Vankilassa oloa ja kulttuuria

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
hidas mutta heikko
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ti Elo 21, 2007 11:26 pm

Rikokset Suomen vankiloissa

Viesti Kirjoittaja hidas mutta heikko »

Lueskelin tässä joskus tätä tutkimusta : http://www.rikosseuraamus.fi/uploads/9tydvr.pdf

Aika selvästi käy ilmi, että väkivaltaa ja huumekauppaa etenkin tapahtuu vankiloiden sisäpuolella. Mutta miten on näistä rikoksista tuomitseminen?

Onko Suomessa esimerkiksi pitkäaikaisvankeja, joiden tuomio olisi esimerkiksi tuplaantunut kiven sisässä tehdyistä jutuista? Nythän esimerkiksi Yhdysvalloissa on näitä "Life without possibility of parole" -tapauksia ja muita, jotka ovat linnassa tehdyistä jutuista saaneet kuolemantuomion sen normaalin elinikäisen päälle jne. Täällä ei tällaista kuitenkaan taida olla, kun ne pisimmät elinkautisetkin on olleet sitä 18 vuoden luokkaa?

Karkaamisen yrityskään ei taida tuoda paljon mitään lisää kakkuun?

Aariel
Vic Mackey
Viestit: 1966
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 12:02 pm

Viesti Kirjoittaja Aariel »

No joku karkaaaminen/yritys saattaa tuoda vähän lisää. Mutta hyvin vähän.
Tietääkseni huumausainejupakat vankiloissa ei tuo mitään lisiä kakkuun, joutuu vain eristykseen/tarkkailuun. En tiedä kuinka paljon käytännöt vaihtelee vankilan ja aineen mukaan.
Saatan olla myös väärässä, mutta sehän on hyvin epätodennäkösitä :lol:

hidas mutta heikko
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ti Elo 21, 2007 11:26 pm

Viesti Kirjoittaja hidas mutta heikko »

Rupesin vaan tässä funtsimaan, että jos sattuu vaikka jossain kivitalossa joku sarjapedofiili naapuriselliin tms, niin saako porukka hakata sitä vapaasti vai tuleeko liikaa penalttia lisää? Kokemuksia kellään linnassa istuneella? Tietysti porukkaa uhkaillaan mutta lyödäänkö oikeesti koskaan ketään.

Mike Manner
Jessica Fletcher
Viestit: 3165
Liittynyt: Ke Touko 28, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Mike Manner »

hidas mutta heikko kirjoitti:Rupesin vaan tässä funtsimaan, että jos sattuu vaikka jossain kivitalossa joku sarjapedofiili naapuriselliin tms, niin saako porukka hakata sitä vapaasti vai tuleeko liikaa penalttia lisää?
Ei pidä jäädä pampuille kiinni, tosin kukaan ei hirmu innokkaana noita tutkikkaan... :wink:
Lisäksi noihin raiskaajiin, pedofiileihin, vasikoihin jne. on hyvin hankala päästä käsiksi, kun ne istuu liskolla kokoajan oman turvallisuutensa vuoksi.
Tietysti porukkaa uhkaillaan mutta lyödäänkö oikeesti koskaan ketään.
Ei lyödä, se on vaan sanahelinää :lol: :lol:

Noh, mistä moinen mielenkiinto? Oletko mahdollisesti lähdössä istumaan pedofiilikakkua tms...? 8)
"Mä olen sitä mieltä, et jos 5 senttiä on liikaa OMASTA viestistä Minfoon, kannattaa harkita poistumista kokonaan. Perusteena se, että "harrastuneisuus" palstalle, ei ole likimainkaan riittävä!" -John Doe

C-Bane
Lauri Hanhivaara
Viestit: 125
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 3:31 pm

Viesti Kirjoittaja C-Bane »

Aariel kirjoitti: Tietääkseni huumausainejupakat vankiloissa ei tuo mitään lisiä kakkuun, joutuu vain eristykseen/tarkkailuun. En tiedä kuinka paljon käytännöt vaihtelee vankilan ja aineen mukaan.
Karkeesti sanottuna ns. erittäin vaaralliset huumausaineet löytyessään vievät omistajan rundiin ja rosikseen. Oikeuskäytännössä erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi on katsottu ainakin heroiini, kokaiini, Subutex, ekstaasi, LSD ja amfetamiini johdannaisineen.

Amfetamiini johdannaisista tuli mieleen tapaus kun vangilta löytyi 100 kpl tarkkaavaisuushäiriöiden hoidossa käytettäviä lääkkeitä.
Tuomio: rundia viikko + asia oikeuteen, jossa katsottiin että, rundi oli riittävä tuomio jo. Asia meni hovioikeuteen ja siellä ko. ryynit taas katsottiin erittäin vaarallisiksi huumausaineiksi amfetamiini johdannaisena. Tuomioksi 6kk lisää istumista.

hidas mutta heikko
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ti Elo 21, 2007 11:26 pm

Viesti Kirjoittaja hidas mutta heikko »

Mike Manner kirjoitti:Ei lyödä, se on vaan sanahelinää :lol: :lol:

Noh, mistä moinen mielenkiinto? Oletko mahdollisesti lähdössä istumaan pedofiilikakkua tms...? 8)
Ei sentään :) Tuli vaan mieleen, että jos joskus ajautuu niin ikävään tilanteeseen, että linnaan joutuu, niin voiko joku ottaa siitä jonkun sairaan ilon irti kostamalla tosi pahiksille :)

Clarence
Jack Bauer
Viestit: 922
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Clarence »

1980 nojasimme yhdessä Suomen vankiloista kolmosella kaiteeseen erään vintiön kanssa, ja katsoimme alas näkymiä, eli muita vankeja ja mitä kongilla näkyi. Muistan tuon hetken kuin eilisen päivän. Totesimme, ettei vankilassa ole mitään mitä oli joskus ennen. Joitan havaintoja lisään.

Kakolassa ei ennen saanut mitään soittopeliä selliin. Miehet tekivät vanerista kitaran kaulaa muistuttavan ja piirsivät siihen otelaudan ja kielet. Kaksi tuntia viikossa sai viettää vapaa-aikaa, jolloin sai soittaa soittimella siihen tarkoitetussa paikassa. Selliin ei puhettakaan, että olisi saanut viedä soitinta. Tuo oli 10 vuotta ennen 80- luvun alkua. Kuitenkin talossa oli musikaalisia miehiä. Noista eletyistä kokemuksista syntyi lauluja, joita jotkut pääsivät siviilissä myöhemmin levyttämään. Keksittiinpa ainakin yhdelle lahjakkuudelle taiteilijanimikin, ja häntä alettiin nostaa pinnalle. Olisi varmaan onnistunutkin, mutta alkoholi vei. Alkoholi vei montaa muutakin ja oli välilliseti syyllinen varmasti hyvin suureen prosenttimäärään populaatiosta. Alkoholin puutteeseen moni oppi vankilassa syömään huumaavia pillereitä. Yksi nimimies sanoi, ettei ennen voinut ymmärtää, miksi jotkut syövät pillereitä sivilissä. Yhtenä päivänä vain toinen vintiö käveli kadulla vastaan ja löi tulitikkulaatikollisen jyviä, ja siitä alkoi tälläkin niiden syönti huumaamistarkoituksessa.

Tabletteja tuli taloon monia eri reittejä. Kakolassa toimi pahamaineinen murharyhmä. Kun itsensä huumannut vanki riehui sellissä, murharyhmä odotti sopivaa hetkeä rynnätä selliin. Sopiva hetki tuli aina. Joskus helpossa tapauksessa murharyhmä pyysi vankia ulos sellistä saatesanoilla; otapa tuossa muutama askel. Jos vangin todettiin olevan sopimattomassa kunnossa, vietiin rundiin ja sitten johtokunta määräsi rangaistuksen. Joskus vanki ei suostunut tulemaan niin sopivan hetken tullen kun yksi murharyhmän jäsen pääsi sisälle, pääsi heti muutkin. Silloin ukkoa vietiin kellariin, ettei jalat ottaneet maahan. Jos vangilla oli enemmänkin rikkeitä, saattoi silloinen rangaistus 15 vuorokautta yksinäisyyttä, joista 10 kulumatonta. Kulumattomilla ei tuomio kulunut ollenkaan, eli ukko istui hupia, kuten sanonta oli.

Ennen ei kukaan lähtenyt siviliin niinkuin nyt. 2 kk tyssit olivat lähes vakio. Syy tysseihin oli; nopea uusiminen, rikoksen laatu, nopea uusiminen(2 kk vapautumisesta), tai ihan mitä tahansa. Eräs vanki sai vielä 80 luvulla 6 kk tyssit kerralla. Nykyään jos sekunninkin istuu liikaa yli määrätyn vapautumispäivän, hyvä ettei korvauksia saa. Ehdonalaisessa olevalle olivat paljon tiukemmat säännöt. Joskus juttu viipyi oikeusasteissa niin kauan, että vapautumispäivä meni ohi. Tätä kutsuttiin nimellä; lusia rullalle. Itselle kävi kerran niin, että rullalle meni.
Ennen kun oli tutkintavankina ja valitti hoviin, jos rangaistus ei muuttunut miksikään, kaikki tutkintolaisena istuttu aika meni hukkaan. Moni joutui aloittamaan pitkänkin tuomion aivan alusta kun mikään ei muuttunut miksikään. Yleensä oikeusasteet tekivät kosmeettisia muutoksia, ettei odotettu aika mennyt hukkaan, vaan jatkui siitä kun juttu tuli alas.
Lopullisen tuomion alastullessa sai paperin missä oli vapautumispäivä, loma-aika jne. Tätä kutsuttiin nimellä kaplalappu.

Lopetan tämän nyt tähän. Ehkäpä palaamme asiaan.

marlboro
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: To Syys 10, 2015 9:58 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja marlboro »

Eikös tää systeemi muuttunut kun piti liittyä EU:hun.

Chefile
Christopher Lorenzo
Viestit: 1501
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Chefile »

syanidikakku kirjoitti:Tuo oli sitä sosiaalidemokraattien rikollisia hyysäävää vankeinhoitoa. Doctor Lecter voisi tulla pitämään siitä esitelmän ja kertoa miten viheroikeisto on muuttanut rikollisten olot vankiloissa sellaiseksi, että vankeusrangaistus tosiaankin tuntuu rangaistukselta :roll:
Onko Doctor Lecter lusinut joskus, eli onko hänellä omakohtaista kokemusta siitä miten "helppoa" se kiinni olo on?
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”

marlboro
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: To Syys 10, 2015 9:58 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja marlboro »

Mä olin joitakin vuosia sitten kolme päivää kiinni otettuna. Ei ollut puhelinta, telkkaria, sanomalehtiä, mutta pienestä kirjastosta sai lainata kirjan luettavaksi. Mitään muuta tekemistä ei ollut. Ihan hyvin meni aika, käytin paljon aikaa nukkumiseen ja ruokaa sai monta kertaa päivässä. Ulkoilla sai tunnin päivässä ja yhtenä päivänä pääsi suihkuun.

Ihan ok paikka se minusta oli. Mut jos olisi pitänyt kauemmin olla niin olisi mennyt työpaikka ja varmaan perhe myös, niinpä sen jälkeen olen pitänyt huolen ettei enää ole poliisilla asiaa. Vielä pari vuotta sitten olin poliisin tarkkailussa, en tiedä jaksavatko enää.

Autoileva Poikamies
Susikoski
Viestit: 34
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 1:10 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Autoileva Poikamies »

Monet joilla ei ole kokemusta lusimisesta heittelevät näitä"hotelli" juttuja. Paljonhan aika kultaa muistoja, kuinka ennen oli parempi yhteishenki ja kaverin muijasta pidettiin huoli.. Kun piti turpansa kiinni, saattoi olettaa että kaverit, jotka sen vuoksi saivat vapaana olla, varmistivat että läheiset pärjää. Ainahan rottia on ollut ja hyväksikäyttäjiä. Kun nykyisin kuulee, millaista meininki on, sitä ajattelee, että ennen tuli luotia vähemmästäkin... Kyllähän luonto tietysti heikot onkin korjannut. Aina mulla itselläni on ollut selvää, että pärjään linnassa. Läheisistä se huoli on ollut.Neljäkin viikkoa putkassa alkaa jo erakoittamaan, saati puolen vuoden eristys. Monesti on kollektiivisesti talo laitettu kiinni, "puhelimet eivät toimi" jne mielivaltaa käytetty pamppujen taholta. Myös tutkinnanjohtajat ovat omat lisänsä katkeruuttaan tuoneet. Eipä siinä. Pois on jokaisella kerralla päästy ja lusimalla selvitty. Miten on vanhemman ikäpolven edustajat, onko rottailu ja oman edun tavoittelu lisääntynyt kun vertaatte aiempaan? Kuopion vanhalla läänillä kuulin pedarin(stop-kurssi oli silloin Kuopiossa) myyvän subutexia. Itse olin käräjäreissulla, enkä päässyt pedaria ryöstämään. Huumeet ja riippuvuudet tuntuvat nykyään menevän periaatteiden ohi(aikaahan tästäkin on), mutta ihmettelin kovasti jo silloin, kuinka moinen voi olla mahdollista.

Clarence
Jack Bauer
Viestit: 922
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Autoilevalle poikamiehelle, kuka kirjoittaa: "Miten on vanhemman ikäpolven edustajat, onko rottailu ja oman edun tavoittelu lisääntynyt kun vertaatte aiempaan? Kuopion vanhalla läänillä kuulin pedarin(stop-kurssi oli silloin Kuopiossa) myyvän subutexia."

Tuossa esimerkissä taitaa olla jo huippu! Vankilassa ei ole samaa moraalia mitä ennen. En tiedä montako vankilaa Suomessa on, tarkoitan suljettuja, mutta kaikki selkään puukotus on lisääntynyt. Jo putkassa joku voi huutaa; ja jutut pitää, samalla puhuen itseään ulos ja muita vasikoiden. Viidakkorumpu kertoo kolkkoa tarinaa tyypeistä, joista ei olisi uskonut sellaista.
Oli ennenkin vilunkia ja vaikka mitä, mutta nykyään lie härskimpää.

Olot ainakin on parantuneet todella paljon ja viihdetoiminta.

Chefile
Christopher Lorenzo
Viestit: 1501
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Chefile »

Kuopion vanhalla läänillä kuulin pedarin(stop-kurssi oli silloin Kuopiossa) myyvän subutexia. Itse olin käräjäreissulla, enkä päässyt pedaria ryöstämään. Huumeet ja riippuvuudet tuntuvat nykyään menevän periaatteiden ohi(aikaahan tästäkin on), mutta ihmettelin kovasti jo silloin, kuinka moinen voi olla mahdollista.
Tästä tulikin mieleeni, miten kulki subut samaiselle Kuopion läänille yhdelle myyjälle: oma tytär toi ne hmm.. sellaisessa paikassa, mistä ei tutkita ja perhetapaamisissa ne sai helposti. Isä todennäköisesti toi ne kerroksille auringon ulottumattomissa olevassa paikassa myöskin. Siis täysi-ikäinen narkki tämä tyttö, mutta siinä oli vittu vuoden isä talossa. Tämäkin herra on komeillut Alibissa positiivisen jutun valossa.
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7282
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Ehkä tämä Suomen vankiloiden hotellitaso tulee vaan ilmi, jos vertaa muihin maihin( Norjaa ja Ruotsia lukuunottamatta :) )

Netflixillä on tästä juuri nyt katsottavissa dokumentti. Siinä amerikkalainen eläkkeellä oleva vanginvartija käy tutustumassa pohjoismaiden vankiloihin ja on aika shokissa.
Ihmettelee siinä moneen kertaa, että mitä uhrien omaiset ovat siitä mieltä, että heidän omaistensa tappajia hemmotellaan tällä tavoin? On musiikkistudiota, punttisalia, kirjastoa.
Äideillä beibit linnassa ja osasto kalustettu kuin koti jne...

Waja
Jane Marple
Viestit: 1077
Liittynyt: La Maalis 07, 2009 2:36 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Waja »

Monissa maissa vankilat ovat rangaistuslaitoksia. Pohjoismaissa vankilat ovat vankeinhoitolaitoksia.

Inhimillisesti katsoen on ideaa yrittää hoitaa vankeusrangaistuksen saaneita yhteiskuntakelpoiseksi.

Taparikollisille rangaistuslaitos lienee oikea sijoituspaikka.

Vastaa Viestiin