Näin laiton eläinkauppa pyörii netissä – Harvinaisuudet ovat arvokasta kauppatavaraa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock Holmes
Viestit: 7191
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Näin laiton eläinkauppa pyörii netissä – Harvinaisuudet ovat arvokasta kauppatavaraa

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Kaunis, eksoottinen lemmikkisi voi tietämättäsi olla Suomessa salakuljetuksen tuloksena. Uskomushoitolääkkeesi voi olla tehty uhanalaisesta eläimestä. Näin käy, koska laiton eläinkauppa on hyvä bisnes täälläkin.
Pienenpieni koiraeläin singahtelee huoneen poikki, vingahtelee ja ärhentää. Omistajaa naurattaa eikä laiton eläinkauppa käy mielessäkään. Pitkät korvat vilkkuvat hiekkalaatikon reunan yli, kun eläin kaivaa laatikon pohjaa.
Kun videopalvelu YouTubeen syöttää hakusanaksi fennec fox (aavikkokettu), ensimmäisistä 12:sta hakutuloksesta yhdeksän käsittelee aavikkokettua lemmikkinä.
Eläimen luonnollisista elinoloista Pohjois-Afrikan aavikolla kertoo videoista vain kolme. Lemmikki­videoita löytyy muun muassa myös muurahaiskarhuista, koaloista, pesukarhuista ja apinoista.

Korkeasaaren eläintarhassakin on eläinyksilöitä, muun muassa berberinapinoita ja aavikkokettu, jotka ovat päätyneet eläintarhaan kansainvälisen lemmikkikaupan kautta.
”Esimerkiksi meillä olevan aavikkoketun tausta on epäselvä. Pohjois-Afrikassa, josta laji on kotoisin, voi olla laillisia kasvattajia, mutta todennäköisesti eläin on luonnosta pyydetty”, sanoo Nina Trontti, Korkeasaaren eläinten hoidon ja suojelun johtaja.
Aavikkokettu päätyi Korkeasaareen, kun Tulli oli ottanut eläimen haltuun suomalaisesta kerrostaloasunnosta, jossa se eli ihmisen seuralaisena.

Berberinapinat taas olivat jossain vaiheessa erikoisuutta tavoittelevien ihmisten statuslemmikkejä, joita myytiin Pohjois-Afrikassa toreilla. Osa Korkeasaaren yksilöistä pelastettiin yksityishenkilön omistamasta eläinkokoelmasta Ranskasta.
Berberinapina on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja aavikkokettu on hävinnyt paikoittain luonnosta. Eikä eksoottisten eläinten kauppa ole läheskään aina laillista.

Uhanalaisten eläinten kaupasta kokonaiskuva puuttuu
Tietoa uhanalaisten eläinten kaupasta Suomessa ja EU-alueella on, mutta tiedonmurut ovat pahasti levällään.
Seura kävi läpi Tullin tilastoja, kymmenkunta kansainvälisten järjestöjen raporttia ja haastatteli asian­tuntijoita. Kokonaiskuvaa ilmiöstä ei näytä olevan kenelläkään ja eri lähteiden tiedot ovat keskenään ristiriitaisia. Olisi kuitenkin naiivia kuvitella, että Suomeen ei laittomasti pyydettyjä uhanalaisia lajeja päätyisi.

Seurassa! pitkä juttu aiheesta. Kannattaa lukee, jos aihe kiinnostaa!

https://seura.fi/asiat/tutkivat/nain-la ... a2b7a676-1