Ampumavälikohtaus Helsingin Kampissa 23.7.2019 - ampujalle tuomio kolmesta murhan yrityksestä

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Jaakko Terävä
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 222
Liittynyt: Ma Joulu 31, 2007 1:16 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ampumavälikohtaus Helsingin Kampissa 23.7.2019

Viesti Kirjoittaja Jaakko Terävä » Ke Marras 27, 2019 7:31 pm

Ei kai kukaan Kampin "kampittajista" kumminkaan Kuqi ole?

Tapaamani kosovolaiset ovat kyllä olleet kiivaita, mutta tosi kovia tekemään töitä. Oli ammatti sitten mikä tahansa, vaikka jalkapalloilija.

Tuo Finlandia-palkittu kosovolaissukuinen kaveri kirjoittaa kyllä ihan hyvin. Paremmin kuin valtaosa meistä tällä foorumilla.


Mutta menneisyyteen vajonneen Jugoslavian alueelta lähteneet ihmiset ovat lähes poikkeuksetta kyllä äärimmäisen räjähdysherkkiä. Tukholmassa - ja muualla Ruotsissa - se kai parhaiten näkyy ja tuntuu. :idea:
Elämässä on mielenkiintoisia asioita enemmän kuin mitä on aikaa niihin perehtymiseen

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12109
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ampumavälikohtaus Helsingin Kampissa 23.7.2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Joulu 19, 2019 1:05 pm

Kosovolaisten sukuriitojen ja -rutsauksien riidasta tänään tuomio:
Käräjäoikeus antaa tuomion Helsingin Hietalahden katuampumisessa – kaksi miestä haavoittui vakavasti, kun syytetty avasi tulen keskellä iltapäiväruuhkaa

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomionsa katuampumisessa, joka tapahtui Hietalahdessa Helsingin keskustassa heinäkuussa.

Kaksi miestä sai vakavia vammoja, kun 32-vuotias syytetty avasi tulen iltapäiväruuhkassa keskellä katua. Toiseen miehistä osui, kun hän oli juoksemassa pois. Toista miestä ammuttiin ja puukotettiin syyttäjän mukaan auton takapenkillä.

Taustalla sukuriita
Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että ampumisen taustalla oli kosovolaissukujen välinen riita. Ampumisen uhriksi joutuneet miehet ovat veljeksiä. Veljesten mukaan syytetty oli painostanut heidän sukuaan lähtemään Suomesta. Syytetyn mukaan taas häntä ja hänen perhettään oli uhattu.

Syyttäjä vaatii ampujalle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa kolmesta murhan yrityksestä. Syytetty kiistää murhan yritykset, mutta myöntää teot kahtena hätävarjelun liioitteluna tehtynä törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena.

Sanoi ampumisen syyksi pelon
Ampumisesta syytetty sanoi oikeudessa ampuneensa, koska pelkäsi veljeskolmikkoa ja heidän sukuaan. Miehen mukaan taustalla on pitkään jatkunutta uhkailua ja useita pahoinpitelyitä, joista viimeinen tapahtui ampumispäivänä puolenpäivän aikaan.

Miehen mukaan hän oli tapahtumapäivänä työmaallaan, kun yksi veljeksistä tuli ja löi häntä nyrkkiraudalla. Mies sanoi työntäneensä lyöjää pois ja lähteneensä sitten kotiin. Kotoaan mies otti mukaansa pistoolin, jonka hän sanoi ostaneensa turvakseen sen jälkeen kun uhkailu viime vuoden lopulla alkoi. Helsingin keskustaan palattuaan hän huomasi veljeskolmikon auton ja meni omien sanojensa mukaan shokkiin.
–  Otin aseen hanskalokerosta, menin ulos ja aloin ampumaan, mutta en osuakseni, vaan että he ottaisivat etäisyyttä minuun, mies sanoi oikeudenkäynnissä tulkin avustuksella.

Soitti itse kotoa hätäkeskukseen
Ampumisen jälkeen syytetty lähti taksilla kotiinsa Vantaalle. Kotiin päästyään hän kertoi soittaneensa poliisille, jonka kanssa oli aiemmin keskustellut itseensä kohdistuneesta väkivallasta ja uhkaamisesta. Poliisi käski miestä soittamaan hätänumeroon.
–  Sitten soitinkin 112:een ja kerroin, että olen kotona ja että minulla on perhettä, että pyydän että tulisitte rauhallisesti.

