Puukkosurmaaja karkasi Niuvanniemestä

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

lepajoki
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 679
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 10:56 am

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja lepajoki » Ti Touko 10, 2016 3:50 pm

Ainoa asia mitä tässä tapauksessa toivoo on, että tuo paskaläjä olisi senverran järjissään, ja saisi itseltään hengen pois. Yhteiskuntakelpoiseksi tämmöistä ei saa millään. Ehkä jonkin aikaa "normaalisti", ja kohta joku vainaa.

mumina
Alokas
Viestit: 27
Liittynyt: To Tammi 22, 2015 8:42 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja mumina » Ti Touko 10, 2016 4:08 pm

Mulle itselleni kamapäissään oleva mt-ongelmainen narkki uhkasi tappaa "sen ja sen" ja "jonkun".
Ei saanut mt-apua, koska oli narkki. Olo oli niin huono, että oli pakko käyttää äärimmäisiä tapoja avunsaanniksi, itse onneksi reagoin jo pelkkään uhkailuun. Kamapsykoosin jälkeen pääsi poliisin huostasta, eihän mt-palvelut kamapäätä ota. Tämän otsikon tapauksen tekijän selkeä uhkailu ja teon jälkeinen "antautuminen" minusta kielii samankaltaisesta tilanteesta. Kyllä jokainen meistä tietää, mitä pitää sanoa, jotta poliisi vie mukanaan. Jos ei sanoa niin tehdä.
Olisiko tässä tapauksessa sama kyseessä? Ei saa apua koska on joskus turvautunut vääriin "helpotuskeinoihin" ja nyt olon parannuttua tekee taas mieli palata samoihin tapoihin?
Muutaman päivän kun saa rauhoittavia lääkkeitä olo paranee, ei ole enää niin ahdistunut olo ja addiktio jälleen kirkuu takaraivossa. Tässä tapauksessa vaan ehti tehdä melko ratkaisemattoman teon.

Mirsch
Alokas
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Touko 06, 2009 12:16 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Mirsch » Ti Touko 10, 2016 4:45 pm

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 76072.html

oliisi on saanut useita vihjeitä viime lauantaina Niuvan sairaalaasta poistuneesta Toivo Purasesta.
– Saatujen tietojen perusteella on todennäköistä, että Puranen on poistunut Suomesta Viroon, poliisi tiedotti tiistaina iltapäivällä.

Poliisin mukaan Purasta voidaan pitää erittäin vaarallisena muille ja itselleen. Puurunen on määrätty tahdonvastaiseen hoitoon vuonna 2014 tapahtuneen vakavan väkivaltarikoksen vuoksi.

Purasen tuntomerkit pituus 193 cm, paino 110 kg, vaalea lyhyet hiukset.
pukeutunut tummat veryttelyhousut ja T-paita, jossa rinnassa teksti state of mind ja aurinkolasit, musta takki ja päässä vihreä lippalakki.

Poliisi pyytää edelleen havaintoja Purasesta. Välittömistä havainnoista tiedot pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112. Muista havainnoista tiedot sähköpostilla [email protected].

Justina
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 172
Liittynyt: Ma Loka 19, 2009 8:51 am

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Justina » Ti Touko 10, 2016 4:48 pm

Ventovieraan perheenäidin puukottaminen omakotitalon pihamaalla oli kyllä hirvittävä teko. Mihinkä tämä hirviö kykeneekään.

just_one
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 237
Liittynyt: To Syys 01, 2011 9:09 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja just_one » Ti Touko 10, 2016 4:50 pm

Mitä mahtaa Puranen tehdä Virossa yksinään vai onko siellä jotain tuttuja? Jos ei ole niin aika nopeasti jää varmaan viranomaisten haaviin...

Avatar
On Anoi Kaa
Agentti Scully
Viestit: 8054
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ti Touko 10, 2016 5:07 pm

Tossa Mirschin laittamassa jutussa on taas mahtavaa totuuden kiertelyä, teon vähättelyä:"Puurunen on määrätty tahdonvastaiseen hoitoon vuonna 2014 tapahtuneen vakavan väkivaltarikoksen vuoksi."

