Uunisurma. Kokemäki 1960

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
hannibaali
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 11:36 pm
Paikkakunta: Pohojammaa

Uunisurma. Kokemäki 1960

Viesti Kirjoittaja hannibaali »

Tapahtui 60-luvulla Kokemäellä. Lahtisen perheen viisi lasta oli sijoitettu eri perheisiin isän väkivaltaisuuden vuoksi. Kun oli aika viettää perhejoulua, äiti ei enää ollutkaan kotona. Talo tutkittiin, myöskin lähialue, äidin ruumista ei kuitenkaan löytynyt. Vuosien kuluttua yksi perheen pojista lähetti kirjeen poliisille, jossa kertoi epäilevänsä kotitalon leivinuunin liittyvän äitinsä katoamiseen. Vasta reilut kymmenen vuotta katoamisesta uuni kuitenkin purettiin. Aino Lahtisen ruumis löytyi muumioituneena metrin syvyydestä. Kuolintapaa ei pystytty enää selvittämään, joten aviomiestä ei voitu syyttää murhasta.

Käsittämätöntä, että mies on voinut elää surmaamansa (?!) vaimon "kanssa" yli kymmenen vuotta, omantunnon kolkuttamatta...
As I kissed her goodbye, I said, 'All beauty must die'. And lent down and planted a rose between her teeth.

vasikka
Rico Tubbs
Viestit: 1280
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Olihan se tosiaan pöyristyttävää, että ei tuomittu kun mahdollinen kuolemaan johtanut pahoinpitely oli rikosoikeudellisesti vanhentunut.

Tuolla logiikalla ketään ei oikeastaan koskaan pitäisi tuomita murhasta tai taposta, ellei ole silminnäkijöitä tai videokuvaa tapahtumasta. Eihän sitä voi mitenkään aukottomasti osoittaa etteikö kyseessä voisi olla jonkin asteinen itsensä puolustaminen tai muu vähäisempi teko.

Jos ajatellaan vaikka jokaista raiskausmurhaakin niin aina on pieni mahdollisuus, että uhri on puolustautumisellaan aiheuttanut tekijälle hätävarjelutilanteen.

Myöskään sitä, että on ollut tekohetkellä syyntakeellisessa mielentilassa on käytännössä mahdotonta osoittaa täysin aukottomasti.
Viimeksi muokannut vasikka, Ke Huhti 25, 2007 12:06 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

vasikka
Rico Tubbs
Viestit: 1280
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Pointtini oli se, että tuossa leivinuunitapauksessa tuomitsemiskynnys on saivartelemalla laitettu liian ylös.

Agathon
Harjunpää
Viestit: 317
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 2:10 am

Viesti Kirjoittaja Agathon »

Onko tästä tapauksesta olemassa joku vanha suomileffakin? Joku hämärä muistikuva olisi. Tai sitten on vain käytetty tätä tapausta aineistona.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

:D Heh, muistakaa että kaveri vapautettiin eli syytönhän tuo oli. Ei tunnustanut kuolinvuoteellakaan. Välit olivat pojan kanssa aika lailla heikot.

Mies ei halunnut oikeusavustajaakaan. Murahteli yksitavuisesti tyyliin "Ei", "Joo", "En muista"... todettiin mielentilatutkimuksessa terveeksi mutta älyltään "rajoittuneeksi" tms.

Hannes Markkulan kirjassa "Kuusi Suomalaista Murhaa" on asiasta todella ansioikas selonteko.

villivadelma
Jane Marple
Viestit: 1072
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Viesti Kirjoittaja villivadelma »

Kuva talosta, jossa tämä hirmuteko tapahtui, löytyy Suomi24.fi/keskustelu/kaupungit&kunnat/kokemäki- kohdasta...
Sais kait sen kuvan tännekin kopsata...?!

Tepa
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 10:54 pm

Viesti Kirjoittaja Tepa »

villivadelma kirjoitti:Kuva talosta, jossa tämä hirmuteko tapahtui, löytyy Suomi24.fi/keskustelu/kaupungit&kunnat/kokemäki- kohdasta...
Sais kait sen kuvan tännekin kopsata...?!
Suomi24 > Keskustelu > Kaupungit & kunnat > Satakunta > Kokemäki
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0025566766
Krootila.jpg
Krootila.jpg (63.25 KiB) Katsottu 13531 kertaa
Krootilauuni.jpg
Krootilauuni.jpg (62.61 KiB) Katsottu 13531 kertaa
Taitaa olla pari UFOakin noissa kuvissa... :lol:

Kuvat lisätty ja toimimattomat kuvalinkit poistettu
-NILS-

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Tuota tuomion kumoamista voi tosiaan ihmetellä. Ehkä aika oli silloin toinen, ja kynnys korkeampi. Sellainen yksityiskohta oikeudenkäynnistä tulee mieleen, että syyttäjä yritti oikeudessa todistaa teon suunnitelmallisuutta jopa kirjastosta lainattujen kirjojen listalla. Tällä ei kuitenkaan kaikesta päätellen pötkitty kovin pitkälle.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Urho kirjoitti:Tuota tuomion kumoamista voi tosiaan ihmetellä. Ehkä aika oli silloin toinen, ja kynnys korkeampi. Sellainen yksityiskohta oikeudenkäynnistä tulee mieleen, että syyttäjä yritti oikeudessa todistaa teon suunnitelmallisuutta jopa kirjastosta lainattujen kirjojen listalla. Tällä ei kuitenkaan kaikesta päätellen pötkitty kovin pitkälle.
Ennen syyllisiä olivat Grimmin sadut, sitten kirjat, televisio ja väkivaltavideot. Nyt sitten haetaan syylliseksi videopelejä. Haloo? Ikäväksi yllätykseksi näille mielikuvituksettomille muumikansalaisille tuli tuon yliopistotappajan television puute. Eikä muuten pelannut pelejäkään vaikka näin aluksi kerrottiin. Pitääkö tästä vetää se johtopäätös, että pelien ja television katsominen on suorastaan suositeltavaa?

Noh, takaisin aiheeseen. Tuo kirjalista oli pääosin dekkareita ja joitain sotakirjoja. Mitään todella raskauttavaa tyyliin "pommintekijän opas" tms. :D ei sieltä löytynyt. Aika lailla epätoivoinen veto tuolloin...

Kyllä mielestäni ennen lähdettiin pienemmällä kynnyksellä käkkimään. Ehkä kuitenkin lopullista syytä voidaan hakea ihan poliittisistakin kuvioista. Kun nostetaan jalustalle yksi hieman "indiiseillä" tuomittu köyhä tavallinen junttura ja vapautetaan niin sillä saadaan koko kansa toimivan oikeusjärjestelmän puolelle. Nythän siis lain jumalatar oli sokea ja toteutti vain pykäliä, sortamatta pientä.... no mene ja tiedä.

Lydia07
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 10:31 am
Paikkakunta: Tre

Viesti Kirjoittaja Lydia07 »

LÄHDE: http://www.poliisikirja.fi/indexfi.html

Leivinuunin salaisuus

Kalevi Pietikäinen, komisario, Kokemäki

Viisilapsinen Lahtisen perhe asui Kokemäellä. Puolisoiden välit olivat riitaisat, ja vaimo sai kokea jatkuvia pahoinpitelyjä, joiden jälkiä hän mieheltään salaa kävi näyttämässä naapureille. Nämä pahoinpitelyt saivat sadistisia muotoja: erään kerran mies löi vaimoa käteen haarukalla, koska tämä kuulemma söi kuin sika. Toisen kerran hän veteli naista kädestä ympäri tuvan lattiaa ja painoi lopulta hänen päänsä lasten ulosteita ja ruoanjätteitä täynnä olevaan ämpäriin. Mies uhkasi myös tappaa vaimonsa tavalla, josta ei ikinä jäisi kiinni.

Sosiaalilautakunta puuttui perheen asioihin 11 avioliittovuoden jälkeen vuonna 1958, ja Lahtisen lapset sijoitettiin eri perheisiin. Lauri-poika tuli viettämään vuoden 1960 joulua kotiin koulutoverinsa kanssa. Äiti ei ollut kotona, isä siivoili leivinuunia pimeässä huoneessa ja piti sen jälkeen totutusta poiketen ovet leivinuunin sisältävään tupaan lukittuina.

Tammikuussa poliisi saa naapureilta tiedon Aino Lahtisen katoamisesta. Etsinnät aloitetaan talosta, ulkorakennuksista ja lähiympäristöstä. Tutkimuksissa ilmeni seikkoja, joista voi päätellä, että aviomiehen omatunto ei ollut aivan puhdas. Hänet pidätettiin ja vapautettiin jälleen. Poliisi tutki varsin sitkeästi ja perusteellisesti, mutta vaimoa tai hänen ruumistaan ei löytynyt.

Vuoden 1966 syksyllä Lauri-poika lähetti poliisille kirjeen, jossa ilmaisi epäilyksiensä kohdistuvan tuvan leivinuuniin. Tutkintaa jatkettiin, mutta vasta syksyllä 1972 muuri purettiin. Noin metrin syvyydestä löytyi naisen muumioitunut ruumis. Aino Lahtinen olikin ollut "kotona" toistakymmentä vuotta jatkuneiden etsintöjen ajan. Kuolintapaa ei enää pystytty selvittämään, joten näyttöä murhasta ei ollut. Mahdollinen kuolemaan johtanut pahoinpitely oli rikoksena vanhentunut.

Tämän kirjan ilmestyessä aviomies on vainaja hänkin, ja hänen kanssaan on haudattu totuus siitä, mitä tapahtui Lahtisen talossa jouluna 1960.

saurustino
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: La Huhti 28, 2007 2:37 pm

Pieniä korjauksia.

Viesti Kirjoittaja saurustino »

Ensinnäkin perheen sukunimi oli Saarinen ja vaimon nimi oli Hilkka Hillevi ja kirjeitä lähettelevän pojan nimi oli Seppo Juhani. Ja Hilkka kävi luultavasti vieraissa ja kun hänen miehensä oli muurannut tämän niin mies sanoi että Hilkka olisi taas omilla teillään ja kaikki tietysti uskoivat sen, koska Hilkka oli ennenkin ollut kadoksissa monta päivää.

Aariel
Vic Mackey
Viestit: 1966
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 12:02 pm

Re: Pieniä korjauksia.

Viesti Kirjoittaja Aariel »

saurustino kirjoitti:Ensinnäkin perheen sukunimi oli Saarinen ja vaimon nimi oli Hilkka Hillevi ja kirjeitä lähettelevän pojan nimi oli Seppo Juhani. Ja Hilkka kävi luultavasti vieraissa ja kun hänen miehensä oli muurannut tämän niin mies sanoi että Hilkka olisi taas omilla teillään ja kaikki tietysti uskoivat sen, koska Hilkka oli ennenkin ollut kadoksissa monta päivää.
Kuka tietäis totuuden, mutta toisin se meni ainakin Poliisi Kertoo -kirjassa. Luin kyseisen kirjan itsekin ja koko karmivan tarinan alusta loppuun, edelleen puistattaa :(

Aariel
Vic Mackey
Viestit: 1966
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 12:02 pm

Viesti Kirjoittaja Aariel »

Niin korjausta edelliseen.. Meinasin sitä kuka tietää ihanihan oikeasti henkilöiden oikeat nimet, mutta Poliisi Kertoo -kirjassa normaalisti sanotaan, jos uhrin/tekijän/kenen vain nimeä on muutettu.

Ja mites tuo edellinen kirjottaja voi tietää käövikö tämä vaimo vieraissa? :lol: Taidat olla jokseenkin outo tapaus vai onko sinulla joku todiste tähän?

Ja VAIKKA nainen olisi käynytkin vieraissa, onko se ihan perussettiä muurata nainen uunin sisään? Ei täällä meilläpäin ainakaan..

Tampereen Tyttö
David Starsky
Viestit: 4527
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Luin tapauksesta 1970-luvulla Avusta tai Seurasta, jotka siihen aikaan kirjoittivat rikoksistakin. Mielestäni Saarisiksi mainittiin ja vaimo tosiaan Hilkka.
Siihen aikaan kirjoiteltiin mm. sellaisista tapauksista kuin"anne-tytön surma", jossa äiti tappoi kuusivuotiaan(?) tyttärensä kivellä ja lavasti tapauksen niin, että hänet itsensä olisi yritetty raiskata ja lapsi surmattu.
Yksi juttu kertoi Suomalaisesta vanhasta miehestä, asui muistaakseni Usassa. Pidettiin vankina,, lähes nälässä ja nostettiin tämän eläkkeet . Näin olisi jatkunut jo vuosia.
No niin, taas menee ohi asiasta... :roll:
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

Lydia07
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 10:31 am
Paikkakunta: Tre

Viesti Kirjoittaja Lydia07 »

Poliisikirjan nimet ovat muutettuja.
Kun etsii toisen parasta, löytää omansa.
- Platon -

Vastaa Viestiin