Elli Immon murha Kemi 1955

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 435
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » Su Maalis 03, 2019 10:29 am

Stobbart kirjoitti:
Salomon kirjoitti:Muistelen että Luottamus tai kuolema kirjassa olisi mainittu että Hans olisi ollut Kemissä murhan aikaan.
On todella surkuhupaisaa, että Paloaro ja Palo ottivat tosissaan nuo Assmannin satuilut. Vanha narsisti on huomiota saadakseen jutellut täyttä potaskaa, ja on tosiaan tuon teoksen mukaan syyllinen suunnilleen joka toiseen selvittämättömään murhaan Suomessa 50- 60-luvuilla. Assmanhan oli vaimonsa mukaan myös Kyllikki Saaren murhan aikaan yllättäen juuri jossain Isojoen suunnalla mitä lie maalausurakoita kartoittamassa. Ja Hans itse sitten vihjaili törmänneensä Kyllikkiin autolla. Oikeasti Assmanilla ei ollut Kyllikin surman kanssa mitään tekemistä, se on ihan pomminvarma juttu. Hän ei ollut tuolloin edes Suomessa.

Eikä ollut Assmanilla tekemistä minkään muunkaan selvittämättömän murhan kanssa. Bodomin osalta ymmärrän spekulaatiot, koska Hans oli oikeastikin silloin samalla suunnalla, ja poliisikin toimi jokseenkin salamyhkäisesti julkisuuteen päin hänen tutkintansa osalta. Jorma Palolle jäi sitten asiasta koko elämän kestävä trauma, ja on kuvaavaa että hän Assmanin Paloarolle kertomat sadut otti vakavasti.
Erittäin hyvä aihe pohdittavaksi, ja lankeaa nyt Elli Immon otsikkoon. Pahoittelut siitä. Palo oli myös tiedemies ja Paloaro ansioitunut rikostutkija. Antoivat kuitenkin hömpsähtäneen vanhuksen viedä itseään kuin pässiä narussa. Väitteistä jotkut olisi ollut jopa helppo tarkastaa. Mutta tuollaista nyt vaan sattuu. Tuominen ja Markka, Palme-tutkijat ja Pettersson, Porin poliisi ja Auerin lapset. Alan ennätys lienee Thomas Quick. Jotenkin se menee niin, että sadunkertoja kertoo juuri sellaisen tarinan, jonka kuulija haluaa kuulla. Kenties juttu sisältää sellaisen yllätysmomentin, että kuulija kokee mielihyvää uuden löytämisestä.

Elli Immoon palatakseni totean, että on ikävää ja surullista, ettei kukaan toimittaja ole selvittänyt mistä siinä tutkinnan viivyttelyssä oli aikanaan kysymys.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ma Syys 02, 2019 9:59 pm

Keskustelu Elli Immosta on kieltämättä junnannut paikallaan. Tietomme ovat osoittautuneet hyvin vähäisiksi ja riittämättömiksi. Valokuvatkin ovat rajoittuneet Elli Immon yleisesti esitettyä kasvokuvaa esittäväksi. Kysymyksessä on kuitenkin ollut Suomen tunnetuimpiin kuuluva naisiin kohdistunut selvittämätön henkirikos.

Hymy- lehti kävi joskus 1960- luvulla haastattelemassa Elli Immon vanhempia.

Vaikka Elli Immon surmasta ei olekaan tasavuosia tulossa, niin otan lähiaikoina yhteyttä Sari Autioon asian johdosta. Emmeköhän sen jälkeen ole taas vähän viisaampia- tässäkin asiassa.