Joku voi tuosta päätellä, että piessyt jonkun pahasti tai puukottanut huonoon kuntoon, ei vainajaksi kuitenkaan.
Vajaa 40 puukoniskua tuntemattoman ja täysin satunnaisesti uhriksi valikoituneeseen naiseen hänen omalla pihallaan...
Burn
Loot
Murder

saksanundulaatti
Parranpäristäjä
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Elo 12, 2011 2:32 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja saksanundulaatti » Ti Touko 10, 2016 5:10 pm

Miten helvetissä kaksi vuotta sitten satunnaisen vastaantulijan murhannut tyyppi kykenee vaan kävelemään kenenkään estämättä Viroon? Onko sille annettu vankilan puolesta joku matkustusasiakirja sinne kävelylle mukaan?

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12937
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Touko 10, 2016 5:22 pm

saksanundulaatti kirjoitti:Miten helvetissä kaksi vuotta sitten satunnaisen vastaantulijan murhannut tyyppi kykenee vaan kävelemään kenenkään estämättä Viroon? Onko sille annettu vankilan puolesta joku matkustusasiakirja sinne kävelylle mukaan?
Koska ihmisoikeudet. Sama kummallinen oikeus olla ihminen sallii myös sen, että ilman matkustusasiapapereita, ilman nimeä ja kyseenalaisin tarkoitusperin pääsee reissaamaan mm. Afganistanista Suomeen.

Tästä Purasen irtiotosta tuli mieleen Kerimäen polttomurhaaja Jari Tanskanen, joka sovitti ek-tuomiotaan leppoisasti avolla jo 4 vuoden jälkeen. Hän lähti lomalle, passillaan haettiin viisumi ja niin sitä matkustettiin Venäjälle. Rajalla suomalaiset rajavartijat toivottivat käsi lipassa hyvää matkaa.

Eihän Suomessa ole ollut rajavartiointia enää moneen vuoteen.

Mut hei! Niuvan lääkäri kommentoi:

Niuvanniemen sairaalan johtaja karanneesta potilaasta: "Riski lisääntyy kun aikaa kuluu"
Vaaralliseksi todettu Toivo Jouko Puranen on ollut karkuteillä jo yli kolme vuorokautta.

Muille ja itselleen vaaralliseksi arvioitu Toivo Jouko Puranen karkasi Niuvanniemen sairaalasta Kuopiossa lauantaina aamupäivällä. Puranen poistui vapaakävelylle kello 10 ja jätti palaamatta takaisin sairaalaan.

Kuinka vaarallinen Puranen on, Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen?
- En voi kommentoida yksittäisen potilaan tilannetta, mutta totean, että poliisi on tiedottanut niistä asioista todenmukaisesti. En lähde hyssyttelemään enkä pehmentämään sitä, hän toteaa.

Surmasi naisen

Puranen on ollut tahdonvastaisessa hoidossa Niuvanniemessä siitä lähtien, kun hän tappoi nelikymppisen perheenäidin tämän kotipihalla Kuusankoskella elokuussa 2014.

Puranen oli päästetty vain tuntia ennen surmaa psykiatrisen hoitolaitoksen suljetulta osastolta avohoitoon. Vapauduttuaan hän hankki surma-aseen. Hän ei tuntenut uhria entuudestaan.

Puranen todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi ja hänet määrättiin tahdonvastaiseen hoitoon. Viime lauantaina hän karkasi Niuvanniemen sairaalasta.

Miten iso riski Puranen on muille ihmisille?
- Yleisesti ottaen mitä kauemmin potilas on ilman lääkkeitä, niin riski lisääntyy. Jos potilas löydetään parissa päivässä, niin silloin riski on aika pieni, koska häntä on lääkitty juuri ennen poistumista.
- Lääkkeet ovat melko lyhytvaikutteisia. Ne annetaan yleensä kaksi kertaa vuorokaudessa. Viikon päästä poistumisesta lääkitys on jo aika vähissä. Ja jos henkilö vielä käyttää päihteitä, niin tilanne korostuu ja sairauden oireet tulevat herkemmin ilmi. Jos päihteillä sotketaan pää ja lääkkeitäkään ei ole otettu, niin lopputulos voi olla erittäin huono, Tiihonen sanoo.

