Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
da-n7007
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 107
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2022 5:51 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja da-n7007 »

filosofi aina kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:29 pm


Etkö usko omia silmiäsi? Somnekuvista, jo muutamalla vilkaisulla voi havaita, että Eva ei paljoa piitannnut turvallisuudesta: melontaa jäälauttojen seassa, seisoskelua kallion kielekkeellä ja pikkuruisen jäälautan päällä ja Sindre seisomalla hartiolla.
....

No jaa. Nuohan on poseerauskuvia.
Kyllä liikuntatieteen maisteri tietää varmasti paljon enemmän kuin tavan tallaaja, oli kyseessä sitten liikuntalajit tai fysiologia. Monella on nykytapa esittää itsensä somessa itselleen sopivassa valossa, ER itsensä taitavana, rohkeana ja osaavana. Omassa lähipiirissäni on samaa tyyppiä useampiakin.
- Miä en purematta niele.
Bullit
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Pe Elo 11, 2023 7:09 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Bullit »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 8:10 am
Bullit kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:58 am En usko että menee pahasti metsään jos veikkaan, että Polarin ja koko porukan virheet pohjimmaltaan kuitenkin ymmärrät. Vai?
Minä taas veikkaan, että sinä et ymmärrä. Vai?

Jos katson jotain ylöspäin niin se on esim. Bettina Allerin tapaiset naparetkeilijät, joka hiihti ensimmäisenä tanskalaisena Pohjoisnavalle. Kenties kaikkein vaarallisin naparetki mitä tehdä voi. Pohjoisnavalle yrittäjiä on historiallisesti kuollut kaksi kertaa enemmän kuin mitä esim. Mount Everestille nousijoita (eikä se Himalajakaan mikään leikkipaikka ole kuten V. Gustaffssonin tarinoista tiedämme)
Minä en tuomitse Polaria mistään, kova kaveri on ja koko porukka varmasti parhaansa yritti.

Kova vaeltaja on Bettina Allerkin. Hän toki näyttää riskeeranneen henkensä näillä ekoilla reissuilla pienten lasten äitinä, kun mm. siellä kumiluodeilla jääkarhuja pysäyteltiin. Draivi seikkailla on ollut kyllä kova, ajanut ohi äidin vaistojen.

Ja sitten siellä on "jokavuotisia lahjareissuja" myöhemmin heitetty lasten kanssa, jossa riskitaso ei ihan minimissä ainakaan aikuiseksi ehtineiden (23- ja 25-vuotiaat) kanssa ole enää ollut kun on lähdetty vähän vuorille seikkailemaan.

Ei ole lapset ole enää lasu-iässä, mutta äidin arviointikykyyn ovat varmaankin reissun suhteen luottaneet ja kylläpä tuolla olisi voinut hengestäänkin päästä...

https://www.udogse.dk/bettina-aller/

Seikkailijoiden aivot on kyllä aika erilailla piuhotettu. Tämän keskustelun äidillä oli varmastikin tällainen elämyshakuisuus aika korkea, ihan kuten Allerilla, Polarilla, lumilaudalla korkeista hyppyreistä vetelijöillä tai ralli-rovanperillä. Ja siitä ei voi häntä syyttää, se on synnynnäistä. Tai voihan sitä turvallisuushakuiset (jollainen itsekin olen) sormella osoitella, mutta se ei vie asiaa eteenpäin.

Se mikä sisältää minkäkin riskin on tärkeä keskustelu. Ja mitä lasten kanssa kannattaa ja ei kannata tehdä. Kaamosvaellus ei tosiaankaan ole riskitöntä ja voipi olla että äiti arvioi tämän riskin väärin. Se mistä äiti tähän arvioon päätyi ja ketä siitä sitten pitäisi syyttää vai pitäisikö ketään on sitten oma juttunsa. Osa tästä väärästä arviosta tulee aivokemiasta, osa yhteiskunnasta.

Toivottavasti kaamosvaelluksen vaarat nostetaan enemmän esille jatkossa, kuten täällä moni on alleviivannutkin, jotta tällaisiltä vältyttäisiin.
"Santaojan mukaan pahinta johdattelua on se, kun uskotellaan kuulusteltavalle asioita, jotka ovat vailla todenperäisyyttä"
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

da-n7007 kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 12:08 pm ^
Hypotermiakeskusteluun vielä sekin, että henkilön oma fyysinen kunto ja elintoiminnat vaikuttavat kylmän kestävyyteen. Vaikka esimerkkinä oma alhainen verenpaineeni, joka on syntyjään saatu plus muutaman sydänperäisen "stopin" kautta karaistu toimimaan normiolosuhteissa "hyvin viileesti" eli ei hötkyile, mutta kylmässä taju meinaa lähteä helpommin kuin muilta. Monella urheilevalle tuttu juttu.
Jos ja kun Eva oli hyväkuntoinen ja kylmien kestävyyslajien harrastaja, luulisi hänen olleen tietoinen sykkeen vaikutuksesta verenkiertoonkin. Ainakin tajunneen vaatteen ja lämpimän matskun tarpeellisuuden noissa keleissä. En usko teoriaa siitä, että olisi väheksynyt turvallisuutta missään tilanteessa.

112-soittoon vielä ajatus. Kun sanoi "alkaa tulla vähän kylmä" tms., sehän on melkoisen tavallinen tapa ilmaista että "puntit tuulessa tutisee". Tai sitten olen ihan pihalla siitä miten ollaan. Kun ekaa kertaa ottaa yhteyttä häkeen, voi hyvinkin olla sordino päällä, koska ylireagointia välttää viimeiseen asti. Uskoo, että osaa hoitaa asian, kunhan nyt kuitenkin soitti varmuuden vuoksi. Ihminen saattaa toimia itseään ja tilannetta vähätellen, jottei olisi mikään turhan kitisijä.
Hyvä nosto liittyen kylmän vaikutuksesta sydän- ja verenkiertojärjestelmään! Laitan linkin, jossa asiaa käsitellään ensihoidon näkökulmasta. Opinnäytetyössä on hyvin myös kerrottu ihmisen lämmöntuottokyvystä ja lämmönhukasta, sekä niiden säätelyjärjestelmästä. Lapset ovat alttiimpia kylmälle säätelyjärjestelmän kehittymättömyyden ja koon vuoksi. Naisilla kylmänsietokyky kovassa rasituksessa/ kylmätyössä on myös huonompi. Opinnäytetyössä kuvataan myös hyvin suurimmat lämmönhukka-alueet, joita ovat päänalue ja hengityselimet. Puutteellinen suojaus ko. alueilla kasvattaa lämmönhukkaa merkittävästi ja vaatii enemmän siten lämmöntuottoa, mikä vaatii energiaa.

Hypotermia usein ajatellaan ja tunnistetaan riskinä hyvin konservatiivisesti. Kylmä muodostaa henkeä uhkaavan vaaran jäihin putoavalle ja hankeen nukkuvalle. Tosiasiassa kylmä muodostaa vaaratekijöitä jo paljon aiemmin ja monimuotoisemmin. Kuten da-n7007 kirjoitti, alhainen verenpaine, verenkemian muutokset, eli kylmän aiheuttamat rasitukset sydämelle yhdessä fyysisen rasituksen kanssa voivat aiheuttaa äkillisen sydämenpysähdyksen tai verenvuotovaaran sisäisen tai ulkoisen. Siksi esimerkiksi lumen kolaamisesta varoitellaan.

