3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2016

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

ktaina
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2539
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja ktaina »

Vuosaaren traagisen palon syy selvisi - Joku oli säätänyt saunan kiuasta ennen paloa. Vuosaaressa joulukuussa sattuneen tuhoisan tulipalon tutkinnasta on saatu lisätietoja. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ennen paloa joko äiti tai joku 2-7-vuotiaista lapsista oli kääntänyt kiukaan säätimiä. Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan palon sattuessa yövuorossa ollut isä on kertonut, että äiti ei osannut käyttää kiuasta. Isän mukaan saunomisaikeita tuona iltana ei ollut, sillä perhe saunoi aina yhdessä. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017021 ... 1_uu.shtml

damfin
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4386
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja damfin »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 87570.html
Vuosaaren palon tutkinta: äiti liikkui asunnossa palon aikana – kuka käänsi kiukaan päälle?

Onnettomuustutkimuskeskus on saanut selville merkittävää tietoa joulukuussa sattuneesta tulipalosta.

Helsingin Vuosaaressa joulukuussa neljän ihmisen kuolemaan johtaneen tulipalon tutkinta on edennyt, tiedottaa Onnettomuustutkintakeskus (OTKES).

Tuoreen tiedon mukaan palo sai alkunsa, kun joku asuntoon jääneistä perheenjäsenistä käänsi sähkökiukaan säätimiä edellisenä iltana.

– Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli käännetty ajastetun käynnistyksen asentoon siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä klo 01.30 jälkeen, OTKES kertoo tiedotteessaan.

IS uutisoi pian onnettomuuden jälkeen, että palo lähti liikkeelle kiukaasta, josta löydettiin jäämiä palaneesta kangasmateriaalista.

– Noin puolen tunnin lämpenemisen jälkeen kiukaan tuntumassa olleet kankaat syttyivät.

Hapenpuute rajoitti tulipalon leviämistä, mutta savua syntyi silti runsaasti.

Perheen kolmiossa ei ollut palovaroitinta.

Lapsi saattoi kääntää kytkintä
Onnettomuudessa sai surmansa perheen äiti ja kolme alle kouluikäistä lasta. Isä oli onnettomuusyönä töissä.

Isän mukaan he eivät olleet aikeissa saunoa tuona iltana, sillä heillä oli tapana saunoa ainoastaan koko perheen ollessa koolla.

– Mahdollisesti äiti halusi käyttää saunaa johonkin tarkoitukseen, vaikka ei osannut sitä kunnolla käyttää. Vaihtoehtoisesti lapsista joku on voinut kääntää kytkimiä tietämättä niiden tarkoitusta, OTKES kertoo.

Isän mukaan mitään sen kaltaista ei ollut aiemmin tapahtunut.

Äiti liikkui asunnossa
Tutkinnassa on selvinnyt, että ainakin perheen äiti on herännyt tulipaloon ja liikkunut asunnossa.

Todennäköisesti äiti yritti auttaa lapsiaan, sekä kävi porrashuoneessa katsomassa tilannetta, sillä asunnon ulko-ovi oli pelastajien saapuessa auki. Sisäovi oli suljettuna.

– Asunnossa ei ollut palovaroitinta, joten äiti todennäköisesti heräsi liian myöhään. Pienten lasten pelastuminen tulipalosta riippuu lähes kokonaan aikuisista, sillä lasten herääminen ja toimintakyky on aina epävarmaa.

Öisiä hätähuutoja
OTKES:n mukaan kaikki asunnon ikkunat pysyivät palon aikana ehjänä, jonka takia palokaasujen syttyminen sai asunnossa aikaan ylipaineen.

Paine saattoi estää uhreja avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovea tai parvekkeen ovea.

Onnettomuushuoneisto sijaitsi kuusikerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa.

Naapurit hälyttivät apua paikalle kuultuaan hätähuutoja asunnosta.

Seuraavaksi tutkinta siirtyy tiedonkeruuvaiheesta analyysiin, jonka perusteella OTKES tekee johtopäätökset ja antaa turvallisuussuositukset.

Tutkinnan tarkoituksena on turvallisuuden parantaminen ja vastaavien onnettomuuksien ehkäiseminen.
Äiti on siis ilmeisesti viimeiseen asti yrittänyt pelastaa lapsensa, jos tuo tieto pitää paikkansa että hän on palon aikana käynyt rappukäytävässä ja palannut takaisin asuntoon jonne menehtynyt.

En halua syytellä näiden tietojen perusteella ketään, mutta spekuloin kuitenkin sen verran että jos tuo kellon ajastimella olo on varmaa tietoa, niin edelleen jää avoimeksi se mahdollisuus että perheen isä onkin kääntänyt kiukaan ajastimen päälle töihin lähtiessään, ja asetellut sopivasti jonkin muovipitoisen vaatteen kiukaalle, ajastimen käytöllä varmistanut itse olevansa viattomana töissä palon alkaessa...
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5340
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja URSA »

Siitä ettei saunan ajastin ollut päällä isän lähtiessä töihin ei tosiaan taida olla muuta todistetta kuin isän sana asiasta. Kenties aviopari oli riidellyt ennen isän töihin lähtöä, ja isä oli suutuspäissään laittanut saunan ajastimella päälle äidin kiusaksi ajattelematta seurauksia. Sitten hän on voinut myöhemmin järkytyttyään tulipalosta unohtaa oman osuutensa asiaan, kun ei ollut kuvitellut muun perheen todellakin menehtyvän teon seurauksena. Ehkä sellainen on mahdollista. Tuntuu oudolta, että nainen olisi koskenut kiukaan säätimiin, jos hän ei miehen mukaan osannut käyttää kiuasta. Todennäköisintä on ehkä kuitenkin se, että joku lapsista käänsi säädintä leikin lomassa. Kenties oli vain huonoa onnea, että sauna meni ajastimella päälle juuri keskellä yötä.

Ihmettelen auki jäänyttä asunnon ulko-ovea. Jos naapurit kuulivat avunhuudot, eikö heistä kukaan käynyt käytävässä ja huomannut oven olevan auki? Olisiko perhe ollut mahdollista pelastaa, jos joku olisi avannut välioven käytävän puolelta? Ilmeisesti se olisi ollut mahdollista ylipaineesta huolimatta. Toivottavasti uhrit eivät sentään menehtyneet eteiseen välioven eteen... Tosin se epäily herää, koska edelleen ei kerrota, mistä ruumiit löytyivät. Toisaalta kuinka paha tilanne olisi ollut, jos väliovi olisi jäänyt auki, ja savu olisi levinnyt porraskäytävään.

Tämän onnettomuuden johdosta on julkaistu maahanmuuttajille oppaita paloturvallisuudesta.
Paloturvallisuutta kotona -esite on maahanmuuttajille tarkoitettu miniopas kotien paloturvallisuudesta. Siitä on julkaistu yhdeksän erikielistä versiota. Suomenkielinen esite on selkokielinen. Esite opastaa lukuisien kuvien avulla yksityiskohtaisesti kodin paloturvallisuuden parantamiseen.
http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa ... ta-kotona-

disposal
Wallander
Viestit: 1007
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja disposal »

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017021 ... 5_uu.shtml
Tutkija Vuosaaren palosta: "Emme saa koskaan selville, mikä ajatus saunan käytössä on ollut"
Palon uhrit löydettiin asunnon olohuoneesta ja makuuhuoneesta. Äiti oli herännyt paloon ja todennäköisesti yrittänyt auttaa lapsiaan.

-Mysteeriksi jää, miksi asunnon kiuas oli laitettu päälle.
-Tapauksen teknisessä tutkinnassa hyödynnettiin muun muassa sähkönkulutustietoja.
-Tutkijan mukaan tapauksesta tekee harvinaisen se, että palossa kuoli samalla kerralla useita henkilöitä.

Onnettomuustutkintakeskus antoi tiistaina lisätietoja joulukuussa Helsingin Vuosaaressa tapahtuneesta asuntopalosta, jossa menehtyi äiti ja kolme alle kouluikäistä lasta. Perheen isä oli lähtenyt illalla yövuoroon.

