Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1170
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin »

Järkyttävä välikohtaus sairaalassa: Nainen viilsi hoitajaa yllättäen leipäveitsellä kaulaan - ”väärä kohde”, nainen totesi taltuttamisen jälkeen

Tänään klo 22:31

55-vuotias naispotilas yllätti miessairaanhoitajan. Hän viilsi tietokoneen ääressä istunutta hoitajaa veitsellä kaulaan.

Hoitaja käsitti tilanteen viime hetkellä, ja pani vastaan kaikin voimin
Hoitaja sai järkyttävän hyökkäyksen johdosta akuutin stressireaktion ja joutui neljäksi viikoksi sairauslomalle.

Raivopäinen nainen käytti hoitajan kimppuun hyökätessään voimaa. Sairaanhoitajan piti panna vastaan kaikin voimin, sillä veitsi heilui edelleen hänen kasvojensa edessä.

Hoitaja painoi potilaan lattiaa vasten. Veistä hän ei saanut naiselta kuitenkaan omin avuin pois.

Viereisessä huoneessa ollut lääkäri tuli hoitajan avuksi. Lääkäri painoi jalallaan naisen veitsikäden lattiaa vasten.

Paikalle rynnisti seuraavaksi vartija. Hän sai lieviä voimakeinoja käyttäen naisen hellittämään otteensa veitsestä.

Nainen raudoitettiin ja pantiin sitten lepositeisiin.

Sairaanhoitaja sai kaulaansa pinnallisen yhdeksän senttiä pitkän haavan. Hoitaja desinfioi haavan itse.

Hoitaja sai hyökkäyksen johdosta akuutin stressireaktion ja joutui neljäksi viikoksi sairauslomalle. Hän on palannut nyt töihin, mutta tekee toistaiseksi päivävuoroja.

Soitti itselleen ambulanssin

Tapaus sattui Hyvinkään aluesairaalassa viime joulukuun 10. päivä. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen asia päätyi tapon yrityksenä helmikuussa.

Oikeudessa selvisi, että 55-vuotias nurmijärveläisnainen oli itse soittanut itselleen ambulanssin - kuten monesti aiemmin.

Ambulanssin lääkintävahtimestari-sairaanhoitajan kertoman mukaan syytetty oli matkan aikana puhunut eräästä ylilääkäristä ja uhonnut tappavansa tämän. Ambulanssimiehen kertoman mukaan sama nainen oli aiemminkin puhunut kyseisestä ylilääkäristä, jota kohtaan kantoi kaunaa.

Naisen uhriksi joutunut sairaanhoitaja kertoi oikeudelle, että oli kuullut naisen kovan äänen odotushuoneesta ja ”tilanteen eskaloitumisen estämiseksi” hän oli pyytänyt naisen toimenpidehuoneeseen. Hoitajan mukaan hän aikoi ennen lääkärin vastaanottoa tarkistaa potilaan somaattisen (ruumiillisen) terveystilan.

Hoitaja pyysi naisen istumaan. Tämä kysyi sairaanhoitajalta, onko hän ylilääkäri, mainiten samalla kyseisen ylilääkärin nimen.

Tunsin ”metallin kaulalla”

Sairaanhoitaja vastasi, ettei ole kyseinen ylilääkäri. Hän kertoi olevansa sairaanhoitaja, jolla on työnsä mukaisesti sairaanhoitajan asu yllään sekä nimikyltti rinnassa.

Keskusteluun puuttuu tässä vaiheessa viereisessä huoneessa ollut mieslääkäri, joka totesi naiselle, ettei kyseinen ylilääkäri ole töissä Hyvinkään aluesairaalassa.

Keskustelu loppui siihen. Hoitaja puhallutti naisen. Tämä puhalsi alkometriin 1.6 promillen lukeman.

Hoitaja rullasi työtuolillaan tietokoneen ääreen ja alkoi kirjata tulosta. Silmäkulmassaan hoitaja näki vilahduksen. Hän oletti naisen ottavan hänestä kuristus/karhunpainiotteen.

Oletus oli väärä, sillä samassa hoitaja tunsi kaulallaan ”metallin” sekä ”viillon tunteen”.

Nainen oli viiltänyt hoitajaa kaulaan isokokoisella (32 senttimetrin) leipäveitsellä.

Vaikeni oikeussalissa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa nurmijärveläisnainen kiisti syytteen tapon yrityksestä sekä sille vaihtoehtoisen syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Nurmijärveläisen mukaan hän on syyllistynyt korkeintaan vammantuottamukseen.

Syytetty ei halunnut puhua oikeussalissa tapahtumasta ja sen taustasta, joten oikeus turvautui hänen poliisille antamaansa kuulustelukertomukseen.

Poliisille nainen oli todennut, ettei kantanut kaunaa Hyvinkään aluesairaalan henkilökuntaa kohtaan.

Naisen mukaan hänen muistikuvansa tapahtumasta ovat heikot. Hän katsoi, ettei hän terveydentilansa johdosta ollut kyennyt minkäänlaiseen järkevään toimintaan tekohetkellä. Hän epäilee tilanteen eskaloituneen hoitajan yritettyä estää häntä.

Nurmijärveläisnaisen mukaan hän oli saattanut kokea, että häntä loukataan ja se oli laukaissut toiminnan.

Veitsi ei ollut mukana toisen vahingoittamistarkoituksessa. Veitsi oli mukana hänen itsensä vahingoittamiseksi.

Ylilääkäri todennäköinen kohde

Oikeudessa todistanut ambulanssin lääkintävahtimestari-sairaanhoitaja kertoi, ettei syytetyllä ollut mukanaan minkäänlaista laukkua tai kassia. Hänellä oli yllään yöpaita. Lääkintävahtimestari katsoi, että nainen oli kuljettanut veistä piilossa vaatteissaan tai kengässä.

Oikeudessa todisti myös sairaanhoitajan avuksi rientänyt lääkäri. Lääkäri kertoi syytetyn todenneen siinä vaiheessa, kun veitsi oli saatu pois hänen kädestään, että ”kohde oli ollut väärä”.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus toteaa tapon yritys -syytteen näytetyksi toteen.

Käräjäoikeus pitää todennäköisenä, että syytetyn tarkoituksena oli veitsellään itsensä vahingoittamisen sijasta tappaa nimeltä mainitsemaansa ylilääkäri.

Epäselväksi jäi, miksi syytetty kohdisti teon hänet vastaanottaneeseen sairaanhoitajaan.

Teko itsessään on kuitenkin äärimmäisen vakava kohdistui se kehen tahansa. Oikeus toteaa, että kaulaan suunnatun pitkäteräisen veitsen viillon varsin todennäköinen seuraus on kuolema. Se, että haava tässä tapauksessa jäi vain pinnalliseksi, johtui satunnaisista syistä ja uhrin nopeasta reagoinnista.

Ensikertalaisena pitkä tuomio

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nurmijärveläisen Leena Tuulikki Hyödynmaan tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi Hyödynmaan olleen tekohetkellä syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä. Hänen mielentilaansa ei tutkittu, koska hän ei itse sitä halunnut.

Hyödynmaata ei ole aiemmin rangaistukseen tuomittu. Oikeus passitti Hyödynmaan Hämeenlinnan vankilaan rangaistustaan suorittamaan.

Uhrilleen Hyödynmaan tulee korvata kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 3000 euroa, kärsimyksestä 4000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluista 2703 euroa.

Käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Huomautus: Suomessa on useita Leena Tuulikki Hyödynmaa -nimisiä naisia. Muilla samannimisillä henkilöillä ei ole tekemistä tämän rikoksen kanssa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fe4c ... f4883f7db3

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Mysteeriksi jäi, että miksi hoitajaan kohdistui väkivaltaa sekä se miksi nainen oli tappavan vihainen lääkärille. Sekin on vähän tulkinnanvaraista, että toimiiko täysissä järjissään oleva ihminen noin, olettaisin, että ei, mutta oikeus on todennut toisin.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5363
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja URSA »

Vaikuttaa juoppohulluuskohtaukselta. Viime vuosien uutisten mukaan terveydenhoitohenkilökunnan työ on vaikeutunut viime vuosina väkivaltaisten ja sekavien asiakkaiden yleistyessä.

Mistä ketjun aloittaja keksi "kaulan katkomisyrityksen."

