Nuuskaoikeudenkäynti Pietarsaaressa - 2008

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6473
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Nuuskaoikeudenkäynti Pietarsaaressa - 2008

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Helsingin Sanomat kirjoitti:http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Syyt ... 5240955995

Syyttäjä vaatii vankeutta vuosien nuuskarallista

Julkaistu: 7:45

Päivitetty: 11:09

HS-STT
TANJA AITAMURTO / HS

Pietarsaari. Syyttäjä vaatii kahdelle pietarsaarelaiselle miehelle yli kahden vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia nuuskan tuomisesta Suomeen.

Syyttäjän mukaan miehet hankkivat nuuskaa Ruotsin Haaparannasta ja kuljettivat sen pakettiautolla Suomeen. Pakettiauton kyydissä kulkeutui Suomeen vuosien mittaan kaikkiaan 540 000 nuuskarasiaa. Tulli on arvioinut, että vältettyjen verojen määrä nousee 1,5 miljoonaan euroon. Toiminta jatkui vuodesta 2001 vuoden 2006 loppuun.

Nuuskan myynti on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1995 lähtien.

Miehet kiistävät nuuskan salakuljetuksen ja veronkierron, koska nuuskalle ei ole Suomessa määrätty mitään verotusarvoa. Lisäksi puolustuksen mukaan ruotsalaista nuuskaa on tullut Suomen markkinoille muitakin reittejä.

Suomen tähän asti suurimman nuuskajutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa Pietarsaaressa maanantaina. Nuuskan maahantuojien lisäksi syytettyjen penkillä on liki kymmenpäinen joukko pohjalaisia huoltamo- ja kioskiyrittäjiä.

Jutun käsittelyyn ja syytteiden lukemiseen on varattu aikaa kaksi päivää. Maanantaina syytteessä ovat maahantuojiksi epäillyt miehet, joille syyttäjä vaatii rangaistusta muun muassa törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Nuuska toimitettiin pohjalaisille huoltamo- ja kioskiyrittäjille, jotka myivät sen ostajille "tiskin alta". Jälleenmyyjiä odottaa syyte laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä ja tupakkalain vastaisen tuotteen myymisestä.

Myös Ruotsin tulli on tutkinut tapausta törkeänä salakuljetuksena.

"Juttuun liittyen tutkimukset ovat siellä menossa, ja oikeudenkäynti on alkamassa", kertoo tulliylitarkastaja Seppo Mäkitalo Läntisestä tullipiiristä. Ruotsilla on velvoite valvoa, ettei nuuskaa kulkeudu sen rajojen yli muualle EU-alueelle.

Sitä, miten paljon nuuskaa ylipäätään valuu Suomen puolelle, ei Mäkitalo osaa sanoa. Nuuskaa ostetaan enimmäkseen Ruotsin laivoilta, mutta myös Venäjältä tulee sitä jonkin verran.

Netissä rehottavaa nettikauppaa Mäkitalo pitää laittomana.

"Nettiyritykset toimivat Ruotsissa, jossa on laitonta myydä nuuskaa muihin EU-maihin", hän huomauttaa.
Mitä mieltä olette? Pitäisikö nuuskan myyminen sallia Suomessa?
Viimeksi muokannut Aizerbaidzan, Ma Marras 10, 2008 8:03 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

otus
Axel Foley
Viestit: 2346
Liittynyt: Ke Tammi 02, 2008 7:00 pm
Paikkakunta: Youranus

Viesti Kirjoittaja otus »

Kyllä mun mielestä, saatais nekin myynnistä tulevat verorahat kotimaahan..kansantautien lisäksi ja tuosta ei ainakaan lähde käryjä, niin kuin röökistä, mutta roskikseen heitettynä haisee kyllä helvetin pahalle..
Jos alkaa pännii, niin anna bannii..

Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 699
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Pilk.nus., mutta se on Pietarsaaressa, ei -saarella. Eli pientä otsikon viilausta.
A man's got to do what a man's got to do.

supernova
Martin Beck
Viestit: 763
Liittynyt: Ke Elo 08, 2007 9:15 am

Viesti Kirjoittaja supernova »

koko nuuskanmyyntikielto on naurettava jos tupakkaa saa myydä ja ostaa miten tahtoo.

helsingissä muutamat kioskit käytännössä elävät tällä, mutta minkäs mahtaa kun aimo osa asiakkaista on poliiseja.

n

Postludium
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2008 5:12 pm
Paikkakunta: Suomen lain pohjoispuolella

Viesti Kirjoittaja Postludium »

Kyllähän se totta on, että myyntikielto on tosiaankin naurettava. Nuuska on kuitenkin se "pienempi" paha, näin tupakkaan verraten. Ei tule ainakaan sitä passiivista tupakointia. Ja näin pohjoisessa asuvaa hieman huvittaa, kun siellä etelässä joudutaan "salakuljettamaan" nuuskaa. Täällä se on helppoa käydä vain tuossa Ruotsin puolella, ja tuoda sitä nuuskaa silloin tällöin omaan tarpeeseen...
Kaikista asioista voi keskustella kaikkien kanssa, mutta kaikkien kanssa ei voi keskustella kaikista asioista...

Chopper
Perry Mason
Viestit: 3566
Liittynyt: Ke Loka 31, 2007 10:05 am

Viesti Kirjoittaja Chopper »

Suuren nuuskajutun päätekijöillle vankeutta
02.12.2008 12:13

Mustasaaren käräjäoikeus tuomitsi vankeutta ja kovat korvaukset Pietarsaaressa paljastuneen suuren nuuskajutun päätekijöille.

Kovimman rangaistuksen sai 38-vuotias mies, jolle langetettiin kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta.

42-vuotias mies selvisi kahden vuoden ehdollisella vankeudella, jonka ohella hänet tuomittiin 90 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Miehet määrättiin myös maksamaaan valtiolle yli miljoonan euron korvaukset valmisteveroista. Miesten syyksi luettiin salakuljetus, törkeä veropetos ja tupakkalain vastaisen tuotteen myyminen.

Samoista rikoksista tuomittiin myös 33-vuotias mies, joka selvisi kuuden kuukauden ehdollisella vankeudella.

Kahdeksan muuta nuuskan levitykseen osallistunutta sai sakkoja tai lyhyemmän ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista Suomeen vuosina 2001-2006. Syytteiden mukaan maahan tuotiin yhteensä yli puoli miljoonaa purkkia nuuskaa.
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1622043
Sinulla on pää, mutta niin on nuppineulallakin !

loneliness
Jessica Fletcher
Viestit: 3227
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness »

Hei oikeesti! 2 vuotta ja 4 kuukautta ehdotonta nuuskabisneksistä? Tänään luin toisesta ketjusta kun ihmisen pyörätuolipotilaaksi murjonut sai 2v 8 kuukautta ehdotonta. Lisäksi tuo verojuttu, siis yli miljoona euroa? Nuuskan myynti on Suomessa laitonta, niin kuin huumeidenkin myynti. Miten voidaan valmisteveroa napata nuuskasta. Pitäisikö tästä lähin huumeistakin maksaa alv:t esim.?

Jos nuuskan myynti Suomessa sallittaisiin, niin veikkaisinpa syöpäpotilaiden määrän tippuvan melkoisesti, kun osa tupakoitsijoista siirtyisi nuuskaan. Kansanterveydellinen vaikutus olisi sillä toimenpiteellä. Eiköhän kannattaisi valittaa tuomiosta vähän korkeampiin toimielimiin, ellei sellainen ole jo suunnitteilla.

Nyt on sitten ainakin yksi palomies vähemmän jossain palokunnassa. Hemmo lähti lusimaan. Ehdollisen tuomion saanut on myös palomies. Nuuska on kovasti myös poliisien suosiossa. Olisi pitänyt kysyä viime keväänä poliisilta mielipidettä nuuskabisneksestä, kun tuli marsun näköisenä huuli pystyssä puhalluttamaan.

Uuden Alibin mukaan taloudellista hyötyä kaksikko olisi saanut bisneksistään 294 602 euron verran, siihen nähden yli miljoonan korvaukset kuulostavat "melko" härskeiltä?

ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 796
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Tosiaan ei voi olla ihmettelemättä tätä nuuskan myyntikieltoa Suomessa. Tai toisaalta, kyllä se kelpaisi minulle, jos tupakankin myynti kiellettäisiin. Passivinen nuuskaaminen on mielestäni huomattavasti mukavampaa kuin passiivinen tupakointi.

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5016
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Tässä linkki, jonka takaa löytyy melkoisesti tietoa tupakasta, tupakkalaista ja tupakkaan kohdistuvista veroista. Onhan nuuskassakin noin puolet tupakkaa, joten tuo valtiolle korvattavan valmisteveron määrä on varmaankin laskettu saman tupakkamäärän sisältävien sallittujen valmisteiden mukaan.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... ka/nuuska/

Eikös väkivaltarikoksistakin rangaista ankarammin silloin, kun ne kohdistuvat valtiota (tai poliisia) vastaan? Sillä logiikallahan tuo omaisuusrikos valtiota vastaan (=saamatta jäänyt verotulo) on sieltä törkeimmästä päästä ja tuomio ihan järkeenkäyvä. :shock:

P.S. Lone, ihan kiva, että joku sentään lukee noita minunkin avauksiani 8)
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

loneliness
Jessica Fletcher
Viestit: 3227
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness »

maija turjukka kirjoitti:Onhan nuuskassakin noin puolet tupakkaa, joten tuo valtiolle korvattavan valmisteveron määrä on varmaankin laskettu saman tupakkamäärän sisältävien sallittujen valmisteiden mukaan.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... ka/nuuska/
Käytetäänhän huumeiden valmistukseenkin ihan laillisia aineita, joten logiikka tässä tuomiossa on mielestäni todella ontuva. Palomies ei ikinä pysty maksamaan noita korvauksia valtiolle ja vielä kieli poskessa heittona pitää pistää, että miksi tupakkaan verrattuna terveystuotteen myymisestä rankaistaan näin kovaa?

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5016
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

^En mä nyt kuitenkaan ihan terveystuotteeksi nuuskaa(kaan) lukisi...
Terveyshaitat

Nuuskaajan nikotiiniannos on keskimäärin suurempi kuin tupakoivan, ja terveyshaitat ovat samansuuntaisia kuin poltettujen tupakkatuotteiden. Nikotiini vaikuttaa nostamalla tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jolloin sydän rasittuu normaalia enemmän. Nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat ja lihasten verenkierto vähenee, mikä lisää liikuntavammojen vaaraa ja hidastaa lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Lihasvoima- ja massa vähenevät, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee.

Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja aiheuttaa ienrajojen syöpymisvaurioita ja hampaiden kiinnityskudosten löystymistä. Nuuskaajan hampaat värjäytyvät, kuluvat ja reikiintyvät helposti. Nuuskan käytön on todettu lisäävän suun, nenän ja nielun alueen syöpien vaaraa sekä kasvattavan riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

Merkittävimmät erot poltettuihin tupakkatuotteisiin verrattuna ovat suuremmat suun alueen vaurioiden ja suusyövän riskit ja pienempi keuhkosyöpäriski keuhkoihin hengitettävän tervan jäädessä pois. Ilman nuuskatuotteiden yksilöintiä sekä alkoholin ja tupakan käytön huomioimista syöpäriskiä koskevat tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia.
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

loneliness
Jessica Fletcher
Viestit: 3227
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness »

Nykykäsityksen mukaan nuuska kyllä saattaa altistaa joillekin syöville, mutta ei kuitenkaan samassa määrin kuin tupakointi. Ruotsalaisen nuuskan käytön altistavia vaikutuksia suu-, keuhko- ja haimasyöpiin tutkittiin laajassa tutkimuksessa, jossa 279897:n ruotsalaisen rakennustyöntekijän nuuskankäyttöä seurattiin 25 vuoden ajan. [18] Tutkimuksessa nuuskan käytön ja suu- tai keuhkosyövän välillä ei löydetty yhteyttä. Tämän tutkimuksen valossa nuuskan käyttö lisää haimasyövän riskiä, mutta riski on silti pienempi kuin tupakoitsijoilla. Ruotsissa, jossa nuuskaaminen on huomattavan yleistä etenkin miesten keskuudessa, suu- ja huulisyövän ilmaantuvuus on pienimpiä koko Pohjois-Euroopassa.[19] WHO:n mukaan ruotsalaisilla miehillä esiintyy vähiten keuhkosyöpää Euroopassa, osaksi pienen tupakoimisasteen vuoksi.

Sairastumisalttius sydän- ja verisuonitauteihin on nuuskaajilla matalampi kuin tupakoitsijoilla, mutta kuitenkin suurempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.[20] Nuuska aiheuttaa savukkeiden tapaan voimakkaan riippuvuuden pääasiassa sen sisältämän nikotiinin takia, jota se sisältää yleensä enemmän kuin savukkeet. Suomen Syöpäjärjestön mukaan tupakoidessa nikotiinipitoisuus on ensimmäisten minuuttien aikana kaksinkertainen verrattuna nuuskaamiseen ja tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3–5 kertaa enemmän kuin savukkeita polttava.

Otteita wikistä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuuska

Tupakkaan verrattuna nuuska on terveystuote. Ei se nyt mitenkään kannattavaa nuuskaaville ihmisille ole, mutta ei aiheuta muille ihmisille haittoja kuten passiivinen tupakointi. USA:ssa on myrkyllisempää nuuskaa kuin Ruotsissa. USA:n nuuska on huomattavasti haitallisempaa.

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5016
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Melkoisen kaksipiippuinen juttu tää nuuska. Tuosta lainaamastasi Wikin jutustahan löytyy myös tämmöisiä pätkiä:
Nuuskan myynti kiellettiin vuonna 1992 kaikissa EU-maissa (direktiivi 2001/37/EY(1) 8 ) WHO:n suositusten perusteella. WHO:n mukaan haitat ovat ilmeiset eikä nuuskassa ole mitään terveyshyötyjä.[11] 1995 Unioniin liittyessään Ruotsi sai erivapauden pitää nuuska markkinoilla. Lupa edellyttää, että Ruotsi sitoutuu estämään tuotteidensa myynnin muihin EU-maihin.
Kyllä mä ainakin luotan WHO:n perusteisiin enemmän kuin Ruotsin nuuskateollisuuden perusteisiin.
Osa käyttäjistä ja valmistajat esittävät, että nuuska pitäisi kansanterveyden nimissä sallia, koska nuuska on vaihtoehto tupakanpoltolle ja terveyshaitoiltaan tupakanpolttoa lievempi. Ruotsalaisten tutkijoiden mielestä nuuskan korkea nikotiinipitoisuus synnyttää riippuvuuden nopeasti ja siitä vieroittautuminen on jopa vaikeampaa kuin savukkeiden polton lopettaminen. Nuuskaaminen toimi porttina tupakoinnille[16]. 41 % nuuskaavista viidesluokkalaisista tukholmalaispojista oli tupakoijia vuosi myöhemmin. vastaava luku USA:ssa on 40 %. Toisten tutkijoiden mukaan tupakoinnin väheneminen perustuu kansanterveyden tupakoinnin ehkäisytyön aktiivisuuteen. Samalla he olivat huolissaan, siitä että nuuskaamisen ei ole todistettu vähentävän tupakointia.[17].
Terveystuote, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta? Niinno, onhan keskiolutkin miedompaa kuin Koskenkorva... :roll:

Toki jokainen voi juoda ja polttaa (tai nuuskata) ihan oman mielensä mukaan, onhan meillä kaikilla oikeus omiin valintoihin :?
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

loneliness
Jessica Fletcher
Viestit: 3227
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness »

Toisin kuin tupakasta, nuuskasta ei ole todettu pitävää yhteyttä syöpään. Koska todisteita ei löydetty, piti purkeista poistaa merkintä "aiheuttaa syöpää". Nykyään purkeissa lukee "voi olla vaaraksi terveydelle."

Eihän se varmastikaan terveellistä ole, mutta riskit niin paljon tupakointia pienemmät, että ihmeellinen suositus WHO:lta.

Nuuska on vähemmän vahingollista kuin tupakointi
10.5.2007 Lancet AOP/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys

Nuuskan muodossa nautittu tupakka on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan polttaminen, osoittavat Ruotsissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset.Keuhkosyöpää ja suun alueen syöpää nuuskaajilla on lähes yhtä vähän kuin tupakoimattomilla.Sen sijaan haimasyöpää nuuskaajilla oli noin kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla, joten ongelmatonta syövän kannalta nuuskan käyttö ei ole.

