Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

poikani kirjoitti:
To Heinä 29, 2021 9:24 pm
Yle kirjoitti:– Tekisi mieli rikkoa paikkoja, lähteä kaduille protestoimaan, heittää polttopulloja, sytyttää tulipalo -- mitä tahansa, jotta viha pääsisi ulos, [verkkoinsinööri Shady] Rizk kuvailee tuntojaan AFP:lle.
Tuo kertoo niin paljon. Sen sijaan, että ihmiset esimerkiksi raivaisivat satama-aluetta talkootyönä, paikallisten geeniperimä saa aikaan vain impulssikontrollin menettämisen. Toivotonta sakkia.
Hmmm. Joo, vähän samanlaisia ajatuksia on minullekin tullut, kun olen lukenut juttuja Libanonista. Tietenkin on niin, että kun maassa korruptio jyllää rajusti, eikä esimerkiksi roskille ole oikein mitään laillisia säilytyspaikkoja, niin se lamaa ihmistenkin kykyä ja halua tehdä mitään. Silti minäkin ajattelen, että esimerkiksi satama-aluetta ja monia muitakin alueita olisi voitu raivata vaikka sitten talkoilla. Vaikka romulle ei olisi mitään paikkaa viedä, kyllä ne voisi ainakin kerätä kasoihin - mieluiten lajiteltuina (esim. puu, metalli, sekajäte).

Ainakin vuosikymmenen takaa löytyy juttuja, joissa kerrotaan Libanonin tuottavan jätettä selvästi enemmän kuin mitä se pystyy hoitamaan jätteenkäsittelyssään. Roskien polton nykyaikainen järjestelmä on kuitenkin ollut monissa maissa käytössä jo pitkään, joten jätteenpolton laitoksia olisi voitu Libanoniinkin rakentaa jo aikaa sitten. Pienellä maalla ei luonnollisestikaan ole aivan rajattomasti mahdollisuuksia säilöä jätteitä kaatopaikoille. Koska jätteen kertymisen hurja vauhti ja määrä on ollut tiedossa jo pitkään, olisi kuvitellut libanonilaisten pyrkivän vähentämään jätteen kertymistä (mm. pakkaukset, kestokassien käyttö muovipussien sijasta, kertakäyttöastioiden käytön vähentäminen, kestovaippailuun kannustaminen, biojätteen kierrätys) jo ajat sitten. Mutta kun ei ole tietenkään mitään sellaistakaan saatu aikaiseksi.

Esimerkiksi hedelmien ja muun biojätteen pinoaminen katujen varsille muiden roskien joukkoon on varsin kuvottavaa. Tietäähän sen, että noissa kasoissa viihtyvät mm. varikset, rotat ja muut pikkuystävät. Ajan myötä noista asutustenkin keskelle muodostuneista "kaatopaikoista" tullee väistämättä terveysongelmia. Hajuhaittoja niistä kuulemma on jo syntynyt paljon. Mukavaa varmaan asua tuollaisen roskapaikan lähellä ja pitää kodin ikkunoita auki.

Yksi pienehkö keino olisi, että jotkut bisneshenkiset porukat keräisivät tuolta biojätteitä tai perustaisivat roska-alueen lähelle biojätteen vastaanottopaikan. He sitten veisivät kuormat käsittelypaikkaan, jossa he voisivat kierrättää biojätteet mullaksi ja esimerkiksi valmistaa ruokahävikistä fermentointia apuna käyttäen luonnonmukaisia lannotteita. Kyseistä multaa ja lannoitteita he voisivat käyttää viljelyn apuna, sillä onhan noidenkin kaupunkien ympärillä maaseutua, missä sekä tuotetaan ruokaa myytäväksi että ylläpidetään keittiöpuutarhoja. Multaa ja luomulannoitteita riittäisi varmasti myyntiinkin. Vaikka siellä on bensa ja autojen varaosat vähissä, alueella on myös aasien ja hevosten vetäminä kulkevia kärryjä, joten sitä kautta logistiikkakin toimisi ainakin rajatun kokoisella alueella.

Lisäksi täytyy ihmetellä, miten ikuisen auringonpaisteen maassa ihmiset joutuvat kärvistelemään sähkökatkoista, jotka vievät sähkön niin jääkaapilta, ilmastointilaitteelta kuin kaikelta muultakin. Eikö vuoteen 2021 mennessä ole Libanoniin asti kantautunut tietoja aurinkoenergiasta? Maa ei ole kansainvälisessä kauppasaarrossa, joten aurinkoenergian talteenottoa varten tarvittavia välineitä voisi ostaa ulkomailta. Tosin nythän Libanonin valuutta on jo kokenut hyperinflaation ja monet ihmiset ovat menettäneet säästönsä. Mutta olihan sähkön suhteen ongelmia jo vuosikausia. Miksi libanonilaiset ihmiset eivät vaikuta ryhtyneen omakohtaisiin valmisteluihin ja selviytymistoimiin jo aikaa sitten? Ilmeisesti heidän mielestään ainoa hyvä vaihtoehto on muuttaa ulkomaille. Esimerkiksi Etelä-Ruotsissa vaikuttava Ali Khanin -klaani on muuttanut Ruotsiin nimenomaan Libanonista. Kyseisestä suvusta voi lukea esimerkiksi Suomenuutiset.fi-sivustolla julkaistun lyhyen uutisen: Päämies johtaa mafiaa moskeijasta – melkein koko Ali Khanin suku poliisin kirjoissa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Solttuetsivä
Axel Foley
Viestit: 2406
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Libanon on ollut aikaisemmin täysin Syyrian kontrolloima vasallivaltio.
Syyrian sota on vienyt Syyrian sotilaallisen ja taloudellisen voiman, ja se näkyy heti vasallivaltiossa.
Etelä-Libanon oli pitkään Isrealin turvavyöhyke, Isreal miehitti apunaan kristittyjen SLA (=South Lebanon Army)

Ilman Syyrian apua Libanon ajautui nopeasti syvään monttuun josta ei ole paluuta.
Korruptio on maan tapa ja päättäjät vie kansan rahat omiin taskuihinsa.
Mikään ei maassa pelaa ja jos johonkin satsataan niin kulut on valtavat johtuen korruptiosta.
Sitten minkäänlaista ylläpitoa ei ole kun johonkin on satsattu ja kaikki rapistuu nopeasti.
Maaseudut ja Etelä-Libanon elää vielä kuin 1700- tai 1800-luvulla.

Libanon on vielä tyhjiö, mutta kohta tuo tyhjiö tulee täyttymään.
Iran yrittää Hezbollahia tukien ottaa maan hallintaan, mutta esimerkiksi Saudi-Arabialle tuo ei käy.
Ja Israel tuohon puuttuu kun Iran tarpeeksi ärsyttää Israelia.

Uskoisin, että vielä lähivuosina Israel miehittää koko Libanonin, tai ainakin osan maata.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

En ole kovin tarkasti Libanonin tilanteeseen tutustunut enkä perehtynyt, mutta onhan se kiinnostava alue. Se että Libanonia on kutsuttu Lähi-Idän mallimaaksi kuulostaa minusta jotenkin irvokkaalta. En oikein näe siinä mallimaan tunnuspiirteitä, vaikka tietenkin Lähi-Itä alueena on sen verran hankala, ettei välttämättä niin paljon vaadita jotta voi olla sillä alueella mallivaltio. Jotenkin ne mallimaa-puheet haiskahtavat tarkoitushakuisilta - ja erityisesti tiettyjen länsimaiden intresseihin sopivilta - puheilta. Libanonia voi esimerkiksi katsoa maana, joka on muihin alueen maihin verrattuna hyvinkin liberaali maa (etenkin jos Israelia ei lasketa). Libanon on vähän sellainen Onnelan näköinen paikka, missä shiiat, sunnit ja kristityt elävät sulassa sovussa keskenään. Paitsi etteivät juuri taida keskenään elää, vaan omilla alueillaan. Politiikankin ovat jakaneet keskenään sulle-mulle-sulle-mulle -taktiikalla, minkä vuoksi eivät nyt sitten saa mitään päätöksiä tehtyä. Jos katsotaan pelkkiä ns. hyviä asioita, niin valtiohan on kuin kansojen sekoittamisesta märkiä unia näkevien salaliittolaisten ihannevaltio. Paradoksaalisesti Libanon on nykyään nimenomaan sellainen romahtanut valtio, joksi esimerkiksi Ruotsin on ennustettu/pelätty muuttuvan (mm. massamaahanmuuton ja siitä seuranneiden ilmiöiden seurauksena).

Solttuetsivä ihan ansiokkaasti selvitti Libanonin taustoja suhteessa Syyriaan, Iraniin ja Israeliin, mutta kyllä Libanonin historiasta puhuttaessa pitäisi mainita myös esimerkiksi Ranska, Turkki ja Britannia. Kun Libanonin historiaa yhtään lukee, niin kyllähän siellä on monenlaista porukkaa aikojen kuluessa asunut, eikä niiden ryhmien välillä välttämättä mitään kummoista yhteenkuuluvaisuutta ole. Perusta nyt sitten sellaisella porukalla toimiva valtio :? Vaikka Libanonia monissa eri yhteyksissä kehutaan, ei ole ollenkaan hankala uskoa, etteikö maaseudulla voitaisi elää esimerkiksi 1700-luvun elämää.

Libanonilaisia rikollisia on paljon levinnyt ympäri maailmaa - Suomeenkin. Mainitsin jo Ruotsissa (sekä Saksassa) vaikuttavan Ali Khanin klaanin, mutta osaavat ne kristitytkin. Omien kokemusteni mukaan libanonilaisilla ei ole mikään hirveän hyvä maine maailmalla - ainakaan länsimaissa. Libanonilaisiahan on työperäisinä maahanmuuttajina paljon myös arabimaissa, mutta heistä en niin tiedä. Länsimaista tiedän libanonilaisia, jotka toimivat palkansaajina tai yrittäjinä, mutta aktiivisuudesta huolimatta muilla ihmisillä on usein negatiivinen suhtautuminen kyseisiin libanonilaisiin. Kyseiset länteen muuttaneet libanonilaiset ovat yleeensä kristittyjä libanonilaisia kristinuskoisissa länsimaissa. Jotenkin vaan libanonilaiset ovat onnistuneet kusettamaan niin monia ja monissa paikoissa, että ajan kuluessa asenteet vähän kaikkia libanonilaisia kohtaan ovat muuttuneet negatiivisiksi, vaikka aluksi olisivat olleet ihan hyvin suvaittuja. Jotenkin tuntuu, että senkään maan asukkaat eivät ole kovin fiksusti pelanneet korttejaan tulevaisuuden kannalta. Todellista oman maan "brändäämistä" lähteä porukalle ulkomaille sikailemaan sen lisäksi, että p@sk00 oman maansa :?
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Varvikello
Poliisikoira Rex
Viestit: 264
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 11:26 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

Tuolla pallonkantilla on se uskonto niin tärkeää. Saudit voi tehdä mitä lystää kun istuvat öljylähteen päällä.
Kakarana kun katselin uutisia, aina oli beirutissa tai teheranissa pommitettu. Irankin oli melko äskettäin vapaa maa jossa sai naiset näyttää naisilta, länteen oltiin kallellaan ja kaikkiaan, täältä katsoen leppoisaa eloa kuten meilläpäinkin. Sitten vedettiin rätti päähän ja pakotettiin naiset pukeutumaan säkkiin. Tuntuu ettei teokratia ainakaan toimi.

Solttuetsivä
Axel Foley
Viestit: 2406
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Libanonia pidetään mallimaana ja joskus sanotaan Lähi-Idän kasinoiden keskukseksi.
Tuo on 1960 ja 1970-lukua.

Maa on romahatanut, pitkä sisällissota, sota Israelin kanssa, Syyrian romahdus.

Poliittinen järjestelmä on aivan älytön.
Kiintiöt on jaettu etukäteen.
Libanonin perustuslaki sanoo:
- Presidentin on oltava kristitty (maroniittikristitty)
- Pääministerin on oltava sunnimuslimi
- Parlamentin puhemiehen on oltava siiamuslimi
- Eduskunnan apulaispuhemiehen on oltava ortodoksikristitty

- Parlamentti valitaan uskonnollisten väestöryhmien kiintiöiden mukaan.
Politiikassa vaikutusvaltaiset, rikkaat perheet käyttävät valtaa, ja usein ehdokkaina ei edes ole muita kun vaikutusvaltaisten perheiden jäseniä.

Eri uskonnolliset väestöryhmät asuvat eri alueilla.
Beirut on eri asuinalueet eri uskontoryhmillä.
Etelä-Libanonissalin joka kylä ja asutuskeskus on oman väestöryhmän asuttama.
Siiamuslimeilla on omat kylät, sunnimuslimeilla omansa. kristityilla on omat kylät ja asuinalueet.
Sitten on vielä jäljellä paimentolaisia(beduiineja) jotka liikkuvat omilla alueillaan.
Isoja keskittymiä on palestiinalaisten alueet. Puhutaan palestiinalaispakolaisleireistä. Ja palestiinalaisia on paljon.
Palestiinalaisilla ei ole oikeastaan minkäänlaisia oikeuksia, Monet ammatitkin on kiellettyjä palestiinalaisilta.

Hienoja maisemia ja vanhaa kivikasaa (entisiä linnoja) maasta löytyy.
Mutta LIbanonista voisi vitsillä sanoa (eikä edes ole vitsi), maassa on kaksi kaatopaikkaa:
tien oikea puoli ja tien vasen puoli.

Esimerkki hienosta kivikasasta:
Beaufortin linna on ristiretkeläisten rakentama linna.
Beaufort Castle, Lebanon, https://en.wikipedia.org/wiki/Beaufort_Castle,_Lebanon
Oli kaytössä sotilaallisesti vielä 2000-luvullakin kun Israel miehitti aluetta.
Linnassa käytiin 1982 sodassa kuuluisa taistelu kun Israelin kommandot valloitti linna Jasser Arafatin palestiinalasijoukuilta.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

^ Solttuetsivälle kiitoksia Libanonin hallinnollisen rakenteen ja eri uskonnollisten ryhmien välisten suhteiden selvittämisestä. Tuollainen etnis-uskonnollinen tilkkutäkkihän se Libanon on. Minun ja monen muunkin mielestä Libanon on rakennettu juoksuhiekalle muun muassa tuon poliittisen järjestelmän vuoksi. En yksinkertaisesti pysty kuvittelemaan, että noin jäykälle ja järjettömälle perustalle luotu hallintojärjestelmä kykenisi kehittämään toimivan sekä eteenpäin kehittyvän nykyaikaisen yhteiskunnan.

Se nimittäin on juuri niinkuin Solttuetsivä totesi, että Libanonin hallinto makaa tiettyjen sukujen ja nimenomaan maan vauraimpien miesten käsissä. Ei tietenkään ole yllätys, että kyseiset miehet, perheensä ja sukunsa ovat vaurastuneet vuosikymmenten kuluessa. Samaan aikaan muu osa Libanonin kansasta on köyhtynyt, kurjistunut ja monin tavoin taantunut. Kansan inhimillistä pääomaa (mm. koulutus, ammatilliset tietotaidot, yleissivistys, yhteiskunnallinen ymmärrys, terveystieto, yrittäjyystaidot) ei kehitetä tasaisesti, eikä kansan alimmat kerrokset enää edes yritä parantaa mahdollisuuksiaan, kun elämä on sukupolvesta toiseen selviytymistä päivästä toiseen. Libanonissa on kyllä arabimaaksi melko hyvinkin koulutettua väestöä, mutta he tuppaavat olemaan vallankahvassa olevien perheiden ja sukujen jäseniä. Kyseessä on siis eräänlainen itseään ylläpitävä ja vahvistava yhteiskunnallinen kastijärjestelmä. Etuoikeutetut keskittyvät huolehtimana omista rikkauksistaan ja etuoikeuksistaan, mutta samalla he myös estävät oman maansa kehittymisen ja vakautumisen. Tuloksena on tietysti lopulta se, että ne etuoikeutetutkin joutuvat kärsimään seurauksista. Mutta enpä tiedä, katkeaako kyseinen järjettömyyden kierre koskaan...

Viikko sitten Beirutissa sattui ja tapahtui taas kerran...

Beirut lokakuu 2021.jpg
Beirut lokakuu 2021.jpg (248.92 KiB) Katsottu 1303 kertaa


14.10.2021
https://yle.fi/uutiset/3-12145060

Libanon puhkesi jälleen väkivaltaisuuksiin – ainakin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui Beirutin ammuskelussa

Libanonin pääkaupungin Beirutin kaduille tuli torstai-iltapäivänä täysi kaaos, kun shiiamuslimien mielenosoitus muuttui ammuskeluksi kristittyjen kanssa.

Libanonin eri väestöryhmien välinen jännite on purkautunut jälleen kerran väkivaltaisesti. Shiiamuslimien Hizbollah- ja Amal-ryhmittyvät lähtivät torstaina pääkaupungin Beirutin kaduille osoittamaan mieltään tuomari Tarek Bitaria vastaan, joka vastaa viime vuonna sattuneen satamaräjähdyksen tutkinnasta. Tuhoisassa räjähdyksessä sai surmansa yli 200 ihmistä.

Kun mielenosoittajat kulkivat kristittyjen alueen läpi, alkoi ammuskelu. Muslimilähteiden mukaan kristityt tarkka-ampujat ampuivat katoilta ihmisjoukkoon. Kristittyjen Libanonilaiset voimat -puolue kiisti osuutensa väkivaltaisuuksiin.

"Pieni sisällissota"

Useita tunteja kestänyt laukaustenvaihto päättyi vasta kun armeija lähetti sotilaat ja panssarit kaduille. Ainakin kuusi ihmistä ehti kuolla ja noin 30 loukkaantua.

– Se oli kuin pieni sisällissota, kuvaili Beirutin keskustassa kaaoksen keskelle jäänyt mies.

Samoilla linjoilla oli Libanonin presidentti Michel Aoun, joka vakuutti televisiopuheessaan, että väkivaltaan osallistuneet joutuvat vastaamaan teoistaan oikeuden edessä.

– Tilanne on kestämätön, kun libanonilaiset kilpakumppanit jälleen käyttävät aseita vuoropuhelun välineinä, presidentti Aoun sanoi.

Libanonissa käytiin verinen sisällissota vuosina 1975-1990. Sittemmin Libanon on kärsinyt pahoista talousvaikeuksista ja poliittisesta epävakaudesta.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Solttuetsivä kirjoitti:
To Heinä 29, 2021 11:57 pm
Libanon on ollut aikaisemmin täysin Syyrian kontrolloima vasallivaltio.
Toisaalta Libanonin pankkisektori on tarjonnut veroparatiisipalveluita ja ilmeisesti muitakin "pankkisalaisuuden" sisältäviä palveluita nimenomaan arabimaille. Myös Libanonin tärkeimmät kumppanit ovat olleet ja ovat edelleen arabivaltioita. Ei Libanon siis pelkästään Syyrian kontrollissa ole ollut - ainakaan taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Joku myös väitti Libanonin pankkisektori toimi vain 1960- ja 1970-luvuilla. Silloin oli todellakin kukoistuskausi, mutta esimerkiksi vuonna 2020 Libanon sijoittui veroparatiisivaltioiden listalla sijalle 26. Ei siis edes kymmenen likaisimman maan joukkoon, mutta ei listan häntäpäähänkään. Vielä 2010-luvulla Libanon sijoittui huomattavasti korkeammalle tällä kyseenalaisella listalla.

Alla on on kiinnostava Hesarin uutinen vuodelta 2006. Se osoittaa, että Libanonin ulkopolitiikka on melkoisen mielenkiintoista.

27.7.2006
https://www.hs.fi/talous/art-2000004413531.html

Saudi-Arabian kuningas toimii Libanonin talouden takuumiehenä

Libanon on saanut pitkäaikaiselta tukijaltaan rahaa yli miljardi euroa

Saudi-Arabian kuninkaan Abdullahin yhteensä yli miljardin euron rahallinen tuki pitää yllä sodan runteleman Libanonin taloutta.

Adbullah siirsi tiistaina miljardi dollaria eli noin 800 miljoonaa euroa Libanonin keskuspankin tilille.

Samana päivänä Adbullah ilmoitti lahjoittavansa Libanonille 500 miljoonaa dollaria eli 395 miljoonaa euroa maan jälleenrakentamiseen.

Saudi-Arabian viestimistä tai viranomaisilta ei selvinnyt, ovatko rahansiirrot nimenomaan lahjoituksia vai lainoja.

SAUDI-ARABIAN TUKI lievittää Libanonin puntaan kohdistuvaa painetta, Shuaa Capital-investointipankin johtaja Haissam Arabi totesi uutistoimisto Reutersille.

"Libanonin infrastrutuuri on kärsinyt [1,6 miljardin euron] vauriot. Tämä todistaa, että Saudi-Arabia on Libanonin liittolainen", Arabi sanoi.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejämaa. Se on tukenut Libanonia poliittisesti ja taloudellisesti sen jälkeen, kun Libanonin 15 vuotta kestänyt sisällissota päättyi vuonna 1990.

Sota päättyi Saudi-Arabian Taifissa allekirjoitettuun rauhansopimukseen.

Libanonin runsas vuosi sitten murhattu pääministeri Rafik Hariri oli myös Saudi-Arabian kansalainen. Hän johti maan jälleenrakentamista.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's arvioi keskiviikkona, että Abdullahin rahallinen tuki pitää yllä Libanonin luottoluokitusta.

"Tämä on merkki Saudi-Arabian kuningaskunnan solidaarisuudesta Libanonia kohtaan", Standard & Poor's totesi tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan lahjoitukset kertovat, että Saudi-Arabia on valmis toimimaan eräänlaisena Libanonin talouden ja pankkijärjestelmän takuumiehenä.

Libanonin valtionlainojen luokitus on nyt B-, eli Libanon on niin sanotusti roskalainaluokassa. Sillä on matkaa kuusi pykälää sijoituskelpoiseen luottoluokitukseen.

Standard & Poor's laittoi Libanonin luottoluokituksen tarkkailuun kielteisten lähiajan näkymien takia heinäkuun 13. päivänä.

LIBANONIN TALOUS toimii pitkälti dollarin varassa. Maan asukkaat ovat tottuneet säilyttämään rahansa kansainvälisissä varantovaluutoissa.

Kun Israelin iskut maalta, mereltä ja ilmasta ovat jatkuneet, maan asukkaat ovat kiirehtineet vaihtamaan Libanonin puntia Yhdysvaltain dollareiksi, mikä on asettanut punnan kovaan paineeseen.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Libanon on ajautunut äärimmäiseen synkkyyteen, eikä menestyksestä ole enää juuri mitään jäljellä. Tutun tuttu tuli sieltä syksyllä ja kertoi, että monella ennen keskiluokkaan kuuluneella on ruoasta pula ja tuho alkoi jo vuosia ennen räjähdystä, kiihtyi -19 poliittisen kriisin, sitten lisää koronan takia. Töitä ei ole, eikä vaikuta ihan heti tulevankaan. Korruptiokin vaatii edes jollain tavalla toimivaa yhteiskuntaa ja jonkilaista tuotantoa, vaikka toki voidaan kaapia kerma kv-avustuksista.

Libanonista on tulossa kuulemani mukaan myös yksi huumeentuottajamaa lisää, vaikka on se sitä ollut aiemminkin ja maatalousmaa on laitettu kasvamaan korkeamman tuoton kasveja, jos on kyennyt tätä tavalla tai toisella ilman rangaistusta tekemään. Suhteet ja lahjukset paransivat mahdollisuuksia.

Doc tilanteesta 2021:
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

OAK:lle kiitoksia dokumenttivinkistä. Yritän aina joskus kurkkia Al-Jazeeran tarjontaa. En toki siihen mediaan sokeana luota kuten ei juuri mihinkään muuhunkaan mediaan, mutta siksi juuri onkin kiinnostava vertailla eri medioiden näkökulmia - sikäli kuin aikaa on.

Alla on Ylen juttu marraskuulta 2021. Sekin osoittaa, miten sekava Libanonin tilanne on ja miten monet Arabiliiton maat ovat siinä osallisina tavalla tai toisella.

10.11.2021
https://yle.fi/uutiset/3-12181832

Saudi-Arabia pisti konkurssikypsän Libanonin taas polvilleen – lopetti kaiken tavaratuonnin Libanonista yhden toimittajan kommentin takia

Libanonin tiedotusministeri tuki viihdeohjelmassa Jemenin huthikapinallisia ja sanoi heillä olevan oikeus puolustaa itseään Saudi-Arabian pommituksia vastaan.

Vajaat kaksi kuukautta virassa ollut pääministeri Najib Mikatin johtama Libanonin hallitus on jo liki toimintakyvytön. Syynä on hallituksen viestintäministerin George Kordahin aiempi ura kuuluisana tv-toimittajana ja aiemmin nauhoitettu, Jemeniä koskeva lausunto.

Ennen ministeripestiään Kordahi työskenteli saudirahoitteiselle tv-kanavalle.

Nyt 71-vuotias Kordahi tunnetaan ympäri Lähi-itää kallispalkkaisena viihdetoimittajana. Hän juonsi muun muassa Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa, hurmasi naisia ojentamalla heille ohjelmissaan ruusuja ja antoi nimensä käyttöön omalle hajuvesimerkilleen.

Tv-ohjelma nostatti ulkopoliittisen myrskyn

Ennen ministeripestiä nauhoitetussa, mutta vasta pari viikkoa sitten esitetyssä ohjelmassa Kordahi puolusti Jemenin huthikapinallisia. Hän vastasi yleisökysymykseen, että hutheilla on oikeus puolustaa itseään Saudi-Arabian pommituksia vastaan.

Kordahi kutsui sotaa absurdiksi. Pommitukset ovat aiheuttaneet Jemenissä valtavan inhimillisen hädän.

Jemenin huthit saavat tukea shiialaiselta Iranilta, joka kilpailee Saudi-Arabian kanssa Lähi-idän mahtimaan asemasta.

Saudi-Arabian kuningashuoneen ja kruununprinssi Muhammad bin Salmanin katsojapalaute tuli heti selväksi.

Paitsi että Saudi-Arabia käski lähettiläänsä Libanonista kotimaahan, se määräsi Libanonin lähettilään takaisin Beirutiin.

Saudi-Arabia iski myös Libanonin kitkuttelevaan talouselämään – se ilmoitti pysäyttävänsä kaiken tuonnin Libanonista.

Libanonilaisille maataloustuotteille, painotuotteille, jalokiville ja suklaalle ei ole nyt kysyntää Saudi-Arabian suurilla markkinoilla.

Libanonin viennin arvo Saudi-Arabiaan on vaihdellut suuresti. Vuonna 2019 se oli noin 250 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 vientiä kertyi 660 miljoonan euron edestä. Tuolloin mukana oli vielä rahoituspalvelujen vienti.

Saudi-Arabia on vetänyt rinnalleen Libanon-boikottiin kolme muutakin Persianlahden arabimaata. Mukana ovat Arabiemiraatit, Bahrain ja Kuwait. Myös ne ovat määränneet suurlähettiläänsä pois Libanonista.

Tänään keskiviikkona Kuwait ilmoitti, että se ei enää myönnä viisumeita Libanonin kansalaisille.

Saudien reaktion takana on taistelu vallasta Iranin kanssa

Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti Jemenin pommitukset ja sodan vuonna 2015, saadakseen mieleisensä hallituksen pysymään Jemenissa vallassa.

Ratkaisua ei ole syntynyt, ja se nöyryyttää Saudi-Arabiaa. Kruununprinssi Muhammad bin Salmanin lyhyeksi kuvittelema sota on jumittunut paikoilleen.

Iran ei ole heikentynyt, vaan se pitää vahvaa asemaa muun muassa Libanonissa Hizbollah-järjestön kautta. Tuoreimman kriisin nostattanut Kordahin on valittu hallitukseen nimenomaan Hizbollahin tukemien puolueiden tuella. Yhdysvallat ja EU pitävät Hizbollahia terroristijärjestönä.

Ministeri Kordahin sanoo, että hän ei pyydä puheitaan anteeksi eikä aio erota. Ministerin erottamiseen tarvitaan kahden-kolmasosan enemmistö, mutta hajanaisessa hallituksessa tämäkään ei onnistu.

Libanon pääministeri Najib Mikati on tilanteessa neuvoton. Viimeksi hän on pyytänyt apua Ranskalta ja Yhdysvalloilta, tavattuaan näiden maiden johtajia Glasgow'n ilmastokokouksessa.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Solttuetsivä
Axel Foley
Viestit: 2406
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Tutkija varoittaa Libanonin olevan vapaapudotuksessa – talouskriisin lisäksi maata piinaa poliittinen kriisi
Nyky-Libanonin poliitikot ovat kuin gangstereita, kansalaisaktivisti kuvailee
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008454156.html
Sähköä vain muutama tunti päivässä.
Netti katkeilee jatkuvasti.
Lääkkeistä on pulaa, myös aivan tavallisista särkylääkkeistä.
Polttoöljyn- ja puun hinta on noussut liian kalliiksi monelle kansalaiselle talven lähestyessä.
Ruoan hinta on noussut kahdessa vuodessa noin yli 600 prosenttia.

Libanon on keskellä sekä taloudellista että poliittista kriisiä, joka on luonut kansalaisten keskuuteen ennenäkemätöntä toivottomuutta.

Tällaista on arki Libanonissa, jossa arviolta melkein 80 prosenttia kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella.
Samaan aikaan maa majoittaa noin kahta miljoonaa syyrialaista ja palestiinalaista pakolaista.


”Jos muutosta ei tapahdu, Libanonista tulee vanhusten yhteiskunta”
Nuoret joko lähtevät pakolaisiksi tai nousevat kapinaan, jolloin edessä on kaaos,

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Päivitetäänpä Libanonin tuoreita kuulumisia tänne Murha.infoon.
24.1.2022
https://yle.fi/uutiset/3-12043017
Huom! Ylläo oleva linkki johtaa Ylen tuoreimpien uutisten uutisvirtaan. Tämä uutinen poistuneet sieltä piakkoin, mutta löytyy sen jälkeen todennäköisesti Ylen hakukoneen tai Googlen avulla muualta internetistä.

Libanonin Hariri jättää politiikan

Libanonin sunnimuslimien johtava poliitikko Saad al-Hariri kertoo lopettavansa poliittisen uransa. Hän ei asetu ehdolla parlamenttivaaleissa toukokuussa ja kehottaa Tulevaisuusliike-puoluettaan asettamasta vaaleihin yhtään ehdokasta.

Hariri kertoi lopettamisensa syyksi Iranin vaikutusvallan maahan, kansainvälisen epäjärjestyksen, kansallisen jakautumisen ja valtion romahtamisen. Iran tukee Libanonin šiiamuslimien Hizbollah-järjestöä.

– Jatkamme ihmisten palvelemista, mutta päätöksemme on luopua kaikista rooleista vallassa, politiikassa ja parlamentissa, 51-vuotias Hariri sanoi televisiopuheessa.

Hariri on ollut Libanonin pääministeri kolmesti. Hän aloitti uransa, kun hänen isänsä Rafik al-Hariri murhattiin pommi-iskussa vuonna 2005.
Saad al-Haririn isällä oli sekä Libanonin että Saudi-Arabian kansalaisuudet. Jälkimmäiseen viittaa ulkonäkökin .jpg
Saad al-Haririn isällä oli sekä Libanonin että Saudi-Arabian kansalaisuudet. Jälkimmäiseen viittaa ulkonäkökin .jpg (159.9 KiB) Katsottu 817 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3848
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Libanonin pääkaupungissa räjähti isosti

Viesti Kirjoittaja Luupää »

Korruptio, saamattomuus ja suoranainen haluttomuus selvittää koko asiaa näyttävät halvaannuttaneen räjähdystutkinnan lähtökuoppiinsa jos edes niitäkään on kaivettu.

Pitkä ja polveileva juttu aiheesta kokonaan kopsattavaksi kuvineen kaikkineen, joten laitan vain linkin ja alkulauseet:

https://yle.fi/uutiset/3-12497909
Syylliset Beirutin sataman räjähdyksiin jäämässä pimentoon – tuhoutuneen levykaupan pitäjä: "Kukaan ei ole ollut rehellinen meitä kohtaan"

Beirutin sataman räjähdyksistä on pian kaksi vuotta. Sataman valvonta oli retuperällä ja niin on ollut myös onnettomuuden tutkinta. Sataman naapuruston kauppiaat eivät usko, että syyllisiä saadaan enää vastuuseen.


Kuva
Viljasiilo oli ammoniumnitraattilastin räjähdyksen ja Mar Mikhaelin kaupunginosan välissä. Suuri siilo vaimensi paineaaltoa ratkaisevasti, muutoin räjähdyksen tuhot olisivat olleet vieläkin rajummat. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle


Semmosta se on tämmösinä aikoina tommosessa paikassa.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Vastaa Viestiin