Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Kerätäänpä tähän ketjuun uutisia ja mahdollisuuksien mukaan muitakin juttuja, jotka kuvaavat nykypäivän Afrikkaa. Monissa Afrikan kolkissa eletään nimittäin suurienkin muutosten aikakautta, minkä lisäksi tietenkin lähes tulkoon kaikkialla tapahtuu pieniäsuuria asioita. Kehitys etenee myös Afrikassa, jota olemme alkaneet kyynisesti jo pitää ikuisten kehitysmaiden maanosana. Tietenkin eteenpäin otettujen askeleiden lisäksi Afrikassa tapahtuu myös takapakkeja sekä niiden lisäksi erilaisia luonnonkatastrofeja sekä mm. tauteihin liittyviä takapakkeja.

Joka tapauksessa - tervetuloa katsomaan Afrikkaa hieman uudenlaisesta perspektiivistä!
Aloitetaan muslimienemmistöisen Sudanin vallankumouksesta, jonka toteuttamisessa naisilla oli poikkeuksellisen suuri merkitys.
Uskomaton kuva 22-vuotiaasta ”nubialaisesta kuningattaresta” nousi Sudanin mielenosoitusten symboliksi – ”Ääntäni ei voida vaientaa”

Sudanilaisen valokuvaajan tungoksessa kännykällä nappaamasta ”nubialaisen kuningattaren” kuvasta tuli ikoninen vain muutamassa päivässä.

Sudanissa joulukuusta asti jatkuneet laajat mielenosoitukset johtivat torstaina maata vuodesta 1989 hallinneen presidentin Omar al-Bashirin syrjäyttämiseen. Maahan siviilihallintoa vaativia mielenosoittajia ei tyynnyttänyt Bashirin korvaaminen kenraali Awad Ibnoufilla, joka joutui perjantaina väistymään oltuaan maan johdossa vain vuorokauden ajan.

Yksi Sudanin pääkaupungin Khartumin kaduille jalkautuneista tuhansista mielenosoittajista on 22-vuotias aktivisti Alaa Salah. Kun hän viime tiistaina kiipesi protestin aikana auton päälle puhumaan muille mielenosoittajille, hän ei arvannut nousevansa kotimaassaan ja maailmalla koko kapinan symboliksi, joka ikuistettaisiin jo lähipäivinä myös lukuisiin seinämaalauksiin ja muihin kuvan uusiin tulkintoihin.
Ikoniseen asemaan noussut valokuva Sudanin vallankumouksesta.jpg
Ikoniseen asemaan noussut valokuva Sudanin vallankumouksesta.jpg (47.74 KiB) Katsottu 6048 kertaa
Paikallinen valokuvaaja Lana Haroun nappasi kännykällään kuvan auton konepellillä oikea käsi ylös kohotettuna seisoneesta Salahista. Kuva valkoiseen thobe-perinneasuun pukeutuneesta naisesta lähti välittömästi leviämään sosiaalisessa mediassa.

Ennen kuin Salahin oikea nimi levisi julkisuuteen, hän ehti saada sosiaalisessa mediassa muun muassa lisänimet ”sudanilainen vapaudenpatsas”, ”nubialainen kuningatar” sekä ”nainen valkoisessa thobessa”.

– Olen melko varma, että tästä tulee vallankumouksen kuva, sanoi Chicagossa rasismin vastaisena kouluttajana toimiva sudanilais-amerikkalainen Hind Makki New York Timesin mukaan.

Makkin mukaan osa kuvan voimasta perustuu kuvan ja erityisesti Salahin ulkoasun sisältämään, vahvaan symboliikkaan. Valkoinen thobe ei ole enää nykyään nuorten sudanilaisnaisten yleisesti suosima asu, sillä se yhdistetään vanhempiin sukupolviin.

Samanlaisia asuja pitivät Makkin mukaan ”äidit ja isoäidit, jotka marssivat kaduilla osoittaen mieltään aiempia sotilasdiktatuureja vastaan”. Kansasin yliopiston historian apulaisprofessori Marie Grace Brown puolestaan kertoi PRI:lle, että 1940–50-lukujen Sudanissa naisaktivistit pukeutuivat valkoiseen, vaatimattomana pidettyyn thobeen alleviivatakseen kontrastia, joka syntyi heidän radikaaleista vaatimuksistaan.

Brownin mukaan myös Salahin pyöreät, kultaiset korvakorut kytkevät hänet edellisten sukupolvien ketjuun ja herättävät mielikuvia naisten vauraudesta ja vallasta kodeissa. Kultakorut periytyvät Sudanissa perinteisesti äidiltä tyttärelle.

Sekä Makki että Brown kertoivat, että naiset ovat olleet myös Sudanin tämänhetkisten protestien etulinjassa ja ottaneet yhä isompaa roolia niissä.

– Uskon, että olemme pitkään aliarvioineet sudanilaisnaisten poliittista voimaa. On arvioitu, että tämänhetkisissä protesteissa 60–70 prosenttia osallistujista on ollut naisia, Brown sanoi.

Salahin kuvaa on verrattu muihin ikonisiksi nousseisiin uutiskuviin. Hänen ylväässä olemuksessaan on nähty yhteyksiä muun muassa Lousianan Baton Rougessa poliisiväkivallan vastaisessa mielenosoituksessa vuonna 2016 kuvattuun Ieshia Evansiin, joka kuva nousi niin ikään ikonisten otosten joukkoon.

Muun muassa toimittajana työskentelevä Salah kertoi CNN:lle puhelinhaastattelussa halunneensa nousta auton päälle puhuakseen ihmisille rasismia ja tribalismia vastaan. Hänen mukaansa ne vaikuttavat kaikkiin ihmisiin, kaikilla elämän osa-alueilla.

– Halusin puhua nuorten äänellä. Halusin tulla esiin ja sanoa, että Sudan on kaikille, Salah sanoi.

Hän kertoi huutaneensa iskulauseita, joihin väkijoukko vastasi vallankumousta tarkoittavalla sanalla ”thawra”.

– Joka kerta kun ihmiset huusivat vastaukseksi ”thawra”, innostuin vain lisää. Tarvitsemme kansainvälistä tukea ja sitä, että ihmiset tulevat tietoisiksi siitä, mitä tapahtuu ja ymmärtävät vaatimuksemme.
Khartumissa Salahin kuva on jo päätynyt mainostaululle, jonka tekstissä häntä kutsutaan Sudanin alueella sijainneen muinaisen Nubian valtakunnan kuningattaria tarkoittavalla sanalla ”kandaka”.jpg
Khartumissa Salahin kuva on jo päätynyt mainostaululle, jonka tekstissä häntä kutsutaan Sudanin alueella sijainneen muinaisen Nubian valtakunnan kuningattaria tarkoittavalla sanalla ”kandaka”.jpg (45 KiB) Katsottu 6048 kertaa
Ikoniseksi luonnehditun valokuvan ottanut Lana Haroun sanoi CNN:lle, että juuri sillä hetkellä Salah edusti ”kaikkia sudanilaisia naisia ja tyttöjä ja inspiroi jokaista mielenosoituksessa ollutta naista ja tyttöä”.

Salah yllättyi kuvansa leviämisestä, mutta sanoi olevansa iloinen siitä, että se on kiinnittänyt enemmän ihmisten huomiota Sudanin mielenosoituksiin. Ikäviäkin seurauksia kuvasta on koitunut, sillä nimensä tultua julkisuuteen Salah on saanut tappouhkauksia.

– En aio kumartua. Ääntäni ei voida vaientaa, Salah kertoi aiemmin Twitterissä lisäten, että jos hänelle tapahtuisi jotakin, hän pitäisi siitä vastuullisena sittemmin syrjäytettyä Bashiria.

Nähtäväksi jää, kykeneekö Ibnoufin tilalle perjantaina astunut kenraali Abdel Fattah al-Burhan voittamaan kansalaisten luottamuksen. Hän on ehtinyt jo ilmoittaa uudistavansa valtion instituutioiden rakenteita, taistelevansa korruptiota vastaan sekä kitkevänsä juuriltaan vanhan hallinnon symboleineen.

Burhan lupasi lauantaina myös vapauttaa kaikki vangitut mielenosoittajat sekä saattaa vastuuseen mielenosoittajia surmanneet viranomaiset.
Arviolta 60-80% mielenosoituksiin osallistuneista on ollut naisia. Alaa Salah on kuvassa keskellä..jpg
Arviolta 60-80% mielenosoituksiin osallistuneista on ollut naisia. Alaa Salah on kuvassa keskellä..jpg (72.79 KiB) Katsottu 6048 kertaa
Ilta-Sanomat
13.4.2019 klo 21:11
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006070236.html
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Sudanin tapahtumat eivät ole jääneet huomaamatta myöskään Afrikan ulkopuolella. Alla oleva kuva ilmestyi pian Sudanin tapahtumien jälkeen sisällissodan ja ISIS:n runteleman Syyrian pääkaupunkiin.
Tämä seinämaalaus kuvattiin Syyrian Idlibissä vain kolme päivää Khartumissa napatun valokuvan jälkeen.jpg
Tämä seinämaalaus kuvattiin Syyrian Idlibissä vain kolme päivää Khartumissa napatun valokuvan jälkeen.jpg (60.61 KiB) Katsottu 6046 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tuoreempia ja syvällisempiä kuulumisia Sudanista voi kuunnella YLE Areenasta 4.5.2019 lähetetyn Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kautta. Ohjelman kesto on 23 minuuttia.
Sudanissa nähtiin huhtikuussa nuorten ja naisten johtama vallankumous. Yksinvaltias Omar al-Bashir syrjäytettiin, mutta ovatko sotilaat todella valmiita luopumaan vallasta? Voiko siviilivalta vahvistua perinteisten islamilaisten piirien kustannuksella? Ohjelmassa käydään Sudanissa. Lisäksi keskustellaan maan tulevaisuudesta Afrikan kriiseihin ja rauhanprosesseihin perehtyneen kansanedustaja Pekka Haaviston kanssa. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Katja Kostiainen.

