Sirkka-Liisa Waljus, Turku 1963

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
vasikka
Rico Tubbs
Viestit: 1255
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Epäilemättä verinen Assman on ollut sinä helluntai yönä Palon hoidettavana sairaaalassa ja käyttäytynyt kummallisesti.
Minusta poliisi on kuitenkin aika vakuuttavasti pystynyt antamaan muun selityksen HA:n käyttäytymiselle ja tarkistamaan hänen alibinsa.

Hanne
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 9:20 am

Viesti Kirjoittaja Hanne »

Vuosina 1940-59 on kastettu Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan 25 077 Hannu-nimistä et liekö äiti sitte antanu pojalleen vaan sinä aikana suosiossa olleen nimen ilman mitään sen ihmeelisempää syytä..

Tiedä sitte..

konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4641
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

vasikka kirjoitti:Epäilemättä verinen Assman on ollut sinä helluntai yönä Palon hoidettavana sairaaalassa ja käyttäytynyt kummallisesti.
Minusta poliisi on kuitenkin aika vakuuttavasti pystynyt antamaan muun selityksen HA:n käyttäytymiselle ja tarkistamaan hänen alibinsa.
Tämä oikeastaan kuuluisi Bodom-palstalle, joten laitan otsikon sinne. Olen täysin eri mieltä Assmannin alibista, joka selvitettiin jostakin syystä vasta yli kolme vuota tapahtuneen jälkeen. Alibista ei käy yksiselitteisesti ilmi, minkä yön Assmann vietti alibitodistajan asunnossa. Kuulusteltava korjaa yön oikeaksi vasta poliisin huomautuksen jälkeen, mutta päällimmäiseksi jää mieleen, että Assmann onkin viettänyt jälkimmäisen helluntaiyön todistajan asunnossa.

Kekkonen
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 6:52 pm

Viesti Kirjoittaja Kekkonen »

Hannu Waljus on todennäköisesti teettänyt DNA-tutkimuksen ja tietää, onko sukua Assmannille. Tuloksen saa varmaan selville soittamalla hänelle.
Viimeksi muokannut Kekkonen, Ke Touko 23, 2007 7:31 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Kekkonen kirjoitti:Hannu Waljus on todennäköisesti teettänyt DNA-tutkimuksen ja tietää, onko sukua Assmannille. Tulosek saa varmaan selville soittamalla hänelle.
Ei ole teettänyt. Asia oli esillä Palon vielä eläessä, ja olin pieneltä osaltani auttamassa, mutta Margot Assmannin hiusnäytteestä ei saatu DNA:ta. Periaatteessa netissä palvelua tarjoavat isyysmäärittelijät eivät suostu antamaan lausuntoja naispuolisista sukulaisista otetuista näytteistä, mutta löysin Saksasta yhden palveluntarjoajan, joka kertoi antavansa lausunnon, jossa puhutaan todennäköisyyksistä.

Violet57
Alibin satunnaislukija
Viestit: 55
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 5:58 pm
Paikkakunta: Helsinki

kysyisin vielä

Viesti Kirjoittaja Violet57 »

Heips! :P
Olen uusi lukija ja kirjoittaja täällä.
:mrgreen:
Asuin nuorena likkana Turussa ja Rauhankadulla, numeroa en muista. Tietääkseni juuri tässä talossa murha / surma on tapahtunut!

skoone
Perry Mason
Viestit: 3823
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: kysyisin vielä

Viesti Kirjoittaja skoone »

Violet57 kirjoitti:Heips! :P
Olen uusi lukija ja kirjoittaja täällä.
:mrgreen:
Asuin nuorena likkana Turussa ja Rauhankadulla, numeroa en muista. Tietääkseni juuri tässä talossa murha / surma on tapahtunut!
Niin, sitä taloa kutsuttiin ainakin joskus Eerikinportiksi.

kapteeni
Sabrina Duncan
Viestit: 350
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2007 7:13 pm

Viesti Kirjoittaja kapteeni »

Derrick kirjoitti:Jorma Palo oli minusta taustansa puolesta lähtökohtaisesti erittäin luotettava henkilö, jolla ei ollut syytä levittää vääriä tietoja. Sen sijaan hänen pohdinnoissaan ei lainkaan tullut otetuksi huomioon se, että jospa HA oli henkilö, joka nautti pelottelusta ja muiden harhaanjohtamisesta ja halusi esittää Bodomiin ym. tapauksiin sekaantunutta.

Minulle jäi hänen kirjojensa perusteella kuva hiukan hassahtaneesta professorista, jolle HA:sta tuli lopulta pakkomielle. Kuka suhtautuu vakavasti mieheen, jonka rakkaana harrastuksena on rekisterinumeroiden neuroottinen ylöskirjaus? Entäpä radiopuhelinsaksalaiset, jotka seurailevat Paloa kadulla ja lärpättelevät vehkeisiinsä?

Olen seurannut läheltä erään sukulaisen sairastumista paranoidiseen mielisairauteen. Ennen varsinaista psykoosia tuo läheinen "oireili" hiukan samaan tyyliin kuin Bodom-professori. Osasi rakennella kaikenlaisia aasinsiltoja ja selittää hyvin yksityiskohtaisella tavalla, mihin vaikkapa kadulla vastaantuleva arveluttava tyyppi on syyllistynyt...

Miten ihmeessä proffa saattoi olla 100 % vasrma HA:n syyllisyydestä, vaikka yhtään varsinaista todistetta ei tukena ollutkaan?

Tampereen Tyttö
David Starsky
Viestit: 4518
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Edellisen kanssa hiukan samoilla linjoilla. Sääli kuitenkin, Palo oli sympaattisen oloinen ihminen ja hyvä lääkäri.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Minulle jäi hänen kirjojensa perusteella kuva hiukan hassahtaneesta professorista, jolle HA:sta tuli lopulta pakkomielle.
Palo oli varsin skarppi aivan loppuun asti. Viimeiset 4-6 viikkoa olivat sitten heikompia. Hansista ei tullut pakkomiellettä, vaikka olosuhteitten takia siltä saattoi hieman näyttää. Ensimmäisen kirjan tarkoitus oli kertoa miltä Palosta ja muista lähellä olleista oli tuntunut, ja miten tapaus oli vaikuttanut heidän elämäänsä.
Entäpä radiopuhelinsaksalaiset, jotka seurailevat Paloa kadulla ja lärpättelevät vehkeisiinsä?
Eivät seuranneet Paloa, vaan Tankoa, ja tapaus on selostettu varsin tarkasti 60-luvun Uudessa Suomessa. Itse olen keskustellut nuorimmaisen seurailijan kanssa. Hän kiisti muistavansa tapausta tai Hansia, mutta Hansin ystävä puolestaan väitti tämän olleen Hansin tuttuja loppuun asti.

Miten ihmeessä proffa saattoi olla 100 % vasrma HA:n syyllisyydestä, vaikka yhtään varsinaista todistetta ei tukena ollutkaan?
Hyvä kysymys, eikä kai hän tieteellisesti otettuna varma ollutkaan. Ensimmäinen kirja on sikäli paras, että siinä on käyty asiaa läpi paljolti tunneasiana, ja ajankuvaus on hienoa. Waljuksen tapauksen osalta Hans kannattanee pyyhkiä pois epäiltyjen listalta. Tekijäkandidaatteja oli pilvin pimein, ja poliisin tietynlainen passiivisuus kielii siitä, että tekijä oli tiedossa jo varhaisessa vaiheessa. Mitä Hans kertoikaan hänet Ruotsista noutaneiden poliisimiesten sanoneen? - "Tiedämme ettet ole syyllinen." Ja käsittääkseni kyse oli nimenomaan Waljuksen tapauksesta. Oma epäilykseni on, että liikemies B:n ruumiista otettu jalanjälki täsmäsi paikan päältä löydettyyn veriseen jalanjälkeen ja juttu käsitettiin selvitetyksi. B:llä oli avaimet Waljuksen asuntoon, ja B. ilmeisesti hukuttautui kaksi viikkoa murhan jälkeen.

Patricia C. Itämaa
Javier Pena
Viestit: 1882
Liittynyt: To Elo 02, 2007 10:53 am

Viesti Kirjoittaja Patricia C. Itämaa »

Tässä voisin sen verran valaista,että itse tulin tuntemaan aikoinaan tämän Sirkka-Liisan sukua(tarkempaa en nyt paljasta miten).
Kuitenkin olen tullut käsitykseen,että S-L oli hieman sellainen miten sen nyt sanoisin "alan nainen ".Paljon kapakoissa viihtyvä,miehiäkin riitti tai juottajia. Hänethän oli nähty tämän Hansin kanssa käsittääkseni samana iltanakin tuolla ravintelissa tai ainakin usein. Pitää muistaa että asunnon pöydällä oli kolme lasia,olisko siis sittenkin useampi henki tässä jutussa mukana tai jotain kolmiodraamaa. :roll:

Urho

Viesti Kirjoittaja Urho »

Patricia C. Itämaa kirjoitti: Hänethän oli nähty tämän Hansin kanssa käsittääkseni samana iltanakin tuolla ravintelissa tai ainakin usein. Pitää muistaa että asunnon pöydällä oli kolme lasia,olisko siis sittenkin useampi henki tässä jutussa mukana tai jotain kolmiodraamaa. :roll:
Tuo kolmen henkilön läsnäolo, ja kahden poistuvan henkilön näkeminen on todellakin mielenkiintoinen asia. Hansia ei kuitenkaan tuona iltana Waljuksen seurassa nähty, vaan havainto Hansista ja Waljuksesta oli tehty maaliskuussa, kun Hans oli saanut jonkinlaisen raivokohtauksen ravintolassa. Lisäksi ei ole mitään perusteita uskoa, että Hans olisi ollut liikkeellä sillä Opelilla ZD-779 Jämsän lähellä, koska hänellä oli omakin Opel. Lisäksi tiedetään, että ko. ZD-779:n omistajan appela oli Lievestuoreella, joten se lienee ollut tulossa sieltä.

Pidän todennäköisimpänä sitä, että liikemies B. on mustasukkaisuuksissaan tappanut Waljuksen, ja tämä mahdollinen kolmas henkilö on ollut tietoinen siitä mitä tapahtui. B. on siis tiennyt jäävänsä jossain vaiheessa kiinnikin, ja omatunnonvaivojen riivaamana päättänyt päivänsä kaksi viikkoa tapauksen jälkeen. Poliisi on siis tiennyt syyllisen, mutta koska kuolleita ei julisteta syylliseksi, tapaus on jäänyt virallisesti avoimeksi. Joku voisi kommentoida "teoriaa" sen valossa, kuinka ponnekkaasti poliisi on vuosien varrella palannut tutkimuksiin. Oma käsitykseni on, että tapauksesta ei ole pidetty meteliä kovinkaan paljon.

Maza
Jane Marple
Viestit: 1031
Liittynyt: La Touko 26, 2007 1:17 pm

Viesti Kirjoittaja Maza »

Urho kirjoitti:Pidän todennäköisimpänä sitä, että liikemies B. on mustasukkaisuuksissaan tappanut Waljuksen.
Oliko B myös KGB:n agentti?

Harriet Makepeace

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace »

Alibi 7/2005 kirjoittaa:

Kuva

Vuosikausia yksi Turun kuuluisimmista ravintoloista oli Eerikinkadulla sijainnut Valencia. 1960-luvulla Valencia oli iloisten naisten ja lipevien miesten tanssipaikka. Siellä olivat hyvässä sovussa herrat ja narrit. Usein myös ulkomaalaiset merimiehet.

Todennäköisesti juuri Valenciasta tapasi 22.7.1963 kohtalonsa turkulainen tuoteesittelijä, 34-vuotias Sirkka-Liisa Valjus. Yli 40 vuotta on poliisi lauluntekijän tavoin kysellyt, kuka surmasi Sirkka-Liisa Valjuksen?

23.7.1963 oli Sirkka-Liisan ystävätär mennyt avaimillaan Sirkka-Liisan Rauhankadulla sijaitsevalle asunnolle, mistä löysi huoneiston haltijan surmattuna. Sirkka-Liisa makasi alastomana sänkynsä vieressä lattialla. Nainen oli kuristettu lampun johdolla. Lisäksi hänen päässään oli verta vuotanut ruhjevamma. Kuolinajaksi määriteltiin noin 03.00.

Runsaasti näytteitä

Sirkka-Liisa Valjuksen pimentoon jäänyt surmatyö on sikäli poikkeuksellinen, että siitä on poliisilla hyvää rikospaikka-aineistoa. Asunnosta löytyi sormenjälkiä, joille ei ole mistään rekisteristä tavattu omistajaa. Poliisilla on ilmeisesti myös muita näytteitä, kuten tupakan natsoja, joista voisi nykyisin menetelmin tehdä dna-vertailuja, jos olisi sopiva kohde.

Valjuksen asunnon lattialla oli verijälkiä, mistä poliisi taltioi paljaan jalan jäljen. Jälkeen tarvitaan vain sopiva henkilö, todennäköinen Sirkka-Liisan surmaaja. Vuosia on uskottu, että surmaaja on ollut ulkomaalainen, esimerkiksi merimies, joka ehti poistua maasta.

Ehkä EU:n myötä Suomen laajentunut kansainvälinen poliisiyhteistyö johtaa Sirkka- Liisan asunnosta löydettyjä sormenjälkiä sellaiseen vertailuun kansainvälisten rekisteritiedostojen kanssa, että rikos lopulta selviäisi.

Pentti Eerikäinen

Kuva Alibin arkisto

19736
Frank Drebin
Viestit: 388
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 1:19 pm

Valjus

Viesti Kirjoittaja 19736 »

Mssä Sirkka-Liisan viimeinen asuinpaikka tarkkaan ottaen sijaitsi.

Vastaa Viestiin