Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2844
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja strangelove » Ke Marras 18, 2009 12:40 pm

Sirpa kirjoitti:Tulihan se sieltä - tätä arvelinkin. 8)

Juu faktoja riittää - näemmä.

Jäädäänpä taas keikkuun uskon varaan.
Tämä menee jo henkilökohtaiseksi nokitteluksi, mutta... Mikset soita itse Heinoselle ja kysy suoraan? Vai jäädäänkö hänenkin puheissaan vain uskon varaan?

Sirpa
Agentti Mulder
Viestit: 11963
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja Sirpa » Ke Marras 18, 2009 12:42 pm

Mitä henkilökohtaista?! Meidänhän on nyt jäätävä uskomaan siihen mitä sinä sanot ilman että on faktaa. Jos sanot, että se oli Heinonen, eikä missään niin lue, että se on heinonen, ei tarvitse olla einstein ymmärtääkseen, että sitten sinulla on oltava asiaan ja Heinoseen henkilökohtainen suhde sanoaksesi, että asia on niin että se oli Heinonen - tai toinen vaihtoehto on päättää, että valehtelet!

Ja jos sanot, että se perustuu tuohon henkilökohtaiseen suhteeseen, niin OK.
Alethes doksa meta logu

lost
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 720
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2007 5:11 pm

Re:

Viesti Kirjoittaja lost » To Marras 19, 2009 2:38 am

En ole koskaan ennen kuullut koko tapauksesta, vaikka tämähän on hirvittävän mielenkiintoinen case. Lisäpotkua tietenkin tähän keskusteluun tuo vaaka69:n tiedot mahdollisesta tekijästä.

Tottahan se on, että monet pimeät henkirikokset olisivat varmasti selvinneet, jos poliisilla vaan riittäisi resursseja niiden selvittämiseen. Luin kerran jostain tiedelehdestä, että jopa Kyllikin murha olisi mahdollista selvittää uusilla välineillä ja testeillä. Poliisilla nyt vaan sattuu olemaan uudempiakin avoimia murhia, joiden selvittäminen on tähdellisempää.


Poiroo kirjoitti:Kuva

http://yle.fi/poliisitv/toppis.php
Helena Jämiäluoman raiskaussurma

Kauppakoululainen Helena Jämiäluoma oli aivan tavallinen 17-vuotias nuori nainen. Hän oli hankkinut opiskelukaupungistaan Kankaanpäästä kesätyöpaikan nakkikioskilta. Helena asui keskustan tuntumassa sijaitsevassa vuokra-asunnossa yhdessä tyttökaverinsa kanssa.

Helenan elämä sai käänteen elokuussa 1972. Kaikki oli mennyt aivan normaalisti tuona loppukesän iltana; Helena oli ollut viettämässä aikaansa Kankaanpään keskustassa muiden nuorten tavoin. Aivan tarkkoja tietoja Helenan liikkeistä ei ole, mutta viimeinen luotettava havainto hänestä tehtiin torin laidalta olevalta kioskilta hieman puolen yön jälkeen elokuun 17. päivä. Helenan kerrottiin olleen jonkun mieshenkilön seurassa.

Helena löytyi kuolleena Kankaanpään keskustan lähettyvillä sijaitsevalta puistoalueelta. Hänet löysi 17.8. aamuyöllä eläkeläismies, joka oli ulkoiluttamassa koiraansa. Helena oli löydettäessä alasti, ja hänen kasvonsa oli pahoin ruhjottu. Surmapaikalta Helenan asunnolle oli matkaa vain 400 metriä. Poliisi tutkii tapausta teon suunnitelmallisuuden ja tekotavan vuoksi murhana.

Jämijärveltä kotoisin oleva Helena oli kaksilapsisen maanviljelijäperheen esikoinen ja ainut tytär. Helenan veli, Kuisma, oli siskon kuollessa vasta 13-vuotias. Kuisma kertoo, että Helenan kuolema oli heidän perheelleen shokki. Jämiäluomat jatkoivat elämäänsä hiljalleen, lähinnä omissa oloissaan. Sukulaiset ja ystävät tukivat perhettä heidän surussaan.

Poliisi teki kaikkensa syyllisen kiinni saamiseksi. Ensimmäisen vuoden aikana kuulusteltiin yli 580 henkilöä, joista toistakymmentä oli pidätettynä. Tarkastettuja vihjeitä juttuun tuli yli kaksi ja puoli sataa. Jostain syystä juttu ei kuitenkaan selvinnyt.

Helenan surmaa on vuosien varrella tulleiden vihjeiden perusteella tutkittu aika ajoin. Poliisi ei aio luovuttaa, ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä poliisilla on olemassa uusi, lupaavalta vaikuttava tutkintasuunta. Turun keskusrikospoliisissa ollaankin toiveikkaita, että juttu saattaa ratketa jo tämän kevään aikana.

Helena olisi täyttänyt tänä vuonna 51 vuotta. Myös hänen surmaajansa on suurin piirtein saman ikäinen. Selviääkö juttu koskaan?
Tuosta toiseksi viimeisestä lauseesta jää kyllä sellainen kuva, että tekijä on hyvinkin tiedossa kun ollaan noin varmoja hänen iästään. Vaaka69:n isä kuitenkin taitaa olla vanhempi. Olisi myös kiva kuulla lisää tuolla aiemmin mainitusta "kermasta".
Ihmiset valehtelevat, todisteet eivät.

Sirpa
Agentti Mulder
Viestit: 11963
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja Sirpa » To Marras 19, 2009 2:46 pm

Myös hänen surmaajansa on suurin piirtein saman ikäinen.

No voi HITSI! Oletpa sinä näppärä - ja minulta tuo kohta meni täysin ohitse! Aivan - kyllä tuo selkeästi kertoo, että tiedetään kuka on murhaaja!

Loistava havainto.
Alethes doksa meta logu

Vaaka69
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 41
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 12:01 pm

Re: Re:

Viesti Kirjoittaja Vaaka69 » La Joulu 26, 2009 7:35 pm

lost kirjoitti:henkilöä, joista toistakymmentä oli pidätettynä.

Vaaka69:n isä kuitenkin taitaa olla vanhempi.

60v ja oli pidätettynä useaan kertaan....
"silmä silmästä..."

miss nosey
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 38
Liittynyt: Su Tammi 31, 2010 2:07 am
Paikkakunta: Gryffindor

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja miss nosey » Su Helmi 07, 2010 12:23 am

strangelove kirjoitti:
Johnny_B kirjoitti:http://www.youtube.com/watch?v=n8qS18F8Xz0

Video tapahtuma-alueelta eli Myllärintie -> Hotelli Kantri.
Tuostakaan ei selvinnyt tarkkaa murhapaikkaa. Eli sellaista mikä esim. Bodomilla ja Isojoella on tiedossa. Tuosta paikasta on väännetty kättä aika paljon. Jotkut paikalliset väittävät tuon tekopaikan olleen nykyisen parkkialueen kohdalla, toiset puistoalueella, ja jotkut kirjaston liepeillä.

Pitkään sivustoa sivusta seurannut ja nyt päätin tehdä tunnukset.
Ensitekstini laitankin kotikaupunkiini liittyvään juttuun.
Itse olen nuorempi, että en ole syntynyt edes kun tämä tapaus on tapahtunut.
Ihmiset Kankaanpäässä tuntuvat muistavan tapauksesta todella vähän tai asioista ei vain tupata puhumaan. Kaupunki kun on pieni, niin kukaan ei halua olla "huhujen levittäjänä"

Suomi24:ssäkin oli Keskusteluissa puhuttu suurista bileistä (hyvä tiedonlähde hehheh, mutta olen kuullut näistä isoista juhlista muualtakin), niin silloin ainakin Lääkäreillä/lääkärillä oli ollut ISOT bileet lääkäritalossa. Lääkäritalo sijaitsi nykyään jo vanhan musiikkiopiston tiloissa
( keskuskatu 41 taitaa olla sijainti tai ainakin naapuritalo tämän vieressä ), naapurissa sijaitsi silloin kätilöosasto.
Keskuskatu 49 sijaitsee tori, jossa ihmiset kokoontui jo silloin hengailemaan. Ja linnankatu 2 sijaitsee siis Kantri, joka silloin oli pohjanlinna. Muistaakseni Virastokeskuksen (paasikivenkatu 8 ) kohdalla olisi ollut myös metsää tai tyhjä tontti (korjatkaa jos olen väärässä) jonka poikki olisi mennyt oikopolku nimenomaan myllärintielle.

Yritin kysellä ihmisiltä jotka silloin on ollut vanhempia, että mistä Helena löytyi. Kaikki vastasivat, että silloisen Pohjanlinnan metsästä, eli videossa loppuvaiheilla näkyvän Kantrin puistosta. Silloin tosin kyseessä ei ollut puisto vaan kunnon metsä. Ilmeisesti silloin Kankaanpään keskusta oli todella erilainen ja metsää ympärillä enemmän kuin nykyään. Paikkaa taidetaan sekoittaa milloin mihinkin, koska alue oli silloin enemmän tai vähemmän erilainen. Postelli kahvilassa on vanhoja kuvia Kankaanpäästä. Taidan mennä katsomaan kun kulmille parin viikon kuluttua menen olisiko siellä kuvia ja saisinko tuttavilta nyhdettyä infoa tapahtuneesta lisää... :)

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2844
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja strangelove » Su Helmi 07, 2010 12:45 pm

Kiitos infosta!

Todella hämäräksi on tämä tapaus jäänyt. Suurin piirtein kaikki kankaanpääläiset kuulusteltiin aikoinaan, mutta selvittämättä on jäänyt. Tämä tapaus on kuitenkin sellainen, jossa tekijä saattaa hyvinkin vielä olla elossa ainakin iän puolesta. Voisi ainakin olettaa, että tekijä on ollut suunnilleen samanikäinen kuin Jämiäluoma.

Motiivi on tietenkin hämäränpeitossa, mutta epäilen vahvasti mustasukkaisuutta. Tekijä on ilmeisesti ollut Helenan jo pitemmän aikaa tuntenut henkilö. Merkit viittaavat äkkipikaistuksissa tehtyyn tekoon.

Sirpa
Agentti Mulder
Viestit: 11963
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja Sirpa » Ke Helmi 10, 2010 1:06 pm

Suomi24:ssäkin oli Keskusteluissa puhuttu suurista bileistä (hyvä tiedonlähde hehheh, mutta olen kuullut näistä isoista juhlista muualtakin), niin silloin ainakin Lääkäreillä/lääkärillä oli ollut ISOT bileet lääkäritalossa.
Petu kirjoitti:
Olisi mukava kuulla taas paikkakuntalaisten kommentteja.
Viesti yleisöltä, KS 24.9.2009
Helenan muistolle

Oli elokuun ilta, keskiviikkoilta. Tiilikaupungissa juhlivat isokenkäiset, ns. "kerma". Helena joutui ilman tahtoaa "kerman" seuraan, joka koitui hänen karmeaksi kohtalokseen. Hänet tapettiin (murhattiin) raiskaamalla, ei häntä Linnanpuistossa kivellä päähän lyöty elävänä, vaan kuolleena, jälkien peittämiseksi ja tutkijoiden suut tukittiin rahalla.

Olen varma, että joku näistä useista raiskaajista on vielä elossa ja toivon hänelle (heille) rauhallisia elonpäiviä (ja öitä) mitä vielä jäljellä on. Helenan muistoa aina kunnioittaen.

Make
Tekstiä muutaman sivun takaa. Kyllä tämä juttu vielä selviää.
Suomi24:ssä 6.4.2007 (linkki edellä):

-Kankaanpäässä kiertää jälleen voimakas uusi juttu em. tapauksesta..nimittäin eräs tunnettu paikallinen autokauppias kuoli hiljattain kankaanpäässä jonka kerrotaan kuolinvuoteellaan tulleen omantunnontuskiin ao. asiassa..paikalla oli ollut joku uskottu henkilö jolle em . on kertonut sekä olleensa itse osallinen ,kuin myöskin muiden asiaan osallistuneiden nimet jne..erään heistä kerrotaan olevan tuomari, erään lääkäri jne, tuntien jonkun verran paikallisia kuvioita ja tietäen asioiden taustoja tämä on hyvinkin mahdollinen skenaario asiasta..

-kenenkähän kanssa kyseinen kuuluisa autokauppias silloin hoiteli lakiasioitaan ja kenellä oli lakipalveluja tuolloin kankaanpäässä..

-yhteinen piirre ao. teon tekijöille ilmeisesti oli se että useimmat heistä olivat tekemisissä jollain lailla hevosten kanssa jne !

-nythän tämän yhden epäillyn ns, tunnistaminen olisi varmaan aika helppoa Dna tutkimuksen avulla !
-Enpä ihmettelisi vaikka osallisena olisi ollut joku senaikainen poliisiviskaalikin asiassa..

-eräälle siilin tarjoilijalle ja työntekijälle oli aikaisemmin näytetty käsin tehtyä korttia johon oli piirretty kasvot joissa oli pyöreä, reikä otsan tienoilla,-tämähän sitten toteutuikin koska uhrin kasvoja oli runneltu ja asianomainen reikä löytyi kai ohimosta jne !

-tuota taustaa vasten että kyse oli joistakin paikallisista napamiehistä siihen aikaan ja miksei vielä nytkin on täysin luonnollista ,-että paikallinen poliisikin haluaa asiasta vaiettavan ja vain ns. nimellisiä tutkimuksia enää,-tehdään !

-tämä murha varmasti ratkeaisi aukaisemalla haudat ja ottamalla dna näytteet kaikilta jotka ovat elossa ja miksei kuolleiltakin epäillyiltä ,-samalla !
-Miksi näin ei tehdä !?

-Käsittääkseni tuolloisena murhayönä oli jossakin kapakassa suuret BILEEt jonkun merkkihenkilön ns. lähdön kunniaksi jne..
-näiden Bileiden jälkeen murha tapahtui !
-kerrotaan erään epäillyn vaimon polttaneen ukkonsa vaatteita uunissa tuona yönä joka silloinkin oli kuulusteluissa,-asioista jne...
-siis verisiä vaatteita jne..

-mikä lienee ollut murhan motiivi? miksi ao. Helena surmattiin,-mustasukkaisuusko vai joku asia jolla ao.olisi ehkä kiristänyt jotakin henkilöä porukasta vai mikä !

-Helena ei käsittääkseni ollut mikääm ,pikkutyttö vaan riski nainen ja sen kokoinenkin että tuskin yksi mies olisi selvinpäin häntä edes olisi saanut tapettua jne !

-miksi hänet sitten tapettiin porukalla ja vielä raiskattiinkin jne ?!

-mahtaakohan rippisalaisuus säilyä ,jos epäilty on osallistunut seksuaalimurhaan ,porukassa muiden kanssa ?!Mitä laki sanoo tähän ja kirkon säännökset ?

-no voihan ripin olla kuullut joku siviilikin jne !
-toinen yhteinen piirre asialle on se että ao. miehet jotka kimpassa asiassa on olleet ovat olleet aikanansa seksuaalisesti , hyvinkin aktiivisia jne..eli omat vaimot tuskin ovat riittäneet,- tarpeiden tyydyttämiseen !

-ilmeistä on että teon jälkeen on näiden tekijöiden kesken muodostunut salaseura joka varjelee , totuutta asiassa kuin aarretta !

-nyt kuitenkin kun eräs porukasta on puhunut suunsa puhtaaksi ,-varmaankin aika pian selviää koko juttu !

-mielestäni nyt olisi korkea aika kankaanpääläisten lakata suojelemasta,-murhaajia,-olivatpa nämä sitten millaisia mahtimiehiä tms tahansa Kankaanpään markilla !

-vihjeet vaan suoraan rikospoliisille Poriin Helsinkiin tai Tampereelle,-niin ne on pakko tutkia kun ne menee sitä kautta !!

-voihan vinkkejä antaa nimettömästikkin jos haluaa jne !!!
Viimeksi muokannut Sirpa, Ke Helmi 10, 2010 1:29 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Alethes doksa meta logu

Sirpa
Agentti Mulder
Viestit: 11963
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja Sirpa » Ke Helmi 10, 2010 1:12 pm

Strangelove kirjoittaa:

Motiivi on tietenkin hämäränpeitossa, mutta epäilen vahvasti mustasukkaisuutta. Tekijä on ilmeisesti ollut Helenan jo pitemmän aikaa tuntenut henkilö. Merkit viittaavat äkkipikaistuksissa tehtyyn tekoon.
Edellä olevasta PoliisiTV:n artikkelista:

Helena olisi täyttänyt tänä vuonna 51 vuotta. Myös hänen surmaajansa on suurin piirtein saman ikäinen.
Ei minulle ihan heti tule mieleen teon motiiviksi kyllä mustasukkaisuus...
Alethes doksa meta logu

Sirpa
Agentti Mulder
Viestit: 11963
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja Sirpa » Ke Helmi 10, 2010 2:17 pm

Laitetaanpa tämä sisäpiiriviesti vuodelta 2006 myös tähän, kun muuta infoa tapauksesta ei taida juuri löytyä.
Suomi 24:ssä kirjoitetaan.

Kankaanpäässä murhattiin raa´asti Helena Jämiäluoma -niminen nainen 1970 -luvun alussa. Ko. nuori nainen oli hieman sanoisinko "eläväinen" ja kaupungin miesten suosiossa. Jämiäluoma löydettiin murhattuna Pohjanlinnan puistosta ja hänen silmänsä oli puhkottu.
Ko tapauksen vuoksi poliisi kuulusteli valtavan määrän kaupungin miehiä, joilla tiedettiin olevan murhattuun yhteyksiä.

Viettipä moni yönsä tapauksen tiimoilta "pahnoillakin". Epäiltyjen listoilla oli mm. yksi nykyinen kansanedustaja, kunnanlääkäri, kunnanjohtaja, ym. kaupungin sen ajan silmäätekevistä.

Liekö sillä syytä, että epäiltyjen asema oli mikä oli, asia painettiin unohduksiin.

Mielenkiintoista asiassa oli esim. se että epäiltynä ollut kunnanlääkäri oli ennen surmaa kertonut pienelle joukolle ihmisiä, että hän on lukenut, että kuolleen ihmisen verkkokalvolle jää, ikäänkuin tallentuu, viimeinen kuva jonka ihminen ennen kuolemaansa näkee. (Nyt tiedetään, että asia on täyttä huuhaata, mutta yli 30 -vuotta sitten niin ei ollut asianlaita).

Edelleen lääkäri kertoi, että USA:ssa on kehitetty laite, jolla tuo viimeinen kuva saadaan taltioitua ja tätä voidaan hyödyntää rikostutkinnassa. Kuvan taltioituminen voidaan estää puhkomalla silmät.

No tuo pikku tapaus on vain sivuepisodi tapahtuneelle henkirikokselle, mutta sinällään mielenkiintoinen.

Tunsin erään henkilön jolla oli asiasta paljonkin sisäpiirin tietoa (erään epäillyn työntekijä) ja hän yritti useita kertoja nuo tiedot ja vihjeet poliisille kertoa, mutta poliisi ei suostunut ottamaan niitä vastaan.

Itsekin yritin asiaa kymmenkunta vuotta sitten, mutta lopputulos oli sama. Asia ewi kiinnosta Kankaanpään poliisia.
http://keskustelu.suomi24.fi/node/24602 ... t-22435288
Poliisi TV:n sivulta:

Helenan surmaa on vuosien varrella tulleiden vihjeiden perusteella tutkittu aika ajoin. Poliisi ei aio luovuttaa, ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä poliisilla on olemassa uusi, lupaavalta vaikuttava tutkintasuunta. Turun keskusrikospoliisissa ollaankin toiveikkaita, että juttu saattaa ratketa jo tämän kevään aikana.
http://yle.fi/poliisitv/toppis.php
Alethes doksa meta logu

McAbre
Ran-tan-plan
Viestit: 376
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja McAbre » Ti Helmi 23, 2010 12:31 am

Luonnollisesti heätti kiinnostuksen tuo nykyisen kansanedustajan mainitseminen aikansa epäiltynä. Ensinnä ajatukset riensivät valtakunnanoikeudessakin olleeseen kankaanpääläispoliitikkoon, mutta hänhän ei enää eduskunnassa istu. Sen sijaan siellä istuu eräs Kankaanpäässä syntynyt, tekoaikaan 21-vuotias mies.
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

miss nosey
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 38
Liittynyt: Su Tammi 31, 2010 2:07 am
Paikkakunta: Gryffindor

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja miss nosey » Ti Helmi 23, 2010 6:02 pm

suomi.24:stä poimittu lause: "Epäiltyjen listoilla oli mm. yksi nykyinen kansanedustaja, kunnanlääkäri, kunnanjohtaja, ym. kaupungin sen ajan silmäätekevistä."

Eli kun epäiltynä on ollut paljon ihmisiä, niin varmaan nuo korkeassa arvossa olevat ihmiset vain korostuvat muusta joukosta selkeämmin. Mutta se autokauppias-juttu, mikä oli suomi.24:ssäkin on kiinnostava. Mistäköhän juttu on lähtenyt liikkeelle, kenelle autokauppias on avautunut ja kuka tämä autokauppias on?

LAWoman
Sledge Hammer
Viestit: 1605
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 5:36 pm
Paikkakunta: Länsirannikko

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja LAWoman » Pe Maalis 26, 2010 3:48 pm

Just just, että tämäkin juttu on noiden perkeleen tärkeiden herrojen takia jäänyt selvittämättä. Tiedetää, mutta ei voi puhua? Tai parhaimmillaan taas maksetaan hiljaisuudesta?
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet memory will die
Killer on the road, yeah.

teppo
Sherlock Holmes
Viestit: 3139
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja teppo » Ke Huhti 07, 2010 2:19 am

miss nosey kirjoitti: Yritin kysellä ihmisiltä jotka silloin on ollut vanhempia, että mistä Helena löytyi.
Siitä löytöpaikasta. Tämän ketjun viitossivulla on linkki Seudun etusivuun 18.8.72. Jutun mukaan uhri raahattiin jäljistä päätellen Kuninkaanlähteenkadulta metsikköön. Kuva on otettu Kuninkaanlähteenkadulta ja takana siintävä puinen rakennus on ns. vanha Pohjanlinna. Eli löytöpaikka olisi mielestäni heinikkoinen metsä siinä Linnanpuiston paikkeilla. Vanhan Pohjanlinnan paikkaa voi yrittää hahmottaa niin, että vielä 1972 Arvontie kulki Kuninkaanlähteenkadulle asti ja vanha Pohjanlinna oli sen pohjoispuolella nykyisen Mutteritalon paikkeilla tai takana. Eli kyseessä ei ole nykyinen Kantri. 70-luvulla ruumiin löytöpaikan kohdalle rakennettiin pieni ankea motelli, mutta sitäkään ei enää ole. Karttoja ja hemmetisti valokuvia löytyy Niinisalosta museosta.

Jutussa mainitun Helenan työpaikan eli grillin on täytynyt olla Topinakki Kauppatori 3:ssa eli nykyisen Reissupojan kohdalla. Eikä niitä nuorison ajanviettopaikkoja sitten muita ollutkaan. Sieltä luonteva reitti Myllärintielle olisi kulkenut Osuuspankin nurkalta suoraan löytöpaikan ohi.

Mistään en ole löytänyt tietoa, missä kohdassa Myllärintietä Helenan asunto oli. Paasikivenkatu ei silloin jatkunut Myllärintielle asti vaan siitä kulkien olisi joutunut menemään ensin pimeän Mullitorin ohi ja metsän läpi hankalasti polkua pitkin. Toinen reitti olisi ollut melkein yhtä synkkä ja kulkenut kaupungintalon takaa Kaisankadun kautta. Loppu tuli kuitenkin jo aiemmin.

Ja kun kirjoitettiin, että kunnanlääkäriäkin kuultiin, niin sattumalta samassa Seudussa oli pitäjän ensimmäisen kaupunginlääkärin nimitysuutinen. Muun kylän kerman nimet löydät vaikkapa selaamalla Kankaanpään Joulun kirjoittajalistan siltä vuodelta. Tai ihan miltä tahansa vuodelta. Autokauppiasta et mutta kyllä tässä autolla tarkoitetaan mersua. Kysy varttuneemmilta. Kyläläiset tietenkin epäilivät tekijöiksi toisiaan eli kattavasti koko miespuolista aikuisväestöä. Epäiltyjen listalla ei siten ole paljon arvoa.

Kankaanpää oli 38 vuotta sitten tympeä, kaunainen ja sisäänpäin kääntynyt kirkonkylä, jonka asukkaat pitivät itseään maailman napana ja kylää kulttuurin ja sivistyksen mekkana, koska vertailukohtana oli vain ympäröivä nuhjuinen sielunmaisema. Meininkiin kuului, että kaikki piti tietää mutta mistään ei oikein sopinut puhua. Nykyään... tai no antaa olla.

miss nosey
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 38
Liittynyt: Su Tammi 31, 2010 2:07 am
Paikkakunta: Gryffindor

Re: Helena Jämiäluoman murha Kankaanpäässä 1972!

Viesti Kirjoittaja miss nosey » Ti Huhti 20, 2010 4:11 pm

Hei, hienoa! Paljon infoa sijainneista.
Pitääkin käydä kattomassa kuvia ja karttoja kun taas kotikonnuille menen.
Eipä ihmiset kauheasti tunnu olevan halukkaita puhumaan.
Tuntuu kuin kaikki tietäisi jotain, mutta kukaan ei halua puhua...

Niin tuo mitä sanoit kankaanpäästä silloin, on kyllä totta ja tie sitten miten kaukana siitä tänä päivänä on ;)

Vastaa Viestiin