Kylmärasituksessa oleellista on kylmälle altistumisen kesto. Tässä tapauksessa kyse ei ole pelkästään kyseisen päivän kylmärasituksesta vaan koko vaelluksen mittaisesta kovasta kylmäaltistuksesta. Keholla menee noin 10 päivää kylmään/lämpimään sopeutumisessa. Kun kovaan pakkaseen liitetään raskas fyysinen ponnistelu useiden päivien ajan on keho todella kovilla, jolloin palautuminen vaatisi välillä kunnollista lepoa lämpimässä. Edelleen kylmässä liikkuminen vaatii todella paljon energiaa ja sen tulee keretä myös imeytyä. Mikäli suolistobakteerien toiminta häiriintyy univajeen,aineenvaihdunnan häiriöiden tai nesteytyksen johdosta, voi olla, ettei energiaa riittävästi tule ravinnosta, jolloin ihonalainen rasvakerros tulee apuun. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lihaksia energian lähteenä. Yhdessä kaikki nämä voivat muodostaa varsin vaarallisen kombinaation, jossa ihmisen kylmäsietokyky alenee merkittävästi. Voimattomuus, väsymys, sekavuus ja apaattisuus voivat lisääntyä asteittain, jolloin kaikesta tekemisestä tulee raskaampaa ja hitaampaa. Sydäntalven vaellusten lisääntyessä kylmärasituksen ymmärtäminen ja siihen valmistautumisen näen erittäin merkittävänä turvallisuustekijänä. Kylmä tekee vaeltamisen paljon vaarallisemmaksi talvella kuin kesällä. Kylmään varautumiseen eivät pelkät varusteet riitä vaan on kokonaisvaltainen asia, joka koostuu monesta asiasta, kuten suunnistaminen. Kartta ja kompassi eivät pelasta, ilman kykyä käyttää niitä, ei paraskaan toppatakki pelasta ilman energiaa omaehtoiseen lämmöntuottoon.

https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sAllowed=y
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10722
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

hr45 kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:54 pm Reissuhan on lähtökohtaisesti mennyt vituralleen, kun yksi retkueen jäsen haetaan Aslakilla.

-- lyhennelty lainausta --

Saisivat maksaa pööpöilijät itse nämä helikopterikyydit. Niitä vissiin tilataan kuin takseja. Saako kymppitonnilla kyydin terkkulaan? Vaeltajille mielellään oman vakuutus näitä varten pakolliseksi.
Tuohon liittyen eräs näiden "pööpöilijöiden" tarinasta esille tullut asia, hehän eivät suinkaan halunneet tilata helikopteria tai turvautua hätänumeroon, soittivat ensin hotelliin/kievariin ja yrittivät saada sieltä tilattua moottorikelkkakyydin, mutta siellä ei oltu halukkaita järjestämään kyytiä vaan oli käsketty soittamaan 112:een ja tuo helikopterikyyti oli sitten tullut ilmeisesti hieman yllätyksenä kyydin tilaajallekin kun oli odottanut moottorikelkkaa.

Tuo voisi ehkä sittenkin selittää tämän ketjun tapauksessa olevaa ristiriitaa ilmoitusten kellonajoissa, jospa tämä äitikin oli kuitenkin ensin soittanut sinne hotellille ja kysellyt kyytiä, ja sieltä mennyt paikallisille pelastusmiehille jo ennakkoon tieto kyydin tarvitsijoista, mutta hotellilta ehkä tässäkin tapauksessa sanottu että pitää soittaa hätänumeroon ennen kuin kyyti voidaan lähettää.

Sitä en sitten tiedä miksi näille pööpöilijöillekään ei voitu paikallisten toimesta lähettää sitä moottorikelkkaa joka olisi sitten laskuttanut kyydin tilaajia, ehkä siellä on vähän sitä asennetta että "pirun etelän vetelät taas pulassa, soittakoot hätänumeroon jos apua tarvitsevat"
Saimaanrannanmaalari
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Tammi 19, 2024 5:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Saimaanrannanmaalari »

Kiitoksia hyvistä linkeistä - sekä vyöryistä että hypotermiasta. CSI:n vyöryvideolla kelkka lähtee kyllä äkäiseen alta. Ei tuossa ihan kauheasti ole aikaa reagoida, kun pyörähtää lumipesuohjelma käyntiin.

Opinnäytetöiden viisaus yleisesti ottaen piilee usein siinä, että kirjoittaja on useimmiten se vähemmän kokenut. Kirjojen kirjoittajat yleensä rautaisia ammattilaisia, jotka vain luonnostaan saavat asiat näyttämään helpoilta. Rautainen ammattilainen huomioi ne yksikertaisetkin pikkuseikat muttei muista välttämättä edes mainita niistä. Tulee selkärangasta. Opinnäytetyön kirjoittaja joutuu pureskelemaan aiheen ja tarkastelemaan sitä mitä moninaisimmista näkökulmista ja sisällyttämään työhönsä myös annoksen lähdekritiikkiä ja pohdintaa. Yleisesti ottaen pidän vaarallisena näitä "aikuinen-vauva" kirjoja, jotka voivat saada asiat kuulostamaan helpolta ja raskaudenjälkeiseen masennukseen lääkettä etsivän ihmisen painelemaan tunturiin kirja ja vauva kainalossa.

Aiemmin mainitsemaani HS:n artikkelin todenperäisyyttä tapahtumien kulusta ja hätäpuhelusta en oikein lähtisi kyseenalaistamaan. HS:llä on varmasti kohtalaisen kokoisena lehtitalona paikkatietoasiantuntija, joka piirtää tuollaiset kartat. Tapaus on saanut myös sen verran mediajulkisuutta ja virheet artikkelissa olisi varmasti korjautettu.

Koordinaatistojen muunnoksissa saattaa tulla helposti isoja mokia. Normaalisti mokat ovat kyllä sitä luokkaa, että niitä ei voi olla huomaamatta. Viranomaiset käyttävät minun ymmärtääkseni pääsääntöisesti vain WGS 84-koordinaatistoa. Samoin navigointilaitteet. Lehtiartikkeleiden kuvat on luotu Google Earth Pro -sovelluksella ja sen oletuskoordinaatisto on juurikin WGS 84, joten se, että koordinaattipiste heilahtaisi ihan muualle, kuin mihin lähtötieto kertoo, on aika epätodennäköinen. Koordinaattipisteen ympärille toki muodostuu sitten vielä GPS:n epätarkkuuksista johtuva vaihteluväli, josta CSI minuakin muistutti. Piste on melko varmasti alle 20 metrin säteellä oikeasta. Tuossa maastossa sillä ei ole juuri merkitystä. Paikka on katastrofaalinen, kuten on ollut paikallistuntemusta omaavien ensimmäinen ajatus.

Kohtalaisen sitkeässä elää se käsitys, että ratsuväki ei olisi käynyt tarkistamassa ensi töikseen hätäkeskuspuhelun soittosijaintia vaan posotellut kesäreittiä pitkin Nammalakuruun. Kelkalla en usko, että kukaan hullu olisi tuonne asti ajanut. Ei tuossa kelissä eikä varmaan ilmankaan. Minulla ei kuitenkaan ole syytä epäillä, että viranomainen valehtelee. Kuuntelin tiedotustilaisuutta ja korvien höristelyn säästämiseksi yritin pistää tekstiksi parhaani mukaan ko. pätkät tilaisuudesta. Jotta ei tarvitsisi väitellä sanoiko vai ei.

Palopäällikkö Pekka Väliheikki:
”Ensimmäinen yksikkö saavutti sen paikan, mistä äiti oli tehnyt hätäilmoituksen, noin 50 minuutin kuluttua. Ja kun pelastuslaitoksen yksiköt pääsi sinne kohteeseen, niin se alue tarkastettiin. Ja kun siitä hälytyskohdasta, mistä hätäilmoitus oli tehty, mitään jälkiä siellä ei ollut, koska oli valtava myrsky ja tuisku, niin ruvettiin laajentamaan sitä etsintää sitten kauemmas ja kauemmas. Loppujen lopuksi tarkistettiin kaikki lähialueen tuvat, kaikki lähialueelle reitit ja mitään ei sieltä niin kun löydetty. Käytiin siellä tuvalla missä he olivat yöpyneet ja olleet sillon päivällä aamulla kymmenen aikana, niin sieltä saatiin tieto, että he olivat lähteneet hiihtämään Pallasta kohti. Ja sitä sitten sitä aluetta etsittiin ja laajennettiin ja noin klo 18.30 todettiin yhdessä poliisin kanssa, että tämä on nyt sitten niin kuin poliisijohtoinen tehtävä ja pelastustoimi siirtyi sitten niin kun antavaksi viranomaiseksi niin kun poliisille antaen kalusto-, henkilöstö- ja etsintäapua sitten tässä tehtävässä.”