Radiopuhelin
Philip Marlowe
Viestit: 1170
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2012 12:06 am

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja Radiopuhelin »

Tekijä alkanut viiltää uhrin kaulaa 32cm terällä varustetulla leipäveitsellä yllättäen takaapäin tai sivusta käyttäen voimaa. Leipäveitsi on yleensä sahalaitainen, luulisi olevan tehokas kaulan nirhaamiseen. Tässä on kyllä onnella selvitty. Onneksi tekijä oli noinkin kännissä.

disposal
Wallander
Viestit: 1007
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja disposal »

URSA kirjoitti:Vaikuttaa juoppohulluuskohtaukselta. Viime vuosien uutisten mukaan terveydenhoitohenkilökunnan työ on vaikeutunut viime vuosina väkivaltaisten ja sekavien asiakkaiden yleistyessä.

Mistä ketjun aloittaja keksi "kaulan katkomisyrityksen."
Paha mennä sanomaan että onko juoppohulluutta kun aika johdonmukaisesti toimi ja vielä 1,6 promillen höyryissä. Voi enneminkin olla mielenterveysongelmat mitkä pitkän ryyppäämisen ja laskuhumalan aikana eskaloituivat sitten tähän. Vaikken ketjua aloittanut, niin se kun sekava nainen 32cm leipäveitsellä viiltää kaulaan 9cm viillon, niin tuskin nyt oli partaa ajamassa. Jutussa todettiinkin että hoitajan nopea reaktio ja ulkopuolinen apu pelasti. Tekijällä oli sanojensa mukaan tarkoitus tappaa.

sörsse
Matlock
Viestit: 775
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2017 1:30 am

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja sörsse »

Mistä nämä potilaat tulee 1.6 promillen känniin sairaalassa? Onko suuremmissa sairaaloissa Alkon pieni itsepalvelukioski?

disposal
Wallander
Viestit: 1007
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta kaulan

Viesti Kirjoittaja disposal »

sörsse kirjoitti:Mistä nämä potilaat tulee 1.6 promillen känniin sairaalassa? Onko suuremmissa sairaaloissa Alkon pieni itsepalvelukioski?
potilas ei ole tullut tuohon kuntoon, vaan on ollut tuossa tilassa tullessaan.

MaSaOne
Parranpäristäjä
Viestit: 60
Liittynyt: Pe Helmi 26, 2016 11:54 am

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja MaSaOne »

Hienoa huomata että uutisen lopussa viitsittiin mainita ettei kaikki samannimiset ole tämä yksi ja sama henkilö, ei taida kaikille olla itsestään selvyys tämäkään....

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5363
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja URSA »

Hengen saa pois leikkaamalla kaulan auki, se ei vaadi pään irrottamista kuten otsikko vihjaa.

Anom
Aloitteleva dekkari
Viestit: 515
Liittynyt: Ti Kesä 30, 2015 9:07 am

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja Anom »

URSA kirjoitti:Hengen saa pois leikkaamalla kaulan auki, se ei vaadi pään irrottamista kuten otsikko vihjaa.
Otsikko kuvaa yleensä aloittajan maailmankuvaa, puolin ja toisin.

"Kantasuomalainen yritti katkaista kaulan" on suora ja lapsellinen protesti näille "somali raiskasi" -otsikoille.
Netissä idioottien kanssa väittely on mahdotonta; joutuu alentumaan niiden tasolle ja lopulta ne voittaa sut kokemuksella.

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2705
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja dazu »

Jos uhri ei olisi ollut sairaanhoitohenkilökuntaan kuuluva, eikä teko tapahtunut sairaalan tiloissa, niin nämä samat lääkärit olisivat väittäneet haavaa itseaiheutetuksi ja soittaneet poliisille, että täällä on taas yksi työstä pinnaaja, joka täytyisi hakea takaisin töihin. Lisäksi uhrille oltaisiin kokeiltu kaikki mahdolliset masennuslääkkeet läpi.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

ReissuLasse
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2509
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

dazu kirjoitti:Jos uhri ei olisi ollut sairaanhoitohenkilökuntaan kuuluva, eikä teko tapahtunut sairaalan tiloissa, niin nämä samat lääkärit olisivat väittäneet haavaa itseaiheutetuksi ja soittaneet poliisille, että täällä on taas yksi työstä pinnaaja, joka täytyisi hakea takaisin töihin. Lisäksi uhrille oltaisiin kokeiltu kaikki mahdolliset masennuslääkkeet läpi.

