Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Porin

Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Porin »

Lakialoite tekisi sukupuolesta perusteen koventaa rangaistusta

Kasperi Summanen | 01.03.2018 | 16:47- päivitetty 01.03.2018 | 23:31

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan verkossa esiintyvä viha koettelee naisia.

– Jo tällä hetkellä esimerkiksi etninen tausta ja uskonto ovat motiivina rangaistuksen koventamisperusteisiin lainsäädännössä. Jotta voisimme taistella vihaa vastaan tasa-arvoisemmalla tavalla niin sukupuoli pitäisi lisätä lainsäädännön koventamisperusteisiin, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo puolueensa tiedotteessa.

Henriksson on jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan sukupuolen lisäämistä lainsäädännön koventamisperusteisiin.

Hänen mukaansa Internet ja digitalisaatio ovat muuttaneet tapaa, jolla ihmiset viestivät ja seurustelevat. Verkossa esiintyvä viha ja uhkaukset koettelevat Henrikssonin mukaan naisia usein sukupuolen vuoksi. Miehiin kohdistuvat hyökkäykset liittyvät hänen mukaansa useammin ammattiin ja pätevyyteen.

RKP:n naisjärjestö Svenska Kvinnoförbundetin puheenjohtaja Anna Jungner-Nordgrenin mukaan naisten oleskelu julkisissa tiloissa, kuten esimerkiksi netissä, uhkaa vaarantua.

– Sananvapaus ja pidemmällä aikavälillä myös demokratia on uhattuna, kun henkilöt julkisuudessa joutuvat tuntemaan pelkoa omista sanoistaan, hän sanoo.
En nyt oikein ymmärrä tuota logiikkaa.
Etenkin kun:
AL: Naisten tuomiot selvästi miesten tuomioita lyhyempiä

Myös ruotsalaistutkijan tekemä testi osoitti, että oikeus tuomitsee miehen naista ankarammin samasta rikoksesta.

Kotimaa
19.7.2012 klo 04:38 päivitetty 19.7.2012 klo 06:39


Naiset selviävät vakavista väkivaltarikoksista keskimäärin useita kuukausia lyhyemmillä tuomioilla kuin miehet, kertoo torstain Aamulehti.

Aamulehti laski vuosien 2005–2010 väkivaltarikosten tuomioiden keskipituudet. Esimerkiksi taposta nainen sai keskimäärin kahdeksan kuukautta lyhyemmän tuomion kuin mies. Myös tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä naisen saama tuomio oli keskimäärin muutaman kuukauden lyhyempi kuin miehellä.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös Ruotsista. Tukholman yliopiston rikospsykologian tohtori Angela Aholan tekemissä kenttäkokeissa kävi ilmi, että tuomarit, lautamiehet, syyttäjät, poliisit ja puolustusasianajajat tuomitsevan miehet ankarammin kuin naiset.

Avatar
sikakoira
Sherlock John Holmes
Viestit: 8470
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Aikamoista soopaa oikeustieteen kandilta :lol:
http://paivanbyrokraatti.com/2018/03/02/henriksson/
Päivän Byrokraatti -palkinnon saa ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, joka on eilen jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan sukupuolen lisäämistä rangaistuksen koventamisperusteisiin.

Lakialoitetta ei ole vielä julkaistu, joten sen yksityiskohdat ovat toistaiseksi arvailun ja lehtitietojen varassa. Edes RKP:n julkaiseman tiedotteen pohjalta ei selviä, onko tarkoitus koventaa rangaistuksia vain sellaisista rikoksista, joissa uhrina on nainen, vai yleisesti aina, kun tekijänä on mies.

Joka tapauksessa johtopäätös on selvä. Jostain syystä RKP ei kannata sitä, että kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia, ja puolueen mukaan miehet eivät tarvitse yhtä laajaa lain suojaa kuin naiset.

RKP:n tiedote perustelee ehdotusta väitteellä, jonka mukaan ”vihaa ja uhkausta esiintyy netissä ja koettelee usein naisia sukupuolen vuoksi”. Puolueen naisjärjestön Svenska Kvinnoförbundetin puheenjohtaja Anna Jungner-Nordgren kertoo asiasta lisää seuraavasti:

”Naisten oleskelu julkisissa tiloissa, kuten esimerkiksi netissä, uhkaa vaarantua. Sananvapaus ja pidemmällä aikavälillä myös demokratia on uhattuna, kun henkilöt julkisuudessa joutuvat tuntemaan pelkoa omista sanoistaan.”

