Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomittiin

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
hannas
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 90
Liittynyt: To Marras 27, 2014 5:51 am
Paikkakunta: Helsinki

Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomittiin

Viesti Kirjoittaja hannas »

Niin, Oulussa sanotaan, että "Ookkonää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia?" Kaupungin Torinrannassa myhäilee leppoisa Toripolliisi -patsas. Hyväntahtoinen, hyviä mielikuvia herättävä lain ja järjestyksenvalvoja.

Vaikka poliisin ammattikuva ja tehtävät, jopa välineistökin ovat vaatimustasoltaan tietysti muuttuneet aiempaa haastavammiksi, lähestyttävyys ja asiallisuus, ammattitaito ja tasa-arvoinen ihmisten ja eläinten kohtelu on vielä nykyäänkin useimpien suomalaisten mielikuva poliisista - ja ammattikuntana poliisit ovat edelleen arvostetuimmasta päästä kaikissa kyselyissä ja tutkimuksissa.

Nyt eilen Helsingin Sanomat ensimmäisenä uutisoi kuitenkin niin järkyttävästä ja törkeästä poliisien tekemästä pahoinpitelystä ja Itä-Suomen hovioikeuden heille antamasta tuomiosta videoaineistoineen, että kyllä tulee mieleen, että pitääkö Suomessa sittenkin pelätä poliisia.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005489900.html

Järkyttävä ja erittäin ikävä, vastenmielinen tapaus, mutta samalla osoitus siitä, että Suomessa oikeusjärjestelmä toimi ja uhri sai viimein oikeutta ja rikoksiin syyllistyneet poliisit vihdoin tuomiot, vaikkakin huomattavalla viipeellä, 3,5 vuotta tapahtuneen jälkeen.

Tämän ajan nämä arvoisat "herrat" ovat olleet töissä niin kuin ei mitään olisi tapahtunut - käsittämätöntä, kun nykyisin kuka tahansa missä ammatissa tahansa olisi vähintäänkin sivussa työtehtävistään noin vakavan epäilyn oikeusprosessin ajan.

Miksi ylipäätään ko. poliisien virkatehtävässä tapahtunutta rikossyytettä käsitteli paikallinen käräjäoikeus, joka käsittämättömästi uskoi poliisien nyttemmin valheelliseksi osoittautuneen kertomuksen asiasta? Eikö olisi sopivampaa tai jopa yleinen käytäntö, että poliiseihin kohdistuva tutkinta olisi alusta lähtien jollakin riippumattomammalla tutkijalla, esim. KRP:llä?

Toivottavasti kyseiset rikolliset poliisimiehet siirretään jonkinlaisella hallinnollisella järjestelyllä sivuun työtehtävistään. Hehän valehtelijoina ja rikollisina eivät ole sopivia henkilöitä vaativaan ja vastuulliseen poliisin työhön.

Mielestäni erikoista ko. tapauksessa on se, että tuomitut poliisimiehet olivat jo teon aikaan hyvinkin varttuneita keski-ikäisiä henkilöitä, 49- ja 44-vuotiaita ylikonstaapeleita, joilla pitäisi olla vankkaa ammattitaitoa, osaamista ja malttia pitkän elämän- ja työkokemuksen nojalla.

Silti heidän lähtökohtainen asenteensa, aggressiivinen ja asiaton käytöksensä täysin syyttömiä sivullisiakin (sittemmin todistajia) kohtaan poliiseina, uhrin vapaudenriistoon ja uhrille itse aiheuttamansa vamman hoidon laiminlyömiseen johtanut toimintansa on ollut täysin asiatonta, luokatonta ja laitonta.

Tämä tällainenhan heikentää meidän tavallisten ihmisten luottamusta poliisin toiminnan asiallisuuteen. Kaikesta päätellen poliiseilla itsellään oli päällä jonkinlainen voimakas aggressio ja halu satuttaa tätä, kenties muualta tullutta henkilöä ja he tekivät sen.

"Vittua" haistatettiin myös uhrin läheisille ja uhattiin heitäkin säilöönotolla. Pelottavaa, todella tökeröä käytöstä yhteiskunnan rahoista palkkansa saavilta lainvalvojilta.

Poliisitkin ovat toki vain ihmisiä, mutta ei tuollaista törkeää väkivaltaa ja "ylivaltaa" mitä tässä kauheassa tapauksessa on nyt nähty, voi puolustella millään inhimillisellä tekijällä tai "pahalla päivällä".

