Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

takka
Neuvoja-Jack
Viestit: 266
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka » Ma Touko 29, 2017 3:27 pm

Sopii varmasti tänne muiden rikosaiheisten juttujen lomaan:

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005230963.html

Helsingin Sanomat kirjoittaa virastopäälliköstä, joka karjuu, nöyryyttää, paiskoo tavaroita ja nolaa alaisiaan julkisesti. Rikoshan tuokin on. Apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäki myöntää asian, nähtäväksi jää, mitä hän tekee asialle.

Jos joku osaa kopioida koko jutun tänne niin, että se ei häviä linkin vanhennuttua, niin kiitos.

Avatar
Kuolemannaakka
Agentti Scully
Viestit: 8937
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka » Ma Touko 29, 2017 3:49 pm

Julkaistu: 29.5. 9:39
Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

Työntekijöiden mukaan päällikkö polkee jalkaa, karjuu ja paiskoo esineitä suuttuessaan. Julkinen nöyryyttäminen on yleistä. Helsingin kaupunki on yrittänyt parantaa työilmapiiriä muun muassa konsulteilla.


Helsingin kaupungilla epäillään vakavaa kiusaamisongelmaa. Asiasta kertoo viraston kuusi entistä työntekijää. Kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen entisen työntekijän mukaan kiusaaminen on jatkunut jo lähes 20 vuoden ajan. Työntekijöiden vaihtuessa kiusaamisen kohteet ovat muuttuneet. Kiusaajaksi entiset työntekijät nimeävät virastoa johtaneen virkamiehen.

Kiusaaminen on ilmennyt muun muassa raivokohtauksina, julkisena nöyryyttämisenä, työntekijöiden vahtimisena sekä asiattomana käytöksenä. Epäkohtien ja virheiden etsiminen hyvinkin pienistä yksityiskohdista sekä työn jäljen moittiminen on ollut toistuvaa.

”Hän saattoi isoissa kokonaisuuksissa keskittyä moittimaan pilkkuvirheitä. Tuntui, että virheiden löytäminen oli hänen tärkein tehtävänsä”, eräs entinen työntekijä kuvailee.

Erään viraston toimintaa hyvin tuntevan mukaan kiusaaminen jatkuu edelleen.

Raivokohtaukset ovat olleet toistuvia ja niiden aikana esimies muuttui erittäin uhkaavaksi.

”Hän saattoi karjua, paiskoa esineitä, lyödä nyrkkiä pöytään tai polkea jalallaan”, kertoo vuosia paikassa työskennellyt henkilö.

Toinen haastateltava kertoo kuinka esimies alkoi erään palaverin aluksi hakata työpöytänsä laatikkoja aggressiivisesti edes takaisin juuri silloin kun muiden piti esitellä omaa asiaansa.

”Emme ehtineet sanoa ensimmäistä lausettakaan loppuun kun alkoi aivan kamala pauke. Ei siinä auttanut muu kuin hiipiä vähin äänin ulos.” Kokous päättyi siihen.

Työntekijöiden ajankäytön vahtiminen on myös yleistä.

”Luulisi, että hänellä olisi muutakin tekemistä kuin tuijottaa monelta näytöltä omien työntekijöiden tiimikalentereita. Hän saattoi myös tehdä tarkistussoittoja, että onko alainen todella siellä palaverissa, missä hän on ilmoittanut olevansa.”

Lisäpaineita aiheuttivat esimiehen vaatimat minuutintarkat raportit kokouksista.

”Siihen kului tuntikausia kun piti raportoida sanatarkasti mitä itse on missäkin kokouksessa sanonut ja mitä siihen on vastattu.”

Johdon määräyksiä ei saanut kyseenalaistaa. Jos oli jostain asiasta eri mieltä ja ilmaisi sen, joutui niin sanotulle ”mustalle listalle”.

”Sillä tavoin joutui silmätikuksi. Hän saattoi julkisesti haukkua tilaisuudessa, ison yleisön edessä. Tai vähätellä tehtyä työtä kaikkien muiden työntekijöiden edessä.”

Julkinen nöyryyttäminen saattoi tapahtua lähes koko viraston työntekijöiden yhteisessä tilaisuudessa työsuoritusten haukkumisena tai muuna vähättelynä.