Ilmoitettiin poliisille

Puranen oli lauantaina aamupäivällä vapaakävelyllä, kun hän karkasi. Sairaalan alue ei ole aidattu.

Tiihosen mukaan vapaakävelyn aikana potilas saa liikkua sairaala-alueella yksin, mutta hän ei saa poistua alueelta.

Vapaakävelyn aika on tarkasti määritelty. Ajan päättyessä sairaalan henkilökunta tarkistaa, että potilas on palannut osastolleen.

Purasella oli aikaa puoli tuntia. Sen jälkeen hän ei palannut sairaalaan.
- Yleensä aina tällaisissa tapauksissa tehdään heti ilmoitus poliisille ja pyydetään sieltä virka-apua. Lauantaina henkilökunta ilmoitti heti poliisille tapahtuneesta, Tiihonen kertoo.

Miten on mahdollista, että alle kaksi vuotta sitten sivullisen naisen tappanut henkilö saa kävellä vapaasti yksin ulkona ilman valvontaa?
- Kyseisen potilaan on täytynyt toipua jonkin verran, jotta hän on saanut vapaakävelyoikeuden. Vapaakävelyoikeus edellyttää hoidossa olevalta yhteistyökykyä ja sääntöjen noudattamista. Jokaisen potilaan tilaa arvioidaan säännöllisesti. Vapaakävelyoikeuden saa, kun hoidossa on edistytty riittävästi. Joidenkin potilaiden kohdalla edistystä ei välttämättä tapahdu lainkaan. On yksilöllistä, miten nopeasti lääke alkaa tehota, Tiihonen kertoo.

Tiihonen ei voi kommentoida yksittäisen potilaan asioita, mutta hänen mukaansa Purasen hoito oli edistynyt niin hyvin, että hänelle oli voitu myöntää oikeus vapaakävelyyn.
- Sen verran voin sanoa yksilöstä, että hän ei ollut suinkaan ensimmäistä kertaa yksin vapaakävelyllä. Sitä on kokeiltu hänen kohdallaan useasti aikaisemminkin ja se on sujunut hyvin.

Kuinka usein potilaat pääsevät vapaakävelylle?
- Potilailla on mahdollisuus ulkoiluun päivittäin. Osa potilaista ulkoilee suljetulla alueella aitojen sisällä. Vapaakävelyyn oikeutetuilla on aikaa ulkona yleensä puoli tuntia tai tunti. Jos potilaan vointi huononee, mahdollisuus vapaakävelyyn otetaan pois, Tiihonen kertoo.

Oletteko sairaalassa huolissanne siitä, että vaaralliseksi todettu potilas on karkuteillä?
- Ilmiselvästi arvioissa on tehty virhe ja olen sairaalan puolesta hyvin pahoillani tilanteesta. Asia on otettu vakavasti ja sitä on käsitelty henkilökunnan kesken. Sairaalassa pitää korjata asioita kaikin mahdollisin tavoin. Ei voi kuitenkaan ajatella niin, että kaikki tällaiset potilaat olisivat loppuelämänsä ajan suljetussa kopissa.
- Potilaan hoitosuunnitelma perustuu inhimilliseen arvioon, johon ei ole olemassa mitään mittaria tai tarkkaa laboratoriotutkimusta. Aina arvio ei osu kohdalleen. Lääkittynä ja ilman päihteitä tällainen ihminen voi olla täysin toisenlainen kuin muissa oloissa. Jokaisen potilaan kohdalla arvioidaan, onko hänellä halua paeta. Potilaalta olisi peruutettu ulkoilulupa, jos olisi tiedetty, että on olemassa riski karkaamisesta, Tiihonen sanoo.


Iltalehti
Tiistai 10.5.2016 klo 14.49

"Ei voi kuitenkaan ajatella niin, että kaikki tällaiset potilaat olisivat loppuelämänsä ajan suljetussa kopissa".