Väittämän sisäinen logiikka tuntuu olevan rikki. Mielipiteiden ilmaiseminen alkaa toki olla Suomessa juridisesti riskialtista puuhaa, mutta etupäässä hiljennetyksi on kyllä joutunut aivan eri porukka kuin rkp:läiset naiset.

RKP:n lakiehdotus ei ole Anna-Maja Henrikssonin omaa tuotosta, vaan hän on ilmeisesti omaksunut ajatuksensa ex-kansanedustaja Rosa Meriläisen, tohtori Saara Särmän ja toimittaja Johanna Vehkoon ylläpitämältä feministiseltä ajatushautomo Hatulta. Hattu kun julkisti tismalleen saman sisältöisen ehdotuksen Facebook-sivuillaan jo marraskuussa.

Kiroiluilloistaan, vitunvirkkausohjeistaan ja varsin äärimmäisestä ajattelustaan tunnettu Feministinen ajatushautomo Hattu on outo ilmestys, sillä radikaaliudestaan huolimatta Meriläinen, Särmä ja Vehkoo ovat onnistuneet saamaan vastakaikua muun muassa opetusministeriön virkamiehiltä. Konkreettisena tuloksena tästä peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille jaetaan kirjaa ”Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä”. Koulu ei valitettavasti ole enää paikka, jossa lapsia opetettaisiin jäsentämään tietoa ja muodostamaan maailmankuvansa faktojen pohjalta itse, vaan mielipiteet ja asenteet tarjoillaan valmiina.

Silti edes ajatushautomo Hattu ei ole lakialoitteen takana olevan idean alkuperäinen lähde, vaan Hattu on puolestaan kopioinut ajatuksen vuonna 2013 pidetystä Pohjoismaisesta feministisestä symposiumista. Tilaisuudessa linjattiin ensimmäistä kertaa ajatus feminismin vastaisten mielipiteiden kieltämisestä vihapuheena.

Päivän Byrokraatti varoitti symposiumin vaatimuksesta tuoreeltaan, mutta yleisö kuittasi vielä tuolloin ehdotuksen pelkkänä huonona huumorina.

Ei olisi ehkä kannattanut. Tietyt poliittiset ryhmät haaveilevat yhteiskunnasta, jossa vapaata mielipiteiden muodostusta ja ilmaisua rajoitetaan voimakkaasti. Rajoittavat säännökset ujutetaan voimaan yksi kerrallaan, ja se on voittava strategia, sillä kansa ei älyä ryhtyä vastarintaan yhdenkään yksittäisen säännöksen kohdalla.

Käy kuin sammakolle keitinvedessä. Kun vesi kuumenee pikkuhiljaa, sammakko ei ymmärrä hypätä pois ennen kuin on liian myöhäistä.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg
Koronaongelman ratkaisu on se, että paniikinlietsojat eristetään (Wolfgang Wodarg)

Avatar
poikani
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4904
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja poikani »

Kas, RKP haluaakin alkaa laittaa kampoihin muslimi-invaasiolle ja sen tuomille ilmiöille!
????? ?? ??????.

ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2607
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Aivan yhtä typerää kuin etnisyys, uskonto ja muu höpöhöpö koventamisperusteena. Oli se rikoksen motiivi ja syy mikä hyvänsä niin sitä pitäisi arvioida tekona ja seurauksina. Kohta kaikki paitsi pultsareiden keskinäiset kähinät ovat tavalla tai toisella kovennettavissa.

kakkosurpo
Sherlock Holmes
Viestit: 7179
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Onko tällä Anna-Maja Henrikssonilla terveen paperit?

Ensin intopiukeana tuodaan näiden Henriksoneiden suurella tuella ja suosiolla nämä henkilöt jotka vaarantavat naisten turvallisuutta julkisilla paikoilla, ja kun näin käy, niin nämä kusipäiset Henrikssonit haluavat sälyttää vastuun koko miessukupuolelle kollektiivisesti.

Pitäisiköhän jonkun tehdä lakialoite jossa kiellettäisiin RKP:n jäsenten ja ennen kaikkea Anna-Maja Henrikssonin liikkuminen julkisilla paikoilla, niin meidän miesten turvallisuus ja ennen kaikkea lain suoja ei vaarannu.