Osa HS:n haastattelemista entisistä työntekijöistä kokee itse joutuneensa kiusaamisen kohteeksi, osa on joutunut seuraamaan ahdistavana kokemaansa kiusaamista sivusta. Johto on myös vaatinut lähipiiriltään samanmielisyyttä sekä kiusaamisen hyväksymistä.

Joko olet samalla puolella tai joudut itse kiusatuksi, eräs paikassa työskennellyt sanoo. Hän päätti lopulta ilmoittaa esimiehelleen, ettei voi hyväksyä tämän käytöstä.

”Sen jälkeen hän muuttui jäätäväksi. Ei tullut edes läksiäistilaisuuteen kahville”, vuosia työpaikassa työskennellyt kuvailee.

Työpaikalla vallitsee entisten työntekijöiden mukaan ahdistava pelon ilmapiiri.

”Se on sellaista, että melkein nousee pala kurkkuun kun kuulee kenkien kopinaa käytävästä. Ja virheitä alkaa oikein pelätä, niitä ei sallittu, vaan saatettiin raivota.”

Entiset työntekijät kokivat raskaana myös päätöksenteon: itsenäisiä päätöksiä ei työntekijöille sallittu, mutta päätösten tekeminen oli silmin nähden hankalaa myös ylimmälle johdolle.

”Jos menin pyytämään hänen päätöstään johonkin asiaan, hän saattoi kääntää minulle selkänsä ja olla aivan kuin en olisi edes paikalla tai sitten hän saattoi puhua muista asioista. Tätä tapahtui hyvin usein.”

Johto teki kyllä päätöksiä pakon edessä, toinen entinen työntekijä kuvailee, mutta ne saattoivat olla äkkinäisiä ja näyttivät alaisten silmissä tunnepuuskan vallassa tehdyiltä.

Työntekijät kertovat tehneensä Helsingin kaupungille useita ilmoituksia työpaikan tilanteesta ja kiusaamisesta. Työntekijöiden vetoomukset menivät useille osastoille, myös kahdelle apulaiskaupunginjohtajalle.

Kaupunki ei ole työntekijöiden mukaan ryhtynyt mihinkään toimiin.

”Itseltäni meni lopullisesti kuppi nurin kun yritimme parantaa tilannetta ottamalla yhteyttä kaupunkiin henkilöstöpuolelle ja apulaiskaupunginjohtajaan. Kaupunki ei tehnyt mitään. Joiltain henkilöiltä emme saaneet edes kuittausta, että meitä on kuultu”, eräs entinen työntekijä kertoo.

Työpaikalta on useita henkilöitä vuosien varrella joutunut pitkälle sairaslomalle, entisten työntekijöiden mukaan juuri kiusaamisen ja huonon työilmapiirin vuoksi. Lisäksi työntekijöiden vaihtuvuus on ollut hyvin suurta. Päällikkötason työntekijät ovat välillä pysyneet toimessaan vain hyvin lyhyitä aikoja.

”Naurettavinta ja loukkaavinta on se, että Helsingin kaupunki mainostaa nollatoleranssia työpaikkakiusaamisessa. Se ei pidä paikkaansa. Tästä ollaan kyllä kaupungilla tietoisia, sille ei vain jostain syystä tehdä mitään”, eräs entinen työntekijä kuvailee.

Kiusaamisesta syytetty esimies korostaa, että ei ole aiemmin kuullut kiusaamissyytöksistä, eikä halunnut kommentoida asiaa enempää.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki myöntää, että kyseisessä toimipisteessä on ollut jo vuosien ajan suuria ongelmia.

Huonoa työilmapiiriä ja toimintaa on hänen mukaansa yritetty parantaa monilla keinoilla. Työhyvinvointimittareiden mukaan tilannetta on myös saatu parannettua, Sinnemäki huomauttaa.

”Kaupungin puolelta on annettu apua työnohjaukseen ja saada johtamista toimimaan sekä itse toiminnan että yleisen ilmapiirin osalta”, Sinnemäki sanoo.

Toimipisteessä on muun muassa ollut useita konsultteja seuraamassa ja selvittämässä ongelmia.

