Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potilasti

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

holmesin haamu
Michael Knight
Viestit: 4229
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potilasti

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potilastietoihin

Lääkärit ovat ministeriön esityksestä huolissaan.

Sisäministeriö haluaa laajentaa merkittävästi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin, kertoo Helsingin Sanomat.

Lainmuutosta yritetään viedä läpi kovalla kiireellä, ja esityksen pitäisi olla eduskunnassa jo kuukauden päästä.

Jos ministeriön toive hyväksytään, potilastietoja voitaisiin jatkossa luovuttaa poliisitutkinnan suorittamiseksi, HS kertoo. Muun muassa ulkomaalaisen maassa oleskelun, tulipalon tai työtapaturman selvittäminen ovat poliisitutkintaa. Niin on myös kadonneen henkilön etsintä.

Sisäministeriö haluaisi lääkäreiden lisäksi ilmoittavan potilastietoja poliisille oma-aloitteisesti vakavien rikosten "ennalta estämiseksi". Sisäministeriö perustelee ajamiaan muutoksia ihmisten turvallisuuden parantamisella. Ministeriön tahto ilmenee pykäläluonnoksesta, jonka se on lokakuussa lähettänyt sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) kommentoitavaksi.

HS:n haastattelemat terveydenhuollon asiantuntijat ovat huolestuneita sisäministeriön ajamasta lainmuutoksesta. Heidän mukaansa se murentaisi terveydenhuollon toiminnalle olennaista luottamusta, mikä voisi johtaa vakaviin seurauksiin.

– Jos poliisi pääsee heppoisilla perusteilla käsiksi potilastietoihin, se rikkoo perustavanlaatuisella tavalla potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuuden, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

https://yle.fi/uutiset/3-10493962
"Henkilön viranomaisvastaisuus" olisi riittävä syy – HS: Poliisille halutaan pääsy arkaluontoisiin terveystietoihin

Lainmuutoksella haluttaisiin parantaa lisäksi poliisin työturvallisuutta.

Sisäministeriön luonnoksen mukaan työturvallisuuden kannalta tärkeää potilastietoa voisi olla, ”jos henkilö osoittaa viranomaisvastaisuutta”, kertoo HS.

https://www.imatralainen.fi/artikkeli/7 ... taan-paasy
Poliisin pääsystä arkaluontoisiin potilastietoihin heräsi huoli - Näin ministeri Mykkänen perustelee kohuttua esitystä: ”Emme ole missään nimessä ehdottamassa poliisille mitään oikotietä”

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriö valmistelevat tällä hetkellä lakiesitysluonnosta, joka on määrä saattaa lähiaikoina lausuntokierrokselle. Tarkoitus on, että lakiesitys saataisiin eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella ja laki hyväksytyksi nykyisen eduskunnan aikana.

Jos lakihanke toteutuu, se tarkoittaisi sitä, että jatkossa lääkäreiden olisi entistä enemmän luovutettava potilastietoja poliisille niin pyydettäessä kuin oma-aloitteisesti.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok), miksi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin halutaan laajentaa?

– Haluamme ennaltaehkäistä mahdollisimman monta törkeää rikosta, jonka rankaisuminimi on 4 vuotta vankeutta. Yleensä nämä ovat väkivaltarikoksia. Jo 2015 pyrittiin selkeyttämään tilannetta lääkäreiden oma-aloitteisen ilmoittamisen osalta, mutta käytäntö on tuntunut siltä, että pykälä ei ole ollut riittävän selkeä.

– Sosiaalihuollon puolella pykälät ovat selkeämmät, ja siellä tiedonvaihto on ollut sujuvampaa rikosten ennaltaehkäisyn kannalta. Eikä ainakaan meidän tiedossa ole, että olisi syntynyt mitään laajaa keskustelua siitä, että siinä asiakassalaisuus olisi rikkoutunut.

Eli sosiaalityöntekijöillä on jo samanlainen velvollisuus?

– Kyllä. Tässä ei pyritä tekemään mitään sen radikaalimpaan kuin mitä sosiaalihuoltolaissa jo on.

Onko lakihankkeen taustalla jokin tietty rikostapaus tai rikosilmiö, kuten maahanmuuttajataustaisten tyttöjen silpominen?

– Määrällisesti suurin huoli on lähisuhdeväkivalta. Suomi on Euroopan turvallisin maa, jossa on Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet. Kolmasosa naisista on kokenut lähisuhdeväkivaltaa. Se on selvästi meidän musta piste. Ja kun me joudumme nyt miettimään sitä, miten pystyisimme tämän mustan pisteen poistamaan, niin se on hyvin vaikeaa ilman, että viranomaiset toimivat yhdessä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/b09 ... 3_pi.shtml
Oikeustieteilijät suhtautuvat kriittisesti sisäministeriön haluun laajentaa poliisin pääsyä potilastietoihin.

HS kertoi sisäministeriön ajamasta muutoksesta tiistaina: Sisäministeriö nuijii pikavauhdilla poliisille pääsyä arkaluontoisiin potilastietoihin – ”Olen aika tyrmistynyt tästä”, sanoo lääkäriliiton toiminnanjohtaja

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kehottaa muistamaan potilassalaisuuden taustalla olevan ajatuksen siitä, että jos potilas ei uskalla puhua lääkärille luottamuksella, niin vaara hoidon epäonnistumisesta kasvaa.

Aarnio rinnastaa potilassalaisuuden herkkyyden rippisalaisuuteen.

”Potilassalaisuus on niin kova juttu, että jos sitä käydään jollain tavalla kaventamaan, niin pitää menetellä todella huolellisesti. Jos potilassalaisuutta nyt murretaan, niin tietyt ryhmät varmasti alkavat aristella, ja potilas kärsii.”

Sisäministeriön ajamaa muutosta Aarnio pitää laajana.

”Oikeus saada tietoja on yritetty kirjoittaa niin väljäksi kuin suinkin, että se mahdollistaisi kaiken.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005890138.html
Viimeksi muokannut holmesin haamu, Ke Marras 07, 2018 5:29 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

holmesin haamu
Michael Knight
Viestit: 4229
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Kyseessä on siis ainoastaan jatke tiedustelulaille, joka haluttiin nuijia läpi ilman minkäänlaista julkista kritiikkiä. Valtamediat olivat kummallisen hiljaa, kun todellisten päätöksien aika tuli. Viranomaisille mahdollistettiin pääsy kirjesalaisuuden rikkomiseen ja yksittäisten ihmisten salakuunteluun, vaikka mitään rikosepäilyä ei olisi ollut tiedossakaan. Aiemmin vaadittiin tieto vakavasta rikoksesta. Samoin pankkisalaisuudet annettiin viranomaisten tietoon napin painalluksella. Nyt halutaan antaa vielä potilastiedot. Samaan aikaan koko Suomen poliisihallinto on epäiltynä rikoksista liittyen leväperäisiin lähderekisteröinteihin.

Tätä ehdotusta perustellaan ties millä naurettavilla seikoilla parisuhdeväkivallasta ympärileikkauksiin, ulkomaalaisvalvontaan tai vakavien rikosten ennaltaehkäisyyn. Eikä ehdotuksen sanota "muuttavan mitään". Hieman samaan tyyliin sanottiin eräästä tulevasta sopimuksesta, joka pitää allekirjoittaa, vaikka sillä ei ole suoranaisesti mitään merkitystä...

Tarkoitus on saada nopealla aikatahdilla nykyisen hallinnon kautta lisää valtuuksia viranomaisille tavallisten kansalaisten tutkintaan. Jotkut puhuvat poliisivaltiosta. Poliisille ja sitä kautta poliitikoille annetaan rajaton valta kansalaisvalvontaan ilman mitään rikosepäilyä. Samalla annetaan ymmärtää kuin "tavallisilla kansalaisilla ei olisi mitään huolta".

Vihapuhevalvonta on ollut hyvä esimerkki siitä, että hyvinkin epämääräillä syillä viedään kansalaisia poliisikuulusteluihin ja käräjille. Jatkossa voidaankin paljastaa mm. arkaluonteisia terveydellisiä tietoja tai vaatia viranomaisten kanssa hoitomuotoja väärää poliittista mielipidettä edustaville kansalaisille. Samat syyt liittyivät niin vihapuheeseen kuin tiedustelulakipakettiin. Ei ole kovinkaan poissuljettua, että potilas ja pankkitietojen avulla viranomaiset voisivat saada entistä paremman otteen väärää mieltä olevista kansalaisista.

Avatar
poikani
Watson itse
Viestit: 5951
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja poikani »

Jostakin luin, että poliisien edustajakin vastustaa ehdotusta ja pitää sitä kaiken lisäksi tarpeettomana. Jo on perkele, että jonkin kuvitellun tai korkeintaan hyvin vähäisen hyödyn vuoksi oltaisiin taas kaventamassa ihmisten oikeuksia!
????? ?? ??????.

jepulis82
Adrian Monk
Viestit: 2746
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja jepulis82 »

En ymmärrä miksi poliisille tulisi antaa lisävaltuuksia kun tuomiot ovat kuitenkin ehdollisia ja tapostakin pääsee 4 vuoden istumisella. Mielummin kunnon tuomiot törkeistä rikoksista kun ruvetaan kyttäilemään tavallisia kansalaisia. :x
"Those who want respect, give respect."