Tutkinnassa on saatu selville, että äiti tai joku lapsista oli kääntänyt asunnossa olleen sähkökiukaan säätimiä, ja kiukaan lähellä olleet kankaat syttyivät tuleen.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan uhrit löydettiin asunnon olohuoneesta ja toisesta makuuhuoneesta. Kukaan uhreista ei kuitenkaan ollut sängyssä.

Äiti oli herännyt ja yrittänyt todennäköisesti auttaa lapsiaan.

- Kaikki asunnossa olleet neljä ihmistä kuolivat. Heiltä ei voida kysyä, miten he ovat asunnossa kulkeneet ja mitä he ovat tehneet palon syttymisen jälkeen. Emme myöskään saa koskaan selville, mikä ajatus saunan käytössä on ollut, vai oliko kyseessä jonkinlainen vahinko, Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan perheellä ei ollut tapana kuivattaa saunassa vaatteita eikä perhe saunonut, jos isä ei ollut paikalla. Perheen isän mukaan äiti ei osannut käyttää saunaa kunnolla.

Harvinainen tragedia

Tapauksen teknisessä tutkinnassa hyödynnettiin muun muassa asunnon sähkönkulutustietoja. Niistä tutkijat pystyivät päättelemään, että kiuas alkoi ilmeisesti lämmetä yöllä noin puoli kahden aikaan.

Kiukaan lähettyvillä olleet kankaat syttyivät tuleen, kun kiuas oli lämmennyt noin puoli tuntia.

Valosen mukaan Vuosaaren tapauksesta tekee harvinaisen se, että palossa kuoli samalla kerralla useita henkilöitä. Hänen mukaansa tapauksen traagisuutta ja tutkinnan tärkeyttä lisää se, että kyse on lapsista, jotka ovat vanhempiensa avun varassa ja heidän vastuullaan.

Valosen mukaan vastaavanlainen tragedia kävi vuonna 2009 Naantalissa sattuneessa palossa, jossa sai surmansa viisi nuorta.

- Suomalaiset palokuolemat ovat enimmäkseen sellaisia, joissa yksi ihminen kuolee siinä asunnossa, missä palo syttyy. Näitä tapahtuu lähes sata vuodessa, Valonen kertoo.
Vuosaaren joulukuisessa kerrostalopalossa kuoli äiti ja kolme lasta.

SANNI MATTILA
[email protected]
Vähän nyt jäi epäselväksi että kuinka voitiin varmistaa että juurikin se että joku kotiin jäänneistä oli kiukaan säätimiin koskenut. Perheellä ei ollut tapana kuivattaa vaatteita saunassa, mutta nyt kuitenkin kuumalle kiukaalle oli palavaa materiaalia joutunut ja yöllä. Jotenkin jää kuva ettei tästä jutusta nyt oikein saada selkoa mitä tapahtui, oletellaan nyt käynneen näin ja tutkinta pakettiin.

rokka
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 218
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2008 5:50 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja rokka »

No niimpä.
Jännää, että kuolemansyy-, ja rikostutkinta on huippuunsa viritettyä, mutta sitä ei vaan saada selville, että kuka kiukaan on vääntänyt tulille. Ja lieneekö lopultakaan mitään väliä jos vahinko. Tahallisuus lienee kuitenkin osattu eliminoida pois :roll:
-Heittämällä läpi-

WalkingDisaster
Lovejoy
Viestit: 1679
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 8:43 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja WalkingDisaster »

Niin, kyllä se sähköpiikki näkyy, kun kiuas lähtee päälle. Eli, jos isä on todistettavasti tuohon aikaan jo ollut töissä, tai matkalla, niin turha täällä netissä on häntä syyllistää.
Sitä, kuka on kiukaan käynnistänyt, ei todellakaan saada ikinä selville. Vahinko lienee kyseessä ja villisti itse veikkaisin jotain lapsista, mutta Rokkaa kompaten: mitä sillä enää on väliä.

disposal
Wallander
Viestit: 1007
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja disposal »

