KKO: Rikollista ei voi luovuttaa Romaniaan, koska vankilaolot ovat huonot

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6413
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

KKO: Rikollista ei voi luovuttaa Romaniaan, koska vankilaolot ovat huonot

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Maalis 18, 2020 9:23 am

MTV kirjoitti:https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kor ... ni/7764004

Korkein oikeus kielsi luovuttamasta rikollista Suomesta – selli Romaniassa olisi liian pieni


Korkein oikeus (KKO) katsoi tiistaina ennakkopäätöksessään, että paikalliset vankilaolot olivat este rikoksentekijän luovuttamiselle Romaniaan suorittamaan vankeusrangaistustaan.

Syyttäjä oli eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella pyytänyt, että Romanian kansalainen luovutetaan kotimaahansa. Henkilö oli tuomittu Romaniassa neljän vuoden vankeuteen.


Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt luovuttamispyynnön, eikä KKO muuttanut ratkaisua. Selvityksen mukaan henkilö todennäköisesti suorittaisi osan rangaistuksestaan vankilassa, jossa henkilökohtainen tila oli vähemmän kuin kolme neliömetriä.

– KKO katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Romanian viranomaisten selvityksestä ilmenevät vankeusolosuhteet loivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön perusteella vahvan olettaman ihmisoikeusloukkauksesta.

Näin siitä huolimatta, että kyseisessä vankilassa sellien ovia pidetään päivisin auki eikä selleissä ole välttämättä oltava kuin öisin.
Tässä kuukautta aiemmin julkaistu uutinen aiheesta:
Ilta-Sanomat kirjoitti:https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006409193.html

Poliisi nappasi viisi vuotta vankilaa pakoilleen romanialaismiehen Suomessa – liian pieni selli pelasti varkaan jo kolmannen kerran


Julkaistu: 16.2. 7:28

Helsingin käräjäoikeus ei luovuttanut etsintäkuulutettua miestä Romaniaan maan huonojen vankilaolosuhteiden takia. Hänen kohtalonsa on täysin auki.

26-VUOTIAS romanialaismies on vältellyt lain kouraa jo viiden vuoden ajan. Hänet tuomittiin Romaniassa 4 vuoden vankeusrangaistukseen, josta hän ei ole istunut päivääkään. Mies on ollut pakoreissulla.

Niinpä Romanian viranomaiset laativat miehestä eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Hänen tekemänsä rikos vastaa Suomen lainsäädännön mukaan törkeää varkautta.

Mies jäi Tanskassa ja Hollannissa kiinni vuonna 2017, mutta kummankin maan viranomaiset päättivät, ettei miestä voida luovuttaa Romaniaan maan huonojen vankilaolosuhteiden takia. Mies poistettiin kummastakin maasta.

Oman ilmoituksensa mukaan romanialaismies saapui Suomeen vuonna 2018. Miehellä ei ole perhettä, työpaikkaa eikä vakituista asuntoa. Hän jäi omaisuusrikoksen yrityksestä kiinni, ja hänet passitettiin tutkintavankeuteen viime vuoden syksyllä.

MIES tuomittiin 70 päivän ehdolliseen vankeuteen. Tutkintavankeuden päätteeksi mies otettiin säilöön eurooppalaisen pidätysmääräyksen takia. Romaniassa oltiin jo siinä toivossa, että mies saataisiin vihdoin kotimaahansa suorittamaan neljän vuoden vankeusrangaistustaan.

Koska miehestä oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys, oikeuden piti päättää siitä, voidaanko hänet luovuttaa Suomesta toiseen EU-valtioon, eli tässä tapauksessa Romaniaan. Miehen luovuttamista toiseen valtioon esitti syyttäjä.

Mies vastusti luovuttamistaan.

MIES oli sitä mieltä, että hän joutuisi oleskelemaan Romaniassa vankilaolosuhteissa, joissa loukattaisiin hänen ihmisarvoaan. Miehen mielestä hänen olonsa olisivat myös epäinhimilliset. Mies väitti, että hänen henkilökohtaiseen käyttöön varattu sellitila olisi liian pieni, eikä se vastaisi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) vaatimuksia.

