Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3319
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Ailar » Ma Joulu 26, 2016 11:42 am

Löysin kotoani erään sopivan piikin, mikä olisi voinut olla mahdollinen surma-ase: papiljottikampa eli kampa, jonka varressa on pitkä (n. 10 cm), ohut metallipiikki.
Netistä löysin tällaisen version

http://cailap.fi/piikkikampa-metallipiikki

Tuo tuntui yllättävänkin tukevalta aseelta, kun sitä kokeilin. En tosin kokeillut omaani enkä kenenkään muunkaan ohimoon, en edes joulukinkun kylkeen.
Ollillahan oli itselläänkin kiharat, paksut hiukset, joten ei tiedä, vaikka hänen pöydälläänkin olisi ollut tuollainen kampa. Saattoihan tekijä olla nainenkin, joka käytti tuollaista kampaa.
Tekijä on ottanut kamman ja sanonut:"Kampaa hiukses niin lähdetään".

Tässä jutussa on vaikea ajatella tuota motiivia. Olli oli jutellut jonkun auton luona aiempana päivänä. Olisi mahdollista, että hän olisi saanut esim. kuun viimeinen päivä rahaa (saiko palkan päättyneestä työstä, vai milloin ne työt loppuivat?) ja luvannut silloin maksaa jonkun velan pois tms. Jos kaveri on sitten tullut aamusella hakemaan Ollia pankille, on tämä saattanut olla vielä niin kekkulissa, että kaveria on ruvennut ärsyttämään. Ehkä hän on ravistellut Ollia ja lopulta kuristanut kurkusta, kun tähän ei ole saanut mitään tolkkua. Vimmoissaan hän on napannut kamman - tai muun piikin - ja iskenyt Ollia. Ehkä sitten itsekin säikähtäneenä jättänyt oven auki jäljessään, jos tulisi vielä takaisin tarkistamaan tilanteen tai että joku hankkisi mahdollisesti apua.
Postia tuonne ei taidettu oville asti kuskata, talossa lienee postilaatikot tien vieressä. Mutta muutoinhan joku olisi saattanut poiketa.
Ottiko tekijä sitten Ollin kellon velasta, sitähän ei tiedetä.

Scoopy
Parranpäristäjä
Viestit: 63
Liittynyt: To Tammi 01, 2009 4:39 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Scoopy » Ma Joulu 26, 2016 8:40 pm

^ ihan potentiaalinen tekoväline tuollainen kyllä, kampaosasta saa jonkinlaisen iskuotteenkin toisin kuin jostain neulasta tms.

Olliltahan eivät olleet työt loppuneet, päinvastoin hänen piti mennä töihin sinä päivänä kun hänet löydettiin... vai oliko sitä seuraavana (ketjun alussa oli tästä tarinaa).

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3319
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Ailar » Ti Joulu 27, 2016 10:42 am

Perustin tuon ajatukseni Ollin työhistoriasta siihen, että ketjussa on mainittu seuraavanlaisesti:
"Ammatiltaan oli ilmastointiasentaja, kesälomalla tai lomautettuna tapahtuma-aikaan." (kirj. Tampereen tyttö)
Nimim. A on linkittänyt ketjuun Rikospostin artikkelin, jossa Ollin isä kertoo, että Olli jäi vahtimaan taloa hänen lähtiessään naisystävänsä kanssa mökille.
"-Vahtimaan taloa, kun se oli väliaikaisesti työttömänä, isä kertoo Rikospostille. Hetken mietittyään mies lisäsi, kiertelemättä tai kaunistelematta:
-Ja kai sillä oli vähän kohmeloakin, viikon putki takana päin. "

Scoopy
Parranpäristäjä
Viestit: 63
Liittynyt: To Tammi 01, 2009 4:39 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Scoopy » Ti Joulu 27, 2016 11:24 am

^ se olikin tuossa Terästön linkissä http://www.asema.terasto.fi/index.php?id=1401&page=103 missä sanottiin näin:
KESÄLOMA PÄÄTTYI

Saman päivän iltana yläkerran vuokralainen kävi Olli Salon asunnossa. Hän oli luvannut Sakarias Salolle, Olli Salon eläkkeellä olevalle isälle, katsoa, oliko Olli työkunnossa.

Olli Salo oli nimittäin juopotellut edellisinä päivinä ja isä oli huolissaan pystyisikö poika palaamaan töihin. Olli Salon kesäloma kun päättyi juuri heinäkuun viimeisenä päivänä.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ti Joulu 27, 2016 12:50 pm

Minä olen jostain syystä koko ajan ajatellut, että tekoväline olisi kuittien säilyttämiseen tarkoitettu piikki. Sellaisethan olivat tuohon aikaan jokakodin ja -toimiston varusteita. Nykyään niitä näkee selvästi harvemmin.

Siis tällainen:

Kuva

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3319
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Ailar » Ke Joulu 28, 2016 12:10 pm

Kyllä Scoopyn linkistä selkeästi ilmenee, että Ollin olisi pitänyt palata työhönsä.
Itse käsitin niin, että työt alkaisivat 1.8., koska naapuri meni edellisiltana tarkistamaan Ollin kunnon (aamua silmälläpitäen). Lisäksi mainittiin, että loma päättyi 31.7. eli sehän oli silloin vielä lomapäivä.
Tuossa linkissä ei muuten mainittu sanallakaan, että Ollia olisi kuristettu, vaan surmatyön katsotaan tapahtuneen hyvinkin nopeasti ja helposti.
Tuomion Pasuunan esittämä kuittipiikki vaikuttaisi myös varsin tukevalta ja varteenotettavalta aseelta.

daemons1982
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 206
Liittynyt: To Syys 20, 2012 7:05 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja daemons1982 » Ke Joulu 28, 2016 4:01 pm

En nyt vielä lukenut kokonaan läpi, mutta onko isän ja pojan välillä syntynyt jokin riita tai sen isän "vuokralaisen" kanssa. Isä Sakarias on voinut olla "kovasydämillenen" pojalleen, vaikka poliiseille on esittänyt "lämminsydämistä" poikansa isää, että on ollut huolissaan poikansa retkahtamista ryypiskelemään ja seuraavana päivänä ollut työpäivä??

Eihän Ollin isä Sakarias nyt niin kaukana ollut Tampereen Härmälänkadulta, etteikö olisi kotiinsa Kangasalalta päässyt poikkeamaan!?

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3319
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Ailar » To Joulu 29, 2016 11:59 am

Olen miettinyt samaa kuin daemons1982, sillä isällä olisi ollut hyvät mahdollisuudet tällaiseen. Hän olisi voinut aamupäivällä tulla katsomaan Ollin olotilaa, huomannut tämän taas olevan humalassa ja ärsyyntyneenä tästä surmannut Ollin. Lähtiessään isä olisi jättänyt oven raolleen, että joku löytäisi Ollin. Lopulta hän on soittanut yläkerran naapurille ja pyytänyt käydä katsomassa poikaa.
Ollihan oli maannut rauhallisen näköisenä vuoteellaan kädet rinnan päällä ristissä. Liekö oikein aseteltu tuohon vai onko kuolema todella tullut niin nopeasti, ettei ole ehtinyt mitenkään reagoida.
Mistään en löytänyt tietoa, paljonko Ollin veressä oli alkoholia.
Harmillista, että kuolemaa pidettiin ensiksi luonnollisena sairauskohtauksen seurauksena. Ehkä rikospaikka olisi saatu tutkittua paremmin, jos heti olisi epäilty henkirikosta. Jos esim. surmaväline olisi ollut tuo muistilappupiikki, olisihan ollut mahdollista, että nuo rei'itetyt laput olisivat olleet siinä pöydällä (jos siis surmaaja olisi ottanut ne pois piikistä ennen lyöntiä).

mobiililaiteukkeli
Aloitteleva dekkari
Viestit: 515
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 3:05 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja mobiililaiteukkeli » Ti Tammi 03, 2017 10:08 pm

Ihmisille tulee hyvinkin massiivisia aivovammoja ja he jäävät silti henkiin; varmasti osittain Ollin huonoa tuuria ja tappajan hyvää että henki lähti noinkin "helpolla", eikä surmansa saanut ole ehtinyt edes pullikoida vastaan. Luulisi että jotain edes refleksin omaista rimpuilua olisi kuitenkin ehtinyt ilmetä ennen kuolemaa. Mikäli aivoihin osunut pisto on ollut se ratkaisevin tekijä, voiko olla että tekijälle aivojen anatomia on tuttu jollain tapaa? En usko että mikä tahansa sohaisu vie hengen, joko tosiaan tuuria tai tietoa. Mutta tässä oli ilmeisesti myös kuristettu?
Oon ihan tavallinen suomalainen mies. Mä käytän harmaita housuja ja tykkään katsella kun kala syö ja syntyy renkaita.

Avatar
Kuolemannaakka
Agentti Scully
Viestit: 8858
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka » Ke Tammi 04, 2017 12:44 am

Kun emme tiedä ohimon reiän halkaisijaa, niin on vaikea arvailla välinettä. Kaikkein yleisin ja luonnollisin olisi tavallinen työkalupiikki, joka löytyy jokaisesta työkalupakista ja on erittäin helppo käyttää veitsenkorvikkeena. Ja joku voi tällaista kantaa ihan mukanaan. Onnistuu kovakin lyönti ja on jokaiselle miehelle tuttu. Jättää vajaan sentin reiän ja jos syvälle menee, niin kyllä henki lähtee (saatikka jos vähän vääntelee sitä :? ) Kyllä siinä varmaan vähän on refleksinomaista rimpuilua ja tämän taltuttamiseen sopisi hyvin se kuristaminen.

En kyllä tajua, miksi tuosta kuristamisesta mainitaan vain yhdessä jutussa. Jättäisikö poliisi näin vanhan surman yksityiskohtia kertomatta tutkinnallisista syistä?

Verta ei tule paljon, mikäli piikki jätetään haavaan kunnes uhri on kuollut. Ja voihan sitä mahdollisesti valuvan tipan pyyhkäistä poiskin ja asetella uhri rauhallisena nukkumaan. Olen kohtuuvarma, että uhri jo makasi sängyllä piikistä saadessaan, puoliksi sammuneena. Ei häntä kukaan ole sänkyyn raahannut.

Arkirealistina kallistun siis aamuöisen laskuhumalan vitutuksessa satunnaisen ryyppykaverin tekemään surmaan ja arvokkaannäköisen rannekellon vientiin ennen hätäistä pakoa. Ei tämä mikään Hannibal Lecterin sarjamurha ole, vaan juoppojen tappelu.
Lataa ilmainen 310-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta! 8 vuoden tutkimuksen tulos, runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia!
https://drive.google.com/file/d/1L55vVw ... FGYkb/view


Älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon

mikko1979
Alibin kestotilaaja
Viestit: 319
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2011 5:09 pm

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja mikko1979 » To Touko 11, 2017 8:44 pm

Poliisi paljasti: Raa'asta Tampereella tehdystä veriteosta saatiin tunnustus vuosien jälkeen

Poliisi on saanut tunnustuksen Tampereen Härmälässä vuosia sitten tapahtuneesta selvittämättömästä veriteosta. Tunnustus on kuitenkin arvoton, koska rikos on vanhentunut.

Asia selvisi Aamulehden järjestämässä rikosaiheisessa keskustelutilaisuudessa torstaina, kun rikoskomisario Jari Kinnunen kertoi viime kesänä saadusta tunnustuksesta.

Surma tapahtui omakotitalossa Härmälässä heinäkuussa 1991. Naapuri löysi 43-vuotiaan ilmastointiasentajan Olli Salon kuolleena tämän omakotitalon sängystä.

Lyötiin piikillä ohimoon

Tampereen Härmälässä sijaitsevan omakotitalon yläkerrassa asuva naapuri löysi Olli Salon kuolleena omakotitalonsa sängystä Tampereen Härmälässä 31. heinäkuuta 1991. Salo oli 43-vuotias ilmastointiasentaja.

Henkirikoksessa oli poikkeuksellista sen tekotapa. Surmaaja oli iskenyt Saloa piikkimäisellä esineellä ohimoon.

Salo oli nähty viimeisen kerran edellisenä päivänä. Hän lähti Matinkatu 1:ssä sijainneesta Jousi-baarista (nykyisin Pub Vieteri) naisystävänsä kanssa Tuomaankatua ja Härmälänkatua Toivonkatu 8:aan. Nainen jäi sinne, mutta Salo jatkoi jossain vaiheessa kotiinsa.

Salon kaveripiiriä kuulusteltiin ja epäiltyjäkin poliisilla oli. Eräs teoria oli se, että surma liittyisi velkoihin, mutta näyttöä ei saatu. Tekoa tutkittiin tappona.

Tappo vanhenee 20 vuodessa

Viime kesänä poliisille tuli henkilö kertomaan, että hänellä oli mielestään osuutta Salon kuolemaan.

–Kun häntä sitten pidempään puhutettiin, kävi ilmeiseksi, että ne olivat enemmänkin hänen tuntemuksiaan, eikä sitä voinut pitää varsinaisena tunnustuksena, Kinnunen kertoo.

Tappo vanhenee 20 vuodessa, joten rikos oli muutenkin jo vanhentunut. Tunnustus olisi siis ollut arvoton, vaikka se olisi ollut aito. Jari Kinnunen pitää tätä valitettavana.

–Vaikka hän olisi ollut tekijä, mitä en usko, koska tunnustus oli senlaatuinen – ei sitä asiaa olisi voitu enää muuksi muuttaa. Valitettava tosiasia on, että lainsäätäjä on ajatellut ihmiselämän arvoksi 20 vuotta, Kinnunen sanoi yleisötilaisuudessa.

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/ ... 200132546/

Olinko eka
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 154
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 4:24 am

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Olinko eka » Pe Touko 12, 2017 2:46 am

Olisin kuvitellut että henkirikos mikä paljastuu vasta ruumiinavauksessa menisi murhasyytteenä.
Varsinkin jos tekoväline on jokin outo väline.
Onnittelut Pirkanmaalle, saahan nämä rikokset ratkaistua näinkin tai ainakin arkistoon vanhoina.
Voisiko henkirikoksista ottaa aina ensisijaiseksi tutkimuskohteeksi/syytteeksi murhan?
Silitellään päätä sitten myöhemmin jos aihetta ja sanotaan sorry :roll:
Syyttäjät ja tuomioistuin onkian asia erikseen. :mrgreen:

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Pe Touko 12, 2017 11:24 am

Eivät piikki tekovälineenä tai se että haava jää huomaamattomaksi ole sellaisia syitä, millä tappo muuttuisi murhaksi.

Päinvastoin murhina ovat "raakuuden ja julmuuden" perusteella menneet nimenomaan sellaiset tapaukset, joissa uhria silvotaan (surmaamisen kannalta) tarpeettoman paljon tai tarkoituksella surmataan mahdollisimman paljon kärsimystä aiheuttaen. Tekotavan osalta tämä tapaus olisi itseasiassa tapoksikin sieltä lievemmästä päästä eikä ainakaan murha.

Suunnitelmallisuus on tietysti toinen asia mikä voi tehdä murhan, mutta ilmeisesti tuo "tunnustus" ei sisältänyt sellaisia elementtejä. Muutenkin vaikuttaa valetunnustajalta.

Tapon vanhenemisaika on liian lyhyt mutta ratkaisu siihen ei ole se että luokitellaan vanhoja tappoja murhiksi, vaikkeivät ne täytä mitenkään murhan tunnusmerkkejä.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7893
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Touko 12, 2017 5:43 pm

Aiemmassa viestissähän sanotaan, että voisiko poliisi myös epäselvissä henkirikoksissa toimia kuten toimivat yleensäkin: lähteä liikkeelle yliraskaalla tutkintanimikkeellä ja jättää lopullinen vastuu tuomioistuimelle. Näin minä tuon Olinko Ekan kirjoituksen ymmärsin. On sen sijaan vaikea ymmärtää kuinka tuon voisi ymmärtää näin:
"Tapon vanhenemisaika on liian lyhyt mutta ratkaisu siihen ei ole se että luokitellaan vanhoja tappoja murhiksi, vaikkeivät ne täytä mitenkään murhan tunnusmerkkejä."

Selventänet?
Burn
Loot
Murder

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3490
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Olli Salo, löytyi kotoaan Treelta surmattuna 1991

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Pe Touko 12, 2017 9:27 pm

Ratkaisu ongelmaan olisi se, että eduskunta muuttaisi lakia ja pidentäisi tapon ja ehkä joidenkin muidenkin raskaiden rikosten vanhenemisaikaa.

Mielestäni 40-50 vuotta olisi sopiva vanhenemisaika tapolle, jos sen ylipäätään halutaan rikoksena vanhenevan.

Tässä kyseisessä tapauksessahan se - poliisin epäuskottavana pitämä - tunnustus oli nähtävästi sellainen, että jos se olisi pitänyt paikansa, rikos olisi silti ollut tappo ja siten vanhentunut rikos vaikka olisi murhana tutkittukin.

Vastaa Viestiin