Sinnemäki korostaa, että Helsingin kaupunki ei salli työpaikkakiusaamista.

”Täytyy käydä läpi, mitä seuraavaksi voisi tehdä. Olen sellaisessa ymmärryksessä, että kaikki ongelmat eivät ole poistuneet.”
Lataa ilmainen 310-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta! 8 vuoden tutkimuksen tulos, runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia!
https://drive.google.com/file/d/1L55vVw ... FGYkb/view


Älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon

takka
Neuvoja-Jack
Viestit: 266
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka » Ma Touko 29, 2017 3:58 pm

Kiitos edeltävälle nimimerkille Kuolemannaakka jutun kopsaamisesta.

Täällä palstalla puhutaan paljon murhistaja raiskauksista, mutta ehkä vähemmän tartutaan valkokaulusrikollisuuteen. Sitähän työpaikkakiusaaminen voi olla, ainakin kun se tapahtuu korkean esimiehen toimesta.

Tällainen rikollisuus vaikuttaa monien ihmisten elämään ja sillä voi olla vakavia vaikutuksia. Monesti se jää kyllä piiloon. Helsingin sanomat,joka muutoin ei ole lempijulkaisuni, on nostanut tärkeän aiheen hienosti esille.

Avatar
Tackleberry
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2523
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Tackleberry » Ma Touko 29, 2017 4:12 pm

Valkokaulusrikollisuudella tarkoitetaan ei-väkivaltaista rikollista toimintaa, jolla tavoitellaan taloudellista hyötyä. Eli työpaikkakiusaaminen ei kyllä sitä ole, vaikka kauluspaita kaverilla olisikin päällä.
persut kirjoitti:Raiskauksista vaahtoaminen on tekopyhää ja moralistista
Kardemumma kirjoitti:Et kai tosissasi usko sen mielisairaan rouvan saaneen enemmän ääniä kuin Trumpin joka pääsi valtaan?

Oppenheimer
Neuvoja-Jack
Viestit: 272
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer » Ma Touko 29, 2017 4:48 pm

Karua kertomaa. Taitaa tulla kiusaajalle lähtö ja jos ei tule, niin sitten apukaupunginjohtajalle. Psykopaatit voisi noin yleisestikin ottaen karsia tuonne työttömien joukkoon, koska siinä porukassa on myös täysin asiallista ja täysipäistä väkeä, jotka ansaitsisivat tulla hullujen tilalle työelämään.

TuskaistaTietoa
Lovejoy
Viestit: 1673
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » Ma Touko 29, 2017 5:22 pm

Oppenheimer kirjoitti:Karua kertomaa. Taitaa tulla kiusaajalle lähtö ja jos ei tule, niin sitten apukaupunginjohtajalle. Psykopaatit voisi noin yleisestikin ottaen karsia tuonne työttömien joukkoon, koska siinä porukassa on myös täysin asiallista ja täysipäistä väkeä, jotka ansaitsisivat tulla hullujen tilalle työelämään.
Mutta kun se kaupungin johto on miehitetty psykopaateilla. Eivät ne toistensa virkoja vie. Päinvastoin suojelevat viimeseen asti, kuten on tuotakin sekoboltsia aktiivisesti suojeltu.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ma Touko 29, 2017 10:28 pm

Oppenheimer kirjoitti:Karua kertomaa. Taitaa tulla kiusaajalle lähtö ja jos ei tule, niin sitten apukaupunginjohtajalle. Psykopaatit voisi noin yleisestikin ottaen karsia tuonne työttömien joukkoon, koska siinä porukassa on myös täysin asiallista ja täysipäistä väkeä, jotka ansaitsisivat tulla hullujen tilalle työelämään.
Millä tavalla tämä siis käytännössä toteutettaisiin? Kaikki Suomen kansalaiset psykiatrisiin tutkimuksiin ja eduskunta säätämään laki, että psykopaatiksi diagnosoiduilta kielletään työsuhteen solmiminen?

En tiedä miten kauan tuollainen tutkimus vie, mutta olettaisin ettei psykopaattidiagnoosia ihan terveyskeskuksen vastaanotolla tehdä. Kuinka kauan Suomen kaikilta psykiatreilta veisi diagnosoida koko väestö?

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4413
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja poikani » Ti Touko 30, 2017 10:50 am

Ihmisten selkärangattomuus hämmästyttää, vaikka sen ei pitäisi enää. Ymmärrän, että tiukkoina aikoina omasta työpaikasta halutaan pitää kiinni viimeiseen asti, mutta entä nämä työpaikkaa vaihtavat, irtisanotut ja eläköityvät? Silloin on sana vapaa, tarvittaessa koko muun henkilökunnan kuullen. Kyllä yksi idiootti kuriin saadaan.

Oliko tämä pomo joku pelätty väkivaltarikollinen, kun kukaan ei ole pistänyt hänelle kovaa kovaa vastaan?

Edes tyypin siirtoa hänelle paremmin sopiviin tehtäviin (kuten ovistoppariksi) ei harkita, Anni Sinnemäki kertoo Helsingin Uutisille:
HU kirjoitti:Raivoava pomo aiheutti kiusaamisongelman Helsingin kaupungilla – Sinnemäki: Henkilö saa jatkaa tehtävässään
Helsingin kaupungin virastossa on paljastunut vakava työpaikkakiusaamisongelma. Asiasta on Helsingin Sanomille kertonut viraston kuusi entistä työntekijää. Kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen entisen työntekijän mukaan kiusaaminen on jatkunut jo lähes 20 vuoden ajan. Virastoa johtanut virkamies on muun muassa saanut raivokohtauksia ja sekä nöyryyttänyt alaisiaan. Pomon käytöksessä on ollut hyvin erikoisia piirteitä.

Eräs haastateltava kertoo HS:ssä, kuinka esimies alkoi erään palaverin aluksi paukuttaa työpöytänsä laatikoita kovaäänisesti edes takaisin juuri kun muiden piti esittää oma asiansa. Kokous päättyi siihen ja osallistujat hiipivät ulos.

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki ei maanantaina halunnut paljastaa Helsingin Uutisille, mikä hänen alaisuudessaan olevista virastoista on kyseessä.

Sinnemäki tuntee asiaa kahden ja puolen vuoden ajalta, mutta ongelmia on yritetty ratkoa jo aiemminkin.

Kyseinen esimies saa jatkaa tehtävässään eikä hänen siirtämistään toisiin tehtäviin ole harkittu.

– Olemme lähteneet siitä, että tärkeää on ratkoa koko työyhteisön tilannetta pitkäjänteisesti. Tänä aikana henkilöstön arviot työilmapiiristä ja johtamisesta ovat parantuneet, vaikka kaikkia ongelmia ei ole vielä saatukaan ratkaistua, Sinnemäki kertoo.

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtavan Sinnemäen toimialaan kuuluvat virastot ovat asuntotuotantotoimisto ATT, kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja rakennusvalvontavirasto.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... ki-henkilo

Korostukset yllä minun.
????? ?? ??????.

TuskaistaTietoa
Lovejoy
Viestit: 1673
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa » Ti Touko 30, 2017 11:03 am

poikani kirjoitti: Oliko tämä pomo joku pelätty väkivaltarikollinen, kun kukaan ei ole pistänyt hänelle kovaa kovaa vastaan?

Edes tyypin siirtoa hänelle paremmin sopiviin tehtäviin (kuten ovistoppariksi) ei harkita, Anni Sinnemäki kertoo Helsingin Uutisille:
No kun se vitsi noissa on, että kaikilla päälliköillä on puolueen jäsenkirja. Ja ne taas puolustavat toisiaan apinanraivolla. Valhetta tuuttiin puskien koko organisaation voimalla aina tarvittaessa, että saadaan maksimihyödyt jäsenkirjalaisille.

Onnea ja menestystä henkilölle joka on kaupungilla töissä ja alkaa vastustamaan jäsenkirjalaisten mielivaltaa.

Oppenheimer
Neuvoja-Jack
Viestit: 272
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer » Ti Touko 30, 2017 2:24 pm

Varma tieto kertoo, että lehtiuutisen tarkoittama työpaikkakiusaaja on asuntotuotantotoimiston (ATT) johtaja Sisko Marjamaa.

takka
Neuvoja-Jack
Viestit: 266
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka » Ti Touko 30, 2017 7:09 pm

poikani kirjoitti: Oliko tämä pomo joku pelätty väkivaltarikollinen, kun kukaan ei ole pistänyt hänelle kovaa kovaa vastaan?
Olet asian ytimessä. En tunne Helsingin kaupungin tapausta, mutta työpaikkakiusaaja on nimenomaan väkivaltarikollinen. Kyse ei tosin ole fyysisestä vaan henkisestä väkivallasta. Työpaikkakiusaaja vahingoittaa muiden työntekijöiden henkistä terveyttä ja hyvinvointia.

Työpaikkakiusaamiselle, verrattuna fyysiseen vahingoittamiseen, on lisäksi tyypillistä, että se kestää pitkään ja kohdistuu moniin henkilöihin. Kys on siis vakavasta rikoksesta.

Siksi työpaikkakiusaajalle ei ole helppoa panna kovaa kovaa vastaan.Ei etenkään, jos kiusattu on kiusaajasta riippuvainen alainen.

ReissuLasse
Columbo
Viestit: 2461
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse » Ke Touko 31, 2017 9:27 am

Tekijä nainen ja uhrit naisia?
Jälleen sitä joukkovoimaa kehiin, jos kaikki samalla osastolla vaan alkaa ilmoittautua sairaaksi niin kyllä siinä työnantaja alkaa miettimään muitakin ratkaisuja kuin vain konsulttien apua.

Tiina
James Bond
Viestit: 7366
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ke Touko 31, 2017 10:24 am

Oppenheimer kirjoitti:Varma tieto kertoo, että lehtiuutisen tarkoittama työpaikkakiusaaja on asuntotuotantotoimiston (ATT) johtaja Sisko Marjamaa.
Täsmää kyllä. Nimitetty virkaansa 1995 ja lähes tämän ajan on sitten kiusannut ilmeisesti, jos kaksikymmentä vuotta sitten jo aloittanut touhun.

Ja kuvissa on kuitenkin niin herttaisen näköinen ettäjotta... :shock:

takka
Neuvoja-Jack
Viestit: 266
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka » To Kesä 01, 2017 8:26 am

Saa nähdä, saako Vapaavuori jonkinlaista kuria Helsingin virkamiehiin. Opetusviraston tietokonevastaava ilmeisesti myi lapsille tarkoitettuja tietokoneita vuosikaisia omaan piikkiin, eikä kukaan huomannut mitään, tai ei uskaltanut puuttua.

Ja nyt asuntotuotantotoimiston asiat ovat sekaisin, kun toimintaa johtavalle virkamiehelle ei uskalleta tehdä mitään.

Missä on veronmaksajien oikeisuoja, jotka kustantavat tämän lystin. Missä on rikoksen uhrien, esimerkiksi kiusattujen oikeussuoja.

Miksi näyttää siltä, että kiusaamistapauksissa oikeussuojaa saa vain kiusaaja. Miksi häntä ja hänen virkaansa suojellaan. Kaupungin viranhaltija saa ilmeisesti tehdä melkein mitä tahansa ilman että siihen puututaan. Työpaikka säilyy, palkka juoksee, ja vanha meno saa jatkua.

Työpaikkakiusaaminen on vakava rikos, mutta ilmeisesti ainakin Helsingin kaupungissa sitä katsotaan läpi sormien.

Paa
Wallander
Viestit: 1008
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Paa » To Kesä 01, 2017 10:24 am

Jos kiusaaja Sisko Marjamaa ei lopeta kiusaamista, niin potkut ämmälle. Niin yksinkertaista se on. Anni Sinnemäki on selkeästi pelle ja avuton nössö.

Työntekijöiden valituksia ei ole noteerattu ja kukaan ei piittaa heistä. Siispä on aika ottaa oikeus omaan käteen: kunnon turpaanveto Marjamalle, niin saattais akka alkaa käyttäytyä. Tarvittaessa toisto.

Ihmiset sietävät työpaikoillaan aivan liikaa paskaa, vaikka ei tarvitsisi.

Lisäys. Tuo kiusaaja pitää laittaa hoitoon. Ei kukaan voi käyttäytyä noin, että hakkaa maanisesti jotain laatikoita.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)

Vastaa Viestiin