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Ma Syys 02, 2019 11:22 pm

paccasucco kirjoitti: Hymy- lehti kävi joskus 1960- luvulla haastattelemassa Elli Immon vanhempia.
Niinköhän mahtoi käydä? Mitähän sai isästä irti? Vai oliko Markkula taas hieman epätarkka ”isävainajasta” puhuessaan. ”Hannu Hanhen” mukaan ”vainaja” kyllä oli työskennellyt yhtä aikaa poliisina hänen isänsä kanssa ilmeisesti vielä 50-60-luvun taitteessa, joten laitan panokseni tällä kertaa Paccasukon, Hanhen ja aina vakuuttavan Hymy-lehden puolesta.

Se on kyllä fakta, että asiaan liittyen on kovin vähän materiaalia julkisuudessa. Kuviakin vain muutama ja nekin heikkolaatuisia. Myös lehtijutut ovat toistaneet itseään ja H Markkula vaikenee myöhemmistä selvityksistä - ehkä niissä ei tullut mitään ilmi, mutta monia tutkinnan kulku jäi vaivaamaan. Niin poliiseja kuin siviileitä.

Muuan Elli Immon ystävätär siirtyi ajasta ikuisuuteen jokin aika sitten yli 80 vuoden iässä. Surmaaja, jota itse epäilen samaan ikäryhmään kuuluvaksi, lienee poistunut myös muonavahvuuksista.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ke Syys 04, 2019 6:26 pm

Chikatilo kirjoitti:[quote="paccasucco"
Se on kyllä fakta, että asiaan liittyen on kovin vähän materiaalia julkisuudessa. Kuviakin vain muutama ja nekin heikkolaatuisia.
"Chika", tämä on se tarkoittamani ja aika yleisesti esillä ollut kasvokuva Elli Immosta. Kemin Kuvaamon aikaansaannoksia. Muita kuvia en Elli Immosta muista nähneenikään. Rikospaikkakuvan ja asiaa tutkineiden poliisien kuvia olen nähnyt, mutta niitä lehtiä ei minulla ole säilynyt.

Väritin ajan kulukseni Elli Immon mustavalkoista kuvaa elävöittääkseni synkkää tapahtumaa. Lopputulos ei välttämättä vastaa todellisuutta..
Kuva

Vieläköhän em. kuvaamo on toiminnassa?

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Pe Syys 06, 2019 9:22 pm

Kyllä näkyy pyhän netin perusteella olevan, ja logokin on vielä sama kuin Immon kuvassa! Omistajat lienevät vaihtuneet moneen kertaan, mutta joitain perinteitä on pidetty yllä.

Vanhojen mv-kuvien (niin valo- kuin elo-) digitaalinen korjailu ja värittäminen on hieno homma, eikä siinä edes tarvitse kajota alkuperäiseen aineistoon. Olen varmaan jo moneen kertaan höyrynnyt siitä, miten värillisessä kuvassa menneisyys herää eloon. Onhan tuo kuva aivan eri maailmasta kuin wanhat sanomalehden rasterikuva-arvoitukset, joista ei ilman tekstitystä tietäisi, mitä tai ketä ne esittävät.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1657
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja paccasucco » La Loka 05, 2019 8:01 pm

Muutamia lehtiuutisia tammikuulta 1956.

Kuva
Kuva
Kuva

terbmis
Alibin kestotilaaja
Viestit: 317
Liittynyt: Ti Touko 26, 2015 3:04 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja terbmis » Ti Loka 15, 2019 7:50 am


Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Ti Loka 15, 2019 9:09 am

Tätä tapausta en ole juurikaan seurannut, mutta joitain huomioita. Tekijä on ollut hullunrohkea. Tekopaikalta Emmin kotiin sata metriä, ja erottuun ystävään noin 200 metriä tekohetkellä. Lisäksi on kerrottu kyseessä olleen muutenkin tavanomaista vilkkaampi ilta ja muitakin taloja oli jopa Emmin kotia lähempänä, jossa sielläkin oli valot päällä. Tekijä ei ole millään tavoin laskenut varman päälle, eikä hirveästi pelännyt paljastumistaan, mistä voi profiloida tietyn tyyppistä henkilöä. Välinpitämätön, yhteisön ulkopuolella, tunteen vallassa.