RKP:läiset, Anna-Maja Henriksson voidaan lykätä pakolaiseksi Irakiin, tai Somaliaan. Siellähän näiden olisi turvallista olla. Kaikki lait olisivat näissä maissa näiden puolella.
Täällä tänään, missä huomenna?

TuskaistaTietoa
Javier Pena
Viestit: 1762
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Suomessa menee aivan liian hyvin, kun se kerran antaa noiden pahaantaahtoisten pienipäiden viedä läpi mielipuolisen pahoja sekoiluitaan.

Kansa jota kustaan silmään ja nauretaan aivan suoraan päin naamaa. Kansa joka odottaa vuosikausia, kuinka muutaman kansanedustajan täysin kohtuuttomia "eläkkeitä", ehkä leikataan. Samalla kun pienimmät eläkkeet toki leikataan monenkertaisella nopeudella noihin verraten, eikä kukaan ainakaan valtaapitävistä siinä näe mitään ongelmaa.

Tosiaan liian hyvin menee, joka antaa mahdollisuuksia pahoille vallanpitäjille.

Avatar
Krum
Frank Drebin
Viestit: 382
Liittynyt: Ti Elo 22, 2017 10:13 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Krum »

Onko joku oikeasti tämän kanssa samaa mieltä? Voisitteko perustella ymmärtämättömälle, mitä järkeä tuossa on? Voisiko joku kyseistä henkilöä äänestänyt kertoa, miksi äänensä antoi hänelle?
jokin lehti ilmeisesti kirjoitti:Jo tällä hetkellä esimerkiksi etninen tausta ja uskonto ovat motiivina rangaistuksen koventamisperusteisiin lainsäädännössä. Jotta voisimme taistella vihaa vastaan tasa-arvoisemmalla tavalla niin sukupuoli pitäisi lisätä lainsäädännön koventamisperusteisiin, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo puolueensa tiedotteessa.
Voisiko joku viisaampi vielä avata miten "etninen tausta ja uskonto ovat motiivina..." tällä hetkellä?

Ja mitä on "vihaa vastaan tasa-arvoisempi taistelu"?

Chikatilo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1357
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Vihaan kaikkia, koska tänään ämmättää niin perkeleesti. En tunne lainkaan samaistuvani miessukupuoleen tällä hetkellä. :twisted:
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1869
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Lakiin pitäisi säätää eduskunnan ja hallituksen osalta, että valituiksi voi tulla vain kantasuomalaisia. Ruotsin kielestä olisi pitänyt jo luopua vuosikymmeniä sitten suomalaisuutta syrjivänä.

Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3619
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Haluaa oikeuskäytännössä olevan 2% sukupuolikorotuksen lakiin?
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Gagarin
Martin Riggs
Viestit: 629
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

Krum kirjoitti:Onko joku oikeasti tämän kanssa samaa mieltä? Voisitteko perustella ymmärtämättömälle, mitä järkeä tuossa on? Voisiko joku kyseistä henkilöä äänestänyt kertoa, miksi äänensä antoi hänelle?
jokin lehti ilmeisesti kirjoitti:Jo tällä hetkellä esimerkiksi etninen tausta ja uskonto ovat motiivina rangaistuksen koventamisperusteisiin lainsäädännössä. Jotta voisimme taistella vihaa vastaan tasa-arvoisemmalla tavalla niin sukupuoli pitäisi lisätä lainsäädännön koventamisperusteisiin, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo puolueensa tiedotteessa.
Voisiko joku viisaampi vielä avata miten "etninen tausta ja uskonto ovat motiivina..." tällä hetkellä?
Vastauksena asialliseen kysymykseesi siteeraan rikoslakia:
Rangaistuksen koventamisperusteita ovat:
...
4) rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta; ...
Tämä toimii teoriassa seuraavasti: ensin katsotaan, mikä on normaalin mittainen rangaistus teosta. Jos koventamisperuste löytyy, annetaan vähän bonusta päälle. Mitä tämä "bonus" on, sen päättää oikeusistuin. Suomessa rangaistusperiaate on pärstäkohtaisuus ja ankaroituminen: ensikertalainen saa alhaisemman rangaistuksen. Mikäli henkilö jatkaa rötöstelyä, niin uudesta rikoksesta tulee seuraavaksi ankarampi rangaistus, jne. Lisäksi laissa on koventamisperusteita ja lieventämisperusteita. Koventamiseen ei ole matemaattista kaavaa, mutta joskus muinoin oli tuomareita, jotka lätkäisivät melko mekaanisesti 25% lisää, jos koventamisperuste löytyi. Mutta tosiaankin, oikeusistuin päättää asian tapauskohtaisesti, valta on tuomareilla ja jokainen tapaus on erilainen.