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

jepulis82 kirjoitti:En ymmärrä miksi poliisille tulisi antaa lisävaltuuksia kun tuomiot ovat kuitenkin ehdollisia ja tapostakin pääsee 4 vuoden istumisella. Mielummin kunnon tuomiot törkeistä rikoksista kun ruvetaan kyttäilemään tavallisia kansalaisia. :x
Jepulisjeejee. Poliisin kaveri syyttäjä ja tuomarihan ne ovat vastuussa siitä, että väkivaltarikolliset pääsevät ehdollisilla ja pienillä tuomioilla, vaikka rangaistuksia voisi jaella sieltä asteikon toisestakin päästä.

Mutta kansalaisten yksityisyyttä pitää heikentää, koska? Mitään ei muuteta, tavallisen kansalaisen sähköposti saa olla rauhassa, vaan ne vastustaa joilla on jotain salattavaa...

DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Vastaaja Jon Alexander Susilehto tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä, ryöstöstä, kahdesta tapon yrityksestä, luvattomasta käytöstä ja virkamiehen vastustamisesta kolmen vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen.
Ei poliisit tarvitse mitään tietoja lisää, mutta tuomarit ja syyttäjät täytyy vaihtaa kokonaisvaltaisesti. Aina asteikon matalin pää käytössä ellei syytettyjen penkillä istu ylinopeutta ajanut, tai Kelan tukia huijannut henkilö.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

vempele
Agentti Scully
Viestit: 667
Liittynyt: To Marras 24, 2011 7:21 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja vempele »

Hyvästi psykonautti ja ei muuta kuin pimeille asemarkkinoille
oon sisältä kuollu ja risti mun naamassa merkkaa sitä

Mies77
Remington Steele
Viestit: 226
Liittynyt: Ke Touko 28, 2014 12:25 am

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja Mies77 »

Seurauksia muuttuneesta Euroopasta? :roll:

Jinx
Harjunpää
Viestit: 307
Liittynyt: Ti Touko 12, 2015 5:47 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja Jinx »

On kyllä kumma juttu tuo poliisin pohjaton halu saada lisää yksityiselämään liittyvää tietoa käsiinsä"? Olis tietysti kiva myös kuulla kuka poliisissa näitä "uusia" tietoja kerkiää käsitellä, kun joka tuutista kuuluu valitusta suuresta poliisipulasta ym? On tietysti hyvä jos poliisi oikeasti voisi näillä uusilla urkintavaltuuksilla estää esim. veritekoja näiden urkittujen "ennakkotietojen" avulla. Mutta miten kävikään esimerkiksi Kauhajoen surmaajan ja Turun terroristin kanssa, vaikka ennakkotieto heistä oli poliisilla!

JLook
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Marras 12, 2014 4:21 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja JLook »

En nyt oikein ymmärrä, että mitkä tiedot ennaltaehkäisee rikoksia. Jos jollakin nyt vaikka haima piippaa se tuskin suunnittelee pankkiryöstöä... Sitten taas jos nyt joku rikollisliigan jäsen hakee saikkua nuhan takia ei se ehkä siinä samalla mainitse lääkärille että on muuten keikkaa tiedossa.
Sen ymmärrän jos joku ahdistunut ihminen kertoo suunnittelevansa toisten vahingoittamista ja tämä yritetään estää, mutta eikö niin tehdä jo nyt?

wretch
Javier Pena
Viestit: 1742
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja wretch »

"Jos henkilö osoittaa viranomaisvastaisuutta" kas kun ei trotskilaisuutta...Miten määritellään viranomaisvastaisuus? Teet vaikka aiheelllisen kantelun faaraosta/ satraapista toveri komissaarista?Liittyvätkö "viranomaisvastaisuus" ja mielenterveysongelmat jotenkin toisiinsa? Miten? Tästä olisi hyvä nähdä jonkinlainen tutkimus.Kyseenalaistat toveri komissaarin toimet ja olet ilmi selvästi mielisairas?Kaikki mielisairaat ovat väkivaltaisia? Kas kuin ei itsesaastuttajia?Tätä pilkkaa voisi jatkaa loputtomiin.
Tämä aivopieru ei tietenkään koske suurinta osaa meistä.Näin vaan kummasti, pikku hiljaa tulee näitä kaikenlaisia "uudistuksia".
Käsi ylös se, joka tietää minkälaisessa maassa tai maailmassa elämme muutaman kymmenen vuoden päästä? Onko demokratia luonnonlaki? Entä antavatko nykyiset poliitikot tahtomattaan aseita tulevan diktatuurin käyttöön? Onko poliittinen vakaus jonkinlainen järkkymätön luonnonlaki? Minä en tiedä, mutta onneksi nykyiset päättäjät ovat onneksi täysin varrmoja.
Meidän maailmamme tragedia on se, että viisaat ovat täynnä kaikenlaisia epäilyksiä, mutta tyhmät ovat ehdottoman varmoja kaikesta...