Yleensä jos tekijä on enemmän tai vähemmän välinpitämätön sen suhteen nähdäänkö hänet ja ottaa riskejä, niin se viittaa yleensä siihen ettei tekijää niillä hoodeilla tunneta. Hän oli noilla kaduilla tuntematon kasvo, muualta. Raisan tapaukseen yhtäläisyys on siinä, että kummassakin lähitalojen ihmiset kuulivat naisen kirkaisuja, Tuo iäkäs nainen kuulostaa todella epäilyttävältä. Ei silti välttämättä itse tekijä, mutta tiesi jotain. Heti teon jälkeen menee uhrin luokkaan ilkeilemään että joku taitaa puuttua? Siinä on liikaa yhteensattumaa ja samanlaista hullunrohkeaa välinpitämättömyyttä kuin teossakin. Hän suorastaan flirttaili sillä että joutuisi epäillyksi. A. jos nainen ei tiennyt teosta mitään, niin miten hän osasi mennä juuri uhrin luokkaan piruilemaan? Ei mitenkään. B. jos hän tiesi teosta mutta ei ollut tekijä, niin minkälaista hulluutta olisi mennä tuollaisella vierailulla ohjaamaan epäilyt itseensä?
Viimeksi muokannut Myrskylintu, Ti Loka 15, 2019 9:24 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12800
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Loka 15, 2019 9:22 am

Mysteerin yksityiskohdat vihdoin julki: poliisin tytär Elli Immo murhattiin 64 vuotta sitten – viimeisenä iltana uhrissa oli vain yksi outo piirre


OSA 1/3 Elli Maria Immo, 20, murhattiin julmasti Kemissä lähelle omaa kotiaan. Keskusrikospoliisi päätti nyt julkistaa koko tutkintamateriaalin.

20-vuotiaan kauppakoululaisen Elli Immon murha on ollut selvittämättä liki 64 vuotta.
20-vuotiaan kauppakoululaisen Elli Immon murha on ollut selvittämättä liki 64 vuotta.
Elli_Immo.jpg (63.24 KiB) Katsottu 2375 kertaa

TORSTAINA, joulukuun 8. päivänä 1955 kello 12.50 löydettiin surmattuna Kemin kaupungin Ristikankaalta erään polun varrelta kauppakoululainen Elli Maria Immo, 20, edesmenneen poliisin tyttö.

Nyt keskusrikospoliisi on päättänyt julkistaa nuoren naisen traagista kohtaloa koskevan erittäin laajan esitutkintamateriaalin. Se on osa Suomen rikoshistoriaa, sitä pimeintä, selvittämättömäksi jäänyttä. Ilta-Sanomat kertoo kyseisen materiaalin pohjalta Ellin tarinan kolmeosaisessa sarjassaan. Tämä on sarjan ensimmäinen osa.

ELLIN ruumiin löysi koululainen.

Ruumiissa oli puukolla aiheutettuja haavoja kasvoissa, kaulassa, niskassa ja selässä. Mora-merkkisen puukon tuppi löytyi ruumiin vierestä. Ruumis oli vatsallaan Lapintien lähellä kulkevan polun vieressä.

Vasemmassa ranteessa oli rannekello. Se oli pysähtynyt aikaan 7.20.

Vainaja oli osittain peittynyt lumeen. Se lepäsi Lapintieltä Ristikankaalle johtavan polun vieressä 2,30 metriä polun keskiviivasta oikealle pää kohtisuorassa rautatielle ja jalat Lapintielle päin.

Lumi oli peittänyt osin murhaajan jäljet, kun poliisit pääsivät paikalle. (KUVA: ALEKSI JALAVA / IS)
Lumi oli peittänyt osin murhaajan jäljet, kun poliisit pääsivät paikalle. (KUVA: ALEKSI JALAVA / IS)
Elli_Immo_löytöpaikka.jpg (207.96 KiB) Katsottu 2375 kertaa

Viimeisenä iltana Ellillä oli ollut yllään tummanvihreä ulsteri, viininpunaiset varrelliset ja vuorilliset, kumipohjaiset talvikengät ja virkattu harmaa villainen myssylakki. Lakki oli pudonnut päästä. Se oli jäänyt maahan päälaen kohdalle hiuksia koskettamaan. Kaikki alusvaatteet olivat paikoillaan, mikä osoitti poliisin mukaan, ettei sukupuolista väkivaltaa ollut tehty tai edes yritetty. Tämän vahvistivat myöhemmin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus ja tutkimukset.

Leningin ja ulsterin helmat olivat säännöllisessä järjestyksessä suorina jalkojen suunnassa. Jalkaterät olivat vähän toisistaan erillään ja kengänkärjet maata vasten.

Vasemmassa ranteessa oli rannekello. Se oli pysähtynyt aikaan 7.20. Oikean käden nimettömässä oli kultasormus ja vasemman käden sormessa oli koululaisten kannallinen luokkasormus. Ulsterin taskussa oli pienikokoinen rahakukkaro, jossa oli 1000 markan seteliraha ja vähäisiä naiselle kuuluvia kosmeettisia välineitä.

Surmatun kummassakin kädessä oli harmaa villasormikas. Käsineet olivat runsaasti veren tahrimat. Käsineissä oli teräaseen leikkaushaavoja merkkeinä siitä, että Elli oli yrittänyt suojautua silmitöntä hyökkääjää vastaan.

Rikosetsivän karttapiirros Elli Immon murhapaikasta on päivätty 20. joulukuuta 1955. (KUVA: SARI AUTIO / IS)
Rikosetsivän karttapiirros Elli Immon murhapaikasta on päivätty 20. joulukuuta 1955. (KUVA: SARI AUTIO / IS)
Elli_Immo_piirros.jpg (59.88 KiB) Katsottu 2375 kertaa

VAATTEET olivat läpikuultavan ohuen, noin puolen sentin paksuisen lumikerroksen peittämät. Pään ympärille murhaaja oli heittänyt lunta peitteeksi. Samoin yläosa ruumiista oli lumella peitetty.

Lumessa vainajan vieressä näkyivät surmattuun päin vinosti seisseen henkilön jalanjäljet, jotka olivat tasakärkiset ja pituudeltaan 29,5 senttimetriä ja leveydeltään 14 senttimetriä. Poliisin epäonneksi pehmeässä ja kuivassa lumessa jäljet olivat taltioimiseen kelpaamattomat.

Vainajan vasemmalta puolelta 16 senttimetrin päästä ruumiin keskikohdalta löydettiin Mora-puukon tuppi. Surmatun jalkojen korkeudella polun varressa pensaan vieressä näkyivät polkupyörän jäljet ja etupyörän korkeudella kaksi samanlaisen jalkineen jälkeä ja etupyörän jäljen päällä kengän kärjellä astuttu jälki.

Rikospaikan välittömässä läheisyydessä ei tavattu verijälkiä missään muualla kuin surmatun kasvojen, pään ja kaulan kohdalla.

Jälkien jättäjä oli seisonut polun oikealla laidalla vinosti etuoikealle rautatien suuntaan. Jäljet olivat pituudeltaan 22,5 senttimetriä ja leveydeltään runsaat 7,5 senttimetriä. Polkupyörän etupyörän jäljen päälle astutusta kengän kärjen jäljen koosta ei voitu päätellä mitään. Polkupyörän etupyörän jälkien korkeudella tavatuista jalanjäljistä vainajan jalkojen kohdalle eli siihen, mihin surmatun jalat murhan jälkeen olivat jääneet, oli matkaa 1,52 metriä.

Lumessa surmatun kasvojen kohdalla ja pään oikealla puolella oli runsaasti verta. Myös pystyyn nostetun kauluksen alta esiin pistävissä hiussuortuvissa ja vainajan kasvoissa ja kaulassa oli runsaasti verta. Ulsterin kaulus ja ulsterin etuosa rinnan kohdalta sekä oikean käden hiha olivat myös vahvasti veren tahraamat.

Rikospaikan välittömässä läheisyydessä ja lähiympäristössä olevassa lumessa ei tavattu verijälkiä missään muualla kuin surmatun kasvojen, pään ja kaulan kohdalla.

POLIISITUTKIMUKSISSA selvisi, että Elli oli edellisenä iltana eli 7.12. kello 21.25–21.30 aikaan eronnut Ristikankaankadun ja Lapintien risteyksessä ystävästään Mailasta ja lähtenyt kävelemään takaisin kotiinsa päin samaa polkua pitkin.

Kello 21.45–21.50 aikaan Immon kodin yläkerrassa asuva rouva oli kuullut kirkaisun Lapintieltä päin, mutta hän oli otaksunut sen nuorison leikeissään aiheuttamaksi.

Poliisi päätyi siihen lopputulokseen, että Elli oli murhattu kello 21.30–24 välisenä aikana.

MURHA on ollut pimeänä liki 64 vuotta. Se tapahtui noin puolitoista vuotta koko Suomen tunteman Kyllikki Saaren murhan jälkeen, kaupunkiympäristössä, illalla, jolloin ihmisiä oli liikkeellä rikospaikan läheisyydessä melko runsaasti.

Sinä iltana lasten pikkujouluista Pajusaaresta palasi runsaasti väkeä, ihmiset kolasivat pihoillaan vasta satanutta lunta, nuoret palasivat elokuvista keskustasta.

Miten on mahdollista, että Elli murhattiin kenenkään näkemättä ja kuulematta?

Ilta-Sanomat käy nyt keskusrikospoliisin esitutkinta-aineiston pohjalta läpi murhamysteerin yksityiskohdat.

Näin viimeinen ilta eteni:

ELLI Maria Immo oli syntynyt 10. elokuuta 1935 Alatorniolla. Hänellä oli neljä nuorempaa veljeä.

Isä oli toiminut poliisikonstaapelina Alatornion nimismiespiirissä vuoteen 1950 asti. Isä oli kuitenkin menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen 1950, jolloin äiti ja lapset olivat muuttaneet Kemiin.

Murhan tapahtumisen aikaan perhe asui Hirvonkadulla omakotitalossa. Suruviesti siskon kohtalosta vietiin vanhimmalle veljelle Kauhavalle, missä tämä oli suorittamassa asevelvollisuutta.

Äiti oli töissä saunottajana Pajusaaren saunalla. Hänen työvuoronsa alkoi 7.12. kello 13.

MURHAPÄIVÄNÄ Elli oli lähtenyt jo kello kahdeksaksi Kauppakouluun. Hän oli Kauppakoulun toisella luokalla.

Elli oli ehtinyt olla jo työelämässäkin mm. liikeapulaisena tapetti- ja värikaupassa ja Kemijokisuun erottelulla.

ÄITI palasi töistä hieman ennen puoltayötä. Kodin ulko-ovi, josta oli käynti sekä äidin hallussa olevaan alakertaan että vintillä sijaitsevaan huoneistoon, oli lukitsematon, kuten tavallisesti. Yläkerran huoneisto oli vuokralla, samoin pihalla ollut saunakamari.

Kolme kotona ollutta poikaa nukkuivat huoneissa, joiden lämmityksestä huolehti Elli. Huoneet olivat lämpimät, joten koulusta saapumisensa jälkeen Elli oli ne normaalisti lämmittänyt.

”Elli ei ollut sisällä, mutta hänen koulukirjojaan sisältänyt laukku oli olohuoneen lattialla ja joitakin kirjoja saman huoneen pöydällä. Tästä kertoja oli päätellyt Ellin lukeneen koulutehtäviään”, poliisi kirjasi myöhemmin ylös äidin kertomaa.

Tavallisissa oloissa Elli oli hyvin iloinen ja puhelias, mutta kyseisenä iltana hän oli ollut tavallista hiljaisempi.

Äiti ei ollut vielä yhden aikaan nukkumaan mennessään huolissaan, vaikka Elliä ei kuulunut kotiin. Elli oli aikaisemmin viettänyt joitakin öitä ystävättärensä Anna-Liisan luona ja samoin talon yläkerrassa asuvan rouvan luona. Sen äiti oli huomannut, ettei vuoteita ollut sijattu ”makuukuntoon”, vaikka niin Elli oli yleensä tehnyt.

Samoin äiti oli huomannut, ettei Elli ollut vienyt mukanaan vuodevaatteita, kuten hän oli tehnyt, jos yöpyi yläkerrassa.

SEURAAVANA aamuna äiti heräsi ja totesi, ettei Elli ollut tullut kotiin. Se, että tytön koulutarpeet olivat vieläkin samassa paikassa olohuoneessa, oli hieman äitiä ihmetyttänyt, mutta vielä silloinkaan äiti ei epäillyt mitään erityisempää tapahtuneen.

Puolenpäivän aikaan poliisit toivat pahimman mahdollisen uutisen. Elli oli surmattu. Äiti kävi paikalla ja totesi, ettei hänen lapsensa hyväksi voitu enää mitään tehdä.

POLIISI kuuli myöhemmin myös Ellin ystävää Mailaa viimeisestä illasta. Maila oli tuntenut Ellin vajaat kolme vuotta. He olivat tutustuneet toisiinsa tansseissa. Siitä saakka he olivat viettäneet aikaa yhdessä käyden retkillä, elokuvissa ja tansseissa.

Keskiviikkona 7.12. Maila oli lähtenyt kello kuuden aikaan illalla kotoaan. Hän oli käynyt Karihaaran kansakoululla sijaitsevassa kirjastossa ja mennyt sitten Ellin kotiin ja pyytänyt tätä mukaansa kaupunkiin. Tyttöjen tarkoituksena oli ollut käydä elokuvissa ja samalla viedä Mailan ja Mailan kotiväen kolme veikkauskuponkia asiamiehelle.

Tytöt olivat lähteneet Immolta hieman ennen iltaseitsemää. He olivat kulkeneet oikopolkua radan yli Lapintielle. Koivuharjulla heitä vastaan oli tullut Anna Liisa, joka oli sopinut Ellin kanssa jo aiemmin tapaamisesta samana iltana.

He olivat hakeneet veikkauskuponkeja, koska Elli ja Anna Liisakin halusivat jättää omat kuponkinsa ja menneet sitten Valion baariin. Kello 20.20–20.25 aikaan he olivat lähteneet baarista ja vieneet veikkauskupongit Valtalinnan kioskiin. Elokuviin menosta ei ollut tullut mitään, koska Elli ja Anna Liisa olivat jo nähneet elokuvan, jota Maila olisi halunnut mennä katsomaan.

Niinpä he olivat kävelleet Kino-Airin ja Kino-Pirtin edustalla ja katselleet niiden ulkomainoskuvia. He olivat käyneet katsomassa myös elokuvateatteri Kivalon ulkomainoskuvat ja lähteneet sitten Mokka-Tupaan, jossa olivat viipyneet vain 10–15 minuuttia.

Tytöt olivat kuljeskelleet ulkona ja katselleet näyteikkunoita. Varpaita oli alkanut paleltaa ja Maila oli alkanut jo kävellä kohti kotia, kun Elli ja Anna Liisa olivat jääneet vielä hetkeksi juttelemaan. Maila oli vilkaissut kaupungintalon kelloa. Se oli näyttänyt 21:tä. Kun Maila oli kävellyt noin 150 metriä, oli Elli ottanut puolijuoksua Mailan kiinni.

Ennen Ellin saavuttamista kaksi noin 12–14-vuotiasta poikaa oli tullut Mailaa vastaan ja pyytänyt päästä saatolle.
– Voi poika rievut, menkää kotia kasvamaan, Maila oli vastannut pojille.

Pojat olivat kysyneet samaa myös Elliltä ja saaneet samanlaisen toivotuksen.

TYTÖT olivat kulkeneet Koivuharjunkatua Lapintien kulmaan saakka. Maila oli ehdottanut, että Elli lähtisi Koivuharjunkadun kautta kotiinsa, koska Koivuharjunkatu oli valaistu. Elli oli sanonut, ettei viitsi kulkea sen kautta, koska se pidensi huomattavasti matkaa. Siksi Maila oli lähtenyt samaa matkaa Ellin kanssa pitkin Lapintietä.

Maila ei muistanut poliisikuulusteluissa, tuliko heitä vastaan ketään. Kenenkään hän ei huomannut heitä seuraavan, eikä kuullut askeleita takaapäin.

Polku Ellin kotiin erkani noin 250 metriä ennen Ristikankaankadun kulmaa. Maila oli pyytänyt Elliä saattamaan itseään.
– Voit sinä minua vähän matkaa saattaa, Maila oli sanonut.

He olivat kulkeneet Ellin kodin ohi. Se sijaitsi noin sadan metrin päässä Lapintiestä. Maila oli nähnyt keittiön ikkunasta valoa.

Kun he olivat saapuneet Lapintien ja Ristikankaankadun kulmaan, Kemistä päin oli tullut kuorma-auto, jossa oli keltareunaiset kilvet.

Kun Maila oli saapunut kotiin, radiosta oli kuulunut musiikkia ja neljän minuutin kuluttua oli alkanut esitelmä saksalaisista kasvatusmenetelmistä. Ohjelmakaavion mukaan esitelmä oli alkanut kello 21.45.

Elli ei ollut kertonut, että aikoisi samana iltana tavata tuttaviaan. Mitään huutoa tai kirkaisua Maila ei kotimatkallaan kuullut.

TAVALLISISSA oloissa Elli oli hyvin iloinen ja puhelias, mutta kyseisenä iltana hän oli ollut tavallista hiljaisempi. Maila oli kertomansa mukaan ”puhunut tyhjänpäiväistä miltei koko matkan ajan”, mutta Elli oli vain yksikantaisesti myhähdellyt ja myönnellyt kertojan puheille, mikä ei ollut luonteenomaista Ellille. Erotessa he olivat sopineet, että menevät seuraavana lauantai-iltana elokuviin tai muihin rientoihin.

Niihin rientoihin Elli ei enää päässyt. Hänen elämänsä päättyi kotipolun varrelle.

Lähde: Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineisto siltä osin kuin se on julkinen
IltaSanomat
15.10. 6:05
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

OscM
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 237
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja OscM » Ti Loka 15, 2019 9:55 pm

Siinähän on kahden henkilön jalanjäljet, isommat ja pienemmät, olisiko sitten miehen ja naisen.

Jaakko Terävä
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 227
Liittynyt: Ma Joulu 31, 2007 1:16 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Jaakko Terävä » Ti Loka 15, 2019 10:19 pm

Talon yläkerrassa asunut rouva? Hmm. Olisiko ollut Ellille kateellinen jostakin?
Elämässä on mielenkiintoisia asioita enemmän kuin mitä on aikaa niihin perehtymiseen

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2577
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Loka 16, 2019 4:05 am

Jos tuo puukon tuppi on vielä tallella jossain, niin tapaus on helppo ratkaista, koska siitä saa DNA:n. Kasvoja ja ylävartaloa peitetty lumella... klassinen merkki häpeästä.

Lisäksi tässä kävi ilmi, että pitkään elänyt väite siitä, että Elli olisi ollut tulossa tansseista, joissa hän olisi tanssinut Hans Assmannin näköisen miehen kanssa, on skeidaa. Olikohan kirjasta "Luottamus, tai kuolema!" peräisin tämä satujuttu.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2577
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Loka 16, 2019 5:22 am

Mietin tässä vielä, että montako puukoniskua tarkalleen ottaen oli ja, että missä paikoissa tarkalleen ottaen... eli montako iskua kaulassa, montako selässä jne. Toivottavasti tähän saadaan lisää valaistusta...

Tässä voisi olla kyse jostain sellaisesta, että tekijä on tehnyt teon valtavan raivon vallassa, mutta katunut sitten kuitenkin tekoaan heti teon jälkeen ja sen vuoksi peittänyt ruumista lumella. Tekijä olisi tällöin tunnettu raivonpuuskistaan.
Selkään kohdistuvat puukoniskut voivat kertoa, että tekijä on kokenut tulleensa petetyksi uhrin toimesta ja kasvoihin kohdistunut väkivalta taas viittaa tekijän vainoharhaisuuteen.
Tekijä on lähes 100% varmuudella nuori mies ja on luultavaa, että hän on tuntenut uhrin... Ellin ja ystävän eroamisen ja teon välillä on kulunut aikaa noin 20 minuuttia. Tämä kulunut aika voi kertoa siitä, että Elli on puhunut tekijän kanssa ennen tekoa ja, että tämä kanssakäyminen on jostain syystä johtanut tekijän raivostumiseen ja tämän teon tekemiseen.

Tekijä on tuonut tekovälineen mukanaan ja tämä voisi toisaalta viitata myös kostomotiiviin, ellei tekijä sitten pitänyt puukkoa normaalistikin mukanaan. Jos taas tekijä piti puukkoa normaalistikin mukanaan, niin se voisi rajata tekijän jonkinlaiseen duunarityyppiin, tai rikolliseen.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

damfin
Sherlock Holmes
Viestit: 3861
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja damfin » Ke Loka 16, 2019 8:15 am

Mahtoiko Maila olla kovinkin äkeissään siitä että Elli olikin käynyt jo aiemmin elokuvissa Anna Liisan kanssa, jotenkin tuo kertomus illan tapahtumista antaa sellaisen mielikuvan niinkuin Mailan ja Ellin välillä olisi ollut jotain pientä skismaa, kenties jonkinlaista teinityttöjen välistä kolmiodraamaa.
Mailan kotiintuloajalle ei siis ole muuta todistetta kuin hänen oma kertomuksensa radiosta kuuluneesta musiikista ja pian alkaneesta ohjelmasta? mutta lähietäisyydestä huolimatta hän ei muista kuulleensa minkäänlaista kirkaisua.

Puukoniskut kasvoihin ja kaulaan kyllä jotenkin vaikuttavat jonkinlaisen tunnekuohun vallassa olevan nuoren naisen tekemiltä.
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Ke Loka 16, 2019 8:47 am

Mulla tahtoo mennä viesteissä koko ajan sekaisin Elli ja Emmi, pahoittelen. Tekijä ei ole ollut mikään kylmänviileä harkitseva tappaja todellakaan, vaan sohinut tunnekuohuissaan, siitä olen samaa mieltä. Kaikki tässä teossa viittaa täysin impulsiiviseen tekoon. Puukolla sohiminen, tekopaikka lähellä asutusta ja ihmisiä, välinpitämättömyys paljastumisesta, jne. Sata metriä kotipihasta. Pihassa olisi voinut olla joku ulkona, Elli olisi voinut teon aikana vaikka huutaa, kuka häntä puukottaa. Tekijä ei välittänyt. Todennäköisesti siksi, ettei Elli tuntenut häntä. Tesoman murhaajaltakin taisi tippua tekopaikalle jotain, oliko se nyt tuppi vai veitsi.

Vastaa Viestiin