Aku Hirviniemi vapautettiin ahdistelusyytteistä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Aku Hirviniemi vapautettiin ahdistelusyytteistä

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Ti Marras 13, 2018 7:54 pm

Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

Julkaistu: 12.11. 17:02

Syyte on laitettu vireille Hyvinkään käräjäoikeudessa.
Näyttelijä Aku Hirviniemi, 34, on saanut syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Syyte on laitettu vireille Hyvinkään käräjäoikeudessa lokakuun loppupuolella.

Syytettä ajaa kihlakunnansyyttäjä. Hän ei kommentoinut syytteen sisältöä IS:lle maanantaina, sillä kaikki jutun asiakirjat ja syytteen sisältö ovat toistaiseksi salassa pidettäviä.

– Ainoastaan käräjäoikeuden perustiedot ovat tässä vaiheessa julkisia, syyttäjä sanoi.
Jutulle ei ole käräjäoikeudessa vielä määrätty käsittelypäivää.

Hirviniemeä epäillään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, jotka olisivat tapahtuneet 30. kesäkuuta tänä vuonna.

Seksuaalinen ahdistelu on rikosnimike, joka lisättiin rikoslakiin vuonna 2014. Siihen syyllistyy, jos koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistusasteikko ulottuu sakoista enintään kuuteen kuukauteen vankeutta.

Hirviniemi kommentoi asiaa julkisella Facebook-seinällään.

– Tuomioistuimeen on etenemässä käsiteltäväksi asia, jossa minun väitetään eräänä iltana käyttäytyneen seksuaalisesti ahdistelevasti kodissani olleissa juhlissa. Totean, että tuomitsen jyrkästi kaikenlaisen ahdistelun enkä hyväksy seksuaalista ahdistelua itseltäni enkä muilta. Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut. Käsitykseni mukaan kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että asia tulisi viedä tuomioistuimeen käsiteltäväksi. Olen pahoillani asianomistajien, perheeni ja yhteistyökumppaneideni puolesta, että syyttäjä päätti viedä asian tuomioistuimeen käsiteltäväksi.

– Jos tuomioistuin katsoisi minun ylittäneen rajoja, jotka loukkaavat kenenkään itsemääräämisoikeutta siten, että ne täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, kannan asiasta luonnollisesti täyden vastuun. Jälkeenpäin kyseisen illan tapahtumia arvioidessani ymmärrän, että käytökseeni voi kohdistua moitteita. En kuitenkaan katso, että toimintani kyseisissä tilanteissa olisi ollut luonteeltaan seksuaalista tai ahdistelevaa.

Asian tämän hetkinen tilanne on se, että tämän tarkemmin en asiasta voi lausua, koska asiakirjat ja niiden sisältö ovat salassapitovelvollisuuden alaisia ja tämän velvollisuuden rikkominen on rangaistava teko.

Hirviniemi nousi suuren yleisön tietoisuuteen Putous-viihdeohjelmasta keväällä 2010. Näyttelijä voitti Marja Tyrni -hahmollaan sketsihahmokilpailun.

Hirviniemi näytteli Putouksessa kaikkiaan viidellä tuotantokaudella.

Hirviniemi tunnetaan työteliäänä näyttelijänä. Hänet on nähty muun muassa poliisisarja Robassa, Luokkakokous-elokuvissa ja hän oli yksi Saturday Night Liven päänäyttelijöistä.

Hirviniemi teki kehutun roolin Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa, jossa hän näytteli Urho Hietasta.

Hirviniemi joutui jättämään tv-ohjelma Possen kesken syksyllä 2016 masennuksen takia.

– Masennus on salakavala ja tappava sairaus. Se voi saada meistä kenet tahansa ja kiskoa pimeyteensä riippumatta siitä oletko äiti, isä, rokkari tai kirjanpitäjä. Tai vaikka sinulla olisi kuinka paljon rakkautta ympärilläsi, Hirviniemi kirjoitti Facebookissa keväällä 2017.

Hirviniemi kertoi Kirkko ja Kaupunki -lehdelle viime keväänä uupumisen muuttaneen häntä monella tapaa. Hän sanoi olleensa ennen ylimielinen ja itsekeskeinen öykkäri.