Avatar
Krum
Frank Drebin
Viestit: 382
Liittynyt: Ti Elo 22, 2017 10:13 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Krum »

Gagarin kirjoitti:Vastauksena asialliseen kysymykseesi siteeraan rikoslakia
Kiitos asiallisesta vastauksestasi ja selvennyksestä!

Ei oikein mene oman oikeustajuni kanssa yhteen tuo koventamisperuste, mutta eipä taida olla ainoa asia, jota en hiffaa... no, puolustuksekseni, että en ole aikuisiälläni Suomessa juurikaan asunut, ja oikeuskuviot ovat aika lailla erilaisia kotimaahani verrattuna.

Nyt voi mennä hieman OT, mutta onkohan Suomessa keissejä, joissa esim. seksuaalisiin tai etnisiin vähemmistöihin kuuluvia olisi tuomittu enemmistöön "perustuvasta vaikuttimesta..." johtuvasta rikoksesta kovennetusti?

Taitavat olla aika harvinaisia joka tapauksessa kaiken kaikkiaan?

Mieleeni tulee väistämättä se mustalaisnuorukainen, joka oli uhonnut haluavansa tappaa "valtaväestöön" kuuluvia, ja joka puukotti hengiltä miehen. Tietääkseni kyseisessä tapauksessa ei ainakaan ollut "vaikuttimia" tuomiossa.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Sinänsä olisi loogista, että naisviha tai miesviha olisi koventamisperuste siinä kuin rotuvihakin.

Herää vain kysymys, onko Suomessa käytännössä merkittävää määrää tällaisia rikoksia, joissa motiivina olisi viha sukupuolta kohtaan? Olisiko kellään esimerkkitapauksia?

Gagarin
Martin Riggs
Viestit: 629
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

Krum kirjoitti:...Ei oikein mene oman oikeustajuni kanssa yhteen tuo koventamisperuste, mutta eipä taida olla ainoa asia, jota en hiffaa... no, puolustuksekseni, että en ole aikuisiälläni Suomessa juurikaan asunut, ja oikeuskuviot ovat aika lailla erilaisia kotimaahani verrattuna.

Nyt voi mennä hieman OT, mutta onkohan Suomessa keissejä, joissa esim. seksuaalisiin tai etnisiin vähemmistöihin kuuluvia olisi tuomittu enemmistöön "perustuvasta vaikuttimesta..." johtuvasta rikoksesta kovennetusti?
Ei ole tuollaista tapausta, eikä tule. Kyse ei ole Suomen eduskunnan lepsuilusta lainsäädännössä tai viranomaisten munattomuudessa. Kyse on useistakin kansainvälisistä sopimuksista (mm. Euroopan Neuvoston yleissopimus), joihin Suomi on sitoutunut. Vähemmistöjen suojelua pidetään tärkeänä. Näin ollen "rasistinen motiivi" (tms.) voi kohdistua vain vähemmistöön, ei enemmistöön.

Noita rikoslain koventamisperusteita on useita, mutta eivät ne ole yksinkertaisia kenellekään. Muistaakseni lain valmisteluteksteissä oli käytetty kymmeniä(?) sivuja näiden muutaman lyhyen käsitteen tarkempaan avaamiseen. Tässä liikutaan hyvin vaikealla ja moniselitteisellä alueella. En kadehdi tuomioistuinta, jonka eteen tulee tällainen tapaus.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Lakialoite: sukupuolesta peruste koventaa rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Gagarin kirjoitti: Vähemmistöjen suojelua pidetään tärkeänä. Näin ollen "rasistinen motiivi" (tms.) voi kohdistua vain vähemmistöön, ei enemmistöön.
Tästä muuten seuraisi se, että koventamisperusteena voisi olla vain miesviha mutta ei naisviha, koska naisia on Suomessa jonkin verran enemmän kuin miehiä - johtuen lähinnä pidemmästä keskimääräisestä eliniästä.

Vastaa Viestiin