Sivu 1/4

Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäyttö

Lähetetty: Ti Tammi 16, 2018 11:36 am
Kirjoittaja Ihraponnari
Kirkko ja Kaupunki uutisoi:

Johanna Korhonen moittii Teemu Laajasaloa seurakuntayhtymän luottokortin väärinkäytöstä – Laajasalo kiistää asian
Johanna Korhosen mukaan piispa Teemu Laajasalo on käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia ohjesäännön vastaisesti toimiessaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Laajasalo vakuuttaa noudattaneensa ohjeita.


Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on lähettänyt piispa Teemu Laajasalolle ja Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon asiakirjan, joka sisältää kaikkiaan 40 kysymystä Laajasalon taloudellisesta toiminnasta.

Tiistaina lähetetty asiakirja on osoitettu myös Helsingin seurakuntayhtymän johdolle, Kallion seurakunnan johtajille ja luottamushenkilöille, kirkolliskokouksen lainopilliselle asiantuntijalle ja piispainkokouksen sihteerille.

Ensimmäiset 20 kysymystä koskevat Laajasalon yrityksen TL Opetus Oy:n toimintaa vuosina 2014–2017. Muut kysymykset liittyvät kirkkotyönantajan luottokortin käyttöön aikana, jolloin Laajasalo on toiminut Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana sekä Laajasalon noudattamiin eettisiin periaatteisiin.

Yritystoiminta jatkui
Korhonen aloitti kysymyslistan kokoamisen syksyllä sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että hänen ehdottamansa erityistilintarkastus Laajasalon yritykselle TL Opetus Oy:lle ei toteudu.

Yrityksen olemassaolo selvisi Korhoselle Helsingin piispanvaalin tuloksen ratkettua.

Aloittaessaan Kallion kirkkoherrana helmikuussa 2013 Laajasalo oli ilmoittanut, että hän aikoo luopua liiketoiminnastaan voidakseen keskittyä kirkkoherran viranhoitoon. Elokuussa 2017 Laajasalo sanoi, että yrityksellä ei käytännössä ole ollut toimintaa tammikuussa 2013 tehdyn liiketoimintakaupan jälkeen.

Kaupparekisterin mukaan yritys on kuitenkin ollut toiminnassa keskeytyksettä, ja sen liikevaihto on ollut neljän tilikauden aikana yhteensä 153 465 euroa.

Korhonen arvioi, että kysymyslistan tietojen kokoaminen on vienyt muutaman kuukauden aikana yhteensä joitakin kymmeniä työtunteja.

– Selvitettävien asioiden määrä on kasvanut työn edetessä, hän sanoo.


Kahdella tuolilla
Laajasalon yrityksen liiketoimintaan perehtyessään Korhonen teki asiakirjapyyntöjä muun muassa Helsingin, Espoon, Vantaan ja muiden suurten kaupunkien seurakuntayhtymille ja seurakunnille sekä kirkkohallitukselle. Kävi ilmi, että Laajasalon yrityksellä oli useita asiakassuhteita näihin tahoihin.

Korhosen mukaan Laajasalo on laskuttanut yritykselleen tuloa kirkollisista tehtävistä samaan aikaan, kun hän on saanut Kallion kirkkoherrana kuukausipalkkaa kirkon työstä. Esimerkiksi kirkon tiedotuskeskus on maksanut Laajasalon yritykselle 7500 euroa seurakuntavaalitilaisuuksista, joita Laajasalo järjesti viidellä paikkakunnalla.

Korhonen kertoo kysyneensä asiasta kirkkohallituksen viestintäjohtaja Tuomo Pesoselta, joka ei nähnyt asiakassuhteessa eettistä ongelmaa.

– Tämä kertoo, että pelisäännöistä tarvitaan laajempaa keskustelua. Yhtiönä laskuttaminen virkasuhteen ohella on outoa. Kyse on jäsenten maksamista kirkollisverorahoista, Korhonen sanoo.

Kuitit puuttuvat
Korhonen pyysi myös Helsingin seurakuntayhtymältä tiedot Laajasalon luottokorttitositteista viime vuosilta. Korhosen mukaan tiedoista käy ilmi, että Laajasalon toiminta on ollut ohjeiden vastaista.

Korhosen asiakirjan mukaan Laajasalo on hävittänyt suuren osan luottokorttikuluihinsa liittyvistä kuiteista. Vuoden 2017 kuiteista puuttui Korhosen laskujen mukaan 28 prosenttia, ja yli kahdessa kolmesta maksutapahtumasta kuitti ja selite olivat puutteellisia.

– Kirkon kaikilla toimijoilla on vastuu varojen asianmukaisesta käytöstä, yksityiskohtia myöten. Veroraha on kaikkein arvokkainta rahaa, koska se on kerättynäkin edelleen jäsenten rahaa ja se tulee käyttää oikein, Korhonen korostaa.

Korhosen asiakirjassa mainitut maksutapahtumat liittyvät muun muassa ravintola- ja taksikuluihin, hotellilaskuihin ja kukkakaupan laskuihin. Korhosen mukaan yhdessäkään ravintola- ja taksikuitissa ei ole mukana asianmukaista selitettä siitä, onko kuluille ollut ohjesäännön mukainen peruste.

Virkamatka Tel Aviviin

Korhonen pyytää Laajasalolta selvitystä myös vappuna 2017 tehdystä opintomatkasta Tel Aviviin ja siihen liittyvistä kuluista.