– Aikaisemmin ajattelin, että menestys on parasta, mitä minulle on tapahtunut. Pari vuotta sitten, kun sairastuin ja tuli ero, maailma mureni. Jälkikäteen olen ajatellut, että menestys oli pahinta, mitä minulle on tapahtunut. Silloin minulla nousi kusi päähän, ja minähän olin aivan… Voi vain kuvitella, minkälainen on nuorimies, jolla ei ole mitään rajoja ja maailma on auki.

– Se, että maailmani romahti, on parasta, mitä minulle on tapahtunut

Kesäkuussa 2017 Hirviniemi kertoi sosiaalisessa mediassa, että hän ja Niina Lahtinen olivat eronneet jo vuosi sitten.

– Vuosi sitten päätimme erota pariskuntana ja jatkaa hyvinä ystävinä, vielä parempina työkavereina ja kahden ihanan tytön vanhempina. Näin olemme tehneetkin, näyttelijä kirjoitti.

Hirviniemi kertoi IS:lle toukokuun alussa seurustelleensa jo tovin Efter nio -ohjelmasta tutun Sonja Kailassaaren, 38, kanssa.

– Tovi on kuljettu yhdessä, pari myönsi keväällä IS:lle.
https://www.is.fi/viihde/art-2000005897160.html

Otsikko tehty uusiksi :arrow: oikeuskäsittelyn päätöksen mukaiseksi
-NILS-
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1863
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ke Marras 14, 2018 4:15 am

Hieman omituista IS:n toimittajalta kertoa enemmän epäillyn urasta kuin itse rikoksesta ja syytteestä. No tyypillistä Sanoman tabloidiuutisointia.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Tracker » Ke Marras 14, 2018 3:53 pm

Ettei vain olisi kyse alaikäisestä?

Kommentti: Miksi Aku Hirviniemi joutuu oikeuteen?
Kuva
Ahdistelusyytteen voi nostaa vastoin uhrin tahtoa alaikäisyyden tai yleisen edun perusteella, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen.

ILTA-SANOMAT uutisoi maanantaina, että näyttelijä Aku Hirviniemeä epäillään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Hirviniemi vastasi epäilyihin Facebook-kirjoituksella, jossa hän ilmoitti kiistävänsä syytteet.

Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
Kirjoitus on herättänyt hämmennystä. Hirviniemi kirjoitti käsityksensä olevan, että ”kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että asia tulisi viedä tuomioistuimeen käsiteltäväksi”.

Seksuaalinen ahdistelu on kuitenkin asianomistajarikos. Syyttäjällä ei siis ole lähtökohtaisesti oikeutta nostaa syytettä vastoin asianomistajien eli uhrien tahtoa.

Kirjoituksessaan Hirviniemi kuitenkin antoi ymmärtää, että juuri näin olisi tapahtunut. Mistä on kyse?

TEORIASSA on mahdollista, että Hirviniemi kirjoittaa pötyä. Pidän tätä kuitenkin epätodennäköisenä, ellei kyse sitten ole silkasta väärinkäsityksestä. Valheella on lyhyet jäljet, sen tietänee Hirviniemikin. Syytteestä saadaan tarkempaa tietoa viimeistään oikeuskäsittelyn tai tuomion yhteydessä.

Muitakin mahdollisia selityksiä löytyy. Virallinen syyttäjä voi nostaa syytteen vastoin asianomistajan tahtoa, jos ”erittäin tärkeä yleinen etu” sitä vaatii.

Tällainen yleinen etu voisi perustua esimerkiksi syytetyn asemaan, uusimisriskiin tai yleiseen rikosten ennaltaehkäisyyn. Yleisen edun nimissä syytteen voisi nostaa myös esimerkiksi silloin, jos tutkinnassa on herännyt epäily uhrin ostamisesta hiljaiseksi.

Seksuaalinen ahdistelu ei myöskään ole asianomistajarikos, jos uhri on alaikäinen. Alle 18-vuotiaaseen kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta syyttäjän on nostettava syyte, vaikka nuori tai lapsi ei sitä itse tahtoisi.
Aku Hirviniemi avautui Facebookissa ahdistelusyytteestä – törmäsi heti ikävään ilmiöön
AINAKIN teoriassa on lisäksi mahdollista, että asianomistajat ovat vaatineet Hirviniemelle rangaistusta, mutta he olisivat toivoneet jutun ratkaisemista oikeudenkäynnin sijasta niin sanotussa rangaistusmääräysmenettelyssä.

Siinä poliisi laatii sakkovaatimuksen, jonka syyttäjä vahvistaa rangaistusmääräyksellä. Sakot siis langetetaan syyttäjän päätöksellä ilman oikeudenkäyntiä.

Seksuaalisen ahdistelun rangaistusasteikko (sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta) on sen verran lievä, että rangaistusmääräys on mahdollinen. Se voidaan antaa vain sakkojutuissa. Lisäksi edellytetään, että asia on yksinkertainen ja selvä. Ellei näin ole, syyttäjän on vietävä juttu oikeuteen.

OLI miten tahansa, niin luvassa on kiinnostava ja yleistä merkitystä omaava oikeudenkäynti. Seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin omana nimikkeenään vasta vuonna 2014, joten kovin paljoa oikeuskäytäntöä ei vielä ole.

Uuden nimikkeen tarkoitus oli tuoda rangaistavaksi niitä lievemmästä päästä olevia taputteluja, kourimisia ja pussailuja, jotka aiemmin saattoivat jäädä kokonaan rankaisematta, kun tekoja tarkasteltiin vakavamman seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön valossa.

Nähtäväksi jää, mihin tuomitsemiskynnys asettuu. Missä menee huonon käytöksen ja rikoksen välinen raja? Sitä mitataan kohta Hyvinkään käräjäoikeudessa.
Rami Mäkinen

https://www.is.fi/viihde/art-2000005898701.html

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Ke Marras 14, 2018 5:27 pm

Miksi syyttäjä tahtoo Aku Hirviniemen seksuaaliset ahdistelut käräjille, jos uhri ei? - Nämä 3 seikkaa ratkaisevat
14.11.2018 klo 13:23
Näyttelijän käsityksen mukaan kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että tapaukset tulisi viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi. Iltalehti pyysi rikosoikeuden professoria kommentoimaan tilanteen lainopillista puolta.
”Olen pahoillani asianomistajien, perheeni ja yhteistyökumppaneideni puolesta, että syyttäjä päätti viedä asian tuomioistuimeen käsiteltäväksi”, Aku Hirviniemi kirjoittaa Facebookissa.”Olen pahoillani asianomistajien, perheeni ja yhteistyökumppaneideni puolesta, että syyttäjä päätti viedä asian tuomioistuimeen käsiteltäväksi”, Aku Hirviniemi kirjoittaa Facebookissa.

Näyttelijä Aku Hirviniemi kertoi maanantaina, että häntä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Syyte kahdesta ahdistelutapauksesta on laitettu vireille Hyvinkään käräjäoikeudessa lokakuun loppupuolella. Hirviniemen kirjoittaman Facebook-päivityksen perusteella tapahtumapaikkana on näyttelijän oma koti ja ajankohtana siellä pidetyt juhlat.

Näyttelijä kiistää syytteet.

Seksuaalinen ahdistelu on niin sanottu asianomistajarikos: syyttäjällä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta nostaa syytettä vastoin asianomistajan eli uhrin tahtoa. Hirviniemi antaa kirjoituksessaan ymmärtää, että tilanne ollut juuri tällainen.

– Käsitykseni mukaan kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että asia tulisi viedä tuomioistuimeen käsiteltäväksi, näyttelijä kirjoittaa.

Iltalehti kysyi rikosoikeuden professori Matti Tolvaselta, millaisia seikkoja syyttäjän päätöksen taustalla saattaa olla.

Tolvanen nostaa esiin kolme mahdollista syytä: uhrin on oltava alaikäinen, syyttäjä on katsonut asian olevan yhteiskunnallisen, yleisen edun vuoksi merkittävä tai kyseessä on rajanvedoltaan epäselvä tapaus, johon halutaan vahvistus tuomioistuimesta.

Vilkasta #metoota
Asianomistajarikos koskee ainoastaan täysi-ikäisiä ihmisiä. Jos seksuaalisen ahdistelun uhri on alaikäinen, kyseessä on virallisen syytteen alainen teko. Silloin syyttäjän on vietävä asia tuomioistuimeen.

Tolvasen mukaan syyttäjä voi myös katsoa, että pitkään jatkuneen ja vilkkaan #metoo-keskustelun nojalla tapauksella on suuri yhteiskunnallinen merkitys.

– Seksuaaliset ahdistelutapaukset ovat olleet kansainvälisestikin erittäin suuren mediahuomion kohteena. Ilmiöstä on käyty paljon yhteiskunnallista keskustelua. Minusta ei riitä, että syytteessä oleva henkilö on tunnettu näyttelijä, vaan kyse on nimenomaisesti tästä tunnetusta ilmiöstä, Tolvanen sanoo.

Kolmantena syynä syyttäjän ratkaisuun voi olla rajanveto siinä, millainen toiminta katsotaan seksuaaliseksi ahdisteluksi. Professorin mukaan aiempaa oikeuskäytäntöä on luotu käräjä- ja hovioikeuksissa kymmenien päätösten verran, mutta korkeimman oikeuden ratkaisua rajanvedosta ei ole olemassa.

– Aina ei ole aivan selvää, mitä pidetään seksuaalisena ahdisteluna. Tunnusmerkistön täyttymisestä voidaan kuitenkin sanoa, että kyseessä pitää olla fyysistä koskettelua, joka loukkaa seksuaalista itsemäärämisoikeutta, Tolvanen kertoo.

Seksuaaliseksi ahdisteluksi ei katsota sanallista toimintaa, vaan kyse on nimenomaisesti koskettelusta.

Intiimi tila
Tolvanen huomauttaa, että seksuaalisen ahdistelun rajanvetoon vaikuttaa myös se, missä väitetyt ahdistelutapaukset on tehty. Koskettelu, joka julkisella paikalla voidaan katsoa kielletyksi, voidaan katsoa sallitummaksi intiimimmässä paikassa kuten kotioloissa.

– En siis väitä, että tilanne olisi nyt näin. Tällaisia asioita joudutaan kuitenkin pohtimaan seksuaalisen ahdistelun rajanvedossa.

Professori painottaa, että hän kommentoi tapausta julkisuudessa olleiden tietojen ja aiemman oikeuskäytännön perusteella.
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/ ... 6967ee4754
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Täysi Purenta
Helen Mirren
Viestit: 1483
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta » Ke Marras 14, 2018 10:37 pm

Ei ole muuten ihan ensimmäinen kerta kuin Hirviniemen nimi liitetään ahdisteluun tai vastaavaan. Silloin kuin Tuntemattoman Sotilaan ohjaajaa Louhimiestä ruvettiin syyttämään, puhuttiin samoja juttuja myös Hirviniemestä. Ne jutut taidettiin kuitenkin painaa villaisella.

saksanundulaatti
Parranpäristäjä
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Elo 12, 2011 2:32 pm

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja saksanundulaatti » To Marras 15, 2018 1:07 pm

John Kimble kirjoitti:Hieman omituista IS:n toimittajalta kertoa enemmän epäillyn urasta kuin itse rikoksesta ja syytteestä. No tyypillistä Sanoman tabloidiuutisointia.
Täysi Purenta kirjoitti:Ei ole muuten ihan ensimmäinen kerta kuin Hirviniemen nimi liitetään ahdisteluun tai vastaavaan. Silloin kuin Tuntemattoman Sotilaan ohjaajaa Louhimiestä ruvettiin syyttämään, puhuttiin samoja juttuja myös Hirviniemestä. Ne jutut taidettiin kuitenkin painaa villaisella.
Hirviniemi kuuluu siihen kulttuuriväen hyvemmistöön, joka on asioista ns. oikeaa mieltä. Siksi hänen tekonsa eivät voi etenkään toimittajakunnan silmissä olla ikinä yhtä pahoja kuin Louhimiehen - olkoonkin, että ainoastaan toinen heistä on oikeudessa vastaamassa niistä ja toista kohtaan on esitetty vain epävirallista vihjailua. Hirviniemi on seksuaalivähemmistöjen puolesta liputtava profeministi ja Louhimies taas selvästikään ei. Kyllä tässä nyt tyhmempikin tajuaa, että mikä siellä ahdistelusyytösten ja #metoon keskiössä tosiasiassa on.

ora
Alibin satunnaislukija
Viestit: 137
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 12:51 pm

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja ora » To Marras 15, 2018 1:34 pm

Louhimiestä ei ole syytetty seksuaalisesta ahdistelusta vaan kyseenalaisista työskentelymetodeista. Tämäkin on asia, jota julkisuudessa on hämärretty tehokkaasti. Siksi moni niputtaa hänet virheellisesti samaan sakkiin lääppijöiden sun muiden kanssa.

Väkivallantarkastaja
Nikke Knattertton
Viestit: 883
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja » To Marras 15, 2018 3:27 pm

Täysi Purenta kirjoitti:Ei ole muuten ihan ensimmäinen kerta kuin Hirviniemen nimi liitetään ahdisteluun tai vastaavaan. Silloin kuin Tuntemattoman Sotilaan ohjaajaa Louhimiestä ruvettiin syyttämään, puhuttiin samoja juttuja myös Hirviniemestä. Ne jutut taidettiin kuitenkin painaa villaisella.
Mahtaako muistua mieleen mistä löytäisi lähdettä näihin vanhempiin tapauksiin? Saattaisi olla kiinnostavaa ihan tälläkin foorumilla puida mitä silloin jo on puhuttu.
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12431
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Touko 16, 2019 10:03 am

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Aku Hirviniemi joutuu oikeuden eteen – mitä tapahtui kotibileissä viime kesäkuussa?

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on varautunut tunteja kestävään käsittelyyn, jonka julkisuudesta ei ole vielä tietoa.
NÄYTTELIJÄ Aku Hirviniemen on tultava itse paikalle Hämeenlinnaan perjantaina, kun hänelle luetaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syytteet seksuaalisesta ahdistelusta.

Hirviniemeä syytetään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, joiden epäilty tekopäivä on 30. kesäkuuta 2018. Hirviniemi itse on kertonut Facebook-tekstissä, että hänen väitetään käyttäytyneen seksuaalisesti ahdistelevasti kodissaan järjestetyissä juhlissa.
– Vastaamme syytteisiin ja keskustelemme perjantaina oikeudessa. Emme kommentoi ennen sitä, Hirviniemeä avustava varatuomari Jan-Olof Nyholm sanoi IS:lle keskiviikkona.

Nyholm työskentelee psykologi- ja lakiasiaintoimisto PsyJuridicassa. Hän edustaa toimistossa lainopillista osaamista.

Käräjäoikeus on varautunut pitkään käsittelyyn. Hirviniemen syytteitä ei käsitellä listajuttuna, vaan sille on varattu oma istuntosali. Tarvittaessa käsittelyä voidaan jatkaa vaikka koko päivä.

Istunnon julkisuudesta ei vielä keskiviikkona ollut tietoa. Useimmiten seksuaalirikosjutut käsitellään suljettujen ovien takana uhrien suojelemiseksi. Toisaalta seksuaalinen ahdistelu on seksuaalirikosnimikkeistä kaikkein lievin.

Käräjäoikeus päättää julkisuudesta vasta käsittelyn aluksi perjantaiaamuna. Nyholm ei keskiviikkona ottanut kantaa, onko Hirviniemellä asiassa salausvaatimuksia.
– Vaatimukset ja perusteet esitetään sitten perjantaina.

SYYTTEET Hirviniemeä vastaan nostettiin lokakuussa. Niiden sisältöä ei ole julkistettu, joten tapahtumista on toistaiseksi vain niukalti tietoja.

Seksuaalisten ahdistelujen epäillään IS:n tiedon mukaan tapahtuneen aamuyöstä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Hirviniemen itsensä mukaan tapahtumapaikka oli hänen kotinsa Riihimäellä.

Myöhemmin lauantaina Hirviniemi osallistui Kirkkonummella hääjuhliin, joilta hän laittoi kuvia Instagramiin.

Hirviniemi kommentoi rikosepäilyä Facebookissa viime marraskuussa, jolloin IS uutisoi syytteistä.

”Totean, että tuomitsen jyrkästi kaikenlaisen ahdistelun enkä hyväksy seksuaalista ahdistelua itseltäni enkä muilta. Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut,” Hirviniemi kirjoitti.

Hän antoi kirjoituksessaan ymmärtää, että asianomistajat eivät olisi halunneet juttua oikeuteen, vaan syytettä ajaa vain syyttäjä. Kukaan viranomainen ei ole tätä tietoa vahvistanut.

Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos, josta yleensä syytettä ei voi nostaa vastoin asianomistajan tahtoa. Syyttäjän voi kuitenkin nostaa syytteen, jos erittäin tärkeä yleinen etu vaati sitä tai jos asianomistaja on alaikäinen.

Hirviniemi myönsi Facebook-kirjoituksessaan, että hänen käyttäytymisensä on ollut moitittavaa.

”Jälkeenpäin kyseisen illan tapahtumia arvioidessani ymmärrän, että käytökseeni voi kohdistua moitteita. En kuitenkaan katso, että toimintani kyseisissä tilanteissa olisi ollut luonteeltaan seksuaalista tai ahdistelevaa,” Hirviniemi kirjoitti.

SEKSUAALINEN ahdistelu on varsin uusi rikosnimike. Se lisättiin rikoslakiin vuonna 2014. Siihen syyllistyy, jos koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistusasteikko on sakoista enintään kuuteen kuukauteen vankeutta.

Aku Hirviniemi, 35, kuuluu Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin. Hän tuli suuren yleisön tietoon Putous-ohjelmasta, jonka sketsihahmokilpailun hän voitti Marja Tyrni -roolillaan vuonna 2010.

Hirviniemi on näytellyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Elokuvarooleja hän on tehnyt muun muassa Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -versiossa ja Luokkakokous-elokuvissa.
IltaSanomat
16.5. 6:02

Jos Hirviniemi tuomitaan, niin Suomesta löytyy sen jälkeen lukemattomia näyttelijöitä - näitä besserwisser-vasemmistointellektuelleja ja suvaitsevaisuuskuplan ylläpitäjiä - jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan hänestä; "tapasimme kerran jossain jutussa", "muistan nähneeni hänet näyttämöllä, mutta en koskaan jutellut", "en ole tavannut kuin kerran ja siitäkin on jo aikaa", "en enää suostu näyttelemään kanssaan" (vaikka ei edes pääsisi) tms koottuja selityksiä.
- Toivottavasti kyseessä on kuitenkin väärinkäsitys ja oikeus päätyy molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
jukuripää
Matlock
Viestit: 788
Liittynyt: Pe Loka 05, 2012 6:30 am
Paikkakunta: Nyhtänköljä

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja jukuripää » Pe Touko 17, 2019 9:20 am

Lehdistöllä on metka tapa kommentoida saapumista oikeuteen: vaitonainen... ei kommentoinut...

Kuka sinne nyt mitenkään poseeraamaan tulee ja antamaan lausumia lehdistölle? Vakava asia joutua käräjille. Ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun Hirviniemi joutuu oikeuteen mistään, ei paljon naurata. Ja sitten kaverit härväävät kameroitten kanssa ja tinkaavat edes pientä kommenttia.

Asia sinänsä voi olla vakava, ja voi olla, että on aiheellista päätyä oikeuteen. Tästähän ei tiedä kukaan nyt oikein mitään, koska tapahtumista ei ole tullut julkisuuteen tietoja, eikä vastapuolikaan ole astunut esiin.
Kaikki eiliset ovat menetettyjä päiviä.

Avatar
Tackleberry
Columbo
Viestit: 2340
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » Pe Touko 17, 2019 9:27 am

IS:n live-seurannasta:
Asianomistajat saapuvat paikalle. Heitä on kaksi. Molemmat ovat nuoria, pienikokoisia naisia tai tyttöjä. Kumpikin astui oikeussaliin huppu päässä, mutta he paljastivat kasvonsa, kun puheenjohtaja vakuutti, että heitä ei ole lupa kuvata.
Uhrit olivat 17-vuotiaita
Syyttäjä: Molemmat asianomistajat olivat tekoaikaan 17-vuotiaita.
https://www.is.fi/viihde/art-2000006108460.html?ref=rss
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

Avatar
jukuripää
Matlock
Viestit: 788
Liittynyt: Pe Loka 05, 2012 6:30 am
Paikkakunta: Nyhtänköljä

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja jukuripää » Pe Touko 17, 2019 9:59 am

5 min. sitten
Käräjäoikeus pohtii yhä oikeudenkäynnin julkisuuskysymystä. Päivän toistaiseksi suurin uutinen on se, että epäiltyjen ahdistelun uhrit olivat tekoaikaan alaikäisiä, 17-vuotiaita.

Alaikäisyys oli aavistettavissa jo etukäteen, mutta vasta nyt asialle saatiin virallinen vahvistus. Hirviniemi kommentoi jo viime marraskuussa Facebookissa, että hänen mukaansa vain syyttäjä vaati hänelle rangaistusta. Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos, josta syytettä ei voi nostaa vastoin asianomistajan tahtoa - paitsi jos erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii tai jos asianomistaja on alaikäinen.

Hirviniemi on julkisuuden henkilö, mutta juridisessa mielessä erittäin tärkeästä yleisestä edusta tässä oikeusjutussa ei ole kyse.

18 min. sitten
Käräjäoikeus vetäytyy harkitsemaan kysymystä oikeudenkäynnin julkisuudesta. Kaikki asianosaiset ja yleisö poistetaan siksi aikaa salista. Asianomistajina olevat tytöt menivät sivuhuoneeseen syyttäjän kanssa, Hirviniemi vetäytyi toiseen sivuhuoneeseen omien avustajiensa kanssa.
https://www.is.fi/viihde/art-2000006108460.html
Kaikki eiliset ovat menetettyjä päiviä.

Avatar
jukuripää
Matlock
Viestit: 788
Liittynyt: Pe Loka 05, 2012 6:30 am
Paikkakunta: Nyhtänköljä

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja jukuripää » Pe Touko 17, 2019 10:03 am

Ilmeisesti kyse ei ole lainkaan maatakaatavasta asiasta. Sinänsä voisi kyseenalaistaa, mitä alaikäiset, 17-vuotiaat tytöt yleensä edes ovat enää roikkuneet aamuyöstä Hirviniemen asunnolla bilettämässä? En siis tarkoita syyllistää uhreja, mutta noin yleisesti mietin tilannetta.
Jos alaikäinen saa olla pippaloissa tuohon aikaan kenenkään kyseenalaistamatta (edes kotiväen) missä he ovat ja miksi, viittaisi siihen, että heillä on jo muutenkin menemisen ja tekemisen vapaus ollut elämässään ilman, että heidän yökulkemisiinsa on puututtu.
Kaikki eiliset ovat menetettyjä päiviä.

Avatar
Tackleberry
Columbo
Viestit: 2340
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » Pe Touko 17, 2019 10:15 am

Kyllä kai useimmat 17-vuotiaat saavat jo aika vapaasti mennä. Itse ainakin menin.

Niin. Epäillään seksuaalisesta ahdistelusta, eikä esim. raiskauksesta tai sen yrityksestä. Eli kai siitä voi sanoa, että ei ole kyse "maatakaatavasta asiasta".
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3007
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Aku Hirviniemelle syyte kahdesta seksuaalisesta ahdistel

Viesti Kirjoittaja Iivis » Pe Touko 17, 2019 11:06 am

https://www.is.fi/viihde/art-2000006108460.html

Syyte: Hirviniemi kutsui tutustumaan kotiinsa, hiplaili ja laittoi käden paidan alle
Syyttäjän mukaan Aku Hirviniemi kutsui 30. kesäkuuta 2018 kaksi teini-ikäistä tyttöä tutustumaan kotiinsa Riihimäellä. Asunnon esittelykierroksen jälkeen humalainen Hirviniemi kosketteli tyttöjä tavalla, joka syyttäjän mukaan loukkasi tyttöjen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Syytteen mukaan Hirviniemi muun muassa otti tyttöjä kädestä, hiplaili ja laittoi kättään paidan alle.

Vastaa Viestiin