Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - lavasti oman kuolemansa - KRP tutkii

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JosefMengele

Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - lavasti oman kuolemansa - KRP tutkii

Viesti Kirjoittaja JosefMengele »

Kahden murhaiskun takia Suomeen paennut mies tapettiin Bagdadissa kolme viikkoa paluunsa jälkeen.

Julkaistu: 19.2. 16:51

EUROOPAN ihmisoikeustuomioistuin (EIT) pyytää Suomelta selvitystä Irakiin palautetun turvapaikanhakijan kuolemasta. Mies tapettiin joulukuussa 2017 kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut Irakiin saatuaan Suomesta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

Tapauksesta on EIT:lle valittanut miehen Suomessa asuva aikuinen tytär.

MIES TYÖSKENTELI Saddam Husseinin hallinnon aikana armeijassa. Saddamin kukistuttua mies oli töissä amerikkalaisen logistiikkayrityksen palveluksessa Abu Ghraibissa, jossa sijaitsi pahamaineinen vankila.

Vuonna 2007 mies palkattiin rikostutkijaksi Irakin sisäministeriön alaiseen virastoon, jonka tehtävänä oli tutkia ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota.

Mies on työpaikkansa ainoa sunnimuslimi. Hän kuulusteli satoja rikoksesta epäiltyjä, ja hän eteni urallaan sunnitaustasta huolimatta.

Työstä tuli kuitenkin vaarallisempaa, kun puolisotilaalliset shiiajoukot alkoivat saada yhä näkyvämmän ja virallisemman aseman Irakissa. Viraston työ kohdistui usein tiedustelupalvelun ja shiiajoukkojen jäseniin.

ALKUVUODESTA 2015 mies joutui erään tutkinnan aikana kiistaan shiiataustaisen kollegansa kanssa. Kollega uhkasi riidan yhteydessä hänen henkeään.

Pian tämän jälkeen mies joutui murhayrityksen kohteeksi, kun hän oli poistumassa virastosta autonkuljettajansa kanssa. Mies ilmoitti ampumisesta poliisille, mutta hänelle selvisi, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta saada turvaa Irakin viranomaisilta. Hän erosi työstään maalikuussa 2015.

Huhtikuussa 2015 hän joutui toisen murhayrityksen kohteeksi. Autopommi räjähti hänen autossaan vain minuutteja sen jälkeen, kun hän oli poistunut siitä vaimonsa kanssa.

Lisäksi pariskunnan tytär, EIT-valituksen tekijä, yritettiin siepata. Tytär onnistui kuitenkin pakenemaan.

KOKO PERHE meni maan alle. Elokuussa 2015 mies, tytär ja poika pakenivat maasta. Vaimo ja kaksi muuta tytärtä jäivät piilopaikkaansa Irakiin.

Syyskuussa 2015 mies haki turvapaikkaa Suomesta. Maahanmuuttovirasto (Migri) hylkäsi hakemuksen joulukuussa 2016.

Migri piti miehen kertomusta uskottavana ja piti totena, että mies oli joutunut kahden murhayrityksen kohteeksi Irakissa. Se ei kuitenkaan uskonut, että ampumisella ja autopommilla oli mitään tekemistä miehen henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa. Kollegan kanssa käytyä kiistaa Migri piti kahden yksilön välisenä riitana.

Migri huomautti, että mies oli pystynyt nousemaan virastossaan johtavaan asemaan huolimatta siitä, että hän oli työskennellyt amerikkalaisten hyväksi. Tämä viittasi siihen, ettei viranomaisilla ollut mitään erityistä kiinnostusta mieheen.

Migri kuitenkin myönsi, että Irakissa sunniarabien on erittäin vaikea saada suojelua viranomaisilta.

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS piti Migrin kielteisen päätöksen voimassa.

Oikeus totesi, etteivät Saddamin hallinnon virkamiehet enää olleet järjestelmällisen vainon vaarassa. Miehen työskentely amerikkalaisten hyväksi oli loppunut yli kymmenen vuotta aiemmin, joten sekään ei todennäköisesti johda vainoon.

Murhayrityksiä oikeus piti osoituksena Bagdadin yleisestä turvallisuustilanteesta. Se ei uskonut, että iskut olisivat olleet suunnattuja juuri miestä vastaan. Tämän vuoksi oikeus piti epätodennäköisenä, että mies olisi vaarassa Irakissa.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt jutulle valituslupaa, joten 29. marraskuuta 2017 mies lähti vapaaehtoisella palautuslennolla takaisin Irakiin.

Kolme viikkoa myöhemmin, todennäköisesti 17. joulukuuta, tuntemattomat hyökkääjät ampuivat miehen.

