Turku: kebabkeisarin talousrikokset

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Niilo23
Lauri Hanhivaara
Viestit: 144
Liittynyt: Pe Syys 09, 2011 2:08 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Niilo23 »


No, nyt on jo todellakin varmaa, että ihmiskauppaepäily ja lihaskandaaliepäily liittyvät lihaliike Agaliin :

Kebab-kiskonta: 1 000 euron vuosipalkka
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/201 ... 220909/137

On mielenkiintoista lukea miten lihaliikkeen valvontaprosessi eteni :
Iltalehti, 16.01.2012 05:54 kirjoitti:
– Turun terveysviranomaiset asettivat Lihaliike Agali Oy toimintakieltoon 8.12. selvitysten ajaksi.

– Evira sai tiedon Lihaliike Agali Oy:n tuotteiden hygienia- ja laatupuitteista joulukuun 27. päivä.

– Evira antoi julkisuuteen tiedon lihaa myyvistä ravintoloista kaksi viikko myöhemmin 12.1.2012.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/kebab ... 22229.html

Viranomaisten toimintaviive on aikamoinen. Onneksi lihan käsittelyvirheet eivät tällä tietämällä muodostaneet ihmisille vakavaa terveysvaaraa – siis tässä tapauksessa. Tutkinta tältä osin tietenkin jatkuu.

Eviran uutisista voi lukea lihaliike Agaliin liittyvät lehdistötiedotteet:
http://www.evira.fi/portal//fi/evira/aj ... ?year=2012

Turun kaupungin Elintarvikevalvonta löytyy linkistä:
http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=3974

Corruptissima res publica plurimae leges.
— Tacitus
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 545
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja dmm »

Rudy kirjoitti:
Kainonsorttinen kirjoitti:Olen käynyt Agalissa syömässä useasti, ja mm. tuo hygieniaosuus hieman ihmetyttää. Ruoka tehdään suoraan asiakkaan silmien alla, ei siis missään kämäisessä takahuoneessa. Että ainakin tuon tilan hygienian on oltava kondiksessa. Eri asia sitten, miten tuotteita säilytetään esim. jalostamolla.
Tästä on keskusteltu aikaisemminkin erään tuttavan kanssa. Mutta mistä asiakas voi tietää kauanko pizzatäytteet ovat vetareissa olleet? Avattu tonnikalapurkki ei säily kauaa. Säilyykö se senkään vertaa jos on päivän kohtalaisen lämpimässä pizzerian keittiössä? Muutkin pilaantumisherkät elintarvikkeet eivät kestä huoneenlämmössä kauaa, saatika että ne ovat vaikka päivän pöydällä kupissa, vanhan raaka-aineen sekaan lisätään uutta kuppia pesemättä ja sitten heivataan yöksi kylmään. Onko kylmiöiden lämpötilat tarpeeksi viileitä? Entäpä työvälineet. Käsitelläänkö samoilla pihdeillä raakaa ja kypsennettyä kanaa/lihaa/what ever? Ristikontaminaation riski on iso. Puretaanko kylmäkuormat tarpeeksi nopeasti jos kylmiöt eivät ole niin isoja että koko rullakko sinne sopii odottelemaan purkajaansa? Nämä asiat eivät välity asiakkaalle pelkästään oman pizzan valmistusta seuraamalla.

Toisekseen, hinta. Jos ajatellaan että näet pizzerian edessä ständin joka mainostaa "Kaikki pizzat ja kebabit 5€" tartutko tarjoukseen sen enempää ajattelematta? Todennäköisesti. Jos ravintola ei kauppaa mitään muuta kuin pizzaa ja kebabia, on auki 18h/vrk, aamuyöllä pizzaa vääntää kuusi-seitsemän henkilöä, montako pizzaa ja kebabia ravintolan on päivässä myytävä että näistä tuotteista saadut katteet kattavat kaikki ravintolan menot? Tilavuokrat, TES:n mukaiset palkat lisineen, vakuutukset, raaka-aineiden hankintakustannukset jne. Ja moniko ravintoloista sen määrän pizzaa oikeasti takoo?
Meinasin tuohon nimimerkki Kainonsorttisen kommenttiin vastata jo aiemmin. Mielenkiintoista, että se miten kebab tai pizza väännetään asiakkaan nähden jotenkin poissulkisi mitään ongelmia. Lihan ja muiden tuotteiden laadusta ei asiakkaan edessä tekeminen kerro yhtikäs mitään. Kuten nimimerkki Rudy edellä hyvin selvitti, ongelmia voi olla niin monessa kohtaa prosessia, ettei Kainonsorttisen kaltainen valistunut kuluttaja tiedä syökö päätä vai häntää....
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Kiiski Vastaranta
Olivia Benson
Viestit: 710
Liittynyt: Pe Helmi 19, 2010 12:50 am

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Kiiski Vastaranta »

Marco Bjurström sanoisi nami nami

Nami nami kioskienpitäjät nyt haastavat sitten viranomaiset oikeuteen kun meni kertomaa että myydään ihmisravinnoksi kelpaamatonta jätettä.
Kuinka moni on kysellyt näiltä kebebkioskin myyjiltä/henkilökunnalta hygieniapasseja, kyselkää seuraavan kerran kun menette käymään tai jos joku nyt vielä uskaltaa riskeerata terveyttään tämän mahtavan mainoskampanjan jälkeen.
Pyytäkää näyttää hygieniapasseja
Tiedelehti 27.05.2010 19:00
-Testosteroni vähentää sosiaalista sinisilmäisyyttä
Kivireki
Sofia Karppi
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Loka 11, 2011 3:13 pm
Paikkakunta: Mierontie 666, Hunninko 420247

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Kivireki »

Nyrkkisääntönä vois pitää et jos keskustan alueella pizza on alle 5e niin siinä on jotain mikä ei ihan kestä päivänvaloa...
Jollen ihan väärin muuten katsonut niin Forumin Agali on taas auki. Nopeaa toimintaa, etten sanois.
bibo ergo sum
Rudy
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Marras 16, 2011 6:34 pm
Paikkakunta: Susiraja

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Rudy »

Kivireki kirjoitti:Nyrkkisääntönä vois pitää et jos keskustan alueella pizza on alle 5e niin siinä on jotain mikä ei ihan kestä päivänvaloa...
Ja niin kauan kuin näin halpaa ruokaa saa, ihmiset sitä ostaa.
When God created a man, She was only kidding.
Kivireki
Sofia Karppi
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Loka 11, 2011 3:13 pm
Paikkakunta: Mierontie 666, Hunninko 420247

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Kivireki »

No kieltämättä itsekin saatan langeta femman pizzaan, mut mä tiedän myös että jos panostan naapuripuodissa 3e enemmän saan parempaa ruokaa. Jos se on siitä kolmesta eurosta kiinni ni parempi et käyn kaupassa, ei mulla sit ole varaa syödä pizzaa mikäli niin tiukalla on.
Mut kokeilkaapas joskus mennä esim johonkin intialaiseen sen iänikuisen pizzan sijasta. Alle kympillä saa kelpo mätöt eikä kestä sen kauempaa valmistaa kuin pizzakaan. Tai no riippuu kyl ruuastakin.
bibo ergo sum
Niilo23
Lauri Hanhivaara
Viestit: 144
Liittynyt: Pe Syys 09, 2011 2:08 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Niilo23 »

Kiiski Vastaranta kirjoitti:Nami nami kioskienpitäjät nyt haastavat sitten viranomaiset oikeuteen kun meni kertomaa että myydään ihmisravinnoksi kelpaamatonta jätettä.

Niinkö? Evira on jo myöntänyt asiassa peräti niin paljon, että saastelihoja ostaneiden ravintoloiden "luettelossa voi olla joitakin epätäsmällisyyksiä ja puutteita". Minusta olisi ihan paikallaan, että tämän Eviran toiminta perattaisiin auki tuomioistuimessa. Silloin nähtäisiin myös se mitä virkavastuu viranomaistoiminnassa todella merkitsee.

Evira myönsi puutteet kebab-listalla
Perjantai 13.1.2012 klo 10.26 (päivitetty 15.1.2012 klo 20.36)
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2012011315072996_ru.shtml

Kaikki jälleenmyyjien listalla mainitut yritykset eivät olleet koskaan myyneet mitään Agalin käsittelemää lihaa.
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=235614

Eviran ja muidenkin viranomaisten toiminta oli muutenkin heikkolaatuista. Asian hoidossa vitkuteltiin, jonka takia pilaantuneet lihat oli syöty jo aikoja sitten kun tieto terveysvaarasta tavoitti kuluttajat. Jälleenmyyjien nimilistan julkistaminen ei siis palvellut kuluttajia juuri mitenkään. Nimilista on Eviran nettisivuilla "pötkömuodossa", jonka luettavuus ja siten käyttökelpoisuus on ylipäätään heikkoa. Jälleenmyyjien tiedot olisi pitänyt esittää paremmin, kun kerran oletus virastossa oli että kyse on kuluttajien terveyttä välittömästi uhkaavasta vaarasta.

Pitäisin hyvin toivottavana, että kuluttajajärjestöt nostaisivat vaikkapa ryhmäkanteen Eviran hidastelun takia. Myös Turun kaupungin elintarvikevalvonnan toiminta tulisi käydä läpi.
Kiiski Vastaranta kirjoitti: Kuinka moni on kysellyt näiltä kebebkioskin myyjiltä/henkilökunnalta hygieniapasseja, kyselkää seuraavan kerran kun menette käymään tai jos joku nyt vielä uskaltaa riskeerata terveyttään tämän mahtavan mainoskampanjan jälkeen.
Pyytäkää näyttää hygieniapasseja

Tai neuvokaa heitä menemään nettiin! Kas, näin helposti homma hoituu:
Tällä sivustolla voit valmistautua kätevästi viralliseen hygieniaosaamistestiin hiirtä kliksuttelemalla.
http://hygieniapassi.gene.fi/

Myös työkkärin kurssilla tai partiotoiminnassa voi hygieniassa pätevöityä passin arvoisesti.

Niilo23
Lauri Hanhivaara
Viestit: 144
Liittynyt: Pe Syys 09, 2011 2:08 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Niilo23 »

Kivireki kirjoitti:Jollen ihan väärin muuten katsonut niin Forumin Agali on taas auki. Nopeaa toimintaa, etten sanois.

Kyse on jälleenmyyntiä harjoittavasta ravintolasta eikä mainitusta samannimisestä lihatukkuliikkeestä. Lihatukku on suljettu sen tiedon perusteella, joka löytyy useista lähetistä, mm. tämänpäiväisestä Turun Sanomista.

Ravintola Agalilla voi olla jo uusi omistajakin. Nimi vaihtunee nopeasti, jos niin on.

– Agali on suljettu jo joulukuun alussa. Jos jokin ravintola onkin tilannut lihoja sitä ennen, ne on jo käytetty, eikä kukaan ole onneksi sairastunut, Vuorinen sanoo.
http://www.ts.fi/online/kotimaa/300275.html

Yrittäjät vaativat tässä vaiheessa Eviralta anteeksipyyntöä. Saapas nähdä heltiääkö sellaista.

Corruptissima res publica plurimae leges.
— Tacitus
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 545
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja dmm »

Niilo23 kirjoitti:
Kiiski Vastaranta kirjoitti: Kuinka moni on kysellyt näiltä kebebkioskin myyjiltä/henkilökunnalta hygieniapasseja, kyselkää seuraavan kerran kun menette käymään tai jos joku nyt vielä uskaltaa riskeerata terveyttään tämän mahtavan mainoskampanjan jälkeen.
Pyytäkää näyttää hygieniapasseja
Tai neuvokaa heitä menemään nettiin! Kas, näin helposti homma hoituu:
Tällä sivustolla voit valmistautua kätevästi viralliseen hygieniaosaamistestiin hiirtä kliksuttelemalla.
http://hygieniapassi.gene.fi/
Myös työkkärin kurssilla tai partiotoiminnassa voi hygieniassa pätevöityä passin arvoisesti.
Hygieniapassihan se takaa laadun. Vähän samoin kuin ajokortti takaa ajotaidon ja oikean asenteen tilanteessa kuin tilanteessa, esimerkiksi silloin kun ei vain huvita ottaa muita tiellä liikkujia huomioon puupennin vertaa.
Wikipedia kirjoitti: Valvonta
Vaikka hygieniapassi vaaditaankin elintarvikelain mukaisesti käytännössä jokaisella alalla missä käsitellään, valmistetaan ja/tai tarjoillaan pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, niin silti passin varsinaista valvontaa tai valvontajärjestelmää ei käytännössä ole. Valvonta tapahtuukin taannehtivasti, eli jos tartuntatauti ilmenee, voidaan jäljilttää oliko työntekijöillä hygieniapassia vai ei ja sen jälkeen oliko hygieniassa tai ruoanvalmistuksessa puutteita. Passin puuttuminen tai voimassa oleminen selkeyttää lainsäädännöllisesti vastuukysymyksiä.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Kainonsorttinen
Frank Drebin
Viestit: 383
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 12:22 pm

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Kainonsorttinen »

dmm kirjoitti: Mielenkiintoista, että se miten kebab tai pizza väännetään asiakkaan nähden jotenkin poissulkisi mitään ongelmia. Lihan ja muiden tuotteiden laadusta ei asiakkaan edessä tekeminen kerro yhtikäs mitään. Kuten nimimerkki Rudy edellä hyvin selvitti, ongelmia voi olla niin monessa kohtaa prosessia, ettei Kainonsorttisen kaltainen valistunut kuluttaja tiedä syökö päätä vai häntää....
Eihän se tietenkään poissulje kaikkia ongelmia, mutta on paljon sellaisia juttuja, joita työntekijän tulee tuossa ottaa huomioon, kun se ruoka tehdään maksavan asiakkaan silmien alla. Esimerkiksi se ruoanvalmistustila ei voi olla _saastainen_ (joo, virheitä ja väärinkäyttöjä voi silti olla), toisin kuin jonkun pizzapaikan takahuone. Jos pizzalätty sattuu tipahtamaan maahan, niin ainakaan sitä ei Agalissa voi nostaa takaisin lautaselle, toisin kuin jossain muussa paikassa. Siinä ei voi kaivaa nenää asiakkaan katsellessa vierestä jne jne.

Mielestäni sanoinkin, että toki esim. tuotteiden säilytyksessä voi silti olla virheitä, kuten tässä tapauksessa onkin. Tosin käsitin, että tuotteen säilytettiin ihan asiallisesti itse tuolla ravintolassa ja ongelmia olikin tuolla tukkuliikkeessä. Ja tietenkään en voi tietää saamastani lihasta sen enempää, mutta jos nyt ajatellaan, että tuon paikan ruuista ei (tietääkseni) ole kukaan sairastunut, eikä annoksista löydy muutenkaan mitään "ylläreitä" (kuten vähän väliä saa netistä lukea) niin se on jo aika hyvin verrattuna vaikka 7/10 kebab-paikkaan.

Edit: Agali ei hinnoiltaan edes ole mitään femman luokkaa, vaan kebuannokset ja pizzat ainakin pyörii siinä 8-10 euron kieppeillä. Viiden euron pitsoista on nyt uutisoitukin niin paljon, että sellaiseen tarjoukseen en kyllä lankeaisi.
Niilo23
Lauri Hanhivaara
Viestit: 144
Liittynyt: Pe Syys 09, 2011 2:08 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Niilo23 »


Tässä näitä linkkejä jälleen tulee:

Kebab-yrittäjät valmistelevat korvauskannetta Eviraa vastaan
Turun Sanomat 9.2.2012 17:02:02
http://www.ts.fi/online/kotimaa/309268.html


Agalin lihoja ei löydy näiltä main

17.1.2012 09:03 Turkulaisen Lihaliike Agali Oy:n toiminnasta löydettyjen laiminlyöntien takia sen markkinoille toimittamien liha-, raakaliha- ja lihavalmisteiden myynti kiellettiin loppuviikosta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määräsi kaikki Agalin toimittamat tuotteet käyttökieltoon ja hävitettäviksi.
http://www.turuntienoo.fi/uutiset/3424/
Corruptissima res publica plurimae leges.
— Tacitus
Kainonsorttinen
Frank Drebin
Viestit: 383
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 12:22 pm

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Kainonsorttinen »

Agalin ihmiskauppajupakkaa on kuulemma selvitelty ihan just äskettäin oikeudessa. Onko kenelläkään tästä mitään tietoa?
koskisen masa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Ke Marras 14, 2007 11:58 pm
Paikkakunta: Sodoma/Hamppukaupunki/Zion

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja koskisen masa »

Kirjoittaja Niilo23 päivämäärä Pe Maalis 18, 2016 4:02 pm

2016 ?
Ihmiset tulee ja menee - cycles and circles, everything cook and curry. http://www.youtube.com/watch?v=MorR04iLtMw
Zukuluku
Frank Drebin
Viestit: 390
Liittynyt: Ma Loka 27, 2008 12:21 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Zukuluku »

Ihmeellistä itkua näiltä ravintoloitsijoilta. Toki harmillista, jos heidän ravintoloistaan on nyt asiakkaat kaikonneet Eviran tiedotteen jälkeen. Mutta onhan se parempi varoittaa ajoissa kuin jäädä odottelemaan, että katsotaan nyt kuinka moni saa taudin lihoista.

Ravintoloitsijat olisivat voineet tiedottaa oman lihansa alkuperästä, nyt energia tuntui menevän valittamiseen.
Joku toinen
Harjunpää
Viestit: 348
Liittynyt: La Tammi 28, 2012 11:22 pm

Re: Kebabyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Viesti Kirjoittaja Joku toinen »

Zukuluku kirjoitti:Ihmeellistä itkua näiltä ravintoloitsijoilta. Toki harmillista, jos heidän ravintoloistaan on nyt asiakkaat kaikonneet Eviran tiedotteen jälkeen. Mutta onhan se parempi varoittaa ajoissa kuin jäädä odottelemaan, että katsotaan nyt kuinka moni saa taudin lihoista.

Ravintoloitsijat olisivat voineet tiedottaa oman lihansa alkuperästä, nyt energia tuntui menevän valittamiseen.
On sullakin ajattelutapa.
Mietipä itsesi tilanteeseen jossa nimesi, kuvasi ja muut tiedot julkaistaan lehdessä tuomittuna lasten raiskauksista ym ja olisit syytön.
Selittelemälläkö itsesi tilanteesta pelastaisit?
Kun kirjoitat että varoitetaan ajoissa, niin mikä on ajoissa jos Agalin tiloissa on havaittu mittavia puutoksia ennen joulukuuta 2011 Eviran toimesta? Kyseiset lihat oli jo paremmissa suissa kun Evira listan julkaisi. Saatiinhan kohun saattelemana kerättyä takaisin lihaa jopa 30 kg.
Vain Agalilta löytyi tiedot paikoista joihin lihaa oli viety (ja suurimmassa osassa kerta oli ainoa) eikä esim. palautuksia tai muitakaan tietoja kunnolla löytynyt.
Harmillista kun yrittäjiltä viedään tunaroimalla elinkeino.
Ja kun tutustut kebab-yrittäjien toimintaan niin 8/10 ilmoittaa liiterinsä seinällä kuka toimittaa liha putiikkiin. Ja ihan lihaliikkeen leimoilla ja allekirjoituksilla varustettuna.
Aika kapeakatseista ajatella että verkostoitumattomat yrittäjät voisivat julkaista suuria otsikoita lihansa alkuperästä kun vastassa on Evira joka tutkimatta hutkii ja toheloi.
Vastaa Viestiin