"Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Bias
Magnum
Viestit: 1378
Liittynyt: Su Heinä 19, 2009 1:04 pm

"Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja Bias » To Huhti 25, 2013 2:21 pm

Facebookiin oli kaverini linkittänyt tämän.

Ensin ajattelin laittaa tämän viestin vapaa keskustelu-osioon, mutta tappouhkauksissa on kuitenkin kyse rikoksesta.

Mikä on pahin uhkaus, jonka kohteeksi voi joutua? Siinä ei uhata tappaa, raiskata, hakata tai häpäistä. Pahinta on, kun uhataan tehdä lapselle pahaa – siksi, että joku ei ole samaa mieltä kanssasi.

Sinut ähly voisi syöttää mun amstaffille.

Ihan ku persereikä jolla on hampaat!

Näytät yli 50-vuotiaalta koska somalipamppu vanhentaa.

Neekerihuora.

Mitä haluavat sanoa he, jotka lähettävät tuollaisia viestejä tutkijalle, poliitikolle tai yhteiskunnalliselle keskustelijalle? He haluavat sanoa: ole hiljaa. Älä puhu enää koskaan.

Miksi te nekrut tungette joka paikkaan? Valkoihoiset päättää Suomen asioista. Painu Afrikkaan nekru. White power.

Molo poskeen niin pitää mimmi ainakin turpansa kiinni.

Vittu vihermädättäjä sovit hyvin kaikkien maanpetturi mamurakastaja hinttarien kanssa.

Ylläolevat lauseet ovat vain pieni otos vihaisista viesteistä, joita haastateltavamme ovat saaneet. Heille on lähetetty postissa spermaa, laitettu kuva yhteystietoineen keskustelupalstalle, luvattu hankkia potkut, lähetetty tekstareita prepaid-liittymistä, lähetetty viestejä anonyymipalvelimelta ja solvattu perheenjäseniä.

Vihapuheen tarkoitus on häpäistä ja vaientaa. Tähän asti sen sisällöstä on vaiettu, koska se on liian likaista. Siksi ei ole ollut keinoja ottaa kantaa, mikä on asiatonta ja mikä on kestettävä. Ja painostus on voinut jatkua.

Vaikeneminen loppuu nyt.

Vedenjakaja vuosi 2007

Emilia Kukkala aloitti blogin pidon 2007. Terävä kirjoitustyyli johti pääsyyn eliminoitavien maanpettureiden listalle.

Sama vuosi tuntuu olevan vedenjakaja monelle haastattelemallemme. Blogien pitäminen yleistyi, elämä keskustelupalstoilla vilkastui ja Facebook alkoi yleistyä. Vilkas verkko toi paljon lisäarvoa.

Myös vihalle löytyi uusi koti.

Emilia Kukkala: Olin aluksi hirveän tyrmistynyt. Yritin keskustella heidän kanssaan ja saada itseäni ymmärretyksi. Pian huomasin, ettei ole tarkoituskaan käydä mitään keskustelua. Ainoa tarkoitus oli viha. Ja painostuskeinona nimenomaan.

Kaasua naamaan, jauhelihaa autoon

Vihapuhe ei ole jäänyt pelkäksi puheeksi. Vaalimökeillä on riehuttu. Pride-kulkuetta vastaan on hyökätty. Yksi äärioikeistoa käsittelevän kirjan kirjoittajista, Dan Koivulaakso, sai kaasuiskun kasvoihinsa.

Tammikuussa 2013 samaisen kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylän kirjastossa tapahtui puukotus. Turvakoneisto heräsi, ja seuraava kirjatilaisuus päätettiin perua, koska tilaisuuden pelastussuunnitelma ei tullut ajoissa.

On tultu siihen, että kirjamessuille tarvitaan poliiseja ja nappikorvaisia turvamiehiä.

Emilia Kukkalan auto kuorrutettiin jauhelihalla sen jälkeen kun hän oli esiintynyt Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa. Toimittaja Meri Valkaman autosta puhkottiin rengas samaan aikaan kun vihakeskustelu häntä vastaan kävi kuumimmillaan.

Rotusota etenee ja pelolla hallitaan

Verkkoon on helppo synnyttää samanmielisten ilmatiiviitä enklaaveja. Jos ulkopuolinen yrittää oikoa niissä olevia vääriä tietoja, hänet vaietaan kuoliaaksi tai lynkataan, kirjoittaa ruotsalainen kirjailija Lisa Bjurwald uudessa verkkovihaa käsittelevässä kirjassaan ”Kirjoituspöytäsoturit”.

Anna Kontula: Nettiyhteisöissä on sellainen lahkolaishenki valloillaan. Käännetään selkä ulkomaailmalle, ja tietyt totuudet alkavat elää omaa elämäänsä.
Verkosta löytyy useita tappolistoja. Pelkän nimilistan lisäksi niissä annetaan ohjeita, miten taistelussa monikulttuurisuutta vastaan pitää edetä. Listoilla on nimiä valtiojohtoon asti. Suojelupoliisi on tietoinen näistä, mutta sivut pysyvät edelleen verkossa.

Yksityiskohtaisin taistelusivusto neuvoo, että laillisten keinojen jälkeen on siirryttävä häirintään ja painostukseen. Juuri siihen, minkä monet kokevat tapahtuneen. Keinoina ovat julkinen häpäisy ja pienet tihutyöt. Rotusota etenee käsikirjoituksen mukaan.

Sodan käsikirjoitukseen kuuluu vastapuolen demonisointi.

Dan Koivulaakso: Huolestuttavimpia ovat väkivaltafantasiat. Ne ovat perinteistä viholliskuvan luomista. Niissä pyritään epäinhimillistämään minut ja legitimoimaan väkivaltaa minua kohtaan.


