Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12442
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Touko 20, 2019 12:28 pm

Oulussa, tuossa seksuaalirikosten luvatussa kaupungissa esiintyvä Kaleva-niminen julkaisu pääkirjoittaa vakavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta nimeltä Vihapuhe:
Vihapuheen taltutus tarpeen – poliitikot voisivat ottaa onkeensa ja toimia esimerkkeinä

Vihapuheen taltuttamiseksi on tarjolla kolmen ministeriön kokoamia konkreettisia keinoja.
Vihapuhe on kansalaisyhteiskunnan ja demokratian pohjaa nakertava ilmiö, johon on korkea aika puuttua.
Vihapuhe on viime vuosina hiipinyt internetin ja sosiaalisen median syövereistä ikävällä tavalla osaksi julkisen keskustelun valtavirtaa. Vihapuheesta on tullut jo niin vakava ongelma, että sen kitkemiseksi on aiheellista tehdä hallitustasoisia linjauksia ja lainsäädännöllisiä korjauksia.

Tätä ehdotti perjantaina Sanat ovat tekoja -raporttinsa julkaissut kolmen ministeriön työryhmä. Työryhmä esitti arvionsa tueksi varteenotettavia suosituksia osana laadittavaa toimenpideohjelmaa.

Työryhmän puheenjohtaja, emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa aiheellisesti, että viime kädessä vihapuheeseen puuttumisessa on kyse ihmisarvon puolustamisesta.

Tämä on totta, sillä viime vuosina yleistynyt vihapuhe on ahdistava, pelottava ja vastenmielinen ilmiö. Se vaikuttaa kielteisesti koko yhteiskuntaan ja ennen muuta tuhansien ihmisten elämään.

Yksilötasolla vihapuheen ja maalittamisen kohteeksi joutuminen on monelle kohtuuttoman raskas taakka. Erityisesti naiset joutuvat raportin mukaan brutaalin vihapuheen kohteeksi. Siksi on syytä kannattaa, että maininta sukupuolesta lisättäisiin rangaistuksen koventamisperustetta koskevaan lainkohtaan.

Tärkeää on havaita, että vihapuheessa ei ole kyse vain keskustelukulttuuriin pesiytyneistä huonoista tavoista, vaan vihapuhe kytkeytyy monin tavoin yhteiskunnallisiin ristiriitoihin. Sosiaalisessa mediassa välittyvästä vihapuheesta on tullut merkittävää vallankäyttöä.

Ongelmallista on myös se, että vihapuheen lähettäminen ja levittäminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Yksilön häpäisyn ohella vihapuhe murentaa demokratiaa ja oikeusvaltion perustaa, sillä sanoista voi olla lyhyt matka tekoihin.

Vihapuheeksi voidaan katsoa ilmaisut, jotka levittävät ja lietsovat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä ja muuta suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Vihapuheeseen liittyvät myös disinformaation ja valeuutisten kaltaiset vaikuttamiskeinot.

Kattava toimenpideohjelma on tarpeen, sillä vihapuheen vastainen työ on kovin hajanaista. Vihapuheen määrä kasvaa kuitenkin koko ajan, jolloin vihapuheen torjumisen pitää olla tukevammalla pohjalla.

Työryhmä suosittaa vihapuheen vastaista toimintaohjelmaa samoin kuin vihapuheen vastaisen osaamiskeskuksen perustamista. Näin vihapuheen kitkemiseen saataisiin tarvittavaa pitkäjänteisyyttä.

Samaten ehdotetaan medialukutaidon vahvistamista, verkkoalustojen vastuun lisäämistä aina kehotuksiin virkamiehelle sopivasta käytöksestä vapaa-ajalla. Pohdittavaa on myös siinä, pitäisikö vihapuheen joissakin tapauksissa olla virallisen syytteen alaista.

Suomessa vihapuhe on tähän asti saanut rehottaa liian vapaasti. Selväksi on käynyt, että sananvapaus tarvitsee ohjaavia liikennesääntöjä. Raportti valmistuikin sopivasti evästämään uutta hallitusta. Puolueet voisivat ottaa ensimmäisenä onkeensa ja näyttää esimerkkiä sitoutumalla raportin ehdotuksiin. Vihapuhetta on voitava taltuttaa.
Kaleva
20.5.2019 6:00
Vihapuheesta on tullut jo niin vakava ongelma
Tässä olen samaa mieltä; kantasuomalaisiin kohdistuva vihapuhe on todellakin vakava ongelma. Siihen ei halua puuttua kukaan. Ei "vapaa" lehdistö, ei poliitikot eikä oikeuslaitos.
...emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa aiheellisesti, että viime kädessä vihapuheeseen puuttumisessa on kyse ihmisarvon puolustamisesta.
Emeritus arkkihiippari Mäkinen ei koskaan ole sanonut mitään myötätuntoista yhdenkään "siirtolaisen" tekemän rikoksen uhrille, mutta on ahkerasti puolustanut islamisteja, raiskaajia ja surmaajia. Lisäksi Mäkinen on sanonut, että meillä on enemmän kuin ansaitsemme.
- No, mies on pappi ja kaikkihan me tiedämme millaisia nämä papit saattavat olla mm. katolilaisessa kirkossa... Tuskinpa se evlut -liite siinä edessä miestä sen kummemmaksi tekee...

Kaleva itse näyttää esimerkkiä ja väheksyy Oulussa tehtyjä seksuaalirikoksia, pimittää tietoja sekä nimiä ja uutisoi tapahtuneesta vasta, kun muualla ilmestyneet lehdet ovat sen ensin tehneet; IL uutisoi 09:35 Oulun uusimmasta seksirikosoikeudenkäynnistä, _Oulussa_ ilmestyvä Kaleva ei vieläkään (klo 12.15).
- Kaleva suhtautuu myötämielisesti siihen, että pikkutyttöjä sekä teinejä viedään sekä tuodaan islaminuskoisten maahanmuuttajamiesten valikoitavaksi, koska Kalevan mielestä monikulttuuri on pyhä ja sen arvostelu Vihapuhetta.

Kalevan pääkirjoittajan - ja koko toimituksen mielestä - kaikkien pitäisi palvoa maata "siirtolaisten" ja mustalaisten alla, koska he ovat vähemmistöjä, aina oikeassa olevia sorrettuja, heidän kulttuurinsa on parempaa ja vanhempaa kun suomalaisten (oululaisten) ja he ovat (aina) erityisen haavoittuvassa asemassa. Oulussa on myös sellainen kiva Hyvä Veli-verkosto, joka saa toimeentulonsa "siirtolaisten" hyysäämisestä, niin siksikin heidän kaikenlainen arvostelu on Vihapuhetta, jota vastaan Kaleva valjastaa poliitikot, toiveena, että tehdään laki, joka kieltää arvostelun ja jopa väärät ajatukset.
- Tällä tavalla Kaleva-niminen aviisi kuvittelee, että ongelmat poistuvat. Päättämällä! Ja että kantasuomalaisiin kohdistuva Vihapuhe saa edelleen jatkua.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

JosefMengele

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ma Touko 20, 2019 7:43 pm

Tässähän on sit laki joka koskee vain kalpean valkoista suomalaista!

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja Iivis » Su Elo 18, 2019 3:17 pm

https://www.verkkouutiset.fi/yllyttavat ... oikeistoa/
”Yllyttävät väkivaltaan” – Maria Ohisalo suomii maahanmuuton vastustajia ja äärioikeistoa
MATTI LEPISTÖ | 18.08.2019 | 10:49- päivitetty 18.08.2019 | 10:55
Sisäministerin mukaan vihapuheeseen puututaan jatkossa nykyistä jämäkämmin.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo pitää huolestuttavana sitä, että turvallisuuden tunnetta pyritään rapauttamaan tarkoituksella.

– Tämä tapahtuu lietsomalla epäluuloja ja lyömällä kiilaa eri ihmisryhmien välille. Suomessa väkivaltaan yllytetään nimenomaan äärioikeiston ja maahanmuuttoa vastustavien piireissä, sisäministeri kirjoittaa blogissaan.

Äärioikeistolaiset ryhmittymät pyrkivät Ohisalon mukaan käyttämään esimerkiksi Turun puukotuksen vuosipäivää ”oman vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen”.

– Äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle, hän kirjoittaa.

Yhteiskunnassa ei saa ministerin mukaan antaa sijaa äärioikeistolaisille aatteille.

– Äärioikeiston asettamaan haasteeseen vastaaminen edellyttää arjen turvallisuuden edistämistä. Se edellyttää eriarvoisuuden kaventamista ja syrjäytymisen torjuntaa, Ohisalo kirjoittaa.

– Me tarvitsemme toimivaa kansalaisyhteiskuntaa ja mediaa, jossa vihapuheeseen puututaan. Hallituskauden aikana toteutetaan poikkihallinnollisesti toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään ja uhkailuun.
383 artikkeli ei kiinnosta ,kun taas 25 toivoo lisää tälläistä :D

ReissuLasse
Hercule Poirot
Viestit: 2109
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse » Su Elo 18, 2019 5:38 pm

Saisko muutamia esimerkkejä väkivaltaan ylittämisestä? Eikä mitää avohoitopotilaiden horinoita.

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Syys 09, 2019 6:02 pm

Viisikko-kirjatkin ovat jo vihapuhetta


Britannian kuninkaallinen rahapaja suunnitteli julkaisevansa juhlakolikon Enid Blytonin muistoksi. Kolikko oli tarkoitus julkaista marraskuussa 2018, kun suositun lastenkirjailijan kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska juhlarahakomitean jäsenet pelkäsivät rasismikohua.


Enid Blyton oli erittäin tuottelias lastenkirjailija, joka julkaisi uransa aikana kaikkiaan 762 kirjaa. Hänen teoksiaan on myyty yli 600 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 90 kielelle. Suomalaiset tuntevat Blytonin parhaiten hänen Viisikko-sarjastaan, jossa kaksi tyttöä, kaksi poikaa ja heidän koiransa joutuvat huimiin seikkailuihin. Mukana on aina herkulliset eväät ja paljon inkivääriolutta.

Brittilehdistö on nyt hankkinut käsiinsä julkisuuslain mukaisen kopion juhlarahakomitean kokouksesta, jossa Enid Blytonin juhlarahan hylkäämisestä päätettiin, kertoo The Independent -lehti.

”Rasistinen, homofobinen kirjoittaja”

Juhlarahahanke hylättiin siksi, että osa komitean jäsenistä oli sitä mieltä, että Enid Blyton oli ”rasistinen, seksistinen, homofobinen eikä kovin arvostettu kirjoittaja”. Komitea pelkäsi, että juhlarahan julkaiseminen aiheuttaisi rasismikohun.

Rasismisyytökset liittyvät Blytonin joissakin kertomuksissa esiintyneisiin mustiin nukkehahmoihin. Seksismisyytökset puolestaan liittyvät hänen lastenkirjojensa perinteisiin arvoihin ja sukupuolirooleihin.

https://www.suomenuutiset.fi/viisikko-k ... hapuhetta/

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3008
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Loka 28, 2019 12:31 am

Poliisi ei tutki enää aktiivisesti vihapuhetta, juttuja tutkitaan nyt muun työn ohessa – ”Paljastava toiminta on resurssipulan vuoksi vähentynyt”

Parikymmentä poliisia tekee silti tutkintaa eri puolilla Suomea. "Esille tulleet jutut tutkitaan entiseen tapaan", vakuuttaa poliisitarkastaja.
27.10.2019 06.00

Vihapuheen määrittely tai määrittelemättömyys askarruttaa ja ärsyttää osaa kansalaisista. Poliisilla ei sen sijaan ole epätietoisuutta rangaistavan viharikoksen luonteesta.

Ilari Tapio

Mitta täyttyi syksyllä 2016. Silloin Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti alkaa todenteolla suitsia lähinnä sosiaalisessa mediassa vellonutta vihapuhetta.

Seuraavan vuoden täydentävässä talousarviossa poliisille myönnettiin rahoitusta viharikosten torjuntaan, verkkorikostorjuntaan ja nettipoliisitoimintaan.

Tämän seurauksena Helsingin poliisilaitoksessa aloitettiin maaliskuussa 2017 keskitetty vihapuherikosten tutkinta. Taustalla vaikutti myös Poliisihallituksen kirje, joka liittyi rangaistavan vihapuheen torjunnan valtakunnallisiin rakenteisiin.

Tilanne on muuttunut jonkin verran jo nyt.

Enää Helsingin poliisilaitoksessa ei ole sen paremmin varsinaista vihapuheryhmää kuin valtakunnallista vetovastuuta rangaistavan vihapuheen estämisessä, paljastamisessa ja tutkimisessa.

– Rikostutkinnan henkilöstöä on kuitenkin kohdistettu näiden asioiden koordinointiin ja tilannekuvan ylläpitämiseen. Muutoin rikostutkijat tutkivat tapauksia nykyään oman työnsä ohella, kertoo Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.

– Vuodesta 2018 eteenpäin olemme tehneet tätä rikostutkintaa pääsääntöisesti vain Helsingin alueella. Rikoslain mukaan rangaistavia vihapuherikoksia, kuten kiihottamista kansanryhmää vastaan, tutkitaan aluevastuuperiaatteen mukaisesti.

Turusen mukaan ryhmällä, jota ei enää ole, on ollut tutkinnassa noin 300 epäiltyä rikosta. Niistä noin puolet on johtanut tuomioon oikeudessa.

– Eikä sananvapauteen ja viharikoksiin liittyvien asioiden määrä lähitulevaisuudessa todennäköisesti vähene netissä. Poliisi pyrkii puuttumaan tehokkaasti niistä törkeimpiin.

Rangaistavan viharikoksen muotoja ovat etupäässä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

Kuva
Vihapuherikoksia tutkii Suomessa parikymmentä poliisia.

Halla-aho vaati "kyttäyksen" lopettamista
Julkisuudessa esitetyt kannanotot ja vaatimukset ovat kahdensuuntaisia.

Elokuussa puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi perussuomalaisten kesäkokouksessa, että "tarvitsemme henkilöstöä oikeiden rikosten tutkintaan ja ehkäisyyn, emme somepuheita kyttääviä vihapuhepoliiseja".

Syyskuussa puolestaan Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI moitti Suomea vihapuheen lisääntymisestä ja edellytti tiukempaa linjaa sekä lisäresursseja siihen puuttumiseen.

Ulkopuolisilla vaatimuksilla tai edellytyksillä ei kuitenkaan ole kytköksiä viranomaisten toimintaan. Tätä korostaa poliisitarkastaja Måns Enqvist poliisihallituksesta.

– , mutta esille tulleet jutut tutkitaan entiseen tapaan, Enqvist toteaa.

– Eräs kansanedustaja teki jokin aika sitten kyselyn poliisin tähän tarkoitukseen käyttämistä voimavaroista. Me selvitimme sen ja totesimme, että viharikoksia tutkivien ja paljastavien poliisien määrä on valtakunnallisesti noin 20. Mielestäni se on kohtalainen määrä.

Enqvistin mukaan kaikessa toiminnassa pitää resurssien puitteissa pohtia, onko järkevämpää yrittää ylläpitää pientä erikoisryhmää vai jakaa sen tehtäviä.

Poliisille esimerkiksi ihmiskaupan tutkiminen on samantapainen asiakokonaisuus.

Somessa keskustelu muuttuu äkkiä inttämiseksi
Poliisin asialinja ei ole toiminut sosiaalisessa mediassa kovin hyvin. "Keskustelu" on mennyt inttämiseksi.

Seuraavassa on lyhyt otos erittäin pitkästä ketjusta. Poliisi aloitti sen näin:

"Tiesitkö, että vihapuhe voi olla rikos? Netissä pätevät samat lait kuin muuallakin. Sananvapauteen ei kuulu, että voit loukata muiden ihmisten oikeuksia."

Perästä kuului muun muassa seuraavaa:

"Missäs lakipykälässä mainitaan vihapuhe? Olisi mukava lukea enemmän asiasta ihan lakikirjasta. Finlexissä kävin näin: Hakutermillä 'vihapuhe' löytyi 0 hakuosumaa."

"Lopettakaa valehtelu ja politikointi. Suomen poliisi on säälittävä rupusakki. Vain ja ainoastaan eliitin turvamiehiä."

"Kertokaapa arvoisa poliisi mistä vihapuheen määritelmä löytyy. Ja sitten pykälistä ja asetuksista joista vihapuhe löytyy? Jos huutaa että jokin on rangaistavaa olisi se hyvä myös lakikirjasta löytyä?"

"Ei ole vastausta näkynyt. Olenpas yllättynyt."

"Meneekö #poliisin aika jälleen lis sivuraiteilke #raiskaus #kenttätyö #oikeatrikokset"

https://www.aamulehti.fi/a/e78faf3e-635 ... 264a062410

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7165
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » To Joulu 05, 2019 3:12 am

Iivis kirjoitti:
Su Elo 18, 2019 3:17 pm
https://www.verkkouutiset.fi/yllyttavat ... oikeistoa/
”Yllyttävät väkivaltaan” – Maria Ohisalo suomii maahanmuuton vastustajia ja äärioikeistoa
MATTI LEPISTÖ | 18.08.2019 | 10:49- päivitetty 18.08.2019 | 10:55
Sisäministerin mukaan vihapuheeseen puututaan jatkossa nykyistä jämäkämmin.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo pitää huolestuttavana sitä, että turvallisuuden tunnetta pyritään rapauttamaan tarkoituksella.
//
Äärioikeistolaiset ryhmittymät pyrkivät Ohisalon mukaan käyttämään esimerkiksi Turun puukotuksen vuosipäivää ”oman vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen”.

– Äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle, hän kirjoittaa.

Yhteiskunnassa ei saa ministerin mukaan antaa sijaa äärioikeistolaisille aatteille.
Ihan vihapuhe nousee pintaan tällaisia yksipuolista mustamaalausta lukiessa. Eikö islamia ja poliittista islamia oikeasti voisi kenwkään ministeei arvostella, tässä mennäänn täysin samaa rataa kuin USAssa, myydä misuken joukkotihiöonnsyvtai -uritykset vaietaan ja esim. kaikki vähänkään äärioikeaan viittaavaa (fb-tykkäykset naurettavimpina, mutta esim reilu vko sitten, kun muslimimihamamatti yritti räjäyttää collegen ja oppilaat Floridassa se vaiettiin rarratiiviin sopimattomana valtamediassa eli, kin Salmas Rashid värväili isikseen ja aikoi jyrättä ainakin yhden collegen, kun otettiin kiinni 26.11.19

Kuva
Salmas Rashid
https://www.lawenforcementtoday.com/fbi ... d-him-out/


Muun muassa interseksuaalisuutta ja monikulttuurisia seksisuhteita (joista olemme oppineet oorumilta enemmän kuin tarpeeksi) aiemmin apuratutkijanana tälläntieteen irvialalla valistaa meitä nyt kuinka ulkomaalaisille maahantunkeutijille on taattava paremmat oikeudet ja suojaukset, vaikka samainen henkilö Maria Ohisalo tietää myös suomalaisten leipäjonoihin turvautumaan joutuvien ahdingon. Silti hän on kasvattamassa miljarditaakkaa entisestään ja huolehtii lukemani perusteella ainoastaan naisten köyhyydestä ja avunhakukulttuurista.

Tuolta voi lukea tuoreita ajatuksia ennen aatteellista ministerisuojatyötä, osa ajatuksista omia (onhan hän jopa väitelly, vautsi vau!) ja koostanut samoin ajattelivien aivopieruja esitelmiksi:
OHISALO: SOSIAALIPOLITIIKKA JABINTERSEKSUAAKISUUS
Tuolla hakemalla löyt, mutta vihreiden ohkelma 2019 oli vielä kiinnostavampi:
https://www.vihrealanka.fi/juttu/puoluekokouskone-2019 (en valitettavasti jaksanut kopioida, teen toisten, ellei joku yhtäläisesti auta), nyt Zzzz.
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7165
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Vihapuhe? Suosalo/Kosonen/Oikeusministeriö/rikos

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Tammi 24, 2020 10:30 pm

Ylen Perjantai -ohjelman juontajamies vitsaili juuri leffaohjaaja Jokiselle, että kaikki suomalaismiehet Jokiselle kateellisia, koska tämä saanut vaimokseen Krista Kososen. Eikä tainnut täysin vitsailla, ymmärsin tämän vasta kun tajusin mikä tuo ohjelma oikein oli. Ylen toimittajakarjujen märkä unelma - suvaitsevan kuplan näyttelevä prinsessa!
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Vastaa Viestiin