa töppäillä ennen kuin se lupa lopulta lähtee.
Mielestäni on kyseenalaista, että aseen hallussapitolupa voi lähteä esimerkiksi rattijuopumuksen tai mietojen huumeenkäyttörikosten seurauksena. Hallussapitoluvan menetys ei ole rangaistus näistä rikoksista, vaan näihin rikoksiin syyllistymisen katsotaan ilmentävän esimerkiksi "piittaamattomuutta lain noudattamiseen". Viimeksi korkein hallinto-oikeus totesi, että yksi törkeä rattijuopumus ilman aikaisempaa päihdehistoriaa on riittävän suuri rike aseiden poisottamiseksi. Samoin kannabiksen käyttö johtaa hyvin nopeasti hallussapitoluvan menettämiseen.

Ymmärrän hyvin, jos henkilöllä on kontollaan esimerkiksi väkivalta- tai omaisuusrikoksia. Sellaisilta aseet saakin viedä. Mutta esimerkiksi päihderikosten kohdalla en voi ymmärtää halluspitoluvan viemistä.

Unhola
Sammakkoprofessori
Viestit: 404
Liittynyt: Ke Syys 15, 2010 7:50 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Unhola » Pe Elo 31, 2012 4:44 pm

Kun asetetaan kieltoja ja rajoituksia, pitäisi huomioida sekin että kaikki aseet eivät ole yhtä vaarallisia. Joillakin on vaikeampi osua kuin toisilla jne.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3676
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Luupää » Pe Elo 31, 2012 4:57 pm

Bee_in_the_light kirjoitti:Kumma kun ei sitä ajokorttia viedä, vaikka autoilla taidetaan aiheuttaa huomattavasti enemmän kuolemia päihteiden vaikutuksen alaisena kuin aseilla. :?
Kyllä muuten viedään, jos huumeissa tai kännissä ajosta kärähtää.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Bee_in_the_light
Neuvoja-Jack
Viestit: 254
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 8:00 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Bee_in_the_light » Pe Elo 31, 2012 5:09 pm

Luupää kirjoitti:
Bee_in_the_light kirjoitti:Kumma kun ei sitä ajokorttia viedä, vaikka autoilla taidetaan aiheuttaa huomattavasti enemmän kuolemia päihteiden vaikutuksen alaisena kuin aseilla. :?
Kyllä muuten viedään, jos huumeissa tai kännissä ajosta kärähtää.
Pointti olikin siinä, että aseen hallussapitolupa lähtee, vaikka näillä päihderikoksilla ei olisi mitään yhteyttä aseiden käyttämiseen. Ajokortin kuuluukin lähteä, jos ajaa kännissä - siinä on selkeä yhteys teon ja seuraamuksen välillä. Samoin ymmärtäisin, jos kännissä radalla ammuskelevalta otettaisiin aseet pois.

Mutta että

ajoit humalassa autoa -> aseen hallussapitolupa pois, tai
jäit useamman kerran kiinni kannabiksen poltosta puistossa -> aseen hallussapitolupa pois.

jotenkin en ymmärrä tuota yhteyttä.

Killer Loop
Alibin satunnaislukija
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Killer Loop » Pe Elo 31, 2012 5:57 pm

Minä olen ymmärtänyt tuon asian niin että osoitat täydellistä piittaamattomuutta kanssaihmisten turvallisuudesta jos ajat autoa humalassa. Auto on humalaisen käsissä pirunmoinen tappokalu. Pointti on siinä että rikkoo lakeja täysin tietoisesti ja osoittaa näin vastuuttomuutensa. Kyllä tämä täysin ymmärrettävä yhteys minusta on.
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....

Hangman
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 164
Liittynyt: La Heinä 07, 2012 8:11 am

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Hangman » Pe Elo 31, 2012 6:26 pm

Killer Loop kirjoitti:Minä olen ymmärtänyt tuon asian niin että osoitat täydellistä piittaamattomuutta kanssaihmisten turvallisuudesta jos ajat autoa humalassa. Auto on humalaisen käsissä pirunmoinen tappokalu. Pointti on siinä että rikkoo lakeja täysin tietoisesti ja osoittaa näin vastuuttomuutensa. Kyllä tämä täysin ymmärrettävä yhteys minusta on.
Pakko olla täysin samaa mieltä tosta kommentista. Kukaan ei todellakaan lähde vahingossa ajamaan autoa kännissä vaan kyllä se on aina täysin tietoinen päätös tietäen että niin ei saa tehdä ja se vaarantaa kaikkien turvallisuuden.

metallikukko
Aloitteleva dekkari
Viestit: 501
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:47 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja metallikukko » Pe Elo 31, 2012 7:12 pm

Hyvä juttu ,että olemme päässeet yhteisymmärrykseen aseiden kotona säilytyksestä . Tiedän moniakin esim enimmäkseen kiekkoja räiskiviä jotka eivät säilytä juurikaan panoksia kotona vaan niitä käydään ostamassa esim perjantaina kun lauantaina mennään ampumaan. Ei huono käytäntö laisinkaan...

