Markku Mallatin surma Nokialla 1996

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Hukka
Alokas
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2008 10:43 am

Markku Mallatin surma Nokialla 1996

Viesti Kirjoittaja Hukka » To Huhti 03, 2008 2:30 pm

Entisen kouluni pihaan puukotettiin(?) yhdeksänkymmentä luvun puolivälissä nuorisotyöntekijä Markku Mallat.
Olin silloin ihan mukula vasta, mutta tapaus jäi mieleeni. Oli poliisi-tvkin kuvaamassa paikalla Shocked
En vaan muista koskaan kuulleeni tekijän jääneen kiinni. Niinkö jäi tämä tapaus ratkaisematta, vai olenko vain ollut pimennossa?
Monenlaista huhua tuntui kaupungilla tekijästä liikkuneen, mm. että tekijä olisi hirttänyt itsensä joltain sillalta kun ei voinut elää itsensä kanssa. Tiedä häntä. Mutta jos joku tapauksen muistaa ja voi mua valaista, niin kiitos siitä Smile

Hukka
Alokas
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2008 10:43 am

Viesti Kirjoittaja Hukka » To Huhti 03, 2008 2:34 pm

Jos modet siirtäis omaan osioonsa, kun mulla se nakkaa kaikki kirjoitetut viestit jostain syystä takas tänne :evil:

Avatar
Moderaattorit
Moderaattori
Viestit: 1098
Liittynyt: Ke Kesä 27, 2007 3:20 pm

Viesti Kirjoittaja Moderaattorit » To Huhti 03, 2008 2:37 pm

Siirsimme kyselysi tänne mihin ne kuuluvatkin.

Tässä ohjeita

http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=3211

Gear777
Alibin satunnaislukija
Viestit: 120
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2008 1:01 am

Viesti Kirjoittaja Gear777 » Ma Huhti 07, 2008 11:32 pm

Itsekin muistan tapauksen, mutta olin niin nuori, että Mallat oli jopa minulla ns.ohjaajana. Muistaakseni tekijää ei saatu kiinni ja huhua liikkui, että joku rakkaasta itänaapuristamme olisi sen listinyt, mutta se on vaan huhua.

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4481
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ke Huhti 09, 2008 11:24 pm

Mallatin surmaa ei ole selvitetty. Tuli taksilla jonkun toisen miespuolisen henkilön kanssa. Taksikuski ei osannut kuvailla tai antaa tuntomerkkejä tästä toisesta miehestä.
Poliisilla oli vahvoja epäilyjä syyllisestä. (Olen kuullut juttua tutkineelta)

OT:nä mainittakoon, että Mallatia väitettiin homoseksuaaliksi, mutta tämän todenperäisyydestä minulla ei ole tietoa.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4481
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Pe Maalis 19, 2010 9:59 pm

Ja koska aihe näyttää kiinnostavan taas vuosien jälkeen, niin tällä tapauksella arveltiin olevan yhteyksiä Ylöjärvellä surmattuun teini-ikäisen pojan tapaukseen (juomassa jotakin) yms. muihin silloin ylöjärvellä tapahtuneisiin "myrkkyjuoma" -tapauksiin + huhuihin mm Moision ylä-asteella. Vielä Lielahdessa jossakin yleisessä vessassa oli jotakin hämminkiä, olisiko ollut polttopullo/pullopommi ja tämäkin liitettiin kaikkeen tuohon. Mutta kaikki tapaukset jäivät pimentoon.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Sherlock John Holmes
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 200
Liittynyt: To Kesä 28, 2007 8:24 pm

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja Sherlock John Holmes » Ma Heinä 05, 2010 3:07 pm

Itse vietin nuoruusvuosia Nokian nuorisotiloilla ja Markku oli siellä tuttu kasvo. Homostelijaks häntä ei kyllä pistäisi, mutta 70-luvun progerock hipiksi helpostikin. Jotkut toki saattavat sotkea nämäkin keskenään :D

Se mitä tulee mieleen on se, että Markku ei ikinä kaihtanut mennä kenellekään juttelemaan ja ottamaan tilannetta haltuun. Tästä syystä joillakin pahimmilla lähiö-anarkisteilla saattoi olla jotain Markkua vastaan. Toisaalta, jos murhaaja oli tuo taksissa Markun kanssa matkustanut, sanoisin että syyllinen oli joku Nokian lukuisista puolihulluista pamipäistä. Markku on hyvinkin voinut hyvää hyvyyttään jakaa taksin baarista jonkun tälläisen ex-'syrjäytyneen nuoren' kanssa. Näihin lukeutui muutama todella hullu tapaus, jotka olisi voinut tehdä jotain tuollaista vaikka mistä syystä.

Nykypäivänä tämä olisi jo selvinnyt kännykän paikkatietojen avulla.

Joku poliisin puolelta tuleva aktiivi voisikin vahingossa 'vuotaa' tänne jotain lisäjutunjuurta aiheen tiimoilta ;)
"I listen to their story, they listen to my comments, and then I pocket my fee."

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja matlockb » La Heinä 17, 2010 3:08 pm

Olisi mielenkiintoista saada tästä tarkempi raportti tänne. Itsekin olen alibista tapauksesta lukenut mutta en nyt muista tarkemmin muuta kuin uhrin nimen, pitää yrittää etsiä tietoa.
Alibissa kuitenkin muistaakseni oli melko laaja juttu asiasta. Tämä tapahtui 1996 tai 1997 muistaakseni.

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja matlockb » La Heinä 17, 2010 6:09 pm

Markku Mallat surmattiin Nokialla 5.4.1996, hän oli syntynyt Nokialla 24.4.1958.
Mallatin surmasta on hyvä artikkeli Alibissa 7/1996, "Kuka surmasi kaupunginvaltuutetun?" surma on edelleenkin selvittämättä.
Alla Alibin artikkeli jutusta: (Ylläpito voisi siirtää tämän jutun nyt selvittämättömien kotimaisten henkirikosten puolelle!! kiitos).

"MARKKU MALLATIN VÄKIVALTAINEN KUOLEMA VIELÄKIN MYSTEERI"
"Nuorisotyöntekijä Markku Mallat oli Nokian vihreiden 37-vuotias puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Hän joutui henkirikoksen kohteeksi pitkäperjantain vastaisena yönä. Hänen kuolemansa on yhä mysteeri"

Teksti: Erkki Wessmann
Kuvat: Veikko Lintinen

"Nokialla hyvin tunnettu ja suosittu nuorisotyöntekijä, 37-vuotias Markku Tuomas Mallat vietti kiirastorstaina 4. huhtikuuta iltaa Nokian keskustassa Ravintola Hevosenkengässä. Mallat tunnettiin Nokialla muun muassa huumeiden vastustajana. Hän oli Nokian vihreiden puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Hänet tunnettiin kaupungissa sovittelevana ja sopuisana henkilönä, jota kohtaan kenelläkään ei pitänyt olla vahvoja aggressioita. Mallat teki keväällä puolen vuoden työllisyysjaksoa Nokian kaupungin nuorisotoimiston projekteissa. Siellä hän oli pidetty kenttätyöntekijä, jolla ei pitänyt olla ongelmia muiden ihmisten kanssa. Poliisi on löytänyt Nokialta vain yhden henkilön, joka on suhtautunut Mallatiin vihamielisesti. Noitien yön tapahtumiin hänellä ei tiettävästi ole yhteyttä".

"VIIMEINEN TAKSIMATKA"

"Mallat oli Hevosenkengässä sulkemisaikaan saakka. Sen jälkeen hän nousi kahden miehen kanssa taksiin noin kello 02.00-02.30 parin sadan metrin päässä olevan Ravintola Iisopin kohdalta.
-Se on Nokialla varmin paikka saada taksi öiseen aikaan, muuan taksimies kertoi Alibille.
Mallat asui Pajakadulla, joka sijaitsee Nokialla Kankaantaan kaupunginosassa puolisentoista kilometriä keskustasta koilliseen. Jostain tuntemattomasta syystä taksimatka suuntautui kuitenkin päinvastaiseen suuntaan, Ketolanmäkeen, pari kilometriä kaakkoon keskustasta. Toinen mies jäi kyydistä lyhyehkön ajomatkan jälkeen. Mallat ja edelleen tuntemattomana oleva kolmas mies jatkoivat taksimatkaa. Sen paremmin taksikuski kuin taksista pois jäänyt matkustajakaan eivät tunteneet Mallatin seuraan jäänyttä miestä. Markku Mallat ja vieras mies jäivät taksista urheiluseuraPyryn kioskilla Ketolanmäessä Tampereelta Turkuun johtavan tie numero 41:n välittömässä läheisyydessä.
Seuraava havainto Mallatista on, kun hänet löydettiin kuolleena pitkäperjantaiaamuna seitsemän aikaan Turun tietä myötäilevältä kevyenliikenteen väylältä vajaat 200 metriä kioskilta. Paikka on täysin päinvastaisessa suunnassa kuin omakotitalo, jossa Mallat asui.
Oikeuslääkärin ruumiinavauslausunnon mukaan Mallatin kuolema on ollut väkivaltainen. Kyseessä on siis henkirikos. Poliisi ei ole kertonut kuolinsyytä tutkinnallisista syistä. Poliisin mukaan Mallatin illanviettoon oli liittynyt alkoholia, mutta sen vaikutus oli pitkällisen istumisen huomioiden yllättävän vähäinen.
-Kyllähän Markku alkoholia käytti, muttei mitenkään erityisen runsaasti, sanoi eräs nokialainen nuori mies.
-Eikä hän tuiterissakaan ollut pahapäinen riidanhaastaja."

"Hypnoosiakin kokeiltu"

"Nokialla on liikkunut runsaasti huhuja, jotka liittyvät Mallatin kuolemantapaukseen. Mallat oli hyvin tunnettu henkilö Nokialla ja myös nuorisojengien tuntema. Joidenkin huhujen mukaan hän olisi ollut kiivas huumeidenkäytön vastustaja ja olisi voitu surmata sen takia, että oli työssään päässyt jonkin huumekoplan jäljille.
Kävelytiellä, paikalla josta Markku Mallatin ruumis löydettiin, saa mielikuvitus siivet. Parinkymmenen metrin päässä humisee tie Tampereelta Turkuun. Paikalta johtaa tielle polku. Houkuteltiinko Mallat kävelytielle suunnitelmallisesti? Odottiko valtatiellä auto surmaajaa? Huhut syntyvät mysteereistä.
Miksi ja miten Markku Mallat kuoli? Ja ennen muuta, kuka on syyllinen hänen kuolemaansa?
Poliisi on tehnyt paljon työtä ratkaisun löytämiseksi.
Näyttöä huumekuvioista tai saatanan palvojien osuudesta, joista Tampereen seudulla on liikkunut huhuja, ei ole löytynyt.
Erityisen kiinnostunut poliisi luonnollisesti on Mallatin kanssa taksiin jääneestä kolmannesta miehestä. Mies oli kuljettajalle ja kyydistä ensimmäisenä jääneelle matkustajalle tuntematon.
Markku Mallatin matkakumppani noitien yönä oli noin 30-40 vuoden ikäinen, keskikokoinen ja hänellä oli yllään tummat vaatteet.
Sekä taksikuskin että etupenkiltä jo matkan alkuvaiheessa pois jääneen matkustajan muistilokeroista on yritetty kaivella jopa hypnoosin avulla esille yksityiskohtaisia tietoja kolmannen miehen henkilöllisyydestä, mutta hypnoosissa esille tulleet asiat eivät ole vielä johtaneet avainhenkilön jäljille.
-Taksari ei pimeänä yönä voi kiinnittää kovin suurta huomiota takapenkin ihmisten tuntomerkkeihin, kun autoa pitää ajaa annettua osoitetta kohti, kertoi tapaamamme taksimies.
Miksi Mallat lähti aamuyöllä valomerkin jälkeen kotinsa sijasta täysin päinvastaiseen suuntaan? Houkuteltiinko häntä jatkoille tai tapaamaan jotakuta? Oliko tumma-asuinen matkakumppani nokialaisia vai kotoisin jostain muualta? Kaikenlaiset tiedot ja vihjeet ovat tervetulleita. Ne voi soittaa suoraan Nokian rikospoliisille puhelinnumeroon (931) 34 29 248" (nykyinen numero 071-874 7950, kirjoittajan oma huomautus).

"ALIBI MAKSAA PALKKION!"

"Alibi lupaa 10000 markkaa sille, jonka vihjeiden perusteella Markku Mallatin surmaaja saadaan kiinni. Vihjeet voi lähettää myös Alibin toimitukseen tai mille tahansa poliisiasemalle.
Emme paljasta vihjeen antajan henkilöllisyyttä, mikäli niin sovitaan. Palkkion maksamista varten lehti tarvitsee kuitenkin sosiaaliturvatunnuksen, mutta pidämme sen omana tietonamme. Huulemme on sinetöity"

Palkkiotarjous tuskin enää on voimassa.

Kuvia en saa nyt mihinkään laitettua mutta laitan kuvatekstit kuitenkin:

"Taksi kuljetti Markku Mallatin ja yhä tuntemattomana pysyttelevän miehen Pyryn kioskin luo. Täältä on Mallatin asunnolle linnuntietä yli neljä kilometriä, katuteitse paljon pidempi matka."

"Markku Mallat asui omakotitalossa Pajatie 6:ssa. Sinne hän ei palannut kohtalokkaana yönä."

"Tältä kävelytieltä löytyi Mallatin ruumis pitkäperjantaiaamuna kello seitsemän aikaan. Parikymmentä metriä vasemmalle kulkee tie n:o 41 Tampereelta Turkuun."

Markku Tuomas Mallatin kuolinilmoituksen tekstit (syntymäaika ym. käy ilmi jo yllä)
Hiljaisuuden äärelle miks` täytyi Sun käydä näin varhain. Ain sydämissämme Sinusta säilyy kuva ja muisto rakkain, parhain."

Ken tulkita vois kaiken tarkoituksen me murheeseen jäämme vaiti, hiljaa nöyrtyen.

Kiittäen ja kaivaten
Äiti, sisko ja ystävät
Siunaus toimitettu omaisten ja laajan ystäväpiirin läsnäollessa. Kiitos osanotosta. Lämmin kiitos myös lukuisille tahoille ja ystäville, jotka ovat Markun muistoa kunnioittaneet ja lohduttaneet meitä suuressa surussamme."

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ma Heinä 19, 2010 8:18 pm

Nyt on tämä tapaus siirretty oikaan osioon kun sitä ylläpidolta pyysin koska tein kovan työn löytääkseni Alibin jutun asiasta ja kirjoitin kokonaisuudessaan sen jutun tänne. Olisi ihan mukava juttu jos tästä jotain keskustelua nyt edes vähän syntyisi ja vaikkapa jossain vaiheessa tapaus vielä ratkeaisi.

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4481
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » La Elo 07, 2010 10:42 pm

Edellisen kanssa samaa mieltä. Jälleen mietin, että oliko poliisi oikeasti vahvoilla jäljillä ja mihin jutun selviäminen mahtoi kaatua.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

pete-79
Parranpäristäjä
Viestit: 76
Liittynyt: To Elo 19, 2010 10:31 pm

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja pete-79 » To Elo 26, 2010 9:12 pm

Huomasin tämän ketjun ja pakkohan tähän oli kirjoittaa. Asustelin tuohon aikaan Nokian Sarkolassa, joskin olin vasta 17-vuotias. Markun tiesin kuitenkin ulkonäöltä ja jonkun sanankin miehen kanssa vaihdoin.
Pelkkää huhua toki, mutta Markun surman jälkeen kiersi useammasta suusta huhu, että joku toimitti Nokian nuorisolle huumeita ja Markku sai tästä tietoa. Ilmeisesti Markulla oli jotakin tarkempaakin tietoa ja siksi hänet olisi tapettu. Mene ja tiedä, kuinka paikkaansa pitävää tuo on...
Mahtaakohan tähänkään enää koskaan selvyyttä tulla ja tekijää tuomiolle, yli 14-vuotta kuitenkin jo kulunut.

Magenta
Neuvoja-Jack
Viestit: 254
Liittynyt: Ke Elo 18, 2010 7:40 pm

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja Magenta » Pe Elo 27, 2010 1:07 pm

Tuossa Alibin jutussa pohdittiin että olisiko Mallat houkuteltu tarkoituksella surmapaikalle ja onko surmaajaa odottanut kyyti tiellä.Ainakin osittain tuota vastaan sotii se,että olisi vaatinut melkoisesti suunnittelua ja etukäteistietoa,että Mallat on juuri kyseisenä iltana ravintolassa ja ehkä hieman ottaneena helpompi houkutella mukaan.Lisäksi jos kolmas mies on ollut murha-aikeissa,tuskin olisi ollut järkevää jakaa taksi jonkun ventovieraan kanssa,ylipäätään ottaa taksia ollenkaan.Jos surmaajalla on ollut kyyti odottamassa surmapaikalla,luulisi että olisi ollut järkevämpää pyytää kyytimies hakemaan Mallat ja surmaaja suoraan ravintolasta tai jostakin lähettyviltä.Tietysti tekijä on voinut surman jälkeen soittaa jonkun hakemaan ko. paikasta.
Lisäksi jos teossa on ollut suunnitelmallisuutta miksi suorittaa teko keskellä kaupunkia (en tunne Nokiaa,korjatkaa jos olen väärässä),eikö olisi ollut parempi hankkiutua uhrin kanssa jonnekin syrjemmälle jos aikeena oli tappaa?

IceQueen
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 156
Liittynyt: Ti Elo 19, 2008 7:18 pm
Paikkakunta: Nokia

Re: Markku Mallatin surma Nokialla

Viesti Kirjoittaja IceQueen » Su Touko 29, 2011 5:08 pm

Kyseinen surmapaikka on kyllä sopivan syrjässä, asuntoja kun juuri sillä kohtaa ole. Tosin surman oli tapahtunut sellaiseen aikaan, että nuorisoakin on tuohon aikaan liikkeellä juuri kyseisellä alueella. Olisi hienoa saada tällekin tapaukselle hieman enemmän julkisuutta ja sen avulla kenties jopa ratkaisua asiaan.
..: Game Over :..

elli72
Charlien Enkeli
Viestit: 1911
Liittynyt: Ti Elo 02, 2011 12:46 pm
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: Markku Mallatin surma Nokialla 1996

Viesti Kirjoittaja elli72 » Ke Loka 17, 2012 1:19 pm

Mielenkiintoinen juttu tämäkin. Nokialla ei varmaankaan tuohon aikaan ole ollut kovin suurta asukaslukua. Wikipedian mukaan nyt reilut 30000 ihmistä. 1990-luvun lopussa varmaan vielä vähemmän. Eikös tuon kokoisella paikkakunnalla aika moni tunne toisensa. Mietin vaan tuota, että se taksikyydissä ollut henkilö oli ollut kaikille vieras.

Jos teko oli suunniteltu, ihmettelen suuresti tekotapaa. Minkä ihmeen takia oltaisiin kuljettu kimppataksilla. Tarkoitan tällä nyt niitä spekulaatioita, että Markku olisi tapettu huumeiden takia. Aika suuren riskin olisi tekijä ottanut.

Todennäköisesti ovat olleet matkalla yhteisille jatkoille. Yksi mahdollisuus voisi olla, että jatkoilla on tapahtunut jotakin. Toinen vaihtoehto tulee myös mieleeni. Jos Markku oli luonteelta sellainen, ettei pelännyt puuttua asioihin. Mitäs jos hän näki vaikka jatkoilta tullessa jotakin sellaista, johon halusi puuttua. Ja sitten hänet on tapettu. Näki vaikka jonkun huumekaupan tai pahoinpitelyn tms.

Vastaa Viestiin