Valelääkäriepäilyitä

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Marras 09, 2011 5:38 pm

'
Uusi Suomi:
Valelääkäriepäilyt: ”Tämä on ilmiö”

Valvira suhtautuu vakavasti tuoreimpaan valelääkäriepäilyyn ja katsoo jo, että venäläisyliopistoihin liittyvissä valelääkäriepäilyissä on kyse ilmiöstä.

- Näyttää siltä, että tässä on ihan ilmiöstä kyse, kun toinen ilmoitus tuli näin pian ensimmäisen tapauksen jälkeen, sanoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Uudelle Suomelle.

Valvira kertoi tänään jälleen uudesta valelääkäriepäilystä. Nimettömän ilmoituksen mukaan Suomessa lääkärinä toimiva henkilö ei olisi valmistunut venäläisestä yliopistosta, vaikka hän on esittänyt Valviralle venäläisestä yliopistosta saadut todistukset lääkärintutkinnon suorittamisesta. Ensimmäinen vastaavantyyppinen epäily tuli ilmi aiemmn tällä viikolla.

Valvira ryhtyy nyt tutkimaan asiaa toden teolla: se käy läpi kaikki venäläisistä yliopistoista viimeisten 20 vuoden aikana saadut todistukset, joiden perusteella Valvira on myöntänyt hakijoille oikeuden toimia lääkärinä Suomessa.

- Emme ole ehtineet vielä laskea, paljonko tällaisia tapauksia on. Arvio on, että niitä on kymmeniä, voi mennä sataankin tai sen ylikin, Pennanen sanoo.

Johtaja Jussi Holmalahdella on samansuuntainen arvio.

- Sellainen arvio on heitetty, että 10–100. Eli kymmenistä puhutaan tässä vaiheessa. Tarkennamme lukua heti, kun ehdimme selvittää, Holmalahti kertoo.

Aiemmin tällä viikolla ilmi tullut epäilty valelääkäri Esa Antero Laiho kiistää epäilyt jyrkästi. Pennanen myöntää, että venäläisyliopistoihin liittyvät epäselvyydet voivat johtua myös yliopistoista itsestään.

- Se täytyy tottakai tutkia. Tässä on ollut Neuvostoliiton ja Venäjän murros, ihmiset muuttavat nimiään ja arkistoissa ja rekistereissä voi olla puutteita, Pennanen sanoo.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Pe Kesä 15, 2012 9:50 am

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 89166.html
IS paljastaa: Suomessa kaksi uutta laitonta lääkäriä - toinen töissä yli 20 vuotta

Suomessa on työskennellyt jo 1990-luvulta lähtien hoitotyössä kaksi Kiinasta saapunutta henkilöä, jotka eivät ole suorittaneet EU:n ulkopuolelta tulleilta lääkäreiltä vaadittavia lisänäyttöjä.

Näin ollen he eivät ole Valviran ylläpitämässä Terhikki-rekisterissä, eikä heillä ole lain mukaan oikeutta käyttää itsestään nimitystä lääkäri.

Tästä huolimatta kumpikin henkilö markkinoi palveluksiaan nimenomaan lääkärinä.

Toinen henkilö työskentelee parhaillaan yksityisellä lääkäriasemalla, joka mainitsee hänet henkilökunta esittelyssään kohdassa "lääkärit".

Hän on toiminut Suomessa vuodesta 1991 alkaen.

Toisella on oma hoitopalveluja tarjoava klinikka, jonka mainonnassa hän käyttää itsestään nimitystä lääkäri. Hän kertoo aloittaneensa toimintansa Suomessa 1995.

Ilta-Sanomat otti toissa päivänä yhteyttä Valviraan, josta kerrottiin, että toisen toimia on selvitelty helmikuusta alkaen. Toisen toimista Valviralla ei ollut tietoa. Eilen Valvira teki selvittelyn kohteena olleesta tutkintapyynnön poliisille.

Molemmat laittomat lääkärit kertoivat IS:lle, että heillä on Kiinassa suoritettu lääkärinkoulutus. Valviran mukaan tämä on hyvin mahdollista, joten suoranaisiksi "valelääkäreiksi" heitä ei ole vielä syytä epäillä.
Eivät siis ole oikeita valelääkäreitä? :mrgreen:


http://elisa.net/uutiset/kotimaa/?id=95706130
IS: Suomesta löytynyt kaksi uutta laitonta lääkäriä

Suomesta on löytynyt kaksi uutta laitonta lääkäriä, kertoo Ilta-Sanomat. Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira on tehnyt toisesta tutkintapyynnön poliisille ja harkitsee samaa myös toisesta.

Ilta-Sanomien mukaan kummatkin ovat kiinalaisia ja työskennelleet Suomessa 90-luvulta. Toinen työskentelee yksityisellä lääkäriasemalla, ja toisella on oma hoitopalveluja tarjoava klinikka.

Kumpikaan ei ole suorittanut EU:n ulkopuolella tulleilta lääkäreiltä vaadittavia lisänäyttöjä.

Kumpikin kommentoi Ilta-Sanomille, etteivät he näe toiminnassaan moitittavaa. Toinen esimerkiksi kertoo suunnitelleensa jossain vaiheessa laillistumista, mutta luopuneensa ajatuksesta vaikean suomen kielen kokeen vuoksi.

Valvira arvioi, että kumpikin voisi Suomessa kutsua itseään terapeutiksi tai lääketieteen asiantuntijaksi. Kokonaan ilman lääketieteen koulutusta työskentelevistä valelääkäreistä ei tiettävästi ole kyse, mutta Suomen viranomaiset eivät ole tarkistaneet kiinalaisten tutkintojen aitoutta.
"Kumpikin kommentoi Ilta-Sanomille, etteivät he näe toiminnassaan moitittavaa." Ei moitittavaa? Onko heillä jotenkin sellainen käsitys että se on vähän niinkuin omassa harkinnassa tarvitaanko luvat vai ei? Tietämättömyydetä ei ole kyse, koska "toinen esimerkiksi kertoo suunnitelleensa jossain vaiheessa laillistumista".


Lääketieteellä on Kiinassa pitkät perinteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=kha00071
Kiinalainen lääketiede on länsimaisesta lääketieteestä sekä käsitteiltään että keinoiltaan poikkeava lääketieteen järjestelmä, joka on peräisin yli 4 000 vuoden takaa. Sen mukaan ihminen on osa maailmankaikkeuden energiaa (Qi), joka virtaa kahden navan, Yinin ja Yangin välillä. Terveessä ihmisessä vallitsee tasapaino, ja energia Qi virtaa tasaisesti ja harmonisesti, mikä tuntuu hyvänä olona.

Kiinalainen lääketiede perustuu sairauksien ennaltaehkäisyyn. Terveys ei ole vain oireiden puuttumista, vaan elinvoimaisuutta ja dynaamista hyvää oloa. Mikäli Qin virta häiriintyy, seuraa erilaisia oireita. Näitä voidaan ehkäistä ja hoitaa kahdeksalla menetelmällä, joita ovat meditaatio, ravinto, liikunta, hieronta, rohdoslääkintä, akupunktuuri, astrologia ja sopusointu ympäristön Qin kanssa eli feng shui.

Energia Qi virtaa sekä syvällä kehossa että lähellä pintaa kanavissa, joita nimitetään meridiaaneiksi. Meridiaaneissa on pisteitä, joiden kautta voidaan vaikuttaa Qihin, niin että meridiaanien ja sisäelinten häiriöitä voidaan hoitaa. Kipu on eräs meridiaanihäiriön oire.
Kyllähän noilla eväillä jo yhtä klinikkaa pyörittää tai touhuaa yksityisellä lääkäriasemalla ihan kummasti. Kunhan tämä pahuksen kieli vain ei olisi niin tautisen vaikeaa...
Viimeksi muokannut Luupää, Pe Kesä 15, 2012 10:26 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Pe Kesä 15, 2012 10:21 am

Olen ollut ymmärtäväni, ettei ns. kiinalainen lääketiede (perinteinen kiinalainen lääketiede) tarkoita sitä, että Kiinan yliopistoissa ainoastaan sitä opetettaisiin. Lääketieteen opetus on samantyyppistä valtiosta riippumatta. Toisaalta tunnen maallikkoja, jotka ovat Kiinassa käyneet itseään ns. kiinalaiseen lääketieteeseen kurssittamassa.

Toisin sanoen Kiinassa valmistunut lääkäri ei automaattisesti edusta perinteistä kiinalaista lääketiedettä feng shuineen sun muinen. Jos edustaisi, olisi valelääkäri.

fangs
Nikke Knattertton
Viestit: 863
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja fangs » Pe Kesä 15, 2012 11:17 am

Nämä on kai nyt sitten niitä "vaihtoehtolääkäreitä" eli sitä perinteistä kiinalaista lääketiedettä harjoittavia tyyppejä. Käsittääkseni nämä eivät pidä toimintaansa moitittavana sillä perusteella, että eivät ole toimineet Suomessa varsinaisesti lääkäreinä, Valviran mukaan taas heidän toimintaansa on markkinoitu harhauttavasti.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Pe Kesä 15, 2012 12:25 pm

^
Niin näkyy Iltalehden netissä seisovan:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012061 ... 8_uu.shtml
Valvira: Epäselvyyksiä vain kiinalaislääkärien markkinoinnissa

Perjantai 15.6.2012 klo 11.10

Valviran mukaan kaksi kiinalaista eivät ole toimineet lääkäreinä Suomessa. Heidän osaltaan selvitetään vain harhaanjohtavaa palveluista ilmoittelua.


Valviran mukaan henkilöt ovat antaneet vaihtoehtohoitoja.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että kaksi kiinalaista on esiintynyt Suomessa lääkäreinä ilman laillistusta.

Valviran saamien tietojen mukaan henkilöt eivät ole tehneet lääkärin tehtäviä Suomessa, vaan ovat antaneet erilaisia vaihtoehtohoitoja. Vaihtoehtohoitojen antaminen ei ole kiellettyä. Kumpikaan ei ole hakenut Valviralta lupaa toimia lääkärinä Suomessa.

Tapauksissa on Valviran mukaan kyse harhaanjohtavasta markkinoinnista. Molemmista henkilöistä käytetään netti-ilmoittelussa nimitystä lääkäri, kiinalainen lääkäri tai akupunktiolääkäri. Se on kiellettyä, koska Valvira ei ole antanut heille lupaa toimia lääkärinä Suomessa.

Toisen henkilön toiminnasta ei saa verkkosivuilta selkeää kuvaa siitä, mitä tehtäviä hän hoitaa. Harhaanjohtavaa verkkosivuilla ilmoittelua ei ole Valviran kehotuksesta huolimatta korjattu, ja Valvira on tehnyt poliisille tutkintapyynnön asiasta.

Toisen kiinalaisen nettisivuilla henkilö esitellään lääkärinä, mutta sivuilta käy selvästi ilmi, että hän tarjoaa ainoastaan vaihtoehtohoitoja. Häntä on kehotettu ottamaan lääkärinimike pois sivuilta. On mahdollista, että henkilö ei ole tiennyt toimineensa väärin. Valvira seuraa, korjaako henkilö ilmoitteluaan.

Valviran mukaan vaihtoehtohoitojen markkinointi on ongelmallista eikä ilmoittelua voida valvoa aktiivisesti. Ilmoittelusta voi saada kuvan, että palvelujen tarjoaja olisi terveydenhuollon ammattihenkilö, vaikka ammattihenkilönimitystä ei suoraan käytettäisikään.

Vaihtoehtohoitoja antavat henkilöt eivät ole terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joskin joillakin näitä hoitoja antavilla voi olla myös terveydenhuollon ammattihenkilön koulutus.

IL
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Pe Kesä 15, 2012 12:47 pm

^Hyvä kun selvisi, olikin alun perin vähän epäselvästi uutisoitu.

Dr Bergmeister
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2841
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister » Pe Kesä 15, 2012 8:55 pm

Itse olisin kiinnostunut tietämään missä päin Suomea näitä kiinalaisia lääkäreitä toimii. Kiinalainen vaihtoehtoinen lääketiede saattaa auttaa vaivoissa, joita tämä virallinen lääketiede ei keksi mitään apua. Toki akupunktiohoitoja saa nykyisin jopa terveyskeskuksessakin, ainakin täällä meidän paikkakunnalla. Joskus tuntuu sille, että se on tuo virallinen lääketiede, jos pitäisi joskus kyseenalaistaa. Mutta kun laki on se, joka pitää ottaa huomioon. Niitä valelääkäreitähän nyt tuntuu olevan joka puolella, mistä potilas voi tietää onko tk:n lomittajalääkäri oikea vai väärä?
Gods made heavy metal.

fangs
Nikke Knattertton
Viestit: 863
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja fangs » La Kesä 16, 2012 5:29 am

^ Siis kiinnostaako sua nyt tietää missä juuri nämä nimenomaiset, palveluitaan Valviran mukaan väärin markkinoineet kiinalaiset sijaitsevat? Siihen en osaa vastata, mutta ainakin Helsingistä löytyy vaikka kuinka paljon kiinalaista hoitoa tarjoavia "terveysklinikoita" jos sellaiset kiinnostaa, eiköhän kaikista muistakin vähänkään isommista kaupungeista. Ei niissä ole mitään laitonta, vaihtoehtoista hoitoa saa Suomessa tarjota, tässä ongelma oli vain se hoitojen vääränlainen markkinointi. Googleta tai ota puhelinluettelo käteen.

Pirhonen
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 742
Liittynyt: Su Joulu 14, 2008 5:52 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Pirhonen » La Kesä 16, 2012 8:45 am

Dr Bergmeister kirjoitti: Niitä valelääkäreitähän nyt tuntuu olevan joka puolella, mistä potilas voi tietää onko tk:n lomittajalääkäri oikea vai väärä?
Valviralla on se nettipalvelu, mistä tämän voi tarkastaa.

Dr Bergmeister
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2841
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister » Su Kesä 17, 2012 8:13 pm

Pirhonen kirjoitti:
Dr Bergmeister kirjoitti: Niitä valelääkäreitähän nyt tuntuu olevan joka puolella, mistä potilas voi tietää onko tk:n lomittajalääkäri oikea vai väärä?
Valviralla on se nettipalvelu, mistä tämän voi tarkastaa.
Kyllä, kun on kyse lääkäristä, jonka nimen tiedän. Esim. oman terveyskeskuksen vakituiset lääkärit tai kesäsijaiset on helppo tarvittaessa tarkistaa Valviran sivuilta. Meidän tk:ssa ei kerrota kuka kulloinkin päivystää, eli päivystävän lääkärin tietoja ei voi etukäteen tarkistaa mistään. Viikonloppuisin päivystäjät ovat keikkalääkäreita, ja minäkin olen joskus käynyt viikonloppuna päivystyksessä ilman, että olisin koskaan saanut tietää minkä niminen lääkäri oli kyseessä. On täälläkin ollut eräs venäläinen naislääkäri, josta tiedän vain etunimen. On kuulemma määrännyt monille ihmisille lääkkeeksi vodkaa,jopa lapsille, no ehkäpä se on Venäjällä edelleen lääkkeenä käytössä. Nyt on saanut kai potkut täältä, parempi niin. Mutta en minä sitä väitä, että hän olisi ollut valelääkäri, kunhan nyt muuten mainitsin.
Gods made heavy metal.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ma Kesä 18, 2012 1:12 pm

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 14668.html

Päivitykseen menivät kiinalaisten nettisivut.
Poliisin tutkima "kiinalaislääkäri" poisti tiedot lääkärintutkinnostaan
Julkaistu: 18.6.2012 12:41

Laittomasta lääkärinä esiintymisestä epäilty "kiinalaislääkäri" on tehnyt suuria muutoksia tietoihinsa suomalaisen yksityisen lääkäriaseman nettisivuilla.

Valviran poliisille ilmoittama henkilö ei enää esiinny lääkäriaseman esittelyssä lääkärit-kohdassa, vaan kohdassa "muut palvelut". Aiemmin hänen ammattinimikkeenään käytetty kiinalainen lääkäri -titteli on muuttunut nyt muotoon "akupunktiohoidot".

Huomio kiinnittyy kuitenkin erityisesti siihen, että henkilö on muuttanut tietoja myös koulutustaustastaan.

Aiemmin hänen henkilöesittelyssään luki: "on valmistunut lääkäriksi Kiinassa". Tämän vuoksi häntä ei ole epäilty suoranaiseksi valelääkäriksi, varsinkin kun uskotaan, että hän on tehnyt Suomessa vain kiinalaisia vaihtoehtohoitoja eikä siis varsinaisia lääkärin tehtäviä.

Tällä hetkellä hänen henkilöesittelyssään ei kuitenkaan puhuta mitään lääkärintutkinnosta, vaan siinä lukee: "on erikoistunut akupunktioon Kiinassa". Henkilö on työskennellyt ainakin kahdella suomalaisella lääkäriasemalla vuodesta 1991 alkaen.

Epäilty on tehnyt muutokset tietoihinsa sen jälkeen kun Ilta-Sanomat kertoi perjantaina Valviran tehneen hänestä tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyyntö laitettiin eteenpäin torstaina.


IS:n perjantaina paljastama toinen, niin ikään lääkärin ammattinimikkeellä esiintynyt kiinalaishenkilö on myös muuttamassa nettisivujaan.

Hänen pääesittelysivuilleen ei päässyt eilen lainkaan. Todennäköiseksi syyksi ilmoitettiin se, että sivu on parhaillaan huollettavana.

Toisella häneen liittyvällä sivustolla häntä tituleerataan nyt kiinalaisen lääketieteen kouluttajaksi, kun aiemmin hänestä käytettiin nimikettä lääkäri.

Valvira on pyytänyt kyseistä "kiinalaislääkäriä" niin ikään muuttamaan markkinointiaan ja harkitsee myös hänestä tutkintapyyntöä poliisille. Henkilö on työskennellyt Suomessa vuodesta 1995 alkaen ja pyörittää omaa akupunktioklinikkaansa.

Kumpikaan henkilö ei ole suorittanut Suomessa lisänäyttöjä, jotka vaaditaan EU:n ulkopuolelta tulleilta lääkäreiltä. Sen vuoksi heitä ei ole laillistettu lääkäreiksi, eikä heillä ole oikeutta lääkärin ammattinimikkeen käyttöön.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ma Kesä 18, 2012 1:34 pm

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 18038.html

Show senkuin jatkuu.
Kommentti: Antaa poliisin tutkia
Julkaistu: 18.6.2012 12:43

Potilaalla on oikeus luottaa, että lääkäriksi itseään Suomessa kutsuva myös todella on laillinen lääkäri, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina kahdesta kiinalaisesta henkilöstä, jotka esiintyvät Suomessa lääkärin tittelillä ilman Valviran myöntämää laillistusta. Jotta kenellekään eivät jäisi epäselviksi jutun syntyhistoria eivätkä siinä käytetyt sanamuodot, lienee paikallaan avata prosessia hieman julkisuuteen.

Vyyhti alkoi purkautua, kun IS:ään otti yhteyttä eräs terveydenhuollon parissa toimiva henkilö, joka ei ollut saanut omasta mielestään asiallista kohtelua Valvirassa. Häntä oli pompoteltu puhelimessa ja kehotettu lopulta "ottamaan itse yhteyttä kyseiseen lääkäriasemaan", kun hän oli yrittänyt tehdä ilmoitusta epäilemästään kiinalaislääkäristä.

Kun IS alkoi tutkia asiaa, netistä löytyi nopeasti toinenkin kiinalaishenkilö, joka mainostaa itseään lääkärinä ilman, että hänen nimeään löytyy Terhikki-rekisteristä.

Valviraan IS otti yhteyttä ensi kerran keskiviikkona 13. kesäkuuta.

Perjantaina ilmestyneestä jutusta käy ilmi, että kyseiset kiinalaiset eivät ole suorittaneet EU:n ulkopuolelta tulleilta lääkäreiltä vaadittavia lisänäyttöjä: heillä ei ole siten Suomen lakien mukaan oikeutta käyttää itsestään nimitystä lääkäri.

Kumpikin henkilö on kertonut omistavansa Kiinassa suoritetun lääkärintutkinnon, joten sillä perusteella heitä ei ole syytä epäillä suoranaisiksi valelääkäreiksi. Viikonloppuna tosin kävi ilmi, että toinen "kiinalaislääkäri" oli poistanut omasta henkilöesittelystään tiedon tutkinnostaan, joten siltäkin osalta asia muuttui vain monimutkaisemmaksi.

Valviran tietoon ei ole kuitenkaan tullut, että kumpikaan heistä olisi tehnyt varsinaisia lääkärin töitä, vaan heidän uskotaan keskittyneen kiinalaisiin vaihtoehtoisiin hoitoihin. Potilasturvallisuuden ei uskota siten vaarantuneen.

Valvira pitää tapauksia kuitenkin niin vakavina, että se teki toisesta, jo pitkään tutkimastaan ja myös kyseisen vinkkaajan epäilemästä henkilöstä tutkintapyynnön poliisille torstaina. Samaa Valvira harkitsee nyt myös IS:n löytämän toisen henkilön kohdalla.


Valvira tarkisti

IS on ollut lääkäreihin liittyvissä uutisoinneissaan äärimmäisen tarkka. Faktat tarkistetaan, useaan kertaan.

Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson luki IS:n perjantaina julkaisemat jutut etukäteen otsikkoja ja alaotsikkoa myöten. Henriksson pyysi tarkistuksen yhteydessä muutamia lisäselvennyksiä juttuun, jotka myös tehtiin.

Jutun pääotsikkoon "Lääkärinä ilman lupaa" Henriksson ei puuttunut. Jutun alaotsikossa korostettiin, että henkilöt nimenomaan esiintyvät Suomessa lääkäreinä. Se kelpasi Valviralle.

Eikä tässä kaikki.

IS varmisti puhelimitse Henrikssonilta etukäteen myös sen, voiko hänen mielestään heitä kutsua "laittomiksi lääkäreiksi", mitä ilmaisua käytettiin lööpissä. Henrikssonin mielestä termiä voi käyttää, sillä lain mukaan he eivät saa käyttää itsestään lääkäri-nimitystä.

Kun IS:n uutinen perjantaina ilmestyi, Valvira lähetti yllättäen julkisuuteen tiedotteen, jonka alkulause kuului: "Ilta-Sanomat kertoo virheellisesti että kaksi kiinalaista lääkäriä olisi toiminut luvattomasti lääkäreinä Suomessa."

Tiedotteen ilmestymisen jälkeen IS pyysi Valviralta selvitystä, miksi siinä puhutaan virheistä, vaikka perjantaina julkaistussa ja Valviran tarkistamassa uutisessa niitä ei ole. Valviran viestintäpäällikkö Tarja Tamminen myönsi, että IS:n jutussa ei ole yhtään virhettä.

Puhelinkeskustelun jälkeen Valvira muuttikin tiedotettaan, mutta vain hieman: "Ilta-Sanomissa 15.6. olleen jutun otsikosta saa virheellisen käsityksen, että kaksi kiinalaista lääkäriä olisi toiminut luvattomasti lääkäreinä Suomessa."

Miksi Valvira haluaa itsepäisesti oikoa virhettä, jota ei ole?

Poliisitutkinta ensimmäisen kiinalaisen osalta on vasta käynnistymässä. Henkilö on työskennellyt "kiinalainen lääkäri" -tittelillä ainakin kahdella suomalaisella lääkäriasemalla vuodesta 1991 alkaen, joten kuinka kukaan voi vielä tässä vaiheessa olla varma, mitä töitä ja millä tavoin hän on noilla asemilla tehnyt?


Valvonta petti

Tavallisen suomalaisen potilaan kannalta tilanne on yksiselitteinen: kansalaisen on voitava luottaa menevänsä aina laillisen lääkärin luo.

On hyvin mahdollista, että kyseiset kaksi kiinalaista ovat loistavia kiinalaisen lääketieteen edustajia, eikä heidän varsinaisista "toimistaan" löydy lopulta mitään huomautettavaa. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että jollain tapaa yhteiskunnan valvontaverkko on heidänkin kohdallaan pettänyt.

Lopullista totuutta asiasta ei voi tietää vielä kukaan meistä. Joten annetaan poliisin siis tutkia.

Samaa mieltä on myös Valviran Markus Henriksson.

- Valvira ja Ilta-Sanomat ovat tässä asiassa yhteisellä asialla potilasturvallisuuden edistämiseksi, Henriksson painotti perjantai-iltana.

IS paljasti viime marraskuussa kaksi Suomessa toiminutta lääkäriä, joilla oli tekaistu tutkinto. Valelääkäripaljastus johti poliisitutkintaan myös Valviran osalta, ja seitsemän sen työntekijää ovat epäiltyinä valvontavelvollisuutensa rikkomisesta.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Kesä 20, 2012 11:27 am

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 25193.html
Vaihtoehtohoitojen valvonta jäi valelääkärien jalkoihin
Julkaistu: 20.6.2012


Suomi kiristää parhaillaan ripeällä vauhdilla EU:n ulkopuolelta tulleiden terveydenhoitohenkilöiden laillistumisen ehtoja, mutta samaan aikaan vaihtoehtohoitoja ei valvo systemaattisesti kukaan.

Pahimmillaan tästä saattaa seurata uusia ongelmia, Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson epäilee.

- Voi olla, että pian jotkut ulkomaalaiset eivät edes halua yrittää laillistua lääkäriksi, vaan he hakeutuvat suoraan antamaan erilaisia vaihtoehtohoitoja, Henriksson sanoo.

- On myös ollut tapauksia, joissa lääkärinoikeutensa menettänyt suomalainen henkilö alkaa tehdä hoitoihin liittyvää liiketoimintaa esimerkiksi jonkin asiantuntijan tai konsultin tai terapeutin tittelillä, eikä terveydenhuollon valvontaviranomainen voi siien mitenkään puuttua, Henriksson kuvailee.

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa ei ole erityistä lainsäädäntöä valvomaan vaihtoehtohoitoja ja niiden antajia. Periaatteessa esimerkiksi "terapeutiksi" saa siis ryhtyä kuka tahansa kadunmies - ja vastuu erilaisten kansanparantajapalveluiden käyttämisestä on viime kädessä potilaalla itsellään.

Esimerkiksi vastikään julkisuudessa olleet kaksi "kiinalaislääkäriä" olisivat voineet harjoittaa akupunktiohoitoja kaikessa rauhassa vaikkapa akupunktioterapeutin tittelillä. Ainoastaan Suomessa suojatun lääkäri-nimikkeen käyttäminen on heille laiton teko, koska he eivät ole suorittaneet EU:n ulkopuolelta valmistuneilta lääkäreiltä vaadittavia lisänäyttöjä.

Asian tultua julkisuuteen tosin toinen heistä poisti nettisivuiltaan tiedon, jonka mukaan hän on valmistunut lääkäriksi Kiinassa. Nyt hän kertoo ainaostaan "erikoistuneensa akupunktioon" Kiinassa.


Ministeriö ei ehdi valmistella

Vaihtoehtohoitoja säätelevän lain tarpeesta on Suomessa puhuttu jo vuosikaudet, mutta lakia ei ole toistaiseksi saatu aikaiseksi. Ongelmana on muun muassa se, ettei vaihtoehtohoitoja katsota terveydenhuolloksi, jolloin niiden valvonta ei kuulu terveysviranomaisille, vaan esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriölle ja kuluttajansuojaviranomaisille.

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa tavoite määritellään näin: "vaihtoehtohoitoihin liittyvää lainsäädäntöä jatkovalmistellaan yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa tavoitteena potilasturvallisuuden parantaminen".

Valviran johtaja Tarja Holi haluaisi selvät pelisäännöt myös vaihtoehtohoidoille ja niitä antaville henkilöille.

- Ainakin pitäisi selkeästi määrittää ne rajat, millaisia vaihtoehtohoitoja saa antaa ja kenelle. Esimerkiksi sellaiset väestöryhmät olisi suojattava, jotka eivät itse pysty valvomaan saamiensa hoitojen laatua, Holi sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Eija Koivurannan mukaan vaihtoehtohoitoja koskevien säännösten valmistelua joudutaan kuitenkin jälleen siirtämään viime syksynä paljastuneen valelääkärikohun vuoksi.

- Joudumme priorisoimaan asioita, sillä nyt uudeksi asiaksi sen edelle nousi tämä valelääkärikysymys ja EU:n ulkopuolelta tulleiden lääkäreiden valvonta, Koivuranta kertoo.


Kielikoe liian vaikea?

Valelääkärikohun jälkeen perustettu ns. Paunion työryhmä suositteli, että EU:n ulkopuolelta tulleiden lääkäreiden tutkintojen oikeellisuuden varmistamisen lisäksi myös heidän kielikoettaan on tiukennettava ja valvottua harjoitteluaikaa pidennettävä.

Näillä näkymin ensimmäiset ulkomaalaisten lääkäreiden laillistumista kiristävät lakimuutokset saadaan eduskunnan käsittelyyn jo ensi vuonna.

STM:ssä tiedostetaan kuitenkin, että esimerkiksi kielikokeen vaikeuttaminen voi olla kaksipiippuinen juttu. Toisaalta Suomi tarvitsisi esimerkiksi harvinaisia kieliä äidinkielenään puhuvia lääkäreitä palvelemaan maahanmuuttajia, mutta toisaalta samojen lääkäreiden pitäisi pystyä hoitamaan täysipainoisesti myös suomalaisia potilaita.

- Kielitaito on kuitenkin niin olennainen osa lääkärin ammattitaitoa, ettei siitä voi tinkiä. Sen sijaan pitäisi tehostaa suomen tai ruotsin kielen opetusta niin, ettei kenellekään tule siitä kynnyskysymystä laillistumisen esteeksi, Koivuranta sanoo.

Toinen IS:n viime viikolla paljastamista "kiinalaislääkäreistä" kertoo suorittaneensa Kiinassa peräti kolme lääketieteen korkeakoulututkintoa, mutta Suomessa hän ei ole edes yrittänyt laillistua lääkäriksi, koska ei usko selviävänsä vaikeasta suomen kielen kokeesta. Hänellä on sen sijaan ollut vuodesta 1995 alkaen oma akupunktioklinikkansa, jonka palveluja hän on markkinoinut vastoin lakia lääkäri-nimikettä käyttäen.

Arja Paananen
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Kesä 27, 2012 3:27 pm

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/362385 ... hoitajalta

Pikku tilastokatsaus:
Valvira poisti oikeudet 10 lääkäriltä ja 34 hoitajalta

Valvira rajoitti tai poisti vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeuksia kuin viime vuonna vastaavana aikana. Valvira puuttuu ammatinharjoittamisoikeuksiin silloin, kun sen katsotaan olevan välttämätöntä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Ammatinharjoittamisoikeus poistettiin 10 lääkäriltä, 34 hoitotoimen harjoittajalta sekä yhdeltä farmaseutilta ja hammaslääkäriltä.

Lisäksi 18 lääkärin, kahdeksan hoitotoimen harjoittajan ja kolmen hammaslääkärin oikeuksia rajoitettiin. Varoituksia annettiin viidelle lääkärille ja kuudelle hoitotoimen harjoittajalle.

Hoitohenkilökunnan oikeuksien rajoittamisen tai poistamisen syynä on useimmiten päihde- tai lääkeriippuvuus, johon liittyy usein myös lääkevarkauksia.

Lääkäreiltä rajoitetaan tai poistetaan oikeuksia muun muassa tilanteissa, joissa he ovat määränneet epäasianmukaisesti ja potilasturvallisuutta vaarantaen keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä joko itselleen tai muille henkilöille.

Koko viime vuoden aikana ammatinharjoittamisoikeuksia rajoitettiin tai poistettiin 28 lääkäriltä, kahdelta hammaslääkäriltä, 67 hoitotoimen harjoittajalta ja viideltä farmaseutilta.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vastaa muun muassa ulkomailta Suomeen tulevien lääkäreiden hyväksymisestä.

TS
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Valelääkäriepäilyitä

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Heinä 25, 2012 12:43 pm

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/poli ... an/1228944
Poliisi lopetti toisen Valvira-esitutkinnan
STT
11:27

Poliisi ei löytänyt puutteita lupa- ja valvontavirasto Valviran tavassa myöntää lupia ulkomaalaislääkäreille. Poliisi ei löytänyt viitteitä siitä, että virasto olisi vahvistanut lääkäreiden tutkintotodistuksia liian heppoisin perustein.

Tutkintapyyntö koski viime vuoden lopulla alkanutta Valviran selvitystyötä, jossa käytiin läpi EU ja ETA-maiden ulkopuolella valmistuneiden lääkärien tutkintotodistuksia. Poliisi selvitti asiaa yhden valviralaisen pyynnöstä.

Sen sijaan valelääkäri Esa Laihoon liittyvät Valviran laiminlyöntiepäilyt ovat edenneet jo keväällä syyteharkintaan.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Vastaa Viestiin