Henkirikosten määrät Suomessa

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Harriet Makepeace

Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace »

Turun Sanomissa julkaistiin tänään mielenkiintoinen tietopaketti, joka sopii mainiosti tämän sivuston aihepiiriin.

Henkirikoksiin syyllistyneiden uusintarikoksia vaikea ennakoida

Julkaistu 27.2.2008 1:31:12

Rikosseuraamusviraston pääjohtaja Esa Vesterbacka myöntää, ettei vapautuksen jälkeinen valvonta estä henkirikoksesta tuomittua uusimasta rikostaan. Henkirikoksista tuomittujen uusintarikoksia on vaikea ennustaa ja estää. Rikosseuraamusviraston (Rise) pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan edes 2-3 vuotta vapautumisen jälkeen jatkuva valvonta ei ole tae siitä, etteikö ikäviä tapahtuisi.- Ennakointi ja varautuminen on hirveän vaikeaa. Vapautumisen jälkeen tapahtuva valvonta kestää yleensä pari vuotta eikä ole aukotonta.

Suomessa tehdään vuosittain noin 140-150 henkirikosta (murha, tappo, surma) ja 340-350 niiden yritystä. Vuonna 2007 luvut olivat 130 ja 400.

Vuosina 1995-2005 tuomittiin noin 350 henkilöä murhasta ja tuhat taposta, mutta surmasta vain kymmenkunta. Vankilatuomioiden keskimääräinen pituus henkirikoksissa oli hieman yli 9 vuotta.

Henkirikoksista 25 prosenttia tehtiin ryyppyporukoissa, 15 parisuhteessa, 13 mustasukkaisuudesta ja 14 prosenttia mielenterveyden häiriössä. Taloudellinen hyöty oli taustalla 10:ssä ja ryöstömurha 4 prosentissa tapauksista.

- Muutama vuosi sitten tapahtunut muutos mielentilatutkimusten arviojärjestelmässä aiheutti siirtymistä kovempiin rangaistuksiin, koska alentuneesti syyntakeisen arvioita annetaan vähemmän.

Kovien tuomioiden kasvu on Vesterbackan mukaan harmillista, koska sisäisen turvallisuuden ohjelmassa tavoite on alle sata henkirikosta vuodessa. Nyt Suomessa tehdään EU:n 27 jäsenmaasta seitsemänneksi eniten henkirikoksia 100 000 asukasta kohti. Edellä ovat Latvia, Viro, Liettua, Romania, Bulgaria ja Unkari.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/10742 ... +ennakoida

Tuomitsematta voi jäädä myös satunnaisesta mielenhäiriöstä

Satunnainen mielenterveydenhäiriö voi olla syynä siihen, että tuomioistuin jättää syytetyn rangaistukseen tuomitsematta ilman mielentilalausuntoa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen johtajan Tapio Lappi-Seppälän mukaan näin kävi 40 kertaa vuonna 1999-2004 tutkituista 510 syyntakeettomuustapauksesta.

Valtaosassa tapauksista oikeudella oli käytössä jonkinlainen lääkärintodistus, jonka tekijä oli hankkinut heti tekonsa jälkeen tai tekijä oli mennyt itse hoitoon. Valtaosa rikoksista oli lieviä, kuten vahingontekoja, liikennerikoksia ja pahoinpitelyjä. Tuomioistuin oli todennut, että hoito oli loppunut eli mielenhäiriö oli satunnainen, Lappi-Seppälä kertoo.

Saman tutkimuksen mukaan syyntakeettomiksi ilman mielentilalausuntoja arvioitiin muun muassa kaksi henkirikosta, kymmenkunta törkeää pahoinpitelyä, 15 tuhotyötä ja 40 varkautta ja omaisuusrikosta.

Näissä tapauksissa masennuksen tai paniikkihäiriön aiheuttama mielenterveydenhäiriö, vakava mielialahäiriö, äkillisen järkytyksen jälkitila tai lääkkeiden ottamatta jättäminen voitiin todeta ilman mielentilalausuntoa.

Näistä syistä tehtiin yli 40 syyntakeettomuusarviota ja 150 todettiin alentuneesti syyntakeiseksi.- Tuomioistuimen täytyy aina perustella mielentilatutkimuksen tarpeellisuus, Hellbom korostaa.

On harvinaista, että syytetty vastustaisi tutkimuksen tekemistä. Helsingin hovioikeus kuitenkin perui eräässä jutussa kantelusta käräjäoikeuden määräyksen ja pyysi mielentilasta lausunnon asiakirjojen perusteella.

- Jos tuomioistuin arvioi, että tuomitun on oltava koko rangaistusaika vankilassa, mielentilalausuntoon sisällytetään vaarallisuusarvio.

Pakkohoidossa olleet uusivat rikoksensa vankeja harvemmin

Niuvanniemen mielisairaalan ylilääkäri Tiihonen lisäisi avohoitoa.

Suuri osa pakkohoitoon määrätyistä rikollisista toipuu sairaudestaan.
Tuomioistuinten oikeuspsykiatriseen pakkohoitoon määräämät henkilöt syyllistyvät Suomessa vain harvoin uusintarikoksiin. Arviolta lähes 80 prosenttia avohoidossa olevista kriminaalipotilaista pystyy jatkamaan normaalia elämää jatkuvan lääkehoidon avulla.Suomessa on viimeisten 12 vuoden aikana määrätty pakkohoitoon lähes 500 henkilöä, joista noin 200 oli syyllistynyt henkirikokseen. Uusintarikollisuus heidän keskuudessaan on paljon vähäisempää kuin vankiloista vapautuvien parissa. Vankilasta vapautuvista väkivaltarikollisista, raiskaajista ja tuhopolttajista 60-70 prosenttia syyllistyy uusintarikoksiin.

Artikkelia on lyhennelty: HM

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/10742 ... nhairiosta

27.2.2008 1:31

Aiheesta oli neljä ketjua. Ne yhdistetty ja ketju otsikoitu uudelleen.
-NILS-

viikate
Sammakkoprofessori
Viestit: 445
Liittynyt: Su Kesä 17, 2007 9:22 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja viikate »

Henkirikosten määrä laski viime vuonna

27.1.2010 10:15
Henkirikoksia oli viime vuonna selvästi edellisvuotista vähemmän. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin tietoon tuli 140 henkirikosta, kun niitä oli edellisvuonna 160.

Tutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo, että henkirikosten määrä on ollut ylipäänsä viime vuosina laskussa. Myös talouden laskusuhdanne saattoi osaltaan vähentää väkivaltarikosten määrää.

Tyypillinen suomalainen henkirikos on yksityisasunnossa tapahtunut ryyppyriitatappo. Aseena on keittiöveitsi ja surma tehdään viikonloppuna. Suomalainen henkirikollisuus on ajan mittaan siirtynyt ulkoa sisätiloihin.

Suurin osa henkirikoksista tehdään humalassa: 85 prosentissa surmista ainakin yksi osapuolista on juopunut. Yleisin uhri on tuttavan tai ystävän surmaama mies, joita on 44 prosenttia uhreista. Toiseksi yleisin uhri on puolisonsa surmaama nainen. Heitä on vajaa viidennes kaikista surmatuista.

Huomattavalla osalla henkirikoksiin syyllistyneistä on aiempia rikostuomioita.

Henkirikollisuuden taso on Suomessa EU:n kuudenneksi korkein. Se selittyy suurelta osin keski-ikäisten työttömien alkoholistimiesten poikkeuksellisen suurella rikollisuudella, todetaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen katsauksessa.

Suomalaisten henkirikollisuus onkin pääasiassa yhteiskunnan huono-osaisimpien keskinäistä rikollisuutta. Muissa väestöryhmissä henkirikollisuus ei Suomessa poikkea muun Euroopan maiden tilanteesta.

Poliisihallituksen tuoreiden tietojen mukaan viime vuonna henkirikoksista selvisi noin 90 prosenttia.
HS–STT

Dunnit
Alibin satunnaislukija
Viestit: 145
Liittynyt: To Elo 06, 2009 10:26 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja Dunnit »

Törmäsin väitteeseen, jonka mukaan USA:ssa henkirikosten määrä on kymenkertaistunut viimeisen sadan vuoden aikana (muistaakseni). Ilman lääkäreitä, ambulansseja jne. määrä olisi kuitenkin 50 kertaa suurempi.

Pohdiskelin asiaa Suomen kannalta. Suomessahan tapahtuu aika paljon henkirikoksia verrattuna moneen Länsi-Euroopan maahan. Murhat myös poikkeavat tekotavaltaan. Ne kun tuppaavat olemaan kännistä hosumista yksityistiloissa. Monessa Länsi-Euroopan maassa henkirikokset tapahtuvat useammin kaduilla.

Tämä voisi tarkoittaa, että Suomessa hälytys ja ambulanssin tulo viivästyy verrattuna muiden maiden kaduilla tapahtuviin väkivallantekoihin. Siinä tapauksessa Suomessa moni väkivallanteko muuttuu henkirikokseksi, koska ensiapu ja muut lääketieteelliset toimet viivästyvät.

Suomeahan väitetään paitsi poikkeuksellisen turvalliseksi myös väkivaltaiseksi maaksi (outo ristiriita). Tällöin viitataan usein suuriin henkirikosmääriin. Mutta ovatko ne suuria? Miten suuri osa selittyy mainituilla tekijöillä?

mamma71
Poliisikoira Rex
Viestit: 568
Liittynyt: Ke Kesä 16, 2010 10:43 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja mamma71 »

Suomihan on aika harvaanasuttu maa. Voi olla pitkähköjäkin matkoja avun tarvitsijan luo. Joitain paikkoja on vaikea korvesta löytää jne. Se saattaisi vaikuttaa tuohon mainitsemaasi. Ja poliisi- ja pelastushenkilökuntaa vähennetään koko ajan yms. Mielenterveyspuolella säästetään. Kaikki tämä vaikuttaa.

surfergirl
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 947
Liittynyt: Su Helmi 01, 2009 11:20 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja surfergirl »

http://www.optula.om.fi/Satellite?

Linkissä tilastoa henkirikoksista historiallisesti (ks. esim. kuvio 3).

hannu hanhi
Hercule Poirot
Viestit: 2125
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Kotipaikka ratkaisee avunsaannissa, joten tasan ei käy onnen lahjat. Esimerkiksi Helsingissä saadaan nopeasti ympäri vuorokauden paikalle lääkäriambulanssi, jossa lääkäri on tehohoidon spesialisti ja siirto sairaalaankin onnistuu nopeasti. Jossain syrjäseudulla paikalle menevät ensihoitajat, ilta- ja yöaikaan ei ole välttämättä lääkäriä paikalla. Jos terveyskeskuslääkäri on lähettyvillä, hän ei ole mikään ensihoidon spesialisti ja voi olla kandikin. Esim. Pohjois-Lapista voi olla satojen kilometrien matka lähimpään sairaalaan, tietysti lääkintäkopterit hieman helpottavat asiaa.

Dunnit
Alibin satunnaislukija
Viestit: 145
Liittynyt: To Elo 06, 2009 10:26 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja Dunnit »

Nuo pitkät välimatkat vaikuttavat varmasti myös. Suomen henkirikoksethan kasautuvat nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomeen. Syyksi on väitetty geneettistä "itäisyyttä", joka selittäisi huonoa viinapäätä (serotoniinin vajaaeritys laskuhumalassa vai miten se meni?). Jos kuitenkin spekuloidaan niin, että kun se juopottelumurha tapahtuu siellä syrjäseudulla yksityistiloissa,

-ensinnäkään hälytystä ei välttämättä tehdä heti (ihmiset sekavassa tilassa tai paniikissa rangaistusta peläten)

-ja sitten kun viimein hälytys tehdään, ambulanssilla saattaa kestää päästä sinne taipaleiden taakse

-ja lopulta voi olla, että lääkäri ei osaa yhtä hyvin kuin kaupungistuneissa olosuhteissa.

Ei kai ole mahdotonta, että Suomen henkirikoslukujen poikkeuksellisuus ei johdu kulttuurista tai kansanluonteesta vaan ihan vain tällaista arkipäivän ongelmista ja olosuhteista.

Tätä olisi kai helppo tutkia, jos löytyisi tilastoja vertailuja ambulanssien vasteajoista.

murjaani
Matlock
Viestit: 773
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 5:09 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja murjaani »

Maahanmuuttajat eivät korostu Suomen henkirikostilastoissa

5.10.2011 5:49

EU-maiden välillä on erittäin suuria eroja henkirikosten syissä ja tekotavoissa.

Suomessa tyypillisen henkirikoksen tekijä on keski-ikäinen alkoholin suurkuluttaja ja uhri humalainen ikätoveri. Ruotsin tilanne myötäilee Suomea, mutta Hollanti on jo toista maata.

"Suomessa vain kuusi prosenttia henkirikoksista liittyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai muuhun rikolliseen toimintaan, Hollannissa merkittävä osa eli 30 prosenttia, mikä yllätti meidät", sanoo Optulan tutkija Martti Lehti.

Tiedot paljastuvat tuoreesta tutkimuksesta, jonka ovat tehneet Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Optula, ruotsalainen Brottsförebyggande rådet ja hollantilainen Leidenin yliopisto.

Suomessa tärkein väline on teräase, yleensä keittiöveitsi, uhri on omainen tai tuttava, ja tekopaikka on yksityisasunto.

"Hollannin erottaa Ruotsista ja Suomesta myös se, että pääosa henkirikosten tekijöistä on syntynyt muualla kuin Hollannissa", Lehti erittelee.

Ruotsalainen henkirikos eroaa kahden muun maan tilanteesta lähinnä siinä, että ääripäät puuttuvat.

"Ruotsia ja Suomea yhdistävät tekijöiden, uhrien ja tekopaikkojen samankaltaisuus. Erottava tekijä on se, että myös Ruotsin tilastoista erottuvat maahanmuuttajataustaisten kansalaisten tekemät rikokset", Lehti kertoo.

Suomalainen henkirikos on tutkijasta huolestuttavan alkoholipitoinen, mikä antaa hänestä syyn parantaa alkoholia koskevaa valistustyötä.

Lisää aiheesta keskiviikon Helsingin Sanomissa

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/Maahanmuuttaja ... 5546522919

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 13071
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Jihuu, olemme eurooppalaistuneet...

Henkirikosten määrä jäänee alle sadan

Henkirikosten määrä jatkoi viime vuonna laskuaan. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Martti Lehden mukaan määrä on jäämässä mahdollisesti jopa alle sadan. Joka tapauksessa luku on pienin sitten vuoden 1970.

Lehden mukaan eniten ovat viime vuosina vähentyneet 30-50-vuotiaiden miesten tekemät henkirikokset.

Henkirikoksen tekijä on edelleen useimmiten työelämästä syrjäytynyt humalainen mies, joka surmaa miespuolisen ryyppykaverinsa. Tekoväline on yleensä teräase.


http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/he ... an/621936/

Jos kehitys jatkuu tätä rataa, niin on ennustettavissa, että meiltä loppuu aiheet :? No, paljon on mm. tuon auvoisen 1970-luvun juttuja käsittelemättä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

INES 7
Columbo
Viestit: 2310
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja INES 7 »

Ilmeisesti syrjäytyneillä nelikymppisillä äijillä on nykyään enemmän muuta tekemistä kuin ryyppyporukeerata. Eli on mahdollisuuksia kuulua edes johonkin kunnollisempaan (sosiaaliseen) yhteisöön ja harrastaa, esim. heidän nuoruudessaan uhkakuvaksi koettuja videopelejä.

Eikä kova viinanotto ole enää tosimiehen merkki ja ainoa pakotie, kuten isillään aikanaan.

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6874
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Harriet Makepeace kirjoitti:
Henkirikoksiin syyllistyneiden uusintarikoksia vaikea ennakoida
Julkaistu 27.2.2008 1:31:12

Kovien tuomioiden kasvu on Vesterbackan mukaan harmillista, koska sisäisen turvallisuuden ohjelmassa tavoite on alle sata henkirikosta vuodessa. Nyt Suomessa tehdään EU:n 27 jäsenmaasta seitsemänneksi eniten henkirikoksia 100 000 asukasta kohti. Edellä ovat Latvia, Viro, Liettua, Romania, Bulgaria ja Unkari.
Vaikea ymmärtää Vesterbckan logikkaa siltä osin että kovemmat rangaistukset henkirikoksista vaikuttaisvat henkirikoksia lisäävänä asiana. Olisi erittäin mielenkiintoista tietää mihin tollainen päätelmä perustuu. Helpommin voisi ajatella että kovemmat rangaistukset lykkäävät kauemmaksi henkirikokseen syyllistyneen uusinta mahdollisuutta. Lievien rangaistuksien aikana näitä uusioita tuntui olevan enemmään, kuten näilläkin sivuilla ilmenee.
Kovemmat rangaistukset eivät aiheuta näillä tekijöillä sen enempää toisten elämänoikeuksien kunniottamista, mutta he arvioivat oman elämänsä arvokkaammaksi kuin istua siitä 12- 20 vuotta linnassa. Moni uusia olisi jättänyt uusinnan käyttämättä jos olisi ollut edes nyky rangaistus asteikko käytössä. Olisivat olleet linnassa.
Täällä tänään, missä huomenna?

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5340
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja URSA »

https://yle.fi/uutiset/3-11383347
Henkirikokset rajussa kasvussa tänä keväänä, poliisi: "Ei ole kontrollia, minne veitsen isku päätyy" – katso kartalta 2000-luvun Suomen väkivaltaisimmat paikat

Rikostutkijan mukaan poikkeusajan kriisi aiheutti Suomessa erityislaatuisen henkirikosaallon. Ylen laaja selvitys paljastaa, millä kulmilla Suomessa tapahtuu eniten henkirikoksia.

henkirikokset17.6.2020 klo 06.15päivitetty 17.6.2020 klo 08.55

Suomen henkirikokset alkuvuonna
Kuva
Tapot, murhat ja niiden yritykset ovat tänä keväänä yleistyneet huomattavasti, kun niiden määrää verrataan 2010-luvun tammi-toukokuun keskiarvoihin.

Murhien, tappojen ja niiden yritysten määrä on kasvanut Suomessa kevään aikana. Alkuvuonna 2020 on tehty tahallisia henkirikoksia ja niiden yrityksiä enemmän kuin vastaavana aikana kertaakaan kymmeneen viime vuoteen.

Poliisihallituksen poliisitutkinnoista keräämien tilastojen mukaan tammi–toukokuun aikana on tehty yhteensä 201 murhaa, tappoa tai niiden yritystä. Lähimmäs tätä lukua on päästy viimeksi vuonna 2012, jolloin vastaavia rikoksia oli poliisin tietoon tullut 179 kappaletta. Erityisen paljon henkirikosten määrä nousi maaliskuussa.

– Maaliskuussa koronakriisin vaikutukset olivat korkeimmillaan. Ihmiset pysyivät kodeissaan, pelkäsivät sairastumista ja työpaikan menetystä. Stressi edesauttaa alkoholi-, päihde ja mielenterveysongelmien ryöpsähtämistä väkivallaksi, arvioi tohtorikoulutettava Miikka Vuorela Helsingin yliopistosta.

Poliisi on vielä varovainen arvioimaan syitä lukujen taustalla. Muutama asia Helsingin poliisissa on kuitenkin tänä keväänä herättänyt huomiota.

– Henkirikosten taustalla on ollut pääasiassa kolmenlaisia syitä: päihteiden kanssa pelaaminen, parisuhteen ongelmat, joita ratkaistaan väkivallalla, ja mielenterveyden ongelmat etenkin murhan yrityksissä, kertoo Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön rikostarkastaja Jari Koski.

Alla olevasta henkirikoskartasta voi tutkia, kuinka paljon henkirikoksia ja niiden yrityksiä kussakin Suomen kunnassa ja kaupunginosassa on tehty viimeisen 20 vuoden aikana. Mukana ovat kaupunginosittain myös kevään 2020 luvut toukokuun loppuun saakka.

Erityisen paljon on kasvanut tappojen ja murhan yritysten määrä, kun niitä verrataan 10 vuoden keskiarvoon tammi–toukokuussa. Koko Suomessa on toukokuun loppuun mennessä tullut poliisin tutkittavaksi 21 murhan yritystä. Siinä kasvua on jopa 75 prosenttia.

Alkuvuoden aikana on tehty 33 tappoa, mikä on yli 60 prosenttia enemmän kuin aiempien vuosien keskiarvo. Tapon yrityksiä on tehty alkuvuonna 133. Se on noin 24 prosenttia enemmän kuin 2010-luvulla keskimäärin.

– Kyseessä on poikkeusajan ilmiö, jossa vallitseva kriisi tuottaa rikosaallon. Suomessa ei ole koskaan ennen ollut tällaista rikosaaltoa, joka liittyy väkivallattomaan kriisiin. Yleensä väkivalta kasvaa sodan aikana, mutta ei esimerkiksi talouskriisien aikana, Vuorela kertoo.

Poliisin saamat väkivaltaan liittyvät hälytykset ovat tänä keväänä tulleet enimmäkseen yksityisasunnoista. Kaupunkien keskustoissa on ollut tavallista rauhallisempaa, koska ravintolat olivat kiinni aina kesäkuuhun saakka. Kevään aikana on puhuttu paljon perheväkivallan riskin kasvusta, kun ihmiset ovat sulkeutuneet koteihinsa.

Pahoinpitelyjen määrä on kuitenkin ainakin Helsingissä tänä keväänä jopa laskenut. Kasvu on keskittynyt törkeään väkivaltaan, josta osa on myös lähisuhdeväkivaltaa.

– Muutamissa perheväkivaltatapauksissa on Helsingissä ollut kevään aikana hengen lähtö lähellä, Koski toteaa.

Kuva
Palkkigrafiikka, joka näyttää 10 kuntaa, joissa tehtiin eniten henkirikoksia tai niiden yrityksiä vuosina 2000–2020.

Ennen riideltiin viinapullon jämistä, nyt viimeisistä pillereistä

Yleisin tahallisesti tehdyn henkirikoksen nimike Suomessa on tappo tai tapon yritys. Mikäli henkirikosta pidetään erityisen törkeänä, suunnitelmallisena ja raakana, kyseessä voi olla murha tai murhan yritys.

Huumeiden käytön yleistyminen saattaa olla yksi selitys siihen, että murhan yritysten määrä on kääntynyt kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimus paljasti, että amfetamiinin käyttö pääkaupunkiseudulla on noussut tänä vuonna ennätyslukemiin.

Rikostarkastaja Kosken mukaan huumeet ovat mukana yhä useammissa henkirikoksissa Helsingin alueella, mutta ei huumeongelmalta olla suojassa muissakaan Suomen suuremmissa kaupungeissa.

– Huumausainekauppaan ja huumevelkoihin liittyvät rikokset ovat kasvussa. Jos ennen tappoon johtaneen riidan syynä olivat viinapullon jämät, nyt riita syntyy siitä, että joku on vienyt viimeiset rahat ja pillerit, Koski kertoo.

Hänen mukaansa henkirikokseen johtavia konflikteja syntyy esimerkiksi huumekaupan yhteydessä, kun ostaja tai myyjä päättää ryöstää toisen.

– Pahoinpitelyjen ja henkirikosten taustalla voi olla myös kosto tai velan perintä, henkirikosten parissa vuosia työskennellyt Lapin poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Jukka Haataja toteaa.

Poliisi: "Pää on entistä enemmän sekaisin"


Henkirikoksen tekijä on Suomessa keskimäärin 38-vuotias alkoholisoitunut, työtön, yksin elävä mies. Huumeiden ollessa mukana kuviossa yhä enemmän, myös tekijäprofiili on poliisien tuntuman mukaan muuttumassa.

– On syytä olla huolissaan siitä, että henkirikosten tekijät ovat aiempaa nuorempia. Meillä Helsingissä on tälläkin hetkellä poliisin tutkinnassa useita nuoria henkirikoksen tekijöitä, ja siinä huumeet näyttelevät suurta roolia. Tuntuu, että se pää on entistä enemmän sekaisin eikä ole mitään kontrollia siinä, minne se veitsen isku tai useammat iskut päätyvät, Koski sanoo.

Päihdeongelmien lisäksi vakavien väkivaltarikosten tekijöillä on usein mielenterveyden ongelmia. Pääsääntöisesti näissäkin tapauksissa uhri ja tekijä tuntevat entuudestaan.

Tänä keväänä Helsingissä on sattunut myös muutamia sivulliseen uhriin kohdistuneita henkirikoksia tai sellaisen yrityksiä, joissa teoista epäilty on kärsinyt mielenterveysongelmista.

Esimerkiksi Helsingin Pitäjänmäessä 17-vuotias tyttö löi ohi kulkenutta naista mattoveitsellä päähän, mutta uhrille ei aiheutunut hengenvaarallisia vammoja.

Kuva

Lahden keskustassa eniten henkirikoksia


Kuntien ja kaupunkien sisällä on suuria eroja siinä, millä alueilla henkirikoksia tapahtuu. Suomen väkivaltaisin kaupunginosa näyttää 2000-luvulla olevan Lahden keskustan alue, jossa on tehty yhteensä 77 henkirikosta tai sellaisen yritystä toukokuun 2020 loppuun mennessä. Myös muissa kaupungeissa keskusta-alueet ovat paikkoja, joissa tapahtuu runsaasti henkirikoksia ja niiden yrityksiä.

Yksi selittävä tekijä kaupunkikeskusten suurten henkirikosmäärien taustalla on luonnollisesti se, että keskusta-alueilla liikkuu paljon ravintoloissa ja yökerhoissa käyviä päihtyneitä ihmisiä. Esimerkiksi Helsingin Rautatieasemalla tapahtuneet henkirikokset kirjataan poliisin tilastoissa Kluuvin alueelle.

Keskusta-alueiden lisäksi henkirikoksia tapahtuu paljon myös tietyissä lähiöissä, kuten Kuopion Petosella tai Helsingin Kontulassa. Lähiöiden henkirikosten syynä voivat olla sosiaaliset seikat. Ne alueet, joissa henkirikoksen potentiaalinen tekijä ja uhri asuvat, ovat tyypillisiä henkirikosten tapahtumapaikkoja.

– Henkirikostilastot kertovat vähäosaisuudesta. Poliisipartiot käyvät useammin Kontulassa kuin Ullanlinnassa. Henkirikos on syrjäytymiskehityksen yksi mahdollinen päätepiste, Jari Koski Helsingin poliisilaitokselta toteaa.

Eräs keino henkirikosten vähentämiseen on päihdeongelmien ennaltaehkäisy. Esimerkiksi Helsingissä on kohdistettu sosiaalityöntekijöiden resursseja enemmän niille alueille, joilla on paljon päihdeongelmia.

Myös poliisilla on Helsingissä oma ennaltaestävän toiminnan yksikkö.

– Satunnaisia tekoja voi estää vain päihdeongelmiin puuttumalla. Mitä vähemmän on kännissä toikkaroivia, sitä vähemmän on henkirikoksia, Koski sanoo.
Kuva

Lapissa tapetaan äkkipikaisesti humalassa


Juhannusviikonloppuna vahvassa humalassa ollut mies ammuskeli metsästysaseilla kotonaan omakotitaloalueella. Kun poliisi saapui paikalle, mies ampui yhdeksää poliisia kohti viisi kertaa kiväärillä ja haulikolla. Poliisien onneksi tilanteesta selvittiin ilman kuolonuhreja.

Tämä tapaus nosti pienen 954 asukkaan kunnan Lapissa Suomen asukaslukuun suhteutettujen henkirikoslukujen kärkeen. Pelkosenniemellä on 2000-luvulla tehty 12 murhaa, tappoa tai niiden yritystä.

Lappi on 2000-luvun Suomen ylivoimaisesti väkivaltaisin maakunta väkilukuun suhteutettujen kuolemaan johtaneiden henkirikosten perusteella.

Pelkosenniemen lisäksi Lapin kunnista Posio, Kemijärvi, Kemi ja Salla ovat kaikki Suomen kärkikymmenikössä asukaslukuun suhteutetussa henkirikosten määrässä. Syitä siihen, miksi Lapissa konflikti päättyy muita paikkakuntia useammin henkirikokseen, on useita.

Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja arvelee sosiaalisten syiden olevan tilanteen taustalla.

– Ei näissä ole dekkariaineksia. Alkoholi on mukana lähes kaikissa henkirikoksissa täällä. Tyypillinen henkirikos Lapissa on humalassa, äkkipikaistuksissa teräaseella tehty tappo, Haataja kertoo.

Paikkakuntien välillä saattaa olla vaihtelua myös siinä, millä tavalla asioita on tapana ratkaista.

– Maakuntien välillä voi olla kulttuurisia eroja, jotka pohjautuvat alueen historiaan, toteaa yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista Krimosta.

– Kyllä sekin voi Lapin lukuja selittää, että jossain paikoissa väkivaltainen käytösmalli voi periytyä sukupolvelta toiselle enemmän kuin muualla, Haataja pohtii.

Myös avun saaminen voi Lapissa kestää enimmillään yli tunnin. Siinä ajassa uhri ehtii jo kuolla, kun kaupungin läheisyydessä muutamassa minuutissa saapuva ensihoito olisi voinut pelastaa hänet.

Kuva

Murhien määrä suhteessa tappoihin kasvussa


Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kaikki henkirikokset ovat Suomessa vähentyneet, mutta murhien osuus henkirikoksista on tappoihin verrattuna kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana. Murhat ovat siis vähentyneet hitaammin kuin tapot.

Tilastokeskuksen poliisin tietoon tulleeseen rikollisuuteen pohjautuvan tilaston mukaan murhien osuus toteutuneissa henkirikoksissa oli 22 prosenttia vuosina 1990–1999, kun vuosina 2010–2019 se oli jopa 40 prosenttia.

Tänää keväänä murhienkin määrässä on ollut pientä kasvua. Poliisin tutkinnassa on alkuvuoden aikana ollut 14 murhaa. Se on vajaa 10 prosenttia 2010-luvulla tammi-toukokuussa tapahtuneiden murhien keskiarvoa enemmän.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Krimon henkirikosseurannan mukaan vuosina 2003–2018 murhina tutkituista jutuista 56 prosenttia oli suunnitelmallisia. 44 prosentissa tutkintanimike perustui teon poikkeukselliseen raakuuteen.

Suunnitelmallisuus ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että tekijä olisi varta vasten valmistautunut viemään toisen hengen, vaan se voi viitata tietynlaiseen päättäväisyyteen teon aikana.

– Suunnitelmallisuus henkirikoksissa liittyy nykyisin usein siihen, että tekijällä olisi ollut mahdollisuus lopettaa teko halutessaan, mutta hän on päättänyt jatkaa sitä uhrin kuolemaan saakka, Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Mika Ihaksinen kertoo.
Väkivallan uhri jää aiempaa useammin henkiin

Toteutuneiden henkirikosten määrä on Suomessa ollut laskusuunnassa 90-luvulta lähtien. Vielä vuonna 2000 Suomessa tehtiin vuodessa 420 henkirikosta tai sen yritystä, kun 2019 niitä oli poliisin tilastoissa vain 317.

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna voidaan sanoa, että henkirikoksia tehdään koko ajan vähemmän. Myös henkirikosten yritysten ja törkeiden pahoinpitelyjen määrät ovat laskeneet vuosina 1988–2017.

Sama ilmiö näkyy lähes kaikissa länsimaissa. Selityksiä asiaan on useita. Yksi niistä on parempi ja nopeampi ensihoito.

– On laaja yhteisymmärrys siitä, että ensihoito on kehittynyt parempaan suuntaan. Sen vuoksi aiempaa useammat uhrit jäävät henkiin, kertoo Koski.

Nykyään ihmisten on aiempaa helpompaa hälyttää apua paikalle, koska kännykkä on lähes kaikilla aina mukana. Myös sen ansiosta väkivallanteko jää entistä useammin yrityksen tasolle.

Väestön ikärakenne vanhenee, mikä saattaa vaikuttaa väkivallan vähentymiseen. Tutkijoiden mukaan myös ihmisten käyttäytyminen on muuttunut vähemmän väkivaltaiseksi.

– Kun ihmiset ovat enemmän netissä ja somessa, heillä ei ole aikaa fyysisiin konflikteihin. Yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut konservatiivisemmaksi. Epäsosiaalista käytöstä vieroksutaan, Krimon Lehti arvioi kehityksen syitä.

Henkirikoskartan luvut vuosien 2000–2020 murhista, tapoista ja niiden yrityksistä perustuvat Poliisihallituksen tilastoon kesäkuulta 2020. Kaupunginosat ovat poliisin rikostilastojen mukaiset eli saman kaupunginosan alueella voi olla useita paikkoja, kuten Helsingissä Herttoniemi/Herttoniemen teollisuusalue. Poliisin tilasto päivittyy tutkintanimikkeiden mahdollisesti muuttuessa, mutta oikeusprosessi ei siihen päivity. Esimerkiksi Pelkosenniemen poliisiammuskelua tutkittiin murhan yrityksinä, mutta mies sai Lapin käräjäoikeudessa vankeustuomion vaaran aiheuttamisesta, yhdeksästä laittomasta uhkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Rikoskartan aluejako on nykytilanteen mukainen. Niiden kuntien henkirikokset, jotka ovat liittyneet 2000-luvulla toiseen kuntaan, ovat nyt yhdistyneen kunnan luvuissa mukana.
Minfolaisilla ei käy aika pitkäksi. Kiinnostavaa nähdä, tuleeko syksyllä toinen aalto sekä koronassa että henkirikoksissa.

Avatar
sikakoira
James Bond
Viestit: 7683
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Jännästi tuntuu painottuvan noihin "pakolais" keskuksiin nämä häröilyt. Lieneekö jotain yhteyttä tällä sitten.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg
Koronaongelman ratkaisu on se, että paniikinlietsojat eristetään (Wolfgang Wodarg)

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 13071
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kaivattu ja odotettu tilasto, joka on tosin pilattu saman tien ottamalla mukaan henkirikoksen yritykset. Ensinnäkin a) miksi? b) sekottaa koko jutun c) tutkintanimikkeiden muuttuminen esim tapon yrityksestä törkeäksi pahoinpitelyksi (tai päinvastoin) tulkitaan tilastossa väärin

Kuten uutisessa mainitaankin:
Poliisin tilasto päivittyy tutkintanimikkeiden mahdollisesti muuttuessa, mutta oikeusprosessi ei siihen päivity.
Mutta tämä sekottaa tilastoa, joten palataan kohtaan a) miksi?

Pelkosenniemi on tilastossa ykkönen ja suhdelukua nosti kerralla se yksittäistapaus missä yksi mies ampui kohti poliiseja - ja tilastossa 9 lukua lisää. Kuitenkin jos ja kun selataan vaikkapa yahoo tai google-hakuja, niin Pelkosenniemi ei anna surma, tappo, murha sanoilla kuin yhden tapauksen; lapsisurma 1970-luvulla. Lapin Kansa-nimisen virtuaalisen kalankääreen hakua selaamalla tulle harvoin esiin henkirikosuutista Lapista, joten sen voi skipata saman tien. Tai jos tuleekin, niin linkki ei johda mihinkään, (tapauksesta vasta 3 vuotta mutta uutinen on jo poistettu).
-Tilasto valehtelee ottamalla mukaan jonkun humalaisen haulikolla räiskimiset torpan rappusilta siihen suuntaan mihin se ryyppykaveri mahdollisesti lähti tai 500 metrin päässä olevaa poliisiautoa ammutaan haulikolla. Lehdet huutaa; mies yritti murhat useita poliiseja! Sitten parin viikon kuluttua viikkolehdessä kauhistellaan ko. kunnan ihmisten väkivaltaisuutta.

Tilastoa lukiessa on syytä huomioida - kuten uutisessa mainitaan, varsinkin kohta b.
Lappi on 2000-luvun Suomen ylivoimaisesti väkivaltaisin maakunta väkilukuun suhteutettujen kuolemaan johtaneiden henkirikosten perusteella.
Syyt: a) kulttuuri;
jossain paikoissa väkivaltainen käytösmalli voi periytyä sukupolvelta toiselle enemmän kuin muualla
b) Ensiavun saatavuus;
Myös avun saaminen voi Lapissa kestää enimmillään yli tunnin. Siinä ajassa uhri ehtii jo kuolla, kun kaupungin läheisyydessä muutamassa minuutissa saapuva ensihoito olisi voinut pelastaa hänet.
Saattaa myös olla - ja onkin -niin, että Lapissa, esim, Sallassa tehty henkirikos ei kiinnosta lukijoita ja siitä uutisointi lopahtaa saman tien ja yhä harvempaa kiinnostaa, koska kahden juopon äijän välinen riita; kännitappo. Ei pillereitä, ei fb-profiileja, ei someviestintää. Vaan annas olla kun uhri surmataan Espoossa. Jopas on uutista ja kommenttia jos jonkinlaista; some, pillerit, 15 euron velka, tekijöiden entisyys ja etnisyys, mediaa kiinnostaa.
-Tapaus jää mieleen; Espoossa tapetaan. Ei Sallassa.

Jos minä tekisin tilaston, niin siinä olisi surmat, tapot ja murhat. Vaihtoehtoisesti siihen voisi lisätä törkeät kuolemantuottamukset. Missä ne muutes nyt ovat? Ovatko niiden uhrit vähempiarvoisia, kuin "melkein kuolleet tapon yritysten uhrit"?

Lisäksi tilastoon pitäisi tehdä luettelo sen mukaan millä paikkakunnalla tehtiin eniten mitäkin, eikä ylikorostettaisi jonkun paikkakunnan osuutta kaikki tapaukset mukaan lukien. Juu, toki ne pitää suhteuttaa, mutta kuten jo sanoin; nämä henkirikoksen yritykset korostavat joidenkin paikkakuntien osuutta ja näin ollen osaltaan vääristävät tilastoa.

Tosin. Sitä sekottaa se, että oikeus määrittää millä nimikkeellä teko on tehty.

Siitä päästäänkin heti tähän epäkohtaan:
...mutta murhien osuus henkirikoksista on tappoihin verrattuna kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana. Murhat ovat siis vähentyneet hitaammin kuin tapot.
Eihän tätä voi ns. suoralta kädeltä näin sanoa. Alioikeus tuomitsee taposta, hovi murhasta, KKO taposta. Tai Itä-Suomen hovioikeudessa teko meni tappona, mutta jossain muualla se olisi tuomittu murhana. Lisäksi varttihullujen kohdalla tuomitaan entistä enemmän elinkautiseen - se tosin ei muuta rikosnimikettä, mutta aiemmin lähes jokainen itsensä päihteillä rapauttanut oli varttihullu ja pääsi vuosituomiolla sekä tappo-nimikkeellä. Nyt elinkautiset ovat lisääntyneet, koska - ihme ja kumma - nämä perseilijät luetaan lähes aina syyntakeiseksi - ja on annettu elinkautisia myös varttihulluillekin. Se on osaltaan tuonut "lisäyksen" murhiin.
- Murhien lisääntyminen on eräänlaista oikeuslaitoksen tulkinnan muuttumista. Sama jos tänään saa ajaa 8 km/h ylinopeutta, mutta poliisi ei puutu asiaan. Huomenna se raja on 1 km/h niin lehdet pääsevät tilaston varjolla uutisoimaan; ylinopeudet lisääntyneet rajusti.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

massa
Alokas
Viestit: 23
Liittynyt: Ti Loka 29, 2019 3:11 pm

Re: Henkirikosten määrät Suomessa

Viesti Kirjoittaja massa »

Murhien, tappojen ja niiden yritysten määrä on kasvanut Suomessa kevään aikana. Alkuvuonna 2020 on tehty tahallisia henkirikoksia ja niiden yrityksiä enemmän kuin vastaavana aikana kertaakaan kymmeneen viime vuoteen.

Poliisihallituksen poliisitutkinnoista keräämien tilastojen mukaan tammi–toukokuun aikana on tehty yhteensä 201 epäiltyä murhaa, tappoa tai niiden yritystä. Lähimmäs tätä lukua on päästy viimeksi vuonna 2012, jolloin vastaavia rikoksia oli poliisin tietoon tullut 179 kappaletta. Erityisen paljon henkirikosten määrä nousi maaliskuussa......jne ,pitkästi tekstiä niin tuossa linkki:

https://yle.fi/uutiset/3-11383347

Vastaa Viestiin