Miksei voi?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

peja
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 163
Liittynyt: Ke Maalis 11, 2015 4:10 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja peja » Ti Touko 10, 2016 5:26 pm

Ulrike kirjoitti:
On Anoi Kaa kirjoitti:Mitä mieltä ollaan poliisin tiedottamisesta näiden vaaralliseksi arvioitujen tapauksissa?
Jos potilas on hoidossaan siinä vaiheessa että saa vapaakävelyitä, niin ei varmaankaan mikään Hannibal Lecter ole kyseessä. Taitaapi peräti olla tahdonvastaiseen hoitoon Niuvaan määräämisen edellytys tuo "saattaa olla vaarallinen itselleen tai muille". Kukapa meistä ei joskus olisi.
Ulrikella on loputon usko ihmisten hyvyyteen, olipa ihminen sitten suomalainen tai maahantunketunut "pakolainen". Tähän ei kaikki pysty, onneksi .

Annie W
Alibin kestotilaaja
Viestit: 312
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 5:58 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Annie W » Ti Touko 10, 2016 5:31 pm

Ollijoki kirjoitti: Duodecim:...Kun potilaalla ei ole vapaakulkumahdollisuutta ulkoilmaan, on hänelle järjestettävä ulkoilua hoitajan saattamana päivittäin vähintään tunnin ajan (CPT Reports 2004, 2009), ellei hän kieltäydy siitä.
Käsittämätöntä tuo vapaakävely, mutta onko siinäkin kyse resursseista? Annetaan vapaakulkumahdollisuus niin ei tarvitse työllistää hoitajia ulkoilutuksessa, vaikka se olisi ilmeisen tarpeellista joidenkin kohdalla.

Kyllä näitä vakavan rikoksen tehneitä tulisi myös sairaalahoidossa kohdella siten, kuin olisivat kärsimässä vapausrangaistusta. Eihän vankilastakaan noin vain lähdetä vapaakävelyille ainakaan henkirikoksen jälkeen ensimmäisinä vuosina.
Misery is almost always the result of thinking.

Avatar
Gladys
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4411
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Gladys » Ti Touko 10, 2016 5:33 pm

saksanundulaatti kirjoitti:Miten helvetissä kaksi vuotta sitten satunnaisen vastaantulijan murhannut tyyppi kykenee vaan kävelemään kenenkään estämättä Viroon? Onko sille annettu vankilan puolesta joku matkustusasiakirja sinne kävelylle mukaan?
No mutta Niuvanniemen johtava lääkäri Eila Tiihonen sen tässä meille kertoo:

"...ulkoilu on potilaille tärkeä ihmisoikeus."
"Jos hoidossa olisi joku ongelma, esimerkiksi kieltäytyminen lääkkeistä, yhteistyö potilaan kanssa rupeaa loppumaan, ja ulkoilumahdollisuus otetaan yleensä pois. Ihan kaikissa tilanteissa emme kykene toimimaan, kuten optimaalista olisi. Eihän meillä ole absoluuttisia välineitä varmistaa, kuinka vakavissaan potilas on yhteistyössä niin, että hoito jatkuisi yhteistuumin sovituilla periaatteilla."


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 76034.html

Äijä on tahdonvastaisessa hoidossa oleva väkivaltarikollinen. Mutta hoito suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä ja yhteistuumin. :shock:

Tulee lähinnä mieleen Kummelin "Isä ja poika". Syötsä lääkkeet. Etsä syö. Et sä viitsis. Viitsisitsä. Lähtisitsä karkuun. Etsä lähtis. Tsä.