EIT ja Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ovat kiinnittäneet toistuvasti huomiota Romanian vankilaolosuhteiden ongelmiin.


SUOMEN viranomaiset pyysivät Romanialta selvityksen miehen mahdollisista vankeusolosuhteista. Selvityksen jälkeen syyttäjä oli sitä mieltä, ettei miehen luovuttamiselle olisi ollut esteitä. Helsingin käräjäoikeus oli toista mieltä, eikä se suostunut miehen luovuttamiseen.

Romaniasta saadun selvityksen mukaan mies olisi kärsinyt rangaistuksensa kolmessa eri vankilassa. Mies olisi viettänyt kolme ensimmäistä viikkoa Rahova Bucarestin vankilassa, jossa hänelle olisi taattu kolmen neliömetrin minimivaatimukset täyttävä huone. Kyseisessä vankilassa ollaan niin sanotusti ”karanteenivaiheessa”, jossa vanki käy vankeusaikaisen ohjelmansa läpi. Tästä käräjäoikeudella ei ollut huomauttamista.

KARANTEENIVAIHEEN jälkeen mies olisi siirtynyt Galatin vankilaan, jossa hän olisi viettänyt vankeusajastaan ainakin 20 prosenttia. Galatin vankilasta vakuutettiin, että miehen sellissä olisi muun muassa riittävästi tilaa, lämmitys, luonnonvalo ja tuuletus. Käräjäoikeuden mielestä Romaniasta saatujen tietojen perusteella ei voitu suoraan päätellä ”selvää ihmisoikeusloukkausta”.

Käräjäoikeus suhtautui saamaansa selvitykseen kuitenkin kriittisesti. Käräjäoikeus viittasi esimerkiksi Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean laatimaan raporttiin viime vuodelta.

– Nämä tiedot viittaavat siihen tai vähintäänkin herättävät vakavan huolen siitä, etteivät olosuhteet Galatin vankilassa ole asianmukaiset, käräjäoikeus totesi.

Loppuajan, eli suurimman osan vankeudestaan mies olisi viettänyt Brailan vankilassa, jossa hänen sellitila olisi jäänyt alle 2 neliömetriin. Kyseisessä vankilassa sellien ovet kiinni vain öisin ja vangeilla on ”hyvät mahdollisuudet” käydä muun muassa kuntosalilla, kirkossa ja luokkahuoneessa.

Käräjäoikeuden mielestä ongelmaksi muodostui Brailan pieni sellitila.


– Vaikka selvityksen mukaan sellin ovet olisivat kiinni lähtökohtaisesti vain öisin, ei säilyttäminen näin pienissä tiloissa voida katsoa olevan vähäistä, satunnaista ja tilapäistä.

– Näin ollen käräjäoikeus katsoo, että vankilaolosuhteet eivät vastaa vankilaolosuhteille asetettuja vähimmäisvaatimuksia, käräjäoikeus totesi.

KÄRÄJÄOIKEUDEN mielestä vaarana oli siis, että miehen ihmisarvoa loukattaisiin romanialaisessa vankilassa, minkä takia häntä ei voida Romaniaan luovuttaa.

Mies pysyy yhä säilössä Kuopion vankilassa, kunnes ratkaisu jää lainvoimaiseksi tai korkein oikeus päättää toisin. Syyttäjä on hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.

Mikäli käräjäoikeuden keskiviikkona antama päätös jää lainvoimaiseksi, viranomaiset todennäköisesti poistavat miehen Suomesta ulkomaalaislain perusteella, ja hänen matkansa jatkuisi mahdollisesti muihin EU-maihin. Mutta ei todennäköisesti ainakaan romanialaiseen vankilaan.
Korkeimman oikeuden sivuilla voi lukea päätöstä tarkemmin: https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennak ... 92522.html


No, päätös on nyt sitten lainvoimainen. Mihinhän romanin kiertue jatkuu tänä koronaviruksen aikakautena? Jäänee kaiketi "kaikkien riemuksi" Suomeen.

Avatar
ajanpatina
Sammakkoprofessori
Viestit: 400
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 5:08 pm
Paikkakunta: Stadi

Re: KKO: Rikollista ei voi luovuttaa Romaniaan, koska vankilaolot ovat huonot

Viesti Kirjoittaja ajanpatina » Ke Maalis 18, 2020 11:15 am

Suomi on ollut viimeiset 30-vuotta ollut rikollisten paratiisi, josta kiitos presidentti Koivistolle, joka säädätti valtaan noustuaan ns. "herrojen suojelulait", minkä myötä koko rikoslaki liberalisoitiin. Sen myötä kriminaalit ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Aivan, kuten politiikot, virkamiehet ja "oikeusviranomaiset" etenkin etuoikeutettuna rahastajana. :evil:

Suomen Laki ja koko oikeuslaitos tulisi laittaa kiireesti täys remonttiin, mutta se on mahdotonta, sillä eihän tuomarit ja asianajajat halua "tappaa lypsävää lehmää", joka tekee heistä rikkaita. Vai kuka tietää kertoa, missä olisi köyhä tuomari tai asianajaja!? :roll: :?:

Kriminaalit ja nyt jo maahanmuuttajat ovat asianajajien ja tuomareiden suurimmat tulolähteet ja nimenomaan veronmaksajien piikkiin. Aivan samoin, kuten psykiatrit, lääkärit, terapeutit, apteekkarit rikastuvat "potilaistaan" veronmaksajien lompakosta. Holistit ja narkkarit ovat tuottoisa bisnes terveydenhuollossa sen ammattikunnalle, kuten kriminaalit "oikeuden" palvelijoille, jotka myivät OIKEUDEN yli 30 vuotta sitten markkinatalouden alttarille. Tärkeintä ei ole OIKEUS, eikä edes TERVEYS, vaan BISNES veronmaksajien kukkaroilla. :shock:

Niinpä niin. Noin 3000 vuotta sitten kuningas Salomon kirjoitti totuuden, joka pätee tänäkin päivänä, myös meillä Suomessa; "Katso, minä näin oikeuspaikan ja siellä istui vääryys." :shock:
Tottahan Salomonin sanat on. Sen voi jokainen nähdä päivittäin, kun avaa median, josta voi lukea "oikeuslaitoksemme" antamia tuomioita perusteluineen. :roll: :shock:
Mutta, kuten eräs tuomari totesi naureskellen, "Laki ja oikeus eivät suinkaan tarkoita samaa asiaa. Tapahtuessa lain täyttymyksen, se ei suinkaan tarkoita, että olisi tapahtunut oikeus. Laki ja oikeus ovat kaksi täysin eri asiaa." :shock:
Kunpa ymmärtäisimme tämän realityn elävästä elämästä, niin ymmärrämme sen jälkeen paremmin politiikkoja, virkamiehiä, psykiatriaa ja terveydenhuoltoa ja miksi maamme on tänä päivänä niin katastrofaalisessa tilassa, mitä on. :twisted:
Kaikella on aikansa.

Fire
Alibin kestotilaaja
Viestit: 326
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: KKO: Rikollista ei voi luovuttaa Romaniaan, koska vankilaolot ovat huonot

Viesti Kirjoittaja Fire » La Maalis 21, 2020 10:02 pm

Mitenköhän Romania voi olla EU:n jäsen jo 13 vuoden ajan jos siellä on Suomen oikeuslaitoksen mukaan niin huonot ihmisoikeuksia rikkovat oltavat ettei voi edes vankeja sinne luovuttaa?
"SKP perusti samoihin aikoihin Terijoen hallituksen jonka avustuksella Neuvostoliitto aloitti Talvisodan Suomea vastaan. SKP (Suomen Kommunistinen Puolue) on Suomen hallituksessa olevan Vasemmistoliiton edeltäjä."

Vastaa Viestiin