Linkki ohjelmaan: https://areena.yle.fi/1-50083851
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tansania: Sähköä ilman pistorasiaa

Yhä useampi maaseudun asukas saa sähkön hajautetuista, uusiutuvan energian ratkaisuista.

Pimeä tulee Tansanian pohjoisosassa, Arushan kaupungin lähistöllä, seitsemän maissa. Opettaja Hassan Ankwayn kodissa on suuri ilta, sillä sähkövalot syttyvät ensimmäistä kertaa. Yksi lamppu on sängyn yläpuolella, toinen sohvan vieressä ja kolmas ulkona.

Kuusivuotias poika voi tästedes lukea läksyt iltaisin, ja opettajaisä valmistella tunteja.

Ankway harkitsi lamppujen hankkimista pari vuotta. Hän oli kuullut Mobisolista, kotitalouskohtaisesta energiaratkaisusta, joka toimii aurinkokennolla ja mobiilimaksulla. Asiakas ei tarvitse pankkitiliä eikä säästöjä, sillä maksu hoituu osamaksulla matkapuhelimella.

Kotia ei tarvitse kytkeä sähköverkkoon. Energia on puhdasta.

”Maksan kolmen lampun sähköstä alle 50 senttiä päivässä. Television kanssa paketti maksaisi vähän enemmän”, Ankway kertoo.

Tansanian maaseudulla vain 2-6 prosenttia asukkaista on sähköverkon ulottuvilla. Kaupungeissa luku on 18 prosenttia. Afrikan kehityspankin tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki kaupungeissa asuvat afrikkalaiset ja 95 prosenttia maaseudun väestöstä on sähköverkon piirissä.

Arvio on optimistinen, sanoo ulkoministeriön energianeuvonantaja Henri Horn.

”Jos alueella on vain köyhiä kuluttajia eikä esimerkiksi teollisuutta, ei kukaan rakenna sinne sähköverkkoa.”

Varsinkin maaseudulla monet tulevat saamaan energiansa kiinteistökohtaisista, hajautetuista ratkaisuista. Usein se on halvin, nopein ja luotettavin tapa saada energiaa.

Uutta bisnestä

Mobisol sai alkunsa, kun yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Thomas Gottschalk matkusti Itä-Afrikassa ja pani merkille ilmeisen ristiriidan: sähköverkkoa ei ole, aurinkoa on. Samantyyppinen havainto liittyi rahaan. Pankkitilejä tai säästöjä paikallisilla asukkailla ei juuri ole, mutta useimmilla on puhelin ja siinä sovellus, jolla voi siirtää rahaa.

Näistä havainnoista syntyi idea puhelimella maksettavasta aurinkoenergiasta.

Mobisol perustettiin vuonna 2010. Yritys toimii erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Mobisolin paikalliset työntekijät ovat asentaneet jo 40 000 aurinkopaneelia. Moninkertainen määrä ihmisiä on saanut ensi kertaa elämässään valot, jääkaapin tai television. Synnytyssairaaloissa on korvattu matkapuhelimen valo tai vaarallinen kerosiinilyhty sähkölampulla.

Yksi Mobisolin toimistoista on keltainen, matala talo Tansanian Arushassa.

Sisällä yrityksen berliiniläinen myyntijohtaja Sjors Martens kertoo kuluttajatutkimuksesta, jonka mukaan heidän asiakkaansa haaveilevat valosta, puhelimen lataamisesta ja televisiosta.

He eivät ole köyhistä köyhimpiä vaan ihmisiä, joilla on varaa maksaa sähköstään 50 senttiä päivässä.

”Mobisolin asiakkailla on keskimäärin 2,8 työpaikkaa. On maanviljelyä, kauppaa, pientä bisnestä. Osa on poliiseja tai opettajia”, Martens sanoo.

”Täällä ei voi tehdä bisnestä tuntematta asiakkaiden elämäntilanteita.”

Toisaalta asiakas voi luoda juuri aurinkopaneelin avulla uudenlaista liiketoimintaa: kylmästä juomasta voi laskuttaa enemmän kuin lämpimästä, hiukset ja parrat voi leikata koneella, naapurille voi myydä puhelimen latausta. Arushassa näkee esimerkiksi mainoksia, joissa television omistaja kutsuu naapurustoa katsomaan jalkapallo-ottelua karkeasti 40 sentillä.

Barcelona–Arsenal, 1 000 shillinkiä. Tervetuloa!
Arushalainen kioskiyrittäjä Hassan Yusuf Macha lataa aurinkoenergialla asiakkaidensa matkapuhelimia ja jäähdyttää pakastinta. Kylmästä juomasta voi veloittaa enemmän kuin lämpimästä.jpg
Arushalainen kioskiyrittäjä Hassan Yusuf Macha lataa aurinkoenergialla asiakkaidensa matkapuhelimia ja jäähdyttää pakastinta. Kylmästä juomasta voi veloittaa enemmän kuin lämpimästä.jpg (27.77 KiB) Katsottu 6019 kertaa
Sähkön luokse

Mobisolin kaltaiset yritykset ovat lisääntyneet viime vuosina. Yksi isoista yrityksistä on M-KOPA Solar, jolla on asiakkaina noin 330 000 kotia Keniassa, Tansaniassa ja Ugandassa. Niistä 50 000 on jo maksanut aurinkopaneelinsa, jolloin niistä tulee asiakkaan omia.
-KOPAsta arvioidaan, että joka päivä yli 500 uutta kotia valaistaan sen tuotteilla. Tällä vauhdilla miljoona kotia saa aurinkosähköä kotiinsa ensi vuoden loppuun mennessä.

Afrikan sähköistämisen tavoitteet riippuvat siitä, mitä tarkoittaa se, että ihminen saa sähköä. Jos hiustenleikkuu yhden sähkövalon loisteessa tai puhelimen lataus naapurissa riittää, kunnianhimoinen tavoite sähköstä kaikille ehkä toteutuu tulevina vuosikymmeninä.

”Jos taas puhutaan siitä, että jokaisessa kodissa on pistorasia, tämä ei onnistu sillä, että ihmiset pysyvät maaseudulla. Heidän pitää tulla sähkön luokse kaupunkiin”, Henri Horn ulkoministeriöstä sanoo.

Opettaja Hassan Ankway haaveilee seuraavaksi televisiosta. Horn muistuttaa, että sähkön avulla koteihin saadaan paljon muutakin kuin viihdettä, sillä mahdollisuudet kouluttautumiseen, työskentelyyn, terveydenhoitoon ja ruoan säilyttämiseen paranevat.

Myös yöt ovat turvallisempia, jos talon ulkopuolella loistaa lamppu.
Ugandalainen nainen valmistaa perheelleen iltaruokaa LED-valon avulla.jpg
Ugandalainen nainen valmistaa perheelleen iltaruokaa LED-valon avulla.jpg (34.6 KiB) Katsottu 6019 kertaa
Kehityslehti
17.06.2016
https://kehityslehti.fi/lehtiartikkeli/ ... storasiaa/
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

YK-ura vaihtui teeyrittäjän elämään Kapkaupungissa

Laura Louw lähti mukaan miehensä yritykseen kokeilumielellä.

Laura Louw päätyi Etelä-Afrikkaan Stellenboschin yliopiston opiskelijavaihdon myötä vuonna 2008. Silloin hän tapasi nykyisen aviopuolisonsa, jonka kanssa hän pyörittää vuonna 2016 perustettua rooibos-tee­yritystä Sunbird Rooibosia, joka keskittyy luomuteetilojen teelaatuihin.
Suomalainen Laura Louw pitää Kapkaupungin luonnosta ja ilmastosta.jpg
Suomalainen Laura Louw pitää Kapkaupungin luonnosta ja ilmastosta.jpg (43.47 KiB) Katsottu 5992 kertaa
”Mieheni Anton on taustaltaan viininviljelijä. Hän haistaa ja maistaa herkästi erilaiset aromit ja maut.”

Louw on työskennellyt aiemmin varainhankinta-, viestintä- ja projektinhallintatehtävissä luonnonsuojelujärjestöissä. Ennen yritystä hän työskenteli Unescolla ja yliopistolla, muttei kokenut YK:ta ja akateemista maailmaa itselleen sopivimmiksi paikoiksi.

”Kaipasin jotain konkreettisempaa, joten lähdin kokeilumielellä puoleksi vuodeksi mieheni yritykseen. Ajattelin, että pariskunnan työskentely samassa yrityksessä ei voisi toimia.”

Nyt yhteistyötä on tehty liki kaksi vuotta. Premium-tuotteista koostuva valikoima valmistui toukokuussa 2017, ja tuotteita myydään Kapkaupungin lisäksi Johannesburgissa ja useissa nettikaupoissa. Vientiä on jo Saksaan, ja ensi vuonna tavoitteena on Japani.

”Suomeen emme ole tuoneet tuotteitamme kuin omissa matkalaukuissamme. Päätimme aluksi keskittyä Etelä-Afrikkaan, sillä täällä on kasvavat markkinat etenkin aasialaisten turistien ansiosta.”

Louw’n mukaan Kapkaupunki eroaa turismin ja sen luomien työpaikkojen vuoksi muusta maasta, jota vaivaavat talous- ja muut ongelmat. Moni asia on toisin kuin Suomessa.