Sanattomaksi vetää.
All is pretty.
- Andy Warhol

J.Maybrick
Columbo
Viestit: 2383
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 1:09 pm

Re: Puukkosurmaaja karkasi Niuvanniemestä

Viesti Kirjoittaja J.Maybrick » Ti Touko 10, 2016 5:34 pm

Asia on otettu vakavasti ja sitä on käsitelty henkilökunnan kesken. Sairaalassa pitää korjata asioita kaikin mahdollisin tavoin.
Liekö ihan kriisiapua tarjottu henkilökunnalle?
Ei voi kuitenkaan ajatella niin, että kaikki tällaiset potilaat olisivat loppuelämänsä ajan suljetussa kopissa.
Anteeksi tyhmä kysymys, mutta miksi ei?
Mikä piilee lumessa, tulee julki suvessa, ja sama toisella kotimaisella Vad som göms i snö kommer upp i tö

Chefile
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1501
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: Puukkosurmaaja karkasi Niuvanniemestä

Viesti Kirjoittaja Chefile » Ti Touko 10, 2016 5:36 pm

Tämä Tiihonen nyt ei tunnu ymmärtävän missä hän on töissä. Asia voi olla noin jossain tavan mielisairaalassa, mutta tässä(kin) maassa on sellaisia tapauksia, joille ne "normaalit" mielisairaalat riitä. Siksi on Niuvanniemi ja Vanha Vaasa. Luulisi olevan sanomattakin selvää että henkirikoksen tehnyt mt-potilas EI voi kävellä yksin valvomatta vapaasti sairaala-alueella. Eila, hän voi karata ja jos sen seurauksena tulee ruumiita niin siinä ei paljoa sorittelut auta.

Ei kivitalon vangitkaan pääse "hyvin edistyneen kunnon tms." vuoksi muurien ulkopuolelle kävelyille. Miksi sitten nämä vielä pahemmat pääsevät? Tuolla alueella joskus tullut lenkkeiltyä ja melkein joka kerta näitä "zombeja", äärimmilleen lääkittyjä tulee vastaan (odottanut kauhulla milloin joku lastensa surmaaja Emmi tulee vastaan...). Niuvassa on hyvät ja tilavat häkit ulkoilua varten, pitäisi sen nyt ihan oikesti riittää. Vai rikkooko se häkitys näiden kohdalla jotain ihmisoikeuksia?
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”

Avatar
On Anoi Kaa
Agentti Scully
Viestit: 8054
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Puukkosurmaaja karkasi Niuvanniemestä

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ti Touko 10, 2016 5:46 pm

Niuvan ylilääkäri Eila Tiihonen on kuitenkin perehtynyt asioihin syvällisesti ja useiden tutkintojen kautta.

Hänen mielestä väkivaltarikosten ehkäisy on vaikeaa. En enää ihmettele, miksi hän miettii näin, hän kun ei taida käydä ihan täysillä.

Jos Eila T. luet tätä, niin hyviä keinoja ennaltaehkäistä väkivallantekoja on esimerkiksi pitää harhaiset ja väkivaltaiset hullut valvottuna, ainakin noin tuomion alkuvaiheessa. Siis mikäli siihen on valta. Minulla, eikä monella muullakaan sellaista valtaa ole, sinulla se on:
Kuopio 7.1.2010 klo 15:57 | päivitetty 26.4.2012 klo 4:25
Väkivallantekojen ennaltaehkäisy haasteellista

Ennalta arvaamattomien vakavien väkivallantekojen ehkäisy ennakkoon on vaikeaa, sanoo Niuvanniemen sairaalan ylilääkäri Eila Tiihonen. Parhaiten onnistutaan silloin, jos pitkällistä psyykkistä sairautta sairastava ihminen saa erityistä hoitoa ja tukea.

Kuva
Niuvanniemen sairaalan ylilääkäri Eila Tiihonen
Kuva: YLE / Toni Pitkänen


Häntä ei missään tapauksessa voi jättää hoidotta, koska tietyillä oireilla tulee myös väkivaltariskejä, Tiihonen painottaa.

- Tämä voi edellyttää lainsäädännön kehittämistä, mutta erityisesti palvelujärjestelmän kehittämistä, Tiihonen sanoo.

Nykyistä avohoitopainotteista psykiatrista hoitomallia hän ei sinänsä pidä pahana, sillä aiemmin sairaalapaikkoja oli Suomessa liikaa. Suurin ongelma nykykäytännöissä on tämä:

- Se mikä on jäänyt tekemättä, on avohoidon kehittäminen ja resurssointi. Avohoidon pitäisi olla muutakin kuin nimellinen termi. Ei se, että ihminen on kotonaan ja käy kerran vuodessa tai kahdesti vuodessa reseptin uusittamassa luukulla yleensä ole mitään psykiatrista avohoitoa.

