Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12827
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Tammi 04, 2019 1:43 am

Kun Thaimaassa juuttui luolaan muutama nuorukainen, niin ketju saatiin oitis pystyyn ja keskustelu kävi kuumana päivin öin. Kun kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen katosivat eilen laskettelureissulla ja heidän epäillään jääneen lumivyöryn alle, niin ketjua ei kuulu, ei näy. Ketään ei kiinnosta. Johtuuko kenties siitä, että he ovat suomalaisia ja heillä on enemmän kuin ovat ansainneet*

Norjassa kadonneita suomalaisia ei päästy etsimään torstai-iltana huonon sään takia – etsintäoperaatiota harkitaan uudelleen perjantaina

Kadonneiden joukossa on mediatietojen mukaan myös yksi ruotsalainen. Poliisin oli tarkoitus sään salliessa yrittää paikantaa kadonneita helikopterista lumivyörypiipparilla.


Helsingin Sanomat
2.1. 20:37 , Päivitetty: 4.1. 0:00

*emeritus arkkihiippari Kari Mäkisen toteamus suomalaisten pahuudesta ja ahneudesta.

----------------------------------------------
IL Norjassa: Suomalaisauto seisoo ”Mustikkatunturin” juurella lumeen hautautuneena, neljä nuorta kateissa karmeissa olosuhteissa – jalkarättisää ja säkkipimeä estävät etsinnät

Syrjäseudulla sijaitseva Blåbærfjellet on juuri nyt liian vaarallinen viranomaisillekin. Paikallisen seikkailukeskuksen oppaatkaan eivät vie turistejaan tunturiin.

Pimeän pikkutien varressa sijaitsevalla parkkikentällä Pohjois-Norjan Tamokdalenin tunturialueella seisoo yksinäinen auto.

Suomeen rekisteröity tummansininen henkilöauto on ollut sijoillaan keskiviikkoaamusta lähtien. Torstain aikana auto on hautautunut sakeassa tuiskussa lumeen. Auton katolla on suksiboksi.

Alueella on keskiviikosta lähtien etsitty kolmea nuorta suomalaismiestä ja ruotsalaisnaista. He olivat kiivenneet parkkipaikan vieressä kohoavaan Blåbærfjellet-tunturiin.

Matkallaan alas nuoret katosivat. ”Mustikkatunturin” huipulta löydettiin etsinnöissä merkkejä lumivyörystä, johon johtaa suksien jälkiä.

Suomalaisrekisterissä oleva auto on hautautunut lumeen ”Mustikkatunturin” juurella. JOONAS LEHTONEN
Suomalaisrekisterissä oleva auto on hautautunut lumeen ”Mustikkatunturin” juurella. JOONAS LEHTONEN
laskettelijoiden_auto.jpg (33.68 KiB) Katsottu 14392 kertaa
Karmea keli

Torstaipäivänä kadonneita ei päästy etsimään lainkaan, koska olosuhteet olivat pelastajille liian vaaralliset.

Keli oli todella sanalla sanoen karmea: koko päivän ajan taivaalta tuli vuoroin lunta, räntää ja vettä – varsinaisia jalkarättejä.

Lisäksi nollan yläpuolelle kohonnut päivälämpötila on kriittinen seikka juuri tunturiin menemisen kannalta, koska se kasvattaa lumivyöryriskiä huomattavasti. Parissa lämpöasteessa vyöryvaara on arvioitu nyt korkeimmaksi mahdolliseksi.

Paikalliset kuvailevat alueen vaihtelevaa säätä tyypilliseksi arktiseksi sääksi, jollainen seudulla on lokakuusta huhtikuun loppuun. Perinteisesti ilmasto tunturialueella on tosin rannikkoseutua kuivempi ja kylmempi.

20 tuntia pimeää

Sään ohella toinen etsintöjä vaikeuttava tekijä on pimeys.

Koska ollaan napapiirin pohjoispuolella, kaamosaikaan aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan. Noin aamukymmenestä iltapäiväkahteen on hämärän aika, jolloin taivaalla on erotettavissa myös sinisen tai harmaan sävyjä.

Noin 20 tuntia vuorokaudesta on siis aivan säkkipimeää – ja se pitää paikkansa varsinkin Tamokdalenissa, jonka rinteistä ei todella löydy laskettelukeskuksista tuttuja valonheittimiä.