”Täällä maksetaan paljon veroja, joille ei kuitenkaan saa vastinetta. Terveys­vakuutukset on otettava erikseen, ja hyvät koulut ovat hyvin kalliita ja elitistisiä.”

Louw pitää siitä, että Kapkaupunki on hyvä sekoitus Eurooppaa ja Afrikkaa.

”Palvelut ja infra toimivat ainakin toistaiseksi, mutta täällä eletään päivä kerrallaan. Moni tosin tekee niin pakon edessä, koska tuloja ei juuri ole.”

Louw arvelee sen vaikuttavan yleiseen ilmapiiriin: keskitytään siihen, mitä on ja mikä elämässä on hyvin.

”Riskejä otetaan paljon, vaikkei Suomen kaltaista sosiaaliturvaa ole. Sosiaaliturva on perhe, ja perheet ovat läheisiä.”

Louw pitää lämpimästä ilmastosta ja luonnosta eläimineen. Turismin myötä kaupungissa on myös hienoja ravintoloita.

”Kaikella on kuitenkin hintansa. Rikollisuutta on paljon, enkä voi lähteä yksin vuorille kävelemään.”
Kapkaupunki sijaitsee Etelä-Afrikan rannikolla.jpg
Kapkaupunki sijaitsee Etelä-Afrikan rannikolla.jpg (43.65 KiB) Katsottu 5992 kertaa
Paikallisen vinkit

”Puolet Kapkaupungin asukkaista on värillisiä. Esimerkiksi USA:ssa paheksuttua termiä coloured on ok käyttää, sillä Kapkaupungissa värilliset käyttävät sitä itsekin.”

”Hemelhuijs, jonka sisustus vaihtelee ja ruokalista muuttuu sesongin mukaan. Annoksien laatu, kekseliäisyys ja värikkyys pysyvät.”

”Bakoven-alueen rantakallioilla voi katsella auringonlaskua paikallisten keskuudessa.”

  • FAKTAT
    Kuka: Yrittäjä, myynti- ja markkinointi­päällikkö Sunbird Rooibos -teeyrityksessä
    Syntynyt: Espoossa vuonna 1984
    Koulutus: Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 2011
    Perhe: Aviopuoliso ja poika
KAUPPALEHTI
16.12.2018 klo 04:30; päivitetty 17.12.2018 klo 15:34
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yk-u ... e7a28c6cb4
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Afrikassa käydään "modernia orjakauppaa" – ugandalainen Shamim luuli lähtevänsä kotiapulaiseksi, mutta joutuikin Dubaihin myymään seksiä

Kasvava määrä yrityksiä vie nuoria Ugandasta töihin Persianlahden maihin. Shamim Nalumansi joutui matkallaan huijatuksi.

KAMPALA Shamim Nalumansin kädet käyvät nopeaan tahtiin. Hän letittää ketterästi irtohiuksia kiinni asiakkaan omiin hiuksiin.

Nalumansi on nyt 23-vuotias pienen lapsen äiti ja kampaaja. Neljä vuotta sitten hän istui vankilassa Dubaissa ja itki ja oksensi.

Dubaihin Nalumansi oli houkuteltu työtarjouksen avulla suoraan ugandalaisesta slummista.

Katwen slummi pääkaupungin Kampalan kupeessa on pienten hökkelitalojen ja pölyisten polkujen sokkelo, jossa paistetun ruoan tuoksu sekoittuu viemärin hajuun ja kanat ja vuohet juoksevat ympäriinsä. Nalumansi muutti slummiin jäätyään 15-vuotiaana orvoksi.

Katwessa Nalumansi kuljeskeli pitkin kujia ja etsi töitä. Hän siivosi, oli kotiapulaisena ja tarjoili ravintoloissa. Työpäivät olivat pitkiä ja palkka surkea.

Nalumansi oli vasta 18-vuotias mutta jo kyllästynyt elämäänsä. Hän katseli ystäviään, jotka olivat tulleet teini-ikäisinä vanhemmiksi. Lapsille ei ollut juuri mitään tarjottavaa.

Sitten puolituttu kertoi Nalumansille mahdollisuudesta lähteä töihin ulkomaille.

Dubaissa ei olisi hökkeleitä, vaan taivasta hipovia pilvenpiirtäjiä. Paperit hoidettaisiin kuntoon, Nalumansi pääsisi kotiapulaiseksi dubailaiseen perheeseen, ja palkka olisi huomattavasti parempi kuin mitä hän nyt sai raavittua kasaan.

Nalumansilla ei ollut mitään menetettävää. Hän suostui.

Ympäri Ugandan pääkaupunkia Kampalaa näkyy kylttejä, joissa haetaan naisia ja miehiä töihin Lähi-itään:

Middle East Consultants Limited. We are looking for boys and girls, age 21–45.

Mainokset houkuttelevat monia. Ugandassa työttömyys on korkeaa, ja etenkin köyhillä nuorilla on huonot mahdollisuudet ansaita tarpeeksi elääkseen edes siedettävää elämää.

Ugandassa on yli sata rekisteröityä yritystä, jotka vievät ihmisiä ulkomaille töihin. Suurin osa lähtijöistä rekrytoidaan Persianlahden maihin. Arabiemiirikunnissa sijaitsevien Dubain ja Abu Dhabin lisäksi suosittuja kohteita ovat esimerkiksi Saudi-Arabia ja Oman.

Toiminnan laajuus valkenee myös Kampalan kansainvälisellä lentokentällä Entebbessä.

Kentällä voi nähdä kymmeniä nuoria miehiä, jotka ohjataan erilliseen passintarkastusjonoon ja sieltä VIP-portin kautta lentokoneeseen. Tai nuoria naisia, joilla kaikilla on saman rekrytointiyrityksen t-paidat. He lentävät Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan, jonka kautta suuri osa Ugandasta Persianlahden maihin menevistä matkustaa.

Rekrytointiyritykset toimivat usein laillisuuden ja laittomuuden välisellä harmaalla alueella. Tarkkoja tietoja bisneksen koosta ei ole, mutta kannattavaa se vaikuttaa olevan: Ugandassa yritysten määrä on viime vuosina moninkertaistunut.
Rekrytointifirman ilmoitus Kampalan slummin laidalla.jpg
Rekrytointifirman ilmoitus Kampalan slummin laidalla.jpg (69.78 KiB) Katsottu 5986 kertaa
Liiketoiminnasta hyötyy matkan varrella moni. Korruptio kukoistaa, ja omat siivunsa saavat muun muassa lääkärit, maahanmuuttoviranomaiset ja muut eri asiakirjoja myöntävät tahot. Myös lentoyhtiöt hyötyvät asiakasmääristä. Kohdemaissa taas hyötyvät nälkäpalkkoja maksavat työnantajat.

Ugandalainen lehti Daily Monitor lähetti naispuolisen toimittajansa selvittämään, millaisia maksuja rekrytoitavilta vaaditaan. Toimittaja esiintyi työnhakijana, sillä muutoin yrityksistä on vaikea saada tietoja.

Kotiapulaiseksi mielivän piti maksaa ensin muutama kymmenen euroa rekisteröintimaksua, saman verran lääkärintarkastuksesta ja vielä todistus puhtaasta rikosrekisteristä. Päälle tulivat maksut sopivasta ansioluettelosta sekä lentolipuista ja viisumista. Yhteensä summa nousee satoihin euroihin, joka on Ugandassa iso raha.

Shamim Nalumansin tapaus poikkesi hieman tavallisesta, sillä hänelle hoidettiin ja maksettiin kaikki tarvittavat paperit. Arabiemiirikuntiin hän matkusti laillisesti.

Kun Shamim Nalumansi nousi koneesta Dubaissa, häntä väsytti. Vastaan lentokentälle tuli ugandalainen nainen. Nalumansi ihmetteli tätä mutta ajatteli, että nainen veisi hänet myöhemmin uuden isännän luo.

Nainen vei Nalumansin pieneen asuntoon, käski levätä ja kertoi tulevansa hakemaan illalla.

Ilta tuli, ja nainen palasi. Hän otti Nalumansin autonsa kyytiin ja pysähtyi kadunkulmaan.

– Tämä on sinun paikkasi, nainen sanoi.

Nalumansi ajatteli, että kyse oli väärinymmärryksestä. Minunhan piti olla kotiapulainen, hän protestoi.

Mutta hän ei voinut mitään.

Maanantaista keskiviikkoon Nalumansilla oli kymmenestä kahteenkymmeneen asiakasta, viikonloppuisin paljon enemmän. Nalumansi sanoo, että viikossa ugandalainen parittaja pakotti hänet seksiin jopa yli sadan miehen kanssa.

Nalumansi mietti, miten voisi säästää rahaa, jotta pääsisi takaisin Ugandaan. Mutta ugandalainen naispomo tarkkaili häntä koko ajan ja otti kaikki rahat.

Asiakkaat olivat valkoisia, paikallisia, turisteja, vierastyöntekijöitä. Nalumansi yrittää olla muistamatta.

Dubaissa on arvioiden mukaan jopa kymmeniätuhansia prostituoituja, ja seksiturismi kaupunkiin on kasvava ilmiö, vaikka prostituutio on laitonta.

Yksi paikallisista asiakkaista kohteli Nalumansia ystävällisemmin kuin muut. Mies lupasi mennä Nalumansin kanssa naimisiin, pitää hänestä huolta ja viedä hänet takaisin Ugandaan.

Nalumansi tarttui pieneen toivoon, jotta pääsisi kadulta pois.

Mutta mitään ei ehtinyt tapahtua, sillä eräänä päivänä poliisi pidätti kaikki samalla kadulla olleet prostituoidut. Nalumansi vietti kolme kuukautta dubailaisessa vankilassa.

Ei ollut passia eikä rahaa lentolippuun. Oli vain epätoivo ja vatsassa kasvava sikiö.

– Oli todella tukala olo, koska silloin olin jo raskaana tietämättäni, Nalumansi kertoo.

Yksi poliiseista ymmärsi tilanteen ja tunsi myötätuntoa. Hän onnistui saamaan Nalumansin pomon puhelinnumeron toiselta pidätetyltä ja soitti hänelle. Nalumansi ei osaa jälkeenpäin selittää, miksi pomo suostui, mutta tämä toi pitkin hampain Nalumansille passin ja lentolipun.

Nalumansi palasi kotiin ilman rahaa, suuressa häpeässä. Noin puoli vuotta myöhemmin syntyi poika Ayaan.

Itäisestä Afrikasta Persianlahden maihin töihin lähtevistä on vaikea löytää tilastoja. Laillisesti rekisteröityjen yritysten lisäksi yksityishenkilöt ja järjestäytyneet salakuljettajat vievät ihmisiä ulkomaille myös laittomasti.

YK:n tilastojen mukaan Persianlahden maissa on töissä yli 600 000 sudanilaista ja 300 000 kenialaista. Kenian, Sudanin ja Ugandan lisäksi myös Etiopiasta ja Somaliasta lähtee paljon työvoimaa ulkomaille.

Pelkästään Saudi-Arabiassa oli töissä noin puoli miljoonaa etiopialaista, ennen kuin maa rupesi karkottamaan paperittomia siirtolaisia pari vuotta sitten.

Ugandassa rekrytointiyritykset esittelevät mielellään menestyneitä työntekijöitä, jotka ovat päässeet töihin kahvilaketju Starbucksiin tai ansainneet muuten tuhansia dollareita.

Tosiasiassa moni nainen löytää itsensä orjuuden kaltaisista oloista kotiapulaisena tai seksityöläisenä. Miehet työskentelevät usein vartijoina ja taksinkuljettajina.

Työpäivät voivat olla jopa 20-tuntisia. Jos yrittää karata, päätyy paperittomaksi kadulle. Passit tulijoilta viedään heti heidän päästyään maahan.

Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin Shamim Nalumansi. Joka vuosi kymmenet ugandalaiset päätyvät Persianlahden maissa itsemurhaan toivottomuuden seurauksena.

Ahmed Hadji on suurikokoinen mies, jolla on lempeä ääni. Hän herkistyy helposti.

– Tämä kaikki satuttaa minua henkilökohtaisesti, hän sanoo ja hiljenee.

Hadji johtaa Ugandan musliminuorten kehitysfoorumi -nimistä järjestöä Kampalassa. Järjestö työskentelee Katwen slummissa muun muassa radikalisoitumista vastaan ja nuorten työllistymisen edistämiseksi.

Kampalan toiseksi suurin slummialue tunnetaan ulkomailla parhaiten tositapahtumiin perustuvasta elokuvasta Queen of Katwe, joka kertoo nuoresta lahjakkaasta shakinpelaajasta.

Mutta Katween liittyy enemmän tarinoita, jotka päättyvät huonosti.

Kun somalialainen terroristijärjestö al-Shabaab iski Ugandan pääkaupunkiin kesällä 2010, pomminrakentajat tulivat juuri Katwesta. Yli 70 ihmistä kuoli iskuissa ravintolaan ja baariin, joihin sadat olivat kerääntyneet seuraamaan jalkapallon MM-kisojen finaalia.

Myös Ahmed Hadji oli katsomassa jalkapalloa, kun pommit räjähtivät. Hän menetti monta ystäväänsä.
Ahmed Hadji auttaa maataan ja omaa kansaansa.jpg
Ahmed Hadji auttaa maataan ja omaa kansaansa.jpg (82.06 KiB) Katsottu 5986 kertaa
Katwea Hadji kuvailee paikaksi, jossa onnellisuus on vain teoreettinen käsite. Lapsia saadaan jo teini-iässä, ja harvalla on varaa syödä enemmän kuin yksi ateria päivässä.

Valtaosa asukkaista on työttömiä. Täällä on helppo värvätä Shamim Nalumansin kaltaisia lähtijöitä Persianlahden maihin.

– Rekrytoijat vetoavat usein tunteisiin. He sanovat vanhemmille, että päästä lapsesi menemään, ethän halua, että hän joutuu elämään samanlaista elämää kuin sinä. Nuorille taas, että ethän halua lapsillesi tätä samaa, Hadji selittää.

Hänen mukaansa moni ajattelee, että jos lähtee lentokoneella, elämästä tulee parempaa.

Kun lähtijät sitten palaavat tyhjin käsin, heitä hyljeksitään, Hadji sanoo.

Ahmed Hadjin järjestö pyörittää keskusta, jossa nuoret voivat saada ammattikoulutusta esimerkiksi kampaajiksi, ompelijoiksi tai sähkötyöntekijöiksi. Täältä myös Shamim Nalumansi valmistui kampaajaksi viime vuonna.

Koulutuskeskusta rahoittaa Suomen ulkoministeriö Kirkon ulkomaanavun kautta.

– Me kilpailemme rekrytoijien kanssa samoista nuorista. Toisin kuin heillä, meidän viestimme on, että nuoret voivat saavuttaa unelmansa ja menestyä myös täällä, Hadji sanoo.

Hadjia surettaa katsoa ulkomailta palanneita rikkinäisiä nuoria.

Hän syyttää koko ilmiöstä afrikkalaisia johtajia, jotka hänen mielestään näkevät kasvavan nuoren väestön lähinnä uhkana ja ongelmana. Hyväksymällä rekrytointiyritysten toiminnan he tekevät Hadjin mukaan ihmiskaupasta hyväksyttävää.

Hadji vertaa Persianlahden maihin suuntaavaa siirtolaisuutta moderniin orjuuteen ja sanoo, että Afrikan mailla on peiliin katsomisen paikka.

– Meidän pitää käydä tämä keskustelu maanosana ja hyväksyä, että olemme myös itse syypäitä omaan epäonnistumiseemme. Siirtomaaherrat lähtivät kauan sitten, Ahmed Hadji sanoo.

Hadjin mukaan nuorille pitäisi tarjota enemmän mahdollisuuksia kehittää taitoja, joilla he voisivat työllistää itsensä Ugandassa. Katwen koulutuskeskuksessa sadat nuoret saavat kolmivuotisen hankkeen aikana koulutuksen.

– Rahoitus on 150 000 euroa. Älä tule sanomaan minulle, että hallituksella ei olisi tällaiseen varaa. Se on priorisointikysymys, Hadji sanoo.

Shamim Nalumansin kolmevuotias poika Ayaan juoksee innostuneena muiden lasten kanssa ympäri koulutuskeskusta. Lapsia on täällä monta.

Kun Nalumansi kuuli keskuksesta, hän luuli sen olevan huijausta. Hän pelkäsi joutuvansa takaisin Dubaihin. Mutta keskus olikin uusi mahdollisuus.

– Pystyn elättämään itseni ja poikani kampaajana. Käteen ei jää paljon, mutta ainakaan ei tarvitse mennä nälkäisenä nukkumaan, Nalumansi kertoo.

Hän on saanut keskuksessa myös keskusteluapua traumoihinsa. Välillä muistot Dubaista iskevät kipeästi.

– Joskus tuntuu hirveän pahalta. Kun vein Ayaanin kouluun, mietin, miksi synnytin hänet, eihän minulla ole mitään tarjottavaa, Nalumansi sanoo.

– Mutta haluan, että hän saa paremman elämän kuin minä.
Moni opiskelee keskuksessa kampaajan ammattiin.jpg
Moni opiskelee keskuksessa kampaajan ammattiin.jpg (66.33 KiB) Katsottu 5986 kertaa
YLE
14.4.2019 klo 06:30
https://yle.fi/uutiset/3-10716926
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Afrikkalainen taide myy

Sijoittajat ympäri maailman ovat alkaneet kiinnostua enenevissä määrin afrikkalaisesta taiteesta, kertoo CNN.

Brittiläisessä Bonhamsin huutokauppakamarissa modernin afrikkalaisen taiteen hinta on viisinkertaistunut vuodesta 2007. Sotheby’s, joka erikoistuu afrikkalaiseen ja oseanialaiseen taiteeseen, tuotti viime vuonna 84 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kun vuosikymmen sitten sen tulos jäi neljään miljoonaan.

Noin puolet huutokauppojen taideteoksista myydään afrikkalaisille ostajille, pääosin Nigeriaan ja Etelä-Afrikkaan.

Afrikan maiden vahva talouskasvu ja keskiluokan varallisuuden nousu selittävät osaltaan kiinnostusta maanosan moderniin taiteeseen.

Kansainvälistä kiinnostusta taideasiantuntijat selittävät yksinkertaisesti sähköisten viestintävälineiden kehityksellä ja sillä, että ihmiset ovat tottuneet muiden kulttuurien taiteeseen.

Myös Afrikassa taidekauppa lisääntyy. Huutokauppakamareita ollaan avaamassa myös Keniassa ja Ugandassa.
Afrikkalainen taide voi yllättää.jpg
Afrikkalainen taide voi yllättää.jpg (71.69 KiB) Katsottu 5952 kertaa
Maailman Kuvalehti
08.10.2015
https://www.maailmankuvalehti.fi/2015/1 ... -taide-myy

Katso myös englanninkielinen CNN:n juttu: https://edition.cnn.com/style/article/a ... index.html
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Kun internet suljettiin Afrikan tärkeimmästä startup-kaupungista, yrittäjät perustivat nettipakolaisleirin kaupungin rajalle

Kamerunin Piilaaksossa koodataan keskellä konfliktia. Hallitus on vaikeuttanut työtä sulkemalla internetin.

BUEA, KAMERUN Jostain syystä juuri tänne on kehittynyt luovuuden keskus.

Buean kaupunkiin on syntynyt harvinainen startup-ekosysteemi. Ilmiölle on annettu nimi Silicon Mountain, Piivuori, sillä Buean yllä komeilee neljätuhatta metriä korkea Kamerunvuori. Tänä aamuna huippu on tiheän usvan peitossa.

Buean läpi kulkee muutaman kilometrin pituinen tie, joka päättyy vuoren rinteelle keskelle tiheää vihreää pusikkoa.

Täällä vaatimattomassa rakennuksessa sijaitsee Kamerunin oman Piilaakson sydän: ActiveSpaces eli Buean kaupungin startup-hautomo.

Sieltä ovat ponnistaneet jo kymmenet teknologia-alan yritykset.

–Vitsailemme, että jos kadulla huutaa toimitusjohtajaa, niin kaikki kääntyvät ympäri, sillä kaikilla Bueassa on oma yritys, sanoo ActiveSpacesin toiminnanjohtaja Valery Colong.

Hänellä itsellään on kaksi nettialustoihin perustuvaa yritystä. Toinen auttaa maanviljelijöitä myymään tuotteitaan ilman välikäsiä suoraan kuluttajille. Sen hän kehitti jo yliopistoaikoina auttaakseen vanhempiaan.

Toinen on oppimisalusta, jonka kautta voi oppia afrikkalaisista kulttuureista ja kielistä.
Buean startup-yhteisöä kutsutaan Silicon Mountainiksi Kamerunvuoren mukaan, joka näkyy siluettina kaupungin yllä.jpg
Buean startup-yhteisöä kutsutaan Silicon Mountainiksi Kamerunvuoren mukaan, joka näkyy siluettina kaupungin yllä.jpg (43.44 KiB) Katsottu 5908 kertaa
Ilmiö alkoi nettikahviloissa

Buean kaupunkia täyttää keltaisten taksien tööttäyssekasointu. Tööttäykset kertovat, että tilaa on.

Julkista liikennettä ei noin 300 000 asukkaan kaupungissa ole, ja moottoripyörätkin ovat kiellettyjä, joten yhteen taksiin änkeää helposti jopa kuusi matkustajaa.

Pari kilometriä ActiveSpacesin tiloista vuorenrinnettä alaspäin sijaitsee työnhakualustan Njorkun päämaja.

Tietokoneen äärellä istuu 32-vuotias Churchill Nanje Mambe, Njorkun perustaja ja yksi Silicon Mountain-ilmiön tulisieluista.

Kaikki sai alkunsa kymmenisen vuotta sitten, kun nuoret opettelivat koodaamaan kaupungin nettikahviloissa, kertoo Nanje Mambe.

– Kehittelimme nettisivuja ja sovelluksia ja mietimme, voisiko taidoillamme lyödä rahoiksi. Sillä tavalla koko ilmiö sai alkunsa, ja nyt koko maailma puhuu Silicon Mountainista Bueassa.

Sen jälkeen Nanje Mambe on valittu Kamerunin menestyksekkäimmäksi nuoreksi yrittäjäksi, ja muutama vuosi sitten talouslehti Forbes listasi hänen yhtiönsä Afrikan 20 lupaavimpien yritysten joukkoon.

Nykyään hänen kehittämänsä työpaikkasivusto on Afrikan suosituimpia. Njorkun kautta voi etsiä työpaikkoja monessa maassa ympäri Afrikkaa.

Ilman nettiä lähes puolet vuodesta

Afrikassa on kasvavat markkinat mobiilisovelluksille. Muutamassa vuodessa älypuhelinten määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan mantereella. Samalla kasvaa kysyntä afrikkalaisia varten kehitetyille mobiilisovelluksille.

Tätä tyhjiötä Silicon Mountain syntyi täyttämään. Mutta se pystyisi paljon enempäänkin, jos vain toimintaympäristö olisi vakaampi.

Buea sijaitsee kaksikielisen Kamerunin englanninkielisillä alueilla, joilla kapinalliset taistelevat itsenäisyydestä.

Ranskankielinen hallitus on yrittänyt kitkeä kapinaa sulkemalla internetin englanninkielisiltä.

Se on ollut paitsi äärimmäisen ärsyttävää, myös tuhoisaa yrittäjille. Samalla sijoittajat ovat väkivallan takia kaikonneet.

Vuonna 2017 netti oli Kamerunisa suljettuna yhteensä yli kolmanneksen vuodesta. Pisimmillään Buea oli kolme kuukautta ilman nettiä.

– Ette voi edes kuvitella, miten vaikeaa on olla ilman nettiä niin pitkään, yrittäjä Nanje Mambe sanoo.

Yrityksen pyörittäminen ja koodaaminen on täysin mahdotonta ilman verkkoa. Moni nuori yrittäjä lähti kaupungista toissavuoden aikana.

Nanje Mambe ei halunnut lähteä, ja aikoo edelleen jäädä niin kauan kuin se on turvallisuustilanteen kannalta mahdollista.

– En tiedä näittekö tullessanne, mutta Doualan ja Buean puolimatkassa on tietulli. Siinä kulkee raja englanninkielisen ja ranskankielisen Kamerunin välillä, ja se on myös internetraja, hän kertoo.

Hän ja muutama muu Bueaan jäänyt vuokrasivat vuonna 2017 tietullin kupeesta pienen tilan, ja ajoivat joka päivä 40 minuuttia suuntaansa netin ääreen.

– Sopeuduimme tilanteeseen, mutta menetimme todella paljon rahaa, ja minä menetin suuren osan työntekijöistäni, Nanje Mambe sanoo.
Nuoret tulevat läppäreineen ActiveSpacen tiloihin saamaan tukea yritysten perustamiseen.jpg
Nuoret tulevat läppäreineen ActiveSpacen tiloihin saamaan tukea yritysten perustamiseen.jpg (50.81 KiB) Katsottu 5908 kertaa
Hallitus suunnittelee uutta Piilaaksoa pääkaupunkiin

Pääsyy konfliktiin englanninkielisten separatistien ja ranskankielisen hallituksen välillä on englanninkielisten alueiden laiminlyönti.

Monesta startup-yrittäjästäkin tuntuu, että englanninkielinen Silicon Mountain on hallituksen mielestä kielirajan väärällä puolelle.

Hallitus puhuu kyllä kauniisti Silicon Mountainista, mutta minkäänlaista tukea yhteisö ei saa, eikä hallitus pyydä sen väkeä mukaan hankkeisiinsa.

24-vuotias Emmanuel Eruck on esimerkiksi kehittänyt alustan, jonka kautta kaikki maan sairaalat voisivat keskittää tietokantansa – samaan tapaan kuin suomalaisessa Kanta-palvelussa.

Se voisi olla suureksi avuksi hallitukselle, mutta toistaiseksi virallisen puolen vastaanotto on ollut laimeaa.

Viimeisin isku tuli äskettäin, kun hallitus ilmoitti perustavansa startup-keskuksen pääkaupunkiin Yaoundéen. Mallia otetaan Silicon Mountainista, mutta suurin osa hallituksen korvamerkityistä innovaatiorahoista menevät uuteen "Silicon Riveriin".

Buean menestyskonseptia ei kuitenkaan noin vain kopioida, sanoo Nanje Mambe.

– Buean yhteisö on nuorekas yliopiston takia. Sen ansiosta tästä on tullut innovaation, digitalisaation ja tiedon keskus. Sen lisäksi ilmasto on miellyttävä, korkean sijainnin ansioista täällä ei ole niin kuumaa kuin Doualassa.

Douala on vain 70 kilometriä Bueasta, mutta ilmasto on täysin erilainen.

Startup-hautomo ActiveSpacesin toiminnanjohtaja Valery Colong nostaa myös esille sekä ilmaston että yliopiston, mutta painottaa, että hänen mielestään Kamerunin englanninkielinen kulttuuri on erilainen kuin ranskankielinen.

– Englanninkielisen kulttuurin keskeisimpiä asioita on jakaminen. Se auttaa kasvattamaan yhteisöä. Täällä ei arvosteta egoja, vaan autetaan toisiamme. Ja sellaista kulttuuria ei voi kopioida noin vain.

"Kriisistä pitää oppia"

Silicon Mountain ei olisi maineensa arvoinen, elleivät yrittäjät onnistuisi hyötymään kriisistä.

ActiveSpacesissa työskentelevä ja paria startup-yritystä pyörittävä 25-vuotias Martin Fongoh on ottanut uusimpaan ideaansa inspiraatiota konfliktista.

– Konfliktin takia ihmiset joutuvat liikkumaan paljon ja näyttämään henkilöllisyystodistuksiaan armeijan tarkastuspisteillä koko ajan. Joskus paperit häviävät tai unohtuvat jonnekin, joten kehitimme alustan, jonka kautta voi ilmoittaa kadonneet ja löytyneet henkilöllisyystodistukset, hän kertoo.

Jos paperit katoavat, uusia voi joutua odottamaan monta kuukautta, ja niitä pitää käydä pääkaupungissa hakemassa. Se on hankalaa, koska tiesulkujen läpi Bueasta ei pääse ilman henkilöllisyystodistusta, hän selittää.

Nanje Mambe sanoo valmistautuneensa siihen, että konflikti jatkuu jopa parikymmentä vuotta. Siksi hän näkee myös, että kriisistä pitää yrittää oppia.

– Kriisi on häirinnyt töitämme ja kasvuamme todella paljon. Mutta yritämme kehittää uusia toimintatapoja, jotta voimme hyötyä tästä uudesta todellisuudesta, hän sanoo.
Emmanuel Eruck (vas.) on kehittänyt ohjelman, jonka avulla Kamerunin sairaalat voivat keskittää tietokantansa. Kuvassa on myös startup-yrittäjä Martin Fongoh.jpg
Emmanuel Eruck (vas.) on kehittänyt ohjelman, jonka avulla Kamerunin sairaalat voivat keskittää tietokantansa. Kuvassa on myös startup-yrittäjä Martin Fongoh.jpg (43.63 KiB) Katsottu 5908 kertaa
YLE
2.2.2019 klo 07:06
https://yle.fi/uutiset/3-10618758
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Etiopia sai ensimmäisen naispresidentin

Etiopian uuden hallituksen jäsenistä puolet on naisia.

Afrikan sarvessa sijaitsevan Etiopian parlamentti on yksimielisesti valinnut maan uudeksi presidentiksi Sahle-Work Zewden.

Zewde on Etiopian ensimmäinen naispresidentti. Muissakin Afrikan maissa naispuoliset presidentit ovat harvinaisia.

Sahle-Work Zewde on toiminut pitkään diplomaattina. Hän on työskennellyt Etiopian suurlähettiläänä useissa maissa. Viimeksi hän toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Afrikan unionissa.

Virkaanastujaispuheessaan Sahle-Work Zewde sanoi työskentelevänsä maansa yhtenäisyyden ja rauhan hyväksi. Etiopiassa on nähty viime vuosina rajuja, etnisistä eroista johtuvia konflikteja.

Hän sanoi myös Etiopian uuden, uudistusmielisen pääministerin, Abiy Ahmedin näyttävän esimerkkiä. Ahmed nimitti viime viikolla maahan hallituksen, jonka jäsenistä puolet on naisia. Esimerkiksi puolustusministeriksi valittiin nainen.

– Patriarkaalisessa yhteisössä, kuten omassamme, naisen nouseminen valtion ylimpään johtoon ei vain aseta tulevaisuuden standardeja, vaan myös normalisoi naisten osallistumisen julkiseen päätöksentekoon, Zewke sanoi.

Etiopiassa presidentin valtaoikeudet ovat kapeat ja virka on suureksi osaksi seremoniallinen. Ylintä poliittista valtaa käyttää pääministeri.
Etiopian presidentiksi valittu Sahle-Work Zewde kuvattuna YKn ympäristöohjelman päämajassa Nairobissa, Keniassa.jpg
Etiopian presidentiksi valittu Sahle-Work Zewde kuvattuna YKn ympäristöohjelman päämajassa Nairobissa, Keniassa.jpg (37.74 KiB) Katsottu 5884 kertaa
YLE
25.10.2018 klo 12:34
https://yle.fi/uutiset/3-10474789
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Namib-Naukluftin kansallispuisto, Namibia.jpg
Namib-Naukluftin kansallispuisto, Namibia.jpg (43.53 KiB) Katsottu 5820 kertaa
Krokotiilin poikanen Botswanan Okavango River Deltalla.jpg
Krokotiilin poikanen Botswanan Okavango River Deltalla.jpg (74.44 KiB) Katsottu 5820 kertaa
Magadijärvi Ngorongoron suojelualueella Tansaniassa.jpg
Magadijärvi Ngorongoron suojelualueella Tansaniassa.jpg (61.02 KiB) Katsottu 5820 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Afrikasta löytyy myös yksi vaiettu valtio. Joidenkin mielestä pahempi kuin Pohjois-Korea. Olisiko muutoksen tuulet ulottumassa jopa sinne - edes pieninä henkäyksinä...
Tyrannihallitsijan valta ulottuu lähes kaikkeen – yhdestä maailman pahimmista hirmuvalloista ei puhuta juuri koskaan

Päiväntasaajan Guinea tunnetaan maailman julmimpiin kuuluvasta diktatuurista. Pahamaineisen presidentin yritys hallita urheilumaailmaa on saanut kuitenkin noloja käänteitä.

Tyranni, hirmuvaltias, murhaaja, kansan hyväksikäyttäjä… Moni länsimaalainen ei tunnista Teodoro Obiangin nimeä. Ne, jotka tunnistavat, kuvailevat häntä usein edellä mainituin sanoin.

Obiang, 75, on Päiväntasaajan Guinean presidentti ja pitkäaikaisin hallitsija Afrikassa.

Atlantin rannikolla Länsi-Afrikassa sijaitseva piskuinen Päiväntasaajan Guinea on yksi maanosan rikkaimmista valtioista. Se on myös yksi maailman pahimmista hirmuvalloista.

Päiväntasaajan Guineaa on kuvailtu useissa artikkeleissa Pohjois-Korean ja Turkmenistanin kaltaiseksi armottomaksi diktatuuriksi.

– Se on yksi maailman pahimmista maista. Maan tulevaisuuden suhteen on vaikea edes teeskennellä optimistista, Afrikan-tutkija Joseph Mangarella Panthéon-Assasin yliopistosta sanoo, kun häneltä kysyy arviota Päiväntasaajan Guinean tulevaisuudennäkymistä.

Pelon valtakausi

Vuoden 1979 verisessä vallankaappauksessa valtaan astunut Teodoro Obiang on hallinnut 1,2 miljoonan asukkaan valtiota 38 vuotta. Sanojensa mukaan hän johtaa maataan kansan toiveesta. Moni on asiasta eri mieltä.

Presidentinvaalit järjestetään Päiväntasaajan Guineassa joka seitsemäs vuosi, mutta voittajasta ei ole epäselvyyttä. Vuonna 1996 Obiang julistettiin vaalien voittajaksi hänen saatuaan 115 prosenttia äänistä.

Vuonna 2003 valtiollisen radiokanavan juontaja julisti Obiangin olevan suorassa yhteydessä Jumalaan, minkä vuoksi presidentillä on oikeus tappaa joutumatta helvettiin.

Ei siis ihme, että Obiangin valtakausi on sisältänyt murhia, katoamisia ja kasvavaa pelkoa.
Presidentit Teodoro Obiang ja Xi Jinping Kiinassa keväällä 2015. Mailla on ollut erityisen lämpimät välit. Kiinalla on rahakkaita rakennusprojekteja Päiväntasaajan Guineassa.jpg
Presidentit Teodoro Obiang ja Xi Jinping Kiinassa keväällä 2015. Mailla on ollut erityisen lämpimät välit. Kiinalla on rahakkaita rakennusprojekteja Päiväntasaajan Guineassa.jpg (95.6 KiB) Katsottu 5809 kertaa
Miljoonan dollarin futisbonukset

Miten kaikki edellä mainittu sitten liittyy urheiluun? Kuten monessa diktatuurissa, urheilulla on Päiväntasaajan Guinean vallanpitäjille erityinen merkitys. Obiangin poika, Teodorin Obiang on ollut erityisen hullaantunut jalkapalloon.

Kun Päiväntasaajan Guinea järjesti vuonna 2012 Gabonin kanssa Afrikan mestaruuskisat, maa- ja metsätalousministerinä toiminut Obiang nuorempi lupasi maajoukkueen pelaajille miljoona dollaria jokaista voittoa ja 20 000 dollaria jokaista maalia kohti.

Käsittämättömät bonukset herättivät laajaa keskustelua maassa, jossa monet elävät armottomassa köyhyydessä. Playboy-elämäntyylistään kuuluisalle Teodorin Obiangille, 48, raha kuitenkaan koskaan ollut ongelma.

Päiväntasaajan Guineassa muuttui kaikki ja toisaalta ei mikään 1990-luvun puolivälissä, kun maan rannikon tuntumasta löydettiin suuret öljy- ja kaasuvarannot. Espanjan entisestä siirtomaasta tuli Afrikan rikkaimpiin kuuluva valtio, mutta rahavirrasta on päässyt nauttimaan lähinnä Obiangin klaani.

Esimerkkejä epätasa-arvosta on lukuisia.

Kuilu pienen yläluokan ja köyhälistön välillä on valtava. Noin joka kymmenes maahan syntyvä lapsi kuolee ennen kuin täyttää viisi vuotta. Keskimääräinen elinajanodote on 57 vuotta. Maan lapsista 40 prosenttia ei pääse peruskouluun.
Päiväntasaajan Guineaan on rakennettu presidentin Obiangin vaatimuksesta toinen toistaan upeampia pytinkejä.jpg
Päiväntasaajan Guineaan on rakennettu presidentin Obiangin vaatimuksesta toinen toistaan upeampia pytinkejä.jpg (55.81 KiB) Katsottu 5799 kertaa
Käsienpesua kuningaslajin avulla

YK ja kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet toistuvasti Päiväntasaajan Guineaa ihmisoikeusrikkomuksista. Maasta paenneet toisinajattelijat ovat tarjonneet karuja kuvauksia maan tilanteesta.

Obiangin lähipiiri on yrittänyt pestä käsiään lukuisista syytöksistä muun muassa jalkapallon avulla.

– Yksi hallituksen tavoitteista on ollut suunnata kansalaisten huomiota muualle ongelmista. Jalkapallo on ollut siihen loistava keino. Vuonna 2012 maassa järjestettyihin Afrikan mestaruuskisoihin käytettiin miljardeja euroja, yhdysvaltalaistutkija Mangarella sanoo.

Obiang taustajoukkoineen hommasi järjestettäväkseen vuoden 2012 ja 2015 (Marokon luovuttua leikistä) Afrikan mestaruuskisat. Niitä varten rakennettiin hulppeita stadioneita, viiden tähden hotelleja ja moderneja harjoituskeskuksia.

Yksinvaltias oli päättänyt menestyä myös kentällä. Vuonna 2008 Päiväntasaajan Guinean naisten jalkapallomaajoukkue ilmestyi kuin tyhjästä ja voitti Afrikan mestaruuden. Pari vastustajajoukkuetta protestoi kiivaasti. He väittivät, että osa voittajajoukkueen pelaajista oli miehiä.

Vuoden 2012 turnausta varten miesten maajoukkuetta vahvistettiin lukuisilla tuontipelaajilla. Kansan oli kuitenkin vaikea samaistua 23 miehen joukkueeseen, josta vain kaksi pelaajaa oli syntynyt Päiväntasaajan Guineassa. Muut olivat Espanjasta, Kamerunista, Norsunluunrannikolta, Brasiliasta, Kolumbiasta, Nigeriasta ja Liberiasta.

Urheilumenestykseen lyötiin kovat panokset, mutta lopputulos on ollut väistämättä pettymys.
Madridissa syntyneen maajoukkuepelaaja Javier Angel Balboa Osan (vas.) vanhemmat ovat sentään Päiväntasaajan Guinealta kotoisin.jpg
Madridissa syntyneen maajoukkuepelaaja Javier Angel Balboa Osan (vas.) vanhemmat ovat sentään Päiväntasaajan Guinealta kotoisin.jpg (50.31 KiB) Katsottu 5799 kertaa
Tavoite ei toteutunut

Paradoksaalista kyllä, urheilu on saanut itseään Jumalana pitävän Obiangin huomaamaan, ettei kaikki ole ostettavissa. Suuret urheilutapahtumat eivät tuoneet pelkkää positiivista huomiota. Ne pakottivat maan avaamaan ovensa ulkomaalaisille, jotka kertoivat maailmalle Päiväntasaajan Guineassa vallinneesta todellisuudesta.

– Obiang tukijoineen ei ole todellakaan onnistunut tavoitteessaan voittaa kansaa ja kansainvälistä yhteisöä puolelleen urheilun avulla, Mangarella pohtii.

Satunnaisten voittojen ja jatkopelipaikkojen sijaan suurin huomio on kiinnittynyt Päiväntasaajan Guinean härskeihin huijausyrityksiin.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa mitätöi vuonna 2013 miesten maajoukkueen voiton MM-karsinnoissa, kun selvisi, ettei yksikään avauskokoonpanon pelaajista ollut syntynyt Päiväntasaajan Guineassa.

Lokakuussa Fifa ilmoitti sulkevansa naisten maajoukkueen vuoden 2019 MM-kisoista, koska osa pelaajista käytti väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia. Lisäksi Rion olympiakarsintajoukkueessa oli kymmenen (pääasiassa brasilialaista) pelaajaa, joilla ei ollut oikeutta edustaa Päiväntasaajan Guineaa.

Uutiset ovat tuoneet Teodoro Obiangille kiusallista julkisuutta. Tilannetta ei ole auttanut se, että presidentin perillinen Teodorin Obiang on ollut kansainvälisen korruptiotutkinnan kohteena.

Nuorempaa Obiangia on vaadittu muun muassa vangittavaksi Ranskassa. Ranskan viranomaisten mukaan Teodorin Obiang kavalsi ministeriaikoinaan maaltaan 100 miljoonaa euroa. Rahat menivät lukuisiin urheiluautoihin, hulppeisiin kiinteistöihin ja muihin ostoksiin Ranskassa.

Hankaluuksia on riittänyt myös Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain viranomaiset ratsasivat korruptiotutkinnassaan muun muassa nuoremman Obiangin Malibun huvilan. Mel Gibsonin ja Britney Spearsin naapurissa sijainneesta luksustalosta löytyi muun muassa miljoonien arvosta Michael Jackson -fanitavaraa.

Obiang perheineen on kiistänyt syytökset jyrkästi ja syyttänyt Ranskaa likaisesta poliittisesta pelistä.

Muutosta ilmassa?

Korruptioskandaalit ja epäonnistumiset urheilumaailman valloittamisessa ovat joka tapauksessa merkkejä, että Obiangin klaani on ajautunut sille harvinaiseen tilanteeseen.

– Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin näyttää siltä, että hallituksen valta-asemassa on särö, Mangarella sanoo.

Oikeudenmukaisempi tulevaisuus tuntuu kuitenkin vielä kaukaiselta haaveelta. Toistaiseksi Obiangin klaani on saanut herkutella maan öljyvaroilla mielin määrin. Niin kauan kuin luonnonvaroja ja rahaa riittää, toiminnalle on vaikea nähdä pysäyttäjää.

Vapaata mediaa ei käytännössä ole. Oppositiopoliitikkoja ja Obiangin vastustajia on eliminoitu heittämällä heitä Afrikan pahamaineisimpiin kuuluvaan Black Beachin vankilaan.

Päiväntasaajan Guinea on edelleen yksi suljetuimmista valtioista, jonne ulkopuolisilla ei ole pääsyä. Mangarellan mukaan se auttaa tehokkaasti pitämään nykyhallitsijat vallassa.

– Hallitus tekee uskomattoman hyvää työtä kaiken mediahuomion tukahduttamisessa. Maan tilanne saa muualla harmittavan vähän huomiota.

ILTA-SANOMAT
29.10.2017 klo 6:58
https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005427922.html

Huom! Alleviivaukset Sillin tekosia.
Viimeksi muokannut Silli, Ma Touko 13, 2019 3:09 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Päiväntasaajan Guinean tuhlaripojalle historiallinen tuomio

Kalliin maun omaava varapresidentti sai vankeuden lisäksi 30 miljoonan euron sakot ja hänen omaisuutensa on takavarikoitu.
Varapresidentti Teodoro Nguema Obiang Mangue tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan.jpg
Varapresidentti Teodoro Nguema Obiang Mangue tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan.jpg (70.14 KiB) Katsottu 5800 kertaa
PÄIVÄNTASAAJAN Guinea on rutiköyhä Länsi-Afrikan maa, vaikka sillä riittää rikkauksia, kuten öljyä. Presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo on pisimpään palvellut valtionjohtaja Afrikassa. Hänen poikansa Teodoro Nguema Obiang Mangue on maan varapresidentti ja entinen maatalousministeri.

Perhettä on pidetty härskinä julkisten varojen käyttäjänä. Nyt Ranskassa on luettu historiallinen kavallustuomio Obiang nuoremmalle, uutisoi BBC.

Obiang sai tuomion maansa julkisten varojen käytöstä yli 150 miljoonan euron arvosta. Hän tuhlasi rahat luksushyödykkeisiin, urheiluautoihin ja pariisilaiseen kartanoon. Kerrotaan, että Obiang osti myös edesmenneen ­Michael Jacksonin kuuluisan hanskan.

Obiang ei ilmaantunut oikeudenkäyntiin, joten hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen poissaolevana. Miehelle rävähti myös 30 miljoonan euron sakot. Hänen omaisuutensa on takavarikoitu.

Tapauksen ranskalaisoikeuteen vienyt Transparency International pitää tuomiota tärkeänä virstanpylväänä ja voittona kansalaisjärjestöjen työssä.

”Tämä on vahva signaali korruptoituneille johtajille kaikkialla maailmassa siitä, ettei ison luokan korruptio jää rankaisematta”, sanoi Transparency Internationalin toiminnanjohtaja Patricia Moreira.

Tapaus on ensimmäinen kolmesta Ranskassa käynnistetyistä tutkinnoista, joissa pitkäaikaisia Afrikan johtohahmoja epäillään korruptiosta.
Teodorin Obiangin luksusautoja hinattiin viranomaisten toimesta pois Genevessä Sveitsissä. Päiväntasaajan Guinean presidentin poika on ollut useiden korruptiotutkintojen kohteena.jpg
Teodorin Obiangin luksusautoja hinattiin viranomaisten toimesta pois Genevessä Sveitsissä. Päiväntasaajan Guinean presidentin poika on ollut useiden korruptiotutkintojen kohteena.jpg (65.01 KiB) Katsottu 5799 kertaa
Maailman Kuvalehti
03.01.2018
https://www.maailmankuvalehti.fi/2017/7 ... nen-tuomio
Päiväntasaajan Guinea on pieni valtio Afrikan kainalossa.jpg
Päiväntasaajan Guinea on pieni valtio Afrikan kainalossa.jpg (59.67 KiB) Katsottu 5799 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tässä on vähän vanhempi uutinen, mutta se on hyvä osoitus siitä, että myönteistä kehitystä on tapahtunut Afrikan eri maissa jo pidempään. Toisin kuin me täällä pohjoisessa usein ajattelemme.
Aviorikos historiaan Ugandassa

Avioliiton ulkopuolinen suhde ei ole enää rikos Ugandassa. Pettävästä puolisosta voi erota tai hakea korvausta hyvitykseksi, mutta poliisiasia aviorikos ei enää ole.

Asiasta päätti maan korkein oikeus vuonna 2007, kun naisjärjestö The Law and Advocacy for Women in Uganda haki muutosta avioliittolakiin, jonka järjestö sanoi olevan epäreilu sekä miehille että naisille.

Tosin järjestön mukaan vanhan lain perusteella naiset saivat rangaistuksia aviorikoksesta, mutta miehet jäivät tuomitsematta.

Järjestö ajaa muutosta myös Ugandan perintölakiin, jonka perusteella miesleski perii aina vaimonsa koko omaisuuden, mutta ei päinvastoin.

Perheen isä voi myös halutessaan testamentata omaisuutensa lapselleen ja jättää leskensä puille paljaille.

Ugandalaisnaiset avioituvat keskimäärin 19-vuotiaina, miehet 24-vuotiaana. Syntyvyys on 2,6 lasta naista kohti. Naisten odotettu elinikä on Ugandassa 77 vuotta, miesten 71. Väestöstä 10 prosenttia on yli 60-vuotiaita, väestön keski-ikä on 28 vuotta.

Maailman Kuvalehti
25.05.2007
https://www.maailmankuvalehti.fi/2007/6 ... ina-lyhyet
Ugandan naisten maajoukkue voitti kriketin (T20) Afrikan mestaruuden vuonna 2017. Finaalissa kukistui Kenia.jpg
Ugandan naisten maajoukkue voitti kriketin (T20) Afrikan mestaruuden vuonna 2017. Finaalissa kukistui Kenia.jpg (102.7 KiB) Katsottu 5665 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Afrikka hakkaa euroalueen talouskasvussa – Katso kartasta maakohtaiset luvut

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF povaa Afrikan talouskasvuksi keskimäärin 5,1 prosenttia vuonna 2019. Euroalueella kasvu on IMF:n ennusteen mukaan samana vuonna vain 1,6 prosenttia.

Afrikassa talous kasvaa vuonna 2019 vauhdikkaimmin Mauritaniassa, läntisessä Pohjois-Afrikassa. IMF:n mukaan vajaan neljän miljoonan asukkaan Mauritaniassa talouskasvu on vuosikymmenen lopulla 10,7 prosenttia.

Mauritaniassa kasvua selittää pitkälti heikko lähtötaso. Mauritania on matalan tulotason kehitysmaa, jossa bruttokansantuote henkeä kohden on vain noin 1 000 Yhdysvaltain dollaria. Suomessa bruttokansantuote asukasta kohden on 49 000 dollaria (Maailmanpankki, 2013).

Mauritaniassa on hyvät kasvunäkymät muun muassa kaivossektorilla, kalastuksessa ja rakentamisessa.

Niger ja Liberia vahvoja

Yli kymmenen prosentin kasvuun IMF:n ennusteessa yltävät myös Niger ja Liberia. Liberiassa tosin ebola aiheutti inhimillisen kärsimyksen lisäksi selviä talousvaikutuksia: kasvu hiipui vuoden 2013 8,7 prosentista 2,5 prosenttiin vuonna 2014. Vuoteen 2019 mennessä Liberia on IMF:n ennusteen mukaan kirinyt takaisin nopeimmin kasvavien Afrikan maiden joukkoon.

Silmiinpistävää on, että IMF:n ennusteessa talouden odotetaan supistuvan tarkasteluvuonna 2019 ainoastaan yhdessä valtiossa: IMF olettaa Päiväntasaajan Guinean talouden sukeltavan tuolloin yhdeksän prosenttia. Kaikissa muissa Afrikan maissa talous kasvaa ennusteen mukaan enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Euroalueen talouskasvun keskiarvoksi IMF olettaa 1,6 prosenttia vuonna 2019.

Etelä-Afrikka alisuoriutuu

Saharan eteläpuoleisen Afrikan mahtivaltio Etelä-Afrikka näyttää pärjäävän yllättävän huonosti Afrikan maiden talouskasvukisassa. IMF ennustaa maan talouskasvuksi vuonna 2019 vain 2,7 prosenttia. IMF:n mukaan kasvua rasittavat esimerkiksi sähköntuotannon pullonkaulat ja jännitteet työmarkkinaosapuolten välillä.

Afrikan maiden talouskehityksessä tapahtuu eri vuosien välillä paikoin suuriakin heilahteluja suuntaan ja toiseen. Esimerkiksi Sierra Leonessa talous kasvoi vuonna 2013 jopa 20,1 prosentin vauhtia, mutta ebola-epidemian puhkeaminen romahdutti talouskasvun "vain" kahdeksaan prosenttiin.

Sierra Leonen ja Liberian ohella ebola piinasi myös Guineaa. Siellä talouskasvu ei kuitenkaan juuri näytä IMF:n tilastojen perusteella heikentyneen taudista huolimatta.
Kartta Afrikan maiden kasvuennusteesta.jpg
Kartta Afrikan maiden kasvuennusteesta.jpg (83.99 KiB) Katsottu 5645 kertaa
YLE
27.3.2015 klo 14:43
https://yle.fi/uutiset/3-7879512
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Silli »

Reilu matkailu yleistyy Etelä-Afrikassa

Huoli ympäristöstä ja työntekijöiden asemasta on yhdistävä tekijä.

Etelä-Afrikassa on jaettu reilun kaupan sertifikaatteja matkailuyrityksille vuodesta 2010. Joukkoon on liittynyt kymmeniä firmoja safarin järjestäjistä eri tasoisiin majoitusliikkeisiin.

Lee Harris omistaa ystävänsä Toni Shinan kanssa Pöytävuoren juurella sijaitsevan reilun kaupan hostellin, joka on reppumatkailijoiden suosiossa. Omistajat ovat perustaneet stipendirahaston tukemaan henkilökunnan jäsenten ja heidän lastensa koulutusta. Tukea voi saada maksimissaan noin 900 euroa vuodessa. Lisäksi työntekijöitä kannustetaan säästämään eläkerahastoon.

Harrisin mukaan yritys turvaa työntekijöilleen mahdollisuuden käydä lääkärissä neljä kertaa vuodessa ja kustantaa sairauksien hoidon.

– Emme hankkiudu eroon sairaista työntekijöistä vaan autamme kaikin tavoin, Harris korostaa.

Hostellin toiminta on ympäristöystävällistä: se suosii kierrätystä, vettä säästäviä hanoja ja suihkuja sekä aurinkopaneeleja. Tarjolla on vain sesongin mukaisia hedelmiä ja vihanneksia, ja yli jäänyt ruoka jaetaan tarvitseville.

Työehdot päätetään yhdessä henkilökunnan kanssa ja kirjataan työsopimukseen. Vuoden alussa voimaan tullut minimipalkka on Etelä-Afrikassa 223 euroa kuussa, mutta Harris maksaa reilut 500 euroa.

– Monella menee pelkkiin työmatkoihin 60 euroa kuussa, joten minimipalkka ei riittäisi mihinkään, hän sanoo.
Eteläafrikkalainen Lee Harris omistaa ystävänsä kanssa reilun kaupan hostellin joka on repputuristien suosiossa.jpg
Eteläafrikkalainen Lee Harris omistaa ystävänsä kanssa reilun kaupan hostellin joka on repputuristien suosiossa.jpg (51.78 KiB) Katsottu 5635 kertaa
Siivoojasta pomoksi

Joy Daniels eteni huonesiivoojasta johtajaksi päästyään töihin reiluun matkailuyritykseen.

– Yritin aiemmassakin työpaikassani tarjota apuani muuhun kuin siivoukseen, mutta se ei kelvannut, Daniels sanoo. Reilun kaupan majoitusliike kannusti häntä hakemaan avoimeksi tullutta johtajan paikkaa.

– En ole opiskellut johtamista, joten jouduin oppimaan kaiken tekemällä. Alussa olin peloissani, mutta minulla ei ollut mitään hävittävää, hän pohtii.

– Olin nuorempana hyvin ujo, mutta yrityksen johtaminen on vahvistanut itsetuntoani, ja olen oppinut hallitsemaan myös omaa elämääni.

Köyhänä yksinhuoltajana Daniels asui aiemmin apartheidin aikaisella värillisten alueella Mitchell’s Plainissa, jota jengiväkivalta piinaa. Suotuisan urakehityksen ansiosta hän pääsi muuttamaan suositulle Sea Pointin alueelle.
Joy Daniels johtaa Kapkaupungissa majoitusliikettä, joka noudattaa reilun kaupan periaatteita.jpg
Joy Daniels johtaa Kapkaupungissa majoitusliikettä, joka noudattaa reilun kaupan periaatteita.jpg (47.76 KiB) Katsottu 5635 kertaa
Tiukat kriteerit

Etelä-Afrikan reilun matkailun järjestö FTTSA syntyi alkujaan Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n aloitteesta. Järjestön perusperiaatteet ovat reilu jakaminen ja puheoikeus, kunnioitus, luotettavuus, läpinäkyvyys ja kestävyys. Reilun matkailun sertifikaatteja on myönnetty vuodesta 2010, ja mukana on kymmeniä yrityksiä.

– Sertifiointi perustuu 230 kriteeriin, joiden täyttäminen on yrityksille kova ponnistus. Annamme koko ajan konsulttiapua, FTTSA:n toiminnanjohtaja Jane Edge kertoo.

Reilun matkailun periaatteet ovat nyt suoraan sovellettavissa myös Malawissa, Sambiassa, Ugandassa ja Zimbabwessa sekä keskinäisellä sopimuksella Keniassa ja neljässä muussa maassa.

– Vuoden kuluessa pyrimme laajentamaan toimintamme 12–13 Afrikan valtioon, Edge jatkaa.

– Toivon, että tulevaisuudessa vastuullinen matkailu ei ole mitään erikoista, Harris huomauttaa.

Kansan Uutiset
3.2.2019 13.05
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... -afrikassa
Kapkaupunki.jpg
Kapkaupunki.jpg (85.94 KiB) Katsottu 5635 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Vastaa Viestiin