Korhosen mukaan Laajasalo ei tehnyt matkasta matka-anomusta eikä hankkinut matkalle virkamatkamääräystä. Kotiin palattuaan Laajasalo ei laatinut matkaraporttia, eikä matkalaskussa mainittua arviota lähetysrahoituksesta löydy seurakunnan asiakirjahallinnosta.

Korhosen läpikäymien tositteiden valossa näyttää siltä, että Laajasalo tutustui Lähetysseuran toimintaan lyhyesti vasta viimeisenä matkapäivänä ja käytti valtaosan matka-ajasta muun muassa pyöräilyyn matkaseuralaisensa kanssa.

Korhonen nostaa esille myös kaksi muuta työmatkaa, joiden yhteydessä Laajasalo on valinnut poikkeuksellisen kalliin hotellihuoneen tai laivahytin.

– Kalliit hotellit eivät vastaa kirkon virkamatkoista annettua ohjetta, ja Tel Avivin -reissu on kaikin tavoin aivan oma lukunsa, Korhonen sanoo.

– Keskiverto jäsen maksaa kirkollisveroa noin 300 euroa vuodessa. Se uppoaa nopeasti tämmöisiin juhlapäivällisiin ja samppanja-aperitiiveihin. Jäsenenä sanon, että tällainen rahankäyttö ei aivan vastaa käsitystäni kirkossa tarpeellisesta toiminnasta.

Korhonen pyytää selvitystä myös siitä, miten Laajasalo on noudattanut osakeyhtiö- ja kirjanpitolakia yritystoiminnassaan.

– Tilinpäätösten kirjavuus ja myöhäisyys saattaa kertoa kirjanpidon epämääräisyydestä. Erilaisten tilinpäätösversioiden suuri määrä oli yllätys, sellainen ei ole tavallista hyvin hoidetuissa yrityksissä. Kaikki tämä on osakeyhtiölain ja kirjanpitolain näkökulmasta huolestuttavaa.

Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa siitä, miten Laajasalo on käyttänyt yhtymän luottokorttia. Laajasalolta Korhonen pyytää tietoa siitä, milloin tämä aikoo vastata hänen esille nostamiinsa kysymyksiin.

– Odotan Laajasalolta rehellisiä vastauksia. Sen jälkeen me hiippakunnan toimijat tiedämme tapauksesta enemmän. Pyydän myös seurakuntayhtymän sisäistä tarkastusta kiinnittämään huomiota luottokortti- ja matka-asioihin.

Asiakirjan tiedot ovat Korhosen mukaan peräisin julkisista lähteistä, eikä tekstiin sisälly lain mukaan salassa pidettäviä tietoja.

Laajasalo kiistää toimineensa väärin
Kirkko ja kaupunki poimi muutamia keskeisiä asioita Johanna Korhosen laajasta kysymyspaketista ja pyysi piispa Teemu Laajasaloa vastaamaan niihin. Hän vastasi sähköpostilla ja puhelimitse.

Korhosen mukaan Laajasalon taloudenpito yrittäjänä sisältää kyseenalaisia piirteitä ja luottokortin käyttö on ollut ohjeiden vastaista. Laajasalon mielestä hänen yritystoimintansa on ollut normaalia liiketoimintaa.

– Liiketoiminnan onnistumiset ja epäonnistumiset ovat olleet jo monta kuukautta julkisesti arvioitavina. Nyt yrityksen kaikki tilikaudet on 2017 mukaan lukien tilintarkastettu ja todettu myöhästymisiä lukuun ottamatta olevan täysin kunnossa.

– Olen käyttänyt luottokorttia vain virkaan liittyviin tehtäviin. Viiden vuoden aikana minun laskujani ei ole palautettu tai jätetty hyväksymättä ja sisäinen tarkastus on vain kerran pyytänyt minulta täsmennyksen yhdestä seurakuntaneuvoston päätöksestä.

Hän kertoo tunnistavansa Korhosen kysymyslistasta kaksi omaa virhettään.

– Ensinnäkin kuitteja on hukkunut liikaa. Toisaalta olen tehnyt virhearvioinnin majoituksen suhteen, muun muassa Savonlinnassa olen varannut vääränlaisen huoneen. Näistä olen pahoillani. Muuten katson, että luottokortin käyttö on ollut perusteltua.

Oletko käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia yksityisiin menoihin?

– En ole.

Miksi kuiteista puuttuu niin suuri osa?

– Tämä on ollut huolimattomuutta.

Miksi olet juhlistanut valintaasi piispaksi maksamalla ravintolaskut yhtymän luottokortilla?

– Olen ollut yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien kanssa kaksi kertaa yhteisellä työlounaalla silloin, kun minut valittiin yhtymän johtajaksi ja silloin, kun minut valittiin piispaksi. Katson, että se on ollut perusteltua ja liittynyt hyvin isoon johtoa koskevaan muutokseen.

Oliko virkamatka Israeliin asiallinen?
Keväällä 2017 Laajasalo teki virkamatkan Israeliin. Matkan tarkoitus oli tutustua Suomen Lähetysseuran Israelissa tekemään työhön, jota Kallion seurakunta tukee. Seurakuntaneuvoston kokoukseen hän vei asian etukäteen tiedoksi ilmoituksena. Korhosen mukaan Laajasalo majoittui Tel Avivissa ylelliseen hotelliin ja kävi Jerusalemissa taksilla. Siellä hän tapasi lyhyesti seurakunnan nimikkolähetit. Matka maksoi päivärahoineen yhteensä 1680,95 euroa. Päivärahoja Laajasalo laskutti seitsemältä vuorokaudelta, vaikka matka oli 26.–28.4.

