Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Beatrix K.
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 5:43 pm
Paikkakunta: Lahti

Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Beatrix K. »

Muistan nähneeni jutun PoliisiTV:ssä ollessani alle kouluikäinen, joskus v. -89-91. Vauvan ruumis siis löytyi roska-autosta ja aluksi luultiin, että kyseessä on pelkkä nukke. Muistaako kukaan tällaista tapausta vai olenko luonut mielessäni itselleni jonkin valemuiston? :?

Harry 2
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: To Loka 16, 2008 10:29 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Harry 2 »

Minä olin työporukassa, joka löysi vastasyntyneen ruumiin 80 luvun alussa. Vauva löytyi venäläisestä tavaravaunusta Kotkan satamassa. Poliisi tuli siihen tulokseen, että ruumis oli joutunut vaunuun Venäjän, silloisen Neuvostoliiton puolella. Olisiko tämä tapaus, jonka muistat. Siitä oli aikanaan jossain lehdessä, en muista oliko Alibi tai joku muu.

Beatrix K.
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 5:43 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Beatrix K. »

On hyvinkin mahdollista että sama tapaus on kyseessä, tää on pyörinyt mun mielessä vuosia ja on jäänyt jotenkin häiritsemään. Ei kellään sattuisi olemaan vanhempia Alibeja tallessa?

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7282
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Mulla on muistikuva, että tämä vauva löytyi nimenomaan roska-autosta.

Tampereen Tyttö
David Starsky
Viestit: 4555
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Ainakin Tampereella löytyi vauva roskiksesta 90-luvulla. Pyynikintorin tai Satamakadun seudulla. Muistaakseni roska-auton kuljettaja huomasi vainajan, mutta ei voitu olla varmoja mistä roskiksesta oli tullut. Täysiaikainen ja terveenä syntyntyt. Äitiä ei koskaan tavoitettu.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

L'amourha
Adrian Monk
Viestit: 2644
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa n.-90-luvun alku?

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Löytöpäivä oli 27.4.1992.
28.04.1992 Vauvan ruumis roskiksessa Tampere.jpg
28.04.1992 Vauvan ruumis roskiksessa Tampere.jpg (114.25 KiB) Katsottu 4547 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13830
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Roskakuski teki järkyttävän löydön Tampereella – kuolleen poikavauvan mysteeri ei ole vieläkään ratkennut

Roska-auto oli pysähtyneenä Ristikadulle, kun kuljettaja huomasi auton perässä alastoman lapsen ruumiin.

Ristikatu.jpg
Ristikatu.jpg (97.41 KiB) Katsottu 2990 kertaa
Kuukausikaupalla tehtyjen kuulustelujen jälkeen poliisit joutuivat nostamaan kädet pystyyn. Joku surmasi ja hylkäsi vastasyntyneen roskikseen, eikä koskaan jäänyt kiinni.

Roska-auton kuljettaja oli maanantaisena aamuna liikkeellä Tampereen Kaakinmaalla, vajaan kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta. Oli huhtikuun 27. päivä vuonna 1992. Kaupungissa heräiltiin uuteen arkiviikkoon. Kello kävi yhdeksää.

Roska-auto oli Helsingin Sanomien vanhan uutisen mukaan ehtinyt reittinsä aikana tyhjentää Hallituskadun, Koulukadun ja Mariankadun kerrostalojen roska-astiat.

Aamulehden mukaan kierros oli edennyt Pyynikin alueelle Ristikatu 2:n pihaan, kun kuljettajan työ keskeytyi.

Hän huomasi jäteauton takatilassa jotakin sinne kuulumatonta, alastoman poikavauvan ruumiin.

Surmatutkinta käynnistyi
Poliisilla oli edessään vaativa tehtävä. Jätekuormasta oli mahdoton päätellä, miltä nimenomaiselta kiinteistöltä ja missä vaiheessa ruumis oli päätynyt kuormaan.

Jätteet olivat autossa sikin sokin, peräisin sadoista asunnoista.

Ruumiinavauksessa selvisi, että vauva oli lähes vastasyntynyt. Pojalle oli ehtinyt kertyä ikää korkeintaan muutamia päiviä. Tutkimukset osoittivat vauvan syntyneen elävänä ja lähestulkoon täysien raskausviikkojen jälkeen.

Tampereen poliisissa asiaa ryhtyi tutkimaan koko väkivaltarikosryhmän väki. Tutkijajoukkoon lukeutui myös rikosylikomisario Jari Kinnunen, joka oli tuohon aikaan vanhempi rikoskonstaapeli.

Virkavallan näkemyksen mukaan kyseessä oli joko tappo tai lapsensurma. Vauvan rintakehä oli murskattu. Poliisin epäilykset kääntyivät väistämättä vauvan lähiomaisiin.
– Lapsen rintakehän alueelle oli kohdistettu vakavaa väkivaltaa. Tekotapa viittasi tallomiseen. Profiloimme epäillyn miespuoliseksi teossa käytetyn voiman perusteella. Epäilimme, että kyseessä voisi olla lapsen isä, Kinnunen kertoo.

Ovelta ovelle
Tutkinta jatkui pitkin kesää. Sekä vauvan että vanhempien henkilöllisyys oli poliiseille täysi mysteeri. Kinnusen mukaan tutkijajoukko teki kuukausien aikana satoja puhutuksia ja haastatteluita roska-auton reitin alueella.

Kaakinmaa oli keskeistä ja hyvämaineista kaupunkiasuinaluetta. Ajatus surmatusta ja roskikseen hylätystä vauvasta ei istunut lainkaan kuvaan.
– Koitimme selvittää, minkä taloyhtiön alueella mahdollinen rikoksentekijä asuisi ja missä olisi tehty havaintoja odottavasta äidistä tai pienestä vauvasta. Alueen asukkailla ei kuitenkaan ollut mitään ratkaisevia havaintoja, Kinnunen sanoo.
– Muutamia osoitteita tutkimme tarkemmin, mutta mitään konkreettistä ei löytynyt. Kukaan ei myöskään ollut nähnyt alueella minkäänlaisia outoja kulkijoita. Meille syntyi vahva käsitys, että ruumis oli ehkä tuotu alueelle jostakin kauempaa.

Keinot vähissä
Moni nykypäivän rikostutkinnassa keskeinen elementti loisti 90-luvun alussa poissaolollaan. Tampereen kadunkulmissa ei juurikaan ollut valvontakameroita eikä DNA-tekniikka ollut läheskään niin kehittynyttä tai laajassa käytössä kuin tänä päivänä.

Suomessa DNA-tutkimusta oli alettu käyttää rikostutkinnassa vuotta ennen surmatun vauvan löytymistä. Kinnusen mukaan näytteenotto ei vielä keväällä 1992 ollut rutiininomaista saati aktiivista. Roska-autosta löytyi jonkinlaisia vauvan ympärillä olleita kääreitä, joista DNA:n olisi mahdollisesti saanut.
– Tuo tekniikka oli vasta nousussa täällä pohjolan perukoilla ja tulossa tutkijoiden tietoon. Tiellä oli suoranaista uutuudenvastustusta, epäuskoa tekniikan toimivuudesta ja niin edelleen, Kinnunen sanoo.

Osaltaan rikoksen selvittäminen tyssäsi terveystietojen suojamuuriin. Kun poliisit yrittivät hankkia tietoja vastikään raskaana olleista naisista, kaupungin neuvolat kieltäytyivät antamasta niitä.

Kinnusen mukaan poliisien olisi pitänyt kyetä yksilöimään ketä vauvan äidiksi epäillään. Siitä puolestaan ei ollut harmainta aavistusta.
– Rikos oli ylitörkeä, joten varmasti voi ajatella, että asiasta olisi pitänyt vääntää enemmän. Toisaalta on ymmärrettävää, ettei neuvola voinut antaa luetteloa kaikista tamperelaisäideistä.
- Kinnusen mukaan poliisit saivat vahvistettua, ettei lapsi mitä todennäköisimmin ollut syntynyt sairaalassa Tampereella. Kyseessä saattoikin olla täysin terveysviranomaistietojen ulottumattomissa ollut raskaus ja kotisynnytys, jonka jälkeen lapsi oli joutunut henkirikoksen uhriksi.

Raaka teko jäi muistiin
Vuodet kuluivat, tutkijat vaihtuivat ja eläköityivät, mutta myöhempinäkään vuosina virkavallan tietoon ei tullut vihjeitä tunnistamattomaksi jääneen poikavauvan kohtalosta.

Tutkinta juuttui umpikujaan. Tapaus päätyi poliisin arkistoon.

Epäillyn rikoksen tekoajankohdasta on nyt kulunut hieman yli 29 vuotta. Tapon syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa, joten syyllisen tai syyllisten paljastuminen ei edes johtaisi rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Sisä-Suomen poliisilla ei myöskään ole enää tapauksen esitutkintaa tallessa. Yli 25 vuotta vanhat arkistoasiakirjat hävitetään.

Jari Kinnunen on uransa varrella selvittänyt lukuisia henkirikoksia, mutta poikavauvan mysteeri on painunut raakuudessaan lähtemättömästi hänen mieleensä.
– Tottahan vauvan tapaus tulee mieleen, kun tuolla alueella ajelee ja muistelee menneitä työtehtäviä. Kaikki sinä aikana mahdolliset tutkintatoimenpiteet tehtiin, mutta ne eivät johtaneet ratkaisuun. Nykyteknisillä tutkintakeinoilla tapaus olisi todennäköisesti voinut selvitä.
Koko uutinen täällä: mtvuutiset.fi
8.5.2021 08:33
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
siveyssopuli
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: La Huhti 10, 2021 6:56 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja siveyssopuli »

Kummallista, että kyseistä tapausta on käsitelty tappona eikä murhana. Kyllähän se jotakin kielii suunnitelmallisuudesta ja erityisestä raakuudestakin, jos rintakehää on murskattu vakavaa väkivaltaa käyttäen ja on heivattu roskikseen vauvan ruumis. Tuo kotisynnytyskin herättää kysymyksen että olisiko sekin ollut jo osa murhasuunnitelmaa? Ei varmastikaan haluta jättää jälkeä mihinkään. Ja kun otetaan vielä uhrin selkeä ja täydellinen puolustuskyvyttömyys huomioon niin en jotenkin ymmärrä miksi tappo eikä murha. Nykyteknologialla olisi tosiaan todennäköisesti saatu vanhempien henkilöllisyys selville. Ikäväähän tästä tekee tosiaan tuo kotisynnytys, jos olisi sairaalassa synnyttänyt olisi ollut varmaan aika helppo kaivella tiedot äideistä, jotka lähipäivinä tuota tapausta ovat synnyttäneet.

vasikka
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1319
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Saataisiinhan tuo nykyään helpostikin selville, jos haluttaisiin. Exhumaatio ja DNA-testi. Kyllä se DNA on eristettävissä, jos jotain sodassa kaatuneistakin eristetty tunnistukseen, niin miksi ei tuostakin.

Pitäisi myös poistaa ne typerät lait, että DNA-tutkimuksia ei saa käyttää etniseen profilointiin jne. Tällaiset saataisiin kyllä selvitettyä, jos olisi lainsäätäjät jotka kunniottaisivat muitakin kuin omien tekopyhiä ylipappijensa eli ihmisoikeusjuristien määrittelemiä oikeuksia, joissa ylimmäksi on nostettu rasismi.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2944
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja dazu »

Todella hyvä tuo maikkarin artikkeli, tuli ihan toisella tavalla tietoa asiasta. Mielenkiintoinen tuo näkemys, että lapsen isä olisi ollut surmaaja... Herättää heti myös sen tyyppisiä ajatuksia, että olisiko lapsesta otettu DNA voinut osoittaa, että hänen äiti olis ollut vaikkapa Piia Ristikankare, tai Laura Selin... No, luulisin kuitenkin, että tuollainen organisoidusti toimiva sieppaaja olisi tuhonnut myös vauvan ruumiin perusteellisesti.
Jotenkin tuollainen roskalaatikkoon jättäminen kuvaa mielestäni kolmea asiaa: A) teko on tapahtunut kaupunkialueella ja suhteellisen lähellä roskalaatikkoa ja B) tekijä on ollut joku nuorehko päihdehörhö ja C) tekijä on hävittämistavalla halunnut alentaa vauvaa ja purkaa edelleen lasta kohtaan tuntemaansa raivoa tähän lapseen.

Artikkelissa väitetään, että DNA otettiin Suomessa käyttöön rikostutkinnassa 1991, tämä tieto ei pidä paikkaansa, sillä oikea vuosi oli 1987. Vuonna 1992 KRP:n laboratorio alkoi tekemään DNA-analyysejä ja sen jälkeen homma alkoi yleistymään.
Ihmettelen hieman, että eikö vauvastakaan otettu DNA -tunnistetta. Periaatteessahan vauvan DNA:n voisi nytkin ihan laillisesti syöttää sukututkimussivustoihin.
Juttua oltaisiin ehditty hyvin alkaa selvittämään vauvan DNA:n perusteella vielä ennen tapon vanhenemistakin. Ja nykyään tuosta taitaisi tulla tuomio murhasta, joten todella surullista, että tutkintamateriaali on hävitetty...
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

vasikka
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1319
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja vasikka »

^Minun käsittääkseni DNA:n saattaisi saada, jos vauva kaivettaisiin haudastaan ja niin pitäisi kyllä ehdottomasti mielestäni tehdäkin vaikka rikos saattaakin olla vanhentunut. On kuitenkin pieni mahdollisuus, että näin ei ole ja asia olisi jokatapauksessa aiheellista yrittää selvittää.

vasikka
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1319
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja vasikka »

On niitä tapettuja vastasyntyneitä joiden henkilöllisyys ei ole selvillä joitakin muitakin. Muistaakseni Kajaanissakin on yksi 80-luvulta.

Murheli
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 94
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2016 12:34 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Murheli »

vasikka kirjoitti:
Ma Touko 10, 2021 1:37 pm
^Minun käsittääkseni DNA:n saattaisi saada, jos vauva kaivettaisiin haudastaan ja niin pitäisi kyllä ehdottomasti mielestäni tehdäkin vaikka rikos saattaakin olla vanhentunut. On kuitenkin pieni mahdollisuus, että näin ei ole ja asia olisi jokatapauksessa aiheellista yrittää selvittää.
Samaa mieltä. Ja itse kyllä näkisin tuon täyttävän murhankin kriteerit, koska on vältelty raskausaikana neuvolaa, jottei tule jälkiä rekistereihin (ilmeisesti siis) ja vielä tallottu rintakehän päälle. Eihän tuosta vahinkoa mitenkään saa...
Voi voi, kun päättyi elämän koi

Routalempi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 11:17 pm

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja Routalempi »

Tämä tapaus saa kyllä ärsyyntymään enemmän kuin mikään muu. Oli jo ehtinyt unohtua, vaikka tapahtuma-aikaan on taatusti ollut uutisissa.
Poliisin kommentit ovat pöyristyttäviä. ”Olisi ehkä pitänyt yrittää kovemmin” Hyi h*lvetti! No v*ttu, daa, ehkä olisi niin!

Laki ei ehkä mahdollista potilastietojen antamista suoraan, mutta jollain tiedonhakukeinolla tai pakkokeinolla olisi pitänyt päästä jäljille. Vaikka synnytys olisi tapahtunut kotona, on raskauden aikana tullut taatusti merkintöjä virallisiin tietokantoihin.

Kuljettaja havaitsi vauvan roskien seassa Ristikatu 2:ssa, jossa toimii edelleen Koulukadun päiväkoti. En tiedä, merkitseekö se mitään, ja tuliko vauva kyytiin vasta sieltä, mutta jokin tutkintalinja olisi pitänyt pystyä luomaan.

En ole yhtään samaa mieltä siinä, että vauva olisi tuotu kauempaa keskustan roskikseen hämäyksen vuoksi. Jos kuolema olisi tapahtunut keskustan ulkopuolella, vauva olisi voitu mahdollisesti haudata maahan, tai heittää roskiin toisaalla. Mikään ei tue teoriaa, että joku toisi autolla alastoman ja ilman mitään pakkausta olevan vauvan ruumiin keskustaan, jossa nostaisi sen autosta jonkin taloyhtiön roskiin. Siinä ei vain ole mitään järkeä näyttäytyä kuollut, pieni ihminen käsissään ydinkeskustassa. Vaihtoehtoja olisi ollut vaikka millä mitoin kaupungin laitamilla, hiljaisilla alueilla, joilla todistajia ei vahingossa ilmaannu mistään.

Kyllähän tässä on vahva viite siihen, että vauva on heitetty oman taloyhtiön roskikseen. Tekijä on nuori, autoton, yhteiskunnan ulkosyrjällä elävä mielenterveyspotilas, ja mahdollisesti myös päihteiden väärinkäyttäjä, joka ei alun perinkään halunnut tulla raskaaksi.

Ei vauvan rintakehän murskaamiseen tarvitse miehistä voimaa. Miettikää nyt, mitä tapahtuu, jos 50-kiloinen nainen tallaa korkokengällä aikuisen miehen rinnan päälle. Paine on kovempi kuin elefantin jalan alle jäädessä.

No, se on aika sivuseikka tässä. Eihän tätä enää voi kuin harmitella. Tampereen poliisi ei osaa katua, joten se siitä.

Roska-auto ei ollut kuitenkaan ehtinyt tyhjentää tuhansien ihmisten jätteitä. Muutaman kadunpätkän oli ehtinyt käydä. Ja vaikka talouksia nyt olisi satoja kertynytkin, niin niistä sitten vaan asukaslistat ja siitä ruksaamalla kaikki pois, jotka eivät ole voineet olla raskaana tuolloin. Lopuille sellainen supotus, ettei paremmasta väliä.

Mikä siinä niin vaikeaa olisi ollut? Eikös tuo nyt pitäisi olla peruskauraa oleva toimintamalli, jolla olisi saatu suljettua pois kaikki asukkaat roska-auton reitiltä. Sen jälkeen - ja vasta sen jälkeen - olisi sitten voinut miettiä, että olisiko voinut olla mahdollista, että vauva on tuotu reitin ulkopuolelta roskikseen.

Avatar
jukuripää
Rico Tubbs
Viestit: 1236
Liittynyt: Pe Loka 05, 2012 6:30 am
Paikkakunta: Nyhtänköljä

Re: Vauvan ruumis roska-autossa Tampereella 1992

Viesti Kirjoittaja jukuripää »

Varmaankin tuon tapetun (mielestäni kylläkin murhatun) vauvan vanhemmilla ollut lokoisa ja suruton elämä teon jälkeen :twisted: ?
Jos he molemmant vanhemmat ovat itse vielä elossa, niin onkohan tullut muutamia kertoja mieleen, mitä lapsesta olisi voinut tulla, miten olisi vietetty syntymäpäiviä ja jouluja, opittu ajamaan polkupyörällä yms. Ei luulisi unohtuvan, että tuli tapettua oma lapsi.

Jos vauvan dna:ta ei ole otettu talteen, ollaan oltu jo todella ammattitaidottomia. Isokaan temppu ei olisi nykypäivänä jäljittää, mihin suuntaan suku osuu. Etnisesti vauva on ilmeisesti ollut valkoihoinen, koska muuten asiasta olisi kyllä kerrottu julkisuuteen.
Kaikki eiliset ovat menetettyjä päiviä.

Vastaa Viestiin