Myös Astrid Thors joutui maahanmuuttoministerinä massiivisen uhkailun ja kiusaamisen kohteeksi. Se on pelolla hallitsemista, joka ei ole kaukana terrorista.
Netin nakkijonossa syljetään ja mennään joukkopsykoosiin

Kaikki vihapuhe ei ole analyyttisesti motivoitua, vaan silkkaa huonoa käytöstä. Ei ole työkaluja keksiä lennokkaampia ilmaisuja. Vittu kun vituttaa.

Rosa Meriläinen: On tärkeää erottaa vihaposti ja törkyposti. Vihaposti on voimakkaan uhkaavaa ja väkivaltaista, aggressiivista. Muulla tavalla vain haukutaan. Joskus tuntuu, että ihmiset eivät erota törkypostia ja vihapostia toisistaan. Mua ehkä auttaa se, että on koulukiusatun tausta. Olen tottunut kuuntelemaan vittuilua koko pienen ikäni.

Teini- ja aikuisräyhääjät eivät ilmesty verkkoon tyhjästä. Ehkä jokaisen törkykeskusteluja kauhistuneen kannattaisi mennä käymään yöaikaan sairaalan ensiapuun, poliisipäivitykseen tai yöbussiin.Nettipoliisi Fobban eli Marko Forssin työajasta suurin osa menee kiusaamistapausten selvittämiseen. Verkon nakkijonossa tönitään, syljetään kasvoille, uhitellaan ja kiusataan. Kumma kyllä poliisin ilmestyminen virtuaaliselle räyhäpaikalle usein rauhoittaa.

Mutta toisin kuin nakkijonossa, verkossa voi syntyä nopeasti joukkopsykoosi.

Marko Forss: Joku on voinut laittaa nettiin kuvan, joka ärsyttää jotain joukkoa. Sitten tulee hirveä määrä viestejä, aletaan kiusaamaan tätä henkilöä. Yhtäkkiä voi olla sata ihmistä liittynyt mukaan, vaikka ne eivät edes tunne tätä kiusattua. Poliisille tällaiset voi olla vaikea saada rauhoittumaan.

Pikkusormi itsesensuurille - keskisormi demokratialle

Suomi on sananvapauden mallimaa. Tammikuussa 2013 Toimittajat ilman rajoja -järjestö nimesi Suomen maailman ykköseksi lehdistönvapausindeksillä.

Tässä mallimaassa osa toimittajista ja tutkijoista sanoo rajoittaneensa julkisuudessa käsiteltäviä aiheita. Painostus erityisesti maahanmuuttokysymyksissä on johtanut itsesensuuriin.

Käytännössä palauteryöppy, solvaukset ja uhkaukset ovat niin epämiellyttäviä, että ne saavat harkitsemaan aihevalintaa tai julkista esiintymistä. Näin on käynyt muun muassa toimittaja Meri Valkamalle.

Meri Valkama: Pahimman palautteen vastaanottamista ei missä tahansa elämätilanteessa jaksa. On oltava vahva, että kykenee ottamaan semmoisen määrän vihaa niskaansa.


Kyse on heikosta ja vaarallisesta signaalista.

Husein Muhammed: Jos me tosiaan annetaan heille periksi sanomalla, että me ei uskalleta esiintyä, se on hyvinkin kohtalokasta.

Tampereen yliopistossa valmistuu syksyllä 2013 tutkimus aggressiivisen keskustelukulttuurin vaikutuksesta sananvapauteen. Ennakkotiedot vahvistavat, että tutkijat ja toimittajat ovat laittaneet suita suppuun. Ilmiön laajuutta ei pidä liioitella, mutta se on otettava ajoissa huomioon, sanoo tutkimusjohtaja Pentti Raittila.

Pentti Raittila: Tämä leviää askelittain. Ensin on vähän asenteellista arvostelua. Sitten tällaista aggressiivista kielenkäyttöä. Sitten tulee vihapuhetta, seuraavana vaiheena uhkailua, jota jo nyt näkyy. On tappouhkauksia. Viimeisenä vaiheena on todellinen väkivalta. Tämä olisi hyvä pysäyttää ennen kuin ollaan siinä viimeisessä vaiheessa.


Kuka keksi hirviön?

Norjan verilöylyn jälkeen kaikki etsivät kuumeisesti linkkiä, joka yhdistäisi julmat sanat ja julmat teot. Haluttiin tunnistaa vihapuhe.

Valtakunnansyyttäjäviraston asettama työryhmä pureskeli vihapuhetta ja päätyi sen tarkoittavan viestintää, jossa loukataan, panetellaan ja solvataan rikoslain määrittelemällä tavalla.

Näiden rikoslain pykälien nojalla kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Näin hän arvioi vihapuhetta Ajankohtaisen kakkosen viha-illassa syksyllä 2011:

Jussi Halla-aho: Sen, joka on lanseerannut käyttöön tämän käsitehirviön vihapuhe, pitäisi määritellä sen sisältö. Niin kauan kuin se on tällainen leimakirves, sitä voidaan lätkiä minkä tahansa epämiellyttävän puheen ympärille.

Onko asiallinenkin kritiikki siis vihapuhetta, jos kohde loukkaantuu?

Sananvapauden tulenkantajat

Vihapostilla on skitsofreninen vaikutus sananvapauteen. Jos kovaa kritiikkiä kielletään, rajoittuu sananvapaus. Jos taas ilmaisu saa olla mahdollisimman vapaata, se mahdollistaa vihaviestinnän, ja sananvapaus rajoittuu.

Jarkko Tontti: Merkillepantavaa on, että sananvapauden suurina puolustajina esiintyvät usein ne, joiden harjoittama painostus on rajoittanut toisten sananvapautta.

Suomen PEN:n puheenjohtaja Jarkko Tontti muistuttaa, että vihapuheessa on selvät tapaukset, mutta suuri harmaa vyöhyke. Yhden sananvapaus voi olla toiselta pois, jos huiskitaan epämääräisesti.

Suomen Sisun nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen piti esimerkiksi kohuttujen Muhammed-pilakuvien julkistamista välttämättömänä nimenomaan sananvapauden takia. Vaikka se loukkasi joidenkin uskonnollisia tunteita.

Olli Immonen: Ei tule antaa periksi sillä perusteella, että kuvat loukkaavat mahdollisesti jotain yksittäistä uskontokuntaa. Kyllä sananvapaus on pyhä, ja sitä tulee puolustaa voimakkaasti.

Immonen ei usko, että keskusteluilmapiiri olisi muuttunut aggressiivisemmaksi, tai että maahanmuuttokriitikot olisivat yliedustettuna. On vain uusia keinoja ilmaista mielipiteitä.

Nyt saa sanoa – villi ja vapaa verkko

Eva Biaudet: Tämä on räjähtänyt käsiin.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on saanut vihaviestejä jo pitkään. Mutta ei koskaan niin paljon kuin muutaman viime vuoden aikana.

Johanna Korhonen: Täällä on patoutunutta keskustelemisen tarvetta. Nyt tekninen murros mahdollistaa kaikenlaisten näkemysten julki tuomisen. Tämä on voimaannuttanut ryhmiä, jotka ovat väärinymmärrettyjä neroja omissa piireissään. Nyt kaikki pääsevät julki, niin kauan kuin me muut emme aseta sille rajoja. Olen odottanut, milloin keskustelukulttuuri uuden viestintätekniikan aikana alkaisi asettua jonkinlaisiin järkeviin uomiin.
Vihaaminen ei lopu vihaamalla


Hannu Lauerma: Suomessa moni asia on muuttunut paremmaksi: meillä on vähemmän kaltoin kohdeltuja, vähemmän väkivaltaisia ihmisiä kuin parikymmentä vuotta sitten. Esimerkiksi henkirikoksina näkyväksi tuleva viha on vähentynyt. Mutta en usko, että se on sen ansiota, että ihmiset saavat mellastaa netissä.

Tutkimusprofessori ja psykiatrisen vankimielisairaalan vastaava ylilääkäri arvioi, että nettivihan tekee erilaiseksi nimettömyys. Se antaa voittoisan tunteen, koska ei jää kiinni. Se sopii erityisen hyvin salarohkeille.

Hannu Lauerma: Aggressiohan ei ole oikeastaan sellainen ilmiö, joka voitaisiin purkaa pois niin, että se sitten katoaa sillä purkamisella. Jos se tuottaa mielihyvää, niin se altistaa uudelle aggressiolle.

Ennen vanhaan Esson baarillakin vihattiin päättäjiä. Mutta säälimättömät puheet jäivät sinne baariin, koska sosiaalinen kontrolli esti viemästä niitä tosielämään.

Hannu Lauerma: Näitten nettikirjoittajien joukossa on suoranaisesti vainoharhaisia, mielisairaita ihmisiä, eli kaikki ei ole tällaista lietsottua vihaa, josta pystyy pakittamaan takaisin. Joukossa on harhaluuloisia ihmisiä.

Onko meillä kykyä erottaa hullun houre rationaalisesta puntaroinnista?


Ruoka ja susi - uskonnoksi uskonnon paikalle

Varmin tapa hankkia aggressiivisia viestejä on ryhtyä räväkäksi nuoreksi naiseksi, feministiksi, mieluiten ruotsinkieliseksi, sympatisoida vihreitä tai vasemmistoa, kuulua seksuaalivähemmistöön ja puolustaa maahanmuuttajien oikeuksia. Mutta sudet ovat myös varma valinta.

Roman Schatz: Susi on pahuuden symboli, se syö pikkulapsia, se syö mummotkin ja punahilkat ja kaikki. Ja se symboliikka: joku helvetin sakemanni tulee tänne suojelemaan meidän helvetin petoja.

Roman Schatz lupautui susien salakaatojen vastaisen kampanjan keulakuvaksi. Vihan voima yllätti.

Roman Schatz: Tässä porukassa, joka uhkailee mua, pelottaa se, että ne on kaikki aseistettuja.

Ruokakin menee ihon alle, tietää omakohtaisesti ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Mikael Fogelholm: Voisi ajatella, että ruoka on kiva asia. Mutta ihmiset näyttäisivät olevan erityisen vihaisia ruuasta. Ruuan terveysvaikutuksista on tullut jonkinlainen uskonnon tyyppinen asia.

Vallitsevien totuuksien kyseenlaistaminen on verkossa suosittu harrastus. Aito ja vilpitön haastaminen sekoittuu vainoharhaiseen maailmankuvaan. Osansa vainoharhasta saavat vakiintuneet mediatalot, ja koululaitos. Koska ne pimittävät totuutta.

Uskonto on suorastaan pyhän vihan lähde. Siinä voidaan esiintyä omalla nimellä, koska ollaan jumalan asialla, sanoo uskonnollisesta vihapuheesta poliisitutkinnan tehnyt Johanna Korhonen.

Kuka jaksaa vihata niin paljon?

On paljon voimattomaksi tuntevien ihmisten raivoa. Erityisen voimatonta raivoa on eroisillä, jotka ovat riitaisen avioeron jälkeen menettäneet kontaktin lapsiinsa.

Katkeroitunut ei pääse vihastaan, koska se on ainoa mikä on jäljellä.

Kuka trollaa? Kuka härnää? Kuka on harhainen? Kenellä on ollut vain huono päivä? Kuka kostaa kokemaansa vääryyttä? Kuka on ollut vain kännissä?

”Hei, tämähän on Facebook. En tietenkään sanoisi mitään samanlaista kasvotusten”, kuittasi eräs karkeaa kieltä käyttänyt nuori mies Ruotsin SVT:n nettivihaa käsittelevässä ohjelmassa.

Ovatko viestien kohteet siis näille ihmisille vain tietokonepelin hahmoja, joita voi vapaasti pommittaa?

Kasvotusten on paljon vaikeampi vihata niin paljon. Mutta onko tässä seuraava heikko signaali, jota pitää kuunnella:

Jani Toivola: Jos sä olet mukana jossain ajankohtaiskeskustelussa, joka jakaa mielipiteitä, on ohjeistettu että kannattaa vaikka seuraavalla viikolla vähemmän käyttää julkisia kulkuvälineitä.
Missä viipyy poliisi?


Moderaattorit ovat ison vallan käyttäjiä. Suurin osa haastattelemistamme henkilöistä arvioi, että moderointi voisi olla tiukempaa. Muita rajoituksia verkkoon ei kaivata.

Moni uhkailun kohteeksi joutunut arvostelee poliisin vähättelevää asennetta. Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss muistuttaa, että kyse voi olla myös siitä, että ei ole keinoja. Ulkomaiset palvelimet ovat vaikeita poliisille.

Li Andersson: Suomen viranomaiset eivät ole hirveän hereillä vihapuheesta internetissä, jos mä nyt sanon suoraan. Mun käsitykseni mukaan sitä seurataan vähän ja aika vähän ryhdytään toimenpiteisiin.

Li Andersson oli esittelemässä äärioikeistokirjaa juuri siinä tilaisuudessa, jossa tapahtui puukotusvälikohtaus.

Käytännössä toimivaksi on osoittautunut poliisin yhteydenotto, silloin kun viestittäjä tiedetään. Yleensä ns. verkkopuhuttelu auttaa. Tämä on kevyempi keino kuin tutkintapyynnön tekeminen.
Lopettakaa puhe vihasta, puhukaa vallasta

Atlas Saarikoski: Kyllä asioista saa suuttua. Vihaisuus in ihan ok, mutta syrjintä ei ok, ja uhkailu ei ole ok.

Tulva-lehden päätoimittaja Atlas Saarikoski sanoo, että pelkkä vihan tunteeseen keskittyminen vie harhaan. Kysymys on yhteiskunnallisista valtarakenteista. Vääryydestä pitää voida suuttua. Jos joku homo suuttuu homofobiasta, ei häntä pidä tuomita vihapuheesta, sanoo Saarikoski.

Likaisen salaisuuden kanssa ulos kaapista

Tähän asti anonyymin vihan pelissä on ollut kirjoittamaton sääntö: ole hiljaa ja uhriudu. Vaikene, koska lähettäjä voi innostua lisää. Törkeät, rivot tai uhkaavat viestit ovat olleet likainen salaisuus.

Eva Biaudet: Se on heidän tavoitteensa. Että koko keskustelu on liian likaista, vaivaavaa tai loukkaavaa. He haluavatkin, että muut vaikenevat. En toivo sitä todellakaan.

Maahanmuuttotutkijoiden vaikeneminen on ollut huono viesti, sanoo Husein Muhammed.

Husein Muhammed: He ovat omaksuneet sananvapauden rajallisuudesta kärsivien uhrien aseman, vaikka kaikki taipuisan suomen kielen mahdollistamat haukkumasanat on kulutettu maahanmuuttokitinässä puhki ajat sitten.

Kansanedustajatkin ovat tähän asti olleet enimmäkseen hiljaa saamistaan uhkauksista, vaikka niistä puhutaan talon sisällä, kertoo kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.)


Joskus opimme keskustelemaan – ehkä

Aggressiiviselle keskustelukulttuurille on siis löytynyt ainakin neljä selitystä:
1. Valtavassa informaatiovirrassa erottuu raskaalla ilmaisulla.
2. Kun ei ole kykyä analysoida, tullaan tunne edellä. Vittu kun vituttaa.
3. Voimaton raivo on saanut purkautumistien, jota sosiaalinen kontrolli ei rajoita.
4. Ääri-ideologioihin keskittyneet viharyhmät eristyvät omiin ilmatiiviisiin enklaaveihin, joissa viha ruokkii vihaa.

Huonotapaisuuteen ei tepsi sama keino kuin maailmojen sotaan. Kaikki alkaa tunnistamisesta.

Johanna Korhonen: Ensimmäinen askel on se, että ruvetaan noudattamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Se on täysin riittävä. Toinen asia on keskustelukulttuuri, nämä ihmisenä toimimisen tavat. Kyllähän kodeissa sanotaan, mitä on sopivaa sanoa toisesta ihmisestä, miten ei puhuta.


Kolumnisti Virpi Salmi haluaa olla optimisti:

Virpi Salmi: Keskustelua vasta opetellaan. Mutta uskon ihmisyyteen. Ehkä me vielä opimme käytöstapoja, opimme elämään tässä poleemisessa kulttuurissa, opimme sietämään erilaisia mielipiteitä. Ainakin toivon niin.

Tappouhkauksia ei tarvitse opetella sietämään.
Haastateltavien saamat vihapuheet
Ei ole syyttömiä. On vain huonosti kuulusteltuja.
Josif Stalin

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » To Huhti 25, 2013 4:12 pm

Vihapuhetermi on mielestäni poliittista propagandaa. Esim. HS listasi vaikkapa pakkoruotsin vastustamisen vihapuheiden taakse ja poliittiset puolueet ovat tuntuneet ajattelevan että vihapuhe käsittää kaiken sen, millä heidän agendojaan vastustetaan.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Opet ... at_uutiset

Mutta tuollaiseen nettiuhkailuun pitäisi suhtautua kovemmin. Varsinkin jos puhutaan "hengen lähtemisestä" ja vastaavista rikoksista.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » To Huhti 25, 2013 6:11 pm

Siinä Halla-aho on kyllä oikeassa, että vihapuhe pitäisi jotenkin määritellä, koska muuten siihen voi sisällyttää mitä tahansa. Ihmetyttää myös, mihin moista käsitettä edes tarvitaan. Meillähän on jo rikoslaissa mm. kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja uskonrauhan rikkominen, jotka ovat rangaistavia. Jos teko ei täytä näiden tai muiden rikosten tunnusmerkistöä, mikä on ongelma?

INES 7
Columbo
Viestit: 2328
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja INES 7 » To Huhti 25, 2013 7:03 pm

Oisko se tarve erikseen käsitteelle vihapuhe sellainen, että noiden oikeiden rikosnimikkeiden takaa löytyy syy kohteen vihaamisesta, koska kohde edustaa jotakin "vastakkaista" kansaa, rotua, uskontoa, kieliryhmää, heimokulttuuria, seksuaalisuitta tai on ihan vaan rekkakuski, yksinhuoltaja, maanviljelijä tahi muuta ärsyttävää porukkaa edustava porukkansa edustaja?

Eli on uhri ikään kuin osittain omaa syyttään?

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6432
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Pe Touko 03, 2013 12:42 pm

Ulla Appelsin täräytti hienon kirjoituksen aiheesta.
Ilta-Sanomat kirjoitti:http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 86364.html

Onko toisten viha sallitumpaa kuin toisten?

Julkaistu: 3.5.2013 10:57

Asiattomuuksia osaavat huudella muutkin kuin vain nimettömät kansalaiset, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

Termi on uusi - ilmiö ei. Niin sanottua vihapuhetta on ollut aina. Lukemattomat tunnetut suomalaiset ovat takavuosina joutuneet häiriköinnin, uhkailun tai pilkan kohteeksi. Sotien alla esimerkiksi Kekkonen sai niin paskapaketteja kuin konkreettisia uhkauksiakin. Hengenlähdöllä uhattiin sen verran vakavasti, että Kekkosta kehotettiin jo hankkimaan pistooli turvaksi.

Ikävä kyllä, tunnettuus voi herättää myös häiriköt. Sen tietää jokainen, joka on työnsä kautta ollut näkyvästi esillä: poliitikot, viihdetähdet, toimittajat, tutkijat, tv-juontajat. Monella takavuosien poliitikolla olisi kerrottavanaan dramaattisia tarinoita itseensä kohdistuneesta aggressiosta.

Vihassa itsessään ei - valitettavasti - siis sinänsä ole mitään uutta. Uutta on sen sijaan ehkä se, miten helposti sosiaalinen media monistaa reaktioita. Jos ennen poliitikko saattoi saada yhden raivoisan puhelinsoiton, nyt sähköposti saattaa sylkeä viestejä suustaan helposti kymmeniä. Jos yksi vihaa Facebookissa, kohta vihaa moni muukin.

Ennen ei ollut vastaavia kanavia, joita pitkin viha olisi voinut levitä. Mutta sen sijaan viha tuli usein kotiin, ja välikäteen saattoi joutua myös kohteen lapsi. Eräänkin tunnetun toimittajan nyt jo aikuinen poika kertoi vastanneensa pysäyttävään (lanka)puheluun kotonaan: "Isäsi tapetaan (tuuttuuttuut)."

***

Yleisradio on nyt tehnyt suomalaisesta vihapuheesta suuren nettikoosteen, johon on haastateltu useita suomalaisia vaikuttajia. Se on sinänsä tärkeä puheenvuoro: yhteiskunnassa pitäisi saada puhua kaikista aiheista vapaasti ilman pelkoa uhkailusta tai törkeistä kommenteista.

Mutta ketkä vihaa sitten kylvävät?

Yle on nostanut esiin netin nimettömät vihaajat, joista ei tiedetä oikein mitään. Viestien taakse voi kätkeytyä millaisia ihmisiä tahansa. Heitä, joilla menee hyvin ja heitä joilla menee sitten vähän huonommin: pettyneitä, katkeria, väsyneitä...

Joskus viesti jo itsessään kertoo, ettei kirjoittajalla ole kaikki kohdallaan. Jokainen törkyviestin lähettäjä ei ehkä välttämättä tarvitsisikaan ensisijaisesti poliisia - vaan pikemminkin psykiatria.

Se ei toki tarkoita sitä, että herjaaminen - saati uhkailu - olisi koskaan oikein. Päinvastoin. Se on absoluuttisesti ja ehdottomasti väärin. Piste.
Mutta vihaa osaavat lietsoa ja asiattomuuksia huudella muutkin kuin nimettömät kansalaiset - itse asiassa myös ne nimellään esiintyvät vaikuttajat, jotka Yleisradio esittelee nyt yksiselitteisesti vain vihan kohteina.


Eikö asiallisia sanavalintoja tulisi vaatia vielä tiukemmin kaikilta heiltä, joilla on tavallista kansalaista paremmat mahdollisuudet saada viestinsä esiin?


Otetaan vaikkapa Ylen esiin nostama toimittaja Atlas Saarikoski. Hän vihaa tekstiensä perusteella avoimesti esimerkiksi kaikkia sikatilallisia ja on lietsonut aggressioita näitä vastaan kirjoittamalla "julmasta" elinkeinosta ja ihmisistä, jotka "repivät tuottoja eläinten selkänahasta". Saarikoski on siteerannut innostuneena myös tunnettua miestenvihaajafeministiä, jonka mukaan "miehet ovat kykenemättömiä empatiaan ja rakkauteen".

Yleisradio taluttaa pelkkänä nettivihan kohteena esiin myös toimittaja Emilia Kukkalan, joka itse on omissa nettikirjoituksissaan muun muassa nimitellyt yhden puolueen poliitikkoa "tissiposkeksi", työnantajia "posliinihampaisiksi psykopaateiksi" ja kohtaamiaan ihmisiä "perserei'iksi". Tai anteeksi: itse asiassa Kukkala on sanonut, että sanan "persereikä" käyttö näistä hänen kohtaamistaan ihmisistä "on loukkaus kaikkia maailman persereikiä kohtaan". Hiljattain Kukkala arvioi kanssaan eri mieltä olevia ihmisiä "vitun pahveiksi" ja "puupäiksi".

Ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen puolestaan toivoo Ylen koosteessa, ettei kukaan antaisi epäasialliselle negatiiviselle palautteelle suurta arvoa. Tämä kannattaa muistaa kaikkien niiden uskovaisten, jotka ovat sattuneet lukemaan Meriläisen kirjoituksen, jossa Rosa kertoo riemuinneensa "mahdollisuudesta rienata toisten uskoa".

Poliitikot Dan Koivulaakso ja Li Andersson tuomitsevat jyrkästi kaiken vihapuheen, mutta samalla viljelevät sanaa natsit nykyisin niin usein, että tuntuu kuin koko Suomi olisi täynnä auschwitzeja. Kyllä: meillä on vastenmielisiä ääriryhmiä, varmasti jopa joitakin uusnatseja, joista on hyvin aiheellista olla huolissaan. Mutta että sankoin joukoin ihan oikeita natseja?

***

Keskustelu vihapuheesta on tärkeää keskustelua. Mutta tyngäksi se jää, jos sitä ei katsota sitten jokaiselta kulmalta. Ketkä nimittelevät ja miten? Mistä kaikesta vihapuhekulttuuri koostuu ja mitkä ovat tekijöitä, jotka sitä ruokkivat? Ja mitä vihapuhe ylipäänsä on?

Jokainen arvosteleva kommentti ei tarkoita vihapuhetta. Tämä olisi hyvä sekä kansalaisten että kaikkien vaikuttajien muistaa: kyllä väitellä ja kyseenalaistaa saa. Kyse lieneekin siitä, miten väittelee ja kyseenalaistaa.

Jos haluamme kansakuntana oppia käyttäytymään asiallisesti, sen täytyisi päteä jokaisen kohdalla. Suomessa ei voi olla kahden kerroksen väkeä tässä suhteessa: ei kai niin sanotulla sivistyneistöllä voi olla mitään erivapautta puhua eri lailla kuin muut? Itse asiassa - voisiko ajatella jopa päinvastoin? Eikö asiallisia sanavalintoja tulisi vaatia vielä tiukemmin kaikilta heiltä, joilla on tavallista kansalaista paremmat mahdollisuudet saada viestinsä esiin?

Monella Yleisradion vihapuhe-koosteeseen haastattelemalla vaikuttajalla on foorumi, jolla he tulevat kuulluksi. Entä ne tavalliset kansalaiset, joilla ei tällaista mahdollisuutta ole? Miten reagoivat ne ihmiset, joihin lätkitään jatkuvasti jostain ylhäältä päin natsi/vitun pahvi/julma sikatilallinen -leimoja ilman, että heillä on käytännössä mitään julkista ja näkyvää paikkaa, jossa puolustautua? Ja vaikka olisikin, kaikilla ei aina ole edes taitoa pukea ajatuksiaan riittävän hyvin sanoiksi.

Millaista mahtaa olla se viha, jota silloin synnytetään?

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien päätoimittaja.

Ulla Appelsin

Avatar
Marokon Kauhu
Hercule Poirot
Viestit: 2243
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu » Pe Touko 03, 2013 8:53 pm

Dan Koivulaakson narinat ovat klassista "pata kattilaa soimaa" touhua.
Äärivasemmistolla kun on nykyään ehkä se suurin taipumus ryhtyä ihan kunnon toimintaan "vääriä" ihmisiä vastaan, eivätkä todellakaan tyydy pelkkään "vihapuheeseen":
Dan Koivulaakso: Huolestuttavimpia ovat väkivaltafantasiat. Ne ovat perinteistä viholliskuvan luomista. Niissä pyritään epäinhimillistämään minut ja legitimoimaan väkivaltaa minua kohtaan.
Meanwhile in the jungle herr. Koivulaakso ei nyt ole ihan varma kuka hyökkkää ja kenen kimppuun:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kF9t9mOBKY
Perustuslaki 9 § Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » La Touko 04, 2013 5:41 pm

^^

Tuo Ulla Appelsinin kirjoitus on todella mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus, kun ottaa huomioon että hän on ainoita lehdistön edustajia, jotka uskaltavat kirjoittaa tuolla tapaa.

Olen pitkän aikaa IS:ää lukenut ja mielestäni tuo päätoimittajan linja näkyy myös lehden sisällössä ns. tasapuolisuutena. Mutta tämä voi olla kyllä omaa kuvitelmaakin.

Toisaalta voi joskus IS:n päätoimittajakin syyllistyä ns. helppoihin vastauksiin eli sanoma on oikea, mutta perustelut eivät ole välttämättä kovinkaan vankat. Ne kuullostavat silti usein järkevimmiltä kuin tietoinen asioista valittaminen ja jopa asioiden puolittainen väärentäminen.

Hyvä esimerkki on mielestäni tuo vihapuheen politisointi. Eli nuo mainitut henkilöt, jotka Appelsinkin esittelee niin usein puhuvat kovaan ääneen omasta agendastaan (eivät uhkauksista tai vihapuheesta) ja saattavat haukkua todella pahasti sellaiset tahot jotka kritisoivat heitä, mutta sitten käytetään marttyyrius-taktiikkaa, jos joku ei olekkaan samaa mieltä. Viitataan myös itseensä kohdistuneisiin uhkauksiin ja "yleiseen vihapuheeseen netissä".

Kyse on usein pelkästä mediapelistä eli ihmiset tietoisesti väärentävät tai kertovat tarinoita sen mukaan miten media saattaisi niihin suhtautua. Puolet noista tarinoista ovat tottakin, mutta se toinen puoli ei yleensä ole.

Julkisuudessa olevat monetkin henkilöt saavat uhkauksia ja usein pelkästä väärinkäsityksestä. Mutta kaikki eivät politisoi niitä uhkauksia ja anna ymmärtää, että kyse olisi jostakin järjestäytyneestä ryhmästä kun tiedetään hyvin kysessä olevan muutaman kirjoittajan.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » La Touko 04, 2013 5:47 pm

marokon_kauhu kirjoitti: Meanwhile in the jungle herr. Koivulaakso ei nyt ole ihan varma kuka hyökkkää ja kenen kimppuun:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kF9t9mOBKY
Tuo Koivulaakson & Li Anderssonin touhu on ollut saada omaa rooliaan näkyvämmäksi tekemällä suuria numeroita todella pienistä ääriliikkeistä.

Olen ihmetellyt ainakin itse, miten n. 10-henkilön järjestöstä tulee yksi Suomen vaarallisimpia järjestöjä vain sillä perusteella että edustajat koostuvat "koulupojista".

Tuo video-episodi on varsin legendaarinen. Se kertoo laajemminkin eli mistä tässä ilmiössä on kysymys. Yleensä on kaksi taistelevaa osapuolta, ei vain yksi. Mutta mediassa voidaan helposti antaa kuva vain yhdestä hyökkääjästä ja vaarallisesta ryhmästä, jos media ei korjaa niitä tietoja.

C'Baoth
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: La Touko 04, 2013 5:46 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja C'Baoth » Su Touko 05, 2013 10:55 pm

On ihan eri asia kirjoittaa vihaisesti omaan blogiin nimellään kuin kylvää kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia nimettömänä. Esimerkkinä "Sellaisia persereikiä on olemassa" ja "Toivoisin että joku päättäisi kaivaa puukolla sinulle pari persereikää lisää" ovat aika lailla eri tason lauseita.

Emilia Kukkalan vastine Appelsinille: http://pantterin.blogspot.fi/2013/05/it ... skaus.html

Nönnöpupu
Parranpäristäjä
Viestit: 88
Liittynyt: Ke Elo 17, 2011 6:54 am

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja Nönnöpupu » Ma Touko 06, 2013 3:31 pm

holmesin haamu kirjoitti:
marokon_kauhu kirjoitti: Meanwhile in the jungle herr. Koivulaakso ei nyt ole ihan varma kuka hyökkkää ja kenen kimppuun:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kF9t9mOBKY
Tuo Koivulaakson & Li Anderssonin touhu on ollut saada omaa rooliaan näkyvämmäksi tekemällä suuria numeroita todella pienistä ääriliikkeistä.

Olen ihmetellyt ainakin itse, miten n. 10-henkilön järjestöstä tulee yksi Suomen vaarallisimpia järjestöjä vain sillä perusteella että edustajat koostuvat "koulupojista".

Tuo video-episodi on varsin legendaarinen. Se kertoo laajemminkin eli mistä tässä ilmiössä on kysymys. Yleensä on kaksi taistelevaa osapuolta, ei vain yksi. Mutta mediassa voidaan helposti antaa kuva vain yhdestä hyökkääjästä ja vaarallisesta ryhmästä, jos media ei korjaa niitä tietoja.
Vai oikein kaksi taistelevaa osapuolta, mitkäs osapuolet siis? En ole viherituhippi tai kansalaispalkalla hengaava"taitelija" vaan aivan tavallinen perheenäiti ja duunari jonka ainut rikos on olla naimisissa mamun kanssa ja siksi olen osa tuota"toista osapuolta", niinkö? Minuun saa kohdistaa rajattomasti vihapuhetta ja uhkailuja vaikken itse ole koskaan sellaiseen syyllistynyt koska olen osa vihollista.
Olen sinun ja Appelsinin kanssa täysin eri mieltä tästä asiasta. Kaikilla tulisi olla vapaus ilmaista järkevä ja asiallinen mielipide mutta ei tulisi olla oikeutta uhkailla toista.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » Ma Touko 06, 2013 11:40 pm

Nönnöpupu kirjoitti: Vai oikein kaksi taistelevaa osapuolta, mitkäs osapuolet siis?
Olen sinun ja Appelsinin kanssa täysin eri mieltä tästä asiasta. Kaikilla tulisi olla vapaus ilmaista järkevä ja asiallinen mielipide mutta ei tulisi olla oikeutta uhkailla toista.

Vihapuheisiin ja uhkauksiin puuttuminen on täysin asiallista, mutta niiden varjollakin käydään vahvaa poliittista peliä.

Suomessa äärijärjestön toimia on mielestäni liikaakin nostettu esille. Kun ottaa huomioon, että yhdessä viikonlopussa tapahtuu enemmän ja pahempia tilanteita kuin mitä nämä yksittäiset äärioikeistojärjestöt ovat saaneet aikaiseksi Suomessa kokonaisessa 10 vuodessa. Jäsenmääräkin on todella vähäinen.

Äärivasemmistoon liitettävät eläinten oikeuksien puolustajatkin ovat saaneet enemmän tuhoa aikaiseksi samassa ajassa.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » Ti Touko 07, 2013 12:03 am

C'Baoth kirjoitti:On ihan eri asia kirjoittaa vihaisesti omaan blogiin nimellään kuin kylvää kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia nimettömänä. Esimerkkinä "Sellaisia persereikiä on olemassa" ja "Toivoisin että joku päättäisi kaivaa puukolla sinulle pari persereikää lisää" ovat aika lailla eri tason lauseita.

Emilia Kukkalan vastine Appelsinille: http://pantterin.blogspot.fi/2013/05/it ... skaus.html
Uhkailla voit yhtä hyvin niin nimettömästä kuin nimeäkin käyttämällä. Kun kirjoitat omalla nimelläsi ja omaat ns. vaikutusvaltaa, niin se sanan voimakin on usein kovempi kuin jos kirjoitat anonyymisesti jonkun sekopäisen uhkauksen.

Sananvapauden rajoissa voi haukkua todella kärkkäästikin ihmisiä ja leimata heitä vahvastikin, ilman että saat minkäänlaista syytettä siitä. Jostakin syystä se vain muuttuu rikokseksi, kun kyse ei enää olekkaan "enemmistöstä", vaan "vähemmistöstä"(?).

Suomalaistenkin yhdistäminen esim. Optulan (oikeuspoliittinen instituutti) tutkijan kautta "geneettisesti väkivaltaiseksi kansaksi" on niin kova väite, että tuo tutkija olisi erotettu silmän räpäyksessä, jos kyseinen väite olisi kohdistunut ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Ei olisi tainnut enää löytyä hommia sen jälkeen "tutkijoiden piiristä" (Saikohan se Halla-Aho juuri mainitusta arvostelemisesta tuomion oikeudessakin asti?).

Joskus myös ns. hyvätkin teot, voivat johtaa ikäviin seurauksiin. Ulkomaalaisten rikollisten osuus Suomessa on todella korkea, mutta siltikin monet tahot Suomessa haluaisivat paljon enemmän maahanmuuttajia Suomeen. Ei kai kukaan voi kiistää sitä tosiasiaa, että kielitaidottoman on varsin vaikeaa tehdä mitään töitä Suomessa? Eivätkä romanit välttämättä ole ensisijainen ryhmä tulossa Suomeen hommia tekemään?

Paljon on tietenkin korjattavaakin ja Appelsinkin tekee kirjoituksissaan virheitä (joskus perustelut ovat heikkoja, vaikka sanoma voisikin olla oikea). Mutta pidän erittäin hyvänä asiana sitä, ettei Appelsin ole yksi niistä "samanmielisistä toimittajista" (joita Suomessa on lähes koko mediakenttä täynnä), eikä koko media ole yhtä "pressiklubia".

Pressikulbi on mielestäni siitä tunnettu ohjelma, ettei kukaan uskalla oikein sanoa omaa mielipidettään vaan se mielipide filtteroidaan sellaiseksi, että se noudattaa ohjelman ja median linjaa. Kaikki siis varovat toistensa sanomisiaan ja yrittävät olla samaa mieltä asioista. Sen takia he eivät uskalla ottaa kantaakaan ohjelman aiheisiin silloin kun olisi erilaisempia näkökantoja, vaan yritetään vain keksiä kaikkia perusteluita millä keinoilla oltaisiin samaa mieltä ohjelman pääpuhujien kanssa (joskus tapahtuu harvinaisia poikkeuksia, mutta silloinkin keskustelu jää usein puolitiehen).

kattila
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 175
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2011 1:49 am
Paikkakunta: Horna

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja kattila » Ti Touko 07, 2013 3:18 am

Ylen jutun lista "vihapuheista" kävi lähinnä naurattamaan. Kuin olisi oikein miettimällä mietitty mikä olisi mahdollisimman solvaavaa tai pelottavaa, kun rahkeet ei muuhun riitä.

Enneminkin sanan vihapuhe voisi korvata sanalla tunnepuhe, siittähän siinä on lähinnä kyse. Joskus vois vetää sen herneen ensin nenästä ja kirjoittaa vasta sitten.

holmesin haamu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2743
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » Ti Touko 07, 2013 12:19 pm

Tuolla YLE:n sivuilla oli mielestäni ihan aiheellinenkin kannanotto siihen ns. "oikeaan vihapuheeseen", johon pitäisikin puuttua.

Suorasta uhkailusta pitäisi antaa vähintään sakkoja, vaikka se tapahtuisikin anonyymisti. Yleensä näissä tapauksissa tuntuu pääsevän ilman mitään tuomiota, vaikka tekijäkin saataisiin selville (johtuukohan Suomen todella heppoisista rangaistuksista pahemmillekin tekijöillekin?).

Siinä mielessä Appelsinin kirjoitus on varsin erikoinenkin, koska juuri tuollainen vihapuhe pitäisi tuomita.

Mutta uskon, että hän on vain tainnut huomata saman kuin minkä olen itsekin huomannut, että yleensä vihapuheilla tehdään medioissa politiikkaa. Vihapuheita käytetään vähän kuin hyväksi sanomalla, että ne kohdistuvat henkilön ajamiin asioihin, jolloin toista kantaa esittävät leimataan automaattisesti vihapuheen esittäjiksi.

Tuo on ollut se ongelma, miksi "vihapuhe" on saanut niin negatiivisen sävyn.

JurpÅ
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 212
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 5:08 pm

Re: "Tiedämme missä asut", vihapuheet netissä

Viesti Kirjoittaja JurpÅ » La Touko 11, 2013 9:15 pm

Mun mielestä sana "vihapuhe" on jonkunlainen muotisana jota viljellään vähä joka paikkaan...
Onhan kautta aikojen sanottu et "vihaan tota ja tota",eikä ketää oo ruvennu ahistaa ym...Mun mielest turhaa hysterian lietsontaa ja suomihan oli vapaa maa,ymmärtääkseni?

Vastaa Viestiin