Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
John Kimble
Hercule Poirot
Viestit: 2096
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006230642.html
Oululaisäiti julkaisi tyttärensä saaman pysäyttävän tekstiviestin – lapsi oli vain pyytänyt, ettei häntä enää hakattaisi koulussa

Julkaistu: 6.9. 19:42

Äidin Facebook-kirjoitus tyttären rankasta koulukiusaamisesta on herättänyt valtavasti huomiota.

Oululainen äiti kirjoitti keskiviikkoiltana Facebookiin julkisen päivityksen, joka sai kahdessa vuorokaudessa lähes viisituhatta tykkäystä, 1400 jakokertaa ja useita satoja vastausviestejä.

Päivityksessä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä. Tyttö pyytää viestissään selväsanaisesti, että vastaanottaja ei enää kiusaisi tai hakkaisi häntä. V**tu katotaan heti ku tuut kouluun, kuuluu vastaus.

– Turvallisen koulunkäynnin tulisi olla lasten ja nuorten oikeus. Totuus on erilainen, äiti kirjoittaa päivityksessään.

Äidin saamissa vastauksissa kuuluu huoli, viha ja jaettu kokemus koulukiusaamisen aiheuttamasta tuskasta.

Äiti kertoo perjantaina illalla IS:lle, että koulun johto on ollut häneen yhteydessä.

– Myös koulu haluaa kiusaamisen loppuvan heti. Kiusaamista yritetään lopettaa luokkatilamuutoksilla heti ensi viikolla.

Tytärtä on äidin mukaan pahoinpidelty koulussa toistuvasti. Koulunkäynti on väkivallan pelon takia takkuillut.

– On ollut sellaista, että lukkiudutaan vessaan ja sanotaan, että ei halua lähteä kouluun.

Facebook-päivityksen saama vastaanotto kertoo äidin tulkinnan mukaan siitä, että kiusaamiseen puuttuminen ja sen ehkäiseminen on jostain syystä kovin vaikeaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Huoleni nousee siitä, että tuollaista kiusaamista tapahtuu julkisissa tiloissa, missä täytyisi voida olla tavanomainen osa sosiaalista yhteisöä. Koulunkäynti on pakollista meille kaikille.

Fyysinen väkivalta ei ole kiusaamisen ainoa esiintymismuoto. Väkivalta kouluissa on muuttanut viime vuosina muotoaan sosiaalisen median yleistymisen takia. Valtaosalla lapsista on käytössään omat älypuhelimet.

– Minun tyttärelleni lähetettiin esimerkiksi yksi joukkoviesti, jossa oli mukana useita henkilöitä. Kiusaamista tapahtuu myös sosiaalisen median kautta, äiti kuvailee.

Hän ei halua syyllistää vaikeasta tilanteesta ketään yksittäistä henkilöä. Äidin mukaan olisi tärkeää pureutua ongelman ytimeen: miten kiusaamista voitaisiin ennaltaehkäistä siten, että kenenkään ei tarvitsisi kärsiä vastaavasta.

– Ehkä (Suomessa) ollaan liian paljon hiljaa näistä asioista.

– Tämä on yhteiskunnallisesti tärkeä aihe. Olisi tärkeää selvittää, miten tämä saadaan loppumaan.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä vahvistaa IS:lle olleensa yhteydessä kiusatun tytön äitiin aiemmin perjantaina. Hän kertoo puhelimessa IS:lle kaupungin tekevän kaikkensa kiusaamisen lopettamiseksi.

– Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja terveelliseen koulunkäyntiin. Oulun kaupungilla on nollatoleranssi kaikkeen kiusaamiseen, Penttilä sanoo.

– Puhutaan kiusaamisesta, mutta kun kyse on ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamisesta, niin oikeasti puhutaan väkivallasta. Se on jo poliisiasia.

Mika Penttilä pohtii, että kiusaajan käytös on aina oire jostakin. Varsinkin jos kiusaaminen on toistuvaa, niin tulee selvittää, mistä syystä lapsi oirehtii kiusaamalla.

Oulussa koulupoliisina työskentelevä Merja Rasinkangas ei voi kommentoida Ilta-Sanomille yksittäistapauksia vaitiolovelvollisuutensa takia. Hän sanoo koulupoliisin puuttuvan kiusaamiseen ja kaikkeen väkivaltaan hyvin matalalla kynnyksellä.

– Ensin tehdään esiselvitys tapahtumista. Sovinnollinen ratkaisu on aina paras, mutta jos kiusaamisesta on tullut esimerkiksi fyysisiä vammoja, niin asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus. Alle 15-vuotias ei ole kuitenkaan rikosoikeudellisesti vastuullinen, Rasinkangas muistuttaa.

Yleisellä tasolla Rasinkangas sanoo uskovansa, että kiusaamista voisi usein vähentää jo yksinkertaisten arkirutiinien tarkistamisella.

– Kaikki lähtee kotikasvatuksesta. Vanhempien tulisi asettaa lapsilleen turvalliset rajat ja aikaistaa iltarutiineja.

Koulupoliisi näkee työssään paljon väsyneitä lapsia, joiden nukkumaanmeno häiriintyy päivittäin älypuhelimien käytön ja pelaamisen takia.

– Olen tavannut päiväkoti-ikäisiä lapsia, jotka pelaavat teini-ikäisille tarkoitettuja väkivaltapelejä.

