Tulilahti 1959 (ketju 1)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe » Ke Heinä 29, 2009 7:57 pm

^ Teltta löytyi piilotettuna ylempää rinteestä, sen sijaan teltanpohja jäi kadoksiin. Poliisin hallussa?

Unohdin äsken mainita, että myös Jermo mainitsee kirjassaan telttapaikan ja suohaudan väliltä löytyneestä muutaman kymmenen metrin pituisesta raahausurasta.

EDIT: Ruumiinavaus lienee antanut viitteitä tapahtumaketjusta ja kuolinjärjestyksestä.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Ke Heinä 29, 2009 8:17 pm

Niin, en tiedä, onko noin "vanhoista" ruumiista voinut enää sanoa, kumpi kuoli ensin. Lieköhän teltta enää tallessa ja löytyisikö siitä DNA:n avulla jotain? Vai onko Holmströmin syyllisyys todella niin varma, ettei aihetta tällaiseen ole? Ilmeisesti muita, vielä elossa olevia henkilöitä ei ole pystytty tähän tapaukseen yhdistämään.

Montako vuotta tapaukseen liittyvät asiakirjat ovat salaisia? Ruumiinavausten osalta varmaan vuosikymmeniä ellei ikuisesti, mutta entäs muut?

MEG
Komisaario Köster
Viestit: 1817
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja MEG » Ke Heinä 29, 2009 9:16 pm

Bodom oikedenkäynnin aineisto julkistettiin elokuussa 2005, oikeudenkäynnin alkaessa. En tiedä oliko sama käytäntö Holströmin oikeudenkäynnin alkaessa vuoden 1959 lopulla.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2844
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove » To Heinä 30, 2009 12:38 pm

Mariacka kirjoitti:Niin, en tiedä, onko noin "vanhoista" ruumiista voinut enää sanoa, kumpi kuoli ensin. Lieköhän teltta enää tallessa ja löytyisikö siitä DNA:n avulla jotain? Vai onko Holmströmin syyllisyys todella niin varma, ettei aihetta tällaiseen ole? Ilmeisesti muita, vielä elossa olevia henkilöitä ei ole pystytty tähän tapaukseen yhdistämään.
Yksi Tulilahden tapauksen mielenkiintoisimmista seikoista oli se, ettei murhapaikalta löydetty kenenkään ulkopuolisen DNA:ta tai mitään muutakaan muille kuin tytöille kuuluvaa. SIksi minua onkin ihmetyttänyt, miksi Bodomin tapauksessa on käyetty Gustafssonia vastaan aseena sitä, ettei ulkopuolisen jälkiä löydetty. Tämä saattaa kieliä siitä, että molemmissa - ja ainakin Tulilahdella - on ollut asialla ns. "ammattilainen". Tai sitten häiskällä on käynyt hyvä tuuri ja kaikki jäljet ovat hävinneet vuosien saatossa.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Mariacka » To Heinä 30, 2009 1:45 pm

^DNA:ta ei silloin osattu etsiä ja rikospaikka oli siivottu, tytöt ja teltat viety pois. Ajattelin lähinnä, että jos teltta olisi tallessa, niin näkisihän siitä, kenen DNA:ta siinä on (kuolivatko molemmat tytöt telttaan ja löytyykö ylimääräistä).

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe » To Heinä 30, 2009 2:06 pm

Surmattujen kuolinjärjestyksestä, eli Riitta surmattiin ennen Eineä: Rikostutkijat ovat tulkinneet järjestyksen ruumiinavauspöytäkirjoista (Jermo). En ota kantaa siihen, miksi he ovat päätyneet tuohon. Ruumiiden kunto on varmasti ollut löydettäessä "mätäkuun" takia jo melko huono.

DNA:sta: Tulilahden osalta on todettu ainakin vuosi sitten, että "DNA-tekniikka ei voine tässä tapauksessa edesauttaa tutkintaa "(Alibi). Huom. sana "voine".

Holmströmin lisäksi oli pidätettyinä ainakin yhdeksän muuta miestä, heistä seitsemän oli heinäveteläisiä. Pidätykset (paitsi Arne Holmström) tapahtuivat ennen kuin tutkijoiden mielenkiinto suuntautui R. Holmströmiin. On mahdollista, että joku pidätetyistä on vielä elossa.