– Matka oli asianmukainen ja siitä on päätökset tehty neuvostossa. Sen taustalla oli luottamushenkilöiden kanssa käyty keskustelu siitä, millaista työtä Israelissa pitää tukea ja millaista ei. Tässä oli hyvin voimakkaasti kahta eri kantaa. Työ Israelissa oli eri kirkkopoliittisten muutosten vuoksi myös muuttunut reilusti. Sovittiin, että käyn katsomassa työtä ja tilannetta sekä raportoin siitä. Tutustuin kahteen kohteeseen Tel Avivissa ja yhteen Jerusalemissa. Matkalle osallistui vaimoni, jonka matkan maksoin itse. Huone oli samanhintainen yhdelle tai kahdelle. Mikäli päivärahalasku on tehty väärin, se pitää korjata. En ole sitä itse tehnyt.

Mitä kohteita Tel Avivissa oli?

– Olin siellä Immanuel-kirkossa ja tutustumassa muun muassa prostituoituja auttavaan diakoniatyöhön Tel Avivin bussiaseman lähellä maahanmuuttaja-alueella.

Sviitti oli virhe
Olet myös maksanut vaalipäällikkösi Katri Korolaisen kanssa pitämäsi häätapaamisen ravintolalaskun yhtymän luottokortilla. Miksi?

– Katri Korolainen on tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, seurakuntaneuvoston kantava voima ja monella tavalla keskeinen vaikuttaja. Hän järjesti varmasti Helsingin suurimman morsiusmessun, jossa olin pappina ja pidin kohtuullisena, että juhlistimme sitä.

Olet myös yöpynyt Kuninkaan sviitissä Savonlinnassa. Miksi?

– Savonlinnan ja Kallion seurakunnat järjestivät yhteisen reformaation merkkivuoden sarjan, johon kuului tapahtumia, reformaatio-oluen lanseeraus, luentoja ja saarnavierailuja tammi-helmikuussa Kalliossa ja Savonlinnassa sekä Kirkko täyteen -tapahtuma kesäkuussa Kerimäellä. Menin kiireellä autolla edestakaisin Savonlinnaan ja tilasin puhelimessa hotellihuoneen. Pyysin virkailijalta "hyvää huonetta”, enkä kysynyt hintaa. Minulle sitä ei ole siis myyty tuolla nimellä. Tämä on virhe, olisi pitänyt selvittää huone ja hinta tarkemmin. Olin matkalla yksin.

Laajasalon mukaan hän ei ole maksattanut työnantajallaan matkoja, jotka eivät kuuluisi seurakuntayhtymän maksettavaksi. Se, että hän laskutti kerran samasta Joensuun matkasta sekä lento- että junalipun, johtuu siitä, että hän myöhästyi kyydistä ja tarvitsi toisen kuljetuksen.

Entä hankitut kokikset, tarjottu shampanja ja flow-festivaalin lippujen osto?

– Flow-festivaali on seurakunnan alueella suurin vuosittainen tapahtuma. Olemme aiempina vuosina tehneet yhteistyön, jossa oli mukana kansalaisaktiiveja ja kirkossa toiminut kokki. Pitäisin erikoisena, jos en olisi paikalla. Kuohuviinilasilliset on tarjottu kerran isommalle väelle. Kirkolle tuli tutustumaan moderniin seurakuntaelämään nuoria vaikuttajia Arvojen areena tapahtumaan, heille tarjottiin alkumaljat. Kokikseni olen maksanut itse. Kortilla on ostettu viiden vuoden aikana muutamia kymmeniä pulloja kaikkia virvokkeita, joita on tarjottu neuvotteluissa kirkkoherran huoneessa.

Kirkon tiedotuskeskukselta Laajasalo laskutti seurakuntavaalien julkisuuskampanjasta samaan aikaan, kun oli kirkolla töissä. Peruste tähän hänen mukaansa oli, että hän teki viiden paikkakunnan kierroksen ympäri Suomea, eikä tämä ollut Kallion kirkkoherran työtä vaan sivutyötä muissa hiippakunnissa.

Yritystoiminnan kirjanpito on myöhässä, mutta hoidettu
Yritystoimintansa kirjanpidon Laajasalo on mielestään tehnyt lainmukaisesti.

– Yrityksen kaikki tilikaudet on 2017 mukaan lukien tilintarkastettu ja todettu myöhästymisiä lukuun ottamatta olevan täysin kunnossa. Tilintarkastajalla on käytössään yrityksen koko kirjanpitoaineisto.

Joistakin tilinpäätöksistä on erilaisia versioita. Esimerkiksi vuoden 2012 kahden tilinpäätösten tappioluvuissa on iso ero ja myös liikevaihdon määrät vaihtelevat. Mistä tällaiset erot ja eri versiot tilinpäätöksissä johtuvat?

– Kun tilinpäätöksiä korjataan, myös edellinen versio jää rekisteriin.

