Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » To Huhti 05, 2012 7:50 pm

19736 kirjoitti:
Millainen tuo talo oli? Ei tainnut kuulua kuitenkaan Helsingin levottomampiin kulmiin vaikka Kallio lähellä sijaitsee.
Levottomuus on tietysti aina suhteellinen käsite mutta kyllä tuo seutu on kuulunut koko maan levottomampaan kulmakuntaan viimeiset 105 vuotta. Suomen tiheimmin asuttuja kortteleita,paljon ravintoloita. Helsinginkadun 15 Alkossa oli vuosikymmeniä maan suurin myynti. Perusasukkaat tietty reiluja ja rehellisiä duunareita vielä tuolloin,nythän asutus on keskiluokkaistunut. Mutta Hesarin hektinen elämä 24/7 imee paikalla kaikenmoista hämärämiestä, alamaailman pikkunilkkejä ja hieman suurempiakin.
Vielä noihin aikoihin pimeän viinan organisoitu salamyynti rehotti kulmilla lieveilmiöineen.

19736
Ran-tan-plan
Viestit: 388
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 1:19 pm

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja 19736 » To Huhti 05, 2012 8:41 pm

Siis samanlaista kuin Rööperissä meno taisi olla. Ajattelin vaan tuosta pimeästä viinanmyynnistä että eikös se pienentynyt radikaalisti keskioluen vapautumisen jälkeen 60- luvun lopussa. Rööperikirjassa vaan oli juttua kuinka pimeät markkinat kuin sulivat yhdessä yössä kun keskiolut vapautui ja ravintolakulttuuri tuli vapaamaksi alkoholin suhteen.

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » To Huhti 05, 2012 10:16 pm

19736 kirjoitti:Siis samanlaista kuin Rööperissä meno taisi olla. Ajattelin vaan tuosta pimeästä viinanmyynnistä että eikös se pienentynyt radikaalisti keskioluen vapautumisen jälkeen 60- luvun lopussa. Rööperikirjassa vaan oli juttua kuinka pimeät markkinat kuin sulivat yhdessä yössä kun keskiolut vapautui ja ravintolakulttuuri tuli vapaamaksi alkoholin suhteen.
Ei alkoholin salakauppa vielä 1969 lophatanut kun keskiolut vapautui. Ei tuo keskikalja ollut alkoholisoituneiden suosiossa, enemmänkin kotirouvien juomaa.Alan miehethän kutsuivat juomaa "hiipiväksi hölmöydeksi". Nelosoluthan oli paljon suositumpaa tuolloin kapakassakin. Keskari on viime vuosien villitys.

Lestinheitto laantui vasta 80-luvun lopulta lähtien anniskelupaikkojen lisääntyessä voimakkaasti ja viimeistään Neuvostoliiton romahtaessa 90-luvun alussa kun perinteinen lestinheitto siirtyi halpaan itäviinaan ja ostajat parveilemaan Hietalahden ja linja-autoaseman suuntaan.

Trokareitten tilalle Hesarille tuli enenevässä määrin huumediilerit ja onhan tuossa mainitussa talossakin tapahtunut yksi surma huumebusineksestä johtuen reilu vuosikymmen myöhemmin kuten tuosta aikaisemmasta viestistäni käy ilmi.

Ellen aivan väärin muista niin tämä Rekoniuksen surmatalo oli aikamoinen murju. Ei hissiä ja yhteis-wc kerroksissa mikä aikamoisen harvinaista kerrostalossa. Olisikohan tuo sukkasilla hortoillut jannu juuri jätetty porraskäytävään käytyään vääntämässä ns. isonhädän yhteishuussissa !

carapalo
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 236
Liittynyt: Ma Helmi 17, 2014 11:21 pm

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja carapalo » Ti Helmi 18, 2014 10:24 pm

Mikä on se joka viittaa tappoon tai rikokseen ? Onko se ainoastaan levoton elämäntyyli vai mikä ?
Kallonmurtuma kuolinsyynä on hankala todistaa jonkun toisen aiheuttamaksi.Luulen,että levoton elämäntapa on ainoa minkä takia tätä epäillään surmaksi.Muita todisteita ei ole tuotu esiin.

Avatar
hirvoska
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 237
Liittynyt: To Elo 09, 2012 2:55 pm
Paikkakunta: crimeland

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja hirvoska » Pe Syys 18, 2015 7:48 pm

carapalo kirjoitti:Mikä on se joka viittaa tappoon tai rikokseen ? Onko se ainoastaan levoton elämäntyyli vai mikä ?
Kallonmurtuma kuolinsyynä on hankala todistaa jonkun toisen aiheuttamaksi.Luulen,että levoton elämäntapa on ainoa minkä takia tätä epäillään surmaksi.Muita todisteita ei ole tuotu esiin.

Oliko Raili raiskattu...viittasiko mikään siihen? Oliko vaatteita riisuttu, oliko löydettäessä alasti?
Hirvoska

Avatar
paccasucco
Sledge Hammer
Viestit: 1581
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja paccasucco » La Syys 19, 2015 1:21 am

Onko tärkeää,esimerkiksi 1940-luvun lopulla sodassa hermonsa menettänyt mies surmasi "huvin vuoksi" naapurissa asuneet kaksi 5-vuotiasta lasta kirveellä.Kaikilla oli vaatteet päällä.Tästäkin olisi juteltavaa vaikka kuinka paljon.

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2076
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ma Heinä 01, 2019 7:13 pm

Kuolinpäiväksi on näköjään saatu 7.7.1979.
Raili Rekonius Honkanummi.jpg
Raili Rekonius Honkanummi.jpg (237.01 KiB) Katsottu 2888 kertaa
Olikohan Raili tyttönimeltään Rekonius vai oliko tuo nimi jäänyt avioliiton jäljiltä.

13.10.1981 ulkoilija löysi Helsingin Metsälässä Tinasepäntien metsiköstä surmatun miehen.
60-vuotias eläkkeellä ollut vahtimestari Arvo Viljam Rekonius oli surmattu rintaan puukottamalla.
Rekonius oli asustellut kyseisessä metsikössä kyhäämässään kojussa, löydettäessä Rekonius oli ollut kuolleena ainakin viikon.
22.10.1981 Hesarissa kerrottiin poliisin tehneen jutussa pidätyksen. Epäilty oli paennut teon jälkeen Turkuun, hän oli saman Tinasepäntien metsikön sissejä.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Pyssyntie
Alibin satunnaislukija
Viestit: 101
Liittynyt: Su Marras 24, 2013 8:11 pm

Re: Raili Rekoniuksen surma Helsingissä 1979

Viesti Kirjoittaja Pyssyntie » Su Helmi 02, 2020 9:45 pm

Rosoinen elämä Helsinginkatu 21:ssä jatkui vielä pitään tapauksen jälkeenkin. Rakennuslehti kertoi heikkoon kuntoon päässeen talon remontista, ja myös värikästä historiaa sivutaan.

https://www.rakennuslehti.fi/2018/11/he ... -neliolta/

Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

Järjestyssääntöjä ei ollut, vessassa käytiin käytävässä, tulipalo ja pommi tuhosivat taloa ja nuori mies ammuttiin keskellä päivää.


Asuntosijoittaja ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola katselee ympärilleen vuonna 1913 rakennetun kivitalon porraskäytävässä.

Talossa on juuri valmistunut iso peruskorjaus. Porraskäytävä on palautettu 1900-luvun alun tyyliin. Seinät on maalattu ja kaiteet entisöity. Jos kaidetta ei ole jossain ollut, se on tehty siihen.

Kulkemista portaikossa helpottaa myös kattoon asennettu valaistus. Aiemmin täällä oli varsin pimeää.

Kaikkien huoneistojen ovet on vaihdettu paloturvalliseksi. Vanhoista ovista oli kuulemma melkein nähnyt läpi. Uusiin oviin sitä vastoin saa kiinnitettyä jopa kunnon lukot. Osa alkuperäisistä emalisista numerokylteistä puuttui, joten niitä on teetetty uusia.

Käytävillä sijainneet vessat on remontissa joko säilytystilaksi tai integroitu osaksi huoneistojen kylpyhuoneita.

Asukkaat voivat nyt jopa säilyttää tavaroitaan kellarissa, jonka pimeydessä aiemmin vilistivät rotat.

”Ei uskoisi, että ollaan Helsinginkatu 21:ssä”, Metsola sanoo komeassa korkeassa portaikossa. ”Tämähän voisi olla jossain Töölössä.”

Lvis-saneeraus valmis
Asunto-osakeyhtiö Pohjansäde sijaitsee Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa Helsingin Kallion ytimessä.

Taloyhtiössä on juuri valmistunut suuri, noin 8 miljoonan euron lvis-saneeraus. Osakkaille jyvitettynä se tarkoittaa yli 2 800 euroa neliöltä. Esimerkiksi 46 neliön kaksiossa lasku tulee olemaan noin 130 000 euroa.”

Hinta on suolainen, mutta talossa pantiinkin uusiksi melkein kaikki: Käyttövesi- ja viemäriputket ja kaivot. Kylpyhuoneet ja vessat. Ilmanvaihto. Sähköt. Lämpöverkko ja patterit. Porraskäytävät, huoneistojen ovet. Kellarit ja sauna.

Ja lukuisa määrä pieniä yksityiskohtia, kuten emalikylttejä ja oven kahvoja, joita Iskurit-isännöintiliikkeen isännöitsijä Mikko Kultaranta pelasti remontin alta ja kunnosti takaisin käyttöön.

Remontti oli työläs. Talossa oli yli sata erilaista kylpyhuonetta, joista osa oli rakennettu asuntoihin jälkeenpäin. Kaikissa huoneistoissa ei ollut edes rakenteita kylpyhuoneita varten, joten nekin piti rakentaa.

Ennen remonttia kylpyhuoneet ja vessat olivat olleet osakkaiden vastuulla. Kultarannan mukaan niissä olikin ”hirveästi näppäriä ratkaisuja”.

”Kaikesta, mitä talossa oli aiemmin tehty, näki, että tekijät tiesivät, että paremminkin olisi voitu tehdä”, hän sanoo.

Talo tyhjennettiin kokonaan remontin ajaksi.

Pohjansäde oli ohittanut elinkaarensa
Urakasta vastanneen Bravidan yksikön päällikkö Mikko Nokelainen on nähnyt paljon vanhoja taloja, Kalliossakin, mutta ei koskaan yhtä huonokuntoista. Nokelaisen mukaan Pohjansäde oli teknisesti jo ohittanut elinkaarensa.

Esimerkiksi osa huoneistoista oli jouduttu ottamaan pois käytöstä. Vuotavat patterit ja putket olivat aiheuttaneet vesivahinkoja, ja asunnot olivat kuivatuksessa. Taloyhtiön sauna oli ollut vesivahingon seurauksena poissa käytöstä vuodesta 2014.

Nokelaisen mukaan on selvää, että taloyhtiö oli viivytellyt remonttien kanssa liikaa.

Hän sanoo, että nuoremmissakin taloissa voi käydä näin, jos taloyhtiön hallitus on haluton panostamaan taloon. Pohjansäde oli kuitenkin ylivoimaisesti pahimmassa kunnossa, mitä Nokelainen oli koskaan nähnyt. Se oli jo osin vaarallinen.

”En ole koskaan nähnyt sellaista”
Huonokuntoinen talo veti puoleensa kaikenlaista elämää.

Useita sijoitusasuntoja talosta omistava Timo Metsola muistelee 20 vuoden takaa erästäkin äitiä, jonka elämä oli mennyt hieman raiteiltaan. Äiti ei olisi ilman asuntoa saanut tavata lastaan, joten Metsola vuokrasi hänelle asunnon Helsinginkadulta.

Vuokrat tulivatkin ajallaan, kunnes Metsola sai soiton talon silloiselta isännöitsijältä. Isännöitsijä totesi, että Metsolan olisi hyvä tulla käymään.

”Kahden vuoden asumisen jälkeen asunnon ulko-ovessa ei ollut enää lukkoa. Sähköt asuntoon oli otettu jatkojohdolla käytävästä. Graffitia oli joka seinässä – tai siis niissä seinissä, jotka olivat vielä olemassa, koska kaikki väliseinät olivat kadonneet. Kylpyhuoneen erotti siitä, että vesipisteet olivat yhä paikoillaan, vaikka seinät eivät olleetkaan”, Metsola muistelee.

”En ole koskaan nähnyt sellaista. Se vuokrasuhde päättyi sitten siihen.”

Toisen kerran Metsola oli ollut seminaarimatkalla Lontoossa ja sattunut katsomaan Ylen televisiouutisia.

”Pääuutisena oli kuvaa yhdestä asunnostani, jossa oli niin raju tulipalo, että vaikka asunto on pohjakerroksessa, liekit löivät katolle asti. Ihme, ettei kukaan kuollut. Muutama ihminen oli tuupertunut rappuun. Mutta asunnosta ei jäänyt käytännössä jäljelle mitään.”

Timo Metsolan kolmas asunto puolestaan sijaitsi kerroksessa, jossa oli hämmästyttävän siisti käytävävessa. Metsolalle selvisi myöhemmin, että hänen kuolinpesältä ostamansa asunnon omistanut vanhus oli siivonnut vessaa ja pitänyt sen kunnossa.

”Muutaman kuukauden päästä vessa ja koko käytävä haisi karmealta”, Metsola sanoo ja katsoo ovea, jonka takana vessa alunperin sijaitsi.

”Ihmiset oksensivat tänne. Koko käytävä haisi niin pahalta, että asukkaat pitivät talvellakin tuuletusparvekkeen ovea auki.”

Järjestyssäännöt puuttuivat
Asunto-osakeyhtiö Pohjansäteen hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén tietää, ettei talolla ole ollut mikään hyvä maine. Yksi peruskorjauksen tavoitteista olikin saada nostettua talon profiilia.

Kokkinen-Eurén muutti taloon vuonna 2011. Talon kunto oli hyvä syy hakeutua taloyhtiön hallitukseen pari vuotta myöhemmin. ”Taloyhtiöltä puuttuivat jopa järjestyssäännöt”, hän kertoo.

Järjestyssäännöt ja se, että järjestyshäiriöihin alettiin puuttua, rauhoittivat taloa selvästi. Kokkinen-Eurén uskoo, että remontti vaikuttaa entisestään siihen, miten asukkaat talon tiloja kohtelevat.

Nyt kun iso remontti alkaa olla ohi, elämä talossa on rauhoittunut selvästi. Kallis remontti on nostanut vuokria, joten osa vanhoista asukkaista ei palannut remontin jälkeen taloon.

”Vaikka se ei ollutkaan mikään itsetarkoitus. Kaikkien ihmisten pitää kuitenkin asua jossain”, Kokkinen-Eurén sanoo.

Kivijalassa sijainneet kaksi ravintolaa eivät niin ikään palaa. Taloyhtiö haluaa varustella liikehuoneistot niin, että ne olisivat jatkossa käytännöllisempiä ja niitä voitaisiin markkinoida erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Seuraavaksi sen pitää alkaa miettiä julkisivu- ja ikkunaremonttia. Ne ovat vielä tekemättä. Kokkinen-Eurén kuitenkin sanoo, ettei ole realistista aloittaa uutta kallista remonttia heti kaiken tämän jälkeen.

Vastaa Viestiin