Tulilahti 1959 (ketju 1)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

alusvaatteet olivat riitan ja einen kadoksissa olevat vaatteet ja olisi siinä jotain muutakin tavaraa kait. nehän löytyivat keväällä 1960 lumien sulattua ja niistä kehkeytyi kiistan alainen asia että oliko ne tuotu paikalle keväällä 60 vaiko heti murhien jälkeen heinäkuun lopulla 59. murhathan tapahtuivat siis tiistai aamuyöllä 28.7.59 klo 0.30-6.00 välisenä aikana ja jo aamulla 7 maissa leiripaikka oli siistitty mutta rantavedessä oli nähtävissä joitain plastik (muovi) mukin palasia. muistaakos kukaan minkä merkkisellä ja värisellä mopolla se ruunar ja nähty mopomies ajelivat???

skoone
Perry Mason
Viestit: 3861
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Viesti Kirjoittaja skoone »

pete 31 kirjoitti:alusvaatteet olivat riitan ja einen kadoksissa olevat vaatteet ja olisi siinä jotain muutakin tavaraa kait. nehän löytyivat keväällä 1960 lumien sulattua ja niistä kehkeytyi kiistan alainen asia että oliko ne tuotu paikalle keväällä 60 vaiko heti murhien jälkeen heinäkuun lopulla 59. murhathan tapahtuivat siis tiistai aamuyöllä 28.7.59 klo 0.30-6.00 välisenä aikana ja jo aamulla 7 maissa leiripaikka oli siistitty mutta rantavedessä oli nähtävissä joitain plastik (muovi) mukin palasia. muistaakos kukaan minkä merkkisellä ja värisellä mopolla se ruunar ja nähty mopomies ajelivat???
Ne tavarat löytyivät muuten Bodom-jutun jälkeen...

pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

näin varmaan onkin eli sitten kesäkuussa 60. joka tapauksessa paikka oli heinävesi varkaus tien varrella.

Lydia07
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 10:31 am
Paikkakunta: Tre

Viesti Kirjoittaja Lydia07 »

Kopioitu Tulilahden-palstan vieraskirjalta;
================================
Lähde: RP 12/93
Helsinkiläinen Elina H. muistanee koko ikänsä, että hän yöpyi Tulilahdessa vainajien vieressä heinäkuun 30. päivänä 1959.

Hän oli silloin ainoa yöpyjä leirintäalueella ja autuaan tietämätön siis tyttöjen kohtalosta. Tuona yönä hän kuitenkin kuuli järveltä päin jonkinlaista meteliä ja veneen hankainten natinaa. Jotkut olivat soutelemassa järvellä. Pian kuului myös miesääniä aivan teltan läheltä. Elina H. muisti hyvin lauseparretkin:

-Eikä siihen jäänyt jotain puun juurelle?
-Minä peitin ne.
-Mennäänkö tuonne?
-Ei mennä... voi paukkua.
-Etkö sinäkin ole jo saanut tarpeeksi tällä kertaa?
-Tulee kestämään kauan, ennen kuin niitä osataan kaivata.
-Ei kai poliisi näin pian...
Kun etsii toisen parasta, löytää omansa.
- Platon -

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

No niin, löytyihän se yllätystodistaja Tulilahdellekin :lol: Varmasti juttu on totta, mikä motiivi naisella olisi valehdella? Kuinkahan onkaan iskostunut mieliin, että leirintäalueella olisi ollut vain Nyyssönen ja Paakkanen?

skoone
Perry Mason
Viestit: 3861
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Viesti Kirjoittaja skoone »

Urho kirjoitti:No niin, löytyihän se yllätystodistaja Tulilahdellekin :lol: Varmasti juttu on totta, mikä motiivi naisella olisi valehdella? Kuinkahan onkaan iskostunut mieliin, että leirintäalueella olisi ollut vain Nyyssönen ja Paakkanen?
Tämä "yllätystodistaja" yöpyi Tulilahdella seuraavana yönä.

Esko
Remington Steele
Viestit: 227
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:10 pm

Viesti Kirjoittaja Esko »

Tulilahdesta nyt videota Ylen arkistossa:

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=&a=3807

pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

kyllä se vieläkin totiseksi vetää kun katselee tuota filmiä. näitä tälläisiä filmin pätkiähän esitettiin aina elokuva teattereissa ns alku kuvina ennen varsinaisen elokuvan alkua. kun kukaan ei muuten edes arvuutellut millaisella mopolla se murhamies tiettävästi sinä iltana liikkui niin tässä vastaus. solifer capri mallia 1958 ja väriltään koko sininen. runar Holmströmilläkin tälläinen silloin oli käytössään ja se häneltä varastettiin syyskuussa 59 pohjanmaalla. Runarhan oli kotoisin munsalan kantlaxin kylästä jossa muuten eli ainakin vielä muutama vuosi sitten hänen 2 vuotta vanhempi veljensä Gunnar. tuli muuten vielä mieleeni että Runar tavattiin todistetusti murhan jälkeisenä aamuna varkauden solifer huollossa jossa hän oli hitsauttamassa moponsa murtunutta etu haarukkaa.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Noinhan se ilmeisesti meni. Ongelma tuli vain siitä, etä kaikki tunnistamiset tehtiin niin pitkän ajan päästä ja ilmeisen alkeellisin tavoin, että puolustus saattoi ne kyseenalaistaa. Eikös EVK:ssa kerrottu, että tuomarikin oli oikeudessa jo todennut, että on sillä mopomiehellä ollut melkoinen määrä päähineitä mukanaan.

MEG
Javier Pena
Viestit: 1899
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

yllätystodistajia

Viesti Kirjoittaja MEG »

Juttuun liittyy myös "yllätystodistaja" joka hidasti tutkimuksia ja antoi surmaajalle etumatkaa.
Tyttöjen tiedettiin matkaavan Heinäveden kautta kotiinsa Jyväskylään.
Poliisin pyytäessä yleisön apua ja havaintoja kadonneista, ilmoitti Varkautelainen henkilö tavanneensa varmuudella heidät Tulilahdesta huomattavasti länteenpäin olevassa paikassa, hidastaen näin huomattavasti Tulilahden etsintöjen aloittamista.

pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

juu näin oli. suurin osa mopomiehen nähneistä silminnäkijöistä kutsuttiin talvella tunnistamaan Runaria mopomieheksi siis puolivuotta havaintojen jälkeen. silminnäkijöitä oli ainakin 4 jotka näkivät mopomiehen vaanivan leirintäalueen veräjällä=riukuaita eli ne 2 poikaa jotka olivat myöhemmin illalla tyttöjen seurassa ja poistuivat moottoriveneellä hieman ennen puoltayötä. oli heidän lisäkseenkin alkuillasta läheisellä näköala paikalla muuan heinäveteläinen nuoripari joka sieltä poistuessaan näki melko läheltä mopomiehen leirintäalueen parkkipaikalla kello 20.00 aikaan. tytöt olivat tulleet alueelle vasta 19.30 aikoihin maanantaina 27.7-59 joten tyttöjä mies oli ilmeisesti seurannut.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Tuohon aikaan ja paljon myöhemminkin tehtiin tunnistuksia siten, että todistaja kutsuttiin poliisiasemalle, jossa hän tiesi näkevänsä poliisin pidättämän syylliseksi epäillyn henkilön. Tyyppi tuotiin näkösälle ja todistajalta kysyttiin, että "oliks se tää". Uskomattomalla prosentilla vastaus oli "kyllä". Mielestäni vahvin näyttö Runaria vastaan ovat ne vuolujäljet.

pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

vuolujäljet tosiaankin ovat varsin kiistaton näyttö Runaria vastaan. mutta mitä mieltä olette siitä kun Runar on "varmuudella" nähty Heinäveden papinniemessä elokuun 8 päivänä siis viikko murhien jälkeen ostamassa bensaa mopoonsa paikallisesta puodista. silloinhan hän olisi voinut käydä myös tulilahden leirintä alueella esimerkiksi peseytymässä/uimassa ja löytänyt puukon jonka todellinen murhaaja oli viskannut jonnekin alueen maastoon lähtiessään aamuyöllä pois. puukko on voinut olla myös tyttöjen omaisuutta. puukossahan ei ollut lainkaan tuppea löydettäessä Runarin salkusta. joka takuulla oli silloinkin jo morassa mukana ostettaessa. minullakin on ainakin 3 punaista puukahvamoraa jotka kaikki olen ostanut jo 50 luvulla ja niissä on muovinen tuppi jossa nahkainen vyö lenkki. silloin muuten Moratkin olivat arvo esineitä joita ei turhaan heitelty pois. nykyään tie tulilahteen muuten menee eri kautta kuin silloin. ennen ajettiin nykyistä tulisalmentietä n 300 m jonka jälkeen tie haarautui ja vasenta uraa pääsi alueelle ja oikea vei talon pihaan josta tietääkseni lapiokin lainattiin haudan kaivuuseen. nykyään pääsee kun kääntyy hieman ennen mäessä olevasta tiehaarasta laskettelurinteelle ja huolto keskuksen luonta kävelee ns pururataa tulilahden rantaan laskettelurinteen rakennus sijaitsee silloisella leirialueen parkkipaikalla jossa se riukuaitakin oli alueen porttina. näköalapaikka oli silloin se vasemmalla oleva mäentöppyrä joka on paljon matalampi kuin laskettelu mäki.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Pettääköhän muistini? Muistaisin, että Runar ja asianajajansa koittivat sellaista, että puukko olisi varastettu vasta Tulilahden tapauksen jälkeen jostain talosta. Eli siis olisi päätynyt Runarille vasta myöhemmin. Tähän ei taidettu kuitenkaan saada näyttöä. Sitä vastoin se Sairaanhoitajalehti osoittautui myöhemmin varastetuksi.

pete 31
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 10:21 pm

Viesti Kirjoittaja pete 31 »

tuota yksityiskohtaa en kyllä muista mutta voi olla että pitää hyvinkin paikkansa. kannattaa käydä lukemassa mikrofilmeiltä vanhoja hesareita jonne heinävedellä toiminut hesarin toimittaja Mauri Sariola silloin kesällä 59 ja 60 kirjoitti useita yksityiskohtaisia artikkeleita asiasta. aloittaa siis 2 viikkoa murhapäivän jälkeen ilmestyneistä lehdistä niin johan rupeaa löytymään faktaa tarkoin kuvauksin. ainakin Turun pääkirjastossa nämä lehdet olivat luettavissa 91-92 siis 15 vuotta sitten sen jälkeen en ole asiasta enää lukenut mutta luultavasti uusia käänteitä ei ole juurikaan tullut.

Lukittu