Vuoden 2013 tilinpäätös TL Opetus Oy:ssä oli voitollinen 133000 euroa. Kuitenkin yhtiön oma pääoma oli painunut negatiiviseksi, mistä teit ilmoituksen Kaupparekisteriin vasta 19.12.2017. Miksi vasta silloin?

– Kuten olen aiemmin todennut, tässä olen toiminut myöhässä.

Miltä Korhosen esille nostamat asiat vaikuttavat piispan työsi kannalta?

– Korhosella on varmasti oikeus esittää kysymyksiä. Ei tämä vaikuta työhöni. Kuittien kanssa olen jatkossa tarkkana.

Aiotko vastata Korhoselle?

– Kyllä. Täytyy miettiä, missä muodossa.

Seurakuntayhtymässä tehtiin syksyllä sisäinen tarkastus
Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi Laajasalon jälkeen valittu Juha Rintamäki kertoo, että yhtymässä tehtiin syksyllä sisäinen tarkastus First Card -luottokorttien käytöstä.

– Tämä tarkastus oli yleisellä tasolla. Siinä käytiin läpi kortin käyttöön ja laskujen tarkastukseen liittyvät prosessit ja tarkistettiin, ovatko asiat kunnossa. Sisäinen tarkastus, joka on meille täysin itsenäinen elin, pyysi tarkastuksen yhteydessä muutamilta henkilöiltä lisäselvityksiä. Ne annettiin ja todettiin silloin riittäviksi, selvittää Rintamäki.

Hänen mukaansa selvityksiä pyydettiin useammalta henkilöltä, joista yksi oli Laajasalo.

– Kirkossa pitää totta kai toimia niin, että asiat kestävät tarkastelun. Nyt on kuitenkin hyvä antaa Laajasalon vastata kysymyksiin ihan niin kuin tällaisissa asioissa normaalisti tehdään.

Syksyn yleisessä tarkastuksessa havaittiin, että Helsingin seurakuntayhtymän luottokorttilaskujen tarkastuksessa on puutteita. Tämän takia yhtymä uusi luottokorttiohjeensa. Uudet ohjeet astuivat voimaan joulukuun 2017 alussa.

– Sisäinen valvontajärjestelmä ei ole toiminut riittävällä tavalla. Havaittuihin ohjeiden epäselvyyksiin ja valvonnan tasoon oli syytä puuttua, korostaa Rintamäki.

Miten on mahdollista, että laskut on hyväksytty, vaikka kuiteista puuttuu suuri osa? Kuka hyväksyy yhtymän johtajan ja Kallion kirkkoherran laskut?

– Ennen Kirkon palvelukeskuksen eli Kipan asiakkaaksi siirtymistä meidän johdon laskuilla ei ollut lainkaan hyväksyjää. Kun aloitimme Kipan asiakkaana vuoden 2015 aikana, sovittiin, että hallintojohtaja hyväksyy kirkkoherrojen ja laskut. Kun aloitin yhtymän johtajana, sovittiin, että minä hyväksyn suorien alaisteni laskut ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja minun laskuni.

Laajasalon aikana hallintojohtaja Jussi Muhosen tehtävänä oli kuitenkin käydä läpi 21 kirkkoherran ja vuoden 2017 alusta myös yhtymän johtajan laskut sitä mukaa, kun selvitykset laskuista oli tehty. Urakka olisi muutenkin iso, mutta käsittelykulujen välttämiseksi luottokorttiselvityksiä pyydettiin aluksi neljän kuukauden välein.

– Kuitteja on kadonnut, ohjeet ovat olleet huonot ja valvonta puutteellista. Nyt kuitteja käydään läpi kuukausittain, Rintamäki sanoo.

Korhonen nosti esille myös kaksi ateriaa, jotka Laajasalo on tarjonnut seurakuntayhtymän johdolle juhlistaakseen piispaksi valintaansa. Ateriat on maksettu työnantajan luottokortilla. Olet itsekin ollut mukana lounaalla ja päivällisellä. Onko tämä asianmukaista?

– Ne ovat olleet työpalavereita, vastaavia on ollut kaksi kertaa vuodessa. Kyllä niissä on vaalin tuloksestakin puhuttu, mutta ennen kaikkea käyty läpi sitä, mitä valinnasta seuraa ja millaisia asioita seuraavan puolen vuoden aikana pitää valmistella.

Laajasalo on laskujen mukaan myös yöpynyt matkoillaan luksussviiteissä. Mitä seurakuntayhtymän matkustusohje sanoo tästä?

– En nyt muista tarkkaa sanamuotoa, mutta kohtuullinen majoitus, kahden hengen huone normaalivarustuksella. Virkamatkojen osalta matka on tehtävä mahdollisimman pienin kokonaiskustannuksin.

Rintamäen mukaan sisäinen tarkastus seuraa uusien ohjeiden noudattamista oman suunnitelmansa mukaisesti.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ti Tammi 16, 2018 12:12 pm
Kirjoittaja loikkari
Teemun nyt täytyy vaan rakastaa Johannaa, vilpittömästi, aidosti, Lähimmäisen rakkaus on tärkeintä!

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ti Tammi 16, 2018 12:24 pm
Kirjoittaja Tackleberry
Virheitä on sattunut ja vahingossa tuli "Kuninkaan sviitti". Teemu se jaksaa selitellä ja varmaan suuri osa uskovaisista tarinat uskookin (taas).


