Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
devil_doll
Komisaario Köster
Viestit: 1787
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Vanha pariskunta Tuirassa

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Ketju Kettusesta täällä. Suomi24:lläkin on aiheesta asiaa:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/2907930

Palatakseni tämän ketjun aiheeseen: Kellarimies, miten naapurisi, joka kertoi sinulle murhan tekotavan, oli päässyt näkemään ruumiit löytöpaikallaan? Oliko hän mahdollisesti henkilö, joka meni sisään poliisin kanssa?
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Kellarimies
Alokas
Viestit: 30
Liittynyt: To Heinä 17, 2008 10:22 am
Paikkakunta: Oulu

Re: Vanha pariskunta Tuirassa

Viesti Kirjoittaja Kellarimies »

Sori kun tässä on nyt monta vuotta tuosta tapahtumasta.
Mutta täysi Bodom tai Ulvila näyttää koko homma olevan. Ei ota pirukaan selvää. Jäi vaan talon mummojen ja muiden asukeiden spekuloinnit elämään.
Miten meillä voi olla näin paska rikospaikkatutkinta?
Lääkitys auttaa, mutta on oltava realisti

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2846
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Vanha pariskunta Tuirassa

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Kellarimies kirjoitti:Sori kun tässä on nyt monta vuotta tuosta tapahtumasta.
Mutta täysi Bodom tai Ulvila näyttää koko homma olevan. Ei ota pirukaan selvää. Jäi vaan talon mummojen ja muiden asukeiden spekuloinnit elämään.
Miten meillä voi olla näin paska rikospaikkatutkinta?
En sanoisi tämän homman kaatuneen siihen. Ilman motiivia tapahtuneita rikoksia vaan on pirun vaikea ratkaista. Liekö asialla joku huumehörhö joka ehkä erehtyi paikasta?

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 13071
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Vanha pariskunta Tuirassa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta aikoinaan...

HS 1.12.1997:
Eläkeläispariskunnan surma Oulussa yhä selvittämättä
Viime tiistaina Tuiran kaupunginosassa tapahtunut veriteko on yhä selvittämättä. Eläkeläisaviopari, 69-vuotias nainen ja 67-vuotias mies, surmattiin erittäin raa'alla tavalla.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Rantanen kertoi, että kaksoismurhan tutkinta on jatkunut tiiviinä koko viikonlopun ajan. Kymmeniä henkilöitä on kuultu ja useita henkilöitä on kuulusteltu. Myös kotietsintöjä on tehty ja Tuirassa on jaettu satoja poliisitiedotuksia. Tapahtumaan liittyviä tietoja on tullut kuitenkin poliisille erittäin vähän. Oulun rikospoliisi pyytää edelleen vähäisiäkin havaintoja aamupäivältä 25. marraskuuta Kallenkuja 4:ssä, sen läheisyydessä ja lähitaloissa liikkuneista ulkopuolisista henkilöistä puhelinnumeroihin 08-5339215 ja 5339216.


Sen enempää ei kait sitten ao. lehti asiaan paneutunut/siitä uutisoinut?

Jos vielä joku uuttera omaisi mahdollisuuden postata Kalevan uutiset tänne, niin saisimme tapaukseen taas hieman lisää ns. tarttumapintaa. Ja myös ne Alibissa olleet artikkelit olisivat hyvinkin tervetulleita.

Eiköhän tuonne asuntoon ihan tarkoituksella menty. Kenties jonkun sekopään kuulema huhu asunnossa olevasta varallisuudesta. Tiedä sitten onko tutkittu sitä mahdollisuutta, että onko Lahdessa vuonna 2003 tehdyn vastaavanlaisen murhan - eläkeläispariskunnan kotiin tunkeutuminen, kuoliaaksi hakkaaminen - motiivi myös tässä tapauksessa. Vanha kauna, olematon ja pätemätön velka.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
Rorschach
Sammakkoprofessori
Viestit: 438
Liittynyt: Ma Syys 08, 2008 9:29 am

Re: Vanha pariskunta Tuirassa

Viesti Kirjoittaja Rorschach »

Doctor Lecter kirjoitti:Jos vielä joku uuttera omaisi mahdollisuuden postata Kalevan uutiset tänne, niin saisimme tapaukseen taas hieman lisää ns. tarttumapintaa. Ja myös ne Alibissa olleet artikkelit olisivat hyvinkin tervetulleita.
Mahdollisuuksia varmaan on monellakin, mutta ainakin itselläni on juuri nyt aikaa niin vähän, ettei ehdi. Viittaan (ainakin isompien) kirjastojen mikrofilmiarkistoihin. Niissä on monesti vielä kätevä kopiointi muistitikulle/vastaavalle, jolloin nuo vanhojen sanomalehtien uutiset saisi kuvina tännekin. Isompien kaupunkien kirjastoilla on ainakin paikallisia lehtiä mikrofilmeinä ja yliopistojen kirjastot, jotka ovat kai kaikille avoimia, säilövät myös lehtiä mikrofilmeille. Tämä on siis tapahtunut marraskuun lopulla 1997? Laitoin päivämäärää ylös, jotta joskus kirjastoon ehtiessäni voisin vilkaista mikrofilmejä.
"Eikä liene rangaistus / jos käymme hetken yhtä matkaa / kun hirviöiksi paljastumme / onko hyvät päivät valhetta sittenkään" A.W. Yrjänä / CMX

Metsäpirtti
Neuvoja-Jack
Viestit: 287
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 3:00 pm
Paikkakunta: Terenttilä

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja Metsäpirtti »

En tiiä miksi, mutta mua häiritsee toi "hopeinen haalari".. Sen verran erikoinen värivalinta, et luulis jäävän ihmisten mieliin. Ainut järkevä haalari mikä tulee mieleen on kelkka-haalari. Nehän oli ainakin aikoinaan sellasia hopeisia, olikohan nyt punasilla yksityiskohilla "koristeltuja". Olihan kuitenkin marraskuu.. Nyt kaikki kelkkailijat silmätikuks noilta ajoilta ja ehkä uuen kelkkahaalarin tuolloin hankkineet :lol:

villivadelma
Wallander
Viestit: 1072
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja villivadelma »

Metsäpirtti kirjoitti:En tiiä miksi, mutta mua häiritsee toi "hopeinen haalari".. Sen verran erikoinen värivalinta, et luulis jäävän ihmisten mieliin. Ainut järkevä haalari mikä tulee mieleen on kelkka-haalari. Nehän oli ainakin aikoinaan sellasia hopeisia, olikohan nyt punasilla yksityiskohilla "koristeltuja". Olihan kuitenkin marraskuu.. Nyt kaikki kelkkailijat silmätikuks noilta ajoilta ja ehkä uuen kelkkahaalarin tuolloin hankkineet :lol:
Täysin sama juttu minulla. Alusta asti kaivellut tuo vaatehomma.
Oliko tässä nyt niin, että oli YKSI silminnäkijä, joka oli nähnyt haalarimiehen? Vai näkikö haalarimiehen useampikin lähiasukas?
Mystistä.

Tässä vielä Google Mapsin kuvaa Kallenkuja 4:stä:
http://maps.google.fi/maps?q=Kallenkuja ... 2,,0,-6.76

Mitään hiljaista seutua alue ei ole, luulisi että jotakin havaintoja tekijästä olisi ollut. Mutta toisaalta, hyvin helposti sitä yksi murhamies kaupungissa osaa liikkua huomiota herättämättä.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2846
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Tuiran raaka kaksoismurha pyörii usein mielessä. Tähän liittyy moniakin poikkeuksellisia piirteitä ja tekoa voi hyvällä syyllä pitää Suomen oloissa ainutlaatuisena.

Lienee päivänselvää, että teon motiivi oli täysin mitätön. Sitä voi vain arvailla. Ehkä pariskunta tai toinen heistä oli epäonnekseen ojentanut väärää tyyppiä. Tekijä saattoi olla myös katkeroitunut pariskunnalle syystä, joka ei välttämättä avaudu täysjärkiselle ihmiselle. Poliisin olisi pitänyt käydä läpi erityisen tiheällä kammalla, jos vain mahdollista, pariskunnan kontaktit viimeisen parin viikon ajalta - ja näin on varmaan tehtykin.

Oliko hopeinen haalari osa suunnitelmaa? Ehkä murhaaja oli ajan hermolla ja suunnitteli tekonsa poikkeuksellisen määrätietoisesti. Vuonna 1997 tiedettiin jo yleisesti poliisin kuitu- ja hiukkastutkimuksista. Pia-surmat toivat nämä tutkimusmetelmät yleiseen tietoisuuteen ja tapauksista uutisoitiin 90-luvun aikana näyttävästi. Murhaaja saattoi sonnustautua haalariin välttääkseen jättämästä rikospaikalle todisteita itsestään. Haalari suojasi vereltä ja se oli helppo hävittää murhatyön jälkeen ja tekniset todisteet sen mukana. Vyölaukku oli luonnollisesti mukana murha-aseen- tai aseiden kuljettamista varten.

Tekijä oli joku, joka tunsi tai ainakin tiesi uhrinsa. Hän tiesi missä pariskunta asui ja on todennäköistä, että hän ennen tekoaan tavalla tai toisella varmisti, että uhrit olivat kaksin asunnossaan. Hän asui ehkäpä lähitaloissa tai ainakin Tuiran alueella. Tekijä oli tavannut uhrinsa jonkin aikaa ennen murhaamista ja tämä tapaaminen oli käänteentekevä. Sen jälkeen hän sai kimmokkeen teolleen. Poikkeuksellinen raakuus viittaa nimenomaan henkilökohtaiseen motiiviin. Mistään ryöstöstä tai sattumanvaraisesta törmäämisestä ei ollut kyse. Tämä mies - nimenomaan mies - kärsi jonkinasteisista mielenterveysongelmista, mutta hän ei suinkaan ollut vajaaälyinen. Hän saattoi olla tekohetkellä päihteiden vaikutuksen alaisena. Raakalaistekonsa jälkeen mies on riisunut haalarin ehkä jo käytävässä (mahdettiinko käytävässä tehdä teknisiä tutkimuksia?) ja hävittänyt sen nopeasti. Ehkä hän jätti jonkin kassin pakoreittinsä varrelle ja tunki haalarin sinne. Kuvioon sopisi hyvin, että murhamies on siistinyt itseään uhrien asunnossa ja saattanut mennä tekonsa jälkeen muina miehinä vaikka kapakkaan. Kapakkakäynti on samalla voinut toimia ainakin jonkinlaisena alibina varmuuden vuoksi.

Tällainen näkemys minulle on piirtynyt teosta ja tekijästä.

hannu hanhi
Hercule Poirot
Viestit: 2125
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Lempisten murhan pimeyden tekee vielä kummallisemmaksi käsittää, kun tietää talon, missä murha tapahtui. Lempisten asunto oli Tuirassa oululaisittain korkeassa kerrostalossa ja vieri vieressä on useita korkeita kerrostaloja. Samassa sumpussa asuu satoja ihmisiä, mutta siltikään tekijästä ei saatu riittävän hyviä tuntomerkkejä. Tuirasta on suora pyöräilyreitti Linnanmaan alueelle, minkä vuoksi noissa taloissa asui ja asuu varmaan edelleenkin paljon yliopisto-opiskelijoita, joista monet olivat varmaankin opiskelemassa murhien tapahtuessa.

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2846
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Näkemystäni tekijän profiilista ja teon motiivista tukee se, että Toivo Lempinen tunnettiin ainakin puheiden mukaan melko kiivasluontoisena ja suorapuheisena miehenä. Joku on saattanut loukkaantua syvästi jostain jopa ihan asiallisesta lausahduksesta, jos se on sanottu tietyllä äänensävyllä. Uskon tässä tapauksessa, että tekijä on joku joka ei päässyt yli loukkaavaksi kokemastaan kommentista.

Lempisten asunnosta vietiin teon yhteydessä ilmeisesti työkalupakki. Sen merkitys on arvailujen varassa, mutta on mahdollista, että tekijä käytti kyseisiä työkaluja surmatöissään. Ehkä hänellä oli mukanaan aluksi vain teräase, mutta huomattuaan pakin hän otti työkalut käyttöönsä. Voi tietysti olla niinkin, että tekijä vain nappasi sen mukaansa, koska katsoi sitä tarvitsevansa. Jos mennään oikein syvälle psykologisiin pohdintoihin, niin työkalupakki saattaa olla avain teon motiivin selvittämisessä. Oliko uhrilla ja tekijällä tullut sanaharkkaa työstä tai työkaluista? Mahtoiko taloyhtiössä tai jossain lähitalossa olla meneillään remontti tai asennustyöt? Vai oliko sellainen ollut aiemmin? Ehkä uhrit huomauttivat työn jäljestä väärälle ihmiselle. Käyttikö jokin oululainen rakennus- tai asennusfirma hopeisia haalareita?

Kimmokkeen ei aina tarvitse olla kummoinen. Esimerkiksi Hammasmurhaaja Ismo Junni etsi tietoisesti uhreikseen siirtolapuutarhamökin omistajia, koska oli katkeroitunut siitä, etteivät hänen vanhempansa testamentanneet hänelle Kivinokalla sijainnutta perheen siirtolapuutarhamökkiä.

Teon raakuus viittaa tekijän vainoharhaisuuteen. Kyse voi olla jopa skitsofreenikosta. Tekijä ei ollut uhrien ikätoveri, tuskin keski-ikäinenkään. Arvioisin tyypin 25-40 -vuotiaaksi. Tätä rikosta ei ole vielä myöhäistä ratkaista. Ongelmana on se, ettei tekijä ilmeisesti jättänyt itsestään jälkiä rikospaikalle.

oolu
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 162
Liittynyt: To Huhti 03, 2008 4:13 am
Paikkakunta: en arrière de lumiere

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja oolu »

Tuohon sijaintiin, kyllä tässä kolkassa hyvin rauhallisiakin hetkiä löytyy, ihan tuurilla kylläkin. En toki tiedä miten 9v sitten on ollut asukaskanta ja sen liikkuvuus kun en ole niin kauaa asunut.

Mutta kieltämättä jos itse näkisin hopeahaalarisen miehen, kiinnittäisin kyllä kerrassaan paljon huomiota moiseen näkyyn. En nimittäin keksi minkä sortin ammattimies moista edes käyttäisi vaikka kuinka olisi salkku mukana.

Tuli mieleen tuosta nostellusta Hgin murhakierros-jutusta, että pitää kai käydä joskus tutkailemassa paikkaa :)

Isoviha
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Heinä 15, 2011 4:46 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja Isoviha »

Asunnosta on siis kadonnut työkalupakki, ja poliisi on etsinyt hopeahaalarista miestä, joka on kantanut metallisalkkua? Sain aluksi sen käsityksen, että kuvausta vastaava mies on ollut matkalla murhapaikalle. Mutta en nyt löydä mistään tietoa, että mihin suuntaan hän oli menossa. IL:n artikkelissa lukee vain, että hänet oli nähty kyseisen talon porraskäytävässä.

Loogisempaa olisi, että haalarimies ei ollut menossa asuntoon, vaan tulossa sieltä! Hän on ottanut (mahdollisesti metallisen, salkun mallisen työkalupakin) asunnosta mukaansa ja vetänyt jotkut haalarit veristen vaatteittensa päälle. Silloin teko kuulostaisi paljon normaalimmalta, ja vähemmän suunnitellulta. Se selittäisi myös haalarien huomiota herättävän räikeän värin. Poliisin kannattaisi ehkä selvittää sitä, josko uhrit olisivat joskus omistaneet hopeanväriset haalarit.

Isoviha
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Heinä 15, 2011 4:46 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja Isoviha »

Ja kun vielä asuntoon ei ole murtauduttu, eikä mitään ole varastettu, eikä kukaan ole kuullut huutoa. Kääntyisin kyllä ehkä tutkinnassa joidenkin omaisten puoleen... Vaikka sitten se kanin nylkemiselle oksentanut uhrien poika, joka sittemmin tappoi itsensä. Jos poika on ollut asunnossa vierailulla, hän ei ole välttämättä edes tuonut mitään aseita, vaan on käyttänyt isän työkalupakista löytyneitä vasaroita, puukkoja, jne.

Ja miksi murhassa (oletettavasti?) käytetyt työkalut piti viedä, kun ruumiit kuitenkin jätettiin asuntoon? Kai siksi, että niihin työkaluihin on jäänyt sormenjälkiä. Kyllähän asunnossa saa oman pojan sormenjälkiä olla, niin kauan, kuin niitä ei löydy murhavälineistä.

El_Reino
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 12:20 am

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja El_Reino »

Isoviha kirjoitti:Asunnosta on siis kadonnut työkalupakki, ja poliisi on etsinyt hopeahaalarista miestä, joka on kantanut metallisalkkua? Sain aluksi sen käsityksen, että kuvausta vastaava mies on ollut matkalla murhapaikalle. Mutta en nyt löydä mistään tietoa, että mihin suuntaan hän oli menossa. IL:n artikkelissa lukee vain, että hänet oli nähty kyseisen talon porraskäytävässä.

Loogisempaa olisi, että haalarimies ei ollut menossa asuntoon, vaan tulossa sieltä! Hän on ottanut (mahdollisesti metallisen, salkun mallisen työkalupakin) asunnosta mukaansa ja vetänyt jotkut haalarit veristen vaatteittensa päälle. Silloin teko kuulostaisi paljon normaalimmalta, ja vähemmän suunnitellulta. Se selittäisi myös haalarien huomiota herättävän räikeän värin. Poliisin kannattaisi ehkä selvittää sitä, josko uhrit olisivat joskus omistaneet hopeanväriset haalarit.
Tuo on hyvä pointti että murhaaja vei haalarit asunnosta peittääkseen omat veriset vaatteensa!

Itse aikoinaan kuulin että tämän teon takana olisi ollut heidän poikansa mutta todisteet eivät vaan riitä tapauksen ratkaisemiseen. Tiedä sitten.

jarmo.janis
Charlien Enkeli
Viestit: 1982
Liittynyt: Su Heinä 29, 2012 6:25 pm
Paikkakunta: kaakkois suomi

Re: Kaksoissurma Oulun Tuirassa v.1997

Viesti Kirjoittaja jarmo.janis »

Viikonloppuna oli pulussa juttua tästä tapauksesta. Mieleeni nousi hyvin vahvasti ajatus tekijän iskusta väärään kohteeseen, ja että kaikki muu on sen jälkeen ollut pelkkää tekijän hätäpäistä improvisaatiota. Mä luin tän ketjun läpi ja myös sen pulussa olleen jutun ja mieleeni on tullut ajatus siitä, että uhrit on hyvin nopeasti teon alkamisen jälkeen tehty ääntä tuottamaan kykenemättömiksi. Sama se sitten on kuinka pitkään teon loppuunvienti sen jälkeen on aikaa ottanut. Aikaa sille milloin tekijä on tullut ei kaiketi varmuudella tiedetä.

Vastaa Viestiin