Sivu 1/26

Uunisurma. Kokemäki 1960

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 11:28 pm
Kirjoittaja hannibaali
Tapahtui 60-luvulla Kokemäellä. Lahtisen perheen viisi lasta oli sijoitettu eri perheisiin isän väkivaltaisuuden vuoksi. Kun oli aika viettää perhejoulua, äiti ei enää ollutkaan kotona. Talo tutkittiin, myöskin lähialue, äidin ruumista ei kuitenkaan löytynyt. Vuosien kuluttua yksi perheen pojista lähetti kirjeen poliisille, jossa kertoi epäilevänsä kotitalon leivinuunin liittyvän äitinsä katoamiseen. Vasta reilut kymmenen vuotta katoamisesta uuni kuitenkin purettiin. Aino Lahtisen ruumis löytyi muumioituneena metrin syvyydestä. Kuolintapaa ei pystytty enää selvittämään, joten aviomiestä ei voitu syyttää murhasta.

Käsittämätöntä, että mies on voinut elää surmaamansa (?!) vaimon "kanssa" yli kymmenen vuotta, omantunnon kolkuttamatta...

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 11:54 pm
Kirjoittaja vasikka
Olihan se tosiaan pöyristyttävää, että ei tuomittu kun mahdollinen kuolemaan johtanut pahoinpitely oli rikosoikeudellisesti vanhentunut.

Tuolla logiikalla ketään ei oikeastaan koskaan pitäisi tuomita murhasta tai taposta, ellei ole silminnäkijöitä tai videokuvaa tapahtumasta. Eihän sitä voi mitenkään aukottomasti osoittaa etteikö kyseessä voisi olla jonkin asteinen itsensä puolustaminen tai muu vähäisempi teko.

Jos ajatellaan vaikka jokaista raiskausmurhaakin niin aina on pieni mahdollisuus, että uhri on puolustautumisellaan aiheuttanut tekijälle hätävarjelutilanteen.

Myöskään sitä, että on ollut tekohetkellä syyntakeellisessa mielentilassa on käytännössä mahdotonta osoittaa täysin aukottomasti.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 12:10 am
Kirjoittaja vasikka
Pointtini oli se, että tuossa leivinuunitapauksessa tuomitsemiskynnys on saivartelemalla laitettu liian ylös.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 12:18 am
Kirjoittaja Agathon
Onko tästä tapauksesta olemassa joku vanha suomileffakin? Joku hämärä muistikuva olisi. Tai sitten on vain käytetty tätä tapausta aineistona.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 3:00 am
Kirjoittaja EuroJR
:D Heh, muistakaa että kaveri vapautettiin eli syytönhän tuo oli. Ei tunnustanut kuolinvuoteellakaan. Välit olivat pojan kanssa aika lailla heikot.

Mies ei halunnut oikeusavustajaakaan. Murahteli yksitavuisesti tyyliin "Ei", "Joo", "En muista"... todettiin mielentilatutkimuksessa terveeksi mutta älyltään "rajoittuneeksi" tms.

Hannes Markkulan kirjassa "Kuusi Suomalaista Murhaa" on asiasta todella ansioikas selonteko.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 5:51 am
Kirjoittaja villivadelma
Kuva talosta, jossa tämä hirmuteko tapahtui, löytyy Suomi24.fi/keskustelu/kaupungit&kunnat/kokemäki- kohdasta...
Sais kait sen kuvan tännekin kopsata...?!

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 10:11 am
Kirjoittaja Tepa
villivadelma kirjoitti:Kuva talosta, jossa tämä hirmuteko tapahtui, löytyy Suomi24.fi/keskustelu/kaupungit&kunnat/kokemäki- kohdasta...
Sais kait sen kuvan tännekin kopsata...?!
Suomi24 > Keskustelu > Kaupungit & kunnat > Satakunta > Kokemäki
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0025566766
Krootila.jpg
Krootila.jpg (63.25 KiB) Katsottu 13080 kertaa
Krootilauuni.jpg
Krootilauuni.jpg (62.61 KiB) Katsottu 13080 kertaa
Taitaa olla pari UFOakin noissa kuvissa... :lol:

Kuvat lisätty ja toimimattomat kuvalinkit poistettu
-NILS-

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 6:55 pm
Kirjoittaja Urho
Tuota tuomion kumoamista voi tosiaan ihmetellä. Ehkä aika oli silloin toinen, ja kynnys korkeampi. Sellainen yksityiskohta oikeudenkäynnistä tulee mieleen, että syyttäjä yritti oikeudessa todistaa teon suunnitelmallisuutta jopa kirjastosta lainattujen kirjojen listalla. Tällä ei kuitenkaan kaikesta päätellen pötkitty kovin pitkälle.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 7:25 pm
Kirjoittaja EuroJR
Urho kirjoitti:Tuota tuomion kumoamista voi tosiaan ihmetellä. Ehkä aika oli silloin toinen, ja kynnys korkeampi. Sellainen yksityiskohta oikeudenkäynnistä tulee mieleen, että syyttäjä yritti oikeudessa todistaa teon suunnitelmallisuutta jopa kirjastosta lainattujen kirjojen listalla. Tällä ei kuitenkaan kaikesta päätellen pötkitty kovin pitkälle.
Ennen syyllisiä olivat Grimmin sadut, sitten kirjat, televisio ja väkivaltavideot. Nyt sitten haetaan syylliseksi videopelejä. Haloo? Ikäväksi yllätykseksi näille mielikuvituksettomille muumikansalaisille tuli tuon yliopistotappajan television puute. Eikä muuten pelannut pelejäkään vaikka näin aluksi kerrottiin. Pitääkö tästä vetää se johtopäätös, että pelien ja television katsominen on suorastaan suositeltavaa?

Noh, takaisin aiheeseen. Tuo kirjalista oli pääosin dekkareita ja joitain sotakirjoja. Mitään todella raskauttavaa tyyliin "pommintekijän opas" tms. :D ei sieltä löytynyt. Aika lailla epätoivoinen veto tuolloin...

Kyllä mielestäni ennen lähdettiin pienemmällä kynnyksellä käkkimään. Ehkä kuitenkin lopullista syytä voidaan hakea ihan poliittisistakin kuvioista. Kun nostetaan jalustalle yksi hieman "indiiseillä" tuomittu köyhä tavallinen junttura ja vapautetaan niin sillä saadaan koko kansa toimivan oikeusjärjestelmän puolelle. Nythän siis lain jumalatar oli sokea ja toteutti vain pykäliä, sortamatta pientä.... no mene ja tiedä.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 7:26 pm
Kirjoittaja Lydia07
LÄHDE: http://www.poliisikirja.fi/indexfi.html

Leivinuunin salaisuus

Kalevi Pietikäinen, komisario, Kokemäki

Viisilapsinen Lahtisen perhe asui Kokemäellä. Puolisoiden välit olivat riitaisat, ja vaimo sai kokea jatkuvia pahoinpitelyjä, joiden jälkiä hän mieheltään salaa kävi näyttämässä naapureille. Nämä pahoinpitelyt saivat sadistisia muotoja: erään kerran mies löi vaimoa käteen haarukalla, koska tämä kuulemma söi kuin sika. Toisen kerran hän veteli naista kädestä ympäri tuvan lattiaa ja painoi lopulta hänen päänsä lasten ulosteita ja ruoanjätteitä täynnä olevaan ämpäriin. Mies uhkasi myös tappaa vaimonsa tavalla, josta ei ikinä jäisi kiinni.

Sosiaalilautakunta puuttui perheen asioihin 11 avioliittovuoden jälkeen vuonna 1958, ja Lahtisen lapset sijoitettiin eri perheisiin. Lauri-poika tuli viettämään vuoden 1960 joulua kotiin koulutoverinsa kanssa. Äiti ei ollut kotona, isä siivoili leivinuunia pimeässä huoneessa ja piti sen jälkeen totutusta poiketen ovet leivinuunin sisältävään tupaan lukittuina.

Tammikuussa poliisi saa naapureilta tiedon Aino Lahtisen katoamisesta. Etsinnät aloitetaan talosta, ulkorakennuksista ja lähiympäristöstä. Tutkimuksissa ilmeni seikkoja, joista voi päätellä, että aviomiehen omatunto ei ollut aivan puhdas. Hänet pidätettiin ja vapautettiin jälleen. Poliisi tutki varsin sitkeästi ja perusteellisesti, mutta vaimoa tai hänen ruumistaan ei löytynyt.

Vuoden 1966 syksyllä Lauri-poika lähetti poliisille kirjeen, jossa ilmaisi epäilyksiensä kohdistuvan tuvan leivinuuniin. Tutkintaa jatkettiin, mutta vasta syksyllä 1972 muuri purettiin. Noin metrin syvyydestä löytyi naisen muumioitunut ruumis. Aino Lahtinen olikin ollut "kotona" toistakymmentä vuotta jatkuneiden etsintöjen ajan. Kuolintapaa ei enää pystytty selvittämään, joten näyttöä murhasta ei ollut. Mahdollinen kuolemaan johtanut pahoinpitely oli rikoksena vanhentunut.

Tämän kirjan ilmestyessä aviomies on vainaja hänkin, ja hänen kanssaan on haudattu totuus siitä, mitä tapahtui Lahtisen talossa jouluna 1960.

Pieniä korjauksia.

Lähetetty: La Huhti 28, 2007 2:42 pm
Kirjoittaja saurustino
Ensinnäkin perheen sukunimi oli Saarinen ja vaimon nimi oli Hilkka Hillevi ja kirjeitä lähettelevän pojan nimi oli Seppo Juhani. Ja Hilkka kävi luultavasti vieraissa ja kun hänen miehensä oli muurannut tämän niin mies sanoi että Hilkka olisi taas omilla teillään ja kaikki tietysti uskoivat sen, koska Hilkka oli ennenkin ollut kadoksissa monta päivää.

Re: Pieniä korjauksia.

Lähetetty: Pe Touko 04, 2007 3:00 pm
Kirjoittaja Aariel
saurustino kirjoitti:Ensinnäkin perheen sukunimi oli Saarinen ja vaimon nimi oli Hilkka Hillevi ja kirjeitä lähettelevän pojan nimi oli Seppo Juhani. Ja Hilkka kävi luultavasti vieraissa ja kun hänen miehensä oli muurannut tämän niin mies sanoi että Hilkka olisi taas omilla teillään ja kaikki tietysti uskoivat sen, koska Hilkka oli ennenkin ollut kadoksissa monta päivää.
Kuka tietäis totuuden, mutta toisin se meni ainakin Poliisi Kertoo -kirjassa. Luin kyseisen kirjan itsekin ja koko karmivan tarinan alusta loppuun, edelleen puistattaa :(

Lähetetty: Pe Touko 04, 2007 3:04 pm
Kirjoittaja Aariel
Niin korjausta edelliseen.. Meinasin sitä kuka tietää ihanihan oikeasti henkilöiden oikeat nimet, mutta Poliisi Kertoo -kirjassa normaalisti sanotaan, jos uhrin/tekijän/kenen vain nimeä on muutettu.

Ja mites tuo edellinen kirjottaja voi tietää käövikö tämä vaimo vieraissa? :lol: Taidat olla jokseenkin outo tapaus vai onko sinulla joku todiste tähän?

Ja VAIKKA nainen olisi käynytkin vieraissa, onko se ihan perussettiä muurata nainen uunin sisään? Ei täällä meilläpäin ainakaan..

Lähetetty: Pe Touko 04, 2007 4:42 pm
Kirjoittaja Tampereen Tyttö
Luin tapauksesta 1970-luvulla Avusta tai Seurasta, jotka siihen aikaan kirjoittivat rikoksistakin. Mielestäni Saarisiksi mainittiin ja vaimo tosiaan Hilkka.
Siihen aikaan kirjoiteltiin mm. sellaisista tapauksista kuin"anne-tytön surma", jossa äiti tappoi kuusivuotiaan(?) tyttärensä kivellä ja lavasti tapauksen niin, että hänet itsensä olisi yritetty raiskata ja lapsi surmattu.
Yksi juttu kertoi Suomalaisesta vanhasta miehestä, asui muistaakseni Usassa. Pidettiin vankina,, lähes nälässä ja nostettiin tämän eläkkeet . Näin olisi jatkunut jo vuosia.
No niin, taas menee ohi asiasta... :roll:

Lähetetty: Pe Touko 11, 2007 10:54 pm
Kirjoittaja Lydia07
Poliisikirjan nimet ovat muutettuja.