- Meillä näitä muun muassa skitsofreniaa sairastavia potilaita elää tämänkaltaisen hoidollisen tuen varassa. Käydään perusterveydenhuollon reseptiluukulla aika ajoin ja apteekissa. Se ei ainakaan näille mahdollisille riskihenkilöille ole riittävänä pidettävä hoitojärjestely, Tiihonen analysoi.

Mielisairaus moninkertaistaa väkivallan uhan

Eila Tiihonen on perehtynyt väkivallan uhkatekijöihin syvällisesti. Tiihonen on väitellyt oikeuspsykiatriasta ja hän hoitaa Niuvannimen sairaalan ylilääkäriyden ohessa myös kahta alan dosentuuria, toista Helsingin yliopistossa ja toista Itä-Suomen yliopistossa.

Usein vakavaan väkivaltaan liittyy myös mielisairaus, koska tällöin väkivaltakäyttäytyminen moninkertaistuu. Näin Tiihonen kirjoitti Duodecim-lehden numerossa 3. vuonna 2004 otsikolla "Mielisairaudet ja väkivaltainen käyttäytyminen":

- Vakavaan mielenterveyshäiriöön, joka käsittää skitsofrenian, maanisdepressiivisen mielisairauden, psykoottisen masennuksen ja älyllisen kehitysvammaisuuden, liittyy 4,5-kertainen väkivaltarikosriski yleisväestöön verrattuna syntymäkohorttitutkimuksen mukaan. Väkivaltakäyttäytymisen kannalta tärkein psykoosiryhmän sairaus on skitsofrenia. Vakavien väkivaltarikosten riski on todettu 5-10-kertaiseksi skitsofreniaa sairastavilla miehillä yleisväestöön verrattuna. Sitä lisää 25-kertaiseksi skitsofrenian kanssa samanaikaisesti esiintyvä alkoholismi.

- Myös persoonallisuushäiriö, varsinkin epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö, komorbidina esiintyessään lisää edelleen riskiä. Väkivaltakäytös mielisairaalla liittyy siis useasti samoihin ongelmiin kuin "terveemmillä", mutta osin se liittyy hoitamattomaan mielisairauteen sinänsä. Seurantatutkimustiedon mukaan kaikkien alttein ryhmä mielisairaiden joukossa henkirikoksen uusimisriskin kannalta on sairaalasta poistetut kriminaalipotilaat ensimmäisen vuoden aikana.

Samassa artikkelissa Tiihonen luotaa myös tulevaa:

- Tällä hetkellä on realistinen tavoite osata hoitaa väkivaltaisesta käytöksestä kärsiviä mielisairaita henkilöitä oikein, toteuttaa sekä lääkityksen että muiden hoitomuotojen osalta "täsmähoitoa" tai tutkimusnäyttöön perustuvaa hoitoa. Mahdollista on myös päästä parempaan osuvuuteen sen ennustamisessa, ketkä aiemmin väkivaltaisesti käyttäytyneistä potilaista ovat suuressa vaarassa, ketkä eivät juuri lainkaan käyttäytyä uudelleen väkivaltaisesti. Luonnollisesti nämä ryhmät tarvitsevat erilaista hoitoa, ainakin erilaisen intensiteetin hoitoonsa.

- Tulevaisuudessa lienee mahdollista yltää niin sanottuun primaaripreventioon, mikä tarkoittaisi riskiryhmien tunnistamista, auttamista ja tukemista ennen kuin ensimmäinenkään vakava väkivallanteko tapahtuu. Auttamisen muoto voisi hyvinkin olla psykososiaalinen, vaikka taustalla saattaa olla perittyjä tai varhain hankittuja ongelmia.

Niuvanniemellä pitkä historia

Niuvanniemen sairaala Kuopiossa on toiminut vuodesta 1885. Se on Suomen vanhin psykiatrinen sairaala. Sairaala-alueen rakennukset ovat museoviraston suojeluksessa ja ne on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisinä. Myös uudisrakentaminen on sopeuttettu vanhaan rakennuskantaan.

Potilaspaikkoja on hieman vajaat 300. Henkilöstöä on yhteensä noin 600. Niuvannimen sairaalan potilaista vaikeahoitoisia ja/tai vaarallisia oli vuoden 2008 lopussa 116. Niuvanniemen potilaista tuomitsematta jätettyjä oli vuoden 2008 lopussa 148. He ovat mielentilatutkimuksessa syyntakeettomiksi todettuja ja tahdostaan riippumattoman hoidon tarpeessa.

Mielentilatutkimuspotilaat tulevat sairaalaan tuomioistuinten määräyksestä. Keskimääräinen tutkimusaika on 56 vuorokautta. Vuonna 2008 tutkimuksia tehtiin 45.

- Hoitoaika sairaalan potilailla on keskimäärin kahdeksan vuoden paikkeilla. Mutta on otettava huomioon, että siinä on suuria yksilöllisiä eroja. On potilaita, jotka ovat varsin hoitoresistenttejä eli silloin jos apua ei löydy, ongelmat säilyvät entisellään ja ihmiselle ei voi tehdä mitään muuta kuin pitää sairaalassa. Hoitoajat saattavat olla jopa kymmeniä vuosia, mikä on tosin harvinaista, ylilääkäri Tiihonen toteaa.

- Toisaalta voi olla sitten ääripää, että häiriö hoituu nopeastikin ja hoitoajat ovat silloin varsin lyhyitä, mutta kuukausista ei yleensä puhuta kenenkään kohdalla. Tästä sairaalasta hoito tavallisesti siirtyy sairaanhoitopiirin sairaalaan vielä, hyvin harvat lähtevät täältä avohoitoon suoraan.

Rikoksen vakavuus ei suoraan määrää hoitojakson pituutta

Ymmärtävätkö ihmiset sen, että raskaastakin rikoksesta sairaalassa istunut potilas sitten pääsee joskus vapaaksi?

- Hoitohan ei ole rangaistus ja Suomessa potilasta ei tuomita hoitoon. Tuomioistuin jättää hänet rikoksesta tuomitsematta, jos hän on syyntakeeton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lautakunta määrää hänet hoitoon. Hoidossa pidetään sairauden perusteella ja mielenterveyslain edellytykset, joiden perusteella voidaan pitää tahdosta riippumatta sairaalahoidossa ovat ihan samanlaiset kuin rikoksia tekemättömälle psykiatriselle potilalle eli niiden sairauteen liittyvien edellytysten täytyy täyttyä ennen kuin pidetään sairaalassa.

- Se rikos ei varsinaisesti vaikuta, mutta totta kai otetaan huomioon se, liittyykö arviointiajan sairausoireisiin samantyyppistä riskiä. Rikosta ei jätetä huomiotta, mutta rikos sinänsä ei määrää hoitoajan pituutta.

Hoitopäivien hinnat Niuvanniemen sairaalassa yhtä potilasta kohden vuonna 2009 olivat halvimmillaan pitkäaikaiskuntoutusosastoilla, 264 euroa vuorokaudessa. Kalleinta hoito oli nuoriso-osastolla, 875 euroa vuorokaudessa. Mielentilatutkimuksen hinta oli 440 euroa vuorokaudessa.

Lähteet:
YLE Savo / Seppo Tikkanen
http://yle.fi/uutiset/vakivallantekojen ... ta/5699836

edit. lisätty linkki
Burn
Loot
Murder

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1177
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Re: Vaarallinen potilas karannut sairaalasta Kuopiossa – pol

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin » Ti Touko 10, 2016 5:51 pm

Jukka Siintonen kirjoitti:

Kumpi tiedotti aikaisemmin tämän tappajan taustasta? MV-julkaisu vai kaupallinen media?
Mitäs jos vaikka lukisit itse sen kopioimasi uutisen niin eiköhän se sieltä selkene että Ilta-Sanomat

Vastaa Viestiin