Tulilahti 1959

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

härkä
Tarkastaja Morse
Viestit: 955
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja härkä » Ti Helmi 16, 2010 12:58 am

OK , Päästiin taas asiaan , eli syömiseen. :D

Jos joku haluaisi mennä paikalle ja päästä " aitoon tunnelmaan " , niin tässä olkaa hyvät.

http://www.tuotesavonlinna.info/
Kyseisen valmistajan aiempien vaiheiden aikana valmistettuja tuotteita , uskoisin Kermajärven rannoilla usein tiristetyn.
Kas , tiristikö Runarkin ? Ja jos , niin missä ja kenen kanssa ?
Vai joutuiko syömään raakana yksikseen ?

Ylläoleva siis sisältää neljä kysymystä ja siten postaus on asiallinen ja liittyy aiheeseen. :mrgreen:

Sariola
Fitz ratkaisee
Viestit: 6059
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola » Ti Helmi 16, 2010 11:43 am

Ammattimies asialla

Olen miettinyt tuota jälkien peittelyä Tulilahdella. Tuo haudan kaivaminen ja turpeiden huolellinen asettelu takaisin paikoilleen, ja vielä ajopuiden kasailu siihen päälle viittaavat mieheen, jolle tällaiset puuhat eivät olleet vieraita. Lapio oli varmaankin tuttu työväline. Menettely on ollut melko huolellista ja harkittua. Ojien kaivaminen oli todennäköisesti tuttua tälle miehelle.

Toisaalta sitten on menetelty harkitsemattomasti ja suorastaan epäviisaasti. Pienten tavaroiden piilottaminen ja maahan kaivaminen sinne sun tänne sekä kattilan paiskaaminen järveen viittaavat satunnaiseen paniikin alla tehtyyn peittelytyöhön. Siltä osin menettely on ollut suorastaan tyhmää. Viisaampaa olisi ollut kerätä ne yhdeksi paketiksi ja viedä johonkin kauemmas ja kätkeä huolellisesti. Tässä vaiheessa peittelyä suorittanut henkilö (henkilöt) on ollut paniikin vallassa ja pelännyt mahdollisesti sitä, että joku yllättää henet täällä kaivelemassa. Tuo jälkien lisäpeittely on tapahtunut varmaan yöllä ja kiire tuntuu olleen, koska jälki on huolimatonta siltä osin. Myös useiden puun taimien istuttaminen haudan päälle on ollut epäviisasta, mikäli sillä on pyritty salaamaan haudan paikkaa. Tältä osin menettely on ollut huolimatonta ja sattumanvaraista.

Veneen käyttötaito oli ainakin minun nuoruudessani yleinen taito. Kuka tahansa osasi käyttää venettä. Koikkalaisen vene oli siinä käytettävissä lukitsemattomana. Polkupyörien upotuspaikka näyttää valitun aika sattumanvaraisesti siitä melko läheltä hautapaikkaa ja yllättävän läheltä lahdenpohjukkaa. Paremmin sieltä lähempää Tuliniemen puoleista rantaa. Tuon upotuspaikan voisi hyvin valita aivan sattumanvaraisesti juuri tuosta. Laiturilta katsoen lähellä vastarantaa ja laiturilta katsoen myös oikealle lähemmäs lahdenpohjukkaa. Se ei ollut järven syvin paikka, eikä edes tuon lahden syvin paikka. Lahden syvin paikka olisi ollut Saunasaaren ja Honkaniemen välillä. Yleensäkin siellä suunnassa (luoteessa) olisi ollut selvästi syvempää vettä. Lukuisia kertoja on puhuttu järven tai lahden syvimmästä paikasta aivan turhaan. Ei niin ollut.

Ainakin lapion käyttö oli tällekin miehelle tuttua puuhaa. Ei kuka tahansa kaupunkilainen osaa kaivaa noin huolellisesti turpeen ensin paloina poistaen, sitten irtomaan lapioiminen yhteen kasaan, ruumiiden asettaminen hautaan, sitten irtomaan lapioiminen takaisin, ja lopuksi alkuperäisten turpeiden asettelu siihen päällimmäiseksi huolelliseti vieri viereen. Lopuksi ajopuiden keräily siihen päälle. Se taimien istuttelu on sitten jo ollut virhe. On yritetty olla huolellinen.

