Sirkka-Liisa Waljus, Turku 1963

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4641
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Sirkka-Liisa Waljus, Turku 1963

Viesti Kirjoittaja konsta »

Laitoin otsikon, jotta saadaan vähän "vauhtia" tähänkin aiheeseen. Itse en tapauksesta paljoakaan tiedä, mutta kovasti se sai taas uutta huomiota Bodomin tapauksen yhteydessä, erityiseti Jorma Palon kirjojen myötä. Annan puheenvuoron sinne Pasilaan, Urkille. 8)

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Sirkka-Liisa Waljus siis tapettiin asuntoonsa Turussa 23.7.1963. Huoneistossa oli tapeltu ja Waljus oli kuristettu muistaakseni puhelimen johdolla. Asunnosta löytyi verinen jalanjälki, joka melkoisella varmuudella kuului tekijälle.

Tapauksen tutkimisen teki hankalaksi se, että Waljus oli elänyt hyvin kevytkenkäistä elämää, ja ollut myös ilotyttö. Useilla henkilöillä saattoi olla hänen asuntoonsa avain.

Viimeisenä yönään, Waljus oli poistunut varsin nuoren ja komean, ilmeisesti hollantilaisen, miehen kanssa ravintolasta. Joittenkin hajatietojen mukaan asunnossa oli kolme lasia. Varmuudella tiedetään, että Waljuksen rappukäytävästä poistui kaksi tuntemattomaksi jäänyttä mieshenkilöä erillisinä aikoina joskus oletetun tapahtuman aikoihin.

Sitä viimeisen illan tuttavutta etsittiin interpolin kautta aikanaan kovastikin, ja miehen epäiltiin olleen murhan paljastuutua matkalla hollantiin laivalla, jonka nimi oli hyvin tiedossa. Miestä oltiin vastassa, mutta kuulustelut eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään. Näistä ei ole myöskään annettu julkisuuteen mitään tarkempia tietoja.

Olen keskustellut aiheesta joittenkin toimittajien kanssa, ja jokaisella heistä tuntuu olevan joku oma tekijäkandidaatti. Yhteistä kandidaateille on se, että kaikki olivat Waljuksen miesystäviä, ja motiivin epäillään olleen mustasukkaisuus. Uskottavin tarina liittyy makkaratehtailija B:hen, jolla piti olla avaimetkin Waljuksen asuntoon. B. hukuttautui/hukkui Turun saaristossa kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen. Hän oli lähtenyt yksin veneellään ajelemaan, ja vene löytyi ajelehtimasta. Miehen ruumis löytyi myöhemmin.

Jorma Palon kirjassa Waljuksen tapaus yhdistettiin Hans Assmanniin. Tämä sai alkunsa siitä satumasta, että Waljuksen murhaa edeltävänä päivänä auto ZD-779 tuli Paloa vastaan Jämsän kohdalla etelään päin ajaen. Kyseessä oli auto, joka oli päivystänyt juhannuksen 1960 Kirurgin ulkopuolella vain vähän matkan päässä parvekkeesta, jossa Hans nukkui. - Melko hutera yhteys siis, mutta turkulaisten ravintoloiden henkilökunnasta löytyi kyllä lukuisia henkilöitä, jotka olivat nähneet Hans Assamannin Waljuksen seurassa maaliskuussa 1963. Olipa huomattavan pistäväsilmäinen Hans saanut ravintolassa jonkun raivokohtauksenkin. Eli sikäli Palo kyllä oli oikeassa, että Waljus ja Hans tunsivat toisensa.

Hansia Kirurgilla hoitanut lääkäri Kaarlo Tanko, jota Hans kirjaimellisesti ahdisteli, sai aikanaan merkityksettömän tervehdyskortin "Sirkka-Liisalta", vaikka ei oman ilmoituksensa mukaan tutntenut ketään sen nimistä. Tämän kortin käsiala tunnistettiin Waljuksen vuokrasopimuksen allekirjoituksesta Sirkka-Liisa Waljukselle kuuluvaksi.

konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4641
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

Tänks Urho.

Muistaakseni jossakin on ollut maininta, että Assmannin jalkaa verrattiin tuohon veriseen jalanjälkeen, eikä se täsmännyt? Oiskohan tuo totta?

Kekkonen
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 6:52 pm

Viesti Kirjoittaja Kekkonen »

Waljuksen poika pitää tapausta edelleen lämpimänä. Seura-lehdessä oli pari vuotta sitten laaja artikkeli hänestä. Hans Assman vainoaa hänenkin ajatuksiaan. Minulla on hämärä mielikuva, että poika jopa epäilisi Assmanin olevan hänen isänsä. Se olisi helppo selvittää DNA-testillä. Ehkä se on tehtykin.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

En todellakaan halua tehdä Waljuksen tapauksesta Hans Assmann -tarinaa, ja siksi pistin noita asioita alustukseen. Eli pikemminkin hälventääkseni epäilyjä.

Jossain Hymyssä oli vuonna 1966, että jalkaa olisi verrattu Hansin jalanjälkeen. Missään muualla tuota tietoa ei ole ollut. Ulkonäon, nimen ja luonteen perusteella Hannu Waljuksen epäilyt isästä ovat ihan perusteltuja. Syntymäaika vain taitaa tehdä asian mahdottomaksi. DNA-pitäisi saada Hansin siskon pojalta Manfred Krügeriltä, mutta se lienee tosiaan turha vaiva.

Itse pidän tuon tehtailija B:n syyllisyyttä melkoisen todennäkäisenä. Selittäisi myös sen miksi tapaus aikanaan vaipui varsin pian unholaan.

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7295
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Minä vuonna tämä Hannu Waljus sitten on syntynyt?

skoone
Perry Mason
Viestit: 3827
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Viesti Kirjoittaja skoone »

Urho kirjoitti:En todellakaan halua tehdä Waljuksen tapauksesta Hans Assmann -tarinaa, ja siksi pistin noita asioita alustukseen. Eli pikemminkin hälventääkseni epäilyjä.

Jossain Hymyssä oli vuonna 1966, että jalkaa olisi verrattu Hansin jalanjälkeen. Missään muualla tuota tietoa ei ole ollut. Ulkonäon, nimen ja luonteen perusteella Hannu Waljuksen epäilyt isästä ovat ihan perusteltuja. Syntymäaika vain taitaa tehdä asian mahdottomaksi. DNA-pitäisi saada Hansin siskon pojalta Manfred Krügeriltä, mutta se lienee tosiaan turha vaiva.

Itse pidän tuon tehtailija B:n syyllisyyttä melkoisen todennäkäisenä. Selittäisi myös sen miksi tapaus aikanaan vaipui varsin pian unholaan.
Tässä taannoin kun näin Waljuksen kuvan ja Vieno Assmannin kuvan, niin naiset olivat niin samannäköisiä, että olisivat voineet olla vaikka siskoksia (Anja Tuulikki Mäessä oli samaa näköä niin kuin Eine Nyyssösessäkin)

Alice Oz
Lauri Hanhivaara
Viestit: 141
Liittynyt: La Huhti 21, 2007 8:54 pm

Viesti Kirjoittaja Alice Oz »

http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa ... 0&start=10 Löytyy tämmöstä tietoa Hannu Waljuksesta.

"Kirjassa Luottamus tai kuolema kerrotaan näin, joka pätkä löytyy avausviestistäkin ja jossa Paloaro kirjoittaa:

"On kuitenkin yksi ihminen, joka on tutkinut 'hollantilaisen merimiehen' henkilöllisyyttä koko aikuisen elämänsä. Hän on Sirkka-Liisa Waljuksen avioton poika Hannu Waljus.

Hannu syntyi Helsingissä, mutta hänet otettiin huostaan jo puolivuotiaana. Tämän jälkeen hän oli monissa eri sijoitusperheissä ja hoitopaikoissa, pisimpään maalaistalossa Somerolla. Äiti kirjoitteli hänelle sinne kirjeitä ja kävi toisinaan häntä tapaamassa. Kymmenvuotiaana, käydessään kerran naapuritalossa, hän näki sanomalehdessä äitinsä kuvan ja luki uutisen hänen kuolemastaan. Naapurin tyttö huomasi Hannun valahtavan aivan kalpeaksi, mutta hänellä ei ollut ketään, jonka kanssa hän olisi voinut asiasta keskustella. Kaiken lisäksi talon lihava emäntä hävitti kaikki äidin lähettämät kirjeet, mitä Hannu ei antanut hänelle anteeksi.

Hannu Waljuksella on laaja arkisto äitinsä surmaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Hän on soittanut usein Turun poliisille ja kiirehtinyt jutun tutkimuksia, mutta murhaaja on edelleen tuntematon. Hannu on vuosien ajan ihmetellyt myös sitä, miksi poliisi ei ole halunnut kuulla mitään rekisterinumero ZD-779 varustetusta autosta nelostiellä.

Hannu sanoo isänsä olevan tuntematon - mutta voisiko isä olla Hans Assmann?

Ulkonäöltään Hannu Waljus muistuttaa suuresti vanhentunutta Hans Assmannia: sama pituus, samanlaiset vaaleat ja aaltoilevat hiukset, samat syvällä sijaitsevat silmät, kiihkeä käytös ja vakuuttava puhetapa, koko olemuksen yllä voimakas tupakkamiehen tuoksu. Vain leveä suu ulkonevine hampaineen näyttäisi olevan äidin perintöä. Helposti tulee myös mieleen, että Sirkka-Liisa oli halunnut ristiä poikansa tämän isän etunimen mukaisesti. Hansin suomenkielinen vastine on - Hannu.

Näillä perusteilla Hannu sopii siis hyvin olemaan Hansin poika, ja siihen johtopäätökseen hän itsekin sanoo joskus päätyneensä:

'Joskus minua pelottaa, että olen Hansin poika!'" (s. 151 - 153)

- Vedin Hans Assmannin tarinassani mutkat suoraksi ja päättelin, että Hannu on Hansin poika ja sitä Hannu on joskus itsekin epäillyt, kuten lainauksesta ilmenee. DNA:han tuon varmistaisi, mutta mistä DNA, kun koko historia on vain yhtä peitetarinaa... "

konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4641
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

Kaiken kaikkiaan merkillinen sattuma kuitenkin. Bodom-epäilty olikin sitten myös Waljuksen tuttu. Kesällä 1963 Hansilla oli Interpolin etsintäkuulutus päällä, hän pakoili vankilatuomiota, joka oli annettu suomalaisessa oikeudessa. Satttumaa toki sekin, että Hans oli juuri Waljuksen murhan aikaan Suomessa, pohjanmaalla, jossa hänen tuttunsa, nimismiehen kaveri häntä kestitti.


Liittyykö tähän Hansiin vähän liikaa näitä sattumia, vai johtuuko kaikki siitä, että hyvästä syyllisestä kannattaa pitää kiinni? Hansin kohdalla kävi tavallaan yhtä onnettomasti kuin Gustafssonin kohdalla, hänet leimattiin rankasti mediassa, ennen kuin tutkimukset olivat kunnolla edes käynnistyneet. Tämä sai varmaan aikaan tiettyä "saastumista" todistajalausunnoissa.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Tiina kirjoitti:Minä vuonna tämä Hannu Waljus sitten on syntynyt?
Se syntymäaika on muistaakseni jossain Seuran haastattelussa, jota minulla ei ole nyt saatavilla. Jollen ihan väärin muista, niin alkuvuodesta 1953.

villivadelma
Jane Marple
Viestit: 1072
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Viesti Kirjoittaja villivadelma »

Höhö...Näyttääpi sille, että Hansia on epäilty/epäillään Bodomin, Saaren ja Waljuksen murhaajaksi...Luoja tietää, mikä on totuus... :oops:

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7295
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Minäköhän vuonna tämä herra Assman sitten tuli Suomeen?
Jos kerran epäillään liittyvän Kyllikinkin murhaan niin oli kai sitten jo 1953?
Eipä se tietysti sitten ihme olisi jos olisi isäksikin siinä jossain välissä kerinnyt.
Muita lapsiahan tällä kyseisellä herralla ei ilmeisesti ole? :?
Mutta hieman utopistiselta tuntuu että olisi näitä murhia tehtaillut siellä sun täällä jäämättä kiinni kun joku "korkeampi taho" muka suojelee :?

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Tiina kirjoitti:Minäköhän vuonna tämä herra Assman sitten tuli Suomeen?
Jos kerran epäillään liittyvän Kyllikinkin murhaan niin oli kai sitten jo 1953?
Eipä se tietysti sitten ihme olisi jos olisi isäksikin siinä jossain välissä kerinnyt.
Muita lapsiahan tällä kyseisellä herralla ei ilmeisesti ole? :?
Mutta hieman utopistiselta tuntuu että olisi näitä murhia tehtaillut siellä sun täällä jäämättä kiinni kun joku "korkeampi taho" muka suojelee :?
Tästä eteenpäin vastailen Hansista ykstyisviestein, jos ylipäänsä vastaan :wink: Olen nimittäin aika moneen kertaan asiat kirjoittanut, ja kun tuon ihan selkeitä faktoja esiin, niin seuraavaksi ollaan syyttämässä yksisilmäiseksi, Palon nuoleskelijaksi, ja ties miksi... Hauskin tapaus oli se, kun yksi hyväkäs ryhtyi kivenkovaa väittämään, ettei minulla voi olla tiettyjä Hansin asiakirjoja hallussani. Kun kirjoittaja lopulta joutui myöntämään olleensa väärässä, niin väitti samaan syssyyn minun käyttäneen Hansin läheisiä hyväkseni.

Hans tuli Suomeen ensimmäisen kerran heinäkuun puolessa välissä 1952, ja seuraavan kerran aika tarkalleen vuotta myöhemmin. Hansin testamentin, siihen liittyvien selvitysten ja perunkirjoituksen perusteella hänellä ei ollut lapsia.

Ihan oman mileipiteenäni sanoisin yhä sen, minkä olen tuonut aiemminkin esiin. Hans ei voinut olla Kyllikki Saaren murhaaja, Tulilahdelle ja Waljuksen tapaukseen lienevät tekijät löytyneet muualta, ja Elli Immon murhaajaksi häntä ei usko edes Matti Paloaro. Penna Tervon kuolemantapausta ei kai voinut oikein teoriassakaan järjestää lukkoja näpräämällä, mutta sen televisiossa nähdyn "tunnustuksen" Hans kyllä allekirjoitti. Käsiala täsmää.

BODOMIN TAPUKSEEN LIITTYEN JA SEN OTSIKON ALLA KOMMENTOIN HANSIA JATKOSSAKIN YHTENÄ EPÄILTYNÄ. JOS ON KIINNOSTUSTA MUIHIN TAPAUKIIN LIITTYEN JA HALUTAAN FAKTOJA, NIIN VASTAAN YKSITYISVIESTEIN,...PITKÄLLÄ VASTAUSAJALLA

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7295
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

No voi rähmä..nyt se alkoi panttaamaan tietojaan:D..Epistä :P

Derrick
Nikke Knakkertton
Viestit: 152
Liittynyt: Su Touko 20, 2007 12:33 pm

Viesti Kirjoittaja Derrick »

Jorma Palo oli minusta taustansa puolesta lähtökohtaisesti erittäin luotettava henkilö, jolla ei ollut syytä levittää vääriä tietoja. Sen sijaan hänen pohdinnoissaan ei lainkaan tullut otetuksi huomioon se, että jospa HA oli henkilö, joka nautti pelottelusta ja muiden harhaanjohtamisesta ja halusi esittää Bodomiin ym. tapauksiin sekaantunutta.

Jutut tyyliin "minäkin olen käyttänyt veistä, mutta potilaani ovat kuolleet" (vai miten se meni), sopisivat erittäin hyvin tällaiseen todellisuuspohjaa vailla olevaa pelotteluun ja huomion herättämiseen, mutta kyseenalaisemmalta tuntuu, puhuisiko todellinen henkirikoksiin syyllistynyt tällaisia.

Palon kuvaus HA:sta sairaalassahan kuulostaa kokonaisuudessaan paitsi omituiselta niin myös siltä, että HA olisi tarkoituksellisesti halunnut herättää epäilyjä.

Vastaa Viestiin