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3676
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ti Syys 11, 2012 3:43 pm

19.1.2012 klo 15:05 | päivitetty 9.6.2012 klo 2:11

Ilmakiväärit ja jousiaseet valvonnan piiriin?

Aseturvallisuutta pohtinut työryhmä esittää tiukennuksia voimassaolevaan aselakiin. Esimerkiksi tehokkaimmat ilma-aseet ja eräät jousiaseet halutaan valvonnan piiriin. Samalla työryhmä kuitenkin tyrmää yksittäisten käsiasetyyppien täyskiellon.

Suomessa on myönnetty noin 400 000 ampuma-aselupaa viiden viime vuoden aikana. Viime vuonna lupia myönnettiin alle 70 000.

Samaan aikaan poliisin varastoihin päätyi joko vapaaehtoisesti luovutettuja tai takavarikoituja ampuma-aseita noin 6 500 kappaletta. Joukossa on niin haulikoita, pistooleita kuin kaasuaseitakin.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä aseita tulisi kerätä pois samalla ja tiukemmallakin linjalla myös jatkossa.

Voimassa olevaan aselakiin ehdotetaan muutamia muutoksia. Asiaa pohtineen työryhmän tärkein yksittäinen kehittämiskohde on parhaillaan käynnissä oleva aserekisterin uudistaminen. Työryhmä vaatii myös poliisihallinnon sisäisiä tehostamistoimia, jotta tieto aseasioista eri yksiköiden välillä kulkisi.

- Kiristysehdotuksista huolimatta työryhmä katsoi, että käsiaseiden luvansaannin tiukentamiseen joitakin malleja kieltämällä ei ole riittäviä perusteita, kertoo poliisiylijohtaja Pentti Saira.

Aselain tiukentamista on painokkaasti vaadittu koulusurmien jälkeen. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) saattaa kuitenkin hyväksyä poliisiylijohtajan kertoman kannan.

- Työryhmän perustelut kuulostavat mielestäni aika vakuuttavilta. On ilmeisen vaikeaa lähteä poimimaan yksittäisiä asetyyppejä, jotka kiellettäisin, ihan jo senkin takia, että aseteknologia kehittyy jatkuvasti, ministeri Päivi Räsänen sanoo.

Työryhmän ei näe syytä voimassaolevien aselupienkaan uudelleentarkasteluun - ainakaan vielä.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/125501 ... okkuudella
Lupavapaita aseita myyty jo yli 10 000

Hengenvaarallisia ilmakiväärejä markkinoidaan tehokkuudella
Turun Sanomat 18.4.2010

Internetissä mainostetaan tappavan tehokkaita ilmakiväärejä ”erittäin tehokkaiksi” tai ”huipputehokkaiksi”. Eräs maahantuoja mainostaa ilmakivääriään tehokkaimmaksi ”ilmatykiksi” Suomen markkinoilla. Poliisin testissä vuonna 2008 tehokkaan ilmakiväärin luoti läpäisi sian kallon 34 metrin matkalta. Tällaisen kiväärin saa kaupasta ilman minkäänlaista aselupaa.

Projektipäällikkö Mika Lehtosen työryhmä sisäministeriössä harkitsee tehokkaimpien ilma-aseiden muuttamista luvanvaraisiksi.

– Kun niillä ei Suomessa saa metsästää, tehokkuus on kyllä vähän turha myyntiargumentti, Lehtonen arvioi.

Turun poliisissa asetarkastuksia tekevä ylikonstaapeli puolestaan huomauttaa, että myös lupavapaus on markkinointikikka.

Suomen ilma-aseharrastajat ry vastustaa luvanvaraistamista, koska ilma-aseita ei voi rinnastaa tuliaseisiin.

– Jos ilmakiväärillä haluaa ottaa hengen pois, ainoa keino on ampua suoraan päähän tai sydämeen, tiedottaja Mika Niemelä sanoo.