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1866
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

wretch kirjoitti:"Jos henkilö osoittaa viranomaisvastaisuutta" kas kun ei trotskilaisuutta...Miten määritellään viranomaisvastaisuus? Teet vaikka aiheelllisen kantelun faaraosta/ satraapista toveri komissaarista?Liittyvätkö "viranomaisvastaisuus" ja mielenterveysongelmat jotenkin toisiinsa? Miten? Tästä olisi hyvä nähdä jonkinlainen tutkimus.Kyseenalaistat toveri komissaarin toimet ja olet ilmi selvästi mielisairas?Kaikki mielisairaat ovat väkivaltaisia? Kas kuin ei itsesaastuttajia?Tätä pilkkaa voisi jatkaa loputtomiin.
Tämä aivopieru ei tietenkään koske suurinta osaa meistä.Näin vaan kummasti, pikku hiljaa tulee näitä kaikenlaisia "uudistuksia".
Käsi ylös se, joka tietää minkälaisessa maassa tai maailmassa elämme muutaman kymmenen vuoden päästä? Onko demokratia luonnonlaki? Entä antavatko nykyiset poliitikot tahtomattaan aseita tulevan diktatuurin käyttöön? Onko poliittinen vakaus jonkinlainen järkkymätön luonnonlaki? Minä en tiedä, mutta onneksi nykyiset päättäjät ovat onneksi täysin varrmoja.
Meidän maailmamme tragedia on se, että viisaat ovat täynnä kaikenlaisia epäilyksiä, mutta tyhmät ovat ehdottoman varmoja kaikesta...
Sellaiset uudistukset kuin hallitsijat. Juha "uskonmies" Sipilähän on todennut, ettei hänen tarvitse sijoituskuoriaan avata PM:n virassa vaan häneen voi luottaa. Ja kansa on niin tyhmää, että luottaa. Ilman mitään viitteitä, tai todisteita, joilla luottamus olisi ansaittu. Tottakai viranomaisiin pitää luottaa, vaikka viranomaiset eivät olisi luotettavia kaikilta osin. Se on heidän viranhoitonsa kannalta edellytys toiminnalle, loppumaton usko ja luottamus siihen, että viranomaiset eivät tee virheitä, rikoksia, tai oikeudettomia päätöksiä asiakkailleen.

Avatar
SYLWAR
Axel Foley
Viestit: 2366
Liittynyt: La Elo 20, 2011 1:24 am
Paikkakunta: Huvikumpu

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja SYLWAR »

Mies77 kirjoitti:Seurauksia muuttuneesta Euroopasta? :roll:
Tuskin....tuollainen kyyläys, siis ne pankkitilin kyyläysoikeudet Kelalle jne. mukaan luettuna, menee läpi vain suomessa.
EU, vaikkakin täysin perseestä onkin, niin on itseasiassa tiukentanut aika lailla yksityisten henkilöiden tietosuojaa, siitä saa kärsiä päivittäin internettiä käyttäessä, kun saa naputella pois niitä EU:n aatimia trollauksia evästeistä ja hyväksyä niitä EU:n vaatimia tietosuojalausekkeita.
"Pahempiakin eristyksiä on ollut – nyt on sentään omat avaimet käytössä"
- - Remu Aaltonen - -

holmesin haamu
Michael Knight
Viestit: 4229
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Tämä aloite on ollut kovemmassa vastustuksessa. Ei tietysti tarvitse ihmetellä, kun siihen liittyy hyvin paljon suvaitsevaisia tahoja ärsyttäviä seikkoja. Poliisin edustajatkaan eivät ole olleet hankkeesta mielissään, vaikka kokoomuslaisen sisäministeriön johdolla on aloitetta ajettu kovasti eteenpäin.

Tuskin aloite menee vastustuksen takia läpi. Mutta pahimmillaan uuden tekniikan takia tulee kansalaisvalvonta järkyttävälle tasolle, josta tiedustelulakipaketti ja tämä ovat malliesimerkkejä.

Poliisi julkaisi uusia lakipaketteja kuvaavan videon hyvin etuajassa. Mukana oli vielä menossa vihapuhepoliisin johtoon valittu somepoliisi Fobba Forss, joka sai myöhemmin potkut (lue: siirto toisiin tehtäviin).

Nettipoliisi vuonna 2050
https://www.youtube.com/watch?v=mS_I7AJwqsw

holmesin haamu
Michael Knight
Viestit: 4229
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Poliisille halutaan helpompi pääsy arkaluontoisiin potil

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Mies77 kirjoitti:Seurauksia muuttuneesta Euroopasta? :roll:
Ei tälläisiä lakiehdotuksia pystytä keksimään Suomessa. Niitä on kopioitu muista maista mm. Ruotsista, Saksasta tai muualta Euroopasta. Muuttuva Eurooppa on suurin syy uusille lakitarpeille.

Vastaa Viestiin