Aina ärsyttäny tuo lässyttäjä. Propsit Korhoselle että toi asian esille.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ti Tammi 16, 2018 10:14 pm
Kirjoittaja True
Ihmetyttää kun tuolta nostetaan esille kokis ostosta ja kuninkaan sviittiä. Tuo 40 kysymyksen lista on aika jäätävää luettavaa kokonaisuudessaan.

Kysymykset täällä: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.S09A9Vk

Nuo pitäisi kiinnostaa verottajaa ja poliisia ja ilmeisesti nyt kiinnostaakin.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 5:20 am
Kirjoittaja loikkari
is.fi / Kaksi kirkon vaikuttajaa syyttää Johanna Korhosta ajojahdista
Kaksi kirkon vaikuttajaa syyttää Johanna Korhosta ajojahdista – hylkäsivät yhteisen liikkeen
Kuva
Julkaistu: 16.1. 22:17

Professori Heikki Hiilamo lopettaa yhteistyön Johanna Korhosen kanssa, joka on arvostellut piispa Teemu Laajasalon rahankäyttöä.
Helsingin piispan rahankäytöstä nousseen kohun jälkipyykkiä pestään edelleen.

Professori Heikki Hiilamo ilmoitti tiistaina, että hän ei osallistu samoille vaalilistoille Helsingin piispa Teemu Laajasalon talousepäselvyyksiä tutkineen ja julkisuuteen tuoneen Johanna Korhosen kanssa.

Hiilamo ja Korhonen ovat toimineet kirkon piirissä liberaalissa Tulkaa kaikki -liikkeessä ja ajaneet samoja tavoitteita, Hiilamo kertoo Ilta-Sanomille. Hiilamo on ollut liikkeen kirkolliskokousedustajana.

Nyt Hiilamo syyttää Korhosta likaisesta jälkipelistä piispanvaaleissa.

Hiilamo epäilee, että Korhosen tavoitteena on rahasotkujen selvittämisen sijaan synnyttää mahdollismman paljon negatiivista julkisuutta piispa Laajasalon ympärille.

Hiilamo kertoo, että Korhonen kannatti syksyllä Laajasalon vastaehdokasta Jaana Hallamaata Helsingin piispanvaalissa ja rohkaisi vaalikamppailun aikana Laajasaloa seksuaalisen häirinnän suosimisesta syyttänyttä naista ottamaan yhteyttä mediaan.

Vaalien jälkeen Korhonen maalasi Hiilamon mukaan kuvaa piispan epäonnistuneesta yritystoiminnasta ja nyt nosti esiin ”mediaseksikkäitä kysymyksiä ja väitteitä” Laajasalon luottokorttijupakkaan liittyen.

Hiilamo korostaa, että kirkollisverojen vastuullinen käyttö on tärkeää ja että tapaus on selvitettävä perinpohjaisesti.

Hiippakuntavaltuusto täysin pimennossa
Korhonen on kertonut toimivansa asiassa kirkollisena luottamushenkilönä. Hiilamon mukaan luottamusroolissa toimivien tulisi hoitaa tehtävänsä ensisijaisesti luottamuselinten, ei julkisuuden kautta.

Hiilamon mukaan on kummallista, että Korhonen on ollut aktiivisesti esillä eri medioissa, mutta ei ole tuonut asiaa hiippakuntavaltuuston käsiteltäväksi tai edes sen tietoon. Korhonen on kyseisen valtuuston puheenjohtaja.

Valtuuston tehtävänä on tukea ja kehittää hiippakunnan toimintaa.

– Hän on toiminut luottamushenkilömandaatin avulla, mutta täysin omissa nimissään, Hiilamo sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Hiilamon tavoin Tulkaa kaikki -liikkeen listoilta vetäytynyt Jukka Relander. Relander toimi Laajasalon tukiryhmässä vaalikampanjan aikaan. Nyt hän on yleisen kirkkovaltuuston jäsen Helsingissä.

– Päätavoitteena on ollut tuottaa mahdollisimman paljon vahinkoa, eikä ensisijaisesti selvittää asiaa, kommentoi Relander.



Päätavoitteena on ollut tuottaa mahdollisimman paljon vahinkoa, eikä ensisijaisesti selvittää asiaa

Relander perää taloudellisten epäselvyyksien huolellista selvittämistä, mutta hänen mukaansa ”yksityinen ristiretki ei ole oikea keino siihen”.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja olisi Relanderin mukaan voinut edes kertoa selvitystyöstään.

– Tai edes kokeilla kirkon virallisia reittejä. On jäänyt sellainen vaikutelma, että tämä on vaalikampanjan jatkoa, kun kaikki tieto päätyy lehdistöön ennen kuin luottamusmiesten tietoon, Relander sanoo.

Professori penää vastuunkantoa somekuohuun

Aihe on herättänyt voimakkaasti keskustelua myös sosiaalisessa medissa. Hiilamo kertoo seuranneensa surullisena keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa.

– Kun tulee jollain aiheella julkisuuteen, pitäisi myös jollain tavalla ottaa huomioon se, miten siitä keskustellaan sosiaalisessa mediassa, Hiilamo muistuttaa.

Korhonen teilasi jo aiemmin väitteet mustanmaalauksesta
Korhonen kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille väitteitä mustanmaalauskampanjasta.

– Joidenkin mielestä tässä on käynnissä kostoretki tai että inhoan Teemua. Tämä on lystikästä. Mitään tällaista motiivia ei ole. Jos olisin kunnanvaltuutettu ja selvittäisin kaupungin virkamiehen asioita, kukaan ei sanoisi mitään. Kirkon kontekstissa tämä tulkitaan kuitenkin suureksi epäluottamukseksi piispaa kohtaan ja röyhkeäksi toiminnaksi, Korhonen sanoi tuolloin.

Anu Kerttula

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:47 am
Kirjoittaja CPO
Kyllähän epäselvyydet pitää selvittää ja laittaa piispa ruotuun jos tarvetta ilmenee, mutta tämä Johanna Korhosen tapa hoitaa asiaa median kautta kielii kyllä ihan muusta kuin asioiden selvittämishalusta. Jaana Hallamaa(joka oli Korhosen suosikki piispan vaaleissa) on liberaalisiiven edustaja, jolle samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkon piirissä on ollut sydämen asia. Korhonen on aiheuttanut ongelmia joka paikassa mihin on mennyt ja ratsastanut "seksuaalivähemmistöjä syrjitään" -kortilla Lapin Kansan potkujen jälkeen. Huomiohakuinen kiusaaja ja erittäin hankala ihminen, ei jatkoon.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 10:17 am
Kirjoittaja True
CPO kirjoitti:Johanna Korhosen tapa hoitaa asiaa median kautta kielii kyllä ihan muusta kuin asioiden selvittämishalusta.
Jossain tapauksissa media voi olla se viimeinen yritys hoitaa asiat kuntoon. Korhonen ja Laajasalo olivat käyneet keskusteluja mutta se ei auttanut. Esim. aikoinaan Karpon ohjelma. Ei auttanut valitukset eikä mitkään mutta kun juttu tuli telkkarista alkoi tapahtua.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 10:36 am
Kirjoittaja Tackleberry
Vai on Hiilamo pahoittanut mielensä?


Muuten kyllä ollaan aina lässyttämässä tuloeroista ja vaatimassa kovempaa verotusta, mutta kun kaveri käyttää verovaroja omaan hupiin, niin sitten vedetään itkuraivarit? :roll:

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 10:53 am
Kirjoittaja Rorschach
Lisätään joukkoon mielestäni hyviä kysymyksiä herättävä näkökulma Iltalehden toimittajalta. Ihmisten muisti on tunnetusti lyhyt, joten tällaisia yli vuoden vanhoja asioita ei muisteta, mutta on häkellyttävää, ettei Johanna Korhonen puuttunut samalla tarmolla Irja Askolan luottokortin käyttöön. Onko kyse sopivasta sukupuolesta, kaveruudesta, oikeista mielipiteistä vai mistä? Se pitänee jokaisen itse päätellä. Joka tapauksessa kirkossa on osattu ennenkin käyttää rahoja luovasti, kunhan ollaan niin korkeassa asemassa, että sellainen on mahdollista. Toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, joten heidän rahankäyttönsä saakin ilmeisesti olla luovaa.

Itse asia eli piispojen rahankäyttö on jännittävää. Eikö heillä käy mielessä, miltä sviiteissä asuminen ja ties minkä äyriäistenpyrstöjen kanssa porsastelu näyttää keskimääräisestä kirkollisveron maksajasta? En usko, että maassa on kovinkaan monta kirkon jäsentä, jotka ilomielin antavat osan tuloistaan rahoittaakseen piispojen mässäilyä.
Iltalehti 11.1.2018 kirjoitti:Näkökulma: Coca-Cola on saatanasta, mutta Jeesuskin joi viiniä - miksi ex-piispa Irja Askolan kosteisiin lounaisiin ei puututtu?

Teemu Laajasalon tapaus on osa isompaa ongelmaa, joka on raha ja olematon valvonta, kirjoittaa Iltalehden politiikan ja talouden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen.


- Miksi olet ostanut Coca-Colaa seurakunnan varoilla?

Näin tiedustelee Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, toimittaja ja kirkkolaulaja Johanna Korhonen, joka on ottanut asiakseen selvittää Helsingin vastavalitun piispan Teemu Laajasalon luottokortin käytön edellisessä virassaan Kallion kirkkoherrana.

En tunne Laajasalon tapauksen kaikkia yksityiskohtia, mutta julkisuudessa olleiden tietojen valossa Laajasalon taloudenpitoa voi hyvällä syyllä kutsua leväperäiseksi tai huolimattomaksi. Mutta huoletonta on ollut meno tässä hiippakunnassa ennen Laajasaloakin.

Otetaan esimerkiksi Laajasalon edeltäjä, Helsingin entinen piispa Irja Askola.

Iltalehden kesäkuussa 2016 julkaiseman selvityksen mukaan Askola ei hoitanut kutsumustehtäväänsä kuivin suin - ja juomana ei ollut Coca-Cola. Sama pätee myös arkkipiispa Kari Mäkiseen, joka "jeesusteli" keskiviikkona Laajasalon asialla.

- Tämänkaltaiset kysymykset on aina otettava vakavasti. Vain avoimuus luo luottamuksen kirkon varainkäyttöön. Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla ja selkeitä, Mäkinen sanoi kirkon lähettämässä tiedotteessa.

Niinpä niin.

Tammikuussa 2012 Askola vieraili ravintola Juttutuvassa Helsingin Hakaniemessä.