Hän myös muistuttaa, että tehokkaita kivääreitä käytetään silhuettiammunnassa, joka on Suomessa melko tuore harrastus.

Tehoilmakkoja on käytetty myös rikoksentekovälineenä. Vakavimmassa tapauksessa ampuja tuomittiin 2008 Tampereella törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Tammikuussa poliisia kohti ammuttiin tehokkaalla ilmakiväärillä Helsingissä.

Sianpäätestin tehnyt rikoskomisario Ari Luoto Pirkanmaan poliisista muistuttaa, että ilmakivääreistä on viime vuosina tullut huomattavasti entistä vaarallisempia.

Vaarallisen tehokkaita ilmakivääreitä on ollut Suomen markkinoilla joitakin vuosia. Sisäministeriön arvion mukaan aseita on myyty ainakin yli 10 000.
Muistaakseni ilmakiväärillä on joku tapettukin länsirannikolla, olisikohan ollut Raumalla. En tarkoita nyt sitä Vaasan tapausta.

Ilmakiväärin luotiin on ainakin yksi henkilö kuollut vahingonlaukauksen seurauksena takavuosina Sumiaisissa ja onpa ilmakiväärillä saatu porokin hengiltä:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... ta/5257750
Julkaistu: 29.8.2006 15:39

Ilmakiväärin luodista Sumiaisissa Keski-Suomessa haavoittunut mies on kuollut sairaalassa. Vahingonlaukaus sattui noin kuukausi sitten.

Äänekosken poliisin mukaan kaksi noin 12-vuotiasta poikaa ampui ilmakiväärillä tarkkuutta, mutta ase toimi huonosti. Pojat virittivät aseen painamalla sen maata vasten, jolloin se laukesi vahingossa. Luoti osui lähellä seisoneen 58-vuotiaan miehen korvan tienoille ja tunkeutui pään sisään.

Luodin haavoittama mies leikattiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hän näytti toipuvan ja pystyi kuvailemaan ammuntatilannetta, mutta viime viikon lopulla hän kuoli.

Alkuviikosta tehty oikeuslääketieteellinen tutkimus ei varmistanut kuolinsyytä. Lisätietoa odotetaan laboratoriotutkimuksista. Poliisi selvittää myös aseen käytön valvontavastuuta, kun vahingonlaukauksen ampuja oli alaikäinen. (STT)
http://yle.fi/uutiset/ilmakivaarilla_po ... ta/5257750
28.5.2009 klo 16:00 | päivitetty 27.5.2012 klo 14:07
Ilmakiväärillä poron ampunut tuomittiin eläinsuojelurikkomuksesta

Ylitorniolla istunut Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut poron ampuneen henkilön kymmeneen päiväsakkoon. Maksettavaa kertyi 192 euroa. Lisäksi ampuja joutuu korvaamaan poron arvon, jonka oikeus määritti tuhanneksi euroksi.

Poron omistajan vaatimus oli 1 500 euroa. Poron arvoa nosti se, että sitä oli koulutettu kahden vuoden ajan kilpaporoksi.

Kesämökillään ollut henkilö oli hätistellyt poroa pois pihapiiristään ilmakiväärillä. Hätistelijä osui vahingossa poroon, joka kuoli sisäiseen verenvuotoon.

Ampuja sai tuomion eläinsuojelurikkomuksesta, koska teko ei ollut tahallinen.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Killer Loop
Alibin satunnaislukija
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Asekeskustelua

Viesti Kirjoittaja Killer Loop » Ti Syys 11, 2012 11:40 pm

Karhu on ammuttu pienoiskiväärillä ja se oikesi kertalaakista. Ihmisenkin saa hengiltä vaikka kumiritsalla. Täytyy vain tietää mihin osua. Ei enempi tai vähempi vaarallisia aseita olekkaan. "Ne on kaik hiton vaarallissii". Pentuaikana 60-luvulla muistan kuinka naapurin "iso poika" (n. 15v) teki ampuma-aseen pyörän pumpusta, pyörän sisukumista ja pätkästä metalliputkea. Perän ja tukin teko oli siinä vaikein tehtävä. Sillä se posautteli n. 10mm:n laakerikuulia tuuman lautaseinästä läpi tähtäyspistettä hakiessaan. Tämän jälkeen hän siirtyi elävään maaliin ammuntaan eli lokit alkoivat saada terästä kroppaansa. Kyllä ihminen on kekseliäs asejutuissa, varsinkin sellainen ihminen jolla on vinksahtanut käsitys omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....

Vastaa Viestiin