Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » To Tammi 19, 2017 4:05 am

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005049925.html
Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikön epäillään hankkineen vuosina 2006–2016 useiden miljoonien taloudellisen hyödyn opetusviraston hankintoihin liittyen.

HELSINGIN kaupungin opetusviraston turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemi on vangittu vakavista rikoksista epäiltynä.

Suoniemi vangittiin viime perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Vangitsemisoikeudenkäynnin asiakirjat on julistettu salaisiksi tutkinnallisiin syihin vedoten.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.

HELSINGIN käräjäoikeuden perjantaina antaman vangitsemispäätöksen mukaan rikosepäilyt liittyvät vuosiin 2006–2016. Suoniemen epäillään saaneen vuosien aikana useiden miljoonien eurojen taloudellinen hyödyn opetusviraston tietoteknisiin hankintoihin liittyen.

Hänen epäillään vieneen välistä rahaa, jolla oli tarkoitus ostaa esimerkiksi tietokoneita ja tabletteja Helsingin kouluihin.

Suoniemi toimi 1990-luvulta vuoteen 2016 asti opetusviraston tietohallintopäällikkönä. Hän vastasi tuolloin opetusviraston tietoteknisistä hankinnoista.

Tapauksen tutkinnasta vastaa Helsingin poliisin talousrikosyksikkö. Rikostarkastaja Ismo Siltamäen mukaan kyse on tiettävästi suurimmasta korruptiotutkinnasta Helsingin laitoksella.

”Tutkinta kohdentuu useiden miljoonien epäselvyyksiin. Selvitämme parhaillaan ketkä tässä ovat olleet mukana ja miten hyöty heidän kesken jakaantuu”, Siltamäki sanoo HS:lle.

Hän ei suostu avaamaan, miten yksi ihminen on voinut edes teoreettisesti hankkia itselleen miljoonien eurojen hyödyt kenenkään sitä huomaamatta.

”Valitettavasti en voi avata tapahtumia enempää, koska meidän tutkintamme on tällä hetkellä kesken.”

MYÖSKÄÄN Helsingin opetusvirastoa johtava Liisa Pohjolainen ei suostu kertomaan, mihin hankintoihin poliisin rikosepäilyt liittyvät. Pohjolaisen mukaan tiedotusvastuu asiassa on poliisilla.

Opetusvirastossa työskentelee yli 6 400 henkilöä. Viraston vuosibudjetti on vajaat 670 miljoonaa euroa.

Siltamäki sanoo poliisin saaneen asiasta tutkintapyynnön viime vuoden loppupuolella. Hän ei suostu kertomaan, kuka asiasta on poliisille tutkintapyynnön tehnyt.

Helsingin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Wille Rydman (kok) pitää julki tulleita ”uskomattomina ja ällistyttävinä”. Lue lisää Rydmanin reaktioista tästä.

TIETOTEKNIIKAN ostamisessa kouluihin liikkuu nykyisin todella suuria summia. Viime syksynä voimaan tullut uusi opetussuunnitelma painottaa tutkivaa otetta oppimisessa ja tuo myös lisää teknologiaa kouluihin.

Helsingissä parhaillaan meneillään olevan digitalisaatio-ohjelman toteuttaminen esimerkiksi maksaa 37 miljoonaa euroa vuosina 2016–2019.

Ohjelman myötä esimerkiksi rakennetaan kouluihin aiempaa parempia verkkoja, hankitaan laitteita oppilaiden käyttöön, koulutetaan opettajia käyttämään niitä opetuksessa ja rakennetaan kouluille laajoja yhteisiä tietojärjestelmiä. Koulut alkavat kerätä nykyistä tehokkaammin dataa kunkin oppilaan etenemisestä.

KYSEESSÄ on jo toinen Helsingin kaupunkiin liittyvä suuren luokan korruptiotutkinta viime vuosilta. Käräjäoikeus jakoi syksyllä tuomioita Helsingin rakennusviraston asiantuntijaosasto HKR-Rakennuttajaan liittyvistä petoksista vuosina 2003–2012.

Siltamäen mielestä on hyvä kysymys, miksi tapauksia on paljastunut juuri Helsingissä. Hänen mielestään on pohdittava, miten voidaan estää se, ettei ihmiset pysty käyttämään asemaansa hyväkseen ja hankkimaan itselleen perusteetonta taloudellista etua.

”Hyvä kysymys kaikille viranomaisille on, että miten tällainen pystytään estämään. Jokaisesta tapauksesta pitää ottaa opiksi ja kehittää järjestelmää ja valvontaa, ettei tällaista pääsisi syntymään”, Siltamäki sanoo.

