Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

wretch
Lovejoy
Viestit: 1705
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja wretch » Ke Marras 27, 2019 9:02 pm

Raportti: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta – ”Jotkut ovat jääneet kiinni vasta, kun tappaminen on mennyt ihan överiksi

Laitoksissa ja kotihoidossa tapahtuvissa henkirikoksissa kiinnijäämisriski on pienempi kuin muussa henkirikollisuudessa.

Julkaistu: 27.11. 19:57

Suomessa voi jäädä paljastumatta potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia. Näin todetaan tuoreessa rikollisuustilanneraportissa, jonka Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti julkaisi keskiviikkona.

Jos hoitohenkilöstöön kuuluva henkilö tappaa tahallisesti potilaan, kiinnijäämisriski on raportin mukaan selvästi pienempi kuin muussa henkirikollisuudessa. Tämä koskee niin laitoksia kuin kotihoitoakin.

”Esimerkiksi jos insuliinilla surmaa ihmisen, siitä ei jää paljoakaan jälkiä”, sanoo yliopistotutkija Martti Lehti HS:lle.

Hän vastasi raportin henkirikososuudesta yhdessä tohtorikoulutettava Karoliina Suonpään kanssa.

Raportin mukaan tavallista pienempi kiinnijäämisriski johtuu puutteista kuolemansyyn tutkinnoissa ja terveydenhuollon valvontajärjestelmässä.

Raportin mukaan henkirikosten ja poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvoi viime vuonna verrattuna sitä edelliseen vuoteen. Henkirikollisuus oli ennen tätä vähentynyt yli kaksikymmentä vuotta lähes yhtäjaksoisesti.

Viranomaiset ja tutkijat ovat arvioineet, että Suomessa jää vuosittain muutama henkirikos tulematta ilmi. Kyse on yleensä kadonneista henkilöistä, joita ei löydetä ja joiden katoamisen syy on mysteeri.

Raportin mukaan todellisuudessa henkirikoksia on voinut jäädä enemmänkin pimentoon, koska aiemmissa arvioissa ei ole otettu huomioon mahdollisia potilaisiin kohdistuneita henkirikoksia.

”Tämän tyyppistä piilorikollisuutta ei aiemmissa arvioissa ole lainkaan huomioitu, joten arviot ovat saattaneet antaa liian myönteisen kuvan piilorikollisuuden määrästä henkirikollisuudessamme”, rikollisuusraportissa todetaan.

Lehti kertoo, että raportin huomiot potilaisiin kohdistuvista henkirikoksista eivät pohjaudu mihinkään uuteen tutkimukseen, vaan ”yleiseen elämänkokemukseen sekä Suomessa ja ulkomailla tapahtuneisiin rikoksiin”.

Suomessa ja ulkomailla on paljastunut henkirikossarjoja, joissa tekijä on kuulunut hoitohenkilökuntaan ja uhrit ovat olleet potilaita.

”Niissä on ollut pitkiä tekosarjoja ja suuria surmattujen määriä. Jotkut ovat jääneet kiinni vasta sitten, kun tappaminen on mennyt heillä ihan överiksi”, Lehti sanoo.

Suomessa on paljastunut 2000-luvulla joitakin tapauksia, jossa hoitotyöntekijä on syyllistynyt yhteen tai useampaan tahalliseen henkirikokseen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuonna 2012 helsinkiläisen perushoitajan Aino Nykopp-Kosken elinkautiseen vankeuteen muun muassa viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Sekä kotihoitajana että useissa hoitolaitoksissa työskennellyt Nykopp-Koski myrkytti iäkkäitä potilaitaan antamalla heille pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita.

Nykopp-Kosken rikokset ehtivät jatkua useita vuosia. Poliisi pääsi hänen jäljilleen, kun eräs kotihoitopotilas kertoi myrkytysepäilystä.

Turun hovioikeus tuomitsi puolestaan marraskuussa 2015 myrkkyhoitajaksi kutsutun Lembit Kapasen elinkautiseen vankeuteen. Hän myrkytti 84-vuotiaan salolaisvanhuksen syyskuussa 2014. Vanhus kuoli digoksiini-lääkeaineen suureen yliannokseen.

Nokialainen sairaanhoitaja Katariina Pantila, aiemmalta nimeltään Lönnqvist, murhasi insuliinipistoksilla kehitysvammaisen naisen Ylisen kuntoutuskeskuksessa ja yritti tappaa sukulaisvauvan insuliinilla vuonna 2007. Hänet löydettiin kuolleena sellistään pian hovioikeuden tuomion jälkeen.

Vuonna 2007 Lehtimäen opiston yövalvojat pistivät kuolettavan annoksen insuliinia vammaiseen naiseen Etelä-Pohjanmaalla. Syyttäjä vaati naisohjaajille rangaistusta taposta, mutta heidät tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Saksassa tuomittiin kesäkuussa entinen sairaanhoitaja Niels Högel 85 potilaan murhasta. Häntä on kutsuttu maan sodanjälkeisen historian pahimmaksi sarjamurhaajaksi.

Högel murhasi potilaat vuosina 2000–2005. Syytteiden mukaan mies antoi potilailleen tahallaan liian suuria lääkeannoksia, jotta voisi sen jälkeen elvyttää heidät viime hetkellä. Elvytysyritykset eivät juuri onnistuneet.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-200000632 ... ml?ref=rss

Zipe
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 208
Liittynyt: Ti Huhti 19, 2016 3:51 pm
Paikkakunta: Twin Peaks

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja Zipe » To Marras 28, 2019 7:35 am

Toisten avun ja armeliaisuuden varassa elelevät ihmiset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa. Yhteiskunta on päättäjiensä kautta käytännössä hyväksynyt, että etenkin vanhustenhoidossa huono ja puutteellinen "hoito" on normi. "Kiireestä" on lyhyt matka piittaamattomuuteen ja tahallisiin tekoihin/tekemättä jättämisiin. Kun huomioidaan, että hoitoalan koulutuksiin ja töihin pääsee lähes kuka tahansa ulospäinsuuntautunut henkilö, on hoitajien joukoissa myös vaikeasti persoonallisuushäiriöisiä. Työnantajat peittelevät työntekijöidensä lääke- ja alkoholiongelmia sekä varastelua. Ei ole vaikea päätellä, että myös työssä tehtyjä karkeita "sattumuksia" salataan niin pitkään kuin sivulliset eivät saa vihiä tapahtuneesta.

dazu
Hercule Poirot
Viestit: 2243
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja dazu » To Marras 28, 2019 9:19 am

HS kirjoitti:Nokialainen sairaanhoitaja Katariina Pantila, aiemmalta nimeltään Lönnqvist, murhasi insuliinipistoksilla kehitysvammaisen naisen Ylisen kuntoutuskeskuksessa ja yritti tappaa sukulaisvauvan insuliinilla vuonna 2007. Hänet löydettiin kuolleena sellistään pian hovioikeuden tuomion jälkeen.
Tämä Hyttinen/Lönnqvist/Pantila tappoi kyllä itseasiassa 11 potilasta, vaikka hänet tuomittiin vain yhdestä murhasta. Muiden keissien osalta jätettiin tuomitsematta, koska ei saatu riittävää näyttöä. Kaikki murhat tapahtuivat noin kahdeksan kuukauden aikana. Juttuhan lähti aukeamaan sen jälkeen, kun hän yritti myrkyttää aviomiehensä siskon lapsen. Jossain vaiheessa epäiltiin, että uhreja olisi 13, mutta kaksi näistä tapauksista pystyttiin varmuudella poissulkemaan luonnollisina kuolemina.
Myös Nykoppin osalta KRP on arvioinut, että uhreja on voinut olla jopa yli 20 pitkällä aikavälillä. Nykopp tappoi potilaita huomattavasti hitaamalla tahdilla, kuin Lönnqvist, eikä hänellä yleensä ollut kahta uhria saman vuoden aikana.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
poikani
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2831
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja poikani » Ti Joulu 03, 2019 6:38 pm

Hoidettaviin kohdistuneita, vuosikausia jatkuneita sarjamurhatapauksia on paljastunut maailmalta vähän joka puolelta, eikä varmasti kuin osa kaikista teoista tule ilmi. Miksi Suomi olisi poikkeus? Olisi syytä miettiä esimerkiksi teknisiä keinoja tapausten estämiseksi.
????? ?? ??????.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3498
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ti Joulu 03, 2019 11:35 pm

Vaikea keksiä, miten näitä voisi käytännössä estää. Toki voi kehottaa hoitohenkilökuntaa ja omaisia olemaan valppaina, mutta koska tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia verrattuna siihen, kuinka paljon hoitajia, hoidettavia ja luonnollisia kuolemantapauksia on, ei sillä luultavasti saavuteta paljonkaan.

Jack the Ripper
Columbo
Viestit: 2345
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper » Ke Joulu 04, 2019 2:36 am

Hoitaja voi murhata potilaansa ainakin neljästä eri syystä:
-Tavoitellakseen hoidettavan rahoja, koruja ym. varallisuutta. Murha on siis ryöstömurha.
-Antaakseen pyytämättömän eutanasian. (pyydetty eutanasia on vain itsemurhan avustamista)
-Päästäkseen eroon ikävästä potilaasta, joka esim. työllistää hoitajaa paljon tai on luonteeltaan vain epämiellyttävä.
-Vain huvitellakseen.

Näistä viimeisin kuulostaa ensialkuun järjettömältä mutta näitäkin on. Luulen että psykopaattimurhaaja päästyään nuoruuden kissankidutuksista eteenpäin on pannut kaiken taustalle ja opiskellut itsensä hoitajaksi. Nyt hän voi huvitella ihmisten elämillä kuten eläimien elämillä aiemmin.
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

dazu
Hercule Poirot
Viestit: 2243
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Joulu 04, 2019 3:06 pm

^Hoitajan ja potilaan suhde on vähän samantyyppinen, kuin äidin ja vauvan suhde. Persoonallisuushäiriöinen pyrkii esiintymään äitinään siten, kuin hän vauvana koki äitinsä ja hän pyrkii asettamaan toisen henkilön tähän vauvan rooliin, koska persoonallisuushäiriöinen voi olla tässä äidin roolissa vain suhteessa toiseen henkilöön, joka on asetettu vauvan rooliin. Tämän psyykenrakenteen vuoksi persoonallisuushäiriöiset hakeutuvat mielellään hoitoalalle.
Ongelmana tässä persoonallisuushäiriössä on se, että persoonallisuushäiriöinen pyrkii esiintymään äitinään siten, kuin vauvana koki äitinsä trauman hetkellä. Tämä trauman hetki on liittynyt siihen, että hän on vauvana ollut täysin avuton suhteessa kaikkivoipaiseen äitiinsä. Hoitajana persoonallisuushäiriöinen saattaakin siis toistaa tätä traumaattista tilannetta siten, että hän äidin roolissa, hoitajana, aiheuttaa kestämättömän traumaattisen tilanteen vauvan rooliin asetetulle potilaalle. Potilaan surmaaminen näin ollen symboloi hänen vauvana kokemaansa traumaattista tilannetta.
Surmatessaan potilaan persoonallisuushäiriöinen tuntee itsensä samalla tavalla kaikkivoipaiseksi, kuin hän vauvana koki äitinsä ja tämä tuottaa persoonallisuushäiriöiselle seksuaalisen tyydytyksen. Jotkut potilaita surmanneet hoitajat ovat myöntäneet, että heidän motiivinsa on ollut seksuaalinen ja, että he ovat masturboineet potilaan tehdessä kuolemaa.

Vastaavanlaisia persoonallisuuksia meillä istuu mm. Elinkeinoelämän Keskusliitossa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Lily O.
Alibin satunnaislukija
Viestit: 131
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 3:28 pm

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja Lily O. » Ke Joulu 04, 2019 9:58 pm

Voisin kuvitella, että useita on menehtynyt aspiroituaan ja tästä seuranneeseen keuhkokuumeeseen ja kuolemaan.
Todella monella potilaalla on vaikeita nielemisvaikeuksia ja vaikka kuinka varovasti avustaisi syömisessä ja juomisessa, aspiraation riski on suuri ja usein potilas jotain vetää huolellisuudesta huolimatta keuhkoihinsa. Sille ei vain voi mitään, koska nielemiseen ei vain voi vaikuttaa.

Lisäksi heillä on usein hoidonrajaus, eli minkäänlaisia peg-letkuja ei laitella. Papereissa on lääkärin huomio nielemisvaikeuksista.

Tällöin on äärimmäisen helppoa syöttää ja juottaa potilas hengiltä, joko tukehtuu tai saa keuhkokuumeen. Toki keuhkokuumeeseen lähtee antibiootit, mutta aina ne ei auta.
Tämä kirjataan luonnolliseen kuolemaan.

Kaikki nämä kuolemat eivät ole tahallisia vaan luonnollisia, mutta huolimattomuudella ja tarkoituksella tämä on ns. helppo ja huomaamaton tapa.

Avatar
TiiaStiina
Komisaario Köster
Viestit: 1815
Liittynyt: Ma Elo 16, 2010 12:09 am

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja TiiaStiina » Ke Joulu 04, 2019 10:54 pm

Lily O. kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 9:58 pm

Tällöin on äärimmäisen helppoa syöttää ja juottaa potilas hengiltä, joko tukehtuu tai saa keuhkokuumeen.
Jos omainen havaitsee aggressiivisen hoitajan tahallaan aiheuttamia vaaratilanteita, joko omin silmin tai potilaan kerrottua asiasta, kenen puoleen kääntyminen tehoaisi nopeimmin tai tehoaisi ylipäätään? Ainoa reaktio minkä sellaisella puheella voi saada aikaan on, että hoitajilla on kiire / havainto on väärä / on törkeää väittää jotain sellaista.

dazu
Hercule Poirot
Viestit: 2243
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Joulu 04, 2019 11:23 pm

Ennen, noin vuosina 1975-2005 oli terveyskeskuksissa yleisenä tapana pitää talvipakkasilla ikkunoita auki vanhusten osastoilla, niin keuhkokuume vapautti sairaalapaikkoja uusille potilaille. Näin toimittiin ainakin Vammalan ja Nokian terveyskeskuksissa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Lily O.
Alibin satunnaislukija
Viestit: 131
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 3:28 pm

Re: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta

Viesti Kirjoittaja Lily O. » To Joulu 05, 2019 2:32 pm

TiiaStiina kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 10:54 pm
Lily O. kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 9:58 pm

Tällöin on äärimmäisen helppoa syöttää ja juottaa potilas hengiltä, joko tukehtuu tai saa keuhkokuumeen.
Jos omainen havaitsee aggressiivisen hoitajan tahallaan aiheuttamia vaaratilanteita, joko omin silmin tai potilaan kerrottua asiasta, kenen puoleen kääntyminen tehoaisi nopeimmin tai tehoaisi ylipäätään? Ainoa reaktio minkä sellaisella puheella voi saada aikaan on, että hoitajilla on kiire / havainto on väärä / on törkeää väittää jotain sellaista.
Riippuen vaaratilanteesta, mutta jos kokisin, että omaistani kohdeltaisiin huonosti, veisin asian suoraan lähiesimielle (osaston johtaja) ja sitten siitä portaittain eteenpäin, jos kokisin, ettei asialle mitään. On myös aina potilasasiamies, joka antaa ohjeita, mutta hän ei ota kantaa mahdollisiin hoitovirheihiin, taudinmääritykseen tai hoitoon eikä myöskään tulkitse potilasasiakirjoja.
Jos kokee aina vain, ettei ole tyytyväinen, hakisin uutta paikkaa.
Jos haluat lukea potilasasiakirjoja, sinun täytyy saada siihen kirjallinen tai suullinen (toki kirjallinen aina parempi) lupa potilaalta ja jos siihen ei ole mahdollisuutta, sinun täytyy erikseen anoa siihen lupa. Et voi esimerkiksi mennä pyytämään lääkärinlausuntoja vain niin, että sanot, että tuo meidän Liisa lupasi.

Mutta mitä tuohon nielemiseen tulee, niin se on usein asia, joka tulee monen sairauden edetessä ja siihen ei pysty juuri vaikuttamaan, siitä voidaan koittaa tehdä mahdollisimman helppoa (sakeutetut juomat, pehmeä ruoka, kylmä ruoka jne). On myös ns. hiljaista aspiraatiota, joka on sitä, ettei potilas edes yski syödessään ja juodessaan, mutta aspiroi silti. Jokainen yskiminen syödessä ei siis johdu liian hätäisestä hoitajasta tai väärästä ruoasta, vaan yksinkertaisesti siitä, ettei ihminen enää kykene nielemään. Esimerkiksi alzheimer on niitä sairauksia, että ihminen vain ei enää yksinkertaisesti osaa syödä.

Jos nielun automaattiset suojarefleksit eivät toimi, kulkeutuu nieltävä henkitorveen ja tätä kutsutaan aspriaatioksi. Tällöin potilaalla on dysfagia eli nielemisvaikeuksia.

Jos potilas on siirretty palliatiiviseen hoitoon, voi siellä on hoidonrajauksissa esimerkiksi sairaalasiirrot, iv-nesteytys, toisilla on myös iv-antibiootti.

Jos omainen on palliatiivisessa hoidossa, kannattaa tutustua siihen ja erityisesti siihen mitä se sisältää, mitä ei sisällä ja miksi, koska myöhemmin se voi auttaa ymmärtämään enemmän asioita.

Vastaa Viestiin