NYT EIT HALUAA Suomen hallitukselta vastauksen siihen, rikkoiko miehen palautus ihmisoikeussopimusta.

Selvityspyyntö koskee sopimuksen ydinartikloita.

Sopimuksen kakkosartiklassa turvataan jokaisen oikeus elämään, ja kolmas artikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun.

Sopimusvaltiot eivät myöskään saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Valituksessaan tytär korosti sitä, ettei isän kertomukseen liittynyt uskottavuusongelmia. Tästä huolimatta Suomen viranomaiset eivät ymmärtäneet, että mieheen kohdistui todellinen uhka. Viranomaisten johtopäätökset olivat siten vääriä.

Tytär viittasi EIT:n aiempaan oikeuskäytäntöön ja muistutti, että tällaisessa tilanteessa viranomaisilla on näyttötaakka siitä, ettei aiempi vaino jatku. Tyttären mielestä Suomen viranomaisten päätös hylätä miehen turvapaikkahakemus oli selvässä ristiriidassa EIT:n aiempien ratkaisujen kanssa.

Tytär valitti joutuneensa myös itse epäinhimillisen kohtelun uhriksi, koska isän palautus ja väkivaltainen kuolema ovat aiheuttaneet hänelle huomattavaa kärsimystä.

Suomen vastine EIT:lle ei ole tässä vaiheessa julkinen.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006006908.html

Otsikkoa ajanmukaistettu ja päivitetty 2x uudelleen. Siirretty alueelta Henkirikokset ulkomaat :arrow: Ajankohtaista Juuri nyt
-NILS-

Papa Legba
Aloitteleva dekkari
Viestit: 520
Liittynyt: Ke Elo 22, 2018 8:43 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Papa Legba »

Hyvää kehitystä. Kaikki irakilaiset takaisin kotimaahansa kohtaamaan realismia.

ReissuLasse
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2509
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Ei nyt ihan aukea tyttären kokema epäinhimillinen kohtelu noilla perusteilla. Aikas perusfiilikset jos lähiomainen kuolee.

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4556
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja poikani »

Millä saatanan oikeudella nämä oksettavat loiset valittavat siitä, että Suomi ei pelastanut heidän geenejään? Jopa tuotantoeläimillä, jotka sentään ovat suloisia ja harmittomia, on huonommat oltavat kuin näillä.

Jo riittää!
????? ?? ??????.

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1142
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Ketkä hyötyvät taposta? Täällä olevat turvikset. Epäilenpä että he ovat masinoineet tapon.

JosefMengele

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja JosefMengele »

Ihmisoikeustuomioistuin pyysi Suomelta poikkeuksellista selvitystä, miksi irakilaismiestä oltiin poistamassa maasta – KHO: Miehelle on myönnettävä oleskelulupa

KORKEIN HALLINTO-OIKEUS (KHO) on kumonnut sunnitaustaisen irakilaismiehen käännyttämisen. KHO:n mukaan turvapaikan myöntämiselle ei ole edellytyksiä, mutta miehelle on myönnettävä oleskelulupa toissijaisen suojelun takia.

Irakin kulttuuriministeriössä korkeassa asemassa työskennellyt mies joutui työpaikkansa shiiamilitian häirinnän ja painostuksen kohteeksi sunnitaustansa takia. Uhkailut huipentuivat sieppaukseen ja väkivaltaan. Lopulta mies pakeni maasta.

Maahanmuuttovirasto ja Turun hallinto-oikeus hylkäsivät miehen turvapaikka- ja oleskelulupahakemukset, ja mies määrättiin käännytettäväksi Suomesta.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) puuttui poikkeuksellisesti asiaan. EIT määräsi miehen käännyttämisen keskeytettäväksi, kunnes se ehtisi tutkia tapauksen tarkemmin.

EIT:n määräyksen jälkeen KHO keskeytti miehen käännyttämisen ja otti asian tutkittavakseen. Se järjesti asiasta suullisen käsittelyn.

MIES ON taustaltaan arabi, ja hän on sunnimuslimi.

Miehen veli surmattiin vuonna 2007 matkalla töihin. Vuosina 2014–2015 miestä itseään alettiin painostaa työpaikallaan kulttuuriministeriössä vaihtamaan uskontoaan ja liittymään shiiamilitiaan.

Mies ryhtyi käyttämään työmatkoillaan julkista liikennettä sen jälkeen, kun hän löysi autonsa ovesta verta. Hänet kuitenkin siepattiin, kun hän oli vaihtamassa linja-autoa.

Sieppaajat kuljettivat häntä ensin autolla, ja ajelun jälkeen häntä riiputettiin ketjusta ja lyötiin noin kymmenen minuutin ajan. Sieppaajat poistuivat saatuaan puhelun, ja mies onnistui vapautumaan käsiraudoista.

Sekä Maahanmuuttovirasto että Helsingin hallinto-oikeus uskoivat, että miehen kertomat asiat ovat tapahtuneet. Ne kuitenkin katsoivat, etteivät miehen henki ja terveys ole enää vaarassa, koska hän ei enää työskentele ministeriössä.

MYÖS KHO PÄÄTYI SIIHEN, ettei mies enää ole välittömässä vaarassa joutua entisen työpaikkansa shiiamilitanttien vainoamaksi. Sen vuoksi hänelle ei myönnetä turvapaikkaa.

Bagdadissa sunnitaustaiset eivät ole myöskään vakavassa ja henkilökohtaisessa vaarassa, vaikka heihin voi edelleen kohdistua satunnaista väkivaltaa. Bagdadin turvallisuustilanne on kuitenkin parantunut viime vuosina erityisesti sen jälkeen, kun terroristijärjestö Isis koki maassa tappion heinäkuussa 2017.

Toissijaisen suojelun tarvetta harkittaessa on kuitenkin otettava huomion miehen oma tilanne, KHO totesi.

Se muistutti, että ministeriössä vaikuttanut shiiamilitia oli kohdistanut mieheen painostusta, uhkailua ja vakavan oikeudenloukkauksen.

”Asiassa ei voida sulkea pois sitä, että palatessaan Bagdadiin valittaja tunnistettaisiin.”

PELKKÄ AJAN kuluminen ei tarkoita sitä, että mieheen kohdistunut mielenkiinto olisi kokonaan kadonnut. KHO katsoikin, että mies oli tavanomaista Bagdadista kotoisin olevaa sunnitaustaista henkilöä selvästi profiloituneempi.

Tämän vuoksi asiassa ei voida riittävässä määrin vakuuttua siitä, ettei mieheen kohdistuisi ulkomaalaislaissa tarkoitettua vakavaa ja henkilökohtaista vaaraa.

KHO ei myöskään ollut vakuuttunut siitä, että mies saisi Bagdadissa apua viranomaisilta, jos hän joutuisi vaikeuksiin.

Sen vuoksi miehelle on myönnettävä oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella.

KHO:n päätös tarkoittaa sitä, ettei EIT:llä ole enää tarvetta tutkia tapausta. Koska miestä ei käännytetä Irakiin, hän ei joudu hengenvaaraan eikä hänellä ole riskiä joutua kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005940843.html

Gagarin
Scooby Doo
Viestit: 610
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

poikani kirjoitti:Millä saatanan oikeudella nämä oksettavat loiset valittavat siitä, että Suomi ei pelastanut heidän geenejään? Jopa tuotantoeläimillä, jotka sentään ovat suloisia ja harmittomia, on huonommat oltavat kuin näillä.

Jo riittää!
Yksinkertaista, rakas Watson:

1) Suomi valtiona on sitoutunut antamaan turvapaikan pakolaiselle, joka hakee turvapaikkaa pätevin syin (pakolainen on eri asia, kuin muista syystä maahan haluava henkilö). Turvapaikan hakijan status ja nämä pätevät syyt on määritelty kansainvälisissä sopimuksissa, jotka Suomi on siis allekirjoittanut. Tästä on turha marista.

2) Molemmat puheena olleet Irakilaiset täyttivät turvapaikanhakijan ehdot (mm. vaino ja hengenvaara). Hallinto-oikeus itse totesi, että näin on.

3) Jos "vaara on ohi", eikä turvapaikkaa enää tarvita, niin henkilölle ei silloin tietenkään tarvitse tällaista turvapaikkaa myöntää. Hallinto-oikeus päätti, että kaikki mitä kerrottiin on totta, mutta "tänään kaikki on jo turvallista", eikä turvapaikkaa siis tarvita.

4) Konkreettinen näyttö osoitti, että hallinto-oikeus teki oikeista faktoista väärät johtopäätökset. Selkokielellä: mokasi.

5) Kun tällaisessa asiassa mokaa, niin EIT on vihainen. Ja koska suomalainen oikeusistuin ei osaa lukea ja tulkita Suomea sitovia sopimuksia, niin EIT:n piti ystävällisessä hengessä opastaa hallinto-oikeutta: "helvetin ex-itäblokkilaiset, työntäkää hanuriin ne päätöksenne, te ette palauta ketään sinne, onko selvä?".

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1170
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin »

Papa Legba kirjoitti:Hyvää kehitystä. Kaikki irakilaiset takaisin kotimaahansa kohtaamaan realismia.
Hieman ihmettelen että pidät hyvänä kehityksenä sitä että mies jonka työnä on ollut tutkia ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota on lähetetty takaisin jonka seurauksena hänet on tapettu. Voiko tällainen olla kenenkään muun kuin ihmisvihaajien mielestä hyvää kehitystä?

Käy aika selkeästi ilmi etteivät rasistit edes halua rauhallista maailmaa, vaan pelkkää pahaa, sekasortoa ja ristiriitoja.

Avatar
CSI
Sherlock Holmes
Viestit: 3091
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja CSI »

Miksei sunnimusulmaani mukamas voi ruveta shiiamusulmaaniksi, kuten tuolle yhdelle miehelle ehdottettiin? Se olisi ratkaissut ongelman.

Samaa Allahiahan siinä edelleen palvotaan, joten ei tuon pitäisi niin iso asia olla eikä voida syyttää edes islamin hylkäämisestä.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Radiopuhelin kirjoitti:
Papa Legba kirjoitti:Hyvää kehitystä. Kaikki irakilaiset takaisin kotimaahansa kohtaamaan realismia.
Hieman ihmettelen että pidät hyvänä kehityksenä sitä että mies jonka työnä on ollut tutkia ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota on lähetetty takaisin jonka seurauksena hänet on tapettu. Voiko tällainen olla kenenkään muun kuin ihmisvihaajien mielestä hyvää kehitystä?

Käy aika selkeästi ilmi etteivät rasistit edes halua rauhallista maailmaa, vaan pelkkää pahaa, sekasortoa ja ristiriitoja.
Näinköhän oli ihmisoikeusrikosten ja korruption tutkija vai joku taksinkuljettaja. Jutut on juttuja, ehkäpä sillä ministeriöllä joka päätöksen toteutti oli laajemmat tiedot asiasta.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

Kardemumma

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Kardemumma »

Minä en ymmärrä tätä niuhotusta tässä asiassa alkuunkaan. Meidänkö se olisi pitänyt täällä tappaa? Aivan älytön vaatimus. Suomessa ei ole voimassa kuolemantuomiota. Jos eduskunnassa säädetään laki, joka sallii irakilaisten tappamisen, on se sitten taas eri asia. On sanomattakin selvää, että tuolle maahamme tulleelle irakilaisten miesten laumalle on tehtävä jotain. Joukkotuhonta on yksi vaihtoehto, mutta mielestäni muitakin vaihtoehtoja tulisi tarkastella. Jos joukkotuhontaan päädytään, on sekin kallisprojekti, ellei sitten sitä toteuteta riisuttamalla nämä alasti ja laittamalla heidät juokksemaan munasillaan Keski-Suomen takametsiin. Siihenkin menee polttoaine- ja muita kuluja.

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1170
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin »

DemlaMinfo kirjoitti: Näinköhän oli ihmisoikeusrikosten ja korruption tutkija vai joku taksinkuljettaja. Jutut on juttuja, ehkäpä sillä ministeriöllä joka päätöksen toteutti oli laajemmat tiedot asiasta.
Oli niin laajat tiedot että palautettava tapettiin. Kyllä tässä on selkeä virhe käynyt. Toki ei sitä ole sanottu että tappaminen johtui taustasta, mutta uutisen perusteella näin sopii olettaa.

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Mies ryhtyi käyttämään työmatkoillaan julkista liikennettä sen jälkeen, kun hän löysi autonsa ovesta verta. Hänet kuitenkin siepattiin, kun hän oli vaihtamassa linja-autoa.

Sieppaajat kuljettivat häntä ensin autolla, ja ajelun jälkeen häntä riiputettiin ketjusta ja lyötiin noin kymmenen minuutin ajan. Sieppaajat poistuivat saatuaan puhelun, ja mies onnistui vapautumaan käsiraudoista.

Sekä Maahanmuuttovirasto että Helsingin hallinto-oikeus uskoivat
Taitava kaveri, kun karkaa käsiraudoistakin tosta noin vaan. Tai sitten kohtalainen sadunkertoja.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1170
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin »

DemlaMinfo kirjoitti: Taitava kaveri, kun karkaa käsiraudoistakin tosta noin vaan. Tai sitten kohtalainen sadunkertoja.
Ja nyt kuollut koska Suomi palautti maahan jossa kyseisen henkilön henki oli asteen verran liian vahvasti uhattuna.

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin, se tapettiin

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Radiopuhelin kirjoitti:
DemlaMinfo kirjoitti: Taitava kaveri, kun karkaa käsiraudoistakin tosta noin vaan. Tai sitten kohtalainen sadunkertoja.
Ja nyt kuollut koska Suomi palautti maahan jossa kyseisen henkilön henki oli asteen verran liian vahvasti uhattuna.
Perin ikävää hänen kannaltaan. Otetaan minuutin hiljainen hetki hänen muistolleen ja jatketaan elämää.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

Vastaa Viestiin