Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1690
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » To Helmi 14, 2019 9:06 pm

Hymyilevä Aura Ruohonen, kirkkoherra Kanervon "salarakas" Parkanon käräjillä 1956.Kuva

Jälkimmäisessä kuvassa Kanervo synkistyneenä.Oikealla nimismies Sulo Vuorio.
Kuva

J.Maybrick
Columbo
Viestit: 2383
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 1:09 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja J.Maybrick » Pe Helmi 15, 2019 1:25 pm

Missä ominaisuudessa tuo hymyävä Aura Ruohonen oli käräjillä? Hyvin kiintoisia vanhoja kuvia, paccasucco!
Mikä piilee lumessa, tulee julki suvessa, ja sama toisella kotimaisella Vad som göms i snö kommer upp i tö

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1690
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Pe Helmi 15, 2019 4:37 pm

Niin rakas ystävämme, Aura Ruohonen oli kirkkoherra Kanervon mielitietty.Tumma ja tulinen.Kanervo ei ollut kiinnostunut Kyllikin tapaisista naisista.Ihastunut saattoi olla.

Parkanon käräjillä 1956 silloin juuri 17.vuotta täyttänyt Aura Ruohonen esiintyi lumoavasti.Kanervolla oli häneen seksisuhde.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

tuumaaja
Parranpäristäjä
Viestit: 71
Liittynyt: Su Joulu 07, 2014 4:59 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tuumaaja » Pe Helmi 15, 2019 6:27 pm

Aura neiti on kyllä sen ajan typyksi hyvännäköinen,ainakin kuvassa. Olisin itsekin langennut,vaikken panopappi olekaan.. :D

J.Maybrick
Columbo
Viestit: 2383
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 1:09 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja J.Maybrick » Pe Helmi 15, 2019 10:35 pm

^Mielestäni tuon ajan tytöissä oli enemmän ”hyvännäköisiä” kuin nykyisissä. Vähemmän lähiövalastyyppisiä, enemmän naisennäköisiä ja -muotoisia. Siis kuvien perusteella, mutta niin olen kuullut aikalaisiltakin.

Kiitos lehtiotteista paccasucco, hyvin kiinnostavia. Oliko Aura-tyttö käräjillä vain Kanervon kannatusjoukkona vai oliko hänellä joku virallisempikin asema siellä, käykö ilmi mistään?
Mikä piilee lumessa, tulee julki suvessa, ja sama toisella kotimaisella Vad som göms i snö kommer upp i tö

Purvis
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2016 2:00 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Purvis » Pe Helmi 22, 2019 5:51 pm

Vihdoinkin minulle selvisi tämän ketjun myötä kuka/mikä oli se "Kihniön kirkkoherra", eräänlainen boogeyman, mörkö, jolla äitiäni ja hänen lapsuudenystäviään oli pikkutyttönä peloteltu ja joka sitten siirtyi pelottavaksi hahmoksi lasten leikkeihin.

Äiti oli nuori tyttö kun Kyllikin katoaminen ja murha tapahtuivat. Hän on kotoisin vähän samalta ilmansuunnalta kuin Kihniö, ja Kyllikin katoaminen ja kohtalo on aiheuttanut huolta aikuisissa, varsinkin kun tapaus ja sen käänteet ovat pyörineet vuosien ajan sen ajan lehdissä. "Jos et käyttäydy kunnolla, niin Kihniön kirkkoherra tulee ja vie pois!" ja hieman vanhempana kun pojat alkoivat kiinnostaa ja pojat/miehet alkoivat kiinnostua, niin jälleen peloteltiin Kihniön kirkkoherralla ettei vaan jouduta huonoille teille.

Stobbart
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 169
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Stobbart » La Helmi 23, 2019 12:46 am

Täytyy sen verran mainita, että itselläni oli melko aktiivinen viime syksy tähän tapaukseen perehtymisen osalta. Olen keskustellut entisten tutkijoiden ja parin asiasta kirjoittaneen toimittajan kanssa. Ja otinpa soittokierroksen Isojoellekin. Eräs entinen tutkija sanoi, että vielä olisi elossa kaksi tai kolme henkilöä, joilla on ensikäden tietoa syyllisistä. Ei halunnut sanoa henkilöiden nimiä, mutta pitkän puhelun aikana minulle jäi epäilys, keitä hän tarkoitti. Sitten olen parin muun henkilön yhteystiedot löytänyt, joilla voi uskoakseni olla tietoa asiasta. Eivät asu Suomessa.

Mutta juu, ”tutkinta” jatkuu, kuten Åke Lindman sanoi Ei vanhene koskaan -jakson lopussa. Minulle tämä Kyllikin tapaus on edelleen ylitse muiden kiehtovuudessaan. Olen sitä mieltä, että totuus saisi edelleen tulla julki tässä asiassa. Reinbothin ansiokas juttu HS:ssä oli hyvä askel siihen suuntaan, mutta joku syyllisiä lähellä ollut henkilö saisi vielä avata sanaisen arkkunsa, ja kertoa jotain sellaista, minkä vain asiasta tietävä voi kertoa. Kyllikin tavaroita tuskin enää on missään, että niiden kautta tuskin enää asia selviää.

Kirjoittelen tänne myöhemmin vähän konkreettisempaa yhteenvetoa siitä, mitä olen kuullut tapauksesta. En kuitenkaan minulle puhuneiden henkilöiden nimiä mainitse, kun en ole lupaa kysynyt.

Stobbart
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 169
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Stobbart » Pe Touko 03, 2019 11:41 pm

Golden AWe kirjoitti:Eräs nykyisin edesmennyt poliisi (myöhemmin urallaan rikosylikonstaapeli) kertoi joitakin vuosia sitten minulle juttutuokiossaan pitävänsä ko. nimistä paikkakuntalaista syyllisenä. Oli siellä aikana ennen murhaa poliisina ja toinen nuori nainen oli tehnyt ilta-/yöaikaan ilmiannon epäonnistuneesta raiskausyrityksestä tienposkessa. Syytti Arvo Hakalaa. Ilmianto oli siis tultu kotiin kertomaan, kuten siihen aikaan saattoi käydä, huolet ja murheet. Epäonnistunut kun "ei saanut sisään" tms. lerpahtaminen. Nainen oli häpeä- tai muusta syystä perunut ilmiannon seuraavana päivänä. Ei ollut Saaren murhan aikana enää ko. paikkakunnalla töissä, mutta myöhemmin uudestaan.

Tästä Arvosta en ole itse löytänyt jutuissa mainintaa ennen tätä artikkelia. En tosin ole kirjoja tms lukenut. En myöskään löytänyt aiempaa omaa viestiäni.
Tämä viesti on jäänyt mietityttämään minua. Pentti Kankaanpään vuonna 2002 julkisuuteen tuoman teorian mukaanhan Vihtori oli tekijä, ja haki Arvon apuun vasta henkirikoksen (ja myös oletettavasti seksuaalirikoksen) suoritettuaan. Olen itsekin lukenut poliisin esitutkintapöytäkirjat, ja sieltä selkeästi ilmenee poliisin pitäneen Vihtoria tekijänä, ja epäili Arvon roolin olleen hautaaminen, teon peittely ja hämäämistarkoituksessa huhujen levittäminen mm. pastorin syyllisyydestä.

Olen itsekin varma, että tuo kaksikko oli Kyllikin surman takana. MUTTA, pieni epäilys on itselläni tuosta Arvon roolista, että oliko sittenkään ainoastaan avustaja. Arvo oli ilmeisen älykäs, ovela ja kiero, se tulee pöytäkirjoista selkeästi esiin. Ja Vihtorin profiili ressukkana peräkammarinpoikana sopii täydellisesti tekijäksi. Mutta miksi Arvo olisi älykkäänä veijarina ottanut niin valtaisan henkilökohtaisen riskin avustaessaan hölmöä sukulaistaan rikoksista pahimman peittelyssä? Vihtorihan oli yksinkertainen juoppo, joka meinasi laulaa teosta moneen kertaan ja lauloikin, vierittäessään syytä myös Arvon niskoille. Kyllähän Arvon on täytynyt tämä asia etukäteen tietää.

Olen kysynyt asiaa tätä tapausta 70-luvulla tutkineelta poliisilta, että mikä olisi ollut Arvon motiivi lähteä hautaushommiin, eli sotkea kätensä tapaukseen, jos hänellä ei ollut itse murhan kanssa mitään tekemistä. Vastaus oli, että Arvo oli "äärimmäisen poliisinvastainen" henkilö, eli ihan silkasta inhosta virkavaltaa kohtaan olisi halunnut Vihtoria auttaa. Itselläni jotenkin hiertää kuitenkin tuo ajatus, olisiko se oikeasti ollut riittävä motiivi riskinottoon?

Virallisestihan Arvon profiili ei oikein sopinut Kyllikin murhaamiseen tai seksuaalirikokseen. Väkivaltataustaa hänellä kyllä oli, ja istui vuonna 1954 puolen vuoden kakun jostain pahoinpitelystä. Mutta tässä tullaankin nyt lainaamaani viestiin. Golden Awen kirjoittama viesti vaikuttaa minusta uskottavalta, vaikka asian todenperäisyydestä ei voikaan olla varma. Jos tuo ilmianto kuitenkin pitää paikkansa, ja Arvo on oikeasti Isojoella yrittänyt raiskausta, niin se muuttaa hänen profiiliaan melkoisesti. Arvosta selviää poliisin pöytäkirjojen perusteella, että kyseessä oli älykäs, häikäilemätön ja myös ihmisten manipulointiin ja pelotteluun kykenevä henkilö. Tuo hänestä tehdyn ilmiannon peruminen seuraavana päivänä tukee hyvin tätä kuvaa. Hän on Isojoella saattanut pystyä hallitsemaan ihmisiä uhkailemalla hyvinkin tehokkaasti.

Jos ylipäätään ajatellaan tuollaisten raiskausyritysten tai lähentelyiden julkituloa, niin eihän se ole itsestäänselvää tänäkään päivänä. Me too -kampanjan myötä on selvinnyt aivan uskomattomia tapauksia, jossa joku on saattanut vuosia harrastaa ahdistelua tai jopa raiskauksia, ilman että kukaan on uskaltanut tehdä mitään. Kun sitten ajatellaan -50-lukua ja Isojoen kaltaista kyläpahasta, niin asia on uhrien vaikenemisen osalta vielä aivan eri mittakaavassa. Kyllähän Vihtoristakin selviää poliisin pöytäkirjoista ihan uskomattomia juttuja. Hän on useiden todistajien mukaan ahdistellut ja lähennellyt vuosien varrella todella suurta määrää naisia, parissa tapauksessa jopa lapsia. No, kun Vihtori sitten pidätettiin Kyllikin tapauksesta, ja hänestä kirjoitettiin lehdissä pääepäiltynä, niin mikä oli Isojokelaisten viesti julkisuuteen? Se että Vihtori on siivo ja kunnollinen mies. Oliko vielä työteliäskin. Ilmeisesti yksikään noista kymmenistä Vihtorin ahdistelemista naisista ei ole uskaltanut tulla julkisuuteen kertomaan, mikä Vihtori oikeasti on miehiään. Poliisille kyllä monikin kertoi, mutta näköjään -50-luvullakin on poliisin toiminta ollut sen verran ammattimaista, että Vihtorin tekoset eivät ole vuotaneet julkisuuteen. Mutta tätä taustaa vasten kun vielä miettii Arvoa, niin on hänelläkin saattanut olla enemmänkin kuin tuo yksi epäonnistunut raiskausyritys, mutta hän on ollut monin verroin hölmöä Vihtoria pelottavampi tapaus, eikä hänen tekosensa ole ehkä siitä syystä tulleet edes poliisin tietoon.

Jos Golden Awe vielä luet näitä viestejä, niin voisitko tähän ketjuun tai yv:llä laittaa minulle tietoa tuosta Arvon tapauksesta, ja kuka poliisi asian sinulle kertoi? Erittäin kiinnostavaa olisi myös tietää tuosta uhrista tarkemmin. Hänhän voisi periaatteessa olla jopa elossa viellä, jos on Kyllikin ikäluokkaa. Itseäni tuo Arvo kiinnostaa henkilönä, ja yritän edelleen saada tietoja hänen vaiheistaan. Vaikeaa se toki on, kun kuoli jo vuonna 1967.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2844
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja strangelove » La Touko 04, 2019 12:09 pm

Stobbart kirjoitti:Väkivaltataustaa hänellä kyllä oli, ja istui vuonna 1954 puolen vuoden kakun jostain pahoinpitelystä.
Muistelen tuomion tulleen siitä, kun Arvo oli lyönyt paikallisessa kahvilassa kaljapullolla päähän miestä, joka oli kysynyt, miksi tämä oli tappanut Kyllikin.

Stobbart
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 169
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Stobbart » La Touko 04, 2019 1:38 pm

strangelove kirjoitti:
Stobbart kirjoitti:Väkivaltataustaa hänellä kyllä oli, ja istui vuonna 1954 puolen vuoden kakun jostain pahoinpitelystä.
Muistelen tuomion tulleen siitä, kun Arvo oli lyönyt paikallisessa kahvilassa kaljapullolla päähän miestä, joka oli kysynyt, miksi tämä oli tappanut Kyllikin.
Mielenkiintoista. Näköjään karma iski sen verran takaisin, että istui epäsuorasti Kyllikin takia edes 6kk. Nimimerkki Chikatilo kirjoitti tässä ketjussa viime vuonna, että Arvoa oli myös kiristetty liittyen osallisuudesta Kyllikin murhaan. Arvo oli tuon ilmeisesti itse poliisille ilmoittanut, ja kiristäjä saanut tuomionkin. Selkeästi siis on huhuja kylällä liikkunut. Tokihan Kyllikin isäkin 90-luvulla antamassaan haastattelussa puhuu selkeästi Arvosta, kertoessaan henkilöstä jonka epäili murhasta jotain tienneen. Arvo sitten pikimmiten muutti pois Isojoelta. Voisi olettaa, että noilla huhuilla on ollut tekemistä asian kanssa.

Tuolla 6kk vankilareissullaanhan Arvo oli intensiivisesti ja myös hermostuneen oloisena seurannut Kyllikin tapauksen uutisointia. Näin kertoi poliisille samaan aikaan vankilassa ollut henkilö. Hän otti oma-aloitteisesti poliisiin yhteyttä, ja kertoi epäilevänsä vankilatoverinsa sekaantuneen Kyllikin murhaan. Tämä todistaja oli ollut ruotsinkielinen, ja Arvo oli myös pyytänyt tätä kääntämään kaikki asiaan liittyvät ruotsinkieliset uutiset. Arvo on ollut ovela, mutta ei näköjään hänkään ole täysin pystynyt peittelemään hermostuneisuuttaan tapaukseen liittyen.

OscM
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 242
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja OscM » La Touko 04, 2019 9:54 pm

Kun Arvo ja Vihtori olivat sekä erikseen että yhdessä noin hyviä ehdokkaita Kyllikin murhaan, miksiköhän heitä ei sitten onnistuttu siitä saamaan kiinni.

Entä se kuorma-autollinen joitain tyyppejä - mikä heidän kertomuksensa nyt olikaan...?

Pharnamoh
Neuvoja-Jack
Viestit: 269
Liittynyt: Su Elo 14, 2011 7:42 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pharnamoh » Su Touko 05, 2019 12:20 am

Miksi keskustelijat täällä yrittävät valkopestä ilmeisiä murhaajia ja syyttävät ihmisiä, joita ei ole koskaan epäilty syyllisiksi? Onko se pelkkää trollaamista vai silkkaa pahantahtoisuutta? Vihtorin ja Runarin sijasta heidän veljiään ja kun Nissellä ei tiedetä olevan veljeä, niin Arskaa, Assmania, tai Kioskimiestä. :roll:
"I'm a plain man; rum and bacon and eggs is what I want, and that head up there for to watch ships off."

Avatar
snufkin
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 200
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja snufkin » To Touko 30, 2019 7:43 pm

Ihmeen paljon keskustelua te ootte saanu tästä aikaiseksi, kun jos miettii kuinka varma se syyllisen henkilöllisyys on ainakin poliisin mielestä. Ainoa mikä käsittääkseni on edelleen hämärän peitossa on motiivi?

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1690
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco » To Kesä 06, 2019 8:02 pm

Motiivihan oli ilmeinen- seksuaalirikos. Tästä ei ole ollut epäselvyyttä. Kyllikin pikkuhousutkin jäivät kadoksiin.

Triviatietoa: Vihtorin veli Frans Lehmusviita oli syntynyt 14.3. 1924 Isojoella. Sotilasarvo sotamies. Osoite oli muuten 64900 Isojoki.

Seuraaava värikuva on Kyllikin hautajaistilaisudesta:

https://imgur.com/2RfReqc

Chikatilo
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1250
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Kyllikki Saari - Isojoki 1953 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » To Kesä 06, 2019 10:05 pm

paccasucco kirjoitti:Motiivihan oli ilmeinen- seksuaalirikos. Tästä ei ole ollut epäselvyyttä. Kyllikin pikkuhousutkin jäivät kadoksiin.

Triviatietoa: Vihtorin veli Frans Lehmusviita oli syntynyt 14.3. 1924 Isojoella. Sotilasarvo sotamies. Osoite oli muuten 64900 Isojoki.

Seuraaava värikuva on Kyllikin hautajaistilaisudesta:

https://imgur.com/2RfReqc
Aina vain uudelleen hämmästyttää se, miten värikuvat tuovat menneisyyttä lähemmäksi nykypäivää.

Keskustelua on ollut siitä, miksi Hakala olisi osallistunut Vihtorin tekojen peittelyyn. Yhtenä syynä on tuotu esille viha poliisia - ja varmaan myös muita viranomaisia - kohtaan. Olisi myös kiinnostavaa tietää, miten Lehmusviitojen omaisuus oli jaettu Vihtorin ja siskon kesken, vai oliko kyseessä jakamaton pesä? Hakala ilmeisesti käytti, tai yritti käyttää, tilalla jonkinlaista isännän ääntä, vaikka hän ehkä oli itse tilaton ja rahaton vävy, joka ei ollut tuonut talouteen kuin tuulen huuhtoman perseensä. Jos Vihtori olisi todettu syylliseksi, olisi edessä voinut olla korvausten maksaminen ja näin ollen Hakala olisi voinut menettää suuren osan de facto hallitsemastaan - ilmeisesti melko vähäisestä - omaisuudesta. Olisi siis tapahtunut myös henkisessä mielessä Arvon alenema. ;-)

Viranomaisvihan osuutta en epäile yhtään. Arvo vaikuttaa olleen pesunkestävä lurjus ja koijari. Ja häpeämättömän röyhkeä sellainen.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Vastaa Viestiin