Lisätään tähän vielä, että tällaisten operaatioiden tekemiseen sopisivat mielestäni hyvin niin pidätettynä ollut kuin myöskin esim. ne kaksi nuorta miestä, jotka viettivät iltaa tyttöjen kanssa. Tällä perusteella ei voisi tipauttaa pois myöskään maalaistalojen poikia, sillä lapion käyttö ja ojien kaivaminen lapiolla olivat tuohon aikaan tavallisia taitoja maalaistalojen miehille. Kaikkien tarkat taidot tai taipumukset eivät tosin ole tiedossa.

härkä
Tarkastaja Morse
Viestit: 955
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja härkä » Ke Helmi 17, 2010 2:12 am

Niin Sariola , olet varmasti tietyissä asioissa oikeassa.
Saatat luulla , että olen pelle. :mrgreen:
En sitä kuitenkaan välttämättä ole.

Kerro ihmeessä lisää.
Kerro näkemyksiäsi kyläläisistä , niin köyhistä , kuin rikkaistakin.
Kerro veneistä ja niistä , jotka Hirvensalmella hetkellisesti pidätettiin.
Kerro metsätöistä , joihin tuokkospojat osallistuivat.
Kerro maatöitten osaamisesta yleisesti.
Kerro niistä kaikista epäilyksistä kaupunkilaisia kohtaan ja heidän kaikista väärintekemisistään maalaisia kohtaan.
Kerro paikkakunnan valtarakenteesta yleisesti.

Pyytäisinkin , etteivät muut keskustelijat nyt ihan heti tähän kommentoisi.
Arvostan suuresti Sariolaa keskustelijana , mutta haistan myös ns. palaneen käryä.

Palaan aiheeseen reagointienne jälkeen. Kaikella kunnioituksella.

hellämustapääfinnilä
Matlock
Viestit: 832
Liittynyt: Su Helmi 14, 2010 8:52 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja hellämustapääfinnilä » Ke Helmi 17, 2010 4:07 pm

Olen monen päivän aikana kahlannut ahkerasti näitä keskusteluja kotimaan ratkaisemattomista surmatapauksista, ja käynyt läpi ehkä 2/3 tästä Tulilahden surmista kertovasta hurjan pitkästä puusta. Laitan tähän vähän hajanaisia mietteitäni ja asioita jotka ovat pohdituttaneet lukumatkan varrella.

Isäni on kotoisin Polvijärvi-Juuka seudulta ja kyselin olisiko hänellä mitään aikalaismuistikuvia Tulilahden tapauksesta. Luin nimittäin jostain täällä olleesta lehtileikkeestä tyttöjen olleen heinätöissä maalaistalossa Polvijärven ja Juuan välillä siihen aikaan kun olivat käyneet vierailemassa Kolivaaralla ja lähettäneet sieltä viimeisen kortin kotiväelleen 25.7.1959. Valitettavasti isäni ei tiennyt taloa jossa olisivat yöpyneet. Muistaakseni toisessa lähteessä oli että tytöt yöpyivät Kolilla pari yötä, mutta eivät nämä tietysti sulje pois toisiaan, maalaistalohan on voinut sijaita Kolin 'juurella' esim. Ahmovaarassa.

Isä kyllä tottakai tiesi tapauksen, samoin Juntusen matkustajakodin jossa tytöt yöpyivät 26.-27.7 välisen yön, samoin tuon Polvijärven Urheilijain tanssilavan jossa he illalla kävivät. Epäili että tanssi-illan on täytynyt olla lauantai, koska lauantaisin siellä tavattiin pitää tansseja. Ilta on kuitenkin ollut hämmästyttävää kyllä sunnuntai, siis arkiviikkoa vasten. Eine ja Riittakin olivat palanneet tansseista vasta puolenyön maissa. Liekö ollut joku erityinen syy näihin sunnuntaisiin tansseihin, vai onko isäni vain erehtynyt, ja tansseja pidettykin vaikka molempina päivinä.

Isä muisteli että Rauanjoen varrella melko lähellä kotitaloansa pienellä leiripaikalla, jonka vastarannalla itsekin olen muksuna usein käynyt uimassa, oli tuona samana ajankohtana kun tyttöjen surma tapahtui ollut merkillinen teltanviiltämistapaus. Ketjua lukiessani huomasinkin tämän tapauksen mainutun pari kertaa. Jälkimmäisellä kerralla nimimerkki Kylli oli postannut tapauksesta kertovan HS-uutisenkin ketjun sivulle 56. Hän kyselee löytyikö rauhanhäiritsijä, ja samaa olen itsekin miettinyt. Mahtoiko tyttöjä 'jälittänyt' henkilö etsiskellä juuri heitä tuosta teltasta? Joka tapauksessa tyttöjen pyöräilyreitti Kolilta Polvijärven keskustaan on kulkenut tuota mäkistä ja mutkaista tietä ohi tämän Rauanjoen paikan.

Polvijärveltä tytöt pyöräilivät aika siivun ilmeisesti Liperin ja Vihtarin kautta Heinäveden keskustaan. Isälle kun mainitsin nuorten naisten käyneen apteekissa, hän totesi heidän ehtineen sitten apteekin aukioloaikana kylälle. Anyone kirjoitti nähneensä tytöt pian klo 18 jälkeen Heinävedellä kioskin pihassa, liekö sitten apteekki ollut tuona maanantaina avoinna klo 18 saakka?

Onkohan selvitetty missä Runar H. on tavannut yöpyä mopedimatkoillaan ja myös tyttöjä seuraillessaan, sikäli mikäli hän on heitä seurannut jo pidemmän aikaa. Ladoissa? Tästä Tulilahti-aiheesta keskustellessamme isä vielä totesi että tuo oli aikaa jolloin mopoilla liikkuvia oli todella paljon. Ihmettelimme myös miten tytöt eivät olisi huomanneet seuraajaansa, ja jos ovat niin miksi leiriytyivät syrjäiselle Tulilahdelle. Täällä tosin oli pohdintaa (Anyone?) siitäkin jos olisivat yrittäneet eksyttää seuraajaansa, kun ilmeisesti ovat viettäneet jossain aikaa ennen leirialueelle menoaan.

Talon nuorella väellä, aikamiespojilla ja -tytöillä, oli tuohon aikaan tapana nukkua kesäisin ja vielä pitkälle syksyynkin aitoissa, vanhempi väki nukkui sisällä tuvassa tai kamarissa, joten aika vaikea on esim. vanhempien antaa alibia lapsilleen yöaikaan tapahtuneisiin juttuihin.

Sivulla 90 on Papillonin postaama kuva jota keskustelijat pohtivat onko varmasti Tulilahdelta, ja mistä kohdasta. Kun vertaa kuvaa tässä ohjelmassa http://www.youtube.com/watch?v=Nh8lQUbVeHA nähtyihin kuviin, jotka lienee kuvattu aika pian tyttöjen ruumiiden löytymisen jälkeen, näyttäisi ainakin minusta siltä että samasta paikasta on kysymys. Anyone huomasi sivun 90 kuvassa pienen rakennuksen poliisin koppalakin takana, itse en sitä havainnutkaan, voisi olla sama työkaluvaja joka näkyy youtube-videolla kohdassa 2.00 minuuttia?

Ehkä surmaaja(t) tiesi ettei haudankaivaja säilyttänyt lapiotaan vajassa, ja siksi suunnisti hakemaan sitä saunatyömaalta, jos näin on tapahtunut. Tai sitten surmaaja oli rannalle tulomatkallaan nähnyt tuon saunanrakennustyömaan, ja osasi siksi suunnata sinne, rakennushommissa kun lapio useimmiten on mukana. Lähistöllä asuvilla saunatyömaa toki varmasti oli muutenkin tiedossa.

Tyttöjen hatut, kengät ja vaatteet jotka löytyivät Varkauden suunnasta vasta keväällä herättävät myös minun ihmetystäni. Mikä tarkoitus tekijällä tai apurilla on ollut kun ei ollut piilottanut niitä niinkuin muut tavarat, vaan jättänyt levälleen näkysälle? Joku pohti tässä keskustelussa sitäkin vaihtoehtoa että ne olisi riisuttu päältä ja jätetty niille sijoilleen. Kun näin kuvan jossa asusteet ovat maastossa kävi heti itselläkin mielessä että ne on riisuttu siihen, tai ehkäpä tarkoituksellisesti jätetty näyttämään siltä.

Altix-merkkisestä kamerasta oli tässä ketjun loppupuolella juttua, ja kuvakin muistaakseni vuoden -59 mallista. Muistelen kuitenkin tuon tyttöjen kameran olleen laatikkokamera, eli vanhempaa mallia. Sama tuli mieleen Bodomin tapauksen telttakeskustelusta, ehkei G:n ja kumppanien käyttämä telttaakaan ollut aivan silloista uusinta tyyppiä. Vielä tuohon aikaan lienee laatikkokamerankin omistaminen ollut maaseudulla suht. harvinaista, eli eipä ihme että se on lähtenyt tekijän/tekijöiden matkaan. Jollei sitten ole päätynyt lahden mutapohjaan.

Papillon taisi postata tämän linkin: http://i370.photobucket.com/albums/oo14 ... g053-1.jpg Esitän kainon toivomuksen siitä että tuon saisi vähän tarkempana uudelleen.. Saan selvää isommalla kirjoitetuista teksteistä, mutta en suurennuslasillakaan niistä pienistä, ja siinä olisi todella mielenkiintoista luettavaa. Ketä muuten mahtoivat olla nämä Hirvensalmella pidätetyt mopedimiehet Karvinen ja Huttunen, olivatko niitä tanssittajia?
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.

Sariola
Fitz ratkaisee
Viestit: 6059
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola » Ke Helmi 17, 2010 6:34 pm

härkä kirjoitti:Niin Sariola , olet varmasti tietyissä asioissa oikeassa.
Saatat luulla , että olen pelle. :mrgreen:
En sitä kuitenkaan välttämättä ole.

Kerro ihmeessä lisää.
Kerro näkemyksiäsi kyläläisistä , niin köyhistä , kuin rikkaistakin. .......
.
En luule, enkä ole luullut mitään. Tunnen asiaa siltä osin mitä olen lukenut eri lähteistä - en ole paikkakuntalaisia. Niinpä en tunne "näkemyksiä kyläläisistä". Olen kyllä asunut sielläpäin ja monet mainitut paikat ovat tuttuja ja olen käynyt eräissä paikoissa useinkin. Joo, en luule, että olet pelle!

Kertoile vain vapaasti, jos tiedät jotakin tästä asiasta. Areena on vapaa. Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä ja myös ajatuksiensa esittämiseen. Saatat tietää asioita, joita ei yleisesti tiedetä. Tärkeintä on, että puhuu itse aiheesta eikä henkilöistä, jotka tänne kirjoittelevat. Myöskään ei voi kieltää muita kirjoittamasta tänne! Jokainen saa kirjoittaa aivan vapaasti.

MUUTEN:

Järven syvimpään paikkaan on Tulilahden pohjukasta soutumatkaa noin 6 km. Siellä syvyys on noin 156 m. Noin 2,5 km:n päässä Kinkkusaaren rannan lähellä on syvyyttä noin 31 m. Olisi sekin melko syvää. Nämä tiedot näkyvät kartoista. Saunasaaren ja Honkaniemen välissä näyttää olevan syvimmillään vettä noin 5 m. Voi arvailla, että polkupyörien upotuspaikassa on vettä noin 2-3 m, noiden syvyyskäyrien perusteella. En ole kyllä mitannut, mutta niillä main.

papillon
Sherlock Holmes
Viestit: 3654
Liittynyt: Su Joulu 23, 2007 12:12 pm
Paikkakunta: Ei kenenkään maa.

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja papillon » Ke Helmi 17, 2010 7:08 pm

hellämustapääfinnilä kirjoitti:
Papillon taisi postata tämän linkin: http://i370.photobucket.com/albums/oo14 ... g053-1.jpg Esitän kainon toivomuksen siitä että tuon saisi vähän tarkempana uudelleen.. Saan selvää isommalla kirjoitetuista teksteistä, mutta en suurennuslasillakaan niistä pienistä, ja siinä olisi todella mielenkiintoista luettavaa. Ketä muuten mahtoivat olla nämä Hirvensalmella pidätetyt mopedimiehet Karvinen ja Huttunen, olivatko niitä tanssittajia?
Ei ole syytä kainostella, senkun kyselee vaan niin laitetaan jos onnistuu. Tärkeintä on ettei sorru sariolan kaltaiseksi vääristelijäksi joka ei vastaile kun kysellään valehteluidensa lähteitä. Sellaiselle ei postata yhtään mitään. :lol:

Tuo kysymäsi juttu on kirjasta " Uusi Suomi : Etusivun Uutiset 1938- 1979" . Ko. kirjassa on lehden sivut pienennetty noin A4 kokoon. Kuvasta pystyy sitten suurentamaan vaikkapa Picasalla todella tarkan otoksen.
Nyt tuo puketointi sen tukkii jotenkin.
Scannailin tarkimmalla nyt mitä masinasta lähtee, sekä myös sitten juttu kerrallaan.

Ilmeni ongelma, en tiedä miksei tuo ruleta tuo url tällä hetkellä ainakaan, onko siinä jokin ongelma vai olenko tumpeloinut itse? Linkki tulee mutta tekstiin se ei uppoa?
Tietääkö joku, Raidilta turha kysyä, ei vastaa. :lol:
- Sanos muuta ja älä muuta sano!

papillon
Sherlock Holmes
Viestit: 3654
Liittynyt: Su Joulu 23, 2007 12:12 pm
Paikkakunta: Ei kenenkään maa.

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja papillon » Ke Helmi 17, 2010 11:06 pm

No niin, vaihdoin tyhmä Chromeen ja se sotki kaiken, nyt kokeillaan tulikettua ja tässä siis kysytty sivu tarkemmin:

Otos 1 / Otos 2 / Otos 3 / Otos 4
- Sanos muuta ja älä muuta sano!

hellämustapääfinnilä
Matlock
Viestit: 832
Liittynyt: Su Helmi 14, 2010 8:52 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja hellämustapääfinnilä » To Helmi 18, 2010 9:18 am

Iso kiitos Papillon kun taistelit ko. sivun tänne tarkempina palasina! Sivu on siis tyttöjen löytymisen jälkeisenä päivänä ilmestyneen Uusi Suomi-lehden etusivu. Vielä kun saisi tänne samaisen lehden sivun 10, jolla nuo etusivun jutut näyttävät jatkuvan.. Mielenkiintoista lukea tunnelmia 'aivan tuoreeltaan' haudan löytymisen jälkeen.

Ilmeisesti noiden mainittujen mopedimiesten kertomus siitä että olivat saapuneet Heinävedelle 28.7. illalla piti tarkistettuna paikkansa, koska heistä ei ole kuultu sen enempää?
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.

Sariola
Fitz ratkaisee
Viestit: 6059
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola » To Helmi 18, 2010 1:42 pm

Korjataan tuo järven syvyys: Oli luiskahtanut tuolla aikaisemmin 156 m. Oikea olisi ollut ilman tuota ykköstä, eli 56 m. Tuo ykkönen livahti siihen epähuomiossa. Eräät lähteet mainitsevat syvyydeksi 55,5 m , eli voidaan pyöristää tasametreihin 56 m.
Tuo syvin kohta on Piskonniemestä koilliseen noin 1,2 km, eli soutumatkaa Tulilahden pohjukasta tulee kyllä aika tavalla, eli noin 6 km. Järven pinta on noin 80 m merenpinnan yläpuolella ja tämä järvi on Suomen 53. suurin järvi, pinta-ala noin 85 km2.

Papillon oli nimennyt minut valehtelijaksi tuossa edellä, kun en ollut ilmoittanut hänelle lähdettä sille tiedolle, että Assman oli Kyllikki Saaren murhan aikoina Saksassa. Lähde löytyy tästä ketjusta, eli nimimerkki "Kekkonen" on tutkinut asiaa ja ilmoittanut sen tässäkin ketjussa. Luotan hänen ilmoitukseensa, vaikka se tieto ei ole virallinen. Oma arvioni on, että olen ollut usein liiankin rehellinen, ja olen saanut siitä kärsiä. Paremmin pärjäisi, jos ei olisi turhan rehellinen. Liian kiltti ja liian rehellinen ei valitettavasti aina menesty hyvin elämässä. Häikäilemättömät ja epärehelliset helposti tallaavat turhan rehelliset jalkoihinsa. Elämä on siinä suhteessa kovaa - paha ei saa aina palkkaansa. Rikosten maailmassa se on vähän sama. Turhan rehellinen rikoksentekijä saa helposti tuomion - häikäilemätön valehtelija saattaa jäädä tuomitsematta. Todistusvelvollisuus on syyttäjällä. Syytetyn ei tarvitse osoittaa olevansa syytön - vaan syyttäjän pitää osoittaa syytetty syylliseksi.

Tässä Tulilahden tapauksessa jäi näkemättä, miten olisi käynyt oikeudessa. Siinä olisi mahdollisesti menty ylempiin oikeusasteisiin.

Sariola
Fitz ratkaisee
Viestit: 6059
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola » To Helmi 18, 2010 3:09 pm

hellämustapääfinnilä kirjoitti: .......
Ilmeisesti noiden mainittujen mopedimiesten kertomus siitä että olivat saapuneet Heinävedelle 28.7. illalla piti tarkistettuna paikkansa, koska heistä ei ole kuultu sen enempää?
Tuo on hyvä havainto. Näyttää varmalta, että nuo mopedimiehet ovat täysin syyttömiä. Olihan tilanne sellainen, että rikoksen kohteeksi joutuneet tytöt olivat 28. päivän illalla olleet jo noin puoli vuorokautta vainajina. Aivan ilmeisesti poliisi on todennut nämä kaksi miestä täysin syyttömiksi.

papillon
Sherlock Holmes
Viestit: 3654
Liittynyt: Su Joulu 23, 2007 12:12 pm
Paikkakunta: Ei kenenkään maa.

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja papillon » To Helmi 18, 2010 5:18 pm

Sariola kirjoitti:

Papillon oli nimennyt minut valehtelijaksi tuossa edellä, kun en ollut ilmoittanut hänelle lähdettä sille tiedolle, että Assman oli Kyllikki Saaren murhan aikoina Saksassa. Lähde löytyy tästä ketjusta, eli nimimerkki "Kekkonen" on tutkinut asiaa ja ilmoittanut sen tässäkin ketjussa. Luotan hänen ilmoitukseensa, vaikka se tieto ei ole virallinen. Oma arvioni on, että olen ollut usein liiankin rehellinen, ja olen saanut siitä kärsiä.
Olet vääristellyt kautta linjan, useissa ketjuissa jopa aiemmilla palstoilla, sen tietää kaikki jotka jotain palstahistorioista tietää.
Älä siihen Urkkia sotke, esitä faktat kun niitä väitteistäsi kysytään. Siitä se alkaa. :lol:
- Sanos muuta ja älä muuta sano!

skavaböle
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 53
Liittynyt: Su Syys 09, 2007 8:42 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja skavaböle » To Helmi 18, 2010 7:03 pm

Netti HS:ssä (18.2.2010) näyttää olevan artikkeli valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer:n valokuvanäyttelystä..

Bremer työskenteli vuodesta 1952 alkaen lehtikuvaajana: Hufvudstadsbladetissa, Lehtikuvassa, Viikkosanomissa ja Helsingin Sanomissa, josta jäi eläkkeelle 1994. Välissä olivat vuodet 1978–83 taiteilijaprofessorina.

Omina ryhminään nähdään sarja kuvia presidentti Kekkosesta sekä reportaasi Tulilahden surmista epäillyn Runar Holmströmin oikeudenkäynnistä Heinävedellä 1960.

Perjantaina 19.2.2010 yleisölle avautuvan näyttelyn kuraattori on Riitta Raatikainen. Se on esillä Ateneumissa 16. toukokuuta 2010 saakka.

brann
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Helmi 16, 2010 3:00 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja brann » To Helmi 18, 2010 7:07 pm

Tässä alemmassa huomioni kiinnitti erityisesti kohta "aiempaa väkivalta- tai seksuaalirikostaustaa, tai vastaavanlaisia tekoja myöhemmin".

Hexan kirjoitti Ma Tammi 25, 2010 10:14 pm:

"Palautetaanpa mieliin muutamia perussääntöjä:

- Murhaajat tulevat yleensä tekopaikan lähistöltä.

- Seksuaalimurhiin syyllistyvillä on yleensä aiempaa väkivalta- tai seksuaalirikostaustaa, tai vastaavanlaisia tekoja myöhemmin.

- Raakaan murhaan syyllistynyt pystyy elämään tekonsa kanssa suhteellisen vaivattomasti, jos pystyy selittämään sen itselleen jotenkin. Esim. "jos se akka ei olisi nalkuttanut, eihän sellaista kukaan kestä" tai "perkeleen huora, itse aiheutti kohtalonsa".

- Seksuaalirikollisen aktiiviura loppuu yleensä iän myötä, ilmeisesti hormonaalisista syistä. Siten hän voi välttää kiinni jäämisen, joka muilla rikollisilla usein tapahtuu siten että vanha rikos selviää uuden yhteydessä."


On jo käynyt ilmi, että Polvijärvellä oli teltan kimppuun käyty aikaisemmin.

Kylli kirjoitti To Syys 03, 2009 2:36 pm:

"HS 3.9.2009/3.9.1959: Onko Polvijärven telttaantunkeutuja suorittanut Heinäveden murhat? Heinäveden kaksoismurhaa tutkittaessa on ilmennyt mm., että sunnuntaiaamuna viime heinäkuun 26. päivänä n. klo 4.30 oli joku henkilö, joka oli ollut liikkeellä joko moottoripyörällä tai mopedilla yrittänyt tunkeutua Polvijärven ja Juukan maantien varrella Sammakkovaaran ja Martovaaran välillä leiriytyneiden kolmen neitosen telttaan oviaukon kautta. Eräs neitosista oli ollut hereillä estäen pääsyn vetämällä teltan aukon vetoketjun kiinni, jolloin rauhanhäiritsijä oli viiltänyt teräaseella teltan kattoon reiän. Neitosen huudettua oli rauhanhäiritsijä poistunut. Tutkintaviranomaiset pyytävät henkilöitä, jotka mahdollisesti tietävät kyseisenlaisesta rikollisesta heti ilmoittautumaan viranomaisille. HS"


Ja seuraava haastattelu kertoo vastaavaa sattuneen myös Tulilahden tapauksen jälkeen. Pätkä on Ratto-lehdestä, luettavissa sivulla 25. On tietysti olemassa mahdollisuus, että rouva sekoittaa tapauksen tuohon Polvijärveen, mutta ainakin hän erikseen mainitsee Runarin olleen tuolloin jo vangittuna.

Ravadas kirjoitti päivämäärä Ke Loka 21, 2009 4:33 pm:

"Tyyne Keinänen ryhtyi vuolaasti perustelemaan Holmströmin syyttömyyttä, kun olimme kysyneet hänen muistojaan ajasta, jolloin murhamies teki hirmutekonsa Tulilahden leirialueella.
-Se on elossa se rutku, joka murhan teki. Se ja sen apuri. Holmström oli jo kiinni kun Tullahessa oli toistua sama näytelmä."


Myös helsinkiläisrouvan kuulemasta yöllisestä kertomuksesta voisi tehdä päätelmän, että teko on toistunut aikaisemminkin "Etkö sinäkin ole jo saanut tarpeeksi tällä kertaa?" Toki tämä voi liittyä myös sen öiseen jälkien peittelyyn.

- Eikö siihen jäänyt jotain puun juurelle?
- Minä peitin ne.
- Mennäänkö tuonne?
- Ei mennä... voi paukkua.
- Etkö sinäkin ole jo saanut tarpeeksi tällä kertaa?
- Tulee kestämään kauan, ennen kuin niitä osataan kaivata.
- Ei kai poliisi näin pian...

hellämustapääfinnilä
Matlock
Viestit: 832
Liittynyt: Su Helmi 14, 2010 8:52 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja hellämustapääfinnilä » To Helmi 18, 2010 8:49 pm

Aiemmin linkitetyllä Uuden Suomen etusivulla oli juttu jossa arveltiin ruumiiden säilytyspaikan olleen aluksi muualla ja niiden tuodun paikalle vasta 30.7. (Liekö ehkä helsinkiläisrouvan Tulilahdella kuulema ja poliisille kertoma keskustelu mahdollisesti ollut syynä tähän arveluun.) Tuota kirjoittaessa epäiltiin myös että ruumiiden peittämistyöhön on ryöstömurhaajilta kulunut vähintään yksi yö. Tämä näkemys sittemmin muuttui rajusti, kun 'osoitettiin' surmaajan voineen tehdä koko hautaamis- ja piilottelupuuhan vain muutamissa tunneissa.
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2822
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove » To Helmi 18, 2010 11:29 pm

Polvijärven teltanviiltelyjuttu osoittautui vääräksi. Siis sellaista ei ollut tapahtunutkaan.

Mikäli Tulilahdella moiset telttahyökkäykset ovat jatkuneet, niin herää kysymys, millainen ihminen on ollut asialla? Psykopaattinen raivohullu joka sai jonkinlaista nautintoa ja tyydytystä teoistaan. Potentiaalinen sarjamurhaaja keskellä kauneinta itäsuomalaista maisemaa.

Toki tuo Ratto-lehdessä kerrottu myöhempi tapaus voi olla pelkkä legendakin.

Lukittu