WalkingDisaster kirjoitti:Niin, kyllä se sähköpiikki näkyy, kun kiuas lähtee päälle. Eli, jos isä on todistettavasti tuohon aikaan jo ollut töissä, tai matkalla, niin turha täällä netissä on häntä syyllistää.
Tutkinnassa tultiin tähän tulokseen
– Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli käännetty ajastetun käynnistyksen asentoon siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä klo 01.30 jälkeen,
Jolloin se missä isä itse syttymishetkellä on ollut, ei tuo hänelle pitävää alibia.

aumari
Wallander
Viestit: 1080
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja aumari »

En haluaisi isää syyllistää mutta ei kai häntä voi kokonaan epäilysten ulkopuolellekaan jättää. Jos hänellä on jotain salattavaa niin toivottavasti karma hoitaa.

damfin
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4386
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja damfin »

disposal kirjoitti:
WalkingDisaster kirjoitti:Niin, kyllä se sähköpiikki näkyy, kun kiuas lähtee päälle. Eli, jos isä on todistettavasti tuohon aikaan jo ollut töissä, tai matkalla, niin turha täällä netissä on häntä syyllistää.
Tutkinnassa tultiin tähän tulokseen
– Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli käännetty ajastetun käynnistyksen asentoon siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä klo 01.30 jälkeen,
Jolloin se missä isä itse syttymishetkellä on ollut, ei tuo hänelle pitävää alibia.
Jos kiukaasta on sen verran jäljellä että ajastimen nupista voi jotain jälkiä saada erotettua, niin pitävän alibin tietysti toisi se että nupista löytyisi jonkun muun kuin isän sormenjälki, jos nupissa taas ei ole kenenkään sormenjälkiä, pitäisin sitä hyvin epäilyttävänä, kun on hieman vaikea uskoa että lapset tai äiti olisi nuppia käännellyt hanskat kädessä, tai pyyhkineet nupista sormenjälkensä kääntämisen jälkeen.

Minun mielestäni kyllä ainakin kerrostalo ja rivitalokäytössä olevista sähkökiukaista pitäisi lailla kieltää koko ajastimet, kun nykyiset kiukaat kuitenkin lämpenevät lähes 30 minuutissa niin kyllä se pitäisi olla mahdollista kääntää päälle silloin kun on itse kotona ja hereillä, vähentäisi huomattavasti noiden kiuaspalojen vaarallisuutta kun ainakin joku olisi todennäköisesti kotona ja hereillä silloin kun ne kiukaan päällä kuivumassa olleet kengät tai rukkaset roihahtaa tuleen.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Martti
Sammakkoprofessori
Viestit: 457
Liittynyt: La Elo 06, 2011 10:30 am

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja Martti »

damfin kirjoitti:http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 87570.html
Vuosaaren palon tutkinta: äiti liikkui asunnossa palon aikana – kuka käänsi kiukaan päälle?

Äiti liikkui asunnossa
Tutkinnassa on selvinnyt, että ainakin perheen äiti on herännyt tulipaloon ja liikkunut asunnossa.

Todennäköisesti äiti yritti auttaa lapsiaan, sekä kävi porrashuoneessa katsomassa tilannetta, sillä asunnon ulko-ovi oli pelastajien saapuessa auki. Sisäovi oli suljettuna.

– Asunnossa ei ollut palovaroitinta, joten äiti todennäköisesti heräsi liian myöhään. Pienten lasten pelastuminen tulipalosta riippuu lähes kokonaan aikuisista, sillä lasten herääminen ja toimintakyky on aina epävarmaa.

Öisiä hätähuutoja
OTKES:n mukaan kaikki asunnon ikkunat pysyivät palon aikana ehjänä, jonka takia palokaasujen syttyminen sai asunnossa aikaan ylipaineen.

Paine saattoi estää uhreja avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovea tai parvekkeen ovea.

Onnettomuushuoneisto sijaitsi kuusikerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa.Äiti on siis ilmeisesti viimeiseen asti yrittänyt pelastaa lapsensa, jos tuo tieto pitää paikkansa että hän on palon aikana käynyt rappukäytävässä ja palannut takaisin asuntoon jonne menehtynyt.

En halua syytellä näiden tietojen perusteella ketään, mutta spekuloin kuitenkin sen verran että jos tuo kellon ajastimella olo on varmaa tietoa, niin edelleen jää avoimeksi se mahdollisuus että perheen isä onkin kääntänyt kiukaan ajastimen päälle töihin lähtiessään, ja asetellut sopivasti jonkin muovipitoisen vaatteen kiukaalle, ajastimen käytöllä varmistanut itse olevansa viattomana töissä palon alkaessa...


Mikä on porrashuone? Rappukäytävä? Jos näin, niin minua ihmetyttää sitten tuo paine ja sen hankaloittama tilanne avata sisäovea.

Toinen seikka, mikä näin aamutuimaan mietityttää on, että äiti on liikkunut asunnossa, käynyt oletetusti rappukäytävässä ja palannut sisälle...tekemään mitä? Lapsethan olivat pieniä, miksei äiti vaikka kantanut muksuja rappuun? Itselleni tulisi mieleen kyllä (ja on tullutkin näin toimittua) raahautua ulos ja raahata jälkikasvu mukana.

No näihin kysymyksiin ei saada enää vastausta.

Paa
Wallander
Viestit: 1008
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja Paa »

Minusta on epätodennäköistä että äiti olisi laittanut saunan päälle, koska ei osaa käyttää sitä, vain isän läsnäollessa saunottiin ja kiuasta ei käytetty vaatteiden kuivattamiseen. Veikkaan että lapsi ollut kyseessä. Tai isä halusi päästä eroon perheestä? Olikohan hänellä joka yö töitä vai vaihtelevat työvuorot? Jos lapsetkin saunoivat, niin epäilyttävän myöhäinen tuo ajastettu sauna.

Miksi nainen oli vain käynyt rappukäytävässä ja jättänyt oven auki. Miksei apua soittaneet naapurit tehneet mitään :(
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)

nuusku-nella
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2748
Liittynyt: Pe Elo 06, 2010 9:14 pm
Paikkakunta: Etelämpi suomi

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja nuusku-nella »

Martti kirjoitti: Mikä on porrashuone? Rappukäytävä? Jos näin, niin minua ihmetyttää sitten tuo paine ja sen hankaloittama tilanne avata sisäovea.

Toinen seikka, mikä näin aamutuimaan mietityttää on, että äiti on liikkunut asunnossa, käynyt oletetusti rappukäytävässä ja palannut sisälle...tekemään mitä? Lapsethan olivat pieniä, miksei äiti vaikka kantanut muksuja rappuun? Itselleni tulisi mieleen kyllä (ja on tullutkin näin toimittua) raahautua ulos ja raahata jälkikasvu mukana.

No näihin kysymyksiin ei saada enää vastausta.
Itse ajattelin että äiti on herännyt, hätääntynyt ja käynyt rappukäytävässä huutamassa apua ja katsomassa tilannetta (missä palaa), palannut sitten sisälle hakemaan lapsia ja kenties itse sulkenut sen sisäoven eikä ole enää saanut sitä auki palatessaan eteiseen. Ei sieltä sisältä kolmea lasta kerralla mukanaan ulos raahaa joten useampi reissu olisi vaadittu ja palon edetessä ovat kenties jääneet vangiksi asuntoon :(

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3599
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Martti kirjoitti: Mikä on porrashuone? Rappukäytävä? Jos näin, niin minua ihmetyttää sitten tuo paine ja sen hankaloittama tilanne avata sisäovea.
Rappukäytävä on virallisesti porrashuone...
Tulipalossa paine kasvaa, ja kun sisäovi aukeaa sisään päin ei ovea välttämättä saa paineen takia auki.
Jos olisi jättänyt väliovenkin auki, olisi palo saanut lisää happea ja myös porrashuone täyttynyt savulla. Ja lopputulos olisi ollut sama, tosin palovahingot huomattavasti suuremmat.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Avatar
On Anoi Kaa
Agentti Scully
Viestit: 8280
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Eihän siitä ole kauaakaan, kun pelastuslaitokset jossain päin ihmettelivät ruumiiden runsasta määrää ovien vieressä - tuo ylipaine oli syy, ei saanut ovea enää auki kun huoneistopalon alkuvaiheessa muodostuva ylipaine voi estää sisäoven avaamisen.[Ylipaine ja sisäänpäin aukeava väliovi voivat tehdä palavasta huoneistosta surmanloukun].
-------------------------
Tässä ketjun tapauksessa äiti oli jopa avannut ulko-oven, mutta palo pysyi silti rauhallisena.

Tietojen mukaan isä on ainoa joka osasi käyttää kiuasta, puolisoansa ei mies tuohon vaativaan tehtävään ollut kuitenkaan kouluttanut. Siksi tuntuu oudolle, että äiti olisi mennyt yöllä sinne sähläämään, saatika sitten lapsukaiset. Eikös sitä yleensä vedellä hirsiä tuohon aikaan? Alla olevassa tekstissä kerrotaan palosta ja toiminnasta yleensä hieman tarkemmin ja jostain syystä se, että isä olisi vääntänyt hanikkaa lähtiessään - joko kuivaus tai hieman ikävämmässä tarkoituksessa.

Liekö miehellä jäänyt toinen perhe eloon? Se on kuulemma aika tavallista, että eukko kyyhöttää muka yksinasujana kämpässä, mutta "aviomies" tulee välillä, kunhan toiselta perheeltään jaksaa, vierailulle. Näitä liittoja on turha etsiä mistään suomalaisesta rekisteristä.

Aivan kuin olisi saatu todistettua, että äiti tai lapsista joku oli kaiken takana.
"Joko äiti tai joku 2-7 -vuotiaista lapsista käänsi kiukaan kytkimiä. Mahdollisesti äiti halusi käyttää saunaa johonkin tarkoitukseen, vaikka ei osannut sitä kunnolla käyttää. Vaihtoehtoisesti lapsista joku on voinut kääntää kytkimiä tietämättä niiden tarkoitusta. Mitään sen kaltaista ei isän mukaan ollut aiemmin kuitenkaan tapahtunut."

Tässä hieman tarkempaa tietoa palosta ja toiminnasta, jutun lähteenä on käytetty OTKESin raporttia. Todella huono tuuri siinä että palokuormaa oli tarpeeksi aiheuttamaan ikävät seuraukset, mutta ei

PALOTURVALLISUUS 14.2.2017
Uutta tietoa Vuosaaren palosta – kiuas meni päälle aamuyöllä

Kuva
Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja lapsia ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.

Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja lapsia ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.
Vuosaaren neljä henkeä vaatinut tulipalo alkoi asunnon saunasta, kun sähkökiukaan tuntumassa olevat kankaat syttyivät tuleen kiukaan lämmetessä.

Onnettomuustutkintakeskus on edennyt onnettomuuden tutkinnassa.

Tulipalo syttyi yöllä 9. joulukuuta. OTKES:n mukaan viisihenkisen perheen isä oli lähtenyt illalla yövuoroon töihin. Isän lähdettyä joku asuntoon jääneistä perheenjäsenistä oli kääntänyt sähkökiukaan säätimiä. Isän mukaan perhe saunoi aina yhdessä isän ollessa paikalla. Perheellä ei myöskään ollut tapana kuivattaa saunassa pyykkejä tai muita märkiä vaatteita, vaikka saunassa säilytettiin jonkin verran esimerkiksi vaatteita ja kenkiä.

Joko äiti tai joku 2-7 -vuotiaista lapsista käänsi kiukaan kytkimiä. Mahdollisesti äiti halusi käyttää saunaa johonkin tarkoitukseen, vaikka ei osannut sitä kunnolla käyttää. Vaihtoehtoisesti lapsista joku on voinut kääntää kytkimiä tietämättä niiden tarkoitusta. Mitään sen kaltaista ei isän mukaan ollut aiemmin kuitenkaan tapahtunut.

Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli ajastettu siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä kello 01.30 jälkeen. Noin puolen tunnin lämpenemisen jälkeen kiukaan tuntumassa olleet kankaat syttyivät. Palo kehittyi saunassa ja osin kylpyhuoneessa asukkaiden todennäköisesti nukkuessa.

Palamista rajoitti hapen puute, joten palo ei kehittynyt kovin rajuksi eikä levinnyt muualle asuntoon. Savua kuitenkin syntyi runsaasti. Liekit löivät kylpyhuoneesta eteiseen siinä vaiheessa, kun palossa vapautuneet kaasut syttyivät.

