David Hollowayn surma, Helsinki -84

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12835
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

David Hollowayn surma, Helsinki -84

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Syys 30, 2007 10:58 pm

Helsingin Kaisaniemessä surmattiin ampumalla helmikuussa -84 kanadalainen David Charles Holloway, 29.

Holloway oli ollut 3.2. avovaimonsa kanssa Iso-Roobertinkadun varrella olevassa ravintolassa ja he olivat palaamassa kotiinsa ns. Eläintarhan huvilaan Linnunlaulua vastapäätä hieman vaille kolme aamuyöllä. Rautatieaseman tienoilla Holloway sanoi avokilleen kiiruhtavansa tätä nopeammin kotiin. Holloway kulki reittiä Kansallisteatterin ohitse Kisaniemeä halkovalle Kaisaniementielle. Vaimo kulki samaa reittiä hitaammin perässä. Kun vaimo saapui noin pari minuuttia Hollowayn jäljessä hän havaitsi noin 100 metrin päässä kodistaan tiellä tumman möhkäleen. Joku makasi siellä. Holloway. Säikähtänyt nainen kumartui avomiehensä puoleen, mutta tämä ei osoittanut minkäänlaisia elonmerkkejä ja nainen kiiruhti kotiinsa hälyttämään apua.

Holloway vietiin ambulanssilla Töölön sairaalaan ja siellä todettiin miestä ammutun päähän. Poliisi ehti rikospaikalle vasta yli tunnin kuluttua ampumisesta. Paikalla oli jo liikkunut niin paljon väkeä, että jäljet olivat tuhoutuneet.

David Hollowayta todettiin ammutun päähän yhden kerran pienikaliiperisella aseella ja hän kuoli tajuihinsa tulematta sairaalassa lauantaiaamuna 4.2.

Tapauksen johdosta poliisi ei saanut juurikaan vihjeitä ja niitä mitä saatiin olivat yhtä tyhjän kanssa. Helsingin rikospoliisi teki tarkistuksia monella taholla – myös ulkomailla, pääasiassa Saksan Liittotasavallassa ja Englannissa. Ehkä siksi, että Hollowayn surmasta kirjoitettiin tuolloin hyvin paljon Kanadassa ja David Holloway kuului hyvin vaikutusvaltaiseen sukuun ja hänen setänsä kävi tiettävästi Suomessa vauhdittamassa tutkintaa ja tiedustelemassa niiden sujumista.

Mustasukkaisuudesta ei tiettävästi ollut kysymys sen enempää kuin huumeistakaan. Avoparin oma elämä oli tiettävästi kaikin puolin kunnossa.

Poliisi teki rekonstruktion tapahtuneesta ja tietää jokseenkin tarkkaan mistä ja koska surmanluoti on ammuttu. Muita tietoja ei kerrota. Joka tapauksessa lähin kuviteltavissa oleva ampumispaikka on Tokoinrannalla, verrattain lähellä Kaupunginteatteria.

Miksi ”Halloween” lähti etukäteen asemalta kotiin päin. Oliko häntä siellä joku odottamassa? Oudolta tuntuu lyhyt äänetön ajanjakso pariskunnan erosta asemalta siihen, kun avovaimo löysi miehensä. Jos joku halusi vihan tai koston takia surmata Hollowayn, niin miksi hän ampui vain tuon yhden luodin, joka ei edes heti tappanut Hollowayta. Uhria ei myöskään oltu ryöstetty.

Kaikkein eniten poliisia huolestuttaa se, että Hollowayn olisi ampunut sairasmielinen öinen hiippailija, joka liikkuu edelleen vapaana.

Keitä olivat, nämä kolmisen vuotta ennen surmaa seurustelleet opiskelija David Charles Holloway ja avovaimonsa ja mitä he tekivät Suomessa? Avovaimo oli tanskalainen, 32 –vuotias Linda Jakobsen ja hän sekä David noudattivat ns. makrobioottista elämäntapaa. Siihen kuuluu eräänä tärkeänä tekijänä biodynaaminen ruokavalio, joka koostuu pääosin kasvisruoista. Kesällä -83 pariskunta oleskeli mm. Englannissa. Siellä Holloway tutustui alan suomalaiseen yrittäjään, luontaistuotekauppiaaseen. Koska Hollowaylla avovaimoineen oli aikomus tulevaisuudessa perustaa luontaistuoteyritys, hän ja suomalainen yrittäjä olivat sopineet, että pariskunta tulee syksyllä Suomeen saamaan lisäoppia.

Näin tapahtuikin ja he muuttivat syyskuussa -83 Suomeen ja pääsivät asumaan eräänlaiseen kommuuniin tuohon jo mainittuun huvilaan. Holloway sai tuon yrittäjän toimesta alan työharjoittelupaikan ja myös avovaimo sai töitä pakkaajana. Pariskunnalla oli tarkoitus piakkoin muuttaa pois Suomesta. Holloway oli parrakas, 171-senttinen hintelä mies, joka harrasti aloittelutasolla aikidoa.

Avovaimo palasi surman jälkeen Tanskaan järjestäen sitä ennen Hollowayn hautajaiset.

David Hollowayn surma on edelleen mysteeri. Aivan pimeä. Ollut jo yli 23 vuotta.

Lähde Alibi 5/84

Onko kenelläkään muistikuvia tästä perin oudosta surmatyöstä? Oliko joku ihan muuten vaan jossain puskassa vahtaamassa kulkijoita ja ihan muuten vaan huvikseen ampui jonkun ja se joku oli David Holloway? Vai oliko niin, että ampuja kuitenkin tunsi uhrinsa ja osasi odottaa häntä?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

kahvitar
Wallander
Viestit: 1025
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 12:14 pm

Viesti Kirjoittaja kahvitar » Su Syys 30, 2007 11:51 pm

Ilta-Sanomissa oli parisen viikkoa sitten juttu David Hollowayn surmasta, viikonlopun numerossa 15.9. - 16.9. Itse aloin juuri etsiä juttua ja olenkin ilmeisesti vienyt lehden roskikseen. Tosin ei siinä mielestäni mitään muuta erityisempää lukenut mitä ei jo Doctor Lecterin viestissä ollut. Uhrin kuva oli ja kartta tapahtuma-alueesta.

Jos jollakin on vielä lehti tallessa niin voi varmaan lisätä tähän ketjuun jos jutussa jotain lisätietoa vielä oli.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12835
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Syys 30, 2007 11:59 pm

kahvitar kirjoitti:Ilta-Sanomissa oli parisen viikkoa sitten juttu David Hollowayn surmasta, viikonlopun numerossa 15.9. - 16.9. Itse aloin juuri etsiä juttua ja olenkin ilmeisesti vienyt lehden roskikseen. Tosin ei siinä mielestäni mitään muuta erityisempää lukenut mitä ei jo Doctor Lecterin viestissä ollut. Uhrin kuva oli ja kartta tapahtuma-alueesta.

Jos jollakin on vielä lehti tallessa niin voi varmaan lisätä tähän ketjuun jos jutussa jotain lisätietoa vielä oli.
Perskuta oliko se siinäkin. Tämä tapaus oli minulla "jonossa" jo kuukauden päivät siitä asti kun tuon mainitun Alibin löysin. Olisikohan IS:n nettilehdessä mitään jos törsäisi siihen muutaman euron...?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

kahvitar
Wallander
Viestit: 1025
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 12:14 pm

Viesti Kirjoittaja kahvitar » Ma Loka 01, 2007 12:03 am

IS:n Digilehdessä on käsittääkseni lehdet kokonaisina, joten pitäisi löytyä..

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4110
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Ma Loka 01, 2007 12:11 am

Saatiinko luoti talteen? Eikä (kumminkaan) aloitettu samanlaisia koeammuntoja kuin ns. Lahden taksisurmassa?
Every ship must sail a world.

Katjushka
Philip Marlowe
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka » Ma Loka 01, 2007 12:22 am

Ulkomuistista tuossa ISn jutussa oli kartan lisäksi kerrottu, että Holloway ja avo(?)vaimo olivat riidelleet ja siksi lähteneet eri matkaa keskustasta kotiin. Lisäksi oli joku postinkantaja kuullut laukauksen, mutta ei nähnyt ketään epäilyttävää. Ja sitten jutussa painotettiin, että ravintola Kaisaniemessä (tai siis jossain ravintolassa siinä Kaisaniemen puistossa) oli ollut muistaakseni Kauppakorkean bileet, joten siellä oli aika paljon liikkujia tuohon aikaan. Kukaan ei kuitenkaan ollut nähnyt mitään erityistä.

blackwidow

Viesti Kirjoittaja blackwidow » Ma Loka 01, 2007 12:43 am

..
Viimeksi muokannut blackwidow, Ma Loka 08, 2007 3:14 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Ma Loka 01, 2007 1:04 am

Katjushka kirjoitti:Ulkomuistista tuossa ISn jutussa oli kartan lisäksi kerrottu, että Holloway ja avo(?)vaimo olivat riidelleet ja siksi lähteneet eri matkaa keskustasta kotiin. Lisäksi oli joku postinkantaja kuullut laukauksen, mutta ei nähnyt ketään epäilyttävää. Ja sitten jutussa painotettiin, että ravintola Kaisaniemessä (tai siis jossain ravintolassa siinä Kaisaniemen puistossa) oli ollut muistaakseni Kauppakorkean bileet, joten siellä oli aika paljon liikkujia tuohon aikaan. Kukaan ei kuitenkaan ollut nähnyt mitään erityistä.
Yleisen elämänkokemuksen nojalla voidaankin olettaa, että parin välillä on ollut riitaa, jos daami jätetään keskellä aamuyötä pakkaseen talsimaan
Kaisaniemen puistoon mikä vielä noina vuosina oli aika arveluttava paikka aamuöiseen aikaan yksinäiselle ja todennäköisesti lievästi humaltuneelle naisihmiselle. Ei ole siis käynyt sillä tapaa, että hra Holloway olisi sanonut, että "..minäpä tässä kulta kipaisenkin edeltä käsin kotiin pistämään saunan lämpöiseksi ja kahvin kiehumaan..tuu sie sieltä omia aikojas..". Ilmeisesti on ollut jo aamuyö, jos tuo postinkantaja (=lehdenjakaja ) on tosiaan kuullut laukauksen, sillä hehän lähtevät liikkeelle vasta 2 - 3 maissa. Vaikka tuossa Helsingin vanhimmassa ravintolassa Kaisaniemessä olikin nuo bileet, niin ei ulkona pakkasessa ole välttämättä juhlijoita ollut ..Ja ravintolasta pois päin suuntautunut liikennehän on mennyt kohti Unioninkatua ja Rautatieasemaa.

Eikös Holloway löydetty läheltä (100m) kotiaan? Eli siis ravintolan vastarannalta Tokoinrannan puolelta. Käsittääkseni hänen on siis täytynyt löytyä jostain siitä mäen nyppylän alapuolelta radan viereltä eli hän on kävellyt radanvierustan tietä ellei ole oikaissut jään yli, jos meri oli tukevassa jäässä tuona talvena .

Outo juttu ! Miten ampumapaikka voi muka olla epätarkka ? Eikö se tietysti ole uhrin löytöpaikka ? Vai ammuttiinko Holloway jostain väijytyksistä ? Entistä ihmeellisempää ?

Olisiko Holloway vain riitansa jälkeen ollut niin adrenaliinin vaikutuksesta aggressiivinen, että oli joutunut syystä tai toisesta sanaharkkaan yöllisen aseistautuneen kulkijan kanssa, joka äkkipikaistuksissaan ampui uhria kuolettavasti. Tilanne vain syntyi yöllisellä tiellä arvaamattomasti ja tekijällä ei ollut tarkoitus surmata. Jos tarkoitus olisi ollut surmata, niin laukausten lukumäärä ei olisi jäänyt tuohon yhteen.

Katjushka
Philip Marlowe
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka » Ma Loka 01, 2007 9:46 am

Peräkylän Maigret kirjoitti:Olisiko Holloway vain riitansa jälkeen ollut niin adrenaliinin vaikutuksesta aggressiivinen, että oli joutunut syystä tai toisesta sanaharkkaan yöllisen aseistautuneen kulkijan kanssa, joka äkkipikaistuksissaan ampui uhria kuolettavasti. Tilanne vain syntyi yöllisellä tiellä arvaamattomasti ja tekijällä ei ollut tarkoitus surmata. Jos tarkoitus olisi ollut surmata, niin laukausten lukumäärä ei olisi jäänyt tuohon yhteen.
Niin, mielestäni tätä vastaan puhuu se, että lehdenjakaja ei tosiaan kuullut mitään muuta kuin laukauksen. Luulisi, että jos siinä niin olisi hermostuttu, että ampumaan oli ruvettu niin kai jotakin ääniä olisi ollut aimmminkin. Ja sitten toisaalta ne ravintolasta bileistä tulleet - niitä kuitenkin kulki koko ajan, joten kauaa siinä ei ole ehditty riidellä.

Poliisi tutki ISN mukaan nimenomaan tätä väijytyksestä ampumista paljonkin. Siitäkään ei sen kummempia selvinnyt. Mutta jos tekijä odotteli uhria oli sekin siinä mielessä kummallista, että mistä tiesi odotella juuri silloin ja mistä tiesi, että avovaimo ei ole mukana. Ja tietenkin laukaushan oli tarkka - ISn mukaan se oli myös ammuttu pienikaliiperisella pistoolilla.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12835
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Loka 01, 2007 2:29 pm

ABC kirjoitti:Saatiinko luoti talteen? Eikä (kumminkaan) aloitettu samanlaisia koeammuntoja kuin ns. Lahden taksisurmassa?
Tämä on hyvä pointti. Niin miksikö ei aloitettu? Lahden taksisurmassa käytetty ase tosin todettiin melko harvinaiseksi malliksi ja sen jäljittäminen oli kenties helpompaa kuin Hollowayn tapauksessa. Oliko tuo Lahdessa käytetty ase 0.38? kuitenkin tsekeissä tehty. Näitä 22 cal on olemassa hyvinkin paljon, mutta kyllä julkinen ilmoitus ao. tyyppisten aseiden koeammunnoista olisi saanut jossain ns. fibaa punttiin.

Surmien välillä on tosin eroa 17 vuotta ja ehkä tuolloin asia ei vaan tullut mieleen.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Ma Loka 01, 2007 10:45 pm

Katjushka kirjoitti:
Peräkylän Maigret kirjoitti:Olisiko Holloway vain riitansa jälkeen ollut niin adrenaliinin vaikutuksesta aggressiivinen, että oli joutunut syystä tai toisesta sanaharkkaan yöllisen aseistautuneen kulkijan kanssa, joka äkkipikaistuksissaan ampui uhria kuolettavasti. Tilanne vain syntyi yöllisellä tiellä arvaamattomasti ja tekijällä ei ollut tarkoitus surmata. Jos tarkoitus olisi ollut surmata, niin laukausten lukumäärä ei olisi jäänyt tuohon yhteen.
Niin, mielestäni tätä vastaan puhuu se, että lehdenjakaja ei tosiaan kuullut mitään muuta kuin laukauksen. Luulisi, että jos siinä niin olisi hermostuttu, että ampumaan oli ruvettu niin kai jotakin ääniä olisi ollut aimmminkin. Ja sitten toisaalta ne ravintolasta bileistä tulleet - niitä kuitenkin kulki koko ajan, joten kauaa siinä ei ole ehditty riidellä.

Poliisi tutki ISN mukaan nimenomaan tätä väijytyksestä ampumista paljonkin. Siitäkään ei sen kummempia selvinnyt. Mutta jos tekijä odotteli uhria oli sekin siinä mielessä kummallista, että mistä tiesi odotella juuri silloin ja mistä tiesi, että avovaimo ei ole mukana. Ja tietenkin laukaushan oli tarkka - ISn mukaan se oli myös ammuttu pienikaliiperisella pistoolilla.
Hieman hankala arvioida asiaa, kun en ole nähnyt dokumentteja tapauksesta, lehtijuttuja tms. Toisaalta tunnen alueen hyvin.

Ei tuollaisessa sanaharkassa tarvitse kovaa mölyä kuuluakaan. Laukaus taas kiirii aika hyvin yöllisen jäätyneen meren reunalla. Lehdenjakaja ei kuitenkaan ole nähnyt ilmeisesti ketään,kenenkään poistuvan mihinkään suuntaan joten ei hänkään aivan vieressä ole voinut olla.

Ravintola Kaisaniemen ja tuon Eläintarhan huvilan välinen etäisyys on useita satoja metrejä, arviolta ehkä 500 - 700 metriä ja jos uhri löytyi 100 metrin päästä huvilaa, niin ei ravintolasta poistuvat yms. ole välttämättä havainneet mitään. Ja ravintolasta poistuvat eivät käytä tuota väylää joka kulkee kohti noita huviloita vaan poistuminen tapahtuu joko Unioninkadun suuntaan tai Rautatieaseman suuntaan. Tiellähän ei ole paljoa liikettä ollut, koskapa uhrinkin löysi ensimmäisenä avovaimo, joka kuitenkin lienee jäänyt useita minuutteja miehestään jälkeen.

Jospa Holloway vain onnettomasti törmäsi vaikkapa yöllä alueella hiippailleeseen murtomieheen, joka hermostuksissa ampua räiskäytti tai vaikkapa törmäsi Mertsiin ja Feijaan, paikallisiin pimeän viinan kauppiaisiin, joiden kanssa joutui kielitaidottomana ja valmiiksi illasta wittuuntuneena sanaharkkaan, joka päättyi ikävästi.

Katjushka
Philip Marlowe
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka » Ma Loka 01, 2007 11:07 pm

No, niin pitihän se arvata. Oli niin hyvää pohdintaa, että juttu alkoi kiinnostamaan digilehden verran. Tässä siis kartta:
Kuva

silentservice
Ran-tan-plan
Viestit: 377
Liittynyt: La Touko 26, 2007 12:19 am

Viesti Kirjoittaja silentservice » Ma Loka 01, 2007 11:22 pm

Tässäpä pari pohdittua seikkaa. Poliisi ilmoitti selvittäneensä rekonstruktiolla luodia suunnan ja ajankohdan. Se voisi viitata mm. siihen että
a)luoti on oletetusti tullut hieman kauempaa ja
b)ampumapaikkakin on aika tarkasti selvillä

Pienikaliberinen luoti viittaa aika varmasti juurikin .22:een. Noita pienospistooleita ja -kivääreitä on maassamme kymmeniä, ellei satojatuhansia. Melkein tekemätön paikka koeammunnoille. Mitä tulee Lahden taksisurman yhteydessä tehtyihin koeammunnoihin, poliisi pystyi ammuttujen 9 mm luotien perusteella tyypittämään murha-aseen merkinkin todennäköisesti rihlajäljistä ja hylsyistä (oiskohan ollut CZ-75?). Tuo seikka taasen typisti luvallisten todennäköisten samanlaisten aseiden määrään joihinkin satoihin. Tietty luvattomat eivät olleet laskuissa...

Yksi erikoinen teoria voisi olla sekin, että joku oli ammuskelemassa kaniineja tai rusakoita vaimennetulla pienoiskiväärillä ja sitten tapahtui ns. idioootin tähäilyvahingonlaukaus. Eli oNpas täällä kylmä, eikä pupuja näy. Kukas tuolla menee? Tohonkun tähtäis ja puristais... POKS! OHO! Voi prkl! Ampuja olisi täysin sattumanvarainen, uhrille tuntematon, mahdollisesti puuhassa kenenkään tietämättä. Haihtui paikalta ja oli asiasta hiljaa. Elääkö vielä? Jos pystyy...

Katjushka
Philip Marlowe
Viestit: 1186
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka » Ma Loka 01, 2007 11:54 pm


Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Ma Loka 01, 2007 11:59 pm

Katjushka kirjoitti:No, niin pitihän se arvata. Oli niin hyvää pohdintaa, että juttu alkoi kiinnostamaan digilehden verran. Tässä siis kartta:
Kuva
Tekoaika oli siis lähellä kolmea aivan kuten ensimmäisessä viestissä arvelinkin. Ja lehdenjakaja siinä sen aikaisella vanhalla sillalla eli aika lähellä. Aika pitkään Holloway on kuluttanut aikaa, koska Robalta on matka kestänyt 1,5 tuntia.

Periaatteessa tuo voisi olla hyvin yksinkertainen tapaus eli yöllinen ryöstäjä on päättänyt putsata yksinäisen kulkijan, uhannut Hollowayta aseella, mutta tämä on tehnyt sen typerän virheen jota tälläisessä tapauksessa ei koskaan tulisi tehdä eli on yrittänyt vastarintaa ,ehkäpä jonkin Aikidon-alkeiskurssilta oppimansa jutun siivittämänä. Ryöstäjä on ampunut ja sen jälkeen suunnitelma muuttui totaalisesti, enää ei ryöstösaalis kiinnostanut vaan paniikinomaisesti tajutessaan syyllistyneensä ehkä henkirikokseen, sännännyt kohti Hakaniemeä tietäessään kohta sinisten valojen vilkkuvan siellä sun täällä partioautojen katoilla. Pakosuunta on ollut ilmeisesti Hakaniemi, koskapa ei ole tullut lehdenjakajaa vastaankaan. Tai on mennyt ylös rinnettä teatterin vierestä kohti Kalliota.

Toisaalta jos poliisi epäilee, että laukaus olisi ammuttu jostain väijytyksestä, niin täytyy sillä olla vahva syy epäillä tälläistä, esim. luodin tulokulmasta ja uhrin löytöpaikan teknisen tutkimuksen perusteella. Joku hulluko olisi silloin ampunut aivan viattoman rannalla seisoskelijan ? On mahdollista, että Holloway olisi jäänyt odottelemaan vaimoaan ja seisoskellut tuossa rannalla jonkin aikaa. Tuossa olisi hyvä odotella tulipa siippa mitä reittiä tahansa..

Vastaa Viestiin