Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » To Elo 22, 2019 10:58 pm

Kuva Tulilahden uhrien hautajaistilaisuudesta:
Kuva

Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Pe Elo 23, 2019 8:58 pm

Runar oli kyllä traaginen hahmo. Oliko hän sotaveteraani? Hänen kotikuntansahan oli ehkä sodanvastaisin ja punaisin kunta koko Suomessa. Veikkaan että oli kommunisti, ihan asiallisesti todeten kuten ennen todettiin. Suomenruotsalainen köyhä kommunisti mopoilemassa itselleen kulttuurisesti täysin oudossa osassa Suomea. Tuohon maailmanaikaan erot eri maanosien välillä olivat paljon jyrkemmät kulttuurisesti.

Tuskin onnistui kovin paljoa kommunikoimaan ihmisten kanssa ymmärrettävästi Pohjois-Karjalassa. Jos hän on tytöille jotain yrittänyt jutella, niin veikkaan tyttöjen lähinnä karttaneen häntä koska hän oli ihan muualta, täysin erilainen. Jossain Heinävedellä hän oli kuin huutomerkki, outo kulkija kaukaa. Hän on todennäköisesti kokenut itsensä monessakin mielessä hyvin vieraantuneeksi ja syrjässä olevaksi.

Joitain tietyjä piirteitä Tulilahdessa kuten Bodomin murhassa on, että ikään kuin ne olisi tehnyt sodan käynyt ihminen. Tehokasta, kylmää toimintaa. Sodan käyneelle kynnys tuollaiseen toimintaan ei ole niin korkea. 50-luvun Suomi oli puolillaan huonon mielenterveyden omaavia sotaveteraaneja. Sitä mietin että hitostako tiesi upottaa fillarit syvimpään kohtaan?

Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Ma Elo 26, 2019 4:31 pm

Kun casea funtsii ihan vain niiden, wikipediassakin olevien kylmien faktojen pohjalta, niin ei tekijä kyllä Runar ollut. Niitä pikkufaktoja on niin monta.
- Tekijä tiesi järven syvimmän paikan
- Lähitalon koira ei ollut pitänyt tekijää vieraana eli haukkunut, kun tekijä oli noutanut lapion talon pihasta.
- Uhrien omaisuutta oli tuotu tien varteen vasta seuraavana keväänä, kun Runar oli ollut vangittuna jo pitkään.

Kokeneille tämä on tätä vanhan jankkausta, mutta silti. Ei ollut Runar. Tuo lapiojuttu saa pään pyörälle. Siis mieti, olet juuri murhannut kaksi ihmistä, ja teon jälkeen käyt kylmän viileästi lainaamassa lapion lähitalon pihasta jossa on koira pihalla. Hullunrohkea tekijä. Välinpitämätön, ylimielinen. Riski sille että tekijä olisi tullut nähdyksi pihassa lapionlainausreissulla oli huomattava. Vain muutama koiran haukku...isäntä tulee katsomaan...

Sama asia kertoo teon täydestä suunnittelemattomuudesta. Hautaamisvälineitä lähdetään lainailemaan kyliltä teon jälkeen...Teko oli täysin suunnittelematon, päähänpisto.
Kerrotaan että "Runar väijyi uhreja pitkään". Ei kukaan joka väijyisi uhriaan pitkään, lähde sen jälkeen lainailemaan hautauslapiota kyliltä oudolla paikkakunnalla. Jos joku väijyy uhriaan pitkään, seuraa, niin hän on miettinyt jutun läpi ennen tekoa. Tämän tekijä ei ollut.

Mistä tekijä tiesi, että lähitalon pihassa oli lapio helposti haettavissa? Ei se ole mitenkään tavallista, usein työkalut ovat vajassa, yms.Tekijä tunsi kyseisen lähitalon pihapiirin, oli käynyt talossa ennenkin, se on se vastaus. Siksi myöskään koira ei tunnistanut tekijää vieraaksi.
Tekijä oli kyseisen lähitalon asukkaiden tuttava, kyläilijä.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ma Elo 26, 2019 9:53 pm

Moi Myrskylyhty. Voimme tietenkin ajatella asioita siltäkin kannalta, että tekijä oli joku muu Holmström. Henkilökohtaisesti yritän olla mahdollisimman puolueeton.

No miksi Lyytikäisten koira ei haukkunut? Ehkä siksi, että koiran on kerrottu olleen sisällä murhayönä. Minulle on jäänyt epäselväksi, oliko Lyytikäisten koira rekonstruktion aikana sisällä vai ulkona. Joka tapauksessa koira ei silloin haukkunut.

Se seikka, että tyttöjen polkupyörät löydettiin Tulilahden syvimmästä kohdasta, on mielestäni voinut olla pelkkä sattuma, jota on painotettu liikaakin. En pidä uskottavana, että Lyytikäiset olisivat piilottaneet Tulilahden rantaan oman lapion; sitähän olisi kipeästi tarvittu omalla saunatyömaallakin.

Kauhasen syyllisyyttä puoltavia asioita on runsaasti. Snufkin onkin tuonut näitä asioita kiitettävällä tavalla esille On otettava huomioon, etä Runarin puolustusasianajajan tehtävänä oli puolustaa syytettyä.Vanhoja lehtiä ja Strömbergin haastatteluja lukiessani on jäänyt mieleeni se vaikutelma, että hänen ensisijaisena tehtävänä oli osoittaa, että oli olemassa muitakin mahdollisuuksia. Hän ei varsinaisesti uskonut Kauhasen syyllisyyteen, mutta asetti sitäkin kyseenailasemmiksi monet ja usein hyvin hataralla pohjalla olevat väittämät.

Myrskylintu: Laboratoriotutkimuksissa todettiin, että on todennäköistä ja täysin mahdollista, että tyttöjen muut tavarat on viety paikalle saman kesän aikana.Tämä olisi myös sopinut Holmströmin oletetun kulkureitin varrelle. Mutta keskustelu jatkukoon..

Atlanta
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2567
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Atlanta » Ti Elo 27, 2019 11:21 am

Kyllä koira haukkuu sisälläkin, jos vieras lähestyy taloa. On sitten päivä tai yö. Ja tässä tapauksessa koira tunsi tulijan, koska ei haukkunut.
Tyttöjen tavarat on voitu viedä vielä saman kesän aikana sinne, mistä ne löydettiin. Mutta milläs Runar olisi ne sinne vienyt? Oliko mukana säkki, mihin tunki tavarat? Vai saiko semmoisen jostain naapurin varastosta?
Enpä usko, että Holmström oli tekijä.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ke Elo 28, 2019 8:48 pm

Niin Atlanta, koirien omistajana tiedän hyvin sen, että koirat voivat haukkua myös sisätiloissa ollessaan tuntemattomia, joskus myös tunnettujakin lähestyjiä. Rekonstruktion aikana Lyytikäisten "Nalle"- koira ei kuitenkaan haukkunut ylikonstaapeli Huovista, jonka oletan olleen Lyytikäisille ja heidän koiralleen sitä ennen täysin tuntematon tapaus.

Henkilökohtaisesti en pidä merkityksellisenä Lyytikäisten koiran haukkumista/ haukkumattomuutta tai sitä, että tyttöjen fillarit löydettiin Tulilahden syvimmästä kohdasta
.Oleellisemmalta tuntuu se, että Runarin yksiselitteisesti todettiin olleen Tulilahden ranta-alueen välittömässä läheisyydessä em. ajankohtana. On erittäin epäuskottavaa, että joku muu yhtä häiriintynyt ihminen olisi juuri samaan aikaan seuraillut tyttöjä samalla paikalla ja toteuttanut aikeensa.

Runar keräsi naisten pikkuhousuja. En muista tarkasti, mutta olisikohan ollut niin, että tyttöjen pikkuhousut jäivät kadoksiin.

Tirsu
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 45
Liittynyt: Ke Marras 06, 2013 1:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tirsu » Ke Elo 28, 2019 9:57 pm

Luin, että Ferdi K. olisi kuollut juotuaan saamansa pullon viinaa. Myrkytettiinkö? Häntä sanottiin silminnäkijäksi. Nimismies kuulemma peitteli tapahtumia. Kaksi miestä oltiin muka nähty verisenä kylällä, ja sen jälkeen häipyivät sairastamaan kolmeksi viikoksi jonnekin.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » To Elo 29, 2019 12:37 am

^Erittäin mielenkiintoinen ja itselleni uusi tieto.
Atlantalle vielä sen verran, että Leppävirralta löytyneet loput tavarat voivat viitata siihen, että tekijälle(uskon yhteen tekijään) tuli kiire. Aikaisemmin suhtauduin varauksellisesti siihen mahdollisuuteen, että RH olisi voinut mopedilla kuljettaa muun rekvisiitan huomaamattomasti muualle. Jälkeen päin tulin siihen tulokseen, että ne eivät ole vieneet tilaa kovinkaan paljon. Hyvin olisivat reppuunkin mahtuneet.

skoone
Sherlock Holmes
Viestit: 3753
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skoone » To Elo 29, 2019 11:11 am

paccasucco kirjoitti:... RH olisi voinut mopedilla kuljettaa muun rekvisiitan huomaamattomasti muualle. Jälkeen päin tulin siihen tulokseen, että ne eivät ole vieneet tilaa kovinkaan paljon. Hyvin olisivat reppuunkin mahtuneet.
...varsinkin olisivat mahtuneet, jos reppu olisi ollut tyhjä eikä sisältänyt muuta tavaraa..
Muista lähdekritiikki!

Tapiska
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Touko 25, 2015 12:34 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tapiska » To Elo 29, 2019 9:33 pm

Uskon että surmat on tehty mustasukkaisuuspuuskassa ja / tai kovassa kännissä. Mistä muuten olisi syntynyt se vihan voima, jolla tuollaista on saatu aikaan. Olisivatko Heikki ja Keijo jatkaneet läheisinä jos draama olisi tapahtunut heidän välillään? Tyyliin: hei, minä haluan sen Einen.. ei kun minä, suih, kops, naps -> oho, kuoli, no tapetaan tuo Riittakin, ettei se kerro kenellekään, haudataan, piilotetaan kamat ja lähdetään kotiin.

Olisiko lippoja jäänyt siinä tapauksessa jälkipolville näytettäväksi? Toisaalta olen miettinyt josko vasta keskiviikkoiltana juosta kirmattiin lipot paikalle, kellonajoilla varustettuina. Liian monimutkaista psykologiaa se kuitenkin olisi.. Vai sittenkin ihan älyvapaa harhautusyritys Ovaskoineen yms. Mutta eikös toisessa lipossa lue K.R.?

Todennäköisimmältä tuntuu että metsästä on toikkaroinut humalainen nuori mies, joka on alemmuudentunnossaan käynyt komentelemaan lippopoikasia pois. Epäselvää on kuinka paljon poistuvat pojat näkivät. Ehkä sen verran että heitä kiinnosti tulla seuraavina päivinä käymään rannassa. Ainakin on se Keijon keskiviikkoinen varma käynti, mahdollisesti poikien tiistainenkin.

Jotenkin tuntuu että puukolla ja kivenmurikoilla tms. tappaminen on niin pahannäköistä puuhaa, että tekijä on toiminut yksin. Mistä sitä tietää vaikka TK olisi saanut LL:lle syötettyä sellaisen version, ettei LL tiennyt siivoavansa murhapaikkaa. Jos Lyytikäiset asiaan jotenkin isommin liittyisivät, niin tuskin olisi lapio jäänyt metsikköön.

Tuntuu oudolta että puskarunkkaaminen eskaloituisi kahdeksi surmaksi. Veikkaan että tekijä on päässyt naisten kanssa jutuille, tulkinnut saumansa väärin (mustasukkaisena ja / tai kännissä) ja lopulta kahta vastustajaa vastaan käyttänyt liikaa voimaa. Josko murhaajan olisikin ollut helppo pitää asia sisällään siitä syystä, että se on hänelle itselleenkin hieman hämärän peitossa. Onhan meillä yhdellä jos toisellakin kännitoilailuja, joita ei tee mieli muistella joltain pätkiviltä mielen morkkisfilmeiltä.

->Saako adrenaliiniryöpsähdys humalan hetkeksi hälvenemään? Mikä oli TK:n veriryhmä?

Avatar
snufkin
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 189
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja snufkin » To Elo 29, 2019 10:16 pm

T.K:n veriryhmä oli O. Ei vieläkään mitään tietoa tyttöjen veriryhmästä. Eniten kyllä mietityttää toi, kun jätkä ei osannut ensin sanoa mistä veri oli tullut. Sen verran duunareita tunnen ja olen itsekkin niitä hommia tehnyt, että veriset haavat ovat niissä hommissa harvinaisia puhumattakaan kahdesta veren tahrimasta vaatekappaleesta.

R.L ja M.L tuskin liittyy tapaukseen. Ei L.L:kään vaikuta murhaajan profiiliin sopivalta, mutta olen saanut sen käsityksen, että hän oli läheinen Kauhasten kanssa. Taisi myös olla ainoa veljeksistä joka työskenteli päivätyönään kotona.

Tutkintamateriaalin julki tuleminen varmaan tuo esiin uusia seikkoja. Runarin puolustusasianajaja on todennut T.K:n olleen neljän muun henkilön kanssa ryyppäämässä murhailtana. Näiden neljän muun henkilöllisyydet kiinnostaa itseä ja etenkin T.K:n alibi.

Tapiska
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Touko 25, 2015 12:34 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tapiska » To Elo 29, 2019 11:51 pm

On se kumma jos ei tyttöjen veriryhmiä ole selvitetty. Joku kohtelias alan harrastaja voisi lähestyä Nyyssösten sukuseuraa ja Pakkasen perhettä ja kysellä josko Einen ja Riitan vanhemmista jotkut olisivat olleet AB veriryhmää. Mikäli kukaan ei ole ollut, niin TK:n syyllisyys näyttää taas hieman todennäköisemmältä. Tietysti jos sieltä lähteistä saisi suoran vastauksen O -asiaan, niin vielä parempi.

Der Fanhder
Parranpäristäjä
Viestit: 67
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder » Pe Elo 30, 2019 12:28 am

Tuo O-veriryhmä on muuten lähes joka kolmannella suomalaisella, joten T.K:ta se ei todellakaan sulje pois. On täysin mahdollista, jopa melko todennäköistä, että ainakin toisella tytöllä on se.
Jotenkin tuntuu siltä, ettei poliisi ole vaivautunut edes tyttöjen veriryhmiä selvittämään, koska T.K:n oma näyte natsasi. Asia selvinnee kun tutkinta-aineisto tulee kokonaisuudessaan julkiseksi.
Sinänsä T.K:n oma selitys sormeen tulleesta haavasta tuntuu ontuvalta, koska verta oli roiskunut ihan reilusti vaatteille.
Mies joka tiesi liikaa

skoone
Sherlock Holmes
Viestit: 3753
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skoone » Pe Elo 30, 2019 9:07 am

Tapiska kirjoitti:Uskon että surmat on tehty mustasukkaisuuspuuskassa ja / tai kovassa kännissä. ..

Onkohan käsitteen "mustasukkaisuus" merkitys ihan auennut sinulle Tapiska? Tuskin muutaman tunnin tuttavuus voi poikia mustasukkaista toimintaa? Ehkä sekoitat mustasukkaisuuden vaikka kateuteen?
Muista lähdekritiikki!

Tapiska
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Touko 25, 2015 12:34 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tapiska » Pe Elo 30, 2019 10:37 am

skoone kirjoitti:
Tapiska kirjoitti:Uskon että surmat on tehty mustasukkaisuuspuuskassa ja / tai kovassa kännissä. ..

Onkohan käsitteen "mustasukkaisuus" merkitys ihan auennut sinulle Tapiska? Tuskin muutaman tunnin tuttavuus voi poikia mustasukkaista toimintaa? Ehkä sekoitat mustasukkaisuuden vaikka kateuteen?
Psychology today:"Jealousy is distinguished from envy in that jealousy always involves a third party seen as a rival for affection or attention. Envy occurs between only two people and is best summed up as, "I want what you have." "

Eli olen mielestäni oikean käsitteen äärellä. Mustasukkaisuusraivoa lienee esiintyvän myös luonnonheimoilla, jotka syyllistyvät henkirikoksiin metsästäessään naapuriheimojen naisia. Pitkäänhän luultiin että siellä taistellaan lähinnä metsästysmaista (se olisi ollut kateutta tai nälkää). Tästä oli areenalla joku dokumenttikin katsottavana. Joo o, kaiken takana on nainen, halusi hän sitä ta ei.

Vastaa Viestiin