Kosovolaissukujen välisestä riidasta ei saatu oikeudenkäynnissä selkoa. Veljekset syyttivät ampujaa ja tämän sukua painostamisesta. Ampuja taas syytti veljesten sukua.

Oikeudessa kuultiin todistajana ampumisesta syytetyn avopuolisoa ja veljeä. He kertoivat uskovansa, että uhkailu johtui toisen kosovolaissuvun kateudesta.
–  Ovat ilmeisesti kateellisia, koska (miehen nimi) on onnistunut rakentamaan yrityksen, nainen sanoi tulkin avustuksella.

Ampujaan kohdistuneita epäiltyjä pahoinpitelyitä on käsitelty samassa oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan toisen suvun jäsenet olivat pahoinpidelleet ja uhanneet ampujaa viime vuoden lopulla. Ampumista edeltäneestä pahoinpitelystä syytetään yhtä veljeksistä.
mtvuutiset.fi
19.12.2019 07:00
...että ampumisen taustalla oli kosovolaissukujen välinen riita...
Ja että sellaisten riitojen ratkomista käydään Suomessa, ja että suomalaisten pitää maksaa heidän oikeudenkäynti- sekä vankilakulunsa, ja että ketään ei voida karkottaa koska ihmisoikeudet, ja että kaupungilla ei uskalla enää liikkua koska kosovolaiset voivat jatkossakin selvittää sukulaistensa keskinäisiä rutsauksia suomalaisten turvallisuuden kustannuksella.
- Vai oliko sittenkin niin, että tähän käytetty aika ei ollut mistään muusta poliisin eikä oikeuslaitoksen toiminnasta tai kuluista pois, ja että tälläistä olisi tapahtunut joka tapauksessa vaikka kosovolaiset eivät olisi toistensa sukuihin sekaantuneetkaan?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12109
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ampumavälikohtaus Helsingin Kampissa 23.7.2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Joulu 21, 2019 12:22 pm

Kun ammuskelu oli tapahtunut, niin case herätti mielenkiintoa täälläkin, siitä keskusteltiin ja sitä pohdittiin. Tuomio ei sen sijaan näytä kiinnostavan ketään, vaikka käytössä olisi nk. mamu-elementti ja suht´harvinainen selkkaus näillä leveysasteilla.

No, oli miten oli mutta tuomio annettiin toissapäivänä ja näin siinä sitten kävi, mutta hoviin kuulemma mennään koska sukuriidat eivät joidenkin mielestä ole rikos, eivätkä tarvitse ulkopuolista selvittelyä saati tuomioita. Verikostoilla ne on ennenkin hoidettu:
Kampin ampujalle kova tuomio: 10 vuotta vankeutta kolmesta murhan yrityksestä – avasi tulen kolmea kosovolaisveljestä päin riitojen päätteeksi

Kolmekymppinen kosovolaistaustainen mies tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen viimekesäisestä ammuskelusta Helsingin keskustassa, Hietalahdessa.

Gazmend Hajdari avasi tulen kolmea kosovolaisveljestä kohti iltapäiväruuhkassa Helsingin Hietalahdessa viime heinäkuussa. Kaksi miehistä loukkaantui vakavasti. Kolmas oli vieressä ja niin ikään hyökkäyksen kohteena, vaikka ei saanutkaan osumaa.

Ampumisen motiivi liittyi kahden kosovolaisen suvun väliseen vihanpitoon. Syyttäjän näkemyksen mukaan kummankin suvun edustajat olivat painostaneet toisiaan lähtemään Suomesta.

Poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvista kuulustelupöytäkirjoista käy ilmi, että ampumisesta syytetty kosovolaistaustainen mies kertoi sukujen erimielisyyksistä viranomaisille itse.

Hänen mukaansa häntä oli ennen ampumiseen johtanutta välikohtausta pahoinpidelty kolmella eri kerralla. Yksi tilanteista tallentui vantaalaisen huoltoaseman valvontakameraan viime vuoden joulukuussa.

Pahoinpideltiin myös samana päivänä
Viimeinen pahoinpitelytilanteista sattui samana päivänä kuin ampumisvälikohtaus.

Rakennusalalla yrittäjänä työskentelevä ampuja oli ollut kertomansa mukaan työmaalla Helsingin Kampissa, kun toiseen sukuun kuuluva kosovolaismies oli lyönyt häntä.

Mies ei kertomansa mukaan tiennyt syytä hyökkäykselle. Hän ei osannut kuulusteluissa sanoa, miksi suvut olivat ajautuneet vastakkain.

Kummatkin suvut ovat kotoisin samasta kaupungista. Ampujan mukaan hän oli kuitenkin tullut tutuksi toisen suvun jäsenien kanssa vasta Suomessa ollessaan.

Työmaalla sattuneen tilanteen jälkeen mies oli poliisille kertomansa mukaan käynyt kotonaan, ottanut turvakseen pistoolin ja lähtenyt Pasilaan tekemään rikosilmoitusta.

Tämän jälkeen hän oli ajanut Helsingin keskustaan, Hietalahteen, missä hän oli nähnyt ampumisen kohteeksi joutuneet kosovolaismiehet Hietalahdenkadulla. Kohtaaminen tapahtui ilmeisesti sattumalta.

Ampumavälikohtaus iltapäiväruuhkassa
Salmisaaren suuntaan matkalla ollut ampuja törmäsi pakettiautollaan kolmikon autoon. Tämän jälkeen hän avasi tulen kohti miehiä.

Kaksi ampujaa vastaan tulleista kosovolaisveljeksistä lähti pakenemaan. Yksi meni auton sisään.

Yksi ampujan luodeista osui toista pakenevaa miestä kylkeen. Tämän jälkeen ampuja meni autolle, johon yksi veljeksistä oli paennut, ampui tätä pakaraan ja puukotti reiteen.

Miehen on kerrottu ampuneen välikohtauksen yhteydessä kaikkiaan neljä laukausta.

Tapahtumapaikalla ja sen läheisyydessä oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä. Tilanteessa ei kuitenkaan loukkaantunut sivullisia. Välikohtaus alkoi kello 15.50.

Kiistää murhan yritykset
Oikeudessa mies kiisti yrittäneensä murhata kolmea veljestä. Hän kuitenkin myönsi kaksi hätävarjelun liioitteluna tehtyä törkeää pahoinpitelyä ja vaaran aiheuttamisen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että kyse oli murhan yrityksistä.

Vuonna 1987 syntynyt Gazmend Hajdari tuomittiin murhan yritysten lisäksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä vaarallisen esineen hallussapidosta.

Samassa yhteydessä tuomittiin pahoinpitelystä kolme miestä. Kaksi miehistä oli Hajdarin ammuskelun kohteena.

Käräjäoikeus ratkaisi asian tänään. Tuomio ei ole lainvoimainen.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kam ... #gs.mx6j8z
19.12.2019 13:10

Sukujen välisiä kaunoja ollut jo pidemmän aikaa ja syyttäjä ei osannut sanoa miksi riita on eskaloinut Suomessa ja tarkalleen riidan syytä ei tiedetä kerrotaan uutisen videossa(kin).
Olisiko ne jotain 1500-luvulta lähteneitä syitä, mutta kun se "kunnia", niin riidellään. Omaa maataan ei silti osata tehdä sellaiseksi, että siellä olisi elämisen edellytyksiä, vaan pitää tulla mm. Suomeen töihin - ja jatkamaan "kunnian" selvittelemistä. Olisiko siinä ihan oikeata kunniaa, että osattaisiin elää siivosti ja vaikka tehdä sen kotimaan olosuhteet sellaisiksi, että olisi lapsille jotain muutakin, kuin muutto ulkomaille ainoa mahdollisuus.

Kuva valvontakameran videolta viikkoa ennen Kampin ampumistapausta.
Kuva valvontakameran videolta viikkoa ennen Kampin ampumistapausta.
Kosovolaisen_kulttuurin_ilmentymiä.jpg (57.25 KiB) Katsottu 312 kertaa
Vaikka 1970-luvulla rötösteltiin Suomessakin, niin tuolloin ei sentään selvitelty kosovolaisia sukuriitoja helsinkiläisellä huoltoasemalla. Mutta koska monikulttuuri ja siihen kuuluvat sukuriidat, niin sekin rikkaus on päässyt leviämään.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin