Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
baneheia62
Alibin satunnaislukija
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Heinä 21, 2020 7:19 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja baneheia62 »

Harmi. Riihitontun ja damfinin nokittelut olivat liikaa joillekin. Ketju kuihtui kriitikoiden vuoksi. Huono homma. Damfin kysyi, oliko yksi kuva samalta kohtaa kuin toinen pöllikuva. Mielestäni ei. Eri kohta maastosta, tai eri ajankohta.

Sitten tulee nikit, joita ei kiinnosta Lukkarisen löytöpaikka, minua kiinnostaa suuresti, en tiedä miksi - ehkå kokonaiskuvan luomiseksi.

En ole tyytyväinen damfinin ja riihitontun keskustelujen vähättelyyn - minua kiinnostaa kyllä molempien näkökulmat. Toivon että he jatkavat vaikka nokitellen. Minun mielestä antoisaa väittely ja nokittelu.

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5216
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

Pieni väittely ja eriävät mielipiteet on usein tosiaan ihan antoisaa, mutta siinä vaiheessa kun keskustelu menee sille tasolle että eriävien mielipiteiden sijaan yritetään pilkata mielipiteiden esittäjää (damfinin kivi, mittasuhteiden ymmärrys, narsisti, trolli yms.) niin silloin keskustelulla ei ole enää mitään annettavaa.

Loppujen lopuksi kuten tuossa jo totesin niin en usko että noista kuvista meille se ruumiin löytöpaikka edes selviää jos kerta poliisi on päättänyt ettei sitä paljasta, voidaan toki spekuloida sillä että missä mikäkin kuva on otettu mutta löytöpaikka ei sillä selviä ellei saada selvitettyä missä on otettu se kuva jossa ruumispussi koivun juurella näkyy.

Näistä kuvista on vielä huomioitava se seikka että ohjelmat ja artikkelit joissa näitä kuvia on esitelty ovat käsitelleet kolmea tapausta, ja näissä kuvissa on siitä johtuen mitä todennäköisemmin vähintään kahta tapausta koskevia rikospaikkakuvia joita on mitä todennäköisemmin otettu eri aikoina.
Minä uskon että Hellun tapausta ei ole alunperin otettu mitenkään vakavasti, poliisi tuskin on heti sen jälkeen edes käynyt paikalla, ainoastaan kirjannut tapauksen ylös ja ehkä kysellyt silminnäkijöitä.
Sitten tämän Tuulan surman tutkimusten aikana on tullut esille Hellun tapaus ja poliisia on vasta siinä vaiheessa ruvennut kiinnostamaan tapausten yhteys, ja on alettu tutkia sitäkin uudelleen ja ehkä tässä vaiheessa käynyt kuvaamassa siihen liittyvää maastoa kuten sen sorakuopan ja sille johtavan tien.

Ja edelleen korostan että nämä on minun pohdiskeluani, ei faktaa, minä en halua faktana esittää mitään mikä ei ole faktaa.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Ymmärtääkseni Meriläisen tapausta on tutkinut Riihimäen paikallispoliisi Lukkarisen murhaan asti. Aluksi Lukkarisen murhakin oli paikallispoliisin tutkittavana, mutta se siirtyi pian KRP:lle.

Henkilökohtaisesti uskon, että kaikki rikospaikkakuvat on otettu Lukkarisen murhan tutkintaan liittyen. Kaikki kuvissa esillä olleet aikaleimatkin ovat vuodelta 1991. KRP on kiinnostunut Haantiestä vasta pari kuukautta virallisen katoamisilmoituksen kirjaamisen jälkeen. Ei taida olla mielekästä enää siinä vaiheessa käydä ottamassa kyseiseltä alueelta rikospaikkakuvia.

Lukkarisen ruumiin löytöpaikka voi antaa paljon erilaista informaatiota tekijästä. Esimerkiksi, jos ruumis on dumpattu Aholoiden metsään, jossa ei olisi tehty harvennus- tai muita hakkuita moneen vuoteen, niin se voi kertoa tekijän tienneen tämän seikan alueesta. Lehdessä tosin on esitetty, että ruumis olisi löytynyt Pietilän metsästä, jossa ilmeisesti oltiin noihin aikoihin suorittamassa joitain hakkuita. Nämä hakkuut taas eivät olleet häirinneet tekijää dumppaamasta ruumista alueelle. Tosin tässä voi aivan hyvin vaikuttaa enemmän sarjamurhaajan pakonomainen toimintatapa alueeseen liittyen.

tj_eme
Martin Beck
Viestit: 843
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

Muistelen, että Haantien tapauksessa meni juuri näin. Kesti jonkin aikaa, että se linkitettiin muihin tapauksiin ja siinä oli ehditty menettää aikaa. Haantien jäänteiden löytyminen varmasti avaisi tutkintaa, mutta kuinka todennäköistä se on? Jos ei ole kunnon vihjettä paikasta, ei taida löytyä.

Olen edelleen sitä mieltä, että Lukkarisen tapauksesta on oikeasti kunnollista materiaalia ja sen kautta on suurin todennäköisyys, että tapaukset voivat selvitä. Aika ei tosin työskentele sen puolesta vaan sitä vastaan, mutta silti on niin, että poliisin pitää pitää jotain avaintietoja pelkästään itsellään, että väärät tunnustajat saadaan seulottua. Uusien avausten johdosta odottaisi, että Lukkarisesta tehtyä havaintoa Riihimäellä avattaisiin jotenkin.

Yleisemminkin tapausten kytkentä Riihimäkeen on minusta vahvistunut, jos Lukkarisesta on viimeiseltä päivältä luotettava havainto Riihimäeltä. Meriläinen asui siellä, Haantie asui siellä ja Lukkarinen on juuri ennen kuolemansa nähty siellä? Hiekkakuoppien maasto on toinen maantieteellinen keskeinen paikka, mutta onko kytky Järvenpäähän sittenkin heikompi? Meriläinen lähti kyytiin Järvenpäästä, mutta lähtikö Haantie tai Lukkarinen? Jos Lukkarinen on ollut reisussa tekijän kanssa ympäri Järvenpäätä ja Riihimäkeä, on suoranainen ihme, että hän ei ole jäänyt kiinni. Jospa Lukkarinen kohtasikin tekijän Riihimäellä eikä Järvenpäässä?

Meriläisen tarinan uskottavuutta epäilen kokonaisuutena edelleen vahvasti. On kuitenkin selvää, että hän päätyi hiekkakuopalle teräaseen jälki päässään. Muussa on aikajanojen, tarinan loogisuuden ja kuulustelukäytöksen perusteella epäilyttävää. Edelleen voi olla hyvin niin, että Meriläinen tunsi hyvinkin kyydittäjänsä, mutta pelkäsi tätä ja keksi sitä varten harhaanjohtavan tarinan. Ei olisi päihdepiireissä ensimmäinen kerta, kun pelko pistää puhumaan kaikenlaista. Varsinkin sitten, kun mukana on ruumis. Entä, jos Meriläisen matka ei alkanutkaan Järvenpäästä, vaan Riihimäeltä? Silloin koko juttu muuttuu ihan toisenlaiseksi. Meriläisen aikajana muuttuisi paljon uskottavammaksi, jos hän olisikin odotellut junansa, mennyt sillä Riihimäelle ja siellä kohdannut kyytijänsä.

Hiekkakuoppa sijoituspaikkana olisi paljon ymmärrettävämpi ja loogisempi, jos tekijä olisi operoinut Riihimäellä Järvenpään sijasta. Se selittäisi sitäkin, miksei mikään Järvenpäähän liittyvä näytä vievän tutkimusta eteenpäin.

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

On esiintynyt myös huhuja, että Lukkarinenkin on joskus asunut Riihimäellä. Asia on tarkistettavissa esimerkiksi henkikirjoista. En ole itse tarkistamista kuitenkaan tekemässä, ellei jonkin muun asian ohessa tule vaivatonta tilaisuutta siihen. En ole kiinnostunut asiasta siitä syystä, ettei se ole missään määrin todiste kenenkään syyllisyydestä.

Uskon, että jos Meriläinen olisi tuntenut hyökkääjänsä, niin tekijä olisi jo kiinni. Poliisi tekee rutiinina tällaiset tarkastukset (Lukkarisen) murhatutkintaan liittyen.

Poliisi on kertonut käyneensä läpi lähialueiden kaikki tuntomerkkeihin sopivat autot. Olettaen Meriläisen kuvauksen tekijän autosta pitävän paikkansa ja soveltaen Occamin partaveitsen periaatetta, niin tekijä on tullut etelästä valtateitä pitkin Järvenpäähän ja Haantien tapauksessa mahdollisesti Hyvinkäälle.

Henkilökohtaisesti koen, että sarjamurhaajalla täytyy olla riittävä suojavyöhyke tapahtumien kannalta keskeisiin paikkoihin. Näin ollen jos olisin itse poliisi, niin tsekkaisin (rutiineita tietenkin laiminlyömättä) väestörekisteristä kaikki henkilöt, jotka ovat asuneet ennen tekojen alkamista Riksun alueella mutta muuttaneet asumaan etelämmäksi. Sen jälkeen ristiinajot sopivan ikäisiin miehiin, autoihin yms. Auto voi toisaalta olla jonkin sukulaisen tai tuttavan nimissä, joten ainakin tämän suhteen ristiinajo pitää olla hieman laveampi, mutta ei se ole tietoteknisesti mitenkään merkittävän paljon vaikeampi toteuttaa.

damfin
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5216
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

Minä pidän hyvin mahdollisena myöskin sitä että tekijä tulee jostain pohjoisemmasta eteläsuomen ulkopuolelta, itse heinolan korkeuksilta lähtöisin olevana tiedän että poikamiehet, varsinkin ne omalla paikkakunnallaan hieman epäsosiaaliset ja vieroksutut yksilöt, usein lähtivät autoilemaan johonkin päin eteläsuomea naisia etsimään, jääden usein juuri johonkin mäntsälään tai riihimäen/järvenpään tapaisiin kaupunkeihin, koska helsinki koettiin omalla tavallaan sisäänpäin lämpiäväksi eli siellä yksin autoileva maalaispoika saattoi hyvin äkkiä saada porukalla turpaansa väärään paikkaan eksyessään :lol:
Itselleni taas helsinki tuli nuorena miehenä paremmin tutuksi koska jo peruskoulun jälkeen tuli kesätöiden takia siellä asuttua, mutta tiesin tosiaan omalta kylältäkin joitain tällaisia tapauksia jotka kertoivat lähtevänsä hesaan naisiin, ja todellisuudessa eivät sitten uskaltautuneet edes kehä-kolmosen sisäpuolelle. :mrgreen:
Riihimäki on voinut tulla tälle tekijälle tutuksi esimerkiksi opiskelujen takia, käsittääksenihän ainakin kauppaopisto veti riihimäelle jonkin verran opiskelijoita kauempaakin maakunnista, tai sitten ihan vanha sanonta "kauppaopiston naisista" veti tekijää riihimäen suuntaan.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Tekijä voi tietenkin olla muualtakin, ei sitä pysty näillä tiedoilla poissulkemaan. Se, että minkä vuoksi itse pidän todennäköisimpänä tekijän asumista Järvenpäästä etelän suunnassa, on valtatie 4:n moottoritieosuus, joka on valmistunut jo 1970-luvulla Helsingistä Järvenpäähän asti, valtatie 3:n moottoritieosuus Helsingistä Hyvinkäälle taas on ollut valmiina vuonna 1992, sarjamurhaajan suojavyöhyke ja sitten se Occamin partaveitsi. Ja yleensäkin ajattelen, että Riihimäen, Hyvinkään, Järvenpään ja muiden alueiden kuntien vaaleilla autoilla ajavat psykot on ilmoitettu hyvin kattavasti poliisille, sillä kyseessä on tässä mielessä suhteellisen pienet paikkakunnat.

Riihimäen kouluista 1970- ja 1980-luvuilta olisi mielenkiintoista tietää enemmän. Peruskoulut, lukio ja kauppaopisto siellä ovat toimineet mutta entäs mitä muita oppilaitoksia?

tj_eme
Martin Beck
Viestit: 843
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

En näe yhtään syytä olettaa, että tekijä olisi kiinni, jos olisi Meriläisen tuntema. Poliisi ei koskaan eikä missän tilanteessa pysty tarkastelemaan tehokkaasti kenenkään henkilön kaikkia kontakteja. Eikä varsnkaan 1990-luvun alussa, jolloin puhelimet eivät olleet henkilökohtaisia. Meriläisen kaikkien kontaktien perinpohjainen selvittäminen ei yksinkertaisesti olisi ollut mahdollista.

Meriläisellä oli takuuvarmasti irtonaisen ja päihteiden sävyttämän elämän takia paljon myös satunnaisia tai matalan intensiteetin tai harvoin toistuvia kontakteja, joista ei kysytty tai hän ei halunnut kertoa. Kertomattomia tällaisia kontakteja oli hyvin vaikeaa selvitellä ennen kännykkä aikaa.

Pistetäänpä tällainen teoria. Merilisellä oli nuoruudessaan suhde mieheen, jolla oli runsaasti veljiä. Perheessä oli väkivaltaa runsaasti ja hierarkia. Meriläinen meni yhden veljeksistä kanssa naimisiin, koska tuli raskaaksi kesken kaiken. Muutaman vuoden naimisissaolon jälkeen kävi ilmi, että jälkeläinen olikin jonkun muun siittämä ja tuli pahanlaatuinen ero. Veljesten perheen sisäisen dynamiikan vuoksi joku muu veljistä koki seksuaalista vetoa Meriläiseen. Koska elämänalueen vuoksi reviirit ristesivät, homma meni siihen, että Meriläinen saattio olla seksikumppanina myös muille veljille.

Veljesten perheen sisäisen dynamiikan mukaan tämä oli vaikea asia. Veljesten perhaan sisäiset ongelmat olivat luoneet nuorimmasta (nuoremista) persoonallisuushäiriösiä, mutta hallittuja persoonia. Nuoremmalle tuotti mielihyvää käydä panemassa vanhemman veljen entistä, joka oli satuttanut vanhempaa veljeä. Samalla hän järjesti itselleen ristiriidan perheen sisäisen hierarkian ja mielihyvänsä välille.

Ehkä kävi niin, että väkivaltaiseksi kehittyvä ristiriita sai Meriläisen kanssa ensimmäisen ihmiseen kohdistuvan ilmiasun. Ehkä saattoi olla niin, että perheessä veljet jakoivat yhteisenä harrastuksena eläinrääkkäyksen ja puolustuskyvyttömien pahoinpitelyn. Jospa Meriläisen kanssa kohtaaminen olikin vain triggeri eteenpäin, mutta häntä ei ollutkaan tarkoitus tappaa. Ehkä siitä jäi jotain hampaankoloon ja eläinten tappaminen ei enää riittänyt.

Voisko olla niin, Tuula Lukkarinen joutui uhriksi siksi, että Meriläien kanssa koettu turhautuminen seksin, väkivallan ja oman perheen dynamiikan kanssa vaati purkamista. Lukkarinen tunnettiin etäisesti monella tapaa vastenmielisenä henkilönä nainen, päihde- ja mielentervaysongelmainen, eläinrakas ja niin edespäin.

Haantein keissiin tämä voisi liittyä niin. että edelliseen liittyvä kaveri olisi ollut rakentamassa Zapataa ja sitä kautta tavannut Haantien.

Kakenlaisia unia sitä näkee.

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Meriläinen on tuntenut tämän sarjamurhailuun vahvasti taipuvaisen henkilön, joka yritti tappaa hänet lyömällä teräaseella päähän, mutta ei uskaltanut ilmiantaa tätä psykoa poliisille, koska pelkäsi, että tämä tappaisi hänet? Jos näin on, niin tekijän olisi pitänyt asua jossain Riihimäen, Hyvinkään tai Järvenpään seudulla, mutta KRP ei ole löytänyt häntä.

Meriläisen kertomuksen voi kyseenalaistaa, mutta vaikka sen jättäisi kokonaan huomioimatta, niin mikään tapahtumasarjasta muuten tiedossa oleva ei oikein tue sitä teoriaa, että Meriläinen tuntisi tämän tekijän.

KRP:ssä on käsittääkseni töissä Suomen parhaat murhatutkijat. En henkilökohtaisesti lähtisi aliarvioimaan heidän osaamistaan. Jos oletetaan, että Meriläinen tunsi tekijän, niin pätevät murhatutkijat pääsevät perille asiasta rutiinikysymyksillä ja muilla tarkistuksilla. Meriläiseltä on esimerkiksi aivan varmasti kysytty, kenen luona hän on Järvenpäässä viettänyt iltaa. Poliisi on viimeistään Lukkarisen murhatutkinnan yhteydessä kuullut perusteellisesti myös Meriläisen illanviettokavereita tarkistaakseen hänen kertomustaan jne. Siinä alkaa nopeasti tulemaan ilmi seikkoja, joista kokenut rikostutkija huomaa, onko puhuttu totta vai ei tai peitelläänkö joitain yksityiskohtia.

Sitten mietityttää motiivi. Ei ketään tuttua muiluteta Hausjärven hiekkakuopalle ja lyödä teräaseella päähän ilman kunnon motiivia. Meriläinen oli ilmeisesti hyvin alkoholisoitunut henkilö, jonka tappamiseen muuten kuin hetken mielijohteesta ryyppyporukassa ei ole mitään kunnon motiivia.

Veijo Neste
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 118
Liittynyt: La Maalis 20, 2021 7:00 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Veijo Neste »

Itseä on jäänyt mietityttämään tämä 1989 tapahtunut 30-vuotiaan naisen kyyditys. Siinä Järvenpääläisestä ravintolasta poistunut nainen nousi mieskuljettajan kyytiin. Matkan aikana oli viina- ja pilleritarjoilu. Lopulta päädyttiin metsäalueelle, jossa nainen pääsi pakoon. Mitä pakoon? Selkeästi ollut jokin uhkatilanne. Nainen siis sittemmin kuollut ja tiedot ovat poliisille tulleet naisen äidiltä tämän luettua tapauksista tiedotusvälineistä.

Tuossa vuoden 1989 ja Hellun tapauksessa voi nähdä yhtymäkohtia, jotka puolestaan tukisivat Hellun tarinaa ainakin osittain, mutta eivät toki sulje pois mahdollisuutta, että Hellu, jos ei vallan tuntenut, niin ainakin tiesi tekijän. Itse olen ollut vähän kahden vaiheilla tässä asiassa, tiesikö vai ei….

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Ymmärtääkseni teoria Meriläisen tuntemasta/tietämästä tekijästä perustuu siihen, ettei tekijää ole saatu kiinni Meriläisen tekijästä antamista tuntomerkeistä huolimatta. Näin ollen teoriaan kuuluu olennaisesti se, etteivät tuntomerkit tekijään täsmää, koska Meriläinen suojeli tekijää.

Onhan se jossakin määrin mahdollista. Riihimäellä asunut Meriläinen olisi sattumalta törmännyt Järvenpäässä tietämäänsä henkilöön, jolla on sattumalta taipumuksia sarjamurhailuun, ja hän myös suojelisi teräaseella häntä päähän lyönyttä henkilöä ilman mitään järkevää ja uskottavaa motiivia. Ilman hyvää näyttöä, en henkilökohtaisesti tähän teoriaan kuitenkaan usko.

Yksinkertaisin selitys juttusarjan ratkeamattomuudelle lienee se, että sarjamurhaajan suojavyöhyke on ollut riittävän laaja: Järvenpää, Riihimäki, Hyvinkää ja Hausjärven hiekkakuopat sijaitsivat tarpeeksi pitkän välimatkan päässä tekijän silloisesta asuinpaikkakunnasta.

Jacques Clouseau
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Syys 19, 2009 11:21 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Jacques Clouseau »

Onko täällä palstalla ketään kuka olisi käynyt tutustumassa, millaista uutisointia oli paikallislehdissä ns. Hellun tapauksesta?
Tarkoitan aikaa, ennen Tuulan kuolemaa.
Tiedän että Esim Riihimäen kirjastosta löytyy paikallislehtien aineistot, onko joku käynyt niitä katsomassa?
Kiinnostaisi kovasti, kuinka paljon paikallisesti uutisoitiin ko. tapauksesta, ennen kuin muut tapahtumat tulivat julki.

3 merkkiä
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ti Syys 08, 2020 9:36 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja 3 merkkiä »

Minulla olisi myös yksi, ehkä hivenen kaukaa haettu ehdokas tekijäksi. Hän on suunnilleen vuonna 70 syntynyt, tummat ja kiharat hiukset omaava ilmiselvä psykopaatti, jonka en usko koskaan jääneen kiinni (kenties erittäin nilkin ja ovelan luonteensa vuoksi) mistään niin vakavasta rikoksesta, josta tallennettaisiin dna. Mies pitää nykyään camping-paikkaa pohjoisemmassa Suomessa, käyttäen ainakin taloudellisesti hyväksi mieleltään järkkynyttä uusinta vaimoaan, jonka löysi joskus 2007 tienoilla. Hänellä on 90-luvun alkupuolella syntynyt, ainoa oma lapsi. Hänellä on työnsä kautta yhteyksiä Riihimäelle ja hän käy siellä ainakin satunnaisesti. Hän vaihtaa autojaan kuin sukkiaan ja on syyllistynyt mm. Aspergerin syndroomaisen, nukkuvan lapsen kuristamisen yritykseen. (lapsi heräsi miehen ollessa kädet tämän kaulalla ja tilanne raukesi. Poliisi/lastensuojelu on ollut asiasta tietoinen, mutta siitä ei ole kirjattu rikosilmoitusta). Hän on alkoholin suurkuluttaja, mutta työkykyinen. Hän syö joitain, ilmeisesti rauhoittavia pillereitä, joita epäilen hänen myös syöttäneen kyseiselle aviovaimonsa Asperger-lapselle, jotta saisi tämän rauhoittumaan automatkan ajaksi.

Tässä ei kuitenkaan liene tarpeeksi evidenssiä miehen sitomiseksi jsm-juttuun.

JasseHames
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Jacques Clouseau kirjoitti:
Ti Huhti 13, 2021 8:27 pm
Onko täällä palstalla ketään kuka olisi käynyt tutustumassa, millaista uutisointia oli paikallislehdissä ns. Hellun tapauksesta?
Tarkoitan aikaa, ennen Tuulan kuolemaa.
Tiedän että Esim Riihimäen kirjastosta löytyy paikallislehtien aineistot, onko joku käynyt niitä katsomassa?
Kiinnostaisi kovasti, kuinka paljon paikallisesti uutisoitiin ko. tapauksesta, ennen kuin muut tapahtumat tulivat julki.
Lain mukaan julkaisuista on toimitettava kopio kansalliskirjastoon, jossa niitä voi helposti käydä lukemassa mikrofilmeiltä. Kannattaa pienten paikallislehtien tapauksissa ensin tiedustella sähköpostilla, onko etsitty mikrofilmi kansalliskirjaston mikrofilmisalin hyllyssä vai pitääkö tehdä tilaus, joka tarkoittaa sitä, että kirjastovirkailija muutaman päivän sisällä noutaa tarvittavan mikrofilmin jostain kellarin arkistoista ja ilmoittaa sen jälkeen, milloin sitä voi mennä lukemaan. Ja jos ei asu pääkaupunkiseudulla, niin mikrofilmejä voi käsittääkseni tilata kansalliskirjastosta luettavaksi sellaisiin kunnankirjastoihin, joissa on mikrofilminlukulaite.

Iltalehti, Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat ovat kansalliskirjastoissa muistaakseni ainakin muutaman viimeisen vuosikymmenen ajalta mikrofilmeinä hyllyissä. Jos ehdin ja jos kansalliskirjastoon yleensäkin näin korona-aikana pääsee, niin voin käydä ainakin noiden lehtien osalta tsekkaamassa, mitä Meriläisen tapauksesta on kirjoitettu ennen Lukkarisen murhaa.

Mariangel
Remington Steele
Viestit: 235
Liittynyt: Ma Marras 03, 2008 2:00 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Mariangel »

Onkohan vanhoja Alibi-lehtiä luettavissa jossain myös? Ne olivat aikoinaan tosi raakoja sisällöiltään.

Vastaa Viestiin