Rasinkangas uskoo, ettei lapsi välttämättä käyttäydy väkivaltaisesti ja kiusaa sen vuoksi, että olisi saanut esimerkkiä peleistä, mutta hänen mielestään pelaaminen vaikuttaa silti lapsen käyttäytymiseen monella tavalla.

– Lapsella kestää useita tunteja rauhoittua sen jälkeen, kun hän on räplännyt kännykkää ja pelannut väkivaltapelejä. Sen johdosta lapsi nukkuu liian vähän. Väsyneenä taas ärsyyntymiskynnys on matala ja nyrkki saattaa heilahtaa.

Rasinkangas neuvoo kertomaan kiusaamisesta välittömästi jollekin aikuiselle.

– On äärimmäisen tärkeää kertoa asiasta heti tapahtumapaikalla, esimerkiksi koulussa. Silloin koulu voi heti selvittää tapahtumia, joiden selvittäminen saattaa olla myöhemmin paljon hankalampaa.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."
Sinikka kirjoitti:
Ke Loka 14, 2020 12:25 am
Olisi seisonut olla maallaan, mitäs tuli toiseen osavaltioon.

Avatar
John Kimble
Hercule Poirot
Viestit: 2096
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006231212.html
Kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun on lähes mahdotonta – taustalla kytee vaiettu ongelma Suomessa, jota eduskuntakaan ei ratkaise

Julkaistu: 7.9. 15:53

koulukiusaaminen Suomessa koulukiusaaja ei lähes koskaan joudu vaihtamaan koulua, vaikka kiusaamiseen sisältyisi rankkaa väkivaltaa. Kiusaaja voidaan erottaa määräajaksi, mutta pakkosiirtäminen toiseen kouluun vaikuttaa olevan todellinen tabuaihe Suomessa.
Voisiko koulukiusaaja saada lähtöpassit koulustaan ja joutua vaihtamaan koulua sen sijaan, että kiusaamisen uhri vaihtaa luokkaa tai koulua?

Tämä on kysymys, mikä on herättänyt viime päivien aikana keskustelua ympäri Suomea.

IS kertoi perjantaina oululaisäidistä, jonka tytär on ollut jo pitkään rankan koulukiusaamisen uhri. Kiusaamista vastaan taisteleva äiti kirjoitti aiheesta keskiviikkoiltana julkisen päivityksen Facebookiin. Päivitys keräsi vain muutamassa vuorokaudessa yli 7 000 reaktiota, 1 500 kommenttia ja 2 400 jakokertaa.

Päivityksessä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä. Tyttö pyytää viestissään selväsanaisesti, että vastaanottaja ei enää kiusaisi tai hakkaisi häntä. V**tu katotaan heti ku tuut kouluun, kuuluu vastaus.

Kuva
Viestissä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä. (KUVA: KUVAKAAPPAUS VIESTISTÄ, ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS)

Äidin IS:lle antama haastattelu herätti valtavasti huomiota ja huolestuneita reaktioita.

Jutun kommenttikentässä ihmeteltiin sitä, miksi niin usein kiusatut joutuvat vaihtamaan koulua ja kiusaajat saavat jatkaa tutussa ympäristössä. Pienillä paikkakunnilla lapsen koulun vaihtaminen voi tarkoittaa sitä, että koko perhe joutuu muuttamaan vieraalle paikkakunnalle. Seuraukset ovat koko perheelle suuret.

– Siirtäkää se kiusaajapoika Oulun laitamille toiseen kouluun.

– Pahinta olisi se, että kiusaaminen jatkuisi ja kiusatun pitäisi vaihtaa luokkaa tai koulua.

– Kiusaaja pitää siirtää toiseen kouluun. Pitää myös tehdä koulussa selväksi, että kiusaaja siirrettiin toiseen kouluun, kun ei osannut olla ihmisiksi. Harva lapsi haluaa eroon kavereistaan, ymmärtävät kyllä että rangaistus on kova.

– Ainoa oikea ratkaisu olisi potkia kiusaaja ulos koulusta, IS:n lukijat kirjoittavat.

Kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun ei kuitenkaan ole lainkaan yksinkertaista. Oppilas voidaan erottaa koulusta määräajaksi, mutta pakkosiirtäminen toiseen kouluun on todella harvinaista Suomessa.

Aihe nousi politiikassa pinnalle muun muassa vuonna 2016, kun silloinen kansanedustaja Tiina Elovaara teki lakialoitteen koulukiusaamisen katkaisemisesta siten, että kiusaaja pakotettaisiin siirtymään toiseen kouluun. Elovaara onnistui keräämään aloitteeseensa yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset ja se eteni sivistysvaliokunnan käsittelyyn.

Opettajien ammattijärjestö OAJ suhtautui aloitteeseen tuolloin nihkeästi. Helsingin sanomien mukaan OAJ:n kanta aloitteeseen oli, että oppilaan siirto pakottamalla on periaatteessa nytkin mahdollista, mutta keinoa ei käytetä, koska se on hallinnollisesti raskas. OAJ:n mukaan lakialoite ei toisi byrokratiaan mitään muutosta.

Tiina Elovaara on edelleen eri mieltä.

– Mielestäni lakiin pitäisi tuoda näkyväksi se, että siirrettävä oppilas voi yhtä hyvin olla se kiusaaja. Jostain syystä Suomeen on syntynyt sellainen kulttuuri, että vakavissa kiusaamistilanteissa se kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, Tiina Elovaara (sin) sanoo nyt IS:lle.

Vaikka hänen aloitteensa sai nopeasti kannatusta kansanedustajien keskuudessa, sen eteneminen kaatui sivistysvaliokunnassa.

– Huomasin, että tämä aihe on jotenkin vaikea käsitellä. Aloitettani kritisoitiin siitä, että monilla paikkakunnilla on vain yksi koulu ja on pitkät koulumatkat. Myös sitä pelättiin, että siitä tulisi rangaistuskäytäntö kouluihin.

Peruskouluissa on viime vuosina kokeiltu monia uusia käytäntöjä kiusaamisen vähentämiseksi.

Tunnetuimpia niistä on Turun yliopistossa kehitetty KiVa Koulu -toimenpideohjelma. KiVaa on kritisoitu julkisuudessa paljon. Monien mielestä se on liian lepsu ohjelma, ja pelotteeksi tarvittaisiin ”kunnon seuraamuksia”.

Yle kertoi elokuun lopussa Etelä-Karjalassa käyttöön otetusta uudesta toimintamallista. Siinä on tarkoituksena, että koulupäivän aikana tapahtuvat, selkeästi lainvastaiset teot siirretään suoraan poliisille tai sosiaaliviranomaisille. Lepsuilulle ei jää sijaa.

Etelä-Saimaa kertoi keväällä 2018, että poliisi sai vuonna 2017 yli 20 rikosilmoitusta Etelä-Karjalan kouluissa tapahtuneista väkivallanteoista. Esimerkkitapauksessa Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi sakkoja 15-vuotiaalle pojalle, joka oli vetänyt toisen pojan housut nilkkoihin muiden katsellessa.

Lappeenrannan Voisalmen koulun rehtori Jyrki Auronen sanoo pohtineensa, että koulu ei saisi olla mikään irrallinen saareke väkivallalle ja ilkityölle.

– Kouluissa on pyöritelty omin voimin asioita, jotka eivät enää kuuluisi koulun henkilökunnan käsiteltäviksi.

Nykyään Etelä-Karjalan kouluissa on selkeä ohjeistus, että poliisiin tai nuorten oikeusedustajiin otetaan yhteys, jos havaitaan jotain mahdollisesti lainvastaista.

– Ei tarvitse olla sormi suussa, että mitäs tässä nyt sitten tehtäisiin. Saamme apua, tukea ja neuvoja siinä, mikä olisi oikeudenmukainen ja järkevä toimintatapa, Auronen toteaa.

Toimintamalli on huoltajilla luettavana Wilma-järjestelmässä. Vanhempainilloissa opettajia on kehotettu kertomaan, mistä siinä on kyse. Toimintamallin keskeinen tarkoitus on lainvastaisten tekojen ennaltaehkäiseminen ja tietoisuuden lisääminen siitä, että teoilla on seuraamuksensa.

Rikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa kiusaamisessa.

– Somessa teot voivat olla tosi julmia. Siinäkin voi olla kyseessä kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai vaikka viestintäsalaisuuden rikkominen.

Auronen korostaa, että hyvän koulu- ja kotikasvatuksen rooli on kaikkein tärkeintä lasten kanssa. Lapsia pitää opettaa kohtaamaan toinen toisiaan ja suhtautumaan toisiinsa ystävällisesti.

– Eivät nämä asiat rangaistuksilla tai ojentamalla selviä. Niin kotona kuin koulussakin pitää opettaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja, siis sellaisia taitoja, että tullaan toimeen muiden ihmisten kanssa, vaikka ei ihan sydänystäviä oltaisikaan.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."
Sinikka kirjoitti:
Ke Loka 14, 2020 12:25 am
Olisi seisonut olla maallaan, mitäs tuli toiseen osavaltioon.

Avatar
Lassie
Sherlock Holmes
Viestit: 3049
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Turhauttavaa. Ei yllättävää. :cry:

Lisään vielä tämän osion eri uutisesta... :
.. ltalehti tavoitti kyseisen äidin, jonka mukaan hänen tyttäreensä kohdistuvat koulupäivän aikana tapahtuneet lyömiset alkoivat toukokuussa 2018.

Hän kertoo, että tyttäreen kohdistuvaa pienimuotoista kiusaamista ja pahoinpitelyä tapahtuu päivittäin. Sen vuoksi tytär saattaa äidin mukaan lukittautua vessaan ja sanoo, ettei halua mennä kouluun.

– Ollaan sitten menty yhdessä sinne kouluun katsomaan ja selvittämään asioita, mitä siellä on taas tapahtunut, jos lapsi ei ole näistä muuten alkanut puhumaan.

Äiti kertoo soittaneensa lastenpsykiatriselle poliklinikalle kysyäkseen apua siihen, kuinka lasta tulee tukea, kun hän ei halua mennä pelon vuoksi kouluun. Äiti kertoo jopa miettineensä, että opettaisi tytärtään ottamaan iskuja vastaan niin, että kontaktit eivät kävisi niin kipeää.

Vaikuttaa oppimiseen

Äiti mainitsee, että koulussa tapahtuvalla uhkailulla ja turvattomuuden tunteella voi olla lapselle kauaskantoisia vaikutuksia.

– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan turvattomuutta, äiti penää. ..
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9600 ... 7df4830188

Alleviivaus minulta.

Äidin ei suinkaan kannata opettaa alistumista, vaan laittaa tyttö vaikka yksityisopetukseen itsepuolustuksesta jos ryhmään meneminen on vielä kynnyksen takana. Alistumiseen opettaminen tekee vain hallaa, ei osaa pitää puoliaan, pakotetaan/ehdollistetaan passiivisuuteen ja sylkykupiksi/nyrkkeilysäkiksi vahvempien armoille.
Kristillisyys ei auta kiusattua myöskään, vaan jos joku sanoo "olet ruma", opetetaan sanomaan "olet läski" tai muuta vastaavaa. Liian kiltti kasvatus ei hyödytä tässä maailmassa. Mutta joka tapauksessa, kun tilanne on päässyt eskaloitumaan ja ryhmädynamiikka on päin peetä, niin silloin ei oikein mikään, miten päin teet, auta enää: kts lopun vinkistö.

Jo tyttären teksitiviestipyyntö osoitti missä mennään, aivan epätoivon ja hädän ja avuttomuuden alueella. Kiusaaja vain nauttii sellaisesta, että kohde anoo lopettamaan ja osoittaa näin heikkoutta. Tietenkin se on normaali-ihmisistä sydäntäsärkevää.

Näin pitkälle asioiden ei olisi koskaan pitänyt edetä tuolla koulussa. Näin löysästi niihin ei pitäisi nytkään virkatahojen suhtautua. Ilmoitus kannattaisi tehdä niin poliisiin, kouluun kuin lastensuojeluun. Koulukiusaamiseen on lain puitteissakin vaikea puuttua, niin kerrotaan.

Se mikä on joskus ulkomailla toiminut on julkisuus ja esimerkiksi dokumentointi/videointi youtubeen koulupäivien viettämisistä, sen todellisuuden näyttäminen jossa tämä pelokas ihminen joutuu elämään. Sitten alkaa pyörät pyörimään.

Jos asia ei pian ratkea niin, että tyttö saa olla rauhassa, niin vinkki äidille: siirrä lapsi uuteen maisemaan, uuteen kouluun uusien kaverien keskelle, koska kiusaaminen vaikuttaa vakavasti lapseen ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia. Tytön pitää päästä saamaan positiivisia kokemuksia ihmisistä ja siitä, että hänestä tykätään eikä kiusata.

Tietenkin kiusaajan pitäisi siirtyä, mutta kun niin ei käy, on tärkeää että kiusattu pääsee oikeasti "uudistumaan" ja saamaan itseluottamuksen ja olemisen maailmassa ok:ksi. Lapsi voi tarvita normalisaatioon myös terapiaa, jossa tuetaan ja ollaan väärinkohtelemista vastaan, kannustetaan häntä ja autetaan rakentamaan perusturvallisuutta jne.

Huokaamista tämä aiheuttaa. Tärkeää on ettei ole ns. kiusaamisen kulttuuria, aiemmin on mediassa uutisoitu, kuinka ns. yleisön asemalla ja muilla kuin aktiivikiusaajilla on ratkaisevaa merkitystä, koska kiusaaja targetoi sellaisia, joilla ei ole isomman ryhmän tukea kuin itsellään. Mutta mitä näitä on nähty koulussa, niin enemmistö on paskahoususakkia, vain 1 taikka max 2 saattaa puuttua ja sanoa, tämä ei ole ok. Usein ei kukaan.

Ihmiset pystyisivät parempaan. Mutta maailma on mitä on.
Viimeksi muokannut Lassie, Su Syys 08, 2019 12:50 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Rouhia
Parranpäristäjä
Viestit: 73
Liittynyt: To Loka 15, 2015 3:56 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Rouhia »

Kaikkein käsittämättömintä on aikuisten ihmisten kommentit. Isolle pahalle kiusaajalle pitää antaa sakkoja ja sen pitää pakottaa vaihtamaan koulua. Ihan samanlaisia lapsia nekin on ja yrittävät oppia maailman lainalaisuuksia. Yhtäkkiä ollaan valmiita mielivaltaan ilman tuomaria ihan vaan sen takia, että itse ei ole osattu pitää puoliaan.

Oman kokemuksen mukaan riitaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Eniten on aina kiusattu niitä, jotka ei suostu sopeutumaan yhteisön nokkimisjärjestykseen ja niitä, joilla ei itsetunto anna myöten huumoria itsestä. Iso ylläri ei ole, että näillä samoilla ihmisillä on myöhemmin elämässä samanlaisia ongelmia.

Olisko vihdoin aika ruveta opettamaan lapsia pärjäämään sen sijaan, että yritetään kasvattaa pumpulissa. Tärkein olisi, että pidettäisiin huolta, että jokainen on jossain hyvä. Itsetuntoa ei kasvata se, että kehutaan vaan se, että on itse panostanut johonkin asiaan niin paljon, että oikeasti tietää sen hallitsevansa. Ihan sama jos oot Otaku, mut tee se täysiä.

Avatar
Lassie
Sherlock Holmes
Viestit: 3049
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Lassie »

^ No ei mene noin, jos puhutaan oikeasti koulukiusaamisesta eikä jostain riitelemisestä. Yhtäkin poikaa kiusattiin alakoulussa vain sen takia, että hän oli köyhä eikä hänellä ollut varaa uusiin vaatteisiin. Hän ei koskaan sanonut kenellekään pahasti, hän oli hiljainen. Luokka teki julistuksen, jota vaadittiin kaikkia allekirjoittamaan häntä vastaan, että hänestä ei pidetä ja hänet halutaan pois luokalta, hänelle naurettiin päin naamaa ja ilkeiltiin, nähtiin että kohteeseen sattuu mutta jatkettiin.
Pointti on juuri siinä, että kyse ei ole koulukiusaamisessa sellaisesta kaveruuden ja hauskuuden jakamisesta, jossa nauretaan kohteen kanssa vaan kyse on syrjivästä ja satuttavasta kiusaamisesta, jossa tahallaan aiheutetaan huonoa oloa päivästä toiseen, vallankäyttöä pahuuteen, kyse ei ole mistään väärinkäsityksestä vaan tarkoituksellisesta (joskin alaikäisillä kypsyyttä ei ole) toiminnasta, jossa alaikäiset eivät vielä aivojen kehittymättömyyden takia aivan hahmota tekemisiään.
Siksi esimerkiksi myöhemmin aikuisina jotkut koulukiusaajat haluavat pyytää anteeksi ja tuomitsevat itsekin koulukiusaamisen.

Tapauksen uutisoinnista ilmenee myös varsin selvästi, miten pahasta koulukiusaamisesta on kyse: on henkistä ja fyysistä väkivaltaa, kiusaaja ei pyytämisestä huolimatta ole lopettamassa toimintaansa ja eri tahot eivät aivan tiedä, miten asiassa edetään. Kiusaaja ei tarvitse päänsilittämistä vaan hän tarvitsee RAJAT, kun hän niitä niin kovasti hakee tässä maailmassa.

Rajat joilla hänet opetetaan käyttäytymään ok. Hän on häirikkö joka tarvitsee rotia ja mahdollisesti myös terapiaa. Mutta ei tekemistensä kääntämisiä ei-miksikään.

Kiusaamiskulttuuria ei silitetä myötäkarvaan vaan sen tilalle halutaan parempaa. Kenenkään ei tarvitse kestää turvattomuutta.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2693
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja dazu »

www.is.fi kirjoitti:Oulussa koulupoliisina työskentelevä Merja Rasinkangas ei voi kommentoida Ilta-Sanomille yksittäistapauksia vaitiolovelvollisuutensa takia. Hän sanoo koulupoliisin puuttuvan kiusaamiseen ja kaikkeen väkivaltaan hyvin matalalla kynnyksellä.

– Ensin tehdään esiselvitys tapahtumista. Sovinnollinen ratkaisu on aina paras, mutta jos kiusaamisesta on tullut esimerkiksi fyysisiä vammoja, niin asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus. Alle 15-vuotias ei ole kuitenkaan rikosoikeudellisesti vastuullinen, Rasinkangas muistuttaa.

Yleisellä tasolla Rasinkangas sanoo uskovansa, että kiusaamista voisi usein vähentää jo yksinkertaisten arkirutiinien tarkistamisella.

– Kaikki lähtee kotikasvatuksesta. Vanhempien tulisi asettaa lapsilleen turvalliset rajat ja aikaistaa iltarutiineja.

Koulupoliisi näkee työssään paljon väsyneitä lapsia, joiden nukkumaanmeno häiriintyy päivittäin älypuhelimien käytön ja pelaamisen takia.

– Olen tavannut päiväkoti-ikäisiä lapsia, jotka pelaavat teini-ikäisille tarkoitettuja väkivaltapelejä.

Rasinkangas uskoo, ettei lapsi välttämättä käyttäydy väkivaltaisesti ja kiusaa sen vuoksi, että olisi saanut esimerkkiä peleistä, mutta hänen mielestään pelaaminen vaikuttaa silti lapsen käyttäytymiseen monella tavalla.

– Lapsella kestää useita tunteja rauhoittua sen jälkeen, kun hän on räplännyt kännykkää ja pelannut väkivaltapelejä. Sen johdosta lapsi nukkuu liian vähän. Väsyneenä taas ärsyyntymiskynnys on matala ja nyrkki saattaa heilahtaa.

Rasinkangas neuvoo kertomaan kiusaamisesta välittömästi jollekin aikuiselle.

– On äärimmäisen tärkeää kertoa asiasta heti tapahtumapaikalla, esimerkiksi koulussa. Silloin koulu voi heti selvittää tapahtumia, joiden selvittäminen saattaa olla myöhemmin paljon hankalampaa.
Aikalailla pihalla on työstään tämä koulupoliisi Rasinkangas. Todellisuudessa järjestelmällisen ja pitkään jatkuvan, pahanlaatuisen koulukiusaamisen takana on käytännössä aina vähintään yksi psykopaattinen lapsi, joka tätä kiusaamista pitää yllä.
Oma koulukiusaajani oli sellainen lapsi, jolla oli kotona tiukka kuri ja hänet laitettiin aina kahdeksan aikaan illalla sänkyyn. Rasinkankaan mukaan lapsi siis kasvatettiin oikein. Silti tämä tyyppi oli koulussa kuin sarjakuristaja Penttilä, yrittäen kuristaa nahkahanskoin sopivia uhreja. Koulun ulkopuolella liikkui puukon kanssa kaduilla etsien sopivia uhreja.

Mielestäni isoin ongelma koulukiusaamisen suhteen onkin tällaiset Rasinkankaan tyyppiset pillut, joita ei kiinnosta se heidän oma työ ja, jotka hyssyttelevät ja koittavat lakaista asiat maton alle. He ovat kieltäytyneet hyväksymästä sitä tosiasiaa, että on olemassa lapsia, jotka ovat täysin pahoja, lapsia, jotka ovat ehkä jopa syntyneet täysin pahoiksi.
Kyllähän se on fakta, että tällaiset lapset eivät kuulu sinne muiden lasten joukkoon.
www.is.fi kirjoitti:Jutun kommenttikentässä ihmeteltiin sitä, miksi niin usein kiusatut joutuvat vaihtamaan koulua ja kiusaajat saavat jatkaa tutussa ympäristössä. Pienillä paikkakunnilla lapsen koulun vaihtaminen voi tarkoittaa sitä, että koko perhe joutuu muuttamaan vieraalle paikkakunnalle. Seuraukset ovat koko perheelle suuret.

– Siirtäkää se kiusaajapoika Oulun laitamille toiseen kouluun.

– Pahinta olisi se, että kiusaaminen jatkuisi ja kiusatun pitäisi vaihtaa luokkaa tai koulua.

– Kiusaaja pitää siirtää toiseen kouluun. Pitää myös tehdä koulussa selväksi, että kiusaaja siirrettiin toiseen kouluun, kun ei osannut olla ihmisiksi. Harva lapsi haluaa eroon kavereistaan, ymmärtävät kyllä että rangaistus on kova.

– Ainoa oikea ratkaisu olisi potkia kiusaaja ulos koulusta, IS:n lukijat kirjoittavat.
Mä en ymmärrä tätä kiusaajan siirtämistä toiseen kouluun. Ei se koulun vaihtaminen psykopaattia paranna. Kyllä kiusaajat pitäisi siirtää johonkin ihan omaan laitokseensa, johonkin tarkkiksen tyyppisen paikkaan, tai jos oikein paha tapaus, niin koulukotiin.
Viimeksi muokannut dazu, Su Syys 08, 2019 3:21 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Peppis
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Syys 02, 2019 6:14 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Peppis »

Rouhia kirjoitti:Oman kokemuksen mukaan riitaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Eniten on aina kiusattu niitä, jotka ei suostu sopeutumaan yhteisön nokkimisjärjestykseen ja niitä, joilla ei itsetunto anna myöten huumoria itsestä. Iso ylläri ei ole, että näillä samoilla ihmisillä on myöhemmin elämässä samanlaisia ongelmia.
Koulukiusaamisessa ei ole kyse riidasta. Kuvailit lähinnä kiusaajaa etkä kiusattua. Kiusaaja on se vahva persoona, joka voi saada koko luokan kiusaamaan sitä yhtä heikompaa, pahimmillaan tilanne voi olla 20vs1. Kiusattu tekee itsensä niin pineksi kuin mahdollista, menee vaikka sinne vessaan ettei syntyisi konfliktia. Se miksi kiusaaja kiusaa voi johtua vaikka kotioloista ja purkaa pahaa oloaan muihin.

Itse kiusattuna olen eniten ihmetellyt opettajien sokeutta havaita näitä tilanteita. Tilanne missä on 20vs1 pitäisi huomata aika helposti jo ryhmädynamiikasta.

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2693
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja dazu »

^Kyllä, oma ala-astekiusaajani huiputti minut metsään ja veti siellä puukon esiin ja ilmoitti, että aikoo nyt tappaa minut. Hän kertoi, että hän ei tule koskaan jäämään teosta kiinni ja, että vaikka jäisikin, niin lapsia ei tuomita vankilaan. Teko kuitenkin keskeytyi, koska aikuinen näki, mitä oli tapahtumassa.
Sama poika oli minun luokallani, kun koulut alkoivat ja hän luciferiäänisellä kyvyllä käänsi koko luokan minua vastaan ja minua kiusaamaan. Koko luokka rakentui pyramidihierarkiaksi tämän kiusaajan ympärille. Hän oli pyramidin huipulla, kuten vaapaamuurarien hierarkiassa lucifer on ylimpänä ja muiden asema hierarkiassa riippui siitä, kuinka hyvin he hyödyttivät tätä kiusaajaa mm. siten, että kuinka hyvin he tukivat kiusaajan sosiaalista asemaa.
Ne, jotka olivat kiusaajaa vastaan, automaattisesti putosivat hierarkian pohjalle. Heitä sai mm. kuristaa nahkahanskat käsissä tajuttomiksi ilman seuraamuksia.

Kiusaajani on nähdäkseni aikuisenakin noin maksimipistemäärän psykopaatti. Ne, jotka häntä ala-asteella hännystelivät, ovat edelleen samassa "hovissa" hännystelemässä tätä miestä... diplomi-insinöörejä, ekonomeja, arvostetuissa asemissa olevia henkilöitä... Näillä hännystelijöillä tuntuu myös itsellään olevan persoonallisuuden ongelmia, narsistisuutta, läheisriippuvuutta jne.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

mr58
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Mun tytärtäni kiusattiin koko ala-aste. Monia kokouksia pidettiin eikä tämä Kiva koulu saanut mitään aikaan. Loppujen lopuksi rehtori päätti että meidän lapsi, siis se jota kiusattiin siirretään toiseen kouluun. En prkl vielä tänäkään päivänä, vaikka tästä on kulunut kohta kymmenen vuotta, ymmärrä tätä päätöstä. Kiusattu siirretään pois ja kaikki sujuu sitten hyvin. Kiusaajat valitsevat vaan uuden kohteen. Ylä-asteella sitten tyttäreni palasi takaisin näiden kiusaajien pariin kun paikkakunnalla oli vain yksi ylä-aste. Kokoukset jatkuivat ja tämä Kiva koulu uuden, vielä saamattomamman rehtorin johdolla ei saanut mitään aikaan kiusaamisen estämiseksi. Vaimoni ja minä lähdimme aina näistä palavereissa aika kuulostavin tuntein. Lopulta minä sain tarpeekseni niistä ja sanoin yhdessä palaverissa etten tule enää tähän kouluun kuin kahdessa tapauksessa. Ensimmäinen on se kun lapseni pääse tästä kurimuksesta eli yhdeksännen luokan kevätjuhlissa pois. Toinen on se että tulen tätä vellihousu rehtoria vetämään kuonoon jos ei tilanne muutu. Tyttärelläni on paha ADHD ja Tourette, mutta kukaan opettajista ei edes yrittänyt lukea näistä oireista, hän oli vain häirikkö. Lopulta tyttäreni sai päästötodistuksen, en käynyt yhtäkään opettajaa kättelemässä. Todettakoon se että peruskoulun jälkeen hän opiskeli lähihoitajaksi loistavin arvosanoin, puoli vuotta ennen muita ja sai vielä stipendin. Opettaja kehui että tyttäreni oli luokan ilopilleri, tsemmppaaja ja kannusti ja auttoi muita. Lisäksi hän oli töissä viimeisen vuoden opiskelun ohella. En ymmärrä sitä että kiusaajat saavat Erityiskohtelun ja kiusatut siirretään pois silmistä. Ne tyttäreni kiusaajat ovat nykyään "kivenpotkijoita" kylän raitilla, suurin osa sellaisia jotka eivät osaa/ pysty tekemään mitään töitä. Se olkoon kosto heille ja tyttäreni itsekin ajattelee nykyään samoin. Ei hän ole kiusaajille enää vihainen vaan lähinnä säälii, ehkä huono sanavalinta, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan. Sen verran ADHD; sta että se syö energian koko perheeltä, vanhemmilta, sisaruksilta yms eikä se ole muuttunut vaikka hän on jo yli kahdenkymmenen. Sen takia olisi ollut tärkeää että opettajat olisivat koittaneet ottaa selvää oireista. Ainoat jotka pärjäsivät meidän lisäksi olivat perhetyöntekijä ja erityistukea tarvitsevien nuorten työntekijä. Opettajat, eivät kukaan ja olivat ihan velliperseitä rehtori päällimmäisenä vellihousuna. Anteeksi pitkä vuodatus mutta edelleen suututtaa tämä aihe kun lukee näistä koulukiusaus jutuista. Todettakoon vielä että minua kiusattiin myös koulussa ja se loppui vasta sitten kun kuppi meni nurin monen vuoden jälkeen ja vedin pahinta kiusaajaa nokkaan aika kunnolla. Se on näköjään aika tehokas keino vaikka en olekaan mikään väkivallan kannattaja eikä eväitä siihen ole muutenkaan mutta liika on liikaa, kaikille.

JammuSetä
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1299
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Nimimerkki rouhia heitti ilmoille melkosta tuubaa.

Oulun ollessa kyseessä veikkaan kiusaajiksi vanhoillisletadiolisia jotka purkavat omaa uskontonsa aiheuttamaa erilaisuusahdistusta ”normaali-ihmiseen”. Näin tapahtuu kouluissa pitkin pohjanmaita. Ja varsinkin niissä kouluissa joissa letadiolaisia on paljon ja yleensä opettajia/rehtori ovat myös.

Noissa kouluissa normaali-ihmiset ovat vääräuskoisia ja heitä kohdellaan myös niin.
Ja nämä on ihan omakohtaisia kokemuksia.

Avatar
On Anoi Kaa
Agentti Scully
Viestit: 8280
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Kyllä ihmetyttää nimimerkki Rouhian kaltaiset aikuisoletetut kommentteineen. Eikö ole pitänyt silmiään auki koulupolullaan vai onko ollut äärimmäisen onnekas ja ollut paikoissa missä ei ole voitu ketään kiusata, lähinnä tulee mieleen joku vakavasti sairaiden osasto, missä ei ole energiaa kiusata, eikä isompia joukkoja ihmisiä? Toki myös itse muita kiusaavat psykopaatit ajattelevat varmaan noin, kun eivät voi tuntea ja asettua toisen asemaan? Asiasta on puhuttu niin paljon, että pitäisi olla tiedossa, vaikka ei itse olisi todistanutkaan.
dazu kirjoitti:Aikalailla pihalla on työstään tämä koulupoliisi Rasinkangas. Todellisuudessa järjestelmällisen ja pitkään jatkuvan, pahanlaatuisen koulukiusaamisen takana on käytännössä aina vähintään yksi psykopaattinen lapsi, joka tätä kiusaamista pitää yllä.
Samaa mieltä. Pakoilee viranomaisliturgioiden taakse. Lapsi, perheensä ja varmasti myös koko koulu odottaa nopeita ja konkreettisia toimia. Jos eivät odota, niin ainakin tarvitsevat.
Burn
Loot
Murder

PS. U.S. legacy media did kill itself!