Alueelle Tromssan kaupungista johtavat tiet eivät nekään ole valaistuja tai lumisateisen päivän iltana edes aurattuja.

Syrjäseudulla

”Mustikkatunturin” etelärinne sijaitseekin varsin syrjäisellä seudulla, vajaan sadan kilometrin päässä 70 000 asukkaan Tromssasta. Varsinkin loppumatkasta alueelle tienoo autioituu lähes täysin: siellä täällä on jouluvaloin koristeltuja mökkejä huonosti lapioituine pihateineen.

Aivan tunturin juurelta kääntyy kuitenkin hieman leveämpi tie, jonka päästä löytyy Lyngsfjordin seikkailukeskus.
– Surullista, huokaa keskuksen opas Thomas Seppola naapuritunturin tapahtumiin viitaten.

Hänen tyttöystävänsä on kotoisin Kittilän Leviltä, joten katoamistapaus on puhuttanut myös vapaa-ajalla.

Myös jotkut keskuksen vieraista ovat luultavasti kuulleet lähistöllä tapahtuneista katoamisista, arvioi keskusta johtava Morten Pettersen. Heille ei ole kuitenkaan erityisesti tiedotettu asiasta.
– Emme halua sillä tavalla altistaa heitä onnettomuuksille. Vieraille voi tulla turvaton olo, jos he kuulevat niistä, Pettersen sanoo.

Ei extremeurheilulle

Aiemmin päivällä Lyngsfjordin järjestämällä lumikenkäretkellä käyneet brittinaiset ovat hullaantuneet tuoreesta lumesta.

Myös Pettersen kertoo pitävänsä talvikelistä.
– Meidän kannaltamme on positiivista, että täällä sataa lumi aikaisemmin ja siten saamme aktiviteettimme käyntiin, hän sanoo.

Kymmenen vuotta toiminut yritys tarjoaa turisteille muun muassa koiravaljakoita, revontuliretkiä, poroajeluita ja moottorikelkkasafareita.

Aivan lähistöllä sijaitsevalle ”Mustikkatunturille” Lyngsfjordin miehet eivät kuitenkaan vieraitaan vie.
– Siellä on vähän liikaa korkeuseroja meidän seikkailuillemme. Emme järjestä kiipeilyä, vuorilla laskettelua tai muuta extremeurheilua, Pettersen kertoo.

Hän ei ole itse edes koskaan käynyt kyseisellä tunturilla, eikä siksi halua arvioida sen vaarallisuutta. Valinnanvaraa onneksi riittää: tunturialue alkaa Suomen rajalta, ja eri kokoisia nyppylöitä on paljon.

Normaalimäärä lunta

Pettersen tai Seppola eivät halua myöskään arvailla, mitä kadonneelle nelikolle on tunturissa mahdollisesti tapahtunut. Lumitilanne on tällä hetkellä sekin heidän mielestään melko tavanomainen, vaikka joskus tammikuun alussa on ollut syvemmätkin kinokset.
– Ei mitenkään erityisen paljon lunta, vaan itse asiassa ehkä vähän vähemmän kuin yleensä, Pettersen pohtii.

Seppola tosin huomauttaa, että muutaman edellispäivän aikana lunta on tullut paljon.
– Nelisenkymmentä senttiä 48 tunnissa on kyllä paljon, Pettersenkin myöntää.[/i]
Iltalehti
3.1.2019 22:43
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7893
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Tammi 04, 2019 9:48 am

Kadoksissa olevien omaisia on saapunut seudulle. Jos vaan lumivyöryn alla ovat, niin hengissä eivät löydy. Joskopa olisi pahan sään aiheuttama hätäleiri, kun silloin se lumi ja "kieppi" voi olla myös hengenpelastaja.

Kuten jämsäläismiehiä käsittelevässä keskustelussakin asiallisesti todettiin: Sitä saa mitä tilaa, tässä se oli elämän suurin seikkailu.
Burn
Loot
Murder

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5069
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja URSA » Pe Tammi 04, 2019 11:50 am

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005954302.html
Norjassa kadonneet kotoisin Pohjanmaalta – osalla eräopaskoulutusta: ”Kaikki ymmärsivät että vapaalaskussa lumirinteillä on riskejä”

Julkaistu: 4.1. 9:24

Norjassa kadonneet suomenruotsalaiset olivat juuri osallistuneet jääkiipeilykurssille.
Norjan poliisi ilmoitti perjantaina yrittävänsä jatkaa kateissa olevien etsintöjä aamupäivällä helikopterin avustuksella.

Poliisi sanoo olevan yhä toivoa, että kadonneet löytyisivät elossa, joten kyse on edelleen pelastusoperaatiosta.

– Yöllä ei tehty mitään. Kello 8 (Norjan aikaa) kokoonnumme poliisitalolle ja pohdimme vaihtoehtoja tästä eteenpäin, kertoi pelastusoperaation johtaja Per Arve Aas Tromssan poliisista aiemmin.

Kolme suomalaista miestä ja ruotsalainen nainen katosivat keskiviikkona ollessaan matkalla Blåbärfjelletin huipulle lähellä Tromssaa. Alueella sattui samoihin aikoihin suuri lumivyöry.

Kolme kateissa olevaa suomalaismiestä ovat kotoisin länsirannikon ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. He kuuluivat samaan ryhmään kahden ruotsalaisen kanssa.

Kaikki olivat osallistuneet jääkiipeilykurssille Pohjois-Norjan Lyngenissä. Kurssin jälkeen he olivat päättäneet vielä tehdä oman retken ennen kotiin paluuta, kertoo Hufvudstadsbladet.

Kiipeilykurssilaiset ovat ruotsinkielistä ammatillista koulutusta yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa tarjoavan Axxellsin opiskelijoita. Kiipeilykurssi oli koulun eräopaslinjan oppilasjärjestön Vigun järjestämä.

Jääkiipeilykurssin pitäjä Fredrik Aspö kertoi HBL:lle, että kadoksiin joutuneilla, 25–40 -vuotiailla henkilöillä oli mukanaan varusteet lumivyöryjen varalta.

– Heillä on normaalivarustus topptur-matkaa varten. Eli hätälähetin, lapio ja etsintäsauva. Osa oli kokeneempia kuin toiset, mutta kaikki ymmärsivät mihin olivat ryhtymässä ja että vapaalaskussa lumirinteillä on riskejä.

Sää oli ryhmän matkaan lähteissä vielä hyvä, mutta muuttui nopeasti.

– Suunnitelma oli palata alas myöhään iltapäivällä, lumentulomarginaalilla. Rinteellä oli samana päivänä muitakin laskijoita, jotka kaikki tulivat takaisin, kertoo Aspö.

Yksi kadonneista suomalaismiehistä opiskelee Axxellsin erämaaopaslinjalla ja toinen oli opiston entinen oppilas.

– Ainakin siis yhdellä oli kokemusta erämaasta, vuorielämästä sekä laskemisesta vuorenrinteillä. Muut eivät olleet käyneet yhtä paljon kursseja, kertoo eräopaslinjan pääopettaja Henrik Jern HBL:lle.

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2291
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Pe Tammi 04, 2019 11:54 am

Ei vaan johtuu ihan siitä, että jos lasket lumivyöryyn ja jäät alle niin that's it. End of game. Mistä tässä Lecterin mielestä pitäisi keskustella?
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Oliver
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 169
Liittynyt: Ti Tammi 16, 2018 8:41 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Oliver » Pe Tammi 04, 2019 11:55 am

Sori vaan, mutta on täyttä utopiaa, että näitä löytyisi hengissä kolmen päivän jälkeen minkään lumivyöryn alta.

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2291
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Pe Tammi 04, 2019 11:56 am

Pettersen tai Seppola eivät halua myöskään arvailla, mitä kadonneelle nelikolle on tunturissa mahdollisesti tapahtunut. Lumitilanne on tällä hetkellä sekin heidän mielestään melko tavanomainen, vaikka joskus tammikuun alussa on ollut syvemmätkin kinokset.
– Ei mitenkään erityisen paljon lunta, vaan itse asiassa ehkä vähän vähemmän kuin yleensä, Pettersen pohtii.

Seppola tosin huomauttaa, että muutaman edellispäivän aikana lunta on tullut paljon.
– Nelisenkymmentä senttiä 48 tunnissa on kyllä paljon, Pettersenkin myöntää.
Suomessa vastaava 40cm oli kauhea myrsky. Normaali talvikeli Norjassa. No medialla on omat agendansa ja ne alkavat tulla hyvin ilmi.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5069
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja URSA » Pe Tammi 04, 2019 12:10 pm

Joukkio varmaan lähti tunturiin sillä ajatuksella, että jos 1 tai 2 ryhmästä jää lumivyöryyn ja muut kaivavat heidät esiin, siitä saa vain hyvää ammattikokemusta. Sitten tulikin puoli kilometriä leveä lumivyöry, joka peitti kaikki neljä kerralla.

damfin
Sherlock Holmes
Viestit: 3970
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja damfin » Pe Tammi 04, 2019 12:49 pm

MohammedMohammed kirjoitti:Ei vaan johtuu ihan siitä, että jos lasket lumivyöryyn ja jäät alle niin that's it. End of game. Mistä tässä Lecterin mielestä pitäisi keskustella?
Toisaalta jos olet pienkoneessa joka törmää vuoreen ja hajoaa palasiksi niin että kaikki kyydissä olleet kuolevat niin that's it, end of game… mitä keskustelemista siinäkään on?

mohammedmohammedhan voisi alkaa tästäkin tapauksesta pohtia jotta mahtoiko lumivyöryyn kadonneet olla homoja, ruotsinkielisestä opiskelupaikastahan voisi niinkin päätellä, tiedä mitä touhusivat tuolla vuorella kun oli vain yksi nainen kolmen miehen seurueessa.

Ja ettei postaukseni menisi nyt pelkästään asiattomaksi länkytykseksi ja mohammedille vittuiluksi, niin itse aiheeseen pohtien itsekkin kyllä pahoin pelkään että hengissä tuolta ei ketään enää löydetä, vaikka siihenkin pienet mahdollisuudet vielä on että olisi onnistunut pääsemään pois lumen alta ja tehnyt itselleen lumeen jonkinlaisen luolan tai muun turvapaikan jossa odottelee pelastajia.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Paa
Wallander
Viestit: 1008
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Paa » Pe Tammi 04, 2019 1:23 pm

En ole koskaan ymmärtänyt näitä helvetin extremehulluja, jotka lähtevät _myrskyssä_ laskettelemaan. Omaisille tämä kyllä on perseestä.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)

Satunnainen
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 166
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 10:55 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Satunnainen » Pe Tammi 04, 2019 1:36 pm

Ei kyllä hyvältä näytä, varsinkaan jos suksien jäljet johtavat vyöryyn.
Ihmettelen miksi ruotsalaismies kääntyi pois, väsyikö vai tuliko hänellä olo että nyt ei olla turvallisella alueella?
Tuollaiseen lumivyöryyn joutuessaan on kuin joutuisi pesukoneeseen.
Törmäilet kaikkeen, mikä matkan varrella eteen osuu, kivet, kalliot, mahdolliset puut ynms.
Jos vyörystä ei pääse pois, hautautuu todella tiukan ja tiiviin lumimassan alle, lunta voi olla metrejä päällä.
Jos eivät ole kuolleet jo vyöryn aiheuttamiin vammoihin, niin eivät enään ole hengissä mikäli lumimassan alla ovat, viimeistään tukehtuminen tai hypotermia koituu kohtaloksi. Ikävä kyllä.
Toivottavasti ihme tapahtuisi ja olisivat säätä paossa lumikiepissä, sieltä pelastamiseenkaan alkaa olemaan kiire ja olisivat varmaan yrittäneet saada yhteyttä jos näin olisi. Aluehan on korkealla, joten puhelimet kuuluvat tuolla.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12827
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Tammi 04, 2019 1:46 pm

MohammedMohammed kirjoitti:Mistä tässä Lecterin mielestä pitäisi keskustella?
Norjassa kadonneista laskettelijoista. Vai jäikö aihe sinulle jotenkin epäselväksi? Pohjanmaalta kotoisin olevien etsinnät ovat kuitenkin huomattava mediatapahtuma.
- Luulisi sinun asemassasi olevan henkilön ymmärtävän mokoman asian ilman opastustakin.

Toki aihe voisi olla Kadonneissakin.
Vyöryalue.jpg
Vyöryalue.jpg (86.11 KiB) Katsottu 12416 kertaa
Kadonneita etsitään Blåbærfjällen-tunturilta. (KUVA: KALLE KOPONEN / HS)
Kadonneita etsitään Blåbærfjällen-tunturilta. (KUVA: KALLE KOPONEN / HS)
vuori_Norja.jpg (32.33 KiB) Katsottu 12416 kertaa
Pohjois-Norjan onnettomuusalueelle saapuu pelastushelikoptereita – HS seuraa paikan päällä tunturille kadonneiden suomalaisten etsintäoperaatiota

Sää on perjantaina parempi helikopterietsintöihin, mutta lumivyöryriski uhkaa yhä maastoon menijöitä.

...
”Tänne odotetaan kolmea helikopteria, joista yksi on sairaalahelikopteri, toisessa on yksi Norjan parhaista lumivyöryasiantuntijoista ja kolmannessa on laite, jossa ilmanpainetta lisäämällä voidaan laukaista lumivyöryjä”.

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että pelastusryhmä pyrkii yhden helikopterin avulla laukaisemaan etsintäpartioita uhkaavia lumivyöryjä, jotta alueelle voitaisiin mennä myös jalkaisin. Alueella on yhä lumivyöryriski, joka uhkaa myös etsijöitä.

Pahimmassa tapauksessa lumivyöryriski on niin suuri, että etsintöjen ulottaminen maastoon voi pitkittyä jopa viikoilla.

...
Auto hinattiin perjantaina pois tunturin juurelta. (KUVA: KALLE KOPONEN / HS)
Auto hinattiin perjantaina pois tunturin juurelta. (KUVA: KALLE KOPONEN / HS)
auto_Norja.jpg (35.77 KiB) Katsottu 12416 kertaa
Helsingin Sanomat
4.1. 11:28 , Päivitetty: 4.1. 11:39
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5069
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja URSA » Pe Tammi 04, 2019 2:03 pm

Kenties se pieni toivo kadonneiden löytymisestä hengissä perustuu juuri siihen, että heillä oli varusteet lumivyöryn varalta ja sopivaa koulutusta vaikeisiin talvioloihin. Kuitenkin on täysin ymmärrettävää, ettei sinne haluta lähettää vielä etsijöitä hengenvaaraan uusien lumivyöryjen uhan takia. Tuskin ovat olleet hengissä enää edes siinä vaiheessa, kun katoaminen huomattiin.

Kiinnostaisi tosiaan tietää, pitikö ryhmästä eronnut ruotsalaismies jatkamista liian vaarallisena. Siltä ainakin vaikuttaa, kun hän huolestui niin nopeasti.

Inanna
Sammakkoprofessori
Viestit: 412
Liittynyt: Ma Heinä 24, 2017 5:38 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Inanna » Pe Tammi 04, 2019 2:24 pm

URSA kirjoitti:
Kiinnostaisi tosiaan tietää, pitikö ryhmästä eronnut ruotsalaismies jatkamista liian vaarallisena. Siltä ainakin vaikuttaa, kun hän huolestui niin nopeasti.
Niin tosiaan, yksi porukasta on turvassa, koska ilmeisesti kääntyi takaisin alas puurajalta. Ei lainkaan hullumpi juttu tehdä noin.

Miksi muut ovat jatkaneet vaarallisissa riski olosuhteissa on aivan käsittämätöntä. Tiedon puutteesta ei voi ketään syyttää, säästä, lumivyöryvaarasta ym. on minuutti minuutilta dataa olemassa ja ennusteet päälle. Luulisi vapaalaskijoiden noita seuraavan erityisesti.

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja Silli » Pe Tammi 04, 2019 2:48 pm

URSA kirjoitti:Kiinnostaisi tosiaan tietää, pitikö ryhmästä eronnut ruotsalaismies jatkamista liian vaarallisena. Siltä ainakin vaikuttaa, kun hän huolestui niin nopeasti.
Juuri tämä kiinnostaa itseäni eniten. Ainoa toivoa herättävä asiahan tässä jutussa on, että porukalla on sentään ollut jonkinlaista osaamista sekä varusteita olosuhteita varten. Heitä on kuitenkin jo etsitty maastosta mm. helikoptereilla ja heillä piti olla hätälähetin sekä etsintäsauva mukanaan. Mitään pientäkään merkkiä porukasta tai edes yhdestä sen jäsenestä ei ole vielä saatu ja päiviä on kulunut useampia. Talvioloissa selviämiseen tarvittaisiin myös jonkinlaista energiaakin, vaikka nestetarpeen voisikin lumen avulla tyydyttää.

Sen verran kun olen tämän tyyppisiä seikkailujuttuja harrastanut, niin olen monen monta kertaa todennut niissä porukoissa olevan paljon yltiöpäisiä tyyppejä. Kyseessä on aina seikkailuharrastukset, joissa voi ylipäätäänkin sattua yhtä sun toista, mutta joissa luonnon yllätykset ovat monesti suurin yllätysmomentti. Sen verran kun olen kursseilla ja retkillä sun muissa tapahtumissa ollut, olen tavannut erittäin paljon seikkailuharrastajia, joiden mukaan en lähtisi tasan minnekään, mikä ylittää millilläkään oman tasoni. Joitakin kertoja olen jossain verraten vaarattomissa tilanteissa ollut seuraamassa, kuinka suuria puheita omista taidoistaan pitäneet seikkailijat eivät osaakaan enää toimia, kun tilanteeseen tulee kutsumaton elementti esim. hernerokkasumun, ukkosen tai vaikka rankan lumisateen muodossa tai kun jokin tekninen laite (esim. gps, kaikuluotain) pimenee. On taivahan tosi, että maailman kokeneimmatkin ja realistisimmatkin seikkailuharrastajat voivat joutua esim. lumivyöryyn ja olla täysin avuttomia sen edessä. Seikkailuharrastajissa on kuitenkin todella paljon myös niitä, jotka ottavat liian usein ja liian monia varomattomia askelia. Omalle kohdalle osuneet kaikkein pelottavimmat paikat ovat olleet sellaisia, joissa olen luottanut mukana olleisiin kokeneempiin henkilöihin ja sitten tajunnut hankalassa tilanteessa, että he ovat suurennelleet tietotaitojaan tai sitten vaan psyykensä ei ole ollut tiukassa paikassa kovin hääppöinen. Tämä lieneekin yksi aika tyypillinen vaaratekijä: Vähemmän kokeneet luottavat kokeneempaan ja sitten vielä joukossa ns. tyhmyys tiivistyy. Tekee niin hitosti mieli sitä hienoa kokemusta ja muutamaa megahienoa selfietä jne.

Porukasta erkaantuneen ruotsalaismiehen tiedot kiinnostaisivat eniten. Kun kuulin hänen paluustaan ja hälyytyksestään, ajattelin heti muiden hörhöilleen johonkin, mihin hän ei ollut halukas hörhöilemään. Tarina voi olla kuitenkin ihan erilainen. En ole kuitenkaan nähnyt tarkkoja tietoja, missä paikassa hän erosi porukasta, mikä oli silloinen tunnelma jengin kesken, millaiset varusteet porukalla ihan tarkkaan ottaen oli, mikä heidän suunnitelmansa oli, oliko alkuperäistä suunnitelmaa jollain tavalla fiksattu retken aikana jne.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4139
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Suomalaislaskettelijoiden katoaminen Norjassa

Viesti Kirjoittaja poikani » Pe Tammi 04, 2019 3:15 pm

Iltalehti kirjoitti:Kadonneiden suomalaisten etsintä: Kaksi piipperin signaalia havaittu helikopterista

Tänään klo 13:57 (muokattu klo 14:05)

Norjan poliisi on paikantanut signaalin kahdesta lähettimestä tunturissa, jossa neljän laskettelijan pelätään jääneen lumivyöryn alle.

Niin sanottujen piipperien signaalit havaittiin helikopterista. Poliisin mukaan viranomaiset pyrkivät nyt kaivamaan paikalla ja paikallistamaan myös kaksi muuta, joista ei ole saatu signaalia.

Kaikilla laskijoilla oli tiettävästi mukanaan hälyttimet, joiden avulla heidät voitaisiin paikantaa lumen alta.

Kateissa on kolme suomalaista miestä ja yksi ruotsalainen nainen, jotka olivat laskemassa Blåbærfjelletillä Pohjois-Norjan Tamokdalenissa. Heidän uskotaan jääneen lumivyöryn alle kahden jälkeen iltapäivällä keskiviikkona.

Tunturia kierteli aiemmin tänään myös ambulanssikopteri.

Poliisin on määrä järjestää tiedotustilaisuus etsintöjen etenemisestä tänään kello 15 Suomen aikaa.

JAAKKO ISONIEMI
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/39f ... c097b7157f
????? ?? ??????.

Vastaa Viestiin