”En osaa sanoa, onko tällainen toiminta helpompaa Helsingissä kuin jossain muualla. Tietenkin Helsinki on volyymiltaan ja ihmismääriltään suuri, joten ehkä näiden havaitseminen ei ole niin helppoa. Sellaista analyysia minulla ei kuitenkaan ole, joka kertoisi, poikkeavatko kaupungit tässä mielessä toisistaan.”

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » To Tammi 19, 2017 4:07 am

Todella törkeä temppu kokonaisuudessaan ja herättää epäilyksiä siitä ettei ole todellakaan yksittäistapaus, kun on petos miljoonaluokassa ja jatkunut vuosikymmenen. Hyvin tiukka linja ja läpivalaisu olisi paikallaan, mutta eivätköhän viranomaisemme riennä avuliaasti salailemaan virkamiestemme puolesta tuonkin tapauksen. Tuomitaan yksi ja sika(ri)porras hirnuu taustalla kun taas menee läpi.

Samoin Helsingin kaupungilta pitäisi tietenkin vetäistä tapauksen johdosta kyseisen herraan esimies- ja tarkastusasemassa olevat ulos. Ja perään syyteet törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsinkiläisten lasten vanhempien pitäisi nyt kunnalisvaaleissa nostaa asiasta iso meteli:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 51059.html
Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn (vihr):
Krohn sanoo, että jos epäily on totta, se selittää, miksi Helsingin koulujen tietotekninen varustustaso on ollut niin huono.

– Perusopetuksen opettajilla vain joka kymmenellä on läppäri käytössään. Lisäksi kouluista on puuttunut laitteita.
Krohnin kaltaisten toimintaa ei tule sallia ei yhtään.

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » To Tammi 19, 2017 5:01 am

Musiikkikevennyksenä muutama asiaan kuuluva kipale.

Twisted Sister - We're not gonna take it
https://www.youtube.com/watch?v=CQ0ftoiIQxU

Pink Floyd - Another Brick In The Wall
https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

Avatar
PaxCow
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2528
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja PaxCow » To Tammi 19, 2017 11:09 am

TuskaistaTietoa kirjoitti:Krohnin kaltaisten toimintaa ei tule sallia ei yhtään.
Mitä tällä tarkoitit? Ei saa kommentoida korruptiotapauksia opetuksen näkökulmasta?
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain

Jukka Siintonen
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1318
Liittynyt: Ti Tammi 26, 2016 6:36 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Jukka Siintonen » To Tammi 19, 2017 11:46 am

PaxCow kirjoitti:
TuskaistaTietoa kirjoitti:Krohnin kaltaisten toimintaa ei tule sallia ei yhtään.
Mitä tällä tarkoitit? Ei saa kommentoida korruptiotapauksia opetuksen näkökulmasta?
Suomessa ei ole korruptiota. Ne, jotka sellaista väittävät ovat psykoosissa, tai heillä on mielenterveysongelmia.

Juniorihölkkääjä
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 210
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 11:44 am

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Juniorihölkkääjä » To Tammi 19, 2017 4:51 pm

Talouselämässä on lisätietoa. Ilmeisesti kaikkea pientä sälää on tehty ja näitä ei ole valvottu.

http://www.talouselama.fi/uutiset/yle-o ... aa-6616299

Kuntatalous
Yle: Opetusviraston petosskandaali hämmentää Helsingin johtoa – "Kyllähän se aika vakavaksi vetää"

Talouselämä 19.1. 12:13

Helsingin vs. kaupunginlakimies Harry Åhlgren hämmästyi epäilyä opetusviraston entisen tietohallintopäällikön petoksesta, Yle kertoo.

"Ei puhuttu sadoista tuhansista, vaan puhutaan miljoonista. Kyllähän se aika vakavaksi vetää."

Åhlgren sai tietää asiasta loppusyksystä. Hänen mukaansa opetusvirastossa oli tehty paljon pieniä tietotekniikan hankintoja. Niistä ei kuitenkaan löytynyt sopimuksia. Pieniä sopimuksia ei seurata samalla tavalla kuin suurempia hankintoja, jotka kilpailutetaan. Kun tietohallintopäällikön toiminta on jatkunut pitkään, summasta on kertynyt merkittävä.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei tiedä vielä tarkempia yksityiskohtia.

"Tämä on erittäin valitettavaa ja tilanne näyttää meidän näkökulmastamme hyvin vakavalta."

"Sen jälkeen kun tiedetään, mitä on tapahtunut, kun poliisi tekee tästä johtopäätöksensä, ja tuomioistuin, sen jälkeen kaupungilla on tarpeen kyllä ryhtyä toimenpiteisiin", Viljanen toteaa
Ylelle.

Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn kertoo epäilyjen selittävän, miksi Helsingissä ei ole 90-luvun jälkeen tehty tietotekniikan tason parantamiseksi juuri mitään.

"Kyllähän se on raivostuttavaa, koska kyse on tavallaan siitä, että varastetaan lapsilta. Rahoja, jotka on tarkoitettu lasten hyväksi koulussa, on käytetty väärin", Krohn sanoo.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisena MTV.

Aiheesta lisää
18.1. 19:50
Lisää tietoa korruptioepäilystä – HS: Tietohallintopäällikkö päätti jopa 55 miljoonasta, oppilaille vähemmän tietokoneita

disposal
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja disposal » To Tammi 19, 2017 4:59 pm

Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn (vihr) kertoo kuulleensa asiasta ennen joulua. Hänen mukaansa silloin tiedettiin, että poliisi tutki asiaa.

– Silloin tehtiin laitteiden inventaariota. Se on yleinen tapa, jos epäillään, että rekisteriin merkittyjä laitteita on kadonnut.

Krohn sanoo, että jos epäily on totta, se selittää, miksi Helsingin koulujen tietotekninen varustustaso on ollut niin huono.

– Perusopetuksen opettajilla vain joka kymmenellä on läppäri käytössään. Lisäksi kouluista on puuttunut laitteita.
Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn kertoo epäilyjen selittävän, miksi Helsingissä ei ole 90-luvun jälkeen tehty tietotekniikan tason parantamiseksi juuri mitään.
Rahaa on palanut hankintoihin ja tiedossa on ollut ettei laitteita näy tai niitä on liian vähän. Nyt vasta herätään että tässähän voi olla jotain hämärää.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3493
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » To Tammi 19, 2017 7:25 pm

Mitenköhän tämä systeemi nyt on käytännössä järjestetty?

Onko mies ostanut tietokoneita kaupungin rahoilla ja myynyt ne sitten omaan laskuunsa? Vai ottanut rahat jotenkin itselleen ja väärentänyt kirjanpidolle kuitit tietokoneiden ostamisesta? Jälkimmäinen olisi tietysti tuottoisampaa, mutta ehkä paljastuisikin helpommin.

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » To Tammi 19, 2017 10:14 pm

Erityisen kuvottavana näen tässäkin tapauksessa tulevat höpinät kuinka muka kukaan ei tiennyt mitään ja erityisesti kuinka nyt kyllä tehdään muutosten muutoksia, ettei vastaavaa muka pääsisi tapahtumaan jatkossa. Kaikki puheita eikä mitään tekoja. Tämä koska tarkoitukskin on vain hallita informaatiotulvaa viraston maksimietua ajatellen. Kuten aina kun johtoporras on miehitetty suojatyöpaikkalaisilla vailla mitään ominaisuuksia virkojensa mielekkääseen hoitamiseen.

Juniorihölkkääjä
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 210
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 11:44 am

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Juniorihölkkääjä » To Tammi 19, 2017 10:37 pm

Joku virheitä edustava Minerva Krohn on täysin pihalla mitä virastoissa tapahtuu. Ei tuossa asemassa pysty muuta tekemään kuin nostamaan palkkaa, koska on poliitikko ja ei tiedä tietotekniikasta hevon kukkua.

Moni nainen haluaa tietohallintojohtajaksi saadakseen itsensä näyttämään pätevältä. Kun osaamista ei ole ja luottaa, että alaiset hoitavat homman, voi käyttää työaikansa kirjoittelemalla CV:itä parempia ja korkeampia virkoja varten. Tuon tyyppisten pomojen potkimisella pois organisaatioista säästettäisiin miljoonia, sillä niillä ei ole siellä mitään virkaa, koska kukaan ei kuitenkaan ota vastuuta ja viimeisimpänä nämä, koska "eivät mitenkään voineet tietää tai arvata." Opetusvirastossa on annettu tapauksen johdosta kriisiapua, joka on naurettavuudessaan jotain säälittävän ja käsittämättömän rajamailta.

Minerva on kovasti valitellut, että kouluissa on ollut resurssipulaa kalustosta. Onkohan tuossa tehty niin, että on kilpailutettu kovasti hintoja alaspäin, esitelty 10 000 tietokoneen hankintaa ja näytetty miten ne saadaan 30%:n alennuksella 700 e/kpl. Tämän jälkeen on laitettu tilaus sisään ja sovittu, että toimitatte 8000 konetta 10000 sijasta ja laskutatte 10000:sta. Koneet toimitetaan kahden eri vuoden välillä, jotta kupru ei paljastu ja merkitään kirjanpitoon toimitetuiksi. Kynällä laskutettu 700 e/kpl x 2000 kpl = 1 400 000 sovitaan pistettäväksi toimittajan kanssa puoliksi. Molemmat ovat tyytyväisiä ja yhteiskunta maksaa.

Mitkähän firmat tuolla ovat kyseessä? Tämän suhteen ei ole ollut mitään lehtijuttuja tai sitten ne on poistettu Googlesta. Löytyisköhän jostain julkisten hankintojen tietokannasta vihjeitä?

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3410
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Rescuer » To Tammi 19, 2017 10:42 pm

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Mitenköhän tämä systeemi nyt on käytännössä järjestetty?

Onko mies ostanut tietokoneita kaupungin rahoilla ja myynyt ne sitten omaan laskuunsa? Vai ottanut rahat jotenkin itselleen ja väärentänyt kirjanpidolle kuitit tietokoneiden ostamisesta? Jälkimmäinen olisi tietysti tuottoisampaa, mutta ehkä paljastuisikin helpommin.
Mitään noista ei uutisoitaisi korruptiona, vaan törkeänä kavalluksena tai petoksena...
Olisiko hankkinut lisävarusteita törkeällä ylihinnalla ja saanut myyjältä rahaa takaisin? Tai kuitannut enemmän koneita vastaanotetuksi kuin mitä on toimitettu, ja taas firma on maksanut?
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3410
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja Rescuer » To Tammi 19, 2017 10:49 pm

Juniorihölkkääjä kirjoitti:Joku virheitä edustava Minerva Krohn on täysin pihalla mitä virastoissa tapahtuu. Ei tuossa asemassa pysty muuta tekemään kuin nostamaan palkkaa, koska on poliitikko ja ei tiedä tietotekniikasta hevon kukkua.
No tarvitseeko opetuslautakunnan puheenjohtajan ymmärtää tietotekniikasta mitään? Koko opetuslautakunta, kuten kaikki muutkin lautakunnat, on kasattu poliittisista broilereista.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

disposal
Wallander
Viestit: 1004
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja disposal » To Tammi 19, 2017 10:56 pm

Rescuer kirjoitti:
Tuomion Pasuuna kirjoitti:Mitenköhän tämä systeemi nyt on käytännössä järjestetty?

Onko mies ostanut tietokoneita kaupungin rahoilla ja myynyt ne sitten omaan laskuunsa? Vai ottanut rahat jotenkin itselleen ja väärentänyt kirjanpidolle kuitit tietokoneiden ostamisesta? Jälkimmäinen olisi tietysti tuottoisampaa, mutta ehkä paljastuisikin helpommin.
Mitään noista ei uutisoitaisi korruptiona, vaan törkeänä kavalluksena tai petoksena...
Olisiko hankkinut lisävarusteita törkeällä ylihinnalla ja saanut myyjältä rahaa takaisin? Tai kuitannut enemmän koneita vastaanotetuksi kuin mitä on toimitettu, ja taas firma on maksanut?
Uutisoinnissa on tuotu esille että epäillyllä on ollut käytännössä vapaat kädet, eli ilman mitään kontrollia saannut tehdä "tilauksia" kunhan kertaostokset alittaa 30.000€ rajan. 'paljon on saannut ostella että miljoonia on kertynyt omaan liiviin.

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » To Tammi 19, 2017 11:06 pm

Rescuer kirjoitti:
Juniorihölkkääjä kirjoitti:Joku virheitä edustava Minerva Krohn on täysin pihalla mitä virastoissa tapahtuu. Ei tuossa asemassa pysty muuta tekemään kuin nostamaan palkkaa, koska on poliitikko ja ei tiedä tietotekniikasta hevon kukkua.
No tarvitseeko opetuslautakunnan puheenjohtajan ymmärtää tietotekniikasta mitään? Koko opetuslautakunta, kuten kaikki muutkin lautakunnat, on kasattu poliittisista broilereista.
Ei taloudenpito vaadi tietotekniikan osaamista. Talousosaaminen kyllä pitää olla kaikilla asioista päättävillä. Kyllä kaupungilla luonnollisesti on täysi vastuu valvoa, että yhteisistä verovaroista kootut rahat käytetään niinkuin on sovittu. Kun noin ei tehdä vastuussa on kyseinen virkamies ja hänen esimiehensä ja tarkastajansa, sekä erityisesti suuremmissa summissa lautakunnat ja lopulta kaupungin johto. Kymmenen vuotta jatkuneessa toiminnassa sekä esimiehen että tarkastajien on aika turhaa pestä käsiänsä. Törkeä virkavelvollisuuden rikkominen joka tapauksessa (ja jos Suomen laki olisikin jostain syystä eri mieltä niin ihan sama).

En löytänyt kaavioita, jossa suoraan näytettäisiin esimiehet eri toimenkuville. Todennäköisesti kuitenkin Hannu Suoniemen esimiehenä on ollut pääosan rikostentekoajasta kokoomuksen eläkkeelle jäänyt Rauno Jarnila.

TuskaistaTietoa
Helen Mirren
Viestit: 1482
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Korruptio Helsingin opetusvirastossa

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » Pe Tammi 20, 2017 4:33 am

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... su/6271012
Entinen opetustoimen johtaja järkyttyi ex-alaisensa epäillystä miljoonapetoksesta: "Jäi kuva, että hän oli hyvin fiksu"

Helsingin entinen opetustoimen johtaja kertoo MTV Uutisille järkyttyneensä luettuaan entiseen alaiseensa kohdistuneista korruptioepäilyistä. Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikön Hannu Suoniemen epäillään vetäneen välistä miljoonia euroja vastatessaan opetusviraston tietoteknisistä hankinnoista.

Vuosina 2001-2015 Helsingin opetustoimen johtajana työskennellyt Rauno Jarnila kertoo äimistyneensä luettuaan entiseen alaiseensa kohdistuneista epäilyistä keskiviikkona.

Jarnilan mukaan Suoniemi oli hyvä ja luotettava työntekijä, jonka käytös ei koskaan herättänyt epäilyjä mahdollisista väärinkäytöksistä.
​ ​
– Hän oli rehti ja avoin sekä aina tavoitettavissa. Kyllä tämä niin uskomattomalta tuntuu. Ja kun miljoonia luetellaan niin vielä pahemmalta vaikuttaa. Vaikka olisi ollut pienemmästäkin summasta kyse, niin tämä olisi jo ollut uskomaton juttu.

Jarnila hämmästelee myös, miten epäilty miljoonakavallus on ylipäätään voinut onnistua kaupungin virastojen byrokratiaviidakossa.

– Meillä on hirvittävän paljon erilaisia sääntöjä, määräyksiä ja normeja. Kilpailutamme hankintoja itse ja käytämme myös kaupungin hankintakeskuksen palveluja nimenomaan tietokonehankinnoissa. On täysin mahdotonta kuvitella, että sieltä kukaan saisi otettua välistä omia provisioitaan.

– Minulle jäi sellainen kuva, että tämä kyseinen henkilö oli hyvin fiksu. Ei tällainen muuten kai olisi edes ollut mahdollista. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Toivottavasti asia selviää.

Myös muita epäillään rikoksista
Suoniemi vastasi tietohallintopäällikkönä työskennellessään opetusviraston tietoteknisistä hankinnoista 90-luvulta lähtien vuoteen 2016 saakka.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Helsingin opetusvirasto on tehnyt vuosien 2006 ja 2015 välillä jopa 55 miljoonan euron edestä tietotekniikkaan liittyviä hankintoja.

Helsingin Sanomien mukaan Suoniemi on voinut tietohallintopäällikön virassaan päättää itsenäisesti hankinnoista, joiden arvonlisäveroton hinta on alle 30 000 euroa.

Suoniemen epäillään saaneen vuosien aikana useiden miljoonien eurojen taloudellisen hyödyn tietoteknisiin hankintoihin liittyen. Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Ismo Siltamäki on todennut, että kyse on summaltaan tiettävästi Helsingin poliisilaitoksen kaikkien aikojen suurimmasta korruptiotutkinnasta.

Suoniemi vangittiin viime perjantaina törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä epäiltynä Helsingin käräjäoikeudessa. Tapauksen poliisitutkinta jatkunee useita kuukausia. MTV Uutisten tietojen mukaan rikoksista epäillään Suoniemen lisäksi muitakin henkilöitä.
Vaikka olisi esimiehelle miten uskomaton juttu ja fiksut alaiset, niin kyllä kymmenen vuotta jatkuva välistäveto pitää vaan jossain vaiheessa huomata. Sama koskee kaupungin lakimiehiä, jotka tarkastavat tilaukset. Valtapeliä likaisimmillaan. Kansalta sananvapaus pois, jotta virkamieseliitin likaiset pikku pelit eivät tulisi näkyville.

Vastaa Viestiin