Avatar
On Anoi Kaa
Agentti Scully
Viestit: 8280
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Is kertoo ehkäpä tahtomattaan hieman enemmän:
Ilta-Sanomat kirjoitti:Vaikka kyseessä oli oma tytär, äiti suhtautui aiheeseen rauhallisesti ja asiallisesti. Hän sanoi, että ei halua yllyttää vastakkainasettelua tai etsiä syyllisiä, vaan nostaa oikeasti ison ongelman Suomessa esiin. Siinä hän oli aivan oikeassa.
Tapaus lienee siis rikastukseen liittyvä, koska tuo 'vastakkainasettelu' ja äidin rauhallinen suhtautuminen, jota toimittaja ihailee? Toki tuolla voidaan viitata myös lestoihin. No, viikolla viimeistään selviää.
Burn
Loot
Murder

PS. U.S. legacy media did kill itself!

Gurney
Charlien Enkeli
Viestit: 1897
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Gurney »

IS jutusta jätetty pois, että kyse on Heinätorin erityiskoulusta ja että koulu ja koulupoliisi ovat tietoisia asiasta, mutta eivät ole tehneet mitään.

(Heinätorin yksikkö (ADHD- , tarkkaavaisuuden ongelmat)


Tuo Rasinkangas on pullukka vanha nainen, joka ei pärjää enää poliisin työssä ja on siirretty "koulupoliisiksi". Käy luennoimassa ja vierailulla kouluissa, mutta kiusaamistapauksissa ei tee yhtään mitään.
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

Daddy Slam
Sammakkoprofessori
Viestit: 465
Liittynyt: Pe Tammi 04, 2019 3:54 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja Daddy Slam »

Muutama huomio.

Mr58:lle, Hienoa että tyttäresi on pärjännyt niin hyvin kaikesta huolimatta.
Kiusaaminen on todellakin väärin. Kiusaamista tapahtuu läpi elämän, se saattaa muuttaa muotoaan, erona lasten ja aikuisten kiusaamisessa on, että aikuisena voi valita seuransa, lapsena hankalampi.
Mainitsit että tyttärelläsi on ADHD ja Tourette. Muun luokan näkökulmasta ja lasten käsityksellä ympäröivästi maailmasta, voin ymmärtää että kyseiset ADHD ja Tourette eivät ole helppoja käsitellä myöskään heillä.

Ei Rouhian kommentti nyt niin paha ollut että pitäis piippua rupee rassaan. Ihan ok näkökulma asiaan, erilainen mut ok.

Itsekin epäilen tässä iltalehden tapauksessa rikastuta.
Syyt siihen ovat tekstiviestien välinen aikaero, sunnuntai 1.9 - tiistai 3.9. Tähän eroon voi kyllä hyvinkin olla syitä muitakin kuin kokonaan keksitty tarina. Outoa vaan on että kiusaaja vastaa noin paljon viiveellä. Tyhmää joka tapauksessa edes vastata viestiin.

Itse en ole viranomaisia, en edes opettajia viitsinyt informoida tällaisesta, vaan aina marssinut suoraan kiusaajan vanhempien juttusille. Voin sanoa, että kiusaaminen on loppunut siihen.

scarface
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: La Syys 13, 2008 7:50 pm

Re: Oulussa hakataan lapsia kouluissa - poliisi ei kommentoi

Viesti Kirjoittaja scarface »

Kannattaa yrittää ensin neuvotella kiusaajan vanhempien kanssa ,jos ne eivät saa asiaa hoidettua niin sitten siirtyy sellaisiin elementteihin jotka hoitelee koko kiusaajapoppoon näkyvistä muihin maisemiin ja ulottuvuuksiin.
Tällaisiin kannattaa herätä heti ajoissa ,traumashokkipsykoosit saattaa kestää koko elämän ja siitä tulee sitten yhteiskunnalle vaan lisää laskua ja sotkua.
Tässä tapauksessa oli siis vielä joku jätkä joka hakkaa tyttöä ,siitä tulee lisävahinkoa ja korotettua laskua. mikä koulu se on ja millä luokalla tää kusipää on?
Omilta yläaste ajoilta muistan että kaikki oli vähän yhtä psykoja niin se tavallaan hillitsi pahimpia ylilyöntejä ,mutta koko ajan koko luokkaa kytättiin ulkopuolelta . Itse en sekaantunut mihinkään seurasin vaan sitä touhua niin sanotusti taustalta.
Joku sai vasarasta joskus puukäsityötunnilla ,silloin oli vielä nuo tarkkailuluokat ,mitä nykyään ei ole enää kun ollaan niin tasaarvosta niin tasaarvosta että..

Edit. Jaa se koulu olikin tuossa jo mainittu.
Sori iso avatar ei löydy pienempää

Vastaa Viestiin