Kuitista päätellen paikalla oli kaksi henkilöä: Askola ja joku Leena. Kaksikko tilasi maksaa ja muikkuja, ja jälkiruoat totta kai päälle. Palanpainikkeeksi tilattiin kymmenen (!) lasillista viiniä. Lasku kuitattiin piispan luottokortilla kello neljältä iltapäivällä. Amen!

Helmikuussa 2012 Askola piipahti Stockmannin Herkussa hakemassa lounastarpeita kahdelle vieraalleen. Mukaan tarttui savustettua nieriää, maltalaisia katkarapuja, ravunpyrstösalaattia ja sen sellaista.

Päivää aikaisemmin Askola oli ostanut kuusi (!) pulloa punaviiniä. Kuitissa luki tyhjentävästi ”tilaisuuksia varten”. Kuittien mukaan piispan luottokorttia käytettiin Alkossa suhteellisen usein, eikä koriin eksynyt koskaan Coca-Colaa.

Iltalehti kysyi Helsingin tuomiokapitulilta keskiviikkona, käsiteltiinkö Askolan luottokortilla tekemiä alkoholi- ja ruokaostoja tuomiokapitulissa Iltalehden uutisoitua asiasta.

Vastaus tuli torstaina: ei käsitelty. Wine is fine.

Korhonen aloitti Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana keväällä 2012. Askolan pesti Helsingin piispana päättyi lokakuussa 2017.

Korhonen tuki piispanvaalissa hyvin näkyvästi Laajasalon vastaehdokasta, Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professoria Jaana Hallamaata, mutta on vakuuttanut käsi sydämellä, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaisia syitä ristiinnaulita Laajasaloa.

Vakuuttelu olisi asteen verran uskottavampaa, jos Korhonen olisi puuttunut samalla tarmolla Askolan epäilyttävän kosteisiin lounaisiin kuin Laajasalon toimintaan.

Laajasalon tapaus on mielestäni osa isompaa ongelmaa, joka on raha ja olematon valvonta. Evankelisluterilaisella kirkolla on - ja on aina ollut - enemmän rahaa kuin valvovia silmiä.

Vuoden 2016 lopussa 3,9 miljoonaa suomalaista kuului kirkkoon. Tästä kertyi kirkon kassaan miljardin euron verotulot. Suurimmat hiippakunnat ja seurakunnat, Helsinki, Turku ja Espoo, saivat tästä lähes 40 prosenttia.

Helsingin seurakuntayhtymän osuus kirkon veropotista oli 148 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan Helsingin seurakuntayhtymällä, jonka kolmanneksi suurin seurakunta on 20 000 jäsenen Kallio, on kassassa 38 miljoonaa euroa.

Rahoitusarvopapereita seurakuntayhtymällä on 173 miljoonalla eurolla. Edellisten tilikausien ylijäämää sillä on 281 miljoonaa euroa.

Evankelisluterilaisella kirkolla oli vuoden 2016 lopussa omaa pääomaa yli 2,5 miljardia euroa, josta peruspääoman osuus oli 1,5 miljardia ja edellisten tilikausien ylijäämä miljardi euroa. 1 000 000 000 euroa.

Hupparihörhö-blogia Suomen Kuvalehdessä pitävä Sami Kuusela kiteytti tapauksen kutsumalla Laajasaloa "talousvauvaksi". Siis mieheksi, joka keskittyy mieluummin suuriin linjoihin kuin räknäilee kuittien kanssa.

- Kuinka on mahdollista, ettei Kallion seurakunnan taloushallinto ole laittanut Laajasaloa tiukoille? Jos kuiteista vain kolme prosenttia on asianmukaisesti hoidettu, en keksi muuta selitystä, kuin että kirkkoherran seurakunnassa on ollut niin tiukka komento, ettei alaisilta ole löytynyt uskallusta vaatia pomoltaan ryhtiä, Kuusela tiivisti asian ytimen.

Erittäin hyvin sanottu.
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018011 ... 6_u0.shtml

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 8:52 pm
Kirjoittaja TuskaistaTietoa
Eipä noissa ole mitään villoja. Toki jos kokee jotain syvää vihaa kirkkoa kohtaan, niin sitä voi purkaa tähän. Kirkolla ei ole koskaan ollut minkäänsortin nollatoleranssia alkoholitarjoiluun, eikä tule olemaankaan. Uskonnossa viinin maistelua ei demonisoida vaan päinvastoin ehtoollisellakin on viiniä.

Kysymys on seuraava: Pitääkö kirkolla olla käytettävissä henkilökunnalleen jaettavia luottokortteja? Jos pitää ja se on asiallista, niin silloin joku kahden tonnin laskut vuositasolla kestityksestä ovat myös ok. Nimittäin mihin muuhun kuin kestitykseen koko luottokorttia sitten olisi tarkoitus käyttää?

Muutoinkin jos ajattelee vaikkapa piispaa. Palkka en jaksa tarkastaa mutta varmaan luokkaa 10k€/kk ennen veroja. Tuosta 2k€ vuodessa on aivan nappikauppaa.

Oletteko puritanistit sitä mieltä, että myös vaikkapa Nokian toimitusjohtajan pitäisi lennellä economy luokan halvimmilla paikoilla ja visusti pitää huolta ettei vaan osta firman piikkiin pullollista kokista?

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:11 pm
Kirjoittaja ReissuLasse
TuskaistaTietoa kirjoitti:
Kysymys on seuraava: Pitääkö kirkolla olla käytettävissä henkilökunnalleen jaettavia luottokortteja? Jos pitää ja se on asiallista, niin silloin joku kahden tonnin laskut vuositasolla kestityksestä ovat myös ok. Nimittäin mihin muuhun kuin kestitykseen koko luottokorttia sitten olisi tarkoitus käyttää?
Maksuaikakortteja käytetään ihan kätevyyden vuoksi. Hieman näppärämpi hoitaa (asiallisten) matkojen kulut ilman että pitää maksella ennakoita vaikka majoituksista ja kulkuvälineistä, kulut myös kilahtavat taloushallinnon järjestelmiin automaagisesti. Ei se ole verrattavissa mihinkään firman toimarin korttiin jota höylätään asiakkaiden voiteluun. Käyttöä luulisi kirkollakin määrittävän matkustussääntö ja viime kädessä tilintarkastaja. Se on siis työväline, ei palkanlisä.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:21 pm
Kirjoittaja kakkosurpo
Uskovaisten rahat on yhteisiä, joten vittuako niiden perään vinkumaan.
Sama se on kuka ne ryyppää ja rällää, kunhan rahat pääsääntöisesti pysyvät Suomessa.
Ja pitäähän piispalla olla sänkykaveri reissuillaan, kivempi rukoilla iltaisin yhdessä sänkyä vasten.
Tiedä vaikka tulisi rukouksia aamuun asti. En tosin tiedä kuinka hyvä kuntoinen Laajasalo on, että kestääkö hän aamuun asti rukoilemisia.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:24 pm
Kirjoittaja TuskaistaTietoa
ReissuLasse kirjoitti: Käyttöä luulisi kirkollakin määrittävän matkustussääntö ja viime kädessä tilintarkastaja. Se on siis työväline, ei palkanlisä.
Eihän tuollaista väitetäkään rikotun.

Jos vaikkapa arkkipiispa seurueessaan matkustaa Venäjälle, niin mielestäni on enemmän kuin ok tarjota yksi paukku Finlandiaa. Miksi muka ei olisi? Yhdessä lähdetään matkalle ja lyhyt rentoutumishetki ravintolavaunussa ennen pitkää päivää yhdessä porukalla joka ei välttämättä edes tunne toisiaan.

Kirkolla aivan kuten esimerkiksi yliopistolla on jatkuvasti erityyppisiä edustustehtäviä ties kenen kanssa. Minä esimerkiksi join opiskelijana monta kertaa kännit Helsingin yliopiston tarjoillessa kerran vuodessa viiniä niin paljon kuin jaksoi juoda päärakennuksellaan (ja jo silloin oli paljon muitakin vastaavia tilaisuuksia yliopiston, yliopistokunnan, yritysten ja kaupunginkin järjästämänä). Erityisesti jatko-opiskelijana sai välillä kyllästymiseen asti osallistua erityyppisille yliopistojen ja kaupunkien järjestämille juhlaillallisille ruoka- ja juomatarjoiluineen. Jos olisin jatkanut akateemista uraa, niin erityyppisten tarjoiluiden määrä olisi tuosta vaan kasvanut koko ajan uran varrella. Jos kirkko ei saa tarjota alkoholia, tai ruokia tilaisuuksissaan, niin miksi yliopisto sitten saisi? Tai kaupunki, tai valtio? Miksi vaikka Sipilä saa tarjoilla vierailleen ruokaa- ja juomaa yhteisestä kassasta?

Itse en ole puritanisti ja pidän sitä idiotismin yhteinä muotona.

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:43 pm
Kirjoittaja Rescuer
Nuo rahankäytön "epäselvyydet" koskevat sitä aikaa kun Laajasalo oli Kallion kirkkoherrana, ei nykyistä piispan virkaa.
Miksei Korhonen silloin puuttunut asiaan?
Miksi puuttui vasta sen jälkeen kun ei oman ehdokkaansa hävittyä piispanvaalin saanut Laajasalon yritykseen erityistä tilintarkastusta?

Re: Piispa Teemu Laajasalo - kirkon luottokortin väärinkäytt

Lähetetty: Ke Tammi 17, 2018 9:58 pm
Kirjoittaja kakkosurpo
Rescuer kirjoitti:Nuo rahankäytön "epäselvyydet" koskevat sitä aikaa kun Laajasalo oli Kallion kirkkoherrana, ei nykyistä piispan virkaa.
Miksei Korhonen silloin puuttunut asiaan?
Miksi puuttui vasta sen jälkeen kun ei oman ehdokkaansa hävittyä piispanvaalin saanut Laajasalon yritykseen erityistä tilintarkastusta?
Kas kun Laajasalo vingutti piispaksi valintabileissään just tota uskovaisten yhteistä taikakorttia, eli piispana.

Ehkä tällä Korhosella on vähän isompaa hampaankolossa Laajasaloa kohtaan, mutta kyllähän tämä Laajasalo on ollut todella ala-arvoinen asemaansa nähden, oikea tosiuskovainen, joka osaa elää hölmöläisten rahoilla leveästi.
Nyt sanoo olevansa tarkempi kuittien kanssa, mutta ei toi kovin vakuuttele muuttavansa leveää elämäntyliään hölmöläisten taikakortilla. Sampanja virtaa ja laulu raikaa, kuittien kera.