Paine sulki ovet?

Asunnossa ei ollut palovaroitinta, joten äiti todennäköisesti heräsi liian myöhään. Pienten lasten pelastuminen tulipalosta riippuu lähes kokonaan aikuisista, sillä lasten herääminen ja toimintakyky on aina epävarmaa. Äiti joka tapauksessa heräsi, liikkui asunnossa ja todennäköisesti yritti auttaa lapsia. Äiti ilmeisesti kävi myös katsomassa porrashuoneessa tilannetta, sillä asunnon ulko-ovi oli pelastajien saapuessa auki. Sisäovi oli tuolloin kiinni.

Saunan ja asunnon muut ikkunat pysyivät palon aikana ehjinä, vaikka ikkunat voivat palotilanteessa rikkoutua. Kun ikkunat ovat ehjät, palokaasujen syttyminen saa aikaan asuntoon ylipaineen. Ylipaineen vuoksi savua levisi sisäoven raoista porrashuoneeseen ja ilmanvaihdon kautta muihin asuntoihin. Tulipalon seurausten kannalta oli mahdollisesti suuri merkitys sillä, että paine saattoi estää äitiä ja lapsia avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovia tai parvekkeen ovea.

Hätäkeskus hälytti paikalle pelastuslaitoksen naapurien tekemien hätäilmoitusten perusteella. Naapurit heräsivät palokaasujen syttymiseen ja asukkaiden huutoihin. Myös porrashuoneen palovaroitin hälytti. Pelastajat olivat pihalla kymmenen minuutin kuluttua hälytyksestä, jonka jälkeen kuudenteen kerrokseen siirtyminen vei hetken aikaa. Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja kolmea lasta ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.

Palovaroitin on pakollinen ja hyödyllinen

Palovaroittimia puuttuu yleisesti, ja myös kantasuomalaisilla syttyy saunapaloja, joista tutkinnassa tehdään yhteenveto. Tutkinnassa selvitetyt asiat kootaan tutkintaselostukseen, joka julkaistaan tutkintasuunnitelman mukaan toukokuussa.

Tärkeimmät Vuosaaren tulipalosta tehdyt turvallisuushavainnot liittyvät tutkinnan tässä vaiheessa palovaroittimiin ja saunan käyttötapoihin. Palovaroittimet ovat paitsi pakollisia, myös erittäin hyödyllisiä tämänkaltaisissa paloissa. Esimerkiksi tässä asunnossa niitä olisi säädösten mukaan pitänyt olla kaksi, mielellään kolme.

Kiukaan läheisyyteen ei koskaan kannata laittaa palavaa materiaalia. Jos saunaa ei vähään aikaan ole tarkoitus käyttää tai on vaarana, että lapset koskevat kytkimiin, kiukaan voi kytkeä sulaketaulusta jännitteettömäksi.

OTKES:n utkinta siirtyy pian tiedonkeruuvaiheesta analyysiin, jonka perusteella tehdään johtopäätökset ja annetaan turvallisuussuositukset. Tutkinnan tarkoitus on turvallisuuden parantaminen ja vastaavien onnettomuuksien ehkäiseminen.

Pelastustiedon edellinen juttu tulipalosta.

Lähde: Onnettomuustutkintakeskus

Kuva: Lassi Rinne

Pelastustieto


Edit: hierottu 1.kpl luettavaksi.
Burn
Loot
Murder

PS. U.S. legacy media did kill itself!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 13071
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 3 lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingissä 9.12.2

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kotouttamiseen on ehdottomasti lisättävä sähkösauna; saunomisen perimmäinen tarkoitus, kiukaan käyttäminen (ohjeet jokaisella mahdollisella kielellä, huom! valmistajan vastuu, sillä Suomessa aikuisen vastuu on ulkoistettu yhteiskunnalle ja yrityksille), saunan käyttö säilytystilana.

Tai vaihtoehtoisesti a) saunat kiellettävä kokonaan, b) saunalliset asunnot vain henkilöille/perheille, joille sanominen on tuttua sekä tarpeellista puuhaa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin