Prosessin käyttö rangaistuksena

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Prosessin käyttö rangaistuksena

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Olen huolestunut siitä, että Suomessa tunnutaan enenevässä määrin käyttävän oikeudellisia prosesseja rankaisemisen keinona. Tämä jos mikä on oikeusvaltioperiaatteen vastaista ja tuo mieleen lähinnä Stalinin ajan poliittiset oikeudenkäynnit ja 1940 - 1950-luvun kommunistivainot Yhdysvalloissa. Kehittyvissä maissa (lue: kehitysmaadiktatuureissa) tällainen menettely on ollut yleinen käytäntö ei-toivottujen käytäntöjen ja mielipiteiden karsimisessa, vaikka ne eivät sinällään olisi voimassa olevan lain vastaisia.

Menettelyä tukee yksittäisten poliisimiesten (vielä virallinen termi) ja syyttäjien toiminta, jossa erikseen pyydetään puhtaiden asianomistajarikosten oletettuja uhreja - vailla oikeusaseman määrittelyä - tekemään rikosilmoituksia tiettyä tahoa vastaan, tai nostetaan suoraan syyte vähäisestä oletetusta rikkomuksesta erittäin ankaran syyteluokan mukaisesti. Vähäinen yksittäisten henkilöiden "kunniaan" kohdistuva rikos muuttuu syytteessä sotarikokseksi tai rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Oma lukunsa ovat perättömät ilmiannot, jotka johtavat aluksi virainomaisprosessiin ja jatkossa mahdollisesti rikosprosessiin, vaikka väitteillä ei olisi oikeudessa lopulta painoarvoa. Siitä huolimatta perättömätkin ilmoitukset menevät vauhdilla eteenpäin jonnekin asti aiheuttaen suuria ongelmia uhreilleen. Ja prosessiin joutumisestahan ei saa korvausta, ellei joudu vapauden menettämiseen liittyvien pakkokeinojen kohteeksi.

Yksittäisen kansalaisen osalta prosessin käyttö rangaistusmuotona on aina katastrofi. Väitteet "rikoksesta" jostain kumman syystä leviävät mediaan kuin kulovalkea. Työn tekeminen tai yrittäjänä toimiminen muuttuu mahdottomaksi, eikä edes vapauttava tuomio pysty korvaamaan menetyksiä tai maineen likaantumista. Ei savua ilman tulta, sanoo typerä kansan"viisaus"... Tavalliselle pulliaiselle on mahdottomuus alkaa valittamaan ja käräjöimään, koska seuraavan oikeusasteen tulkinta on valitettavasti lottoarvontaan verrattava tapahtuma, ja kulut siitä menevät usein valittajan maksettaviksi. On myös syytä muistaa, että poliittisen mielipiteen ollessa taustalla voi käräjäoikeus lautamieskokoonpanossa olla varsinkin pienillä paikkakunnilla puhtaasti poliittinen tuomioistuin, sillä lautamiehet valitaan poliittisten voimasuhteiden mukaisesti. Ylempien oikeusasteiden osalta poliittisuus on kätketympää, mutta ajoittain nähtävissä.

Moni voi hyväksyä linjan nyt, mutta jopa näennäisdemokratiassa se voi jossain vaiheessa muuttua aivan päinvastaiseksi. Vallan kolmijako-oppi on järjestelmässä rikki, mutta en pysty sanomaan miten sen voisi korjata.

Ymmärrän hyvin esitutkinnassa pakkokeinojen käynnistämiseen tarkoitetut periaatteet "on syytä epäillä" ja "todennäköisin syin". Ei näistä ole syytä luopua. Ne eivät kuitenkaan saisi muuttua viranomaisten toimesta termeiksi "kuulemani väitteen mukaan" ja "mielestäni".

Oma ongelmansa on se, että tietyt nyky-yhteiskunnan kannalta yksilölle välttämättömät instanssit - kuten pankit - voivat lainsäädäntöä väljästi tulkiten vaikeuttaa yksilön toimeentuloa ja omaisuuden hallintaa esimerkiksi "rahanpesuepäilyn"" perusteella. Tässä pankit hakevat vain suojaa itselleen, eikä tilien jäädyttämiselle tarvitse olla todellista oikeudellista perustetta. Tällä en todellakaan tarkoita todetun tai epäillyn rikoshyödyn jäädyttämistä, vaan omavaltaista puuttumista lailliseen yksityisomistukseen. Suomen kova kiire luopua käteisrahasta tuntuu tukevan tätä pankkien "itsevalvontaa", joka kohdistuu pahimmillaan kansalaista ja yksityisomistuksen turvaa vastaan.

Oikeudenkäynnin venyessä keskeneräiset ja vailla lainvoimaa olevat asiat näkyvät myös viranomaisrekistereissä, vaikka ne olisivat täysin perusteettomia. Jo syytteeseen joutuminen kirjautuu, eikä sitä ainakaan ennen voinut rekisteriotteista erottaa tuomiosta. Tämä vaikuttaa suoraan eräisiin "harkinnanvaraisiin" kansalaisoikeuksiin, kuten aseluvat. Toivottavasti asia on muuttunut siitä, kun itse jouduin näitä otteita työssäni tulkitsemaan...

Edit: Prosessilla tarkoitan tässä kaikkea sitä, mikä tapahtuu ennen tuomiota tai tuomioistuinkäsittelyä, eli rikosilmoitusta, syytettä ja oikeudenkäynnin esivalmisteluita, sekä ennen tuomion julistamista (tai julistamatta jättämistä) pidettyjä istuntoja seurannaisvaikutuksineen.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.
ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Prosessin käyttö rangaistuksena

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Mikä on tämä syytteiden rekisteri jossa ne näyttää tuomioilta?
Vastaa Viestiin