Tulilahden oikeudenkäynti oli julkinen v. 1960-61. Oikeudenkäynnin alkaessa kesäkuussa 1960 poliisin tutkimuspöytäkirjaa ja monistettua syytekirjelmää myytiin 100 mk:n kappalehinnalla. (Jermo)

Tulilahden oikeudenkäynnin aineisto on jokaiselle tietyin rajoituksin julkista tietoa. Salassa pidettävien asiakirjojen käyttö on luvanvaraista. Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiakirjat ovat tietyin rajoituksin salassapidettäviä. Asiakirjojen julkisuudesta ja salassapidosta löytyy tarkempaa tietoa täältä:

Laki oikeudenkäynnin julkisuudesta yleisissä tuomioistuimissa 30.3.2007/370

http://search.hp.my.aol.fi/aol/redir?sr ... WebResults

Laki kuolemansyyn selvittämisestä 1.6.1973/459

http://search.hp.my.aol.fi/aol/redir?sr ... WebResults

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Mariacka » To Heinä 30, 2009 2:20 pm

Joo, kiitos. Jouduin kiireessä muokkaamaan yhtä ylempänä olevaa viestiäni ja siitä jäi pois se seikka, että vaikka Tulilahdesta varmaan löytyykin materiaalia, se ei ole yhtä helposti saatavilla (saati kenenkään muistissa) kuin Bodomin oikeudenkäynnin aikainen. Tuo Alibin "liene" tarkoittanee varmaan sitä, ettei tyttöjen telttaa enää ole säilössä. Bodomin telttakin kuuleman mukaan pyöri varaston nurkissa siivoojien tiellä, sen aikaisilla tutkimusmenetelmillä näitä todisteita ei varmaan katsottu tarpeellisiksi säilyttää.

Varsin loogiselta kuulostaa tuo kuolinjärjestys, kaipa sille on sitten saatu varmistusta ruumiinavauksessakin.

Tätä juttua on varmaan vaikea avata uudelleen, jos kaikki mahdollinen todistelu perustuu henkilöihin.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2844
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove » To Heinä 30, 2009 4:18 pm

Scythe kirjoitti:DNA:sta: Tulilahden osalta on todettu ainakin vuosi sitten, että "DNA-tekniikka ei voine tässä tapauksessa edesauttaa tutkintaa "(Alibi). Huom. sana "voine".
temDescription=WebResults
Niin siis juuri tätä tarkoitin. Teltasta ei löydy ainakaan enää murhaajan DNA:ta. Kuinka paljon noita tyttöjen tavaroita muuten otettiin talteen aikoinaan? Varsinkin niiden paikalta kadonneiden, mutta myöhemmin löytyneiden (tai tuotujen) tavaroiden kohtalo kiinnostaisi.

Aika vähän on kiinnitetty huomiota siihen, että tekijän todettiin olleen melko todennäköisesti vasenkätinen. Syykin lienee aika selvä: tämä varsin oleellinen yksityiskohta ei täsmää oikeakätiseen Holmströmiin. Rohkenen epäillä, olisiko Holmströmin hoksottimet pelanneet niin hyvin, että hän olisi "lavastanut" teon vasenkätisen tekemäksi.

MEG
Komisaario Köster
Viestit: 1817
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja MEG » To Heinä 30, 2009 7:02 pm

Holmströmin henkilöhistoriasta löytyi monenlaista rikettä, mutta ei tiettävästi naisten ahdistelua.
Muistaakseni Jermo mainitsee häneltä takavarikoidun joltain kesähuvilalta varastetun lehden jossa oli onanoinnin jälkiä. Hänellä ei tiedetä olleen yhtään normaalia suhdetta.
Olisiko siis tuolloin 35v. lähtenyt tekemään tuttavuutta tyttöjen teltalle kohtalokkain seurauksin.
Tekijähän ei välttämättä liikkunut surmamielessä mutta tuntemattoman hahmon ilmaantuminen yöllä teltan oviaukkoon on voinut laukaista hysteerisen huutamisen ja kirkumisen joka taas on aiheuttanut agressiivisen kohtauksen ja surmatyöt.
Surmaajan -olipa H. tai joku muu- ei tässä skenaariossa tarvitsisi olla kovinkaan henkisesti poikkeava tai sairas, ketjureaktio olisi johtanut tapahtuneeseen.

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe » Pe Heinä 31, 2009 10:39 am

Itse asiassa Runarilla oli tilillään ainakin yksi vakavampi naisiin kohdistunut rikos, eli väkisinmakaamisen yritys. Hän hyökkäsi pimeällä maantiellä erään nuoren naisen kimppuun, joka oli kaiken lisäksi vielä hänen serkkunsa. Yritys keskeytyi linja-auton saapuessa paikalle. Rikos tapahtui ilmeisesti 1940-luvulla. Liekö sitten serkun tuttuus alentanut Runarin kynnystä käydä naiseen käsiksi? Lisäksi hänen väitettiin tirkistelleen naisia. Keuliko Runarilla mopo Heinävedellä 1960 tietyn rajan yli ja karkasiko se häneltä lopulta käsistä?

Runarista saa sen kuvan, että hän oli varsin juro ja ihmisarka. Runarin paineensietokyky ei vaikuta kovin hyvältä. Runarin väkivaltaisuus oli myös tiedossa ja fyysisesti hän oli pienestä koostaan huolimatta varsin vanttera mies. Hänet on todettu kaikkiaan kolmessa eri mielentilatutkimuksessa normaaliälyiseksi v. 1946-1961. Hän tuntuu olleen vähän reppana, enemmän tirkistelijä ja omaisuusrikosmiehiä.

Siksi olisikin mielenkiintoista tietää onko Tulilahden murhien tekijää profiloitu edes harrastemielessä ja kuinka hyvin Runarin profiili istuisi surmien tekijään? Surmaajasta voisi todeta ainakin sen, että Tulilahden kaksoisurman tekijä on seksuaalisesti kieroutunut, brutaali, kylmähermoinen, tarkka ja järjestelmällinen henkilö.

Tekijä tunsi todennäköisesti entuudestaan surmapaikan maaston. Tekijä tai tekijöistä toinen on todennäköisesti vasenkätinen, kuten strangelove totesi. Surmaaja osasi toimia maastossa ja käyttää tiettyjä maaston kohtia hyväkseen. Piilotetut tavarat olivat erittäin taitavasti kätkettyjä, kuten myös tyttöjen ruumiit.

On mielenkiintoista, että miksi tytöille kuuluneita tavaroita löytyi hyväkuntoisina (kuten mm. Runarin asianajaja Strömberg totesi 1960) niinkin kaukaa kuin 30 km surmapaikalta (keväällä 1960 löytyneet)? Säilyttikö tekijä niitä kevääseen asti "muistoesineinä", mutta päätti hankkiutua niistä lopulta eroon?

Tyttöjen tavaroista kadoksiin jäivät ainakin: suurin osa rahoista, Einen kello, Riitan Altissa-merkkinen musta laatikkokamera (jossa ruskea kameralaukku), teltan pohja, villaiset monosukat, yhdet tai kahdet mustat trikookankaiset alushousut. Nämä tavarat ovat luonteeltaan melkein kaikki sellaisia, jotka tekijä säilytti mahdollisesti itsellään. Näitä tavaroita ei löydetty Runarin hallusta.

Miksi Runar olisi ylipäänsä tehnyt riskialttiin, määrätietoisen, työlään ja aikaa vievän peittelyoperaation? Yön tunteina hän olisi kuitenkin ehtinyt mopollaan jo melko kauas surmapaikalta. Operaatio viittaa pikemminkin kahteen tekijään, jotka tunsivat seudun.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Pe Heinä 31, 2009 11:46 am

Scythe kirjoitti:Hänet on todettu kaikkiaan kolmessa eri mielentilatutkimuksessa normaaliälyiseksi v. 1946-1961.
Vähän ot, mutta mielentilan päätarkoitus ei ole tutkia älykkyyttä, vaan syyntakeisuutta. Tiedän muutaman syyntakeettoman, joiden ÄO on todettu keskimääräistä korkeammaksi. Toki älyllinen kehitysvammaisuus voi olla syyntakeettomuuden osatekijä, mutta ei normaali ÄO tarkoita automaattisesti syyntakeisuutta, eivätkä poikkeamat siitä - suuntaan tai toiseen - automaattisesti syyntakeettomuutta.

Runarin siis todettiin olleen syyntakeinen aiemmissa mielentilatutkimuksissa. Jostain luin (Muurala tmv.), että häntä olisi 40-luvulla hoidettu skitsofrenian vuoksi mielisairaalassa, en tiedä, onko kyseessä fakta. Kuvatut "oireet" kyllä täsmäisivät.

Lisään vielä, ettei mielentilatutkimuksia ihan nakkivarkaille tehdä, aiemmin ehkä tehtiin herkemmin, mutta kuitenkin tieto kolmesta tutkimuksesta viittaisi melkoiseen rikosuraan.

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe » Pe Heinä 31, 2009 2:39 pm

^ Jermolta oli tuo tieto mielentilatutkimuksesta ja normaaliälyisyydestä. Kirjassa on sama sanayhdistelmä mainittu vielä kahteen kertaan. Liekö kirjoittajan sanakömmähdyksiä vai oliko ennen tutkimus erilainen? Tiedätkö oliko niin?

Minulla on myös täsmälleen sama tieto, että Runar olisi ollut 1940 -luvulla skitsofrenian eli jakomielitaudin takia mielisairaalassa.

R. H. sai ensimmäisen tuomionsa jo v. 1940 ollessaan alle 17-vuotias, joten paljonhan hän on ehtinyt vuoteen -59 mennessä touhuta. Ennen Tulilahtea hänet oli etsintäkuulutettu useista varkauksista ja murroista epäiltynä.

Mariacka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5089
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Mariacka » Pe Heinä 31, 2009 3:06 pm

^Tutkimus on ollut tarkoitusperiltään sama aina, joitakin nyansseja ja rajauksia on viime vuosikymmeninä tullut. Luulen, että kyse on Jermon (ihan ymmärrettävästä) kyvyttömyydestä käyttää täsmällisiä termejä. Mielentilatutkimuksen yhtenä osana on psykologin testipatteristo, jossa myös kokonais-ÄO käy ilmi. Sillä ei sinällään ole merkitystä (esim. Kokemäen uunisurmasta epäillyllä oli ns. normaali kokonais-ÄO mutta suuria vaikeuksia ymmärtää tekojensa seurauksia, olikohan se nyt kognitiivinen osio).

Jermon teksteissä esim. Bodomista on myös useita suoranaisia virheitä, mutta väärää tietoa liikkuu jatkuvasti ja onhan kirjoittajillakin taipumusta spekuloida yhtä sun toista tai tulkita väärin.

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 630
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe » La Elo 01, 2009 11:08 am

Mariacka kirjoitti:Jermon teksteissä esim. Bodomista on myös useita suoranaisia virheitä, mutta väärää tietoa liikkuu jatkuvasti ja onhan kirjoittajillakin taipumusta spekuloida yhtä sun toista tai tulkita väärin.
Niinkuin aiemmin totesin, myös Tulilahdesta on kirjoitettu ristiriitaista ja virheellistä tietoa. Näin on varmasti asian laita myös Bodomin kohdalla, josta on vielä saatavilla enemmän aineistoa kuin Tulilahdesta. Lisäksi Bodom on ollut puheenaiheena keskustelupalstoilla Tulilahtea enemmän, keskustelu on ollut aktiivisempaa. Näin myös mielipiteitä ja spekulointia on enemmän.

Tulilahdesta on kirjoitettu loppujen lopuksi yllättävän vähän ja pidän Jermon teosta parhaimpana tukijalkana, koska se käsittelee surmia laajimmin ja yksityiskohtaisimmin. Se perustuu paljolti suurelta osin aikalaistietoon; oikeuden pöytäkirjoihin, haastatteluihin ja lehtijuttuihin. Toisaalta sekin sisältää spekulointia, joka on osattava erottaa faktatiedosta. Myös spekulointia tarvitaan.

McAbre
Ran-tan-plan
Viestit: 376
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja McAbre » La Elo 01, 2009 11:37 am

Tänään ilmestyneessä Helsingin Sanomien elokuun kuukausiliitteessä on todella kiinnostava usean aukeaman artikkeli Tulilahdesta. Juttuun on haastateltu muutamaa aikalaista ja lopuksi heitetään ilmaan eirtyisen mielenkiintoinen epäily 11-vuotiaan pojan seudulla tapahtuma-aikaan tapaamasta, kahden pyöräilevän tytön perään kyselleestä autoilevasta itäsaksalaismiehestä...
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

Lukittu