Miten meillä voi vielä olla työttömiä kun jossain on kovinkin tehokasta työhönohjaamista.

Avatar
Kissankello
Magnum
Viestit: 1404
Liittynyt: To Loka 23, 2014 8:46 pm

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja Kissankello »

Huomautus: Suomessa on useita Leena Tuulikki Hyödynmaa -nimisiä naisia. Muilla samannimisillä henkilöillä ei ole tekemistä tämän rikoksen kanssa.
Mielenkiintoista. Kuulostaa niin harvinaiselta nimeltä, että ei välttämättä olisi arvannut, että muita samannimisiä löytyy, kun ei ole ihan perus Liisa Virtanen nimeltään, joita mahtuu 13 tusinaan.
Oikeus katsoi Hyödynmaan olleen tekohetkellä syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä. Hänen mielentilaansa ei tutkittu, koska hän ei itse sitä halunnut.

Hyödynmaata ei ole aiemmin rangaistukseen tuomittu. Oikeus passitti Hyödynmaan Hämeenlinnan vankilaan rangaistustaan suorittamaan.
DemlaMinfo kirjoitti:Sekin on vähän tulkinnanvaraista, että toimiiko täysissä järjissään oleva ihminen noin, olettaisin, että ei, mutta oikeus on todennut toisin.
Harmi, että oikeus on joutunut täysjärkisenä tämän tuomitsemaan, sillä tässä on nyt mielestäni potentiaalisesti mielisairas ihminen päätynyt sairaalan sijaan vankilaan (tiennyt jollain tasolla sen ehkä itsekin ja siksi kieltäytynyt mielentilatutkimuksesta). Minusta mielentilatutkimuksen pitäisi olla oikeuden harkinnalla pakollinen. Ei ole aikaisemmin rikoksesta tuomittu eli jollei käriksen tuomio muutu, niin tulee pääsemään 3 v 4 kk tuomiostaan puolikkaalla, ja on jo reilun vuoden päästä (kivitalosta ensin avotaloon ja siitä koevapauteen) siviilissä uudelleen heilumassa. Muiden ihmisten kannalta mieleltään sairas ja harhainen on yhtä vaarallinen kuin juoppohulluuskohtauksia saava "terve" päihteidenkäyttäjäkin. Ei tämä minusta ihan terveeltä ihmiseltä kuulosta:
Oikeudessa selvisi, että 55-vuotias nurmijärveläisnainen oli itse soittanut itselleen ambulanssin - kuten monesti aiemmin.

Ambulanssin lääkintävahtimestari-sairaanhoitajan kertoman mukaan syytetty oli matkan aikana puhunut eräästä ylilääkäristä ja uhonnut tappavansa tämän. Ambulanssimiehen kertoman mukaan sama nainen oli aiemminkin puhunut kyseisestä ylilääkäristä, jota kohtaan kantoi kaunaa.
Veitsi ei ollut mukana toisen vahingoittamistarkoituksessa. Veitsi oli mukana hänen itsensä vahingoittamiseksi.
Oikeudessa todistanut ambulanssin lääkintävahtimestari-sairaanhoitaja kertoi, ettei syytetyllä ollut mukanaan minkäänlaista laukkua tai kassia. Hänellä oli yllään yöpaita. Lääkintävahtimestari katsoi, että nainen oli kuljettanut veistä piilossa vaatteissaan tai kengässä.
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves."
- Confucius (Chinese philosopher & reformer, 551 BC - 479 BC)

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4556
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja poikani »

Eihän yrittänyt.
????? ?? ??????.

damfin
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4424
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Hyvinkää:Kantasuomalainen yritti katkaista hoitajalta ka

Viesti Kirjoittaja damfin »

Täytyy kyllä yhtyä tuohon nimimerkin poikani lyhyeksi tiivistettyyn "eihän yrittänyt" toteamukseen, koska ei tuossa nyt kyllä mitään kaulan katkaisun yritystä ole ollut jos oikein voimalla on mukamas takaapäin tuollaisen veitsen kanssa hyökätty kimppuun ja saatu aikaan ainoastaan tuo 9 sentin pituinen pintahaava.
Vaikuttaa ennemminkin siltä että avohoitopotilas on yrittänyt saada akuuttiin mielenterveysongelmaansa itselleen laitospaikan.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Vastaa Viestiin