Kokonaan tupakasta luopuneilla entisillä tupakoitsijoilla ja nuuskaan siirtyneillä tupakoitsijoilla ei ollut eroa odotettavissa olevassa eliniässä, todettiin australialaistutkimuksessa. Jos tupakoitsijat siirtyisivät suurin joukoin nuuskan käyttäjiksi, saavutettaisiin kansanterveydellisiä etuja, arvioivat Queenslandin yliopiston tutkijat.

Nuuskan sallimisesta olisi siten enemmän hyötyä kuin haittaa, olettaen että nuuskan käytön vapauttaminen lisäisi tupakoitsijoiden siirtymistä nuuskaan kuin aiemmin tupakoimattomien nuuskan käyttöä. Nuuska on kielletty EU:ssa Ruotsia lukuunottamatta ja myös Australiassa se on nykyisin kiellettyä.

Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa selvitettiin 280 000 ruotsalaisen rakennustyöläisen tupakan käyttöä vuosina 1978-1992. Heidän sairastumistaan eri syöpiin seurattiin vuoteen 2004 asti. Ruotsissa savukkeiden polttaminen on vähentynyt erityisesti miehillä dramaattisesti ja syynä on siirtyminen nuuskan käyttöön.

Suusyövän riski oli tupakoitsijoilla yli kaksinkertainen nuuskan käyttäjiin ja tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkosyöpään tupakoitsijat sairastuivat kymmenkertaisesti tupakoimattomiin verrattuna. Nuuskan käyttäjillä keuhkosyövän riski oli hieman alempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.

Uutta oli havainto, että haimasyövän riski oli nuuskaajilla kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Tupakoitsijoilla tämä riski on vielä korkeampi ja lähes nelinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkoahtaumaa eli COPD-tautia ei nuuskan käytöstä myöskään saa. Elämän pituisen tupakanpolton seurauksena se on liki varmaa.

Nuuskan käyttö ei ole kuitenkaan vaaratonta. Se lisää iensairauksia kuten ientulehdusta samoin kuin tupakanpoltti ja vaikuttaa haitallisesti raskauden kulkuun. Nuuskan vaikutus sydänverisuonitauteihin on vielä epäselvää; tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia.

Lancetissa tuloksia kommentoineet amerikkalaistutkijat Jonathan Foulds ja Lynn Kozlowski eivät pidä nuuskan suosittelemista tupakan korvikkeeksi hyvänä ajatuksena. On parempi yrittää auttaa ihmisiä kokonaan irti nikotiiniriippuvuudesta kuin korvata se toisella käyttötavalla, josta siirtyminen takaisin tupakointiin on lyhyt askel. Toisaalta uudet tulokset eivät tue nuuskan kieltämistä kokonaan maissa, missä tupakointi on yleistä. Nuuskan käyttö on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle.

http://yle.fi/genreportaalit/portaali.p ... tunid=8637

Pahoittelen pitkää lainausta, mutta tuosta ei voinut paljoa jättää poiskaan. Ellei Yle ole osana nuuskanylistyskampanjassa, niin mielestäni melko painavaa tietoa siitä, että nuuska on vähemmän vaarallista kuin tupakointi.

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5016
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Taidetaan olla lonen kanssa molemmat oikeessa, turha kait ryhtyä kiistelemään enää enempää. Katsantokannasta riippuen vaan painotetaan eri asioita. Tosta Lancet-in lainauksesta mä olisin tummentanut tuon viimeisen kappaleen:
Lancetissa tuloksia kommentoineet amerikkalaistutkijat Jonathan Foulds ja Lynn Kozlowski eivät pidä nuuskan suosittelemista tupakan korvikkeeksi hyvänä ajatuksena. On parempi yrittää auttaa ihmisiä kokonaan irti nikotiiniriippuvuudesta kuin korvata se toisella käyttötavalla, josta siirtyminen takaisin tupakointiin on lyhyt askel. Toisaalta uudet tulokset eivät tue nuuskan kieltämistä kokonaan maissa, missä tupakointi on yleistä. Nuuskan käyttö on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle.
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Vastaa Viestiin