Ei ole kenenkään etu, että ihmiset alkavat "pelätä polliisia".
"And though you fight to stay alive
Your body starts to shiver
For no mere mortal can resist
The evil of the thriller"
- Michael Jackson feat. Vincent Price - Thriller (1982)

putsari
Adrian Monk
Viestit: 2967
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja putsari »

Kameravalvonnat on hyvä asia, ne ovat vähentäneet turhaa poliisiväkivaltaa varmasti. Ei tarvitse ihmetellä montako rappusissa kaatumista on mennyt ohi ennen kameroita, jokunen putkakuolemakin varmasti.
JammuSetä kirjoitti:
Ma Loka 05, 2020 11:37 am
Ja tarkennan että en tunne mikäänlaista vetovoimaa naisiin, siis seksuaalisessa mielessä.

Avatar
PoliisimestariSisu
Theo Kojak
Viestit: 1194
Liittynyt: To Elo 14, 2014 6:41 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja PoliisimestariSisu »

Kummasti niissä kameroissa vaan on välillä häikkää..
Nykymittapuulla täysi rasisti - ja mitään ette voi.

Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8568
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Hyvä avaus, mutta laittakaa se juttu myös linkin lisäksi. Juttuja "päivitellään" välillä, paras tuore esimerkki on nuoren keravalaisen tytön murhasta kertonut Iltalehden sherlokki solmusen tuotos. Tässä tuo linkin takaa löytyvä juttu, jutussa myös video lonkan muljautuksesta:

Poliisit tuomittiin keskisormea näyttäneen miehen pahoinpitelystä – HS:n saama video näyttää tilanteen poliisivankilassa
Hovioikeuden mukaan partio vei miehen perusteettomasti putkaan. Poliisit tuomittiin pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

KAMPITUSVIDEO MM. HS:N JUTUSTA/OAK
Lasse Kerkelä HS
Julkaistu: 14.12. 12:04 , Päivitetty: 14.12. 15:53

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi torstaina kaksi kuopiolaispoliisia sakkoihin tapauksesta, jossa he olivat vieneet perusteettomasti miehen putkaan ja pahoinpidelleet häntä.

Poliisit saivat tuomion pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Pohjois-Savon käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut poliisit syytteistä.

Tilanne sai alkunsa Kuopion keskustassa Käsityökadulla huhtikuussa 2014, kun päihtynyt mies näytti poliisipartiolle keskisormea.

Ylikonstaapeli ja vanhempi konstaapeli ottivat miehen kadulla kiinni ja laittoivat poliisiauton kyytiin.

Hovioikeuden mukaan kiinniotto oli perusteeton. Poliiseilla olisi keskisormen näyttämisen perusteella ollut ainoastaan oikeus pysäyttää mies ja puhuttaa häntä.

Poliisit kertoivat oikeudessa miehen käyttäytyneen aggressiivisesti, mutta he eivät yksilöineet väitettä. Myöskään silminnäkijälausunnot eivät tukeneet poliisien väitettä.

Lisäksi poliisit käyttäytyivät hovioikeuden mukaan kiinniottotilanteessa epäasiallisesti.

Kun kiinniotetun seurassa olleet henkilöt tiedustelivat syytä kiinniotolle, ylikonstaapeli sanoi, että ”Näin käy, jos näyttää poliisille keskisormea”.

Ylikonstaapeli kehotti henkilöitä ”painumaan vittuun, mikäli he eivät itsekin halua putkaan”.

Poliisiautossa kuvatulta videotallenteelta kuului myös, kun kiinniotettu itse kysyi poliiseilta syytä kiinniotolle.

”Siksi, kun sä oot idiootti”, toinen poliiseista vastasi.

Kun keskisormen näyttäjä tuotiin poliisivankilaan, poliisipartio syyllistyi vielä pahoinpitelyyn.

He tarttuivat säilöönottotarkastuksen yhteydessä miestä käsivarsista ja alkoivat kaataa häntä. Molemmat poliisit kaatuivat hovioikeuden mukaan miehen ylle niin, että kiinniotetun jalka jäi toisen poliisin alle.

Miehen lonkkanivel meni tilanteessa sijoiltaan. Lääkärinlausunnon mukaan lonkkanivelen sijoiltaanmeno oli erittäin kivulias.

Kiinniotettu oli hovioikeuden mukaan kävellyt ennen tilannetta normaalisti, mutta tilanteen jälkeen ontui selvästi toista jalkaansa eikä pystynyt asettamaan painoa sen päälle.

Hovioikeuden mukaan poliisit laiminlöivät velvollisuutensa järjestää miehelle heti lääkäriapua.

Poliisit sanoivat hovioikeudessa voimakeinojen käytön syyksi sen, että mies oli yrittänyt lyödä poliiseja. Hovioikeus ei kuitenkaan uskonut poliisien väitettä.

Hovioikeuden mukaan poliisivankilan valvontatallenteelta näkyy, kun kiinniotettu kohottaa kätensä toista poliisia kohti, osoittaa häntä sormella ja laskee kätensä. Sen jälkeen poliisit tarttuvat mieheen ja kaatavat hänet.

Hovioikeuden mukaan videotallenteelta ei ilmene, että mies olisi vastustanut tarkastuksen suorittamista tai yrittänyt lyödä poliiseja.

Mies joutui olemaan poliisivankilassa 11 tuntia.

Hovioikeus määräsi ylikonstaapelille rangaistukseksi 80 päiväsakkoa. Niistä kertyy maksettavaa 2 720 euroa.

Vanhempi konstaapeli sai 60 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa 1 680 euroa.

Poliisikaksikko joutuu korvaamaan uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 4 000 euroa sekä henkisestä kärsimyksestä 1 500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Itä-Suomen poliisilaitos päättänee alkuvuoden aikana, määrätäänkö tuomituille poliiseille hallinnollisia seuraamuksia.

Mahdollisia hallinnollisia seuraamuksia ovat muun muassa varoitus, määräaikainen virasta erottaminen ja irtisanominen.

”Tutustumme nyt tarkasti tuomioon ja varaamme tuomituille poliiseille ajat kuulemistilaisuuksiin. Ne menevät varmaan tammikuun puolelle”, sanoo poliisipäällikkö Taisto Huokko.

Tällä hetkellä tuomitut poliisit toimivat normaalisti viroissaan. Huokko muistuttaa, että käräjäoikeus vapautti heidät syytteistä.

”Ennen tätä hovioikeuden tuomiota ei ole ollut syytä harkita hallinnollisia toimia. Nyt tilanne muuttui”, Huokko sanoo.


Oikaisu 14. joulukuuta kello 13.55: Itä-Suomen poliisipäällikkö on Taisto Huokko, ei Taisto Huotto.


Poliisipäällikkö Huokko piti ilmeisesti kampitusta putkaanlaiton yhteydessä standarditoimenpiteenä - mitäpä nyt yhdestä lonkasta. Yleensä jo rikostutkimus vakavasta asiasta on syy siirtää kansan luotettava palvelija sivuun auttamasta lisää kansalaisia, tässä sitä ei katsottu tarpeelliseksi. Mahtoivatko olla missään vaiheessa hyllyllä, siis ennen käräjäoikeutta, johon päällikkö Huokko yhä vetoaa?

Jokainen joka on nähnyt sijoiltaan menneen lonkan ihmisellä tietää kuinka saatanallisen kivulias se on. Samalla seudulla löytyy muitakin sankaripoliiseja(niiden leppoisien tosi-tv telkkarinäyttelijöiden lisäksi). Tässä tosin käris tuomitsi ja jopa hovikin aiempaa lieventäen tuomitsi, mutta korkeimman oikeuden ja valtakunnansyyttäjä Illmanin piiloleikki vapautti lopulta Taavi Markku Toivasen lapsenraiskauksesta ja muusta sen sellaisesta huolenpidosta: Poliisi tuomittiin nuoren tytön raiskauksesta


ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Uhri tuskin ihan viaton pulmunen kuitenkaan. Vai ihanko oli vaan rauhassa töihin menossa ja poliisi vaan tuli ja hakkas.

DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

ReissuLasse kirjoitti:Uhri tuskin ihan viaton pulmunen kuitenkaan. Vai ihanko oli vaan rauhassa töihin menossa ja poliisi vaan tuli ja hakkas.
Näytti keskisormea poliiseille humaltuneena. Se ei kuitenkaan ole lain mukaan peruste kiinniotolle. Eli mulkkuja poliiseja, joiden ei pitäisi olla poliiseja ollenkaan vaan esim. tappelemassa sillan alla muiden väkivaltaisten spurgujen kanssa.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

DemlaMinfo kirjoitti:
ReissuLasse kirjoitti:Uhri tuskin ihan viaton pulmunen kuitenkaan. Vai ihanko oli vaan rauhassa töihin menossa ja poliisi vaan tuli ja hakkas.
Näytti keskisormea poliiseille humaltuneena. Se ei kuitenkaan ole lain mukaan peruste kiinniotolle. Eli mulkkuja poliiseja, joiden ei pitäisi olla poliiseja ollenkaan vaan esim. tappelemassa sillan alla muiden väkivaltaisten spurgujen kanssa.
Ehkä tällä kertaa näin mutta jotain se on kumminkin tehnyt.

kusiainen
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

Kas kun ei ole nimet julki. Käyttävät kuitenkin merkittävää julkista valtaa viroissaan.

NosfeRafu
Armas Tammelin
Viestit: 72
Liittynyt: Su Marras 19, 2017 1:33 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja NosfeRafu »

Hyvä tosiaan, että nämä nousevat julkisuuteen. Halveksuttava päätös käräjäoikeudelta, mutta onneksi Itä-Suomen Hovioikeus korjasi tuomiota ja kerrankin oikeaan suuntaan. Laillinen väkivallan käyttö on nyky-yhteiskunnassa lähes monopolisoitu poliisille, joten sitä on syytä valvoa tarkkaan. Käytännön työ kyynistää ja virkoihin hakeutuu myös kaikenmaailman luonnevikaisia. Kyllähän sitä varmaan tekisi mieli turpaan vetää keskisormea näyttelevää pikkunilkkiä, mutta ei niin voi ilman seuraamuksia tehdä tavallinen tallaajakaan.

Suomen police brutality -tapaukset ovat toki vielä täysin eri sarjassa kuin USA:ssa, jossa poliisi juuri teloitti Arizonassa aseettoman ja armoa anelevan siviilin hotellin käytävälle. Jäi tuomitsematta.

muk

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja muk »

Alunperin tapahtunut kiinniotto keskarin esittelystä ei varmaankaan ollut perusteltua, mutta tuosta vammasta voi syyttää myös keskarimiestä itseään: Videolla näkyy aika selvästi, että jotain kaveri uhoaa ja sen jälkeen ottaa askeleen kohti ja huitaisee kohti poliisia. Toki niin, ettei selvästi yritä osua. Käytös on kuitenkin aggressiivisen oloista, joten maahan kippaaminen voisi olla perusteltua. Kokonaisuutena poliisien käytös oli kuitenkin törkeää, joten en aio valittaa hovin ratkaisusta.

Rouhia
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Loka 15, 2015 3:56 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja Rouhia »

Videolta näkee myös kuinka herra vastustelee kampitusta niin, että jalka muljahtaa. Jos rupeaa painimaan niin aina voi käydä huonosti. Polliisi antoi ihan tarpeeksi aikaa totella. Tää homma rupeaa menemään siihen, että lääkärit, poliisit ja palomiehet ei enää kohta uskalla tehdä töitään kunnolla kun aina pitää pelätä rosikseen joutumista.

DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Rouhia kirjoitti:Videolta näkee myös kuinka herra vastustelee kampitusta niin, että jalka muljahtaa. Jos rupeaa painimaan niin aina voi käydä huonosti. Polliisi antoi ihan tarpeeksi aikaa totella. Tää homma rupeaa menemään siihen, että lääkärit, poliisit ja palomiehet ei enää kohta uskalla tehdä töitään kunnolla kun aina pitää pelätä rosikseen joutumista.
Lähtökohta on kuitenkin se, ettei kiinniotolle ollut perusteltavaa syytä, jonka vuoksi poliisit ensinnäkin suorittivat laittoman vapaudenriiston ja vielä taputtelivat pisteeksi i:n päälle törkeän pahoinpitelyn.

Että näin. Ja väkivaltaiset poliisit jatkavat viroissaan. Sellaisia oikeudentoteuttajia tällä kertaa. Oikeus ei toteutunut.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

ReissuLasse
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

DemlaMinfo kirjoitti:
Rouhia kirjoitti:Videolta näkee myös kuinka herra vastustelee kampitusta niin, että jalka muljahtaa. Jos rupeaa painimaan niin aina voi käydä huonosti. Polliisi antoi ihan tarpeeksi aikaa totella. Tää homma rupeaa menemään siihen, että lääkärit, poliisit ja palomiehet ei enää kohta uskalla tehdä töitään kunnolla kun aina pitää pelätä rosikseen joutumista.
Lähtökohta on kuitenkin se, ettei kiinniotolle ollut perusteltavaa syytä, jonka vuoksi poliisit ensinnäkin suorittivat laittoman vapaudenriiston ja vielä taputtelivat pisteeksi i:n päälle törkeän pahoinpitelyn.

Että näin. Ja väkivaltaiset poliisit jatkavat viroissaan. Sellaisia oikeudentoteuttajia tällä kertaa. Oikeus ei toteutunut.
Mikä lie anarkisti tai muu hippi, aina on paikallaan pikku kuritus.

kusiainen
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja kusiainen »


Avatar
On Anoi Kaa
Ben Matlock
Viestit: 8568
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Pelekääkkö nää polliisia? Kuopion poliisimiehet tuomitti

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Ehkä tällä kertaa näin mutta jotain se on kumminkin tehnyt.
:lol:
Mä lähden kohta kansalaispidättään ton naapuritalon ulkosuomalaisen narkin, maahanvientitapana käytän videossa näytettyä. Toista en tarvitse, vihaisesti haukkuva koira hämmästyttää muslimieläjän, oletan. Hän tekee jatkuvasti rikoksia, joten minulla kansalaisena on laillinen oikeus käyttää vastaanpanijaa kohtaan hieman voimaa. Silleen rajatapausversiona kattos sä.


Vastaa Viestiin