Tulen tänne taas kuvineni ja huomautan heti alkuun: minulla ei ole hätäpuhelupisteen eikä ruumiiden löytöpaikkojen koordinaatteja, vaan luonnostelu perustuu lehtitietoihin ja silmävaraiseen arvioon saatavilla olevien kuvien perusteella.

Ruumiiden löytöpaikat oli ymmärrykseni mukaan merkitty väärin päin IS:n artikkelin kuvassa. Piirsin ne kuitenkin sen mukaan kartalle. Kuvassa on sellainen ongelma, että kohdistuspiste voi olla joko ympyrä tai viitetekstinuoli. Päädyin siihen, että ympyrän keskipiste on usein kohdistuspisteenä, varsinkin kun toinen viitenuolista on selvästi kauempana ympyrän keskustaa.

https://is.mediadelivery.fi/img/978/01d ... d628a8.gif

Oletan siis, että äiti löytyi ylempää 0,5 m syvyydestä ja poika alempaa 1,5 m syvyydestä.

Heti herää kysymys: onko ruumiiden löytöpaikat kerrottu toimittajalle piirtämällä paperille vapisevin käsin pari rastia - vai ovatko ne oikeat koordinaatit nekin. En osaa sanoa, mutta noiden kahden käsivaralta ja maaston piirteitä tulkiten (ja se keskipiste ympyrästä arvioiden) pisteen keskinäinen etäisyys on maata pitkin 157 metriä.

Toimittaja:
"Kuinka kaukana toisistaan äiti ja poika oli näillä paikoilla mistä heidät löydettiin?"

Poliisin toimintaryhmän vetäjä Antte Lauhamaa:
”No heidän etäisyys oli noin 150 metriä. Ja tuota tosiaan se mikä oli erona, tota äidin ja tän lapsen löytöpaikkaan, oli se, että äidin hautautumissyvyys oli noin 50 senttiä ja poika oli sitten hautautunu huomattavasti syvemmälle sinne. Mutta se mikä onneksi tässä tapauksessa pelasti, kun heillä ei ollut lumivyörypiippareita, oli se, että tota heillä oli ahkiot, jotka oli pysyneet tän lumivyöryn pinnalla. Ja se pelasti nimenomaan siinä tapauksessa tarkotan, että heidät pystyttiin löytämään”


Onko se linnuntietä vai maata pitkin - en osaa sanoa. Mutta OLETAN, että nuokin palleroiset olisi vähintään siellä päin.

Nyt alkaa sellainen osuus, jossa heitän pallon täysin asiantuntijoille, mutta kysyn, kun kiinnostaa tietää. Täällä on arvuuteltu vyöryn laukaisupistettä ja itse vyöryä. Olisiko näistä kuvista apua arvioida miten Pyhäkuru vyöryi ja miten mahdollisesti matka jatkui (jos jatkui) häkepisteestä? Itseäni häiritsee se, miten lapsi päätyi noin ylös vaikka päätyi vyöryn loppupäähän. Ehkä lumi "virtasi" ja laineet heitti tuon kielekkeen yli. JOS sijainnit ovat siellä päinkään poika sai päälleen kohouman (kallio) jälkeen 1,5 m patjan massaa ja äiti jäi ehkä jopa heti kurun pohjalla kulkevaan puron pohjaan ja hädin tuskin peittyi. Voi toki hyvin olla pinnassakin ja lunta valtava kerros muuten, mutta tuo oja kivineen voisi pysäyttää matkanteon pikaisestikin. Voiko saatavilla olevista lehtikuvista tapahtuman jälkeen nähdä nuo kyseiset paikat, joissa on paljon jälkiä tai kaivettu? En ehtinyt etsimään.

Voi huomauttaa, jos olen sijoittanut nuo ympyrät väärään paikkaan. Alhaalta otettuun kuvakaappaukseen lisäsin 2 m pituiset mastot korottamaan symbolia ilmaan, koska pisteitä ei oikein muuten erota.
Löytöpaikka1.JPG
Löytöpaikka1.JPG (473.06 KiB) Katsottu 710 kertaa
Löytöpaikka6.JPG
Löytöpaikka6.JPG (495.56 KiB) Katsottu 710 kertaa
Löytöpaikka7.JPG
Löytöpaikka7.JPG (416.32 KiB) Katsottu 710 kertaa
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:06 am
mielistelijä kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 7:34 pm https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sAllowed=y

Ajattelin jakaa tämän, kun kiinnostava aihe: Vaeltajien turvallisuuskäyttäytyminen
Tämä olikin mielenkiintoinen lähde. Kiitos sen esiin nostamisesta!

Suunnistus ja eksyminen. Miksi E&S eksyivät? Minä (ja moni muukin) on ketjussa ehdottanut, että kaksikko edelleen luuli olevansa oikealla reitillä tai ainakin oikeassa suunnassa. Eli he eivät tarkistaneet sijaintiaan/karttaa enää Lehmäkeron nousun jälkeen, vaan ajattelivat jo menneensä Taivaskeron satulan yli. Tähän liittyen Järvisen työssä on seuraava kohta (s. 33)

"Norjalaisen Lars Monsenin (2005, 100) mukaan suunnistuksen perusvirhe on kuvitella kuljettua matkaa todellisuutta pidemmäksi. Mikko Karjalainen (2022) tunnistaa saman haasteen suunnistaessa ja kutsuu sitä ”suunnistusoptimismiksi”. "

Tämä on minullekin tuttu ilmiö. Usein ajattelee jo kulkeneensa pidemmälle ja tarkistus puhelimelta tai kartan vilkaisu kertoo, ettei valitettavasti olla niin pitkällä kuin piti olla. Tämä korostuu erityisesti rasituksessa. Ylämäet ja vaativissa oloissa eteneminen etenevät hitaammin kuin itse usein kuvittelee.

Miksei eksymistilanteessa toimittu rationaalisemmin? Siitäkin on tässä samassa kappaleessa:

"Omien hermojen hallitseminen ja toimintakyvyn säilyttäminen on eksymisen kannalta olennaista. Paniikissa epärationaalisesti käyttäytyvä ihminen ei kykene tekemään järkeviä ratkaisuja, mikä usein entisestään pahentaa tilannetta. Tämä johtuu siitä, että äkillinen voimakas stressi heikentää arvostelukykyä ja kognitiivista ajattelua. Reaktio voi saada myös koulutetut ihmiset toimimaan järjenvastaisella tavalla hätätilanteessa. (Bond, M. 2020.)"

[Tämä siis ilman hypotermiaa. toim. huom.]

Kun eksymisen psykologiaa on tutkittu, on myös huomattu, että ihmisillä on ensin taipumus yrittää valikoida sellaisia havaintoja, jotka kertovat, ettei tässä vielä eksyksissä olla.

https://onlinecaveman.com/science/walki ... ting-lost/

"Once people are lost, how do they behave? American search and rescue expert and neurobiologist Robert Koester has extensive experience with lost persons, many in remote locations, and wrote a book on the subject in 2008.

He distinguishes three phases. “First there is a navigational mistake, like taking the wrong trail. Then there probably is a gray period when things are not quite matching up,” he said. What often prolongs this “gray” phase is what Koester calls the “bending of the map”. “You only pay attention to the facts that tell you that you are right and you ignore everything that tells you that you are wrong,” he said. One of Koester’s favorite examples is a man who went hiking in New Zealand and said: “Boy it’s awfully funny how in New Zealand the sun rises in the West instead of the East.”


Järvisen opinnäytetyössä on myös todella hyviä huomioita turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Laitan tähän vain pari nostoa loppusanoista, koska ne kiteyttävät aika hyvin täälläkin käytyä keskustelua.

"Opinnäytetyötä kirjoittaessani näkemykseni työn tarpeellisuudesta vahvistui, sillä kyselyjen perusteella voitiin todeta, että ihmisten varautuminen on paikoin puutteellisella tasolla."


"Toivon, että opinnäytetyön tulokset vaikuttavat vaeltajiin siten, että he kartoittaisivat ennalta turvallisuuden parantamismahdollisuuksia omassa ympäristössään. Turvallisuus on kuitenkin ennen kaikkea oikeaa asennetta, mikä tuli tästäkin opinnäytetyöstä ilmi."
Lähde oli kyllä todella mielenkiintoinen, tänks mielistelijä! Kuusenallan loistavien nostojen lisäksi, itsellä kiinnittyi muutamaan tutkimuksessa esiin nousseeseen seikkaan.

Eksyminen lapsen kanssa tuntui äidillä, jopa fyysisenä vatsakipuna ja huonovointisuutena. On voinut vaikuttaa Evaan, juurikin siten, ettei ole pystynyt keskittymään suunnistamiseen vaikka olisi halunnut. Toinen aikuinen olisi tässäkin auttanut, kuten kuusenalla on esiinnostanut.

Turvallisuustilastoista tuli esiin, että vain reilu prosentti vaeltajista suunnitelee hätäpoistumisreitin/exit-suunnitelman! Eräoppaistakin sen laati ainoastaan 16%. Onko ajatus niin vahva avusaannista tarvittaessa, että omaehtoisesta plan B:stä enää tehdä? Onko nykyisin plan B, soitto häkeen ja pelastuslaitoksen kaverit noutaa, vaikka reppuselässä kantaen?

On todella ongelmallista, jos suuntaus kääntynyt siihen. Lapissa erämaalueet ovat laajat ja kuuluvuudet vaihtelee, maasto ja sää vaihtelee paljon. Edelleen resurssit on mitoitettu vakituisen asukasluvun mukaan ainoastaan. Koko läänissä on yksi ainoa finhemsin lääkärikopteri. Sijoituspaikkana Rovaniemi, joka tarkoittaa, ettei ilman välitankkausta edes päästä maakunnan pohjoisimpiin osiin. Aslak lähtee pyynnöstä ja rajankopteri voi avustaa tietyissä tilanteissa. Sesonkiaikana turisteja on parhaimillaan triplat enemmän vakituiseen asukaslukuun nähden. Pienemmän mitoituksen resursseilla ei herran huonetta rakenneta. Mitoitus koskee ambulansseja, päivystyksiä, sairaalapalveluita, poliisia, pelastajia, palolaitosta, VPKta, ihan kaikkea. Murphyn lain mukaan kun sattuu jotain, niin usein sattuu kaikkea samaan aikaan. Yksiköt voivat olla kiinni tehtävällä toisella puolen Lappia, kuntaa tai erämaata, jolloin apua ei niin vain ole saatavissa. Huonon ilman ja vaikeiden maasto-olosuhteiden takia noutoa voi odotella pitkään. Se turhauttaa alan toimijoita varsinkin, jos asenne omaehtoiseen turvallissuus valmistautumiseen on ollut välinpitämätön. ”Nouto” keikan aikana voi tulla akuuttihälytys, esimerkiksi tulipalo. Esimerkiksi Kilpisjärvi on kaukana kaikesta ja avun saaminen Suomen tai Norjan puolelta ottaa aikansa. Kylässä on pelastus- ja alkusammutuskalustoa kohtalaisesti. Vakituisia asukkaita on reilu sata, työikäisiä reilu puolet. Siitä jokainen voi arvioida sitten VPKn vahvuuden, voin kertoa, että koon yliarviointiin todennäköisyys suurempi kuin aliarvioimiseen. Samat kaverit lähtevät ensivasteena kaikille keikoille. Maastonoudot, tieliikenne-onnettomuudet, tulipalot, äkilliset sairauskohtaukset, kaikki tehtävät pienistä suuriin tulee tuolle pienelle mutta pippuriselle joukolle. Ambulanssi lähtee 170 tai 200km päästä suomen puolelta, Norjasta 75km päästä, kuten myös poliisi ja suurempi sammutuskalusto ammattipalopelastajineen. Ilman VPKn ensivastetta avun tarvitsija joutuu siis odottamaan kohtuu pitkään ennen avunsaantiin. Mikäli VPK on kiinni noudossa Haltilla, niin kylän pinnassakin oleva akuutilla apua tarvitseva saattaa joutua odottamaan kohtalokkaan pitkään.
Kaikista älyttömintä on, että varustepäätökset tehdään etelässä ministeriössä. Pallaksen tapauksen jälkeen Lapin pelastuslaitos on tuonut ilmi pelastajien onnettomista virkavaatetuksesta. Varustus on niin huono, että sillä paleltuu tunturioloissa, joten pelastajien on käytettävä siviilivaatteita työtehtävissä, jotteivat itse päädy autettaviksi. VPKn kaverit tekevät kaiken omilla varusteillaan, koska perustuu vapaaehtoisuuteen, eivätkä kuulu esim. työsuojelulainsäädännön piiriin. Riskiturismin kasvaessa yhtälö on vain mahdoton jatkossa. Suurin huoli on, että kuormitus VPKsille henkisesti, fyysisesti, ajallisesti ja taloudellisesti muodostuu niin raskaaksi, ettei enää saada lisää toimijoita, tämä taas kuormittaa entisestään jäljelle jääviä. Jokainen keikka on riskikeikka ja ihmiset tekevät sitä oman työnsä ohella. Kulkijoiden vastuuttomuus omasta turvallisuudesta ja varsinkin lasten turvallisuuden laiminlyönti, turhauttaa ja suututtaa kaikista eniten. Tapausten kasvaessa kasvaa myös voimattomuuden tunne, mikään ei riitä ja aina löytyy uusia sankareita, jotka eivät ole kuulleetkaan saati ottaneet opiksi aiemmista vaaratilanteista. Some pukkaa taukoamatta upeaa kuvavirtaa petollisella tavalla.

Lapsen hädän ja kuoleman kohtaaminen on hyvin erilaista kuin aikuisen. Varsinkin, jos lasta ei pysty auttamaan kuormittaa se alan ammattilaisiakin enemmän ja eritavoin, vaikka ammatti suojaa tuokin. Oman työnsä ohella pelastustehtäviin osallistuvilla ei sitä suojaa ole, jolloin tilanne on haastavampaa kohdata ja jälkikäsitellä. Yksittäistapaukset vielä menevät (osalla ei mene nekään vaan toiminta päättyy kertaheitolla), mutta mikäli tapaukset yleistyvät, tekee auttamisesta raskasta, jolloin jatkaminen ja motivaatio laskee.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10722
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Saimaanrannanmaalari kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:46 pm Kohtalaisen sitkeässä elää se käsitys, että ratsuväki ei olisi käynyt tarkistamassa ensi töikseen hätäkeskuspuhelun soittosijaintia vaan posotellut kesäreittiä pitkin Nammalakuruun. Kelkalla en usko, että kukaan hullu olisi tuonne asti ajanut. Ei tuossa kelissä eikä varmaan ilmankaan. Minulla ei kuitenkaan ole syytä epäillä, että viranomainen valehtelee. Kuuntelin tiedotustilaisuutta ja korvien höristelyn säästämiseksi yritin pistää tekstiksi parhaani mukaan ko. pätkät tilaisuudesta. Jotta ei tarvitsisi väitellä sanoiko vai ei.

Palopäällikkö Pekka Väliheikki:
”Ensimmäinen yksikkö saavutti sen paikan, mistä äiti oli tehnyt hätäilmoituksen, noin 50 minuutin kuluttua. Ja kun pelastuslaitoksen yksiköt pääsi sinne kohteeseen, niin se alue tarkastettiin. Ja kun siitä hälytyskohdasta, mistä hätäilmoitus oli tehty, mitään jälkiä siellä ei ollut, koska oli valtava myrsky ja tuisku, niin ruvettiin laajentamaan sitä etsintää sitten kauemmas ja kauemmas. Loppujen lopuksi tarkistettiin kaikki lähialueen tuvat, kaikki lähialueelle reitit ja mitään ei sieltä niin kun löydetty. Käytiin siellä tuvalla missä he olivat yöpyneet ja olleet sillon päivällä aamulla kymmenen aikana, niin sieltä saatiin tieto, että he olivat lähteneet hiihtämään Pallasta kohti. Ja sitä sitten sitä aluetta etsittiin ja laajennettiin ja noin klo 18.30 todettiin yhdessä poliisin kanssa, että tämä on nyt sitten niin kuin poliisijohtoinen tehtävä ja pelastustoimi siirtyi sitten niin kun antavaksi viranomaiseksi niin kun poliisille antaen kalusto-, henkilöstö- ja etsintäapua sitten tässä tehtävässä.”
En minä tiedä elääkö tuo mainitsemasi käsitys kenessäkään muussa sitkeässä kuin minussa, minuun tuo tiedotustilaisuuden sekava poukkoilu ei vaan edelleenkään aivan täysillä uppoa, ensin saavutettiin se paikka, ja sitten kun yksiköt pääsi sinne kohteeseen niin se alue tarkastettiin, kun mitään ei löytynyt niin ruvettiin laajentamaan sitä etsintää, lopuksi tarkistettiin kaikki lähialueen tuvat ja reitit ja kun ei mitään löytynyt niin sitten sitä aluetta etsittiin ja laajennettiin... ja sitten vasta ilmeisesti tuossa 18:30 paikkeilla huomattiin se lumivyöry, ihan siinä alueella mistä oli koko ajan etsitty ja etsintäaluetta laajennettu... niin varmaan, onhan se nyt varsin erikoista jos siitä alueelta on jo pariin kertaan etsitty heti 50 minuuttia hätäpuhelusta lähtien, niin vasta reilu kolme tuntia myöhemmin huomataan että hei tässä mistä on koko aika etsitty niin löytyikin tuollaiset 300 metriä leveän lumivyöryn jäljet, mitenkäs me ei noita nyt heti huomattu :roll:

Minun mielipiteeni on se että se ensimmäisenä tiedotusvälineille kerrottu versio käynnistä siinä paikassa jossa äiti oli kertonut heidän olevan, pitää paikkansa, ja tuo tiedotustilaisuuden versio on se joka on palaverissa sovittu kerrottavaksi.
Mutta toki kukin saa uskoa sen version minkä haluaa, jos haluaa uskoa siihen että viranomaiset eivät ikinä etukäteen sovi mitä tiedotustilaisuudessa kerrotaan niin että se näyttäisi julkisuudessa hyvältä niin uskokaa vaan.
AAPELINEN
Remington Steele
Viestit: 243
Liittynyt: La Heinä 11, 2020 3:51 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja AAPELINEN »

Jos nuo saimaanrannanmaalarin merkitsemät löytöpaikat on kutakuinkin oikeat niin matka on jatkunut ylimmässä kuvassa näkyvästä häkepisteestä vinosti vasemmalle ja poika olisi kulkenut ehkä parikymmentä metriä edempänä. Lumivöry olisi sen mukaan alkanut ehkä n.puolen tunnin päästä soitosta. Näin minun käsitykseni mukaan jotta säde löytöpaikoille on oikea. Enkä sano että olen oikeassa mutta tämä minun näkemykseni.
Xyloskalo
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2024 2:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Xyloskalo »

damfin kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 5:27 pm
Saimaanrannanmaalari kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:46 pm Kohtalaisen sitkeässä elää se käsitys, että ratsuväki ei olisi käynyt tarkistamassa ensi töikseen hätäkeskuspuhelun soittosijaintia vaan posotellut kesäreittiä pitkin Nammalakuruun. Kelkalla en usko, että kukaan hullu olisi tuonne asti ajanut. Ei tuossa kelissä eikä varmaan ilmankaan. Minulla ei kuitenkaan ole syytä epäillä, että viranomainen valehtelee. Kuuntelin tiedotustilaisuutta ja korvien höristelyn säästämiseksi yritin pistää tekstiksi parhaani mukaan ko. pätkät tilaisuudesta. Jotta ei tarvitsisi väitellä sanoiko vai ei.

Palopäällikkö Pekka Väliheikki:
”Ensimmäinen yksikkö saavutti sen paikan, mistä äiti oli tehnyt hätäilmoituksen, noin 50 minuutin kuluttua. Ja kun pelastuslaitoksen yksiköt pääsi sinne kohteeseen, niin se alue tarkastettiin. Ja kun siitä hälytyskohdasta, mistä hätäilmoitus oli tehty, mitään jälkiä siellä ei ollut, koska oli valtava myrsky ja tuisku, niin ruvettiin laajentamaan sitä etsintää sitten kauemmas ja kauemmas. Loppujen lopuksi tarkistettiin kaikki lähialueen tuvat, kaikki lähialueelle reitit ja mitään ei sieltä niin kun löydetty. Käytiin siellä tuvalla missä he olivat yöpyneet ja olleet sillon päivällä aamulla kymmenen aikana, niin sieltä saatiin tieto, että he olivat lähteneet hiihtämään Pallasta kohti. Ja sitä sitten sitä aluetta etsittiin ja laajennettiin ja noin klo 18.30 todettiin yhdessä poliisin kanssa, että tämä on nyt sitten niin kuin poliisijohtoinen tehtävä ja pelastustoimi siirtyi sitten niin kun antavaksi viranomaiseksi niin kun poliisille antaen kalusto-, henkilöstö- ja etsintäapua sitten tässä tehtävässä.”
En minä tiedä elääkö tuo mainitsemasi käsitys kenessäkään muussa sitkeässä kuin minussa, minuun tuo tiedotustilaisuuden sekava poukkoilu ei vaan edelleenkään aivan täysillä uppoa, ensin saavutettiin se paikka, ja sitten kun yksiköt pääsi sinne kohteeseen niin se alue tarkastettiin, kun mitään ei löytynyt niin ruvettiin laajentamaan sitä etsintää, lopuksi tarkistettiin kaikki lähialueen tuvat ja reitit ja kun ei mitään löytynyt niin sitten sitä aluetta etsittiin ja laajennettiin... ja sitten vasta ilmeisesti tuossa 18:30 paikkeilla huomattiin se lumivyöry, ihan siinä alueella mistä oli koko ajan etsitty ja etsintäaluetta laajennettu... niin varmaan, onhan se nyt varsin erikoista jos siitä alueelta on jo pariin kertaan etsitty heti 50 minuuttia hätäpuhelusta lähtien, niin vasta reilu kolme tuntia myöhemmin huomataan että hei tässä mistä on koko aika etsitty niin löytyikin tuollaiset 300 metriä leveän lumivyöryn jäljet, mitenkäs me ei noita nyt heti huomattu :roll:

Minun mielipiteeni on se että se ensimmäisenä tiedotusvälineille kerrottu versio käynnistä siinä paikassa jossa äiti oli kertonut heidän olevan, pitää paikkansa, ja tuo tiedotustilaisuuden versio on se joka on palaverissa sovittu kerrottavaksi.
Mutta toki kukin saa uskoa sen version minkä haluaa, jos haluaa uskoa siihen että viranomaiset eivät ikinä etukäteen sovi mitä tiedotustilaisuudessa kerrotaan niin että se näyttäisi julkisuudessa hyvältä niin uskokaa vaan.
Alan kai kuulostaa saivartelijalta, koska olen tästä aiheesta kirjoittanut aikaisemminkin, ja palaan taas myös tiedotustilaisuudessa kerrottuun. Se mitä ihminen sanoo, se mitä hän tarkoittaa ja se mitä kuuntelija käsittää sanotuksi ja mitä hän kertoo sanotuksi voivat minun käsitykseni ja kokemuksenikin mukaan olla neljä eri asiaa. "Paikka" jossa soittaja oli - oliko se alue, reitin kohta vai piste?
Tietysti se todellisuudessa oli tarkka piste, mutta soittajan käsitys pisteen sijainnista voi olla eri kuin missä se piste josta puhelu soitettiin todellisuudessa oli. Ja paikka josta etsintä aloitettiin voi olla laajempi kuin se tarkka paikka eli piste josta puhelu tuli.

En syytä ketään, ihmisten välinen viestintä ei vain ole absoluuttisen yksiselitteistä, ja viranomaisilla voi olla omat syynsä kertoa ympäripyöreästi keskeneräisistä asioista.

Kaikki kiitos ja kunnia niille jotka pelastustöitä tekevät ja asettavat jatkuvasti itsensä alttiiksi epämukavuudelle, hankaluuksille ja vaaroille - ja vielä jälkikäteen arvostelulle.

Anteeksi virheet, tulin silmälääkäristä ja silmissä on ne tipat, näkö on mitä on. Taitaa ne tipat sumentaa vähän ajatuksiakin.
Avatar
poliisikoiran pentu
Sabrina Duncan
Viestit: 373
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

Minusta nuo pallurat ovat toisinpäin eli äiti löytyi itäsuunnasta ja loivimmasta osasta kurua. (Sieltä mistä monet kuvatkin on otettu.) Samasta suunnasta pelastajatkin todennäköisesti lähestyivät kurua. Ei kai he mistään jyrkänteiltä olisi tulleet vaan valinneet loivimman päädyn...Ja minusta äiti oli poikaan verrattuna lähempänä tätä "loivaa" itäpäätyä. Siksi äiti löytyi ensin melkeinpä sattumalta.

Mitenhän se on jäänyt elämään, että mediassa olisi ollut virhe...oliko syy siinä teoriassa, että poika olisi liukunut kuruun tuulen voimasta ekana ja äiti perässä. Uskottiinko tähän teoriaan niin paljon, että ajateltiin palluroidenkin olevan mediassa väärin...

En löytänyt enää tätä mediaa tai lähdettä, jossa olivat äidin ja pojan loppusijainnit. Oliko se sitten maikkarin sivuilla tai IS:n.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Bushmaster kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 12:50 am Säähän tuolla on oman kokemuksen mukaan välillä hyvin oikukas ja samanlaisia havaintoja on tehneet muutkin jotka siellä asuvat/liikkuvat. Pari-kolme kertaa käynyt seuraavasti: Kun ajellut Raattamasta kohti Pallasta on aurinko paistanut lähes pilvettömältä taivaalta, ollut tyyntä ja ns. hyvä keli. Sitten kun ajanut Lommoltunturin ohi, niin ilma muuttunut aivan erilaiseksi, aivan pilvistä, pilvet todella alhaalla ja kova tuuli.

Tänään kaverin kanssa ajettiin käymään tuossa Raattamantien levikkeellä josta kuru näkyy. Molemmilla pisti silmään että Pallasjärven veneenlaskupaikan ja Mieliövaaran risteyksen välisellä alueella oli kaikista puista suurimmaksi osaksi lumi tippunut pois, näytti kuin tuuli olisi sen pyyhkinyt. Samalta näytti korkeimpien vaarojen laet Pallasselän ja Pallastunturin välisellä alueella. Jotenkin erikoista kun täällä Kittilä-Muonio-Kolari alueella on melkein kaikkialla paljon pakkaslunta puissa, eikä tietääkseni tuolla Pallaksen seudulla ole plussankaan puolella käynyt joka lumet olisi tiputtanut...

Sitten siitä vyörystä; tuossa levikkeellä tosiaan käytiin kiikaroimassa tuota Pyhäkurua tänään. Vyöry näyttäisi lähteneen yhdestä pisteestä Lehmäkeron puoleiselta sivulta ikään kuin A-kirjaimen muotoisena alas ja näytti että ihan reilu on ollut. Lunta oli kurun pohjalla/suulla reilusti, ei ole ollut mikään pieni vyöry. Tämä siis kaverin tulkinta joka pitkän linjan vapaalaskija ja on tuolla Pallaksen alueella laskenut ~25 vuotta, hän oli siis mukanani tuolla tänään. Valitettavasti mitään järkeviä kuvia en saanut, tuolta levikkeeltä on n.5km tuonne kuruun niin puhelimella otetuista kuvista ei kyllä saa mitään käsitystä siitä vyöryn alkamiskohdasta. Silmämääräisesti sanoisin että vyöryn alkupiste on ainakin 500m sivussa kesäreitistä ja on ainakin noin 150m alempana kuin missä tuo kesäreitti menee. Karttapaikkaan kun laittaa seuraavat niin löytyy karkea arvio:

N:7554781
E:378059

Ja nämä siis on karkeita arvioita, etäisyys josta ne tehty, on n.5km. Kuruhan on tavallaan neliskanttinen ja näytti siltä että lunta olisi reilummin vain noissa takasivun ja reunasivujen kulmissa, siis siellä loivemmassa kohdassa kurua sen vyöryn alkupisteen yläpuolella. Muuten tunturi näytti vähälumiselta tuolla tuon kurun yläpuolella, kaverini sanoi että jäiseltä ja liukkaalta näyttää... Lumen määrää kuvaa se että 10xkiikareilla näki kesäreitin opasteet Taivaskeron huipun alapuolella, joten tuskin siellä paljon sitä on.

Joku pohti aiemmin että voisiko olla että pelastajien/vapepalaisten kelkka olisi laukaissut vyöryn. Tämän teorian voi mielestäni kyllä haudata, kohta josta vyöry on alkanut on niin jyrkkä että siinä ei pysty poikkirinteeseen ajamaan, siitä ajetaan kelkalla joko ylös tai alas, ja aika vähissä nekin kuskit jotka niin tekee...

Vapepasta; Täällä joku aiemmin mainitsi että tulee paljon hälytyksiä/ovat lisääntyneet kun ihmisiä etsitään pitkin kairoja. Puoliso on Tunturi-Lapin vapepan toiminnassa mukana ja pikaisesti laskettiin hälytykset viimeisen kolmen vuoden ajalta, niitä on ollut 10kpl... Minusta suhteutettuna siihen määrään turisteja joita tällä alueella käy, tuo on yllättävänkin pieni määrä. Toki parashan olisi, jos se olisi 0kpl. Ihmiset liittyy tuohon toimintaan ihan puhtaasta auttamisen halusta, ei siksi että heitä jollain tavalla "vituttai5i" kun "aina saa etsiä turisteja kairasta".

Ja moni liittyy vapepaan myös siitä syystä, että he tietävät vaikka miten hyvin valmistelisi reissunsa, olisi miten kokenut kairojen kiertäjä tahansa ja olisi miten monta varasuunnitelmaa, aina voi käydä se pieni virhe joka käynnistää odottamattoman ketjureaktion... ja kun se voi sattua omalle kohdalle niin silloin on helpottava tietää että ainakin joku yrittää tehdä jotain asian eteen.

Ja tuolla ylläolevalla en viittaa millään tavalla tämän ketjun onnettomuuteen ja sen syihin, niihin en ota kantaa. Tai otan yleisesti sen verran että; päinvastoin, minusta kaikkia turvatoimia luonnossa, kaiteita, opasteita yms. pitäisi vähentää. Silloin ihmiset joutuisivat käyttämään hiukan omaakin harkintaa ja miettimään ihan tosissaan että onko heistä lähtemään jollekin reissulle.. Tuntuu että nykyään kaikki on "valmiiksi pureskeltu" ja sitten kun kodan tai laavun seinästä ei löydy ratkaisua johonkin yllättävään ongelmaan niin ollaan aivan sormi suussa. Tämä ehkä pienenä provona...
Nostan tämän viestin Saimaanrannanmaalarille liittyen vyöryn lähtöpisteeseen. Silminnäkijän havainto ja arvio vyöryn alkupisteestä maanantaina 8.1.

Edit: löytyy sivulta 91
Viimeksi muokannut Alien Alien, Ma Tammi 22, 2024 6:46 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Tutkija1 kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:27 pm
Kookapu kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:14 pm https://aijaa.com/blNxsW

Karttapaikasta kun ottaa rinnevarjosteen ja ilmakuvan, niin mielestäni saa aika hyvän kuvan siitä, millaiselta alueelta lumet ovat saattaneet tulla alas. Bushmasterin koordinaattien osoittama piste näkyy mustana rastina. En osaa liittää kuvaa oikein, pahoittelen.
_20240108_151734_t.jpg

Kun valitsee kuvan liittämisen yhteydessä "näytä viestin yhteydessä", niin näyttää suoraan kuvana.

Kesäreitti ei taida tähän kuvaan mahtua? Tai jos mahtuu, niin tuohon kun sen joku piirtäisi vihreällä, niin havainnollistaisi hyvin.
Tässä Kookapun sijoittamana vyörypiste rinnevarjostumakuvaan, jonka Tutkija1 upotti viestiin.

Edit: kuva näkyy suoraan siirtymällä nuolella viesteihin, ovat sivulla 98
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

mscarrock kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:23 pm
Bushmaster kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:48 pm Tuon kuvassa olevan punaisen pisteen ja vasemmanpuoleisen katkoviivan pään puolivälissä yhdestä pisteestä lähtenyt liikkeelle josta alkanut levitä n.50-60 asteen kulmassa.
Jasonnn kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 2:16 pm

Kuva

Jos ite pitäisi veikata...
Asiassa ei ole mitään veikkaamista. Niin kuin ensimmäisessä postauksessani kirjoitin, paikka on kahden silmäparin toimesta käyty toteamassa kiikareilla Raattamantien levikkeeltä.
Äiti (jos oletetaan, että julkaistussa kuvassa pallurat väärin päin) taisi löytyä melko suoraan tuon vasemman katkoviivan päästä, jos sitä siis jatkaisi rinnettä suoraan alas?


01de1e59ea56a9fc44b4fb10f1d628a8.gif
Tässä keskustelua vyörypisteestä, löytöpaikoista, pohjana ISn kuvat. Edelleen on ristiriita palluroiden ja poliisin kertoman välillä. Poliisi sanoi pojan löytyneen Lehmikeron puolelta, vyöryn pohjoislaidalta, 150 metriä äidistä koilliseen. Kuvissa löytöpaikat merkitty toisinpäin. Kummassakin yhtenevä tieto löytösyvyys. Onko varmuudella tietoa kumpi tieto on nyt sitten oikea? Tai onko kumpikaan taho korjannut tiedotettaan/ uutistaan?
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

AAPELINEN kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 6:01 pm Jos nuo saimaanrannanmaalarin merkitsemät löytöpaikat on kutakuinkin oikeat niin matka on jatkunut ylimmässä kuvassa näkyvästä häkepisteestä vinosti vasemmalle ja poika olisi kulkenut ehkä parikymmentä metriä edempänä. Lumivöry olisi sen mukaan alkanut ehkä n.puolen tunnin päästä soitosta. Näin minun käsitykseni mukaan jotta säde löytöpaikoille on oikea. Enkä sano että olen oikeassa mutta tämä minun näkemykseni.
Kulkusuunnan olen ajatellut samoin alusta lähtien, kun häkesijainti julkistettiin. Aikaa en ole osannut arvioida, joten siihen osaa kommentoida. Liikkumisjärjestyksen olen ajatellut myös samoin. Olettaen, että ovat olleet yhdessä häkesoiton aikaan, olisi eteenpäin- suunta tarkoittanut silloin kohti Kurun pohjoisseinämää kohti Lehmikeroa. Kulkusuuntaan en ole keksinyt muuta loogista selitystä, kuin että ovatkin tulleet häkesijaintiin etelästä/lounaasta, jolloin matka olisi jatkunut ”eteenpäin” kohti pohjoista/koilista.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 210
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

damfin kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:35 pm Tuo voisi ehkä sittenkin selittää tämän ketjun tapauksessa olevaa ristiriitaa ilmoitusten kellonajoissa, jospa tämä äitikin oli kuitenkin ensin soittanut sinne hotellille ja kysellyt kyytiä, ja sieltä mennyt paikallisille pelastusmiehille jo ennakkoon tieto kyydin tarvitsijoista, mutta hotellilta ehkä tässäkin tapauksessa sanottu että pitää soittaa hätänumeroon ennen kuin kyyti voidaan lähettää.
Jos jotain tällaista olisi tapahtunut, niin tästä olisi olemassa varmaan joku muu tähän viittaava tieto. Tai edes yksi varsinainen todiste sen suuntaan, että tämä olisi joku selitys jollekin.

Sen sijaan on, tämänhetkisen tiedon mukaan, jonkun tekemä kirjausvirhe. Kukaan täällä ei tiedä, missä vaiheessa virhe on tapahtunut. Joten se, että jonkin tiedon tallentaa automaattinen järjestelmä, ei kerro sitä, että kirjausvirhettä ei olisi tapahtunut. Vaan se kertoo vain sen, että virhe on tapahtunut jossain muussa kohdassa tiedonkulkua kuin automaattisen järjestelmän kohdalla.

Joten tuota kohtaa ei pidä tulkita niin, että 1) jotain tuollaista (hotellille soittelua) on tapahtunut, mutta 2) se näkyy kirjausvirheenä, tai se 3) yritetään salata kutsumalla sitä kirjausvirheeksi, tai 4) se on käsitetty väärin ja sitä luullaan kirjausvirheeksi.

Vaan se pitää tulkita niin, että kunnes jotain muuta todistetaan, niin siellä on sattunut kirjausvirhe, ja kertomus hotellille soittamisesta on täysin keksitty, eikä perustu mihinkään. Jos joku muu on joskus soittanut hotellille ennen hätänumeroon soittamista, niin se ei tarkoita, että a) näin tapahtuu aina ennen hätänumeroon soittamista, b) näin on tapahtunut tässä tapauksessa, tai c) tapahtuman todennäköisyys olisi suurempi nyt, koska joku muu on tehnyt niin jossain toisessa tilanteessa.

Yleisellä tasolla tätä kirjausvirheen pohdintaa on vaivannut tässä keskustelussa sellainen, että ihmisistä tuntuu jotenkin hienolta keksiä vaihtoehtoisia versioita. Saadaan kaikenlaisia "Kittilän yksiköitä", joista ei sitten mainita enää missään mitään jälkikäteen. Ihmisille ei pitäisi Occamin partaveistä antaa kovin heppoisin perustein, koska he eivät osaa käyttää sitä. Mutta vähintään puolet ajasta kannattaisi ensin yrittää ilmeisimpiä, yksinkertaisimpia selityksiä, jotka vaativat vähiten aikaa ja energiaa kaikilta osallisilta. Ihmiset ovat laiskoja, tekaistuja tarinoita on vaikea pitää koossa ja rahaa ei ole rajattomasti.

Sitä joillain noista teorioista tietenkin haetaan, että tämä myyttinen Kittilän yksikkö, tai sitten virallisen version mukaan ensimmäisenä paikalla käyneet, olisivat aiheuttaneet vyöryn ja sitä kautta pelastettavien kuoleman. Ja aikajana olisi sekava siksi, että tämä yritetään salata. Tai asian todellisen laidan tietää vain se henkilö, joka paikalla kävi ensimmäisenä. Ja hän yksinkertaisesti valehtelee, että ei nähnyt mitään. Tai jopa puhuu totta, että ei nähnyt mitään. Huristeli eteenpäin, tarkisti tuvat ja muut, kunnes tunnin kuluttua valahti kalpeaksi ja meni paniikkiin kun tajusi, mitä oli tapahtunut.

Tällaiset teoriat jäävät elämään siksi, että ihmiset heittävät niitä ilmaan sillä oletuksella, että muut sen jälkeen täydentävät kaikki yksityiskohdat. Sillä tavalla se henkilö, joka ensimmäisenä heitti ilmaan Kittilän yksikön tai pelastajien aiheuttaman vyöryn, saa kaiken kunnian, vaikka ei nähnyt vaivaa nimeksikään. Todellisuudessa käy niin, että kukaan vähänkään tosiasioissa pysymisestä kiinnostunut ei näihin tartu, mutta muutama muu heittelijä saattaa innostua. Sen seurauksena Kittilän yksikkö, pelastajien aiheuttama vyöry ja hotelliin tullut soitto jäävät kummittelemaan niminä taustalle. Niille ei ikinä löydy mitään perusteluita, mutta sitä perustelua odotellessa niitä ei onnistuta kuoppaamaankaan.

Jos muutaman vuoden kuluttua joku poromies tai pelastustoimen työntekijä juo itsensä hengiltä, mutta sitä ennen sanoo lasin äärestä, että "me tapettiin ne… tai oikeasti mä tapoin ne… mut mä en voinut tietää…", niin sitten mietitään uudestaan. Mutta tässä taas tullaan siihen, että mikä on todennäköisyys sille, että satojen metrien päästä ohi ajava moottorikelkka aiheuttaa lumivyöryn? Sarjakuvissa, piirretyissä filmeissä, elokuvissa ja Alpeilla ehkä. Mutta tässä tapauksessa—etenkin verrattuna todennäköisyyteen, että vyöryn aiheuttivat vaeltajat itse—mahdollisuus on täysin olematon. Mutta kun niin moni näkee mielessään sen, sillä tavalla kuin se halvalla tuotetuissa piirretyissä tapahtuisi, niin se vaan "tuntuu" niin todelliselta, niin mahdolliselta.

Tämä keskustelu hypotermiasta menee vähän samaa linjaa. Kaikki olivat niin varmasti tietävinään, että hypotermiasta oli kyse, joten siitä saatiin eräänlainen taikaselitys sille, miksi vaeltajien tieto sijainnista tai tilannetaju eivät ehkä olleet parhaat mahdolliset. Sitten joku viimein kertoo, että hypotermia ei tule minuutissa eikä kahdessa, etenkään liikkeellä pysyvälle, niin puheet siitä toivottavasti vähenevät. Kun hypotermiaa ei tarvita edes selityksenä mihinkään. Mutta ihmisistä tuntuu vaikealta puhua niistä tavallisista kognitiivisista harhoista, mitä sattuu jokaiselle välillä, ynnä stressin vaikutuksesta niihin. Silloin puhuminen hypotermiasta antaa sellaisen helpon tavan kuulostaa tietävältä ilman, että tarvitsee varsinaisesti tietää mitään.

Oikeasti asioista tietäminen ei ollenkaan näytä niin tietävältä. Oikean tiedon jakaminen ei pelkästään vaadi ajatustyötä, vaan myös oikean tiedon omaksuminen vaatii ajatustyötä. Ja oikeaan tietoon sisältyy aina todellisuuteen perustuva varmuuden tai epävarmuuden aste. Eli jos oikeasti tiedät asiasta, niin suurimmalle osalle lukijoista et näytä tietävältä, vaan vaikeaselkoiselta ja epävarmalta. Nimenomaan siksi, että pysyt varmistettavan ja perustellun tiedon rajoissa. Mutta jos kaikki valaistuvat, että "haa, se on se hypotermia", niin kaikilla on varma ja varmalta kuulostava selitys, vaikka kukaan ei oikeasti tietäisi mitään. Paitsi että sen selityksen turvin jokainen saa vapaasti keksiä omat yksityiskohdat, mutta se tietämisen tunne tai vaikutelma tai sädekehä ei siitä katoa. "Niillä oli hypotermia. Ne ehkä luuli osaavansa lentää. Siksi ne saattoi tulla mistä tahansa, olla missä tahansa ja mennä vaikka mihin."

Eli yksi ongelma ovat superselitykset, jotka eivät välttämättä liity tapahtuneeseen ollenkaan. Kuten hypotermia. Toinen ongelma ovat varmana tiedetyt yksityiskohdat, joita oikeasti kukaan ei tiedä, eikä voikaan tietää. Erityisesti se, mitä vaeltajat ovat ajatelleet viimeiset puoli tuntia ennen kuolemaansa. Kolmantena ovat tapahtumat, joita ei ole tähän mennessä saadun tiedon perusteella mitään syytä uskoa tapahtuneen. Kuten Kittilän yksikkö ja soitto hotellille. Sitten neljäntenä ovat fysikaalisesti mahdottomat tai äärimmäisen epätodennäköiset tapahtumat, kuten ohiajavan kelkan aiheuttama lumivyöry.

Viides, jo täällä tiedostettu ongelma, on lausahdusten monet tulkinnat. Löydettiin kiinni ahkiosta, suksilla oltiin liikkeellä, mentiin koordinaatteihin, olivat reitillä. Kuudes ongelma ovat henkilöt, jotka a) viisastuvat näistä päättelyn virheistä hitaasti, b) eivät viisastu ollenkaan, tai c) periaatteesta puolustavat oikeuttaan olla viisastumatta. Seitsemäs ongelma ovat deus ex machinat, jotka ovat itsessään epäuskottavia, mutta blokkaavat parempien selitysten etsimisen. Kuten se, että tuuli heitti heidät kuruun. Kahdeksas ongelma ovat absurditeetit, kuten että tuuli vei vaeltajia johonkin, mutta he eivät ymmärtäneet niin käyvän. Ja yhdeksäs taas on rinnasteinen viidennelle, että itse käytetään sellaisia ilmaisuja, jotka kuulostavat tietäviltä pelkän epämääräisyytensä vuoksi. Kuten että "tuuli pakotti" heidät johonkin. Kymmenes taas on hämäävät attribuutiot. Kuulostaa ihan erilaiselta sanoa, että "vaeltajat päättivät hakea suojaa tuulelta menemällä kuruun" kuin "tuuli pakotti heidät kuruun". Siinä verhotaan henkilöiden päätös tuulen päätökseksi.

Yhdestoista on asiaan taustalla liittyvien henkilöiden ajatusten olettaminen. Kuten se, että keksitään tyhjästä, mitä perheen isän olisi pitänyt tietää tai ajatella vaelluksen edistymisestä. Tai että mitä hän todellisuudessa tiesi tai ajatteli. Se, miten hän käsitti vaimonsa tilanteen ja kyvyt selvitä tilanteessa, tai omat mahdollisuutensa tai edes syynsä vaikuttaa tilanteen kehittymiseen. Tässä on kyse oikeasti siitä, että jokainen toimii oman kokemuksensa ja itsensä saatavilla olevan tiedon perusteella. Tämä on väistämätön elämän tosiasia, jonka tunnustaminen ei ole mikään myönnytys isää kohtaan. Päinvastoin moni täällä kirjoittelee jonkin hybriksen vallassa ja luulee, että on olemassa joku oikea asioiden kokemisen, tietämisen ja tekemisen tila, jossa tämän isän olisi pitänyt kyetä soittamaan apua ajoissa tai määräämään vaimo ja poika pois tunturista. Tai isän tilalle kuka vain perheen sukulaisista. Se ei ole pelkkää jossittelemista tai syyllistämistä. Vaan pohjimmiltaan virheellinen käsitys todellisuudesta, että olisi olemassa joku "täydellisyyden taso", josta isä olisi voinut "etähallita" koko vaellusta. Ja viimeisenä oletukset siitä, miten hotelli Pallaksen vastaanotossa oli vastattu ja reagoitu puheluun, jota kukaan ei nykyisten tietojen mukaan koskaan soittanut.
Viimeksi muokannut Francis